Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Будизъм /за....../

Featured Replies

преди 1 час, _ramus_ написа:
преди 1 час, witness написа:

че "манас" не било "ум".

ми не е :)

Това става когато някой се изгуби сред прочита си. И също се основава на преживявания.

Е да де, ето пример. Не че ме интересуват твоите "преживявания" на значението на думата манас. 

• Отговори 10,1k
  • Прегледи 518,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• А, като започнат да пускат само ваксинирани да пишат и в раздела за мистика и езотерика, проблемът ще се оправи. Тогава ще си все сред нормални хора. Иначе няма да мирясаш, докато не изгониш и не опра

• Śūnyatā
    Śūnyatā

Ако можете поне малко да осъзнаете емоциите си в момента на тяхното възникване, вие ограничавате тяхната активност и те стават подобни на тийнейджъри, които са под надзора на бдителен възпитател. Вие

• Реджеп Иведик
    Реджеп Иведик

Добре дошла ! Къде беше като те нямаше ?

Публикувани изображения

преди 1 минута, _ramus_ написа:

това цирков номер ли е? Или пак не си пил хапченцата и тръгват кризите?

Къде те водят на регистрация, чувам закриват пловдивския диспансер. Кой ти е лекуващия психиатър? Ония бездарници измряха ли?🙂, Кехайов трябва да е гризнал дървото?

преди 4 минути, shishmanovp861 написа:

Като почнеме с начина мислене и анализ на Рамус то много неща ще се обезмислят. Кое е смисленото занимание? Слушането на Моцарт или Шопен ли?

Ти слушаш ли ги?, аз Да , но не са Цел на заниманието, а само Фон, настройка заедно с другите фактори от Външната Среда.

Рамуса е един такъв тъпанар, психар, идва в ролята на псевдоинтелектуалец-сноб...........балон..............въздухар демек😃

преди 2 минути, witness написа:

Не че ме интересуват твоите "преживявания" на значението на думата манас. 

е да де - това е примера. За теб тази думичка е просто прочита й, прочетените значения, допълването на пълнежа с аналогии...

Но в основата на всичко това е, е да си доставиш преживяване. защото нищо от това не води, нито е следствие = на нещо практично или на взаимодействие. Някъде сред "манаса си" сигурно преживяваш че ги разбираш нещата, че си наясно, че знаеш... :)

преди 10 минути, laplandetza написа:

Ти слушаш ли ги?, аз Да , но не са Цел на заниманието, а само Фон, настройка заедно с другите фактори от Външната Среда.

Рамуса е един такъв тъпанар, психар, идва в ролята на псевдоинтелектуалец-сноб...........балон..............въздухар демек😃

Кога ще те скъсам на баскетбол?

преди 11 минути, laplandetza написа:

не са Цел на заниманието, а само Фон

всеки клоун е така - форума му е само "фон" за цирка в главата му.

току-що, _ramus_ написа:

Ти също си тук и играеш тази игра. И никакви декларации за дистанциране и надрасналост не важат!

преди 43 минути, laplandetza написа:

чувам закриват пловдивския диспансер

да, да... кризите почнаха.

Ама важното че ти си си ок, и "боговете слънца" също са си ок. Некви героични измишльотини, на някого си, послужили на друг да се фантазира, някак си. Чудя се дали е възрастова деградация, от диагнозата ли е или никога не си пораснал... Мъка!

преди 15 минути, shishmanovp861 написа:

И никакви декларации за дистанциране и надрасналост не важат

така ли. Кофти е, че не важат декларациите, щото нямат твоя подпис и печат... :lol6:Много кофти. Натъжих се, ривъ горко.

преди 2 часа, shishmanovp861 написа:

Кога ще те скъсам на баскетбол?

Хах, едно време.............сега ми трябва екзоскелет и ново сърце😃

преди 2 часа, _ramus_ написа:

За твоя Цирк на буби  и бръмбари от главата ти  един форум не стига😀

преди 21 минути, laplandetza написа:

сега ми трябва екзоскелет и ново сърце

нема да се плашиш... Боговете слънца, дето са над закона, дето са независими... ще те оправят. Затова е виртуала - разни застаряващи герои да се изживеят на корави пи4ове. Пък и... кво му плащаш, като е на аванта. :)

преди 4 минути, _ramus_ написа:

нема да се плашиш... Боговете слънца, дето са над закона, дето са независими... ще те оправят. Затова е виртуала - разни застаряващи герои да се изживеят на корави пи4ове. Пък и... кво му плащаш, като е на аванта. :)

На простия полуинтИлИгентИн-душевен реститут му трябват твърдини от хора за да седи изправен .

• 4 седмици по-късно...
на 7.02.2024 г. в 19:03, Śūnyatā написа:

А ти чувала ли си, че съзнанието е продукт на мозъка и без него не може да съществува. Заблуждаваш се, защото ти се иска да живееш вечно. Затова вярваш във всякакви остарели, наивни, непотвърдени от науката идеи, за да задоволиш щенията си.

преди 23 часа, Śūnyatā написа:

Стойност има разбирането на зависимия произход, а утехата е по-скоро страничен продукт на раз-очарованието от заблудите. Ако нищо не те очарова по начина по който го е правило преди, няма как да страдаш или да се чувстваш неудовлетворен. Виждаш само взаимовъзникващи процеси. 

Виждаш, ама не виждаш. Не виждаш ли, че така придаваш на мозъка/тялото независимост от ума, докато прословутото зависимо възникване, на което толкова се позоваваш, означава взаимна зависимост на ума и тялото. Нама и рупа не могат едно без друго и колкото едното е "продукт" на другото, толкова е и обратното. Ако могат условно да се разделят, те са два взаимнопреплетени континуума, непостоянни, променящи се момент след момент. Иначе не би трябвало да смятаме едно тяло за мъртво никога, но от един момент нататък все пак е мъртво и човекът го няма. Поне ни се скрива от погледа. 

Пък дали искам или не искам да живея вечно, откъде накъде ги докара нещата... дори не мисля по този въпрос. За разлика от любимия ти Харари, който се занимава с един проект за безсмъртие, наречен как беше? Гилгамеш май. Проект за физическо безсмъртие, видиш ли, с едно тяло. А Буда преди 2500 години напразно говорил, че вече е открил безсмъртието, но кой ти обръща внимание на наивни, непотвърдени от науката идеи на халюциниращи първобитници. 

преди 13 минути, witness написа:

не би трябвало да смятаме едно тяло за мъртво никога

И за живо също.

Това е зависимият произход.

Същото е и за човешката логика.

Ние сме и не сме подобие на Бог. Бог е и не е Бог. Идолът е и не е идол.

"Същества, същества, Субхути, Татхагата говори за тях като за не същества, затуй им се вика същества."

Не знаем дали нашата логика е подобна на Божията.

• Автор

Виждаш, ама не виждаш. Не виждаш ли, че така придаваш на мозъка/тялото независимост от ума, докато прословутото зависимо възникване, на което толкова се позоваваш, означава взаимна зависимост на ума и тялото. Нама и рупа не могат едно без друго и колкото едното е "продукт" на другото, толкова е и обратното. 

Тяло може да съществува и без ум, както е при по-простите организми, но ум без тяло няма как да съществува, точно защото възниква в зависимост от тялото и мозъка. В последното изречение правиш предпоставка, която е недоказана, а плод на въображението. То може да бъде вярно частично само ако (също недоказано но не и невъзможно) сме проектирани от други по-умни същества. В смисъл, че е вложен друг ум в направата на "човеците", а защо не и на Вселената. Идеята е, че не можем да допуснем нищо за 100% вярно само на база догадки, свещени текстове или авторитети, ако няма никакви доказателства подкрепящи определено твърдение.

Ако задоволява емоционалните ти нужди и не води до фатални грешки, нямам нищо против това което си написала. То има своя стойност. Всеки избира в какъв друг свят да съществува, това е единствената стойност на този свят.

А Буда преди 2500 години напразно говорил, че вече е открил безсмъртието, но кой ти обръща внимание на наивни, непотвърдени от науката идеи на халюциниращи първобитници. 

Приемаме за удобство, че едно тяло е живо, ако има кръвообращение, но частите от които сме съставени не са живи, те са механизми обусловени от законите на химията и физиката.

Да безсмъртни сме, защото не сме живи. Ние не живеем, а съществуваме. Затова не можем и да умрем, може само да се прекрати съществуването. Не забравяй, че страхът е мощно оръжие, което се използва с различни цели от древността, та до наши дни.

Si el mundo es illusion la perdida del mundo es illusion también.

Ако светът е илюзия, загубата на света също е илюзия.

Кормак Маккарти

преди 42 минути, Реджеп Иведик написа:

И за живо също.

Това е зависимият произход.

Същото е и за човешката логика.

Ние сме и не сме подобие на Бог. Бог е и не е Бог. Идолът е и не е идол.

"Същества, същества, Субхути, Татхагата говори за тях като за не същества, затуй им се вика същества."

Не знаем дали нашата логика е подобна на Божията.

Здравей! Много точно казано. Мислех да не пиша по темата, докато не я разчистят от спам, но нямаше как да не коментирам поста ти.

преди 1 час, Śūnyatā написа:

Тяло може да съществува и без ум, както е при по-простите организми, но ум без тяло няма как да съществува, 

Точно обратното .

преди 16 часа, Śūnyatā написа:

Всеки избира в какъв друг свят да съществува, това е единствената стойност на този свят.

И всеки изтрещел си фантазира че "неговия свят" е "Света" и че той е "Истинския". :)  Заради същото изтрещелия делюзира как именно "той избирал" - за какво ли не. От света, здравия разум, осъзнаването, Аза... даже и "будизъм".

Толкова лъжи... за толкова години... толкова плява, измишльотини, кълчене по думички - за да може поредния изтрещел да изиграе вечния си театър - моя свят е "света" и вижте колко ми е хубаво в него, колко ми е чисто, уютно, колко съм спасен, колко ми е сигурно... как си играя на смърти и вечности, на зависимости и взаимности, на будизъм - а и съм си приготвил набор от заемки, само и само да ви уверя че "това е истината" и аз не съм изтрещял, а само така мога да съм "добър, нужен, важен, силен, правилен и сигурен"...

Колко станахте вече тук - "такива", а колко минаха и заминаха... и колко още ще идват. Неуспелите, неадаптираните, травмираните... на вечния си поход и битка за утвърждение на личните си измишльотини.

Всъщност не това е проблема... а в подмяната и арогантността до която рано или късно се стига... от простите уверения и имитации на "съждения" и "логика", но нуждата от реклама, проповедност, презентирне... и все по-настойчиво.

И няма как да се спре... няма как - това значи "край". А уж имало "избор". :)

преди 23 минути, _ramus_ написа:

И всеки изтрещел си фантазира че "неговия свят" е "Света" и че той е "Истинския". :)  Заради същото изтрещелия делюзира как именно "той избирал" - за какво ли не. От света, здравия разум, осъзнаването, Аза... даже и "будизъм".

Толкова лъжи... за толкова години... толкова плява, измишльотини, кълчене по думички - за да може поредния изтрещел да изиграе вечния си театър - моя свят е "света" и вижте колко ми е хубаво в него, колко ми е чисто, уютно, колко съм спасен, колко ми е сигурно... как си играя на смърти и вечности, на зависимости и взаимности, на будизъм - а и съм си приготвил набор от заемки, само и само да ви уверя че "това е истината" и аз не съм изтрещял, а само така мога да съм "добър, нужен, важен, силен, правилен и сигурен"...

Колко станахте вече тук - "такива", а колко минаха и заминаха... и колко още ще идват. Неуспелите, неадаптираните, травмираните... на вечния си поход и битка за утвърждение на личните си измишльотини.

Всъщност не това е проблема... а в подмяната и арогантността до която рано или късно се стига... от простите уверения и имитации на "съждения" и "логика", но нуждата от реклама, проповедност, презентирне... и все по-настойчиво.

И няма как да се спре... няма как - това значи "край". А уж имало "избор". :)

Сега тея твои логорейни позиви може да ги зачислиш, отнесеш къмто Глобалните Властови групировки и картели, които правят това дето си споменал, играят си Собстения Свят и налагат Него насилственно на огромните маси............ как я смятеш, тея Глобални пичове, пички , сърнички, мушички дали за толкова години-толкова лъжи, толкова плява, измишлйотини, кълчене думички и времеубжища с и без чорпогащи, зад дулата на танкове и под крилата на смъртоносни машини...............държат  хляба и ножа и си играйкат в Своя Театър с измислените роли................

• Автор
преди 7 часа, _ramus_ написа:

Написаното беше насочено към конкретен човек и няма нищо общо с теб, със спама който си изписал и поредната дозичка, която си си взел.

преди 11 минути, Śūnyatā написа:

конкретен човек и няма нищо общо с теб

Това са пълни глупости, без всякакво значение. Дали са написани заради нещо, някой... ама твои оценки, какво си чувствал, какво си изфантазирал... никой не го интересува. Имаш си блог, има си други раздели за лични изповеди.

Относно конкретиката за "всеки си решава в какъв свят ще си съществува" ти е вече повторение - просто си го папагалиш, както си правиш и с останалото. Освен всичко визираното ти изречение от предишния ми коментар е тотално малоумие и е поредния ти изблик на делюзии.

Темата носи етикет БУДИЗЪМ... - никой практикуващ не се интересува от някакъв си "будизъм за изтрещели или за идиоти", защото това няма нищо общо с буда.

В този смисъл - ти спамиш в тази тема вече над десетилетие, избирайки я да изнасилваш с безкрайни повторения личните си задръствания, щения или фантазии.

• Автор
преди 14 минути, _ramus_ написа:

Това са пълни глупости, без всякакво значение. 

Още една дозичка. Харесва ли ти да се друсаш в калдата?

Някъде в "твоя си свят", играеш пред монитора на някаква "будистка" игра... с нещо, дето прилича на въпроси...

И така - вече над 10 години. Лъжите и фантазиите ти сред калдата ако бяха овеществени сигурно щяха да са по-високи от Лхоце. :)

• Автор
преди 51 минути, _ramus_ написа:

И така - вече над 10 години. Лъжите и фантазиите ти сред калдата ако бяха овеществени сигурно щяха да са по-високи от Лхоце. :)

Това може би не се отнася за теб? Ако трябваше да оборвам лъжите, които си изписал по мой адрес, правейки се на анализатор, постове ми щяха да са двойно повече. Но като нямаш семейство - имаш много свободно време и емоционални нужди да задоволяваш. Това е нормално.

преди 3 минути, Śūnyatā написа:

Това може би не се отнася за теб? Ако трябваше да оборвам лъжите, които си изписал по мой адрес, правейки се на анализатор, постове ми щяха да са двойно повече. Но като нямаш семейство - имаш много свободно време и емоционални нужди да задоволяваш. Това е нормално.

Той не може да свали една жена.

преди 36 минути, Śūnyatā написа:

Но като нямаш семейство

:) така ли... тия лъжи по чий адрес са?

Друже, свърщи будисткото театро вече... Вече си кукла на конци и робот без душа, щото от нея нямало смисъл и всичко си работи и без нея.

Веднага след като описах психиатричните симптоми на измисляне на лична реалност, и по какви причини, според кои нужди и как става, ти си написа малоумното изречение за "секи си избира своя вселена"... и даде сам чудесния си пример.

В твоята вселена може да си всякакъв, нещо си да е всякакво... но това е без всякакво значение и стойност за някой друг. Без стойност е нещо, заради което ти, обаче екзистенцираш, защото не си намерил друг вариант за утеха.... :)

няма кой да ти се върже на глупостите, друже. Тук и да огледалничиш, да папагалиш измишльотинки или да се изпражняваш с тия реторики от времето на пещерите - театъра вече е приключен. твоят свят няма никаква стойност, друже. И да го направиш 'вселена" и да го крепиш с разни колекции от чуждици - те се отнасят до нечии други светове, а не твоя.

Буда е дал начин да се излезе от личните делюзии, сред които се спасяват малките душици... Ти - точно обратното и имаш наглостта да ползваш името и нагласациите си само и само да играеш личното си театро.

Арогантността и наглостта няма да замажат положението и това че театрото вече не върви.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.