Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Защо бог не ме загъва нощем?

Предположения: 7 гласували потребители

1. 1. Предположения:

• Не знае, че ми е студено
      14%
      1
    • Не го интересува, че ми е студено
      14%
      1
    • Наказва ме
      14%
      1
    • Зает е с по-важни неща
      14%
      1
    • Не му се моля редовно
      0%
      0
    • Много искам
      14%
      1
    • Иска да се оправям сам, сякаш го няма, за да стана независим и силен, макар и малко настинал
      28%
      2

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

преди 30 минути, dagpo19 написа:

Да. От гледна точка на дефинитивната (крайната) истина, няма.

Да, но след като има понятия като правилни и неправилни възгледи, щастие и нещастие, след като основната цел в Будизма е прекратяване на страданието, следва, че  Будизмът определя действията като добродетелни и недобродетелни, от което следва, че правилните действия, се категоризират или оценяват като добро, а неправилните - като зло.

• Отговори 522
  • Прегледи 29,5k
  • Създадено
  • Последен отговор
  • Автор
преди 1 час, Aumi написа:

Защо свърваш добродетелността с религията?

Ъъ... как защо? Религията е морална концепция. Нейна фундаментална цел е да научи как хората правилно да живеят, за да постигнат пълноценен живот и заслужат божията благодат, прераждане или каквото там е обещано.

току-що, аm-аm написа:

Ъъ... как защо? Религията е морална концепция. Нейна фундаментална цел е да научи как хората правилно да живеят, за да постигнат пълноценен живот и заслужат божията благодат, прераждане или каквото там е обещано.

Нали твърдеше, че не си религиозен?!

• Автор

По мои наблюдения, добродетелността не се дели по религиозни признаци.

Е, различните религии имат различни норми. Примерно кога да напуснеш семейството си.

преди 1 минута, Aumi написа:

Нали твърдеше, че не си религиозен?!

Твърдя, че е логично, т.е. мисля си, че това дали съм религиозен или не, дали се моля на Бог или не, не би следвало да е пречка за съществуващ Бог да ме загъва нощем. Това твърдя.

Тук само мимоходом се шмугна идеята, че аз може да не съм дозаслужил Неговото благоволение, т.е. наказва ме. Това е най-избягваната опция от анкетата, но всичко сочи към нея.

преди 15 минути, Śūnyatā написа:

Кармата е вид механизъм. 

Много фин механизъм... В Ратнавали Нагарджуна казва, че всички мисли, думи и действия породени от трите базови афекта (страст, гняв и невежество) имат за резултат преживяването на страдание. И обратно. Джайнистите или материалистите напр., нямат яснота по този въпрос. Джайнистите примерно считат, че резултатът възниква механично, ако е извършено действието, т. е. ако настъпиш охлюв по невнимание и без намерение, то извършваш убийство и ще преживееш ефекта от това действие. В будизма е от значение намерението, както и неговото присъствие или осъствие.

• Автор

Има атеисти, които са много по-добродетелни от много хора твърдящи, че са вярващи.

За твърдящи, че са вярващи - може, но за реално вярващи е по-скоро противоречие.

Така че самата добродетелност, няма нищо общо с религията, а е човешко качество свързано с етиката и морала

А, ето, че и ти го казваш. Но ще го кажа по-правилно: Религията може да е достатъчно, но не необходимо условие за добродетелност.

преди 8 минути, Aumi написа:

Да, но след като има понятия като правилни и неправилни възгледи, щастие и нещастие, след като основната цел в Будизма е прекратяване на страданието, следва, че  Будизмът определя действията като добродетелни и недобродетелни, от което следва, че правилните действия, се категоризират или оценяват като добро, а неправилните - като зло.

Прочети пак Праджняпарамита Хридая сутра.

• Автор

етиката и морала, които са неизменни истини свързани с отношенията на хората към останалия свят

Това не го разбрах съвсем. Моралът и етиката не са нито неизменни, нито показател за истинност, поне ако игнорираме от принципа, че общата воля е правилното. Но пък по този признак някога Земята е била плоска.

преди 1 час, .Alex&Vanko. написа:

Ей много неща знаете за Бог а никой нито го е виждал нито го е чувал.

Имаш ли идея защо?

Тук вярващите минаха в отстъпление. Бог вече стана непознаваем, те нищо не знаели за него, нищо не можело да се научи за него и съответно него си го има, но обяснение не може да ми бъде дадено, а и да е можело нямало да го разбера. Толкова прост да ме създаде Бог......

преди 1 час, Реджеп Иведик написа:

Така е, аргумента е реторичен, не търся потвърждение или спор.

Ама търси го по темата. Не по принцип.

преди 3 минути, аm-аm написа:

Религията може да е достатъчно, но не необходимо условие за добродетелност.

В много случаи може и да е пречка, но... Ползваш думата ”добродетелност”. Какво влагаш в нея? Дефиниция?

• Автор
преди 43 минути, dagpo19 написа:

Да. От гледна точка на дефинитивната (крайната) истина, няма.

А кое тогава определя кармата негативна или положителна ще е? Кое се наказва и кое се възнаграждава в следващия живот, щом няма правилни и грешни постъпки?

преди 38 минути, Śūnyatā написа:

Кармата е вид механизъм. Ако направиш, помислиш, кажеш това - ще се случи онова. Ако не направиш, помислиш, кажеш това - няма да се случи онова, но ще се случи друго :)

Значи идеята, че мислите материализират. Ако се съберат 10 души и мислят, че някой ще спечели от лотарията, би следвало да се получи? Или?

преди 12 минути, dagpo19 написа:

И обратно. Джайнистите или материалистите напр., нямат яснота по този въпрос.

Ама те и помежду си ли не могат да се разберат? Как така "И обратното"?? what-crazy-rabbit-emoticon.gif?129279378

преди 6 минути, dagpo19 написа:

В много случаи може и да е пречка, но... Ползваш думата ”добродетелност”. Какво влагаш в нея? Дефиниция?

Християнската норма. Само нея познавам достатъчно.

преди 10 минути, аm-аm написа:

А кое тогава определя кармата негативна или положителна ще е? Кое се наказва и кое се възнаграждава в следващия живот, щом няма правилни и грешни постъпки?

Вече обясних, че всякакви идеи за наказание или възнаграждение нямат нищо общо с разбирането за карма в будизма. По-скоро е като в медицината. Ако излезеш необлечен през зимата навън, ще се простудиш, ще се разболееш, ще страдаш и ако не се лекуваш, ще умреш. Това няма общо с моралните дилеми, нали така?

• Автор

Твоето религиозно учение е по-особено, защото ти нямаш Бог, даже твоето не е религия, ако не греша, и съответно защо Бог не ме загъва е безпредметен въпрос за теб.

преди 6 минути, аm-аm написа:

Твоето религиозно учение е по-особено, защото ти нямаш Бог, даже твоето не е религия, ако не греша, и съответно защо Бог не ме загъва е безпредметен въпрос за теб.

Да. понеже Буда е човек, никогане е претендирал да е бог и дори пророк. Основното му твърдение е било. че се е освободил от всякакво страдание и невежество. Нищо повече. Нищо по-малко.            Поздрав! 

• Автор

Позволете ми да обобщя, след 17 страници, в които се включиха представители на различни религии и учения. Може ли да се каже, че не знаете?

преди 30 минути, аm-аm написа:

Е, различните религии имат различни норми. Примерно кога да напуснеш семейството си.

Твърдя, че е логично, т.е. мисля си, че това дали съм религиозен или не, дали се моля на Бог или не, не би следвало да е пречка за съществуващ Бог да ме загъва нощем. Това твърдя.

Тук само мимоходом се шмугна идеята, че аз може да не съм дозаслужил Неговото благоволение, т.е. наказва ме. Това е най-избягваната опция от анкетата, но всичко сочи към нея.

Не, ти твърдиш, че следваш християнските добродетели.
Би ли посочил кои са те?

преди 1 минута, dagpo19 написа:

Да. понеже Буда е човек, никогане е претендирал да е бог и дори пророк. Основното му твърдение е било. че се е освободил от всякакво страдание и невежество. Нищо повече. Нищо по-малко.                            Поздрав! :)

А страданието и невежеството, добро ли са, или зло?

току-що, dagpo19 написа:

За кого?

За теб, за Буда, за будистите...

преди 1 минута, Aumi написа:

За теб, за Буда, за будистите...

Буда и будистите са две твърде различни неща. Няма страдание, няма произход на страданието. няма път, нито прекратяване. Това е казано от Буда в Праджняпарамита сутрите, които е преподавал на тези с висши слособности. На другите, които са имали ограничени способности, е преподавал тъкмо обратното, макар между двете да няма истинско противоречие.

Не те завива, защото е зает да завива мен, аз съм му по-важен. :lol6:

преди 1 час, аm-аm написа:

Значи идеята, че мислите материализират. Ако се съберат 10 души и мислят, че някой ще спечели от лотарията, би следвало да се получи? Или?

Примера който даваш е крайно неадекватен и несъизмерим. Ако тези десет души са от организаторите на лотарията ще се получи. Образовай се малко, например с експериментът с двата процепа, който е проведен още през 1801г. Учените са установили че съзнанието (или наблюдателя), влияе на дуализма вълна-частица на квантово ниво. Фините вълни влияят на подобните на тях. 

И още, от по-умни от нас, Никола Тесла: „Денят, в който науката започне да изучава не-физични феномени, човечеството ще постигне по-голям прогрес в последващите десет години, отколкото през всичките векове на съществуването си. За да разбере истинската същност на Вселената, човек трябва да мисли за нея от гледна точна на енергия, честота и вибрации.”

Не аз не те чета. Ти не ме четеш. 

Или вие и вашите реалности не съществувате. :D

Твърдя, че е логично, т.е. мисля си...

• Автор
преди 3 часа, Aumi написа:

християнските добродетели.
Би ли посочил кои са те?

https://bg.wikipedia.org/wiki/Седемте_смъртни_гряха#Седемте_смъртни_гряха

преди 3 часа, Kieli написа:

Не те завива, защото е зает да завива мен, аз съм му по-важен. :lol6:

Нека позная, ти не искаш да те загъва. И двамата ни наказва по свой си начин. Напомня ми на вица:

- Мъчи ме, мъчи ме. - молел мазохиста.

- Нямаа. Нямаа. - отвръщал садиста.

преди 2 часа, Śūnyatā написа:

Ако тези десет души са от организаторите на лотарията ще се получи.

Тука ни взе за мезе snack-crazy-rabbit-emoticon.gif?12927937

Образовай се малко, например с експериментът с двата процепа, който е проведен още през 1801г. Учените са установили че съзнанието (или наблюдателя), влияе на дуализма вълна-частица на квантово ниво.

Да се образовам с фалшив експеримент. Е т`ва е образование! А защо направо да не повторя експеримента с получаване на злато от неблагородни метали. Историята пази примери за алхимия.

по-умни от нас, Никола Тесла

Този мошеник ли ти е еталон за умник. Божеее....

преди 14 часа, dagpo19 написа:

Няма страдание, няма произход на страданието. няма път, нито прекратяване.

Ако ги няма тях, следва да отпаднат и всички останали принципи, които стоят в основата на будисткото учение .

По същия начин аз видях древна пътека, древен път, изминат от правилно самопробудили се същества от миналите времена. И каква е тази древна пътека, този древен път, извървян от правилно себе-пробудилите същества от миналите времена? Това е Благородният Осмократен Път: правилна гледна точка, правилен стремеж, правилно говорене, правилно действие, правилен начин на живот, правилно усилие, правилно мислене, правилна концентрация ... Аз следвах този път. Следвайки го, аз получих директното знание за старостта и смъртта, директното знание за възникването на старостта и смъртта, директното знание за прекратяването на старостта и смъртта, директното знание пътя, който води до прекратяване на старостта и смъртта ... Знаейки пътя директно, аз го разкривам на вас монаси, монахини, мъже и жени последователи ...

Нагара сута [4] [5]

https://bg.wikipedia.org/wiki/Благородния_Осмичен_Път

преди 16 часа, dagpo19 написа:

В понятието за карма не се съдържа никаква морална оценка. Това е, което обикновено не се разбира. Не само, че няма никакво осъждане, но и липсва всякакво абсолютизиране и поляризиране на категории от етичен характер като добро и зло, и т.н.

Глава IX

ЗА ЗЛОТО

116

Ако човек бърза към доброто, той трябва да се пази от лоши помисли. Ако човек е муден в добрите си дела, умът му намира наслада в злото.

117

Ако човек извърши грях, нека не го допуска отново. Нека той не намира наслада в греха. Плодът на злото е страдание.

118

Нека човек никога не спира, ако това, което върши е добро. Нека се наслаждава на доброто. Плодът на доброто е щастие.

119

Дори злодеят вижда щастие, докато неговото зло дело не узрее. Но когато това стане, тогава злодеят вижда

Зло.

120

Дори добрият вижда зло, докато неговото добро дело не узрее. Но когато това стане, добрият вижда щас­тие.

121

Нека човек не мисли лекомислено за злото, като си казва: 'то никога няма да дойде при мен". Даже от падащите капки се напълва каната. Глупецът се изпълва със зло, дори ако го събира малко по малко.

122

Нека човек не мисли лекомислено за доброто, като си казва: 'то никога няма да дойде при мен". Даже от падащите капки се напълва каната. Мъдрият се изпълва с добро, дори ако го събира малко по малко.

123

Нека човек страни от злите дела така, както търго­вецът с малко спътници и много богатство - от опасния път, а човекът, който обича живота - от отровата.

124

Този, чиято ръка не е наранена, може да докосва от­рова с ръката си. Отровата не действа на този, който не е наранен. Ето така не съществува и зло за този/ който сам не върши зло.

125

Ако някой оскърби безобиден, чист и невинен човек, злото се стоварва обратно върху глупеца, който го е из­вършил, така както пясъкът, хвърлен срещу вятъра, се връща обратно.

126

Някои хора се раждат отново. Злодеите отиват в ада, а праведните - на небето. Тези, които са освободени от всички земни стремежи, постигат нирвана

127

На небето, насред морето, в дебрите на планините, в целия свят никой не знае такова място, където човек би могъл да бъде освободен от бремето на извършеното зло.

128

На небето, насред морето, в дебрите на планините, в целия свят никой не знае такова място, където смъртта да не може да победи смъртните.

...

Глава XXII

ЗА ПРЕИЗПОДНЯТА

306

Този, който изрича неистини, отива в ада. В ада оти­ва и този, който, след като е извършил нещо, казва че не го е сторил. След смъртта си и двамата са равни. В другия свят те са хора, направили злини.

307

Много от хората, чийто плещи са покрити с жълто­то расо, са невъздържани и с неприятен нрав. По силата на своите лоши постъпки такива злодеи отиват в ада.

308

По-добре е да се погълне нагорещена желязна топка, подобна на лумнал огън, отколкото лош и невъздържан човек да живее от милосърдието на хората*.

309

С четири неща се сдобива човек, който силно желае жената на съседа си - с лошо име, неудобно легло, наказание и накрая - преизподнята.

310

Тук са лошото име и пътят на злото към ада. Тук е краткото удоволствие на изплашения в прегръдките на изплашената. Тук е тежкото наказание, което царят нала­га. Затова нека никой не помисля за жената на съседа си.

311

Така, както стръкът трева, ако бъде хванат неумело, срязва ръката, така и неправилно практикуваният аскетизъм отвежда в ада.

312

Небрежно свършената работа, престъпеният обет и лошата дисциплина - всички тези неща не носят голяма награда.

313

Ако нещо трябва да бъде направено, нека човек го направи. Нека здраво се захване с него! Невнимателният странник само още повече разпилява праха на своите страсти.

314

Злината е по-добре да се остави несвършена, защото после човек се разкайва за нея. Добрината е по-добре да бъде извършена, защото после човек не съжалява за нея.

315

Човек трябва да пази себе си, подобно на добре охра­нявана гранична крепост, защитена и отвън, и отвътре. Не трябва да му се изплъзва дори и минута. Тези, които пропуснат удобния момент, страдат в преизподнята.

316

Хората, които се срамуват от това, от което не трябва да се срамуват, не се срамуват от това, от което трябва да се срамуват, такива хора, като прегръщат грешни учения, крачат по пътя на злото.

317

Хората, които се страхуват тогава, когато не тряб­ва да се страхуват и не се страхуват тогава, когато трябва да се страхуват, такива хора, като прегръщат грешни учения, крачат по пътя на злото.

318

Хората, кои то забраняват тогава, когато няма какво да се забранява и не забраняват тогава, когато има какво да се забранява, такива хора, като прегръщат грешни уче­ния, крачат по пътя на злото.

319

Ала хората, които забраняват това,. Което трябва да бъде забранено и не забраняват това, което не трябва да бъде забранено, такива хора, като прегръщат вярното учение, крачат по пътя на доброто.

Из ДХАМАПАДА - Сборник със словата на Буда

Сборникът е създаден на езика пали и е част от Трипитака - знаменита палийска версия на будисткия канон и е добил голяма популярност, защото притежава висока степен на автентичност.

...

Както виждаме, в Будизма, не само че се говори за добро и зло, и съществува категоризиране и морална оценка на постъпките, но се говори и за грях и за Ад.

преди 2 часа, Aumi написа:

Ако ги няма тях, следва да отпаднат и всички останали принципи, които стоят в основата на будисткото учение .

Трябва да приема, че практиката ми е напълно безполезна, ако започна да отговарям на някой, който има навик да обяснява на христяните какво е христянство, на мусулманите какво е ислям, на будистите какво е дхарма и т.н. Първото условие за научаването на нещо е да сме като празна чаша, т.е. свободни от предубеждението, че знаем всичко по-добре от всеки друг. Но ти изобщо не питаш и не търсиш пояснение, а се стремиш да ме увлечеш в празен спор. Защо? За да докажеш нещо на себе си. Това, обаче, няма отношение към дхарма. Инак, то цитираш напълно неадекватни и остарели преводи, които предават значението съвсем превратно. Те импонират на тези, които са възпитани в рамките на аврамическата парадигма, където понятия като „добро” и „зло” се абсолютизират. Това няма общо не само с будизма, но и с цялата далекоизточна традиция на Индия (напр. Йога сутра на Патанджали) или Китай (даоските учения или дзен). Дори традиционното разбиране за карма и дхарма в индуизма е различно. В индуизма дхарма има значение на дълг, т.е. това е поведението, което някой като член на дадена каста трябва да следва. 

преди 7 часа, Aumi написа:

Както виждаме, в Будизма, не само че се говори за добро и зло, и съществува категоризиране и морална оценка на постъпките, но се говори и за грях и за Ад.

Това са само ментални конструкции и етикети, а не физически обекти с портали и надписи "Рай" и "Ад".

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.