Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Юдеизъм /за любопитни/

Препоръчан отговор

защо си мислиш,че като ти помагат евреите

не извличат и полза от това?

Права си, как не се сетих. Чувствам се направо ограбена от приятелите си евреи. Как са ме въртяли само на пръста си досега. Тюх че съм тъпа. Публикувано изображение

Евреите обичат (обикновено) умните хора и е характерна черта на културата им да ценят образованието. Занимават се доста сериозно с децата си, което е похвално (в много случаи). Действително евреинът много добре си знае изгодата, но ако си му приятел, няма да те върти на пръста си, макар че, да е жив и здрав Публикувано изображение обича печалбата и ако има шанс за такава, няма да я пропусне. Тъй като този народ е надарен и с доста чувство за хумор, смее си се сам на себе си за тия си тенденции, както впрочем правят и арменците (мир на праха му на Вили Казасян).

Това само като въведение в темата: Културата на евреите е нещо много повече от глупостите, които пише в Талмуда (както и българската култура е повече от простотиите, които вършат политиците ни и които говорят някои... съфорумци). Запознайте се с тази древна култура и с хората, които я носят, а не с глупостите измислени от една жреческа каста по време оно. Талмудът дори не е точно отражение на еврейската духовна традиция. В тази традиция има да се намери много повече от "метни съседа за една кокошка".

Уважавай и опознай другия, за да го научиш и той теб да познава и уважава. Не става иначе.

П.П. Сетих се също, че в Талмуда има и доста интересни неща, ако човек си затвори очите за чисто догматичните глупости. Един познат един път ми попревежда малко и се впечатлих. Едно изречение, което ми се вряза (не помня вече откъде е точно):

"Ако окото можеше да съзре всички демони, които обитават този свят, животът щеше да бъде невъзможен."

Тогава си помислих, че като науча иврит някой ден, бих прочела по-внимателно тази кЪнига. В интернет за съжаление се намира само на иврит. Но някой по-запознат няма ли желание да ни осветли за структурата, съдържанието, тематиката и т.н. Пък може и да каже нещо за по-горе цитираните пасажи (не въпросната странна уебстраница) - къде са, що са, как им е преводът (демек става ли) :huh:

Редактирано от azbuki (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

• Отговори 2,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Потребители с най-много отговори

Публикувани изображения

Ти социален инженеринг ли живееш? Ако не разбираш за какво говоря-ти препоръчвам да си смениш интимния партньор или да си намерш хоби-например плетка на една кука. В първия пост посочваш някакъв си лорд-протектор или какъвто там се мисли, за когото съдейки по аватарчето ми прилича на разведен алкохолик. Тъпото е, че той убеждава как от л@йна може да се направи парфюм, а ти да ги оцветиш (визирам втория ти пост). На другаря лорд препоръчвам да се замисли за визията си. Обръснат и с очила на Гучи ще се подмлади. Нюансът в руския му куца (ако той е превел тази велика иудеиска конспирация). Отношението му към иудеите си е негов проблем, но всеобщо да го натрапвате-аре извинявайте. Най-малкото да пишете за материя, която не познавате ви дава толкова основание, колкото аз да отворя илюстрования медицински атлас на вагината ( Atlas of Transvaginal Endoscopy) и да "изригна" в някой форум на доктори с акъли как се шие химен.

Кой е извора на тази статия? Google вижда всичко и посочва за пример тук

http://peroun.webzone.ru/q006.htm

О! И четем "Газета "Наше Отечество" №72 1997 г."

Те там авторът е показал посредственост и вот тебе на по канализацията до тук.

„Шулхан арух" е термин и значи set the table, накритый стол или на български подредена маса. Това важи за Песах, където ритуалът продължава повече от час. За каква маса става въпрос само първоавторът си знае.

Палестина не е континент, ни пасва в описанието. Тя включва области Иудея и Самария.

Груба грешка има и в името. "Цафет (Шафет)" - орална любов - такива имена няма. На арабски е Цефат, а на иврит е Цфат. Този град се намира в горна Галилея, както Пазарджик се намира в Тракия, а Русе в Добруджа. Този град е израелски и е вторият свещен град за евреите. Нарича се малкия Ерусалим. Когато кръстоносците на Ерусалимското кралство от първия поход изклали всички нехристияни в Ерусалим, то ортодоксалните евреи се заселили в Цфат. Той е на същата надморска височина с Ерусалим и има същия климат и строителен камък. В Цфат се заражда кабалата или иудеиската теория за цифрите и че Бог бил дал на евреите 50млн години срок на живот. В Цфат се намира синагога с значение за евреите, каквото е Гроба Господен за християните. Там поклонниците спят буквално на камъните с надежда за божия помощ и незапознатия би ги помисли за скитници.

"Акум", "акума"? Що за превод? Акум значи крив, а акума-крива. Християнин е ноцри, а християнка -ноцриа. Гой е неевреин, работещ в шабат.

От всичките закони, само закон 100 има резон - останалите са тъпотии. Ако до десетата година-брак няма дете, то разводът е автомат. В Израел живеят 7.5млн народ. 2млн са араби, 5млн са евреи и останалите са от Марс. Тези дето са християни/атеисти и араби си живеят дружно и мирно с иудеите, и никакви такива акуми, залози и описани шитни не се случват. Религиозните (ортодоксалните) са 10% от евреите и само 15% от тях вярват в Бог, останалите се правят на клоуни, защото получват пари.

Учени доказаха, че може да се избегне употребата на виагра, ако се яде дини в обилни количества. Препоръчвам на всички да наблегнат на този плод, та по-малко глупости да се пишат. Аз на вечер си пукам по един 8кг-карпуз и съм корав като камък.

:) Напълни ми душата, Profruit!!! Поздравления, изказването ти ме направи изключително щастлив!!! Много точни думи, а нотката на ирония - мед ми капе.....само така....

Но мен, ако питаш, чудя се дали си заслужава дори и ей толкова внимание да им се обръща? То те вечно ще намерят за кво да ни ядат...а, ума човешки на простотия граници няма...и вярва на каквото му се поднесе, създавайки истории и легенди...Хух, нямам енергия да хабя...

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Айде да сменим темата? На мен писанието на Профруит също ми беше забавно, но твърде изпълнено с нецензурни изрази, за да си призная това :)

Следното обаче ми стана интересно:

В Цфат се заражда кабалата или иудеиската теория за цифрите и че Бог бил дал на евреите 50млн години срок на живот. В Цфат се намира синагога с значение за евреите, каквото е Гроба Господен за християните. Там поклонниците спят буквално на камъните с надежда за божия помощ и незапознатия би ги помисли за скитници.

Може ли малко да си поприказваме за това. Що е то кабала, откъде идва, какво й е мястото в религията на юдеите и т.н. Знам, че това е мистична традиция и не е традиционната... "религия". Известно ми е също така, от обща култура, че не всички равини са кабалисти, а по-скоро това са особени знания, които се предават от поколение на поколение, но не са масови. Една моя позната ми беше казвала, че кабалистите в цяла Европа водят началото си от един град, може и Цфат е казала точно, не помня вече, където тази традиция най-напред е възникнала.

Има ли някой сведущ по въпроса, че ми е много интересно?

П.П. Ето тук малко обща информация (съжалявам, ако линковете вече са били давани, ама хората понякога предпочитат сочни сензации пред информацията, която и без това е достъпна за всички в интернет):

http://en.wikipedia.org/wiki/Torah

http://en.wikipedia.org/wiki/Talmud

http://en.wikipedia.org/wiki/Kabbalah

http://en.wikipedia.org/wiki/Zohar

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Profruit-Шалом! Защо така грубо......

Мислех,че тези ,,закони,,ще се коментират

по-скоро шеговито,какъв е тоя тон?!

Развали ми мнението за евреите ..

тези които познавам са

много културни,тихи хора,не съм чула една обидна

дума от тях....дори по адрес на арабите. :)

Ето,че евреите тук мислят,че ние:хората с други религии

искаме само да се заяждаме...жалко..

Вместо превод и куп цинизми,можеше да просто да кажеш,че

тези закони не са според Юдеизма и преводача е некомпетентен

ако това ти беше мнението...

поне от azbuki научих нещо..

Idan-коментара ти ми напомни за един от законите:

всички неверници са животни

и един евреин не бива да им помага(в случая да научат

повече за религията)

освен ако няма да извлече печалба от това :blink:

нешикот и по-леко с нервите :hush:

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Тази нощ се кефя, че мога да не спя, ако искам, по този повод получаваш кратичък отговор (колкото трябва Публикувано изображение ).

Развали ми мнението за евреите ..

Много ти е чупливо нещо това мнение за евреите :blink: Остави го малко да заякне и пробвай пак.

Ето,че евреите тук мислят,че ние:хората с други религии

искаме само да се заяждаме...жалко..

Не евреите тук, а евреите изобщо си имат достатъчно причини да си мислят, че хората искат да се заяждат, най-малкото защото много хора действително го правят. Не казвам, че е правилно, но е факт.

?!

Това е смехотворно. Остава да започна да цвиля като кон? А за ситуацията, тя може да бъде сумирана и в следното, не от Талмуда: :hush: "Не хвърляйте бисерите на прасетата, защото те ще ги стъпчат."

Защо някой трябва да ти дава информация? Нали трябва най-малкото да си му симпатичен? Публикувано изображение

Това пак ли само при еврейските конспиратори е така?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

и един евреин не бива да им помага

Ние ВСИЧКИ сме животни, и това е доста очевидно - леко модифицирани шимпанзета. Факт, които по принцип е предизвиквал известно смущение сред вярващите, а след Чарлз Дарвин и Алфред Уолас - истинска буря и потоп от възмущение :-)

Да, ние сме шимпанзета ( да ме простят систематиците за преувеличението! :-) ). Шимпанзета сме си. Въпросът е - дали сме САМО това?

Редактирано от Стефан Чолаков (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

.... Най-малкото да пишете за материя, която не познавате ви дава толкова основание, колкото аз да отворя илюстрования медицински атлас на вагината ( Atlas of Transvaginal Endoscopy) и да "изригна" в някой форум на доктори с акъли как се шие химен.

Точно това имах предвид.

Кой е извора на тази статия? Google вижда всичко и посочва за пример тук

http://peroun.webzone.ru/q006.htm

О! И четем "Газета “Наше Отечество” №72 1997 г."

Те там авторът е показал посредственост и вот тебе на по канализацията до тук.

Aхам :P

Вчера и аз го открих същото Публикувано изображение

Мерси за останалата информация.Баси-защо не познавам нито един евреин на живо ? Публикувано изображение

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

"ЦИТАТ(Profruit @ 15.07.2008г. в 21:42ч.) *

.... Най-малкото да пишете за материя, която не познавате ви дава толкова основание, колкото аз да отворя илюстрования медицински атлас на вагината ( Atlas of Transvaginal Endoscopy) и да "изригна" в някой форум на доктори с акъли как се шие химен."

Точно това имах предвид.

Вервам ти.

Мерси за останалата информация.Баси-защо не познавам нито един евреин на живо ? Публикувано изображение

Не знам, но в такъв случай е ясно защо изобщо ти се зачита в определени четива.

Между другото дълбоко се съмнявам, че и да има тук някой, който се е занимавал сериозно със свещените книги, ще тръгне да предлага отговори точно на този форум. Просто тонът и изразните средства надали са точно тези за тази цел (виж по-горе). За критиките към Талмуда има тази информация в нета:

Criticism of the Talmud is widespread, in great part through the Internet.[14]

The Anti-Defamation League's report on this topic states:

By selectively citing various passages from the Talmud and Midrash, polemicists have sought to demonstrate that Judaism espouses hatred for non-Jews (and specifically for Christians), and promotes obscenity, sexual perversion, and other immoral behavior. To make these passages serve their purposes, these polemicists frequently mistranslate them or cite them out of context (wholesale fabrication of passages is not unknown)...

In distorting the normative meanings of rabbinic texts, anti-Talmud writers frequently remove passages from their textual and historical contexts. Even when they present their citations accurately, they judge the passages based on contemporary moral standards, ignoring the fact that the majority of these passages were composed close to two thousand years ago by people living in cultures radically different from our own. They are thus able to ignore Judaism's long history of social progress and paint it instead as a primitive and parochial religion.

Those who attack the Talmud frequently cite ancient rabbinic sources without noting subsequent developments in Jewish thought, and without making a good-faith effort to consult with contemporary Jewish authorities who can explain the role of these sources in normative Jewish thought and practice.

—Anti-Defamation League, The Talmud in Anti-Semitic Polemics

Rabbi Gil Student, a prolific Internet author, writes:

Anti-Talmud accusations have a long history dating back to the 13th century when the associates of the Inquisition attempted to defame Jews and their religion [see Yitzchak Baer, A History of Jews in Christian Spain, vol. I pp. 150-185]. The early material compiled by hateful preachers like Raymond Martini and Nicholas Donin remain the basis of all subsequent accusations against the Talmud. Some are true, most are false and based on quotations taken out of context, and some are total fabrications [see Baer, ch. 4 f. 54, 82 that it has been proven that Raymond Martini forged quotations]. On the Internet today we can find many of these old accusations being rehashed...

—Gil Student, The Real Truth About the Talmud

Тоест изброените от равините проблеми са:

1. Лош превод (от опита ми с работата с антични текстове, това много често е сериозен проблем, който непознаващите езика, на който е написана книгата, не отчитат - сравнете само един гръцки, един латински и един старобългарски вариант на Евангелието, или сравнете два старобългарски един с друг - дори там има вариации).

2. Цитиране извън контекст (това не отрича наличието на въпросните пасажи)

3. (което за мен е най-важно) липса на разбиране на развитието на еврейската мисъл (Jewish thought) през вековете и значението (и интерпретацията) на пасажите в съвременната религиозна практика.

Не мисля, че някой на този форум е предложил обяснение на последното, а то би било важно. В крайна сметка немците в днешно врмее не се извиняват вече, когато в книгите не на знам си кой си (от време оно, примерно Франц Боп) пише за арийската раса, за превъзходството на арийските езици над семитските или за немската Kulturnation, на която другите всичко ограбили (като археолог и исторически лингвист попадам често на такива глупости, защото много от информацията ни е по разни вехти книги). Тези книги не се "изхвърлят", защото имат стойност за науката, ако се изключат идеологичесите забежки. Но по въпроса е имало много дискусия и подхваналият тази книга немец би знаел точно как да интерпретира тези пасажи.

Дали това е така по отношение на Талмуда? Забележете, никой не отрича напълно наличието на споменатите пасажи в него. Става дума само за мизинтерпретация, за погрешен превод, понякога само за пълна фабрикация. Дали един млад (нищо незнаещ) евреин, отваряйки тази книга, би знаел как да тълкува тези пасажи? Дали за това се говори достатъчно? Дали това е част от обучението на подрастващите, както например в Германия на децата от малки им се обяснява да четат гореописаните книги критично. За съжаление, напоследък, що се отнася примерно до ортодоксалните евреи в Израел, получавам противоположни сигнали. Че има засилване на фундаменталистките настроения и сред тази групировка. Дали не черпи тя вдъхновение точно от тези пасажи?

Това е един важен въпрос, но досега на него нямам отговор. Идеи?

Междувременно е добре да се погледне текста. Мисля да изровя един от препоръчаните преводи на Талмуда, може и да поразпитам примерно кой немски превод е добър, и да се зачета. Най-после имам малко време.

П.П. А като се зачетох, оказа се, че има два Талмуда: Talmud Yerushalmi (Йерусалимски Талмуд) и Talmud Bavli (Вавилонски Талмуд). Когато се казва Талмуд, се разбира обикновено втория, който е по-пълен и по-нов и поради тази причина широко употребяван. Добре би било също така да се обърне внимание на историческия контекст, в който са възникнали тези книги. Те представляват първите, обусловени от историческата ситуация, записи на равинските дискусии върху еврейския закон (преди това традицията е била устно предавана) и представляват само тълкувания на този закон от определени групи равини като, както може да се предположи, дори между двата Талмуда отклоненията в интерпретацията на закона са съществени. Това всъщност, както също може да се предположи на база обща духовна "компетентност", не е изконната традиция на евреите, а нейното тълкувание в контекста на определени исторически събития и повлиян от убежденията на определени групи равини. Това, че точно това учение, веднъж записано, е оцеляло и до днес и се традира в религиозната общност има вероятно повече връзка с конвенцията и догмата (както и с чистото съвпадение по отношение на това какво е оцеляло от древните текстове до днес), отколкото с изконните еврейски ценности и закони (които, както разбрахме, подлежат на интерпретация - а тази последната няма нужда да ни бъде предлагана наготово в Талмуда... всъщност ;) ).

П.П.П. Един непълен превод на Вавилонския Талмуд в нета:

http://www.sacred-texts.com/jud/talmud.htm

Като сме почнали - Зохар:

https://www.kabbalah.com/k/index.php/p=zohar/zohar

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Ние ВСИЧКИ сме животни, и това е доста очевидно - леко модифицирани шимпанзета. Факт, които по принцип е предизвиквал известно смущение сред вярващите, а след Чарлз Дарвин и Алфред Уолас - истинска буря и потоп от възмущение :-)

Да, ние сме шимпанзета ( да ме простят систематиците за преувеличението! :-) ). Шимпанзета сме си. Въпросът е - дали сме САМО това?

Стефан! Тъкмо се възгордях от коментара на Aliah, който ми приписва човешки черти и качества и Ти ме върна в действителността! Публикувано изображение

Тоест изброените от равините проблеми са:

Тъкмо да смениш темата и....ххаххаха :help wanted3:

От опита ми, с преводи въобще, съм си извадил поуката - не вярвай на всичко безпрекословно, а проверявай!

Преводачите са в състояние да интерпретират превода по такъв начин, че дори да не го познаеш след това. Оттам-нататък съм свидетел на феномена copy-paste, широко разпространен в наши дни и чрез който размножението на дадена информация спомага за разпространението и достъпността й от всички краища на света и на всевъзможни езици. Доколко е акуратна, обаче, това е друг въпрос. Избегнат ли е ефектът на разваления телефон - трудно се установява.

Аз лично намирам за смешно жлъчно да се коментират въпроси, в чиято област не е експерт дадената личност!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Тъкмо да смениш темата и....ххаххаха :)

Един мой приятел евреин има днес рожден ден и доста се занимавах с темата за евреите като цяло. Така се случи. Намерих и това:

http://www.chabad.org/library/article_cdo/...wish/Legacy.htm

Особено ми хареса това:

http://www.chabad.org/library/article_cdo/...ch-his-Path.htm

и това:

http://www.chabad.org/library/article_cdo/...Differences.htm

Кабалистите действително ме интересуват много повече, но не обичам да изключвам части от мозайката в познанията си за каквото и да е. Полезно е човек да се информира повече. Защо да не разчоплим този Талмуд. Хората често приемат писанията по разни уебстраници, но нека видим какво действително пише. Нека намерим тия пасажи и някой, четящ иврит да се изкаже за превода. Защо не?

Оттам-нататък съм свидетел на феномена copy-paste, широко разпространен в наши дни и чрез който размножението на дадена информация спомага за разпространението и достъпността й от всички краища на света и на всевъзможни езици. Доколко е акуратна, обаче, това е друг въпрос. Избегнат ли е ефектът на разваления телефон - трудно се установява.

Е, но това са общи приказки. Истината се намира в конкретното.

Аз лично намирам за смешно жлъчно да се коментират въпроси, в чиято област не е експерт дадената личност!

Аз жлъчна ли съм? Дано нямаш превид мен. Пък и си признавам, не съм експерт изобщо, това не е точно моята област, макар да си имам доста понятие от древни езици и писмености, вкл. и съответните писмени паметници (с това мисля да се занимавам цял живот), така че... поне не е толкова лесно да ме метнат с някоя глупост. Нека видим какво казва текстът в оригинал (това правя и когато ми аргументират нещо си по история - гледам кой и точно къде го е казал, сверявам с гръцкия, латинския или какъвто е оригинал и т.н., иначе не вярвам, ужасна съм Публикувано изображение) . Интересно ми е наистина каква част от тези писания по нета се основават поне на нещо съществуващо. Но като го гледам този Талмуд.... ами днес няма да го прочета Публикувано изображение Някъде тези велики коментатори на еврейската конспирация... сетили ли са се да напишат в коя книга, коя точка (едни такива цифрички, които и в библейските цитати се дават :nono: ) са тия скандални предписания?

Наистина питам и ме извинете за педантизма. Ето какво правя като си "почивам". Публикувано изображение

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Една вметка, ортодоксалните евреи не са поклонници на Талмуда, а на Моисеевите и дори още по-предишните. Талмудът е коренно различна книга от Тората. Това обаче не пречи на талмудистите (което в превод е равнозначно на талибани все тал е в началото за учение, ученик, студент, изучаващ) да считат Талмуда за по-висш от която и да е книга. Те дори са по-фанатично предани към нея от мюсюлманите спрямо Корана. Има такива абсурдни казуси в Талмуда, че просто ме е срам да ги пиша. И тези казуси се допълват с времето. Защото времената се менят и хората с тях също. В старанието си да запазват някакво зачитане на основни закони като примерно в събота не работи, а отдавай почит на твоя бог има казуси като: Да вдигна ли телефона, ако звъни в събота? Да помогна ли на ранен човек в събота? Смях на кутийки и додекаедри!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Талмудът е коренно различна книга от Тората. Това обаче не пречи на талмудистите (което в превод е равнозначно на талибани все тал е в началото за учение, ученик, студент, изучаващ) да считат Талмуда за по-висш от която и да е книга. Те дори са по-фанатично предани към нея от мюсюлманите спрямо Корана.

Това от онази книжка за ционските мъдреци и подобни ли идва?

Официална информация: Талмудът е тълкувание на Тората, конкретен запис на равински дискусии върху Тората. Той не Е Тората, но играе роля в религиозната практика. Отворил ли си да го четеш или пак цитираш някой, който от своя страна също е цитирал и т.н.?

Под ортодоксални обикновено имам предвид всички, които са действително религиозни и то по буквата/догмата. Повечето евреи, които познавам, изобщо не са религиозни и вероятно не знаят какво точно пише в Талмуда. Има и вярващи хора във всяка религия, от които писаното по книгите не се следва безмозъчно. Съжалявам, ако терминологията ми не съответства на широко разпространената.

П.П. Интересно би било обаче да се установи дали Талмудът се приема цялостно от религиозната общност или само от отделни групи в нея. Формално във всеки случай би трябвало да се приема от всички - просто така действа догмата, друг е въпросът за наличието на различни течения.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Е, но това са общи приказки. Истината се намира в конкретното.

Аз жлъчна ли съм? Дано нямаш превид мен.

Ехей! Не тока лично! Никъде не съм упоменал имена или личности ;), имах предвид, че аз мога да бъда жлъчен и хаплив само в моята област на действие, където съм доказан експерт, оттам - нататък единственото, което бих направил е да изложа мнението си, което обаче може да подлежи на промяна, ако ми се изложат неоспорими доказателства.

Всички религии малко или много са средство за манипулация, има безчет примери какви безчинства са извършвали представители на другите религии (не смятам, че е необходимо да цитирам каквото и да било, достатъчно е човек да бъде на средното ниво на интелигентност), но въпреки това са огромна част от живота ни и аз нямам никакво намерение да се отрека от традициите, обичаите и културата на семейството и народа си само, защото на някой това не харесва! Ето, затова не виждам и смисъла да хабя енергия в разясняването на неща, в които първо няма нужда да убеждаваш и второ информацията няма да бъде усвоена.

А, конкретни неща няма :) както виждаш сама, всеки пречупва нещата през призмата на собственото си виждане и те придобиват формата на субективни, каращи те да умуваш кое в края на краищата е реално...

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Ехей! Не тока лично! Никъде не съм упоменал имена или личности :P,

Аммм, не, не го приех лично, но исках да се убедя, че не си ме разбрал погрешно.

Всички религии малко или много са средство за манипулация... но въпреки това са огромна част от живота ни и аз нямам никакво намерение да се отрека от традициите, обичаите и културата на семейството и народа си само, защото на някой това не харесва!

Напълно съм съгласна. А защо не запознаеш другите с тези традиции, обичаи и култура? В чужбина например се сблъсквам с много лошо отношение към българите. Преди имах тенденцията да оспорвам това мнение. После пък тенденцията да му тегля една май** и да не се занимавам. Най-ефективна се оказа тактиката, която последно ми хрумна - просто давам на хората да научат нещо за нашата култура и е удивително наистина колко положителни реакции съм срещала и до каква степен се оказва, че негативните стереотипи се основават на незнание, не само на негативни опитности. Човек свързва понятието българи с каквото му е известно. Ами следователно трябва малко повече да му стане известно. Публикувано изображение

Ето, затова не виждам и смисъла да хабя енергия в разясняването на неща, в които първо няма нужда да убеждаваш и второ информацията няма да бъде усвоена.

Всъщност на мен ми е интересно и бих питала някой сведущ някой ден, примерно някой равин, за тези пасажи в Талмуда - има ли ги, няма ли ги, той как ги тълкува. И да ги има, какво толкова? Много по-важно е по какъв начин те се поднасят на масата от вярващи, иначе глупости са писани много и къде ли не, но не сме изхвърлили още всичките книги заради това, че съдържанието не ни харесва стопроцентово. Да не говорим че и от глупостите може да се научи нещо полезно. Всичко е подход.

А, конкретни неща няма :) както виждаш сама, всеки пречупва нещата през призмата на собственото си виждане и те придобиват формата на субективни, каращи те да умуваш кое в края на краищата е реално...

Е, под конкретни неща имах предвид конкретния текст, евентуално конкретните изказвания в него, конкретните глави, в които са записани и т.н. Иначе че общо може да се каже, че с преводи трябва да се борави внимателно, е ясно. Тъй като всеки пречупва през своята призма, май е най-добре да се познава езика и чете в оригинал, но и един добър общоприет превод може да свърши работа. Не мисля, че наличието на много мнения е причина да няма дискусия. Точно обратното.

Но не агитирам никого, просто казвам какво мисля.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Дали това е така по отношение на Талмуда? Забележете, никой не отрича напълно наличието на споменатите пасажи в него. Става дума само за мизинтерпретация, за погрешен превод, понякога само за пълна фабрикация. Дали един млад (нищо незнаещ) евреин, отваряйки тази книга, би знаел как да тълкува тези пасажи? Дали за това се говори достатъчно? Дали това е част от обучението на подрастващите, както например в Германия на децата от малки им се обяснява да четат гореописаните книги критично. За съжаление, напоследък, що се отнася примерно до ортодоксалните евреи в Израел, получавам противоположни сигнали. Че има засилване на фундаменталистките настроения и сред тази групировка. Дали не черпи тя вдъхновение точно от тези пасажи?

Това е един важен въпрос, но досега на него нямам отговор. Идеи?

Веднага се сетих за Chabad Lubavitch,

организацията,съставена от много богати евреи

в Америка.

Те проповядват омраза и геноцид към всички

не евреи.Твърдят,че имат Свещеното право да

убиват всички друговерци,които не са човешки

същества,а зверове с демонични души...ако един

евреин се нуждае от органи за трансплантация,то

друговерец трябва да се убие и органите му да се използват..

..........

Тези и още много други невероятни ,,закони,, се

разпространяват в общество от наистина висока

класа:хора,които имат солидно образование,

милиони и връзки в Белия Дом...

това е днес,в Америка..

Tsomet Institute е университет,в който

се учат израелски войници и студенти

Неговия директор равин Yisrael Rosen

чрез медиите в Израел

каза,че :,,Всички палестинци:мъже,жени,деца,дори

животните им трябва да се убиват,,твърди,че в Тората има

доказателства,подкрепящи думите му.

Не знам кой Талмуд чете,но щом е директор

на уни...явно разбира от тълкуване и превод.

В Израел има младежки организации,

които явно споделят вижданията на горните два примера

наричат се герои,ако убият или отвлекат арабин..

Смятат,че от Моисей до Края на Света ще има

хора,които ще ги мразят и тяхна Свещена цел е да ги убиват.

Омразата ги сплотява явно,дава им цел.

Доста опасно вдъхновение бих казала,

и въпроси на които ние не можем да

дадем точни отговори,а само да предполагаме

и да се надяваме вълната от фундаментализъм да

отшуми без невинни жертви(само с надежди ще си останем май).

Кой и защо ги манипулира,наистина ли в Тората има такива пасажи

Възпитават ли майките децата си на омраза към не евреите?

Дано се намери някой да изхаби малко енергия

и да каже мнението си относно тези въпроси.

Няма нужда да убеждавате:изразете мнение като

евреи,интересуващи се от Юдеизъм или просто

любопитни като мен.

Кол тов!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Веднага се сетих за Chabad Lubavitch,

организацията,съставена от много богати евреи

в Америка.

Те проповядват омраза и геноцид към всички

не евреи.Твърдят,че имат Свещеното право да

убиват всички друговерци,които не са човешки

същества,а зверове с демонични души...ако един

евреин се нуждае от органи за трансплантация,то

друговерец трябва да се убие и органите му да се използват..

Душицо, само дотук ми стига да чета. Ти чете ли онези неща по-горе, които цитирах и които са ТОЧНО от писанията на въпросния Rеbbe Lubavitch (или е по-лесно някой да ти го предлага готово сдъвкано и "интерпретирано"?). Ето, цитирам ти го този път във форума:

Don't be afraid of the other person because he is different from you. There is far more in common between any two human beings than there are differences.

As for the differences, think of them as the hooks that hold us together.

Differences are the thing we have most in common.

(The Rebbe was talking to children and discussing relationships between Jews and non-Jews.)

http://www.chabad.org/library/article_cdo/...Differences.htm

Ако не ти достигат познания по английски (както очевидно и по български, съдейки по правописа на постовете ти), бих проявила щедрост това дори да ти го преведа. Велика е омразата и глупостта на невежия и интелектуално мързелив човек.

П.П. На мен пък това ми припомня следната ситуация: Преди години попаднах в един курс по старобългарски на един новоизлюпен научен сътрудник, който беше доста голям русофил, но затова пък не даваше да се чуе за българи. Имах злощастието тоест като българка да попадна в неговия курс. Един път направих един коментар на думата знамение, която той преведе просто като "знак" и понечих да обясня, че тази дума не означава обикновен знак и исках да ги питам как би се превело това на немски. Той тогава ме наруга, защо съм се обаждала, защо съм го прекъсвала, как нищо не съм разбирала и т.н. Очевидно имаше алергия от българи и никакво отношение към превежданите тестове като част от една цялостна духовна традиция. Какво направих? Зарязах този курс. Не ми се обясняваха на един толкова агресивен и ограничен човек неща, които за мен означават много. Нямах желание да му обяснявам тези недокоснати от неговото бедно възприятие измерения на култура, в която тези текстове за възникнали, както и техния цялостен исторически контекст.

"Не хвърляй бисерите на прасетата..."

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Прочети Талмуда и двата в най-добрия случай. Това са книги, които са тълкувания върху заповедите дадени на част от халдейците (защото Аврам, преди да стане Авраам е бил халдеец). Тук няма да се спирам на това кой какво точно дава и на кого, защото и това не може да се твърди със сигурност. Ако имаш машина на времето и предполагаме, че няма паралелни вселени с множество суми по истории и помисли за това какво би станало ако не направех това, а онова, ще се върнеш при Аврам и ще го питаш. После ще ти повярвам кой бог го е отделил от халдейците и го е пратил да гони народите които тогава са живеели в Ханаан. Защото оттам е тръгнало.

Там са дадени едни заръки...

"Аз съм Господ, който те изведох из Ур Халдейски, за да ти дам да наследиш тая земя."

"Тогава Господ каза на Аврама: Знай, че твоето потомство ще бъде чуждо в чужда земя и ще им бъдат роби; и те ще ги угнетяват четиристотин години."

На твоето потомство давам тая земя, от Египетската река до голямата река, реката Ефрат, Публикувано изображение19 земята на кенейците, кенезейците, кадмонейците, Публикувано изображение20 хетейците, ферезейците, рафаимите, Публикувано изображение21 аморейците, хананейците, гергесейците и евусейците.

Ако си запознат след това Авраам понеже иска наследниг преспива с египтянка и о, чудо оттам идват арабите.

Ангел казва на Агар да не се тревожи и че ще се умножи потомството й чрез сина й от Авраам - Измаил.

Талмудът е книга която е забравила и отхвърля тези неща!!! Тя е нещо като ъпдейтващ се според времето и нравите закон, който е имал за основа онези заповеди на еврейския Бог, познати им едва след Моисей и то второто им издание (Моисей унищожава първите, разярен от простотията на евреите). А и самия Моисей не случайно се озовава във фараонските покои. Това са пинизи, познати отколе.

Талмуда е книга която най добре се обяснява като съдържание със следния виц:

Говорят си християнин, мюсюлманин и евреин (хайде, юдей... щото повечето днешни юдеи не са хич евреи) и се чепкат чии бог е по-могъщ. Християнина казва:

- Господа наш Исуса Христа е най-велик. Оня ден се прибирам към къщи и като задуха един вятър, като заваля един порой... а аз няма къде да се скрия. Коленичих, помолих се Господу Исуса и изведнъж облаците се разделиха отляво и отдясно и над мен - Слънце. Па се прибрах спокойно вкъщи.

Мюсюлманина вдигнал ръце и казал:

- Нищо не е това. Аллах е всемогъщия и всевишния. Вчера замръкнах по късна доба и бързах към вкъщи, но нещеш ли ме връхлетя градушка с големината на шепа буца, земетресение растрисаше всичко и паднах. Вдигнах ръце към Аллах, коленичих и положих чело о земята и се помолих. Изведнъж се отвори небето, отляво - градушка, отдясно - градушка, в средата спокойна светла пътечка и по нея се прибрах жив и невредим! Аллаху акбар!

Евреина ги погледнал снизходително и леко отегчено започнал:

- Ами днеска както знаете е събота, нашия свещен ден в който не трябва да извършаваме каквато и да е работа, че и пари не бива да взимаме, та вървя си аз из уличките на Манхатън и се радвам на почивния съботен ден и нещеш ли току в краката ми пачка зелени стотачки. Викам си: "Грехота е! Да се наведа в събота, па и пари да взема...". Призовах наум нашия бог, щото не може и да го призоваваме напразно, още повече пък и в събота и о, чудо:

отляво - събота, отдясно - събота, а пред мен разпети петък!!!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

"Грехота е! Да се наведа в събота, па и пари да взема...". Призовах наум нашия бог, щото не може и да го призоваваме напразно, още повече пък и в събота и о, чудо:

отляво - събота, отдясно - събота, а пред мен разпети петък!!!

Публикувано изображение

Между другото, писанията на тоя Rebbe Luvabitch са интересни, но ей това ме хвърли в тъч:

Някой може ли да ми разясни смисъла на раздаването на долари?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Аз принципно съм атеист но в момента чета в 1 сайт Съпоставка между Християнството и Исляма а Юдеизма за мен не е религия ...

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Аз принципно съм атеист но в момента чета в 1 сайт Съпоставка между Християнството и Исляма а Юдеизма за мен не е религия ...

Би ли споделил какво те накара да мислиш

така?

Някой ще каже ли за какво се раздават доларите

в линка на azbuki?

Хубаво модератор е минал с метлата,но защо и снимките с

Тората изтрихте и интересно инфо?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

....

Хубаво модератор е минал с метлата,но защо и снимките с

Тората изтрихте и интересно инфо?

Не са изтрити-в момента правя обобщена тема относно ционизма, отношенията между израел и арабския свят, както и комента по това.

Всички постове са запазени и ще бъдат в новата тема, която ще бъде в раздел "политика".Изтрити бяха само постовете с обиди и заяждания.

Ето я и нея :

http://www.kaldata.com/forums/index.php?sh...=29474&st=0

Ако смятате да обсъждате политическия аспект на юдаизма-вървете там.Тук е разделът, в който се обсъжда само религията.

Редактирано от Trichocephalus (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Мисля ,че нещо не ви е ясно на модераторите.Религията сама по себе си е политика и уред за управление на масите. Това не е мой цитат а на доста по големи капацитети от мен или вас.Религията ,която и да е била не е нещо абстрактно ,а тясно свързана с живота на общество и съответно с политиката,което означава,че е съвкупност от много фактори.......Ако си ме разбрал :nono:

А това означава че се съмнявам в компетентността ви.Редно е ако има обиди или нападки да ги триете но факти,били те и неприятни да се оставят.

А сега оставям ви да ми изтриете мнението,което явно няма да ви хареса. :zipper:

Леко неточно си изказал твърдението си. Би трябвало да е:

Поради голямото си влияние от зората на човешката история, религиите са превърнати от манипулативни и властолюбиви хора, в средство за управление на масите.

И нещо по потношение на казаното (цитираното) от azbuki:

"Don't be afraid of the other person because he is different from you. There is far more in common between any two human beings than there are differences."

Това приятелю се отнася само за между евреите, защото в юдеизма се прави съществена разлика между евреина и неевреина. За тях другите неевреите са първо: тор, гоим, по-нисши от животни.

Не ми казвай, че не е така. За племе или остатъци от такива, което единствено на тази планета счита и иска да бъде считано за богоизбрано и униклано по този смисъл, евреите никога няма и как да се сравнят с неевреина.

Ние само им приличаме на човеци... (това също го пише там в книгите им).

Иначе редови "евреи" (юдеи) има много. От Русия, Украйна, Полша, България, Етиопия, САЩ... и т.н..

Те не са толкова претенциозни за писанията и ученията си. И когато нещата придобият притопителен характер сред останалите народи, се спретват Холокости от същите тези влиятелни юдеи, които пишат ученията и писанията.

Така е създаден и Израел след 1948-ма като основен финал на II-та Световна (???) Война.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

И нещо по потношение на казаното (цитираното) от azbuki:

"Don't be afraid of the other person because he is different from you. There is far more in common between any two human beings than there are differences."

Това приятелю се отнася само за между евреите, защото в юдеизма се прави съществена разлика между евреина и неевреина. За тях другите неевреите са първо: тор, гоим, по-нисши от животни.

Под цитата пишеше:

(The Rebbe was talking to children and discussing relationships between Jews and non-Jews.)

Един смисъл на "избран народ" (като не е задължително само евреите да са такъв, такова нещо казва Дънов, примерно, и за българите) е избран, за да служи, с мисия. Избран, за да помага на другите. Точно както и когато на един отделен човек се даде дар, той е за да помага, да служи с него, а не за да се гордее и не за да го използва за егоистични цели. Или ако това стане, включва се кармичният закон. За съжаление, поне засега, отделната личност се оказва духовно по-издръжлива и по-способна да изпълни една такава "мисия" от масата. Личности такива много - Мойсей, Христос, Мохамед, Буда и т.н.

Друг е въпросът, че хората - и от едната, и от другата страна на тази избраност, и обикновените хора, и водачите на религиозните институции - в повечето случаи не достигат в интерпретацията си на такива явления по-надалеч от собственото си его. Едните казват "велики сме, а другите са животни", дугите казват "мразят ни, нека покажем кой е избран". Гордостта и завистта. Така се четат и цели пасажи от Светото Писание, и то точно от "свещенослужителите" като се стимулират точно тези не много възвишени страсти на слушателите. Така действат повечето религии.

Да, още дълго време ще му бъде нужно на човечеството, за да порастне. И това с богоизбраността на евреите или на който и да било друг е всъщност неговият най-важен урок, който все още си дъвче. Има всъщност да разбере какво означава да "си друг, различен".

От същото място цитирано:

To Each his Path

Just as it is a mitzvah to direct someone on to the path where he belongs, so too it is a crime to direct someone onto a path that does not belong to him. Each person is born with a path particular to his or her soul, generally according to the culture into which he or she was born.

There are universal truths, the inheritance of all of us since Adam and Noah. In them we are all united. But we are not meant to all be the same. Our differences are as valuable to our Creator as our similarities.

Равинът, който е автор на горния пасаж, както и на предишния, който цитирах, се е занимавал на млади години с йога и Тао (имам вкъщи една книга, написана също от евреин, за връзката между Тао и кабала) като после се е захванал с изучаване на така наречения мистичен юдаизъм. Ето какво намерих за него (като за начало):

http://www.jewfaq.org/kabbalah.htm

Бих казала, че, поне за мен, това е най-интересната част на юдаизма, която го свързва с мистичните школи във всяка друга религия. Там има смисъл да се копае и има и какво да се открие. :) Неслучайно и хората, занимаващи се с тази форма на юдаизъм, имат (очевидно) съвсем различно и много по-освободено (от догмата) съзнание. Както и във всяка друга религия...

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Ами аз също съм черпил от доста еврейски автори.

Мда. И аз. Кореспондирам си с един такъв по имейла в момента и е много интересно. Не бях си писала с равин :) но е обогатяващо. Ц-ц тъкмо мислех да помоля някой приятел да ме свърже с някоя неортодоксална религиозна личност, която евентуално да ми помага да се зафирясам на тема кабала и то кво... намерих си го сама в нета Публикувано изображение

(В резултат на дрънканиците в тази тема)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...