Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Будизъм /за....../

Featured Replies

преди 21 минути, Реджеп Иведик написа:

и ПРЕЖИВЯВАЩ

Да кажем, че Рамус е имал предвид омрачения и просветления ум, ако искаме да го оформим малко по-будистки. Ама пак не става. Ако т.нар. преживяващ е относителният аз, то той не се отрича; затова пък да твърдиш някакъв Аз на крайно (или абсолютно) ниво е неприемливо. Поне така е  според будистите - няма вечен (ЖИВЕЕЩ) Аз, няма Атман.

• Отговори 10,1k
  • Прегледи 518,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• А, като започнат да пускат само ваксинирани да пишат и в раздела за мистика и езотерика, проблемът ще се оправи. Тогава ще си все сред нормални хора. Иначе няма да мирясаш, докато не изгониш и не опра

• Śūnyatā
    Śūnyatā

Ако можете поне малко да осъзнаете емоциите си в момента на тяхното възникване, вие ограничавате тяхната активност и те стават подобни на тийнейджъри, които са под надзора на бдителен възпитател. Вие

• Реджеп Иведик
    Реджеп Иведик

Добре дошла ! Къде беше като те нямаше ?

Публикувани изображения

От горепосочената книга:

Далай Лама пише: „Това съзнание е нашият най-вътрешен, най-фин ум. Наричаме го буда-природа, истинския източник на нашето съзнание. Континуумът на този ум продължава дори и през буда-състоянието.“

..........

Според будистките схващания най-висшият съзидателен принцип е съзнанието. Има различни нива на съзнание. Това, което наричаме ,,най-вътрешно, фино съзнание" винаги съществува. Това съзнание е непрекъснато и постоянно, подобно на космическите частици. В областта на материята това са самите космически частици, в областта на съзнанието това е Ясната светлина... Ясната светлина с особената си енергия осъществява връзката със съзнанието.13

Начинът, по който се осъществява прераждането, се илюстрира добре от следния пример:

Последователните съществувания в една поредица прераждания не са като перлите в една огърлица, свързани от нещо като корда -„ душа ", преминаваща през всички перли. По-скоро те са като зарове, поставени един върху друг. Всеки от тях е отделен, но подпира този върху себе си, с който е свързан функционално. Връзката между заровете не е идентичност, а функционалност.14

Т.е., доколкото съм разбрал Азът има временно проявление, той изчезва дори по време на медитация в паузите между мислите. На по-дълбоко ниво липсва двойката субект-обект, това може да се нарече "осъзнаване без опора", единение или с каквато и да е друга винаги неподходяща дума, но става сливане между наблюдателя и наблюдаваното.

Въпросът е , най-финото съзнание, тогава след като не е "аз", Атман и подобни, дали е колективна форма на съзнание?

преди 2 часа, witness написа:

Щото будистите го отхвърлят. И след това

сигурна ли си че разбираш какво съм написал, или ти е важна инерцията? Помисли и кажи честно - сигурна ли си че въобще си сханала казуса. Ако поне за миг допуснеш, че "може би не е това" какво толкова ще стане?

Въобще какви са разликите между понятията ЖИВЕЕНЕ и ПРЕЖИВЯВАНЕ?

Кой какъв е... и кой е - идва след различаването им. Така, че - нито си будистка, нито ти е въпрос дали приемаш или отхвърляш нещо... Да не говорим за "след това".

Будизма не е какво някой е написал и кой го е прочел... Други работи имат значение за сънуващите и бърборкането за кеф е едно от тях.

преди 13 минути, chuko написа:

Т.е., доколкото съм разбрал

ъъъ - прилича ли ви на книга, която някой нещо си му е интересно и напира да си го "споделя"? :)

То за книгата - как да е, но авторът й е "Ринпоче" - изглежда че популизмът не прощава никому. Но и самата мисия да популяризират будизма е последното издихание на и без това потъналата в религиозност мистика и философски упражнения.

преди 1 час, Реджеп Иведик написа:

и ПРЕЖИВЯВАЩ

, а преживящ?

Будизма, като някаква исторически наследена <митология и напътствия> обещава  дава надежди, също като останалите Повелители на Летящия Розов Слон от вси религии по кълбетата. 
  Какво ще стане ако някой Учител ви заговори, че няма надежда, няма никакъв начин за <духовен живот> нямате никаква нематериална душа, способна да остави някаква следа и изобщо да съществува след вашата смърт. Няма Обща колекция на душици, няма Космическа приказка за вас , няма рай, няма ад, няма карма , няма нищо. Вие приключвате без никакви изключения. Дали този учител ще има ято  <вярващи> последователи......... та той не дава Нищо, я ви отнема Надеждата, отнема ви Утехата.................все едно извършва предварително вашия смъртен акт. Не му вярвате..................... ами ако това ви е отредено...........ще заспите ли с това?

преди 1 час, witness написа:

Да кажем, че Рамус е имал предвид омрачения и просветления ум,

:) да кажем че нищо не разбираш, нито си прочела, нито има как да схванеш. Но вместо това - се опитваш да си го нагласяш, докато го вкараш в твоя си някаква кошничка, след като сред темата дори понятието УМ е проблемно и докато психотичния й автор ровеше в "речниците на БАН", друг си наглася според академичните си интерпретации.

Кой и защо трябва да се интересува кой преводач, какво му е хрумнало да ползва за да докара до прилагателни относно казуси, до които самия той никога не се е докосвал практически.

Като че ли будизъм... е нещо, дето живее само сред буквичките и виртуалните любители... :)

Айде виртуалните будисти, просветлени и демонични революционери да предадат със свои думи какви са приликите и разликите между ПРЕЖИВЯВАНЕ и ЖИВЕЕНЕ? :)

преди 22 минути, _ramus_ написа:

..........

Айде виртуалните будисти, просветлени и демонични революционери да предадат със свои думи какви са приликите и разликите между ПРЕЖИВЯВАНЕ и ЖИВЕЕНЕ? :)

Да подкрепяш Властта, която се самовъзпроизвежда за и от Себе си- участващите елементи и спасяване , опазване на Техния си Свят. Ти ги подкрепяш, ръкопляскаш и викаш Дръж и Бий срещу надигналите оръжие и глас. Какви Преживявания са тези за твоето Живеене, прави ли по Блажна Твоята Книга на Живота?

преди 2 часа, laplandetza написа:

Ти ги подкрепяш, ръкопляскаш и викаш Дръж и Бий срещу надигналите оръжие и глас.

много ясно, даже съм един от Властниците, при това от висшата раса, за които ти за нас си като плосък воден червей.

С буда се разбрахме следващите няколко прераждания да си амеба с революционни напъни.

преди 3 часа, laplandetza написа:

Какво ще стане ако някой Учител ви заговори, че няма надежда, няма никакъв начин за <духовен живот> нямате никаква нематериална душа, способна да остави някаква следа и изобщо да съществува след вашата смърт. Няма Обща колекция на душици, няма Космическа приказка за вас , няма рай, няма ад, няма карма , няма нищо. Вие приключвате без никакви изключения. Дали този учител ще има ято  <вярващи> последователи......... та той не дава Нищо, я ви отнема Надеждата, отнема ви Утехата.................все едно извършва предварително вашия смъртен акт. Не му вярвате..................... ами ако това ви е отредено...........ще заспите ли с това?

Точно понеже уж дава и обещава. То иначе как ще е примамливо?

преди 3 часа, laplandetza написа:

Има такива учители. Ошо например нищо не е обещавал, но и днес има милиони последователи.

.......

Моята религия се основава на споделянето, не на следването. Тя е религия на любовта.

Прилошава ми от самата мисъл някой да ме следва. От такова нещо на човек може наистина да му прилошее. Трябва да останеш верен на себе си, не бива да бъдеш като мен, като Исус или като Буда.

Остани верен на себе си - такъв като теб не е имало никога преди, няма и да има. Всичко е възможно сега - сега бъди такъв, какъвто си. Ти си неповторим.

Ако започнеш да следваш някой друг, ще пропуснеш шанса, който ти е предоставен от съществуването и никога няма да бъдеш щастлив.

Много е важно да вникнем в едно основно психологическо явление - всеки индивид сам по себе си е уникален. Такъв като него не е имало никога преди, няма и да има.

Ако следвате някого, вие предавате самото съществуване, защото ставате предатели на собствената си същност. Предавате собствената си възможност да разцъфнете!

Защо хората започват да следват някого с такава лекота? Защо всеки следва един или друг водач? И ако на някой му дойде до гуша от християнството, може да стане индуист; ако на един индуист му омръзне собствената му религия, става будист... Но неизменно се опитва да следва някого.

Моделът остава същият. Променят се само книгата и водачът, но последователите и фактът на следването остават. Остава си неизменен и процесът - все същият самоубийствен процес.

Аз съм против следването на някакъв водач, тъй като то се противопоставя на основния психологически принцип за уникалността на всеки индивид.

Моята религия не се основава на необходимостта някой да ме следва. Мога единствено да споделя с вас това, което съм преживял. Дори не смятам, че вие ще преживеете същото.

Искам само да ви кажа, че ако виждам нещо, вие също можете да го видите. Ако чувствам нещо, може да го почувствате и вие.

Вие, естествено, ще видите и ще почувствате нещата по свой собствен начин. Поезията, която ще се роди във вас, си е единствено ваша - не моя.

Хората, които виждате около мен, не са мои последователи. Аз не съм лидер за никого.

Безсмислената дума лидер е съвсем на място в политиката, но не и в религията. В политиката има нужда от глупаци. По-големият глупак води след себе си по-малките. Но религията изисква процъфтяване на съзнанието, не на глупостта. Затова и моето дело се определя от необходимостта да споделям. И това е справедливо...

- ОШО

.........

П.П. Ошо доста често използва думата религия, когато има предвид духовност. Може би такива са преводите.

преди 4 часа, _ramus_ написа:

:) да кажем че нищо не разбираш, нито си прочела, нито има как да схванеш. Но вместо това - се опитваш да си го нагласяш, докато го вкараш в твоя си някаква кошничка, след като сред темата дори понятието УМ е проблемно и докато психотичния й автор ровеше в "речниците на БАН", друг си наглася според академичните си интерпретации.

Кой и защо трябва да се интересува кой преводач, какво му е хрумнало да ползва за да докара до прилагателни относно казуси, до които самия той никога не се е докосвал практически.

Като че ли будизъм... е нещо, дето живее само сред буквичките и виртуалните любители... :)

Ти си взимаш дозата с класическата музика. Тя ти дава и ти преживяваш. Който не я обича ти се чуди на акъла.На тях Будизма им дава. Това е.Хора всякакви.

преди 4 часа, chuko написа:

Въпросът е , най-финото съзнание, тогава след като не е "аз", Атман и подобни, дали е колективна форма на съзнание?

Не мисля, че е колективно. Индивидуално си е. Тук има един труден момент, че може да няма мисъл за себе си, за някаква отделност и различност (освен чисто условни), но съзнанието отново си е индивидуално. Осъзнаването е процес. В човека може да се говори за екран на съзнанието, където се отпечатват всички възприятия (външни и вътрешни), вкл. мисли. Казва се в някои източници, че в човека протичат едновременно три мисловни потока, като в цитираното доколкото виждам се има предвид най-дълбокия, който е неизразим с думи и конкретни мисли. Това, че не можем да го регистрираме и различим, не означава, че го няма. Както пише в цитата, той е непрекъснат и не може да престане. Какво го поражда и какво съдържа, не знам. Мога само бегло да предположа, че е свързан с натрупваната опитност от всички прераждания. 

Колективното съзнание и да го има, не е прекратяване на индивидуалните, които го съставят. Логиката е частите хармонизиращи се една с друга да се обединяват и взаимодействат в синхрон.

преди 4 часа, laplandetza написа:

Прототипът на твоя хипотетичен "учител" да не е Харари? Ми какво ще стане - достатъчно последователи има, даже ти си сред тях, пък се изживяваш на опозиционер. И каква ви е разликата във възгледите? Жалка контролирана опозиция :) 

преди 4 часа, chuko написа:

Само по това, понеже клониш към читтаматрински интерпретации, ще ти цитирам нещо на Асанга от "Махаяна самграха": 

„Тя (дхармакаята на Будите) има природата на недвойственост от множеството и единичността: с други думи, тя не е нито много, нито едно, защото, от една страна, основата на всички Буди не се състои от разделения, от друга страна, безброй умствени серии достигат просветление.“

преди 4 часа, _ramus_ написа:

след като сред темата дори понятието УМ е проблемно

А да помня, помня, как спореше че "манас" не било "ум". Ама си рекох тогава - какво да ти се бъркам... ти си знаеш по-добре. 

преди 44 минути, shishmanovp861 написа:

Ти си взимаш дозата с класическата музика.

:) дори в опитите за леки провокации си елементарен.

преди 29 минути, witness написа:

че "манас" не било "ум".

ми не е :)

Това става когато някой се изгуби сред прочита си. И също се основава на преживявания.

Немощта да се различи Пре-живяване от Живеене - е проблемната тема и казус, а в тема за будизъм това е основното.

Основно е, защото за всеки тук будизъм си е нещо си негово... както и относно всяка друга абстракция. Един се вкопчил в думичките, друг - в кармата, трети - във фикцията си че преживял катарзис и му олекнало...

А за практиците будизъм е просто практиката за спиране/излизане от потока на преживяванията. Става въпрос за стъпки към тотално пускане от вкопчеността в магията , която всички правим. Стъпки са... защото голяма част от инерциите и изходното положение от което всички хора "идваме" предпоставя вектора да се вкопчим...

Именно това имат предвид за пълнеж на думичката 'страдание' - магията която сами си правим...

Именно това е и пътят за "прекратяване на страданието"... :)

Всякакъв вид се нарича "страдание" - дори и щастието, радостта, мечтаенето, надеждата, вярванията, убежденията - защото са производни на преживявания, доставят преживявания, а те носят нови преживявания... Негативните си карат по тяхната си "верига"... И така до безкрай.

Мисленето - докато е в рамката на нуждата да се преживява, то също достига до значението да е инструмент за същото. Това се определя от несъзнаваното и няма на света сила, която да го "накара да се самоубие". Затова са налице бавни и систематични стъпки по овладяване и постепенно опитомяване - именно критичния обект е несъзнаваното. Допълнително че с него се работи доста сложно, много трудно, чрез сложни "заобиколки" и хитрини... Защото сред света на магията то е водачът, то е царят, в него се задават насоките... Там се кове, и е ковачницата на магията на всеки

Изгубените душици сред магиите си напират да си дишат тяхното си, а иначе думииии, мании, напъни, клишета и папагалщини... Именно заради това са празните приказки - думички да има, без всякаква нужда от покритие.

Вълнения, настроения, хрумки... а се водите че си споделяте нещо си, а всичко е на парче, сега за сега, утре - ще е друго, много важно. Ден да мине, то закво да е и някакъв си форум.

преди 1 час, _ramus_ написа:

много ясно, даже съм един от Властниците, при това от висшата раса, за които ти за нас си като плосък воден червей.

С буда се разбрахме следващите няколко прераждания да си амеба с революционни напъни.

Аха, хубаво тогаз. Значи се гушкаш с евротриъгълника на власта - отбора пед,расти от Франция, макарона, топкосмукача министър председател и топчето за дупки и бърлоги -външния министър.Заедно с опуления кокоран, про100киро, сс и дс отбор 69.😀

преди 4 минути, laplandetza написа:

Значи се гушкаш с евротриъгълника на власта - отбора пед,расти от Франция, макарона, топкосмукача министър председател и топчето за дупки и бърлоги -външния министър.Заедно с опуления кокоран, про100киро, сс и дс отбор 69.

да, разбира се. 69, 169, 69696... тва сме в отборите.

А за теб остава да си амеба още няколко живота.

преди 42 минути, witness написа:

Прототипът на твоя хипотетичен "учител" да не е Харари? Ми какво ще стане - достатъчно последователи има, даже ти си сред тях, пък се изживяваш на опозиционер. И каква ви е разликата във възгледите? Жалка контролирана опозиция :) 

...

Не е Харарито. Прототипа са Живите Смъртни Богове, Върховната <каста> на кутурата от редтракийско време по балканските земи. Тези са били извън власта на боговете по онова време, били са равни със Слънцето  и Богинята майка..............Синовете ( децата) на Слънцето , живите смъртни богове,

преди 6 минути, laplandetza написа:

били са равни със Слънцето  и Богинята майка..............Синовете

олееее - е тва са ти "дедите".

Разкрихме ги - демоните... ти си им предателя. :lol6:

"Майчината линия" е ясно, а "бащината" през цирка ли минава? А в цирка клоуните - те какви са ти?

преди 45 минути, _ramus_ написа:

:) дори в опитите за леки провокации си елементарен.

Не те бива за играч. Чист и само теоретик си. Дисонанс не можеш да провокираш, колкото и да се опитваш. Турили са те в трета глуха.

преди 6 минути, shishmanovp861 написа:

Турили са те в трета глуха.

тц, елементарен си си. :)  Дори нещо интелигентно не можеш да измислиш, а отново са пълни глупости и опити за налучкване.

преди 2 минути, shishmanovp861 написа:

но да работи!

ми не - не работи :) Може и да  "работи", но за други елементарници. В случая си доста безпомощен.

преди 18 минути, _ramus_ написа:

олееее - е тва са ти "дедите".

Разкрихме ги - демоните... ти си им предателя. :lol6:

"Майчината линия" е ясно, а "бащината" през цирка ли минава? А в цирка клоуните - те какви са ти?

Малоумнико психясал , няма нищо разумно от теб, за това ще те ритам като краставо куче. Реститутко непочесана, бегай при педягенерала от твойте и заедно рада дълбоката марш в редиците на Посолството !😀

преди 14 минути, shishmanovp861 написа:

..........Турили са те в трета глуха.

В трето отделение на Диспансера,............подземието на либералдемократиния елитарен униИнтелект.😀

преди 2 минути, shishmanovp861 написа:

.., кактоти на онези стълби.

на ония с Парапета  след пицата с кристали?.............или  философското търкулване от самолета.........😀

преди 9 минути, laplandetza написа:

за това ще те ритам като краставо куче.

това цирков номер ли е? Или пак не си пил хапченцата и тръгват кризите?

преди 10 минути, shishmanovp861 написа:

То всичко тука е елеменатрно защото е познато.

едва ли. По-скоро сте си сходни по това че напирате всичко да ви е познато. Хем познато, но ако може да е нещо интересно, малко сърбеж по непочесаното...

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.