Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Будизъм /за....../

Featured Replies

преди 12 часа, Śūnyatā написа:

Възприемайки явленията, обикновените хора ги считат за реални, а не подобни на илюзия. Именно в това е разликата между йогините и обикновените хора. (Шантидева) 

Всеки човек живее в три свята, от които вижда само единия. Очевидното, както се възприема, е само отражение на действителното. Както миражът в пустинята може да създаде илюзията, че пясъкът е вода, я която се отразява небето, така и хората възприемат обкръжението си за реално, неспособни да различат корените му в надземното. 

• Отговори 10,1k
  • Прегледи 519k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• А, като започнат да пускат само ваксинирани да пишат и в раздела за мистика и езотерика, проблемът ще се оправи. Тогава ще си все сред нормални хора. Иначе няма да мирясаш, докато не изгониш и не опра

• Śūnyatā
    Śūnyatā

Ако можете поне малко да осъзнаете емоциите си в момента на тяхното възникване, вие ограничавате тяхната активност и те стават подобни на тийнейджъри, които са под надзора на бдителен възпитател. Вие

• Реджеп Иведик
    Реджеп Иведик

Добре дошла ! Къде беше като те нямаше ?

Публикувани изображения

на 31.12.2022 г. в 7:12, Реджеп Иведик написа:

Аз друго съм забелязал. С каквото и да се натровя, ставам малоумен и ми се вие свят.

Коя Обективна реалност е по обективно реална. Застиналия свят на трезвения и нормалния или квантовата супа на пияния, натровения и лудия ?

сравняваш два субекта, което е подвеждащо, върни се към първото си наблюдение и се сети, защо има закони забраняващи да шофираш под въздействието на алкохол.

"1971 г. 103. (Фев. 17). Очевидность может быть и плотного, и Тонкого миров. Тонкая очевидность может не существовать для земного сознания, но и наоборот. Обе очевидности должны сливаться в сознании гармонично. Действительность огненная – над ними. Обе очевидности, будучи порождениями Майи обоих миров, не могут претендовать на признание их действительностью. И все же с ними нельзя не считаться, ибо человек, не знающий действительности, живет в них и ими. Очевидность мира земного весьма реальна. Невозможно ее отрицать, ибо она есть. Но понимать ее преходящую природу и знать, что она не что иное, как Майя, ученик должен научиться на опыте жизни. Именно самую сущность Майи должен прозревать дух, утвердившийся на Основах. Основы – не Майя, они являются прочным фундаментом для построения дома духа. Они непреходящи и не зависят от Майи обоих миров. В какой бы оболочке, или теле, ни находился человек, Основы остаются непоколебимыми. Иерархия Света – не Майя, но действительность огненная. Сбросив плотное тело, продвинувшийся ученик видит явно всю преходящую природу земного существования и подготовлен к тому, чтобы не обольщаться иллюзиями Тонкого Мира. Царство Света не от мира сего. И не от астрального мира оно, но выше. Задачей ученика является подняться над иллюзиями всех миров, в какой бы оболочке он ни находился, и коснуться действительности Высших Миров."

преди 4 часа, shishmanovp861 написа:

Къде са тези стри свята?Оттам ли се връщаш или просто благи приказки.

Както споменах, човек живее и в трите във всеки един момент, но не го осъзнава. Това означава и, че въпросното разделение на три свята не е зависимо от меатоположението в общоприетото пространства. Делението е условно, като варира в различните рвлигии и учения. В Библията и Кабала примерно световете са четири, другаде - седем. Същественото в случая е, че това, което осъзнава и си представя човек е съвсем малка част от съществуващото. В това се състои най-вече илюзорността на представите ни. 

,"1971 г. 113. (Фев. 21). Очевидность плотного мира, очевидность Тонкого, действительность плотного мира, Тонкого – как отличить их друг от друга и как не запутаться в сетях Майи, если с известной точки зрения Майя – это весь проявленный мир, Великая Игра Матери Мира! Разорившийся банкир погружен в Майю отчаяния плотного мира. Умерший злодей, погруженный в ужасы содеянного и переживающий их яро в Мире Надземном, погружен в Майю астрального мира. «Фабрика, не состоявшаяся на Земле», но построенная в Тонком Мире, и другие построения более высокого, ментального, порядка – это уже явления мира мысленного. И все это – ярая Майя. Но Великие Духи, находясь в теле земном или на других планах, в других оболочках, Могут видеть действительность всех трех миров. Какова же она? Кто же может сказать, если даже Архат никогда не Утверждает своего всезнания, всеведения и вездесущия. Очевидность и действительность есть крайности, противоположения двух полюсов вещи единой. Сознание человеческое постепенно продвигается от одного полюса к другому. Всезнание, всеведение и всемогущество – это высочайшая вершина достижений духа, не достижимая ни на Земле, ни в Мирах, ибо Беспредельность не имеет и не знает конца. Но путь к восхождению к этой вершине проложен Носителями Сокровенного Знания, которые Преодолели обманчивые миражи Майи и Познали действительность огненную в пределах, достигнутых каждым. И ученик устремляется яро к тому, чтобы сбросить «лохмотья лживой обычности», чтобы, насколько это в силах его, заменить очевидность пониманием действительности и найти в себе силы сказать в критические моменты его жизни, сказать с возможно более полным пониманием этих слов: «Майя, отступи»."

Грани Агни Йоги

• Автор

Собеседник : Не могли бы вы мне изложить в нескольких фразах самую суть буддийских учений? 

Калу Ринпоче: Я бы мог это сделать, но вы не поверите мне, и, чтоб понять, о чем я говорю, вам потребуется много лет. 

Собеседник: Все равно, объясните, пожалуйста.

Ринпоче: Вас реально не существует. 

на 1.01.2023 г. в 22:46, Just a Stranger написа:

Както споменах, човек живее и в трите във всеки един момент, но не го осъзнава.

както спомена... но това са само поредните ти лични фантазии. Проблемът започва именно от това че горното не започва с "вярвам че..." а си караш направо  с готовите обобщения, които си папагалиш от заемките.

преди 5 часа, Śūnyatā написа:

Собеседник : Не могли бы вы мне изложить в нескольких фразах самую суть буддийских учений? 

Калу Ринпоче: Я бы мог это сделать, но вы не поверите мне, и, чтоб понять, о чем я говорю, вам потребуется много лет. 

Собеседник: Все равно, объясните, пожалуйста.

Ринпоче: Вас реально не существует. 

И? - двамцата с летящите заемки и поредните глупавини... :) 

Цитирането почна да се превръща в най-налудничавата демонстрация сред този раздел... И като контра на заемките и папагалщините на единия, другия в дуета му предлага личните си откъси от любимата си анонимна библия. И се вживяват че с нещо си "говорят"...

Поредна година ще караме с поредните глупости, в темата. Иначе - големите практици, духовни развивачи и мисловни гиганти... 

преди 2 часа, _ramus_ написа:

Цитирането почна да се превръща в най-налудничавата демонстрация сред този раздел... И като контра на заемките и папагалщините на единия, другия в дуета му предлага личните си откъси от любимата си анонимна библия. И се вживяват че с нещо си "говорят"...

Аха, а рамус ще продължава да върви след нас и упорито да изобличава. Кой е глупакът борещ се с вятърни мелници се чудя? 

преди 19 минути, Just a Stranger написа:

Кой е глупакът борещ се с вятърни мелници се чудя?...

... - Лъжецът, който лъже че се "чуди" - отговорът е съвсем банален и обикновен.

Ако се фантазираш че си вятърна мелница и някой се бори с теб... сигурно е чудесно за теб. За мен е симптом от диагнозата.

Чисто малоумие е да се "разговаря" с чужди думички, от някого, от някъде си... Това е фалш и е от безсилие за друго... след като "другото" е пълно фиаско.

Двата поредни коментара, от по-горе, изпълнени само с чуждици е банална простотия, която само дует като вашия можете да си спретнете

преди 13 минути, _ramus_ написа:

... - Лъжецът, който лъже че се "чуди" - отговорът е съвсем банален и обикновен

Грешен отговор. А банален е не отговорът ти, а ти самият. Нищо, ти си се гърчи, а аз ще продължавам да цитирам, когато си искам. 

на 1.01.2023 г. в 19:29, insec написа:

сравняваш два субекта, което е подвеждащо, върни се към първото си наблюдение и се сети, защо има закони забраняващи да шофираш под въздействието на алкохол.

Логиката явно ни се дава за да се разбираме.

Дали ни е дадена за да разбираме Бог е спорен въпрос.

Всъщност това казвам.

Дали съм прав е спорен въпрос.

преди 15 минути, shishmanovp861 написа:

Значи и смъртта е илюзорна така,че нема се плашите.И прераждане има и други светове и там девици ви чакат.Сипете си по едно.

носят се слухове, че който си сипва по едно приживе, нема види девици и светове, и т.н.

току-що, insec написа:

носят се слухове, че който си сипва по едно приживе, нема види девици и светове, и т.н.

Нагласят си приказката за да блика някакво успокоение.А истината може да е ужасна.

току-що, shishmanovp861 написа:

Нагласят си приказката за да блика някакво успокоение.А истината може да е ужасна.

някой Хелрейзър със джинджири и куки.

на 1.01.2023 г. в 19:29, insec написа:

сравняваш два субекта, което е подвеждащо

Чак пък два субекта. Освен ако не броим аз и другото ми аз.

Няма нищо подвеждащо, ако си се натравял с повече от една субстанция, навярно си забелязал, че пияната вселена е обективна реалност, колкото и трезвената такава.

преди 13 минути, Реджеп Иведик написа:

Изобщо си нямам идея дали съм прав, ма никаква.

И дали греша, което е същото.

Питай Рамус 😀

преди 1 минута, Sleda написа:

Питай Рамус 😀

Аз така и не разбрах Рамус що пише тука.

Той дори и предположението, че пише тука, щото иска да пише тука здъфка и исплю.

Врътката с мотивите е само за другите, той е над нещата.

преди 12 минути, Реджеп Иведик написа:

Аз така и не разбрах Рамус що пише тука.

Той дори и предположението, че пише тука, щото иска да пише тука здъфка и исплю.

Врътката с мотивите е само за другите, той е над нещата.

Мисля че му влиза в служебните задължения. Може би греша, и аз не знам. Много ми прилича на такова…

преди 5 минути, Sleda написа:

Мисля че му влиза в служебните задължения. Може би греша, и аз не знам. Много ми прилича на такова…

Може.

Като не го интересува ОНЯ свят, може и това да е.

преди 4 минути, Реджеп Иведик написа:

Може.

Като не го интересува ОНЯ свят, може и това да е.

Може, допускане, “ОНЯ свят да го интересува”, но да прикрива този интерес…

преди 2 часа, Sleda написа:

Може, допускане, “ОНЯ свят да го интересува”, но да прикрива този интерес…

много ясно че го "прикрива". :lol6:

Вчера ми дадоха годишния бонус  за ръфане на изтрещели форумници и въртене мозъците им на шиш, и на скара. Биваше го бонуса, че даже и отгоре падна по нещичко.

В бонуса също се включват и девиците в "оня свят", щото Карабойчев ми го е обещал още преди да се родя. Разбира се - щом са девици значи че и аз само ще ги броя насън, щото ако стигнех да ги използвам, значи че няма как да останат девици.

Веднага звеъннах на бог, с леко разочарование и той ми обясни че не е конвейер на девици и рязко се разочаровах и се обадих на буда за по бира, на моабет, който да свали от мен годишното напрежение...

Буда ми обясни нещата като ме успокои че с девици и без девици положението е супер, животът е екстра, изтрещелите няма да свършат, щото са като девиците - идват от конвейра. 

А що се отнася до девиците  от "оня свят" - буда ми обясни как в просветлението си разбрал за нещо много просто - че моабета с девиците е лъжа, защото "в оня свят няма нито полови органи, нито полови белези, които да имат отношение към "промяната на девицата към статус на онодена". Егати!!!, обещах на буда да стана просветлен, щото иначе няма да се сетя за това  сам...

Буда също обясни съвсем ясно, че просветлените капитани на кораби са с неизяснен произход, разбутани и разбъркани невронни схеми. Ето защо е важно навременното пенсиониране...

Понякога ставали грешки и буда разбрал за това именно при просветлението си, докато наблюдавал как таралежа слиза разочаровано и объркано от телена четка...

Недоумението на буда е и  от темата и по-специално от това:

преди 3 часа, Реджеп Иведик написа:

Изобщо си нямам идея дали съм прав, ма никаква.

И дали греша, което е същото.

както и последващото:

преди 3 часа, Реджеп Иведик написа:

ако си се натравял с повече от една субстанция, навярно си забелязал, че пияната вселена е обективна реалност, колкото и трезвената такава.

Щях да му обясня - че и сред просветлените капитани стават грешки, както и че не само матросите на кораба пийват до изнемога и пълно изтрещяване ( особено при вълнение над 5 бала), но се отказах.

Няма и как да му обясня, че човешките напъни да се преживява някак си важат и за учителките, които само отлагат пенсионирането, пожарникарите, дето иначе бдели за "сигурността" , но напират да са "много сигурни". А духовните просветители и проводници на вселенска мъдрост от бели мъдрешки йерархии са смели, силни, мъдри... и само те я разбират "мотивацията"....

Световете на Изтрещелите е като вселената на сънищата (им) - луда работа... Според мен - е по-добре буда да се чуди на нещо и да се позанимае със психология, отколкото да скучае че "всички са му ясни". Поради същото реши че ще се обади на Юнг на по бира, докато разжалва ринпочетата в чин "начинаещи".

И така - догодина бонусът от Карабойчев ще е по-голям. Вярвам го... силно го вярвам, а вярата прави чудеса, дори и размишлявайки относно дали варовата смес е бяла, синя, пимбе или кармъзъ. Докато се усетя че зависило от цветовата температура на лед-крушката в банята и наличието и броя на девици в нея....

на 29.12.2022 г. в 21:21, perin2 написа:

Принципно е удачно първо да отговориш на въпроса и след това да зададеш свой въпрос. Можеш и просто да кажеш, че не искаш да отговаряш. Да пренебрегнеш обаче въпрос и да изискваш отговор не е особено коректно, ако ни считаш за равнопоставени. Не се оплаквам, вече съм свикнал до болка, но само за няколко месеца по страниците на форума (и не само в него) има солидно количество мои въпроси, които си висят пренебрегнати, подминати и заринати с лавини от моментални контравъпроси и нападки към мен и моите вярвания.

Май не искам да отговарям, но не защото не мога, а защото се обиждаш на езика ми и ще трябва да предприемам друг подход, съвсем буквално обяснителен, с примери, без библейски метафори и хиперболи. Ако изобщо е необходимо, а аз не държа да те убеждавам, обаче защо пък да оставяме впечатлението, че не може да се отговори на толкова "трудни" въпроси. Все пак ние тук само си разсъждаваме. Притеснява ме, че очевидни неща не биват схващани веднага. Дадените отговори са тук, но не са видяни. ОК

Ти направи сравнението: будизмът не учи за Бог, а за нирвана. Аз задавам въпрос: какво общо имат двете?

Моя грешка - помислих си, че си направил връзка между цитата и твърдението. А в него нирвана е представена като "нероденото, неустановеното, несъздаденото, необусловеното". По мое мнение има доста общо, поне в нашите несъвършени представи. 

Очевидно такава душа няма да бъде осъдена на вечни мъки. Защо търпи своето бреме на този свят е по-добър въпрос, на който не мисля, че има директен отговор в Библията. От нея обаче можем да изведем допълнителни заключения. След като последствията от греховете се наследяват от поколенията, то ние бихме могли да се предположим, че това е причината. Доброто дърво дава добри плодове, лошото дава лоши. Ако справедливостта е ограничена само до живота преди смъртта на тялото, то съдбата изглежда несправедлива спрямо самия отделен човек, затова остава да се уповаваме на вярата, че справедливостта продължава и отвъд, съответно след смъртта на тялото той ще бъде компенсиран на небето.

Това беше, което почти ме отказа да продължавам, защото просто не знам откъде да започна... Да напомня, че примерът беше за невменяем, извършил престъпления и то не какви да е, ако уточним (но историята е истинска и примерите са безброй във всякакви драстични варианти)- да кажем убийства на баща и майка и системно садистично поведение - всъщност не искам да продължавам, за да не обременявам който го прочете с излишни впечатления. Няма толкова голямо значение, важното е, че това нещо, условно наричано тук от нас "душа", изобщо никакво бреме не носи през живота си, защото не може да го осъзнае, дори законът не предвижда строго наказание заради невменяемост и като знам как институциите "държат" нещата, вероятно е да се разхожда на свобода. А предположението, че трябва да бъде компенсиран "на небето" е просто непоносимо нелогично. Дори ако "небето" беше някакво място, където може да бъде допуснат всеки без оглед на качеството и състоянието на съзнанието му. Ако пък предположим, че след отпадането на физическото тяло душата по вълшебен начин се очиства от "греховете" и те са плод единствено на плътта, то тогава защо душите да бъдат наказвани след смъртта? 

Последствията от греховете се наследяват съвсем очевидно и чрез тялото и чрез възпитанието, обаче това означава ли, че децата са наказвани заради родителите си? Някои обясняват, че децата не са наказани заради родителите или предците си, ами страдат от техните грехове. Което ми изглежда извъртане, за да не се потвърди първото. Каква е разликата дали страдаш вместо някого или от някого, страданията са си страдания. При всички положения, ако не предположим предишно съществуване и простъпки на самата "душа" преди настоящия живот, такива наказания изглеждат несправедливи. И с последното не казвам, че хипотетично Бог или съдбата са несправедливи, а че ние не си обясняваме добре причините за нашите несъвършенства и произтичащите от тях страдания. 

Ето приблизително какво имах предвид като нещо, което би трябвало да се схване веднага, интуитивно. 

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.