Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Будизъм /за....../

Featured Replies

преди 2 минути, ncl написа:

А ако го нямаше учението на Буда, ти как би гледал на действителността?

Хубав въпрос!

А ако не беше създадено Християнството, и ако я нямаше Библията, ти в какво би вярвал?

• Отговори 10,1k
  • Прегледи 519k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• А, като започнат да пускат само ваксинирани да пишат и в раздела за мистика и езотерика, проблемът ще се оправи. Тогава ще си все сред нормални хора. Иначе няма да мирясаш, докато не изгониш и не опра

• Śūnyatā
    Śūnyatā

Ако можете поне малко да осъзнаете емоциите си в момента на тяхното възникване, вие ограничавате тяхната активност и те стават подобни на тийнейджъри, които са под надзора на бдителен възпитател. Вие

• Реджеп Иведик
    Реджеп Иведик

Добре дошла ! Къде беше като те нямаше ?

Публикувани изображения

преди 1 минута, ncl написа:

Не знам.

Толкова ли ти е нужна някаква книга или някаква религия, за да вярваш в Бог?

преди 10 часа, perin2 написа:

Да, създаденото от Бога може да се измени от Бога, както създаденото от човека може да се измени от човека. Божиите закони обаче са неизменни за човека, защото не са създадени от него, а за него и са отвъд контрола му. Бог и човек имат подобие, не еквивалентност

Ще го кажа по друг начин. По думите ти излиза, че Бог е извън всякакви зависимости и правила. Това поражда изключително много "проблеми". Първият е, че това лишава съществуването от "твърда" основа. Бог може яъя всеки момент да обърне правилата и тук уверения, че няма да го направи, не важат. Излиза, че Бог налага, кое е добро и зло, не по някаква действителна причина, а защото той така е решил - просто така е създал правилата. Целта, също е "полезна" или "добра", защото така "казват" измислените закони. 

Всесилният Бог създава хора неспособни да спазват законите му и ги осъжда на вечни мъки за това. Някак си в такива вярвания (а това са християнските погледнати от друг ъгъл), са твърде нагласени и не подхождат по отношение на Бог. За мен това са компромиси, резултат от невежество. Но вместо да се промени, църквата ще достигне до какяи ли не абсурди, за да "защити" убежденията си. Много от които са писани векове след Исус. 

• Автор
преди 33 минути, ncl написа:

А ако го нямаше учението на Буда, ти как би гледал на действителността?

Щях да се опитвам да избягвам страданията и да търся удоволствия. Така правят и наркоманите. 

преди 17 минути, _Aumi_ написа:

Толкова ли ти е нужна някаква книга или някаква религия, за да вярваш в Бог?

Все пак идеята за Бог, както и тези за духовност, за това зад очевидното и др. трябва да достигнат до хората по някакъв начин. Ако ги нямаше християнството, будизма и други учения, щеше да важи законът на джунглата. И кой знае колко време щеше да е необходимо за да може човек сам да достигне дотези представи, които му се дават наготово. Да, хората често ги изопачаваме, някои опитват да ги наложат насилствено, неотчитайки, че самите те предлагат само трохи от цялото, но това е неизбежно. Развитието е бавен процес и труден, който при хората вече изисква и съзнателност и доброволност. Другото са илюзии. Така или иначе като аналогия може да се запитаме, какво би станало, ако някое дете не ходи на училище. Просто няма да има тези възможности да води по-пълноценен живот. В редки случаи може да има изключения, но като цяло сам човек не може да компенсира сам липсата на образование. Без религия нямаше да я има и науката, но това е друга тема. 

преди 31 минути, Just a Stranger написа:

Все пак идеята за Бог, както и тези за духовност, за това зад очевидното и др. трябва да достигнат до хората по някакъв начин. Ако ги нямаше християнството, будизма и други учения, щеше да важи законът на джунглата. И кой знае колко време щеше да е необходимо за да може човек сам да достигне дотези представи, които му се дават наготово. Да, хората често ги изопачаваме, някои опитват да ги наложат насилствено, неотчитайки, че самите те предлагат само трохи от цялото, но това е неизбежно. Развитието е бавен процес и труден, който при хората вече изисква и съзнателност и доброволност. Другото са илюзии. Така или иначе като аналогия може да се запитаме, какво би станало, ако някое дете не ходи на училище. Просто няма да има тези възможности да води по-пълноценен живот. В редки случаи може да има изключения, но като цяло сам човек не може да компенсира сам липсата на образование. Без религия нямаше да я има и науката, но това е друга тема. 

Да, но днес, когато вече живеем във времена на достатъчно разнообразна духовна литература, както и на различни организирани религиозни системи, вече имаме избора сами да си преценяваме на какво да вярваме или не вярваме, какво да следваме или не следваме. Щастливци сме, че живеем във време и място в което можем да бъдем свободни и неограничени във вярванията си. Може би това е следващото стъпало, следващият етап от духовната еволюция.

Всяко нещо се случва, когато му дойде времето. Времената се менят, вярванията също. Отдавна са отминали онези жестоки времена, когато хората са принасяли в жертва невръстни деца и девици на боговете, както и времената на насилственото налагане на новосъздадени религии. По същият начин вярвам, че ще дойде денят, когато хората постепенно ще скъсат оковите на ограниченията и ще стават все по-свободни и все по-щастливи от всякакви догматични окови и вярвания. Така както се случва днес в Иран, и постепенно и в други държави от ислямския свят.

на 27.12.2022 г. в 10:08, some_spirit написа:

може може да съществуват такива обекти, това е да речем мисловната енергия на човек (това което е човек всъщност), тази енергия съществува вечно, понеже това от което е направен един енергиен разум е много специална "материя" и това устройство на разума не може да се разруши и досега не съм чувал някой извънземен енергиен разум да е умрял, същото важи и за хората - умира само биологичното тяло, а човек продължава да съществува под формата на мисловна енергия

ало будисчетата, написах ви за един обект който има трайна същност и то какъв обект става дума за самите вас, никой нищо не коментира

• Автор
преди 4 часа, some_spirit написа:

ало будисчетата, написах ви за един обект който има трайна същност и то какъв обект става дума за самите вас, никой нищо не коментира

Тази "енергия" независима ли е от условия? И как ще го докажеш? 

преди 42 минути, Śūnyatā написа:

Независима е, защото иначе зависимостта й от условия ще е неизменна и вечносъществуваща.

• Автор
преди 9 минути, Just a Stranger написа:

Независима е, защото иначе зависимостта й от условия ще е неизменна и вечносъществуваща.

По-голяма глупост от това можеш ли да измислиш? Всичко е непостоянно и взаимозависимо, следователно е без трайна реалност. Това учи Буда и това се наблюдава. 

преди 20 часа, perin2 написа:

Парадоксално е и не е в реда на нещата. Ако мислиш, че вярвам, че Създателят е нарушил собствения Си закон си се объркала.

Може и да съм. Може моралния закон да не забранява наказването на невинни. А да го поощрява, защо не. 

преди 23 часа, witness написа:

Ако човек върши това ще го наречем тиранин и злодей, и някои стигат до такива изводи, заради обяснения като твоето, изречени без да ви мигне окото.

Ако наистина го върши за добро, то няма да е тиранин и злодей. Как го виждаме и наричаме ние няма значение, това са наши субективни оценки.

Не мисля. В този случай целта не оправдава средствата, но средствата могат да компрометират целта. Звучи малко като "кой си ти да даваш оценки", но нищо не може да се направи. Човекът (потенциално) има съвест, не е безразличен като животните и при това положение е длъжен да задава въпроси и да не се примирява дори с Бога, който го е направил такъв ) 

Хм, вчера си мислих нещо и срещнах подобна идея днес, макар че там беше развита много по-мощно от моите хилави способности за размисъл, разбира се. Беше нещо, че теодицеята няма рационално решение. То е по-скоро емоционално оцветено като голяма трагедия, чийто смисъл е трансцедентен. Има нещо такова... И че рационализирането на теодицеята е всъщност оправдаване на злото, на което човек няма право. Беше представяне на някаква статия от Бердяев за теодицеята. 

Няма как да не го приема лично, след като ти отправи редица лични нападки и квалификации конкретно към мен. Да ми разправяш сега да не съм го приемал лично е малко смешно.

Конкретно към теб лични нападки не съм отправяла и съжалявам, че си го приел така. Ако го казваш заради израза "извратени възприятия", то беше препратка към нещо , което писах на предходната страница точно преди въпроса ти към мен на какъв водещ принцип човек се преражда в куче  и обратно. И аз отговорих съвсем добросъвестно, доколкото помня... 

на 20.12.2022 г. в 12:04, witness написа:

Проблемът с осъзнаването на първата истина (за страданието) съществува, както стандартно е представен в сутрите, заради нашето изкривено възприемане на нещата - така наречените четири преобръщания (или буквално "извращения") във възприемането, осъзнаването и възгледа: да възприемаме страданието като щастие, непостоянното като постоянно, не-аза като аз, и нечистото като чисто. 

преди 21 часа, perin2 написа:

Според мен не само Шунята, а будизмът като цяло постулира неналичие на Бог.

на 19.11.2022 г. в 13:03, witness написа:

«Монахи, есть не рождённое, неустановленное, несотворённое, не сконструированное. Если бы не было этого не рождённого, неустановленного, несотворённого, не сконструированного – то не было бы возможности освободиться от рождённого, установленного, сотворённого, сконструированного. Но именно потому, что есть не рождённое, неустановленное, несотворённое, не сконструированное – можно распознать освобождение от рождённого, установленного, сотворённого, сконструированного».

Ниббана сутта: Полное Освобождение III
Уд 8.3

Но учи за нирвана. 

преди 1 час, Śūnyatā написа:

По-голяма глупост от това можеш ли да измислиш? Всичко е непостоянно и взаимозависимо, следователно е без трайна реалност. Това учи Буда и това се наблюдава. 

Взаимозависимостта не е ли част от "правилото"? Защо я изключваш (и не само нея)? Или взаимозависимостта е постоянна и има нещо вечно (тя самата), или не е постоянна, нереална е, и тогава всичките ти разсъждения отпадат. 

• Автор
преди 50 минути, shishmanovp861 написа:

То хапването и пийването, благите приказки и играта на будист си е пак изживяване, което носи удоволствие.

Така е, но трябва да се прави разлика между "удоволствие" и "удоволствие". Има удоволствие в това да караш другите да страдат, да вярваш във фантазми и др., но има и удоволствие в това да помагаш на другите около теб, да не изпитваш крайни привързаности и неприязън, да търсиш истината такава, каквато е. 

преди 16 минути, witness написа:

Но учи за нирвана. 

Ти нямаш опитност доказваща съществуването на несътворени и неконструирани феномени, а само вяра в някакъв текст. Или нямаш вяра, а просто копираш и пействаш. 

преди 10 минути, Just a Stranger написа:

Взаимозависимостта не е ли част от "правилото"? Защо я изключваш (и не само нея)? Или взаимозависимостта е постоянна и има нещо вечно (тя самата), или не е постоянна, нереална е, и тогава всичките ти разсъждения отпадат. 

Постоянните феномени по дефиниция би трябвало да са независими и да не се променят. При това положение те не биха могли да взаимодействат с действителността. 

Всички феномени, които наблюдаваме, са зависими и се променят. 

преди 6 минути, Śūnyatā написа:

Ти нямаш опитност доказваща съществуването на несътворени и неконструирани феномени, а само вяра в някакъв текст.

Ами и ти постоянно цитираш "някакви" текстове. Или, когато ти е удобно - може. Отделно, ако започна да изброявам нещата в които само си повярвал, няма да ми стигне цялата вечер. 

• Автор
току-що, Just a Stranger написа:

Ами и ти постоянно цитираш "някакви" текстове. Или, когато ти е удобно - може. Отделно, ако започна да изброявам нещата в които само си повярвал, няма да ми стигне цялата вечер. 

Посочи тогава само едно. 

преди 10 минути, Śūnyatā написа:

Постоянните феномени по дефиниция би трябвало да са независими и да не се променят. При това положение те не биха могли да взаимодействат с действителността. 

Всички феномени, които наблюдаваме, са зависими и се променят

Виж как изменяш гледната точка към удобната ти, за да "докажеш" вече приетия от теб възглед. Аз умишлено представям твърденията ти от друг ъгъл, но ти все се връщаш към заучените твърдения. Но пък ти и думите от сутрите отричаш, че моите ли няма. 

• Автор
преди 6 минути, Just a Stranger написа:

Аз умишлено представям твърденията ти от друг ъгъл, но ти все се връщаш към заучените твърдения. 

Какъв "ъгъл", та ти пишеш глупости, които не могат да се свържат в никаква логическа последователност, камо ли да им се отговори смислено. 

преди 32 минути, Śūnyatā написа:

Всички феномени, които наблюдаваме, са зависими и се променят. 

Дъгата, която се появява на небето е феномен.Зависи от условия да има и слънце и дъжд. Има ли тя трайна същност?

преди 2 часа, Śūnyatā написа:

мисловната енергия на човек е напълно независима от някакви си външни за нея условия, тази енергия може да преминава през всяка друга материя, разни гравитационни, магнитни полета не й влияят изобщо, тази енергия може да съществува да речем в една празна вселена (имаме само пространство) където няма никаква материя и няма никакви излъчвания и полета; няма нужда да го доказвам на другите понеже за себе си съм разбрал че е така както съм го написал, не съм повярвал в нещо си като да речем учението на Буда, ами съм разбрал нещо си сам

• Автор
преди 24 минути, some_spirit написа:

мисловната енергия на човек е напълно независима от някакви си външни за нея условия, тази енергия може да преминава през всяка друга материя, разни гравитационни, магнитни полета не й влияят изобщо, тази енергия може да съществува да речем в една празна вселена (имаме само пространство) където няма никаква материя и няма никакви излъчвания и полета; няма нужда да го доказвам на другите понеже за себе си съм разбрал че е така както съм го написал, не съм повярвал в нещо си като да речем учението на Буда, ами съм разбрал нещо си сам

Нищо не си разбрал. Това са фантазми в главата ти, които вярваш че са истина. 

преди 55 минути, Śūnyatā написа:

Какъв "ъгъл", та ти пишеш глупости, които не могат да се свържат в никаква логическа последователност, камо ли да им се отговори смислено. 

Дали? Ти постоянно постулираш някакви възприети от теб правила/условия за неизменност, но така и не отговаряш на въпроса: тези правила неизменни ли са или "днес ги има утре ги няма"?

преди 8 минути, Śūnyatā написа:

Нищо не си разбрал. Това са фантазми в главата ти, които вярваш че са истина. 

А ти сякаш знаеш? 

С какво се е изменил човек като строеж и структура за толкова хиляди години? А егото и аза? Ясен си ми кат бял ден. Или каквото повикало такова се обадило.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.