Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Будизъм /за....../

Featured Replies

• Автор
преди 15 часа, _ramus_ написа:

Ти не си нито осъзнат, нито уравновесен, нито си будист, освен някъде в главата си. 

Всичко тръгва от главата, от мислите. Ако имаш правилни мисли - ще имаш и правилна реч и правилни действия. 

Никъде не съм писал, че съм напълно осъзнат и напълно уравновесен. Не съм реализиран учител или реализиран Буда. Просто споделям опита си до момента. Но дори и минимално осъзнаване е по-добро от никакво. Дори минималната практика е по-добра от никаква практика. Това много добре си личи от постовете които се пишат от различните участници. По речта и действията може да се види какви са мислите в главата на някой, чисти или нечисти. 

1. Manopubbaṅgamā dhammā, manoseṭṭhā manomayā; Manasā ce paduṭṭhena, bhāsati vā karoti vā; Tato naṃ dukkhamanveti, cakkaṃva vahato padaṃ.

1. Mind precedes all mental states. Mind is their chief; they are all mind-wrought. If with an impure mind a person speaks or acts suffering follows him like the wheel that follows the foot of the ox.

2. Manopubbaṅgamā dhammā, manoseṭṭhā manomayā; Manasā ce pasannena, bhāsati vā karoti vā; Tato naṃ sukhamanveti, chāyāva anapāyinī.

2. Mind precedes all mental states. Mind is their chief; they are all mind-wrought. If with a pure mind a person speaks or acts happiness follows him like his never-departing shadow.

Dhammapada

• Отговори 10,1k
  • Прегледи 518,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• А, като започнат да пускат само ваксинирани да пишат и в раздела за мистика и езотерика, проблемът ще се оправи. Тогава ще си все сред нормални хора. Иначе няма да мирясаш, докато не изгониш и не опра

• Śūnyatā
    Śūnyatā

Ако можете поне малко да осъзнаете емоциите си в момента на тяхното възникване, вие ограничавате тяхната активност и те стават подобни на тийнейджъри, които са под надзора на бдителен възпитател. Вие

• Реджеп Иведик
    Реджеп Иведик

Добре дошла ! Къде беше като те нямаше ?

Публикувани изображения

преди 3 минути, Śūnyatā написа:

По речта и действията може да се види какви са мислите на някой в главата. 

ти пак си се "напушил" с ритуални сутрешни фантазии. :)

Отвъд фантазията ти тук сред темата няма нито "реч", нито "действия". Но пък да - напъна е "да изфантазираш будизма си" в светски вариант и еври морнин' се поддържа "огъня".

А колкото до "мислите в главата" :)  - фантазиите само фантазьора ги нарича "мисли"...

Толкова си вътре във филма си, че вкопченото му изписване тук вече е шарж. Но пък за теб това е благородно дело - един "лош и заблуден човек, става прояснен и добър".

Знаеш ли... илюзията че си будист, будизъм ли се нарича? И за кого?

• Автор
преди 3 часа, _ramus_ написа:

Знаеш ли... илюзията че си будист, будизъм ли се нарича? И за кого?

На абсолютно ниво, понеже всичко е мимолетна илюзия, която няма никаква трайна реалност, колкото и малка и незначителна да е, наистина сигурна и дадена веднъж завинаги - никакъв реален будизъм и реален будист няма. 

На относително ниво обаче, будист е този който проявява като видимост определени качества (спокойствие, уравновесеност, състрадание и др.) и не проявява алчност, ненавист и невежество, в зависимост от нивото на практиката си. 

Понеже нямаме достъп до независими от ума обекти, ако вярваме, че съществува реален будизъм и будист, това ще доведе до куп фалшиви вярвания. 

В същото време не можем да действаме, ако само се фокусираме върху отсъствието на външни обекти. Трябва да си взаимодействаме с видимостите за да живеем в този свят. 

преди 33 минути, Śūnyatā написа:

На относително ниво обаче, будист е този който проявява като видимост определени качества (спокойствие, уравновесеност, състрадание и др.) и не проявява алчност, ненавист и невежество, в зависимост от нивото на практиката си. 

това е тъжна фраза. Твърде тъжна, но пък показателна.

Сигурен ли си че сангата споделя твоите виждания? Нали и тази сутрин си се "вричал" и в нея! Преди чайчето или след него - е вече въпрос на излишни подробности...

-----------

Разбира се - цитираните думички са поредните пълни глупости, натъкмени единствено заради вкопчеността в личната фантазия на искейпъра.

Заигравките "къде какво пишело и какво значило" - относно "светския будизъм"... са обикновени еквилибристики със "закона" - каквито играе всеки адвокат, за да си докара аргументи за спечелване на дело. Тия наивни тарикатщини са проява на достатъчно отчаян човек, в поредния си опит да си измисли пристан и спасение от лудостите и дефицитите си.

• Автор
преди 14 минути, _ramus_ написа:

това е тъжна фраза. Твърде тъжна, но пък показателна.

Тъжното е че не разбираш какво пиша, но не го пиша само за теб. 

преди 15 минути, _ramus_ написа:

Сигурен ли си че сангата споделя твоите виждания? 

Тези които следват мадхямика на Нагарджуна, Чандракирти и Цонкапа разбират. Познавам и хора следващи теравада, които ме разбират прекрасно. 

Едно уточнение. Според мен е по-правилно да се ползва крайна истина, а не абсолютна, както се използва най-често, защото някои могат лесно да се заблудят. 

После става по-сложно и не очаквам да го разбереш. Крайната истина е че няма крайна истина. Или шунята не е абсолют, тя е празна от трайна реалност също. 

Двете истини са обединени в pratītyasamutpāda: 

В крайна сметка явленията са празни (шунята) от присъщо съществуване или реална, трайна същност, но съществуват в зависимост от други явления. 

Това не води до нихилизъм, но постига средния път между прекомерна наивност и прекомерен скептицизъм, в твоя случай. 

преди 9 часа, Śūnyatā написа:

Ако имаш правилни мисли - ще имаш и правилна реч и правилни действия. 

Само обясни какво разбираш под "правилни мисли"?! - Те на теб ли се дължат или си ги чел, прочел някъде, защото принципно би следвало мислите на будиста да се синхронизират с природата и/или Бог и/или някакво божество и/или с вселенския интелект. 

Мисълта функция ли е на мозъчната (материята) дейност или е отражение и/или имитация на вече познато нещо?! 

Всеки човек има съзнание, но то може да е размътено от нещо. В това число от неща които е чел и си ги е представил неправилно. 

Та, правилното от кой се определя при будизма?! 

преди 1 час, dioib написа:

...

Та, правилното от кой се определя при будизма?! 

Не е точно определяне. Общо взето правилно е всичко водещо до освобождение от илюзията, но всеки сам следва да се научи да го различава. А и думата превеждоно като "правилен" означава също и съвършено, пълноценно, мъдро и др. неща.

преди 9 часа, Śūnyatā написа:

Тъжното е че не разбираш какво пиша, но не го пиша само за теб. 

О, наистина ли? :) Разбира се - сред фантазията ти ти го пишеш на всички добри хора, но още страдащи... Да ги светнеш, да ги ограмотиш, да ги посъветваш и посочиш 'пътя'... да им разясниш правилните нещица...

Въобще - една банална религиозна фантазия на банален последовател, изпълнена с проповеднически елементи. И баналната фантазия за съответната публика - като "нужния на фантазията, контекст".

Който пречи на фантазията - "не разбира дълбочината, красотата и възвишеността й"... щото е гаден, зъл, неграмотен... и разните там детски измишльотинки... 

В цялата работа само лъжите нарастват с геометрична прогресия... Но няма как да спрат. А е спряла фантазията, а е паднала завесата... и там отвътре чакат демончетата на миналото, заедно с рухването на митовете и личните легенди.

• Автор
преди 23 часа, _ramus_ написа:

О, наистина ли? :) Разбира се - сред фантазията ти ти го пишеш на всички добри хора, но още страдащи... Да ги светнеш, да ги ограмотиш, да ги посъветваш и посочиш 'пътя'... да им разясниш правилните нещица...

Въобще - една банална религиозна фантазия на банален последовател, изпълнена с проповеднически елементи. И баналната фантазия за съответната публика - като "нужния на фантазията, контекст".

Който пречи на фантазията - "не разбира дълбочината, красотата и възвишеността й"... щото е гаден, зъл, неграмотен... и разните там детски измишльотинки... 

В цялата работа само лъжите нарастват с геометрична прогресия... Но няма как да спрат. А е спряла фантазията, а е паднала завесата... и там отвътре чакат демончетата на миналото, заедно с рухването на митовете и личните легенди.

Не съм длъжен да приемам субективните илюзии за реалност. 

на 13.06.2022 г. в 20:21, Just a Stranger написа:

Не е точно определяне.

По твоите думи излиза, че будизма не е точен, т.е. не е истината и в тоя случай, то ти оприличаваш будизма като абсолютна лъжа. 

Уж е за съвършенство, но то не било определено. :) Съвършенството е естетика. Тя няма абсолютност, докато чувствата могат да са абсолютни. 

Не е проблем безчувствеността на будиста, а че отрича чувствата и ненавижда емоцията която е в основата на живота, защото принципно именно по чувствата човек се отличава от животното. 

И се ... ти за животно ли се смяташ?! -> Днес едната ми котка хвана една от лястовичките ми. Трябваше ли да се намеся?! Кой от тези животи е по-важен?! 

Сега се/си сети, ако те смятам за животно, а друг човек който също е животно посегне на теб, то аз кой живот да избера, защото е по-добър (правилен) ?! 

преди 24 минути, dioib написа:

По твоите думи излиза, че будизма не е точен

Ами не е математика. Там две плюс две си е точно четири. Е има и ирационални числа - по отношение на тях можем да имаме само приблизителна точност. Например корен от две. Това може би ги прави неистински. Или пък точно обратното? 

Ни хайде да сравним с 10 заповеди в християнството. Те са директни. Възможни са обачв ситуации в които да се наложи да убиеш за да спасиш невинни или предотвратиш по-лоши последици. Разумно ли ще е бездействието? То ли ще е непременно правилното? Нужно е различаване - нещо на което се набляга изключително в източните религии. Колкото по-разумен е един човек, толкова по-голяма свобода на интерпретиране и избор следва да му предоставят правилата. В случая целта не е да се ограничат определени действия, както при християнските заповеди, а да се развие собствената способност за разбиране и различаване Чивек сам трябва да може да разбира последствията от мислите и действията си и да утвърждава тези носещи най-голяма полза (не лична, въпреки че не трябва да пренебрегваме съвсем себе си). 

преди 3 минути, Just a Stranger написа:

Ами не е математика. Там две плюс две си е точно четири.

Посредственост виждам ... :) 

Чуй ме: Едно плюс едно не е две винаги, но едно по едно винаги е повече от две. Анализирай това!!!

Та, не ми говори за математика, а поне малко се запознай с логиката, защото иначе какъв будист или човек си ти?! :) 

В математиката едно плюс едно е две. А ти можеш да си пиеш и "философстваш" колкото си искаш. 

преди 6 часа, Just a Stranger написа:

В математиката едно плюс едно е две. А ти можеш да си пиеш и "философстваш" колкото си искаш. 

Е, ти нали си за съвършенството?! Само където това едно не е точно едно, а другото също не е точно едно. 

За да стигнеш съвършенството си трябва да знаеш колко е корен квадратен от минус едно!? 

В живота трябва да степенуваш нещата. Будист на коя и да е степен все е един, а един човек е само и единствено за тоалетната. 

И какво съвършенство правиш?! Л@едното каквато и глазура да му сложиш отгоре си е лаено, а не съвършеност (правилно). 

Бог да ти прости волните и неволни грехове. Амин 

преди 4 часа, dioib написа:

Е, ти нали си за съвършенството?! Само където това едно не е точно едно, а другото също не е точно едно. 

Математиката това не я интетесува. А съвършенството за мен може да бъде само относително. В будизма също има различни видове нирвана, което е подсказка, че пътят в действителност никога не свършва. Същата подсказка е изразена чрез Стълбата на Яков. Самата дума "съвършено" предполага гоставяне на граница и ощертаване на област я която то да бъде постигнато. Но границата предполага наличието на това, отвъд нея, безпределното. 

на 14.06.2022 г. в 22:19, Śūnyatā написа:

приемам субективните илюзии за реалност.

Твоите лични будистки илюзии се оказаха за "предпочитане" относно "приемането за  реалност" ли?

Ма то и "реалност"... понеже е такава или онакава, сред фантазьорите е главно  "онова, и така, както те решат да си я приемат". Пък и дава възможност да се вживееш и на "размислител" по виртуала... Даже и духовни преживявания.... :)

Всяка сутрин - едно зареждане с ударна доза "предпочитаната реалност", заедно с 'чайчето'... и ето ти "будист съм бре, що ви пиша така е, щото съм избрал тая ..."реалност" да е моята "истина. Избрах я, щото това ми дава шанс да съм добър човек, да съм си спокоен, уравновесен, да ми носи (чиста) радост... - въобще ми носи нужните ползи. Ама и щото чета че "едни други като мен", дет пишат че и те така правят... и се "разбираме" щото сме будисти".

И стигаме до задължителната полза, от която произхожда всяка илюзия. Пък некой корифей бил написал че илюзиите носили страдание... :) Спестил е че илюзиите, лъжата... ги има защото носят полза някому - носят "спасение", носят "изход"... като няма друг вариант, и след като този вариант е лесния, достъпния, предпоставения от инстинктите.

И АДа, и спасението от него, както и РАЯ - са все илюзии. Така, че спасението... е поредната илюзия на някому, от типа - клин, клина избива. Обаче винаги "един остава вклинен"... В случая - вкопчването в спасението (будизма) или каквато и да е избрана форма на "предпочитана реалност" от която да се изкопчат нужните преживявания - е също илюзия. Толкова е просто, всъщност... :)

Илюзиите и лъжата ги измисляме ние, хората. Те са част от начина да преживеем, да оцелеем, да се справим... И тия, дето "оцеляват" се борят да заменят едно изживяване, чрез друго - обратното на него. Облекчението и успокояването, дори радостта - са точно част от ползата на дадена илюзия.

И щото още преди хилядолетия определени хора са видели и по себе си... че най-достъпния начин е така и малките души не могат без заблуда, докато за тях е "избрана истина", те да изберат нагласени готови "истини", за да се спасят от личния си "ад", създаден от грешки, от страх, от страдания, травми... И защото това е единствената им налична възможност...

А некъв злобар, с нечиста душа, взел да ти се емчи по виртуала и да ти дрънка че се спасяваш... но с друг клин, а не с премахването му без заместител. пък тая работа не става с игрички научким, щот съм вече добър, щото съм будист и мадхямик и "прекрасно ги разбирам великите, и всички дето ги следват и те ме разбират"... ( пак наужким и пак фантазно, но пък вярваш, щото това е "избраната реалност" в която това е така)

И като пиша че всичко това е просто театър, в който ти се играеш според собствения си нагласен филм - не е че се заяждам, да ме вкарваш в игрите си на "тоя дето е лошия, злия, нечистия и гадняра"... Не че ме бърка кой в какви игри ми вкарва образа си относно рамус, но така чрез бясната ти съпротива всичко става едно обикновено зацикляне - каквото стана отдавна и си тече...

"...Течеееееее, всичко течееееее...

времето няма бряг, и ни влечееее - няма как ... "( припев от музика за детски филм)

• Автор
на 16.06.2022 г. в 10:23, _ramus_ написа:

Твоите лични будистки илюзии се оказаха за "предпочитане" относно "приемането за  реалност" ли?

Да, будистките илюзии са за предпочитане пред илюзиите на рамус. По-леко се живее с чист ум. 

току-що, Śūnyatā написа:

будистките илюзии са за предпочитане пред илюзиите на рамус. По-леко се живее с чист ум. 

Да, предполагам - предпочиташ будистките илюзии за "чист ум", пред тия, дето си имал преди и според които ти си лош човек, гневен и самодеструктивен... Така с "будистки илюзии" си докарваш изход от други илюзии. Точно това написах и по-горе и продължаваш смело да го подкрепяш. И поне това е една стъпка към примера как илюзиите служат за затъване - една, след друга.

Щото и будистката илюзия ти дойде след опитите за християнската й версия... ама там не намери каквото търсеше... И така - като погледнеш живота си... няма ли да видиш низ от приети готово-поднесени и хитро-доскроени от теб, картинки и приказки, сред които търсиш приют, шелтер, защита... Евентуално да намериш "покой". Покой... но илюзорен, точно както е и неговата противоположна версия.

Нали беше борец против илюзиите? Нали основната цел на будизма, на основните му 4 постулата е именно "изход от илюзиите" - като спасение от страданието, невежеството... Не - цялата работа е за елементарната човешка полза, като отгоре на всичкото и се изцепи по-горе че "нямало проблем да бъде будист някой си, дето ползвал будизма за да живее по-добър живот". То и "йогите" са така - нямало проблем да си йога, за да си направиш с нея живота по-спокоен... Пък будизъм означава да живееш ЖИВОТА НА БУДИСТ, и това означава че си приел 4 постулата и 3 убежища... Но ти си тарикат и просто ползваш всичките тия имитации само за да си докараш с тях един свой изход от съвсем личностни и характерови проблеми, с които не си в състояние да живееш и да решиш по други, съвсем практични начини и да ги надмогнеш и израснеш с това. Просто не ти стиска - живота минава, а спасението - все липсвало... Какво пречи сега да преживееш "алелуйаааа, будист съм"... :)

Ето това са потребителите и си в ролята на обикновен ученик по математика, който се е научил да си докарва решения на квадрадни уравнение със съкратени формули, че е "МАТЕМАТИК" (щото решавам задачи и получавам верни отговори)...

И в името на всичко твое, на всички личностни игри чрез които се преживяваш като един или друг - лъжеш вече над 10 години сред калдата и сипеш личните си фантазии какъв си, кое било правилното, кой е правилния будист, будизъм, кое и как трябвало... И сееш си примитивните етикети - кой бил чист, кой злобен, кой разумен, кои истини били "безспорни"...

Фикцията коя истина колко е будистка я повтаряш неизменно вече толкова години само за да си докараш дозичката всекидневно самоубеждение колко си спасен. Християнската праведност намери изход като "будистка", но зад етикетите стои едно и също нещо... и един и същ, съвсем човешки и спасителен порив... А  просто си играеш на миражи.

• Автор
преди 4 часа, _ramus_ написа:

Така с "будистки илюзии" си докарваш изход от други илюзии. Точно това написах и по-горе и продължаваш смело да го подкрепяш.

Нали беше борец против илюзиите? Нали основната цел на будизма, на основните му 4 постулата е именно "изход от илюзиите" - като спасение от страданието, невежеството... 

Никакъв изход няма докато си "жив". Никакъв "аз" няма, който да се прероди или умре. Има единствено осъзнаване на илюзиите като илюзии и правилно поведение, правилни мисли, правилна реч и т.н. Правилно поведение е това, което не води до страдание. Тоест, да не реагираш на илюзиите като реалност, защото трайна реалност няма. 

сега олекна ли ти - като отново издекламира личните си вярвания - кое го има, кое го няма, кое е "единствено"... ???

Поредната вдъхновително-утвърдителна доза. Тази сутрин да не би да си пропуснал да си я набавиш? Може би вече дозите ти е нужно да зачестят... че не е лесно да се държи тая плетеница от "будистки фантазии"!

• Автор
преди 1 час, _ramus_ написа:

сега олекна ли ти

На мен ми олекна, но на теб не. Опитваш се интелектуално да схванеш някои концепции, но без практика се въртиш в кръг, задаваш едни и същи въпроси, омотаваш се в едни и същи анализи. Нямаш мира.

преди 2 часа, Śūnyatā написа:

Никакъв "аз" няма, който да се прероди или умре. Има единствено осъзнаване на илюзиите като илюзии и правилно поведение, правилни мисли, правилна реч и т.н.

две изречения едно след друго, в първото се казва че има Бог, а във второто че няма такъв, значи този който ги е писал е пълен тъпак - нямало "аз" пък после се казва, че "аз" осъзнавал нещо си - и целия будизъм и той е абсолютна тъпотия, шитня .......

• Автор
преди 2 часа, some_spirit написа:

две изречения едно след друго, в първото се казва че има Бог, а във второто че няма такъв, значи този който ги е писал е пълен тъпак - нямало "аз" пък после се казва, че "аз" осъзнавал нещо си - и целия будизъм и той е абсолютна тъпотия, шитня .......

Постът ти е прекрасен за това как омразата се поражда от етернализма. И за невежество, защото "аз" е само име с което обозначаваме за удобство комплексът от скандхи. Никой не казва скандхите ми това или онова, а казва "аз", защото така е прието от мнозинството. 

преди 2 часа, Śūnyatā написа:

Никой не казва скандхите ми това или онова, а казва "аз", защото така е прието от мнозинството. 

искаш да кажеш че "аз" е съвкупност отнякакви си скандхи, ами то това което написах по-нагоре пак си е в сила, просто замести аз със скандхи, аман от тъпо мислене ........

• Автор
преди 1 час, some_spirit написа:

искаш да кажеш че "аз" е съвкупност отнякакви си скандхи, ами то това което написах по-нагоре пак си е в сила, просто замести аз със скандхи, аман от тъпо мислене ........

Аз е име, нищо повече. Както ти имаш име, но никоя от частите ти не е Пешо, примерно. Можеха да те кръстят и друго яче, но ти сега вярваш че си Пешо. Някои ъпгрейдват аза с божествено съзнание, вечност, прераждане и други щуротии. 

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.