Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Будизъм /за любопитните/

Featured Replies

преди 9 часа, Мо_хи_ни написа:

Най-готиният парадокс на границата е, че колкото повече се доближаваш до нея, толкова повече се размива до пълното й стопяване.

Не е парадокс , а е недостатъчно разбиране на възприятието за достигната граница .

Така се случва защото , там всички различни , частни в своето развитие гледни точки , стигат до едно и също - много по-всеобхватна и обща , единна за всички гледна точка . Създава се усещане за падане на границите между отделните гледни точки .

Но на кои граници обаче ?! Падат границите между различните гледни точки - там всички мислят по един и същи начин . Иначе , границите на изследваното нещо си стоят и "чакат" за усвояване и преодоляване .....

Не случайно е казано във всяка религия (да се разбира в контекста на горното !) :

" Бог е един ! " . Различни са неговите пророци , всеки със своята ограничена гледна точка....

Редактирано от by_chechi (преглед на промените)

• Отговори 16k
  • Прегледи 919,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Нел, ти предполагаш, че аз съм сигурен в нещо, това са твои идеи и представи. Аз пиша в тази тема с образователна цел, темата е за будизъм. Ученията са различни. Това е чудесно. Различните учени

• Не тук, Рам. Дискусията се превърна в някаква безмислено пустословие и надприказване.   Несъмнено... Значи, то всеки претендира, че мненията му са лични и неповлияни, но такива мнения няма. Най-мал

• Това е напълно невъзможно. Просто не разбираш какво се твърди. Става дума за това, че не е възможно да изпитваш две противополжни ментални състояния в един и същ момент на съзнанието, който трае нанос

Публикувани изображения

преди 10 минути, by_chechi написа:

" Бог е един ! " .

Глупости, в будизма такова нещо няма. Няма бог, пък камоли да е единс някви други. Фантазиите на човек са безгранични, те сами не могат да се спрат, Могат само от ноителя си,да се насочат и използват. Ама като се опияни човек от себе си, фантзиите стават един монолог. А те имат способноста да създават илюзии, и да държат човек в делириум от самия себе си. 

Това Чечи се нарича, невежество. И особенно когато е и неосъзнато, е направо престъпление срещу самия себе си. И супер неоважение към природата и животът който ни е даден. Трябва много по сериозно да се отнесем към него, от колкото го правим.

Редактирано от König (преглед на промените)

преди 7 минути, König написа:

Глупости, в будизма такова нещо няма. Няма бог, пък камоли да е единс някви други. Фантазиите на човек са безгранични, те сами не могат да се спрат, Могат само от нсителя си,да се насочат и използват. Ама като се опияни човек от себе си, фантзиите стават един монолог. А те имат способноста да създават илюзии, и да държат човек в делириум от самия себе си. 

Това Чечи се нарича, невежество. И особенно когато е и неосъзнато, е направо престъпление срещу самия себе си. И супер новажение към природата и животът който ни е даден. Трябва много по сериозно да се отнесем към него, от колкото го правим.

Ти това прочете ли го ? ..."... (да се разбира в контекста на горното !)..."

А ако случайно си го прочел , пробва ли да го разбереш ?.....Ти и поста нито си чел , нито си разбирал . Само последното ти се е мярнало пред погледа .....

преди 4 минути, by_chechi написа:

Ти това прочете ли го ? ..."... (да се разбира в контекста на горното !)..."

А ако случайно си го прочел , пробва ли да го разбереш ?.....

Аз каквото трябва съм пробвал да разбера, какво не,не. Като голяма част от твоите. Просто не ми трябва да разбирам нещо такова.

преди 6 минути, König написа:

Аз каквото трябва съм пробвал да разбера, какво не,не. Като голяма част от твоите. Просто не ми трябва да разбирам нещо такова.

Какво да ти кажа , че да не се обидиш ? Ами личи ти , че не ти трябва ! Защо тогава го коментираш ?  :)

преди 5 минути, by_chechi написа:

Какво да ти кажа , че да не се обидиш ? Ами личи ти , че не ти трябва ! :)

Приятелю, ти не се чуди за мен, как да не ме обидиш. Чуди се за себе си, как да не го правиш, себси да не обидиш. Щот в случия си ти по важния. На мен мйната ми.

преди 10 минути, König написа:

Приятелю, ти не се чуди за мен, как да не ме обидиш. Чуди се за себе си, как да не го правиш, себси да не обидиш. Щот в случия си ти по важния. На мен мйната ми.

Всеки Човек е важен ! Както за себе си , така и за останалите....Никаква нужда няма от "майната ми" , даже напротив - важен си ! За мен си важен защото си от малкото тук здраво стъпили на земята ..... даже доста повече от здраво ! Ако смекчиш тона - по-добре ще е ...:)

преди 30 минути, by_chechi написа:

Всеки Човек е важен ! Както за себе си , така и за останалите....Никаква нужда няма от "майната ми" , даже напротив - важен си !

Не, не съм. И не искам да съм важен. Важен се вижда кой иска да бъде. Той се моли да го мислят за важен. На мен не ми пука, важността. А и това не е "важно". По важното е кой колко е "важен" на себе си, не на другите.

"Само нашият ум е онова, което ни оковава и онова, което ни освобождава." Падмасамбхава

Какво повече има да се каже, нищо. От тук на татък, пътя трябва да е ясен. 

преди 30 минути, by_chechi написа:

Всеки Човек е важен ! Както за себе си , така и за останалите....Никаква нужда няма от "майната ми" , даже напротив - важен си ! За мен си важен защото си от малкото тук здраво стъпили на земята ..... даже доста повече от здраво ! Ако смекчиш тона - по-добре ще е ...:)

След корекцията на поста ти, и промяната на смисъла, ще ти кажа само. Благодаря ти. 

Аз съм, както казваше майка ми, въртоглав. Това ми е напълно осъзнато, така че спокойно. От време на време има нужда и от някой въртоглав.

Имам четри картинки , които много си харесвам ! Едната от трите е малко нецензурна - дано да не я изтрият от екипа . Във всяка от тях всеки може да намери частица от себе си : 

534512.gif533713.gif851270.jpg

Както и очаквах първата , от екипа я изтриха . А тя е неделима от същността на нещата . Ето , това е будизъм ! .....Всеки с ограниченията си ! Все пак в "преглед на промените" може да се види .

Редактирано от valkiria1 (преглед на промените)

преди 1 час, König написа:

Аз пък имам някои други, "любими" лозунги от Фейса. 

Моите картинки нямат нужда от лозунги , внушения  пояснения ...... Всяка от тях "говори" на всеки , достатъчно сама за себе си . Оставени са за свободна интерпретация.......четвъртата отразява всички гледни точки , взети заедно в едно единно цяло:)

Ако има нужда , първата бих нарекъл "Разрушител" (тази която изтриха) , втората "Откривател" , третата "Съзидател" . А четвъртата " Мъдрост " ....

преди 19 минути, valkiria1 написа:

До тук  лично ти си с три нарушения на форумните правила!!!!!!!!!!!!!!

Няколко пишещи превърнахте темата в междуличностни обсъждания, разправии , обидни  коментарии  ,  просташко държание  на ниво квартални клюки ,които нямат нищо общо с будизма.Няколко съфорумци се опитаха да ви върнат в същината на темата. Не успяха.Хората със сериозни познания от които можете да научите нещо ,вече спряха да пишат тук. 

Мисля,че е крайно време да се вземете сами в ръце  и да спрете с всичко това, за да не бъдете спирани по друг начин.

Добро утро. Я имало модератор :D

преди 2 часа, valkiria1 написа:

Би ли посочила с мои цитати , моите нарушения ? Моля , без внушения и клеветническа демагогия !

Будизмът не е ли ограничен начин на мислене ! За да се разбира будизмът , трябва да се разбират собствените му ограничения и заблуди .....

Това правя . Измислени неща не признавам ! Посочвам "постиженията" им.....Невъзможно е тогава някой да не се обиди , виждайки действителния си образ в огледалото...!

Или значи : " За умрелите добро или нищо ! " ....тогава - нищо ! Това ли са "правилните" правила ? !:lol6:

Поне на теб това трябва да ти е ясно....имаш претенции за юдаизъм и други близки начини на мислене .....Ограничени по същия начин ....!

Нарушения според собствените ти ограничения ! Никак няма да съм учуден , ако ти си махнала онази картинка от поста ми . Не очаквам разбиране от всички в екипа ! Те , самите будисти не разбират....тези , с претенциите без покритие ! От теб какво да очаквам ? :)

Нека да не се подминава ! Темата е : " Будизъм /за любопитните/ " . Нека любопитните да знаят за какво става дума !!! Ако темата е : " Само за будисти " - тържествено обещавам , и без това там работа нямам ! Ето още нещо до което будистите нямат достъп за мислене.... Това не е обида , а е обективна констатация ! И ако някой все пак се е обидил , това е признак че " Все пак тя се върти ! " (Галилей)  :nono:

Извинявай , ако нивото ми е такова , че нищо не си разбрала...! И ако това те обижда , това означава че все пак там нещо мърда , сравнява .

Успешното сравняване е целта на занятието ! То е основно средство за усвояване на околната среда за целите на собственото съществуване - Първи Закон на Живото !...Тук разни гледни точки , измислени правила и др.п. нямат никакво значение ! "Корифеите" на будизма мълчат - нямат какво да кажат ! Разбира се , че това е "обидно" , ако нещото работи....все още !........:)

Ади стига ! :) И без това не е за една тема и един пост....:)

Честит празник на българите ! :)

преди 40 минути, Śūnyatā написа:

Добро утро. Я имало модератор :D

А ти на модератора ли сега ще търсиш сметка, той ли трябва да ти помогне?  90% от всички разправии са заради нагло, нахално, правена на просвтен тук. Много ти се иска да е форумчетто си специално и само за теб. Ама няма, и престани да ми хлениш на модераторите. Просветен.

преди 1 час, valkiria1 написа:

Няколко пишещи превърнахте темата в междуличностни обсъждания, разправии , обидни  коментарии  ,  просташко държание  на ниво квартални клюки ,които нямат нищо общо с будизма.Няколко съфорумци се опитаха да ви върнат в същината на темата. Не успяха.Хората със сериозни познания от които можете да научите нещо ,вече спряха да пишат тук. 

Мисля,че е крайно време да се вземете сами в ръце  и да спрете с всичко това, за да не бъдете спирани по друг начин.

Аз не мога да разбера ти какво ми се учудваш? И стига тези сухи заплахи, ефект ниакакъв. Като гледам останалата част от форума и нивота и разговорите там. Това тук е нищо все още. Ма ти какъв модератор си в крйна сметка, системен модератор тук или духовен модератор? Или по скоро духовен коригатор тука на кой къв и колко е? 

Теб което трябва да те интересува само, е че темичката е активна и че се пишат мнения, така се вдига активноста на форума ви. Щот иначе, ще трябва да си тътрсите друга работа.

преди 17 минути, by_chechi написа:

Честит празник на българите ! :)

Честит празник и на теб. 

Няма нито нужда нито смисъл ти да показваш на който каквото и да било. Остави да бъде, както е било. Ти гледай себе си, това поне да беше разбрал от будизма.

преди 4 часа, by_chechi написа:

Не е парадокс , а е недостатъчно разбиране на възприятието за достигната граница .

Така се случва защото , там всички различни , частни в своето развитие гледни точки , стигат до едно и също - много по-всеобхватна и обща , единна за всички гледна точка . Създава се усещане за падане на границите между отделните гледни точки .

Но на кои граници обаче ?! Падат границите между различните гледни точки - там всички мислят по един и същи начин . Иначе , границите на изследваното нещо си стоят и "чакат" за усвояване и преодоляване .....

Не случайно е казано във всяка религия (да се разбира в контекста на горното !) :

" Бог е един ! " . Различни са неговите пророци , всеки със своята ограничена гледна точка....

Моля, не ми приписвай като начин на мислене собствените си "обвинения" и "виждания". И спри да влагаш познати, но съвсем не на място понятия, като Бог, в това толкова непознато за теб съдържание - будизма. Защото има доста съществена разлика между това просто да съзнаваш и да осъзнаваш онова, което съзнаваш. В тази сфера житейската ти логика е безсилна, а за теб друга не е достъпна на този етап. 

преди 38 минути, Мо_хи_ни написа:

Моля, не ми приписвай като начин на мислене собствените си "обвинения" и "виждания". И спри да влагаш познати, но съвсем не на място понятия, като Бог, в това толкова непознато за теб съдържание - будизма. Защото има доста съществена разлика между това просто да съзнаваш и да осъзнаваш онова, което съзнаваш. В тази сфера житейската ти логика е безсилна, а за теб друга не е достъпна на този етап. 

Примерче има ли ? Какво точно искаш да кажеш ? Какво е едното - какво е другото ? Каква е съществената разлика ? Ти остави това , ами съществено какво е ? :)

Хайде като за начало , от мен да мине , мъъъничко ще те светна - разликата между съзнавано и осъзнавано е качествена , не е съществена ! По същество си е едно и също - от съзнание идва ! 

Щото ако не можеш да го кажеш и пример да дадеш - не разбираш ! На кого , какво се опитваш да обясняваш ? :)

Чакам за пример ! Ако искаш веднага ще ти дам такъв....! Аз и без това , това правя - давам ! Друг е въпросът кой , какво и колко взема....:)

Извън подчертаното , другото е ... какво е ?:getout:

преди 26 минути, Реджеп Иведик написа:

Логиката няма присъщо съществуване

Просветлението също. 

преди 1 час, Реджеп Иведик написа:

Логиката няма присъщо съществуване

Уд. VIII. 3

Существует Нерождённое, Невозникшее, Несозданное, Неконструированное. И если бы не существовало этого Нерождённого, этого Невозникшего, этого Несозданного, Неконструированного, то покинуть мир рождённого, возникшего, созданного, конструированного, было бы невозможно.

Но поскольку существует Нерождённое, Невозникшее, Несозданное, Неконструированное, есть возможность покинуть мир рождённого, возникшего, созданного, конструированного. 

http://www.dhammatalks.net/Russian/Nyanatiloka_Thera_Word_of_Buddha.pdf

преди 2 часа, by_chechi написа:

Примерче има ли ? Какво точно искаш да кажеш ? Какво е едното - какво е другото ? Каква е съществената разлика ? Ти остави това , ами съществено какво е ? :)

Хайде като за начало , от мен да мине , мъъъничко ще те светна - разликата между съзнавано и осъзнавано е качествена , не е съществена ! По същество си е едно и също - от съзнание идва ! 

Щото ако не можеш да го кажеш и пример да дадеш - не разбираш ! На кого , какво се опитваш да обясняваш ? :)

Чакам за пример ! Ако искаш веднага ще ти дам такъв....! Аз и без това , това правя - давам ! Друг е въпросът кой , какво и колко взема....:)

Извън подчертаното , другото е ... какво е ?:getout:

Цитат

М.2

Не зная о том, что достойно обдумывания, а что не достойно обдумывания, он обдумывает то, что не заслуживает обдумывания, и не обдумывает то, что того стоит.

И неразумно он обдумывает: был ли я в прошлом? Или меня не было в прошлом? А кем я был в прошлом? А как я существовал в прошлом? Из какого состояния в какое переходил я в прошлом?

30

А буду ли я в будущем? Или меня не будет в будущем? А кем я буду в будущем? А как я буду существовать в будущем? Из какого состояния в какое буду я переходить в будущем?"

И настоящее также переполняет его сомнениями: "Это я? Или это не я? Кто я? Как я существую? Это существо, откуда оно пришло? И куда оно пойдёт?" 

М.22

Если бы на самом деле существовало "Я", то существовало бы и то, что принадлежит "Я". Однако на самом деле, в действительности, не могут быть найдены ни "Я", ни что- либо принадлежащее ему, и, следовательно, не будет ли полнейшей глупостью заявлять: "Это мир, а это я; после смерти я буду неизменным, продолжающим существовать и вечным"?

М. 2

Это называется всего лишь взглядами, густыми зарослями взглядов, кукольным театром взглядов, а опутанный узами взглядов невежественный обыватель не освободится от рождения, от разрушения и от смерти, от печали, боли, скорби и отчаяния; он не будет освобождён, говорю я, от страдания. 

http://www.dhammatalks.net/Russian/Nyanatiloka_Thera_Word_of_Buddha.pdf

Не киченето по форумите със слава. Чеп и славата няма присъщо същестуване. Това вече и баба ми го научи от теб, след толкова много повторения.

преди 22 минути, König написа:

Ето една постъпка, изначална и просото толкова истинска.

И ако не бяха фатмаците, оборудването и системата какво правим? Постваме си клипчета от нета ;) Героичните постъпки също нямат себеприрода, работи се в екип, тоест за да се стигне до спасяване в такава сложна ситуация трябва да са налице много взаимно свързани фактори.

Редактирано от Śūnyatā (преглед на промените)

преди 8 минути, Śūnyatā написа:

И ако не бяха фатмаците, оборудването и системата какво правим? Постваме си клипчета от нета ;) Героичните постъпки също нямат себеприрода, работи се в екип, тоест за да се стигне до спасяване в такава сложна ситуация трябва да са налице много взаимно свързани фактори.

Много си ми тъп честно, рядко срещано ми е. И хубаво че има фатмаци дебели с оборудване, и могат сами да влязат. Толкова си измислен че чак ме кефиш. И по добре клипчета, отколкото цитатчета, щот съм тагъв неграмотен и без образование. 

Важета и оборудване и аз имам, фатмак. Смелост са иска, а ти това даже и не подозираш какво е.Нищо че ми се пишеш на голям пожарникар, кичеш се със славата по дефолт. Ама кой та знае колко си я заслужил, и като гледам че нищо друго не си заслужил, ми е ясно и това, колко си.

преди 17 часа, Реджеп Иведик написа:

То и за Буда може да се каже, че не е от значение.

може да се каже... и не е от значение. Но в думите ти няма нищо за най-важното - спрямо кого - моженето, казването и значението - според кого? Защото това е основното и определящо всичко останало.

Цитирането на "най-просветления" е нищо, щом цитираш просветлените, значи не си просветлен. :) 

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.