Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Юдеизъм /за любопитни/

Препоръчан отговор

Ами аз също съм черпил от доста еврейски автори.

И Азбуки е черпила,но е пропуснала да разбере какво

обясняват,поясняват и доказват авторите,които за да

напишат книга явно са се запознали добре с материята..

Ние с теб явно не се справяме с английския толкова добре

и не можем да открием дълбоко-хуманното послание на равина,

хайде нека се опитам да преведа,все пак живея от както се помня

в англоговоряща страна,може и да знам малко езика..

,,Не се плашете деца от другите (различни)човешки същества

имате повече общи неща,отколкото разлики:и те,низшите

имат две ръце и мозък,с които могат да работят..

спокойно трупайте богатство на гърба им,

възползвайте се от труда им,пък когато те имат нужда от помощ

направете го за доброто име на евреите,а ако никой не ви наблю-

дава:тогава убийте ,,животното,,вие сте избрани за свещен народ:

разберете приликите и се възползвайте от тях

защото има много повече прилики между човешките същества,от колкото

различия Публикувано изображение

Мисля,че ,,избран народ,,

шувинизма и величието

проповядвани в Юдеизма

винаги са целели едно:сплотяване на

евреите и както виждаме това ги обединява

до ден днешен и

работи в тяхна полза,кавото и

да си говорим и колкото и те да го отричат(явно имат някаква полза) :) .

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

• Отговори 2,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Потребители с най-много отговори

Публикувани изображения

Мда, шОвинизмът е голям проблем. :) Много било забавно да си говориш с равина тц-тц. Ама няма да се конвертирам сега, обичам си Исус и тва е - нищо че наште попове само си мърморят под носа... е, повечето :lol6: Християнството ме кефи ВЪПРЕКИ тях. Ама колко би било добре, ако нашите попове бяха поне толкова образовани и способни да общуват, колкото този равин... Е, има и ярки изключения. Те били шОвинисти, които мислели нас за животни? Жалки, завистливи приказки на хора, които не осъзнават собствената си стойност и проектират проблемите си върху другите. Които нямат достатъчно уважение към собствената си култура, за да проявят такова към другата. Да се научиш да бъдеш приятел със света - това си е живо предизвикателство.

Редактирано от azbuki (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

..............................

А,още ли си тук мислех,че си се отказала

от дискусиите-никой от потребителите не ти е на нивото,

не споделя мнението ти,всички са тъпи,ограничени и с много

правописни грешки :lol6:

Какво знаеш ти за мен,че от няколко поста,да

заявяваш кое уважавам и кое не?!

Аз лично никого не съдя,а казвам какво мисля,

какво съм прочела.Т.е. факти,не отнесени мисли

и собствени разсъждения,пречупени през разбиранията ми за добро и зло

Съжалявам,че поста ми става личен,но ти Азбуки разсъждаваш

като истинска последователка на онези евреи в Америка...знаеш ;) .

Може и да се конвертираш-равините звучат убедително и не мисли,

че си губят времето с празни приказки,баз да имат полза от това :)

Не е нужно да си приятел със света

достатъчно е да си толерантен...

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

А,още ли си тук мислех,че си се отказала

от дискусиите-никой от потребителите не ти е на нивото,

не споделя мнението ти,всички са тъпи,ограничени и с много

правописни грешки :)

Какво знаеш ти за мен,че от няколко поста,да

заявяваш кое уважавам и кое не?!

Ей, като и казвах аз на Азбуки - не се захващай да обясняваш и наливаш, че глупавото ще си остане кухо, тя вяра ми нямаше тц тц тц...не, казва, ако изложиш и хората разберат щели по-добри да станат....мене да питаш като те чета и умирам от смях колко празен смислово и пълен с нищо може да е човек!

Какво знам ли за теб от няколкото ти поста? Вярвай много! Начина ти на изразяване, арогантността и желанието да доминираш ми говорят най-малкото за комплексар/ка, безсилна да се справи с личните си неуспехи личност, силна жажда за внимание, което липсва от страна на семейство, партньор, приятели и поради тази причина, проявяваща се под тази си форма - съзнателно или не....и много други неща ми говорят постовете ти...а, да не забравя да ти обърна внимание на - нещо като гледам и ника ти се размазал :wors: знам ли...вземи се в ръце!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Ей, като и казвах аз на Азбуки - не се захващай да обясняваш и наливаш, че глупавото ще си остане кухо, тя вяра ми нямаше тц тц тц...не, казва, ако изложиш и хората разберат щели по-добри да станат....мене да питаш като те чета и умирам от смях колко празен смислово и пълен с нищо може да е човек!

Какво знам ли за теб от няколкото ти поста? Вярвай много! Начина ти на изразяване, арогантността и желанието да доминираш ми говорят най-малкото за комплексар/ка, безсилна да се справи с личните си неуспехи личност, силна жажда за внимание, което липсва от страна на семейство, партньор, приятели и поради тази причина, проявяваща се под тази си форма - съзнателно или не....и много други неща ми говорят постовете ти...а, да не забравя да ти обърна внимание на - нещо като гледам и ника ти се размазал ;) знам ли...вземи се в ръце!

Добър анализ.Това по Фройд ли го правиш?Някои хора са ги казвали същите заключения,визирайки всички пишещи в форума,дали са прави,как мислиш?
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добър анализ.Това по Фройд ли го правиш?Някои хора са ги казвали същите заключения,визирайки всички пишещи в форума,дали са прави,как мислиш?

С риск да те разочаровам не го правя по Фройд...дългогодишен опит в създаването на модели на поведение на потенциални и анализ на настоящи измамници :wors: .

:rolleyes: за останалите отношение не взимам...аз лично имам прекрасно мнение за доста хора тук, следователно едва ли ще са прави за изказване относно всички.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Какво знам ли за теб от няколкото ти поста? Вярвай много! Начина ти на изразяване, арогантността и желанието да доминираш ми говорят най-малкото за комплексар/ка, безсилна да се справи с личните си неуспехи личност, силна жажда за внимание, което липсва от страна на семейство, партньор, приятели и поради тази причина, проявяваща се под тази си форма - съзнателно или не....

Мерси Idan. Много хубаво си ме описал. Познах се от пръв прочит :-)

Моля, спрете с офтопиците и пишете по темата!

Всеки опит за философско осмисляне на живота (а религията е именно това!) се стреми да бъде всеобхватен. В този смисъл - постове, който са "не по темата" няма! - има взаимовръзки, който са твърде отдалечени, за да бъдат забелязвани веднага :-)

П.С. Справка - Владимир Леви и Еном :-) (за който не се сеща - "Нестандартното дете")

Редактирано от Стефан Чолаков (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Мерси Idan. Много хубаво си ме описал. Познах се от пръв прочит :-)

Защо? Да не би ти да пишеш под този псевдоним?...чудно ми е поради каква причина се приема така лично, след като е отправено към съвсем друг обект?!?!

Ъммм Стефан, ще трябва да имаш някакво раздвоение, защото твоите постове създават друго впечатление и съвсем различен резултат от анализа...хахаххаха Публикувано изображение:rolleyes:

То философско - философско, но да си признаем малко го обърнахме на пазар.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Idan-Шалом!

Не пише Стефан Чолаков под моя размазан ник,спокойно!

С тези твои опити да ме профилираш,

вместо да ме убедиш в толерантността и хуманизма на

евреите и Юдеизма,ти потвърждаваш написаното от американските

журналисти....

За Юдейството или добро или нищо,така ли?

Ако пишех само нещата,които на теб ти харесват

щях да съм ти симпатична

и да ме аднеш в приятели,нали?Типичен евреин си ти,за добро

или зло :whist:

Вземи пример от мюсюлманите в темата Ислям(за любюпитни):

те обясняват,дават цитати,инфо...тук рядко някой отговаря на поставените

въпроси,защо?

Ясно е,че евреи няма да ни направиш,поне се опитай да представиш

религията ти от добрата и страна,кажи ти кое приемаш и кое отричаш?

Евреите в България събират ли се за празниците,кои

Юдейки празници са най-почитани,задължително ли е

да се празнуват всички?

Какви са въпросите,задавани от Beit Din на желаещите

да приемат Юдейството?

Еднакви ли са за мъжете и жените?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Idan-Шалом!

Не пише Стефан Чолаков под моя размазан ник,спокойно!

журналисти....

За Юдейството или добро или нищо,така ли?

Ако пишех само нещата,които на теб ти харесват

щях да съм ти симпатична

и да ме аднеш в приятели,нали?Типичен евреин си ти,за добро

или зло :)

Вземи пример от мюсюлманите в темата Ислям(за любюпитни):

те обясняват,дават цитати,инфо...тук рядко някой отговаря на поставените

въпроси,защо?

да се празнуват всички?

Какви са въпросите,задавани от Beit Din на желаещите

да приемат Юдейството?

Еднакви ли са за мъжете и жените?

Ххахахахахаха Публикувано изображение ти досега това ли мисли? Как да ме насолиш? Не си ми симпатичен/на не защото не говориш само добро за религията, а заради начина по който го правиш, безцеремонно и с ирония към мнението на другите!!! Ако отношението ти бе различно щях да те адна към приятели :) но не заради аватара ти :) Приключихме с тези разяснения!

Това за типичния евреин можеш да го кажеш на майка - ще те обикне за цял живот аххахахахахах Публикувано изображение

Не желая никого да правя евреин/ конвертирам - можеш да погледнеш по-напред в темата имаше мнения по въпроса, включително и аз писах нещичко и за Бейт Дин като няма да се конвертираш що да се хабиш? Тя цялата процедура е много сложна, доста ще трябва да изучиш за обичаи и т.н.

Е, но всеки има право да принадлежи към дадена религия, незнам каква е твоята, виждам по-съласна си с исляма (няма лошо), и наистина каквато и да било си има и добрите и лоши страни, та не съм аз който да отричам...

Редактирано от Idan (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

То философско - философско, но да си признаем малко го обърнахме на пазар.

forum означава точно "пазар". Forum Romanum clarum est :-)

Ъммм Стефан, ще трябва да имаш някакво раздвоение, защото твоите постове създават друго впечатление и съвсем различен резултат от анализа...хахаххаха

Аз съм всичко, което съм :-) А какво впечатление оставям - отделен въпрос.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Ххахахахахаха Публикувано изображение ти досега това ли мисли? Как да ме насолиш? Не си ми симпатичен/на не защото не говориш само добро за религията, а заради начина по който го правиш, безцеремонно и с ирония към мнението на другите!!! Ако отношението ти бе различно щях да те адна към приятели :jeer: но не заради аватара ти :nono: Приключихме с тези разяснения!

Това за типичния евреин можеш да го кажеш на майка - ще те обикне за цял живот аххахахахахах Публикувано изображение

Не желая никого да правя евреин/ конвертирам - можеш да погледнеш по-напред в темата имаше мнения по въпроса, включително и аз писах нещичко и за Бейт Дин като няма да се конвертираш що да се хабиш? Тя цялата процедура е много сложна, доста ще трябва да изучиш за обичаи и т.н.

Е, но всеки има право да принадлежи към дадена религия, незнам каква е твоята, виждам по-съласна си с исляма (няма лошо), и наистина каквато и да било си има и добрите и лоши страни, та не съм аз който да отричам...

Idan,интересно разсъждаваш.Веднъж иронията ти харесва ,друг път не.Това си го писал пак ти нали:

:cheers: Напълни ми душата, Profruit!!! Поздравления, изказването ти ме направи изключително щастлив!!! Много точни думи, а нотката на ирония - мед ми капе.....само така....

Но мен, ако питаш, чудя се дали си заслужава дори и ей толкова внимание да им се обръща? То те вечно ще намерят за кво да ни ядат...а, ума човешки на простотия граници няма...и вярва на каквото му се поднесе, създавайки истории и легенди...Хух, нямам енергия да хабя...

Пък като пишеш за приемането на религията,вярно ли е това че цял народ /хазарите/ са приели юдаизма и сега са най- добрите евреи?

forum означава точно "пазар". Forum Romanum clarum est :-)

Аз съм всичко, което съм :-) А какво впечатление оставям - отделен въпрос.

:):wors: :wors:

Едва ли те интересува,но е повече от добро... Публикувано изображение

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

журналисти....

Мда, каквото повикало, такова се обадило.

Типичен евреин си ти,за добро или зло :)

Мдада, светът е опасно място. Пази се.

тук рядко някой отговаря на поставените

въпроси,защо?

Ще ти обясня, макар че май на всички им е ясно, освен на теб. Когато човек види твоя стил на диалог и му се отщява да ти отговаря, независимо от темата. Освен това никой не е длъжен да ти попълва дупките в общата култура, особено ако отдолу прозират неискрени и недобри намерения от твоя страна. И без да съм еврейка писанията ти са ми безкрайно досадни.

да се празнуват всички?

Да, това на мен ми е интересно, но за да се отпусне човек да ти говори за обичаите си, нужно му е да усети, че намеренията ти са добри. Твоите, по всичко личи, са единствено да се заяждаш по доста... елементарен начин, а евреите не ти харесват а приори до доказване на противното. Да разбираме, че в твоето лице тук се намира един трибунал срещу злите евреи, пред който те трябва да доказват своята невинност? Ай стига глупости.

Мисля обаче, че ако ей такива като теб замлъкнат малко, може и някой да реши да ни разкаже за нещата, за които питаш. Така че чакам да ти писне да пишеш в тая тема.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Айде стига скромничи и си проси комплименти де :)

Заслужава си ги напълно!

Мда, каквото повикало, такова се обадило.

Мдада, светът е опасно място. Пази се.

Ще ти обясня, макар че май на всички им е ясно, освен на теб. Когато човек види твоя стил на диалог и му се отщява да ти отговаря, независимо от темата. Освен това никой не е длъжен да ти попълва дупките в общата култура, особено ако отдолу прозират неискрени и недобри намерения от твоя страна. И без да съм еврейка писанията ти са ми безкрайно досадни.

Да, това на мен ми е интересно, но за да се отпусне човек да ти говори за обичаите си, нужно му е да усети, че намеренията ти са добри. Твоите, по всичко личи, са единствено да се заяждаш по доста... елементарен начин, а евреите не ти харесват а приори до доказване на противното. Да разбираме, че ти в твоето лице тук се намира един трибунал срещу злите евреи, пред който те трябва да доказват своята невинност? Ай стига глупости.

Мисля обаче, че ако ей такива като теб замлъкнат малко, може и някой да реши да ни разкаже за нещата, за които питаш. Така че чакам да ти писне да пишеш в тая тема.

Съжалявам да ти го кажа,ама не виждам разлика в начина на писане между теб и нея.А преди няколко часа,май ти се бе отказала да на всеослушание да пишеш в форума,радвам се че толкова бързо се завърна. Публикувано изображение
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Едва ли те интересува,но е повече от добро...

Понеже съм отявлен егоцентрик - интересуваме :-)

Насааам народе, 20 стотинки кило домати! Не се блъскайте, мадам, има за всички! Насаам народе... :-)

P.S. За бавно схващащи - всяко нападение, предизвиква отбрана и това е очевидно. Но и всяка отбрана предизвиква нападение, а това изисква човек да се замисли.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Господа, нещо по темата?

Заслужава си ги напълно!

Тук се бориш за каквото няма нужда.

P.S. За бавно схващащи - всяко нападение, предизвиква отбрана и това е очевидно. Но и всяка отбрана предизвиква нападение, а това изисква човек да се замисли.

Ако опредлени явления в природата бяха ненужни, нямаше да ги има.
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Idan,интересно разсъждаваш.Веднъж иронията ти харесва ,друг път не.Това си го писал пак ти нали:

Пък като пишеш за приемането на религията,вярно ли е това че цял народ /хазарите/ са приели юдаизма и сега са най- добрите евреи?

:):help::help:

Едва ли те интересува,но е повече от добро... Публикувано изображение

Хахахаххаха Публикувано изображение виж ти, дааа, гледай колко разнообразно мислене съм имал!!! Направо сам си се дивя!!! Хахахах Публикувано изображение

Нека ти кажа нещо :help: има различен вид ирония - хора които го правят с чувство за хумор и други, които го правят злобно...

о, и да интересува ме всяко ценностно мнение и информация Публикувано изображение

Редактирано от Idan (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Хахахаххаха Публикувано изображение виж ти, дааа, гледай колко разнообразно мислене съм имал!!! Направо сам си се дивя!!! Хахахах Публикувано изображение

Нека ти кажа нещо ;) има различен вид ирония - хора които го правят с чувство за хумор и други, които го правят злобно...

о, и да интересува ме всяко ценностно мнение и информация Публикувано изображение

Така да бъде!Радвам се че ми го поясни.Ама наистина вече ми се струва че нещо се измъкваш от конкретни отговори.Аз искам информация ,пък се оказва че няма кой да ми я даде.И пак трябва да питам чичо Гугъл.А той не е от най точните източници,затова исках нещо от първа ръка,ама няма.По едни или други причини това е тайна.Така че ще се задоволя с "Синдромът Портной" на Филип Рот,поне ще ме забавлява качествено. :grimace::clap: :clap:

Интересното в случая се оказа инфото в Гугъл.тук и тук

излиза че всъщност 80% от евреите в настоящия момент,СА ПРИЕЛИ юдаизма.Е прадедите им всъщност,но е факт.Силно премълчаван но не скрит.И как да не се ядоса човек на Борис 1.Приел християнството,че на всичко отгоре и православието.Даже и с варианта на католицизма щеше да е много по добре.....

Редактирано от N e o (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Опа, ей това съм го пропуснала:

Може и да се конвертираш-равините звучат убедително и не мисли,

че си губят времето с празни приказки,баз да имат полза от това :lol6:

Никакъв шанс. Юдаизмът не е моят път, както и не е никоя друга религия. Най-близо до сърцето ми е христянството, но не в тази негова изкривена догматична форма, в която се предлага от църквата.

Оставям Господ да ми говори в сърцето. И като ми говори, мога да общувам с различни религии, без да съм една от тях. Свобода и богатство в общуването. Никакви щампи. Да вярваш значи да не те лови нито страстта, нито омразата към нещо земно. Обичайки, да не прилепваш, а просто да се радваш на даденото, докато го има.

П.П. Кому е нужна буквата, ако е осъзнал своята духовна същност? Нима ще иска да се набута в кутийката на една отделна догма? Това правят само хората, които още не са си спомнили своя произход.

Понеже казах кое не е моят път, нека кажа и кое е. То се заключва в един сън, който имах преди години:

Бях в Рим. Старата църква я нямаше вече. Полагахме основите на нова. Един мой приятел беше архитектът, аз бях главен организатор на строежа. Имаше хора от кол и въже, от всички религии. Настроението беше на радост и надежда. Един брадат здравеняк изведнъж започна нещо да вика, да се жалва и да буйства. Понечих да му кажа нещо, но после замълчах и просто го гледах. Знаех, че ще вика, ще вика и ще спре, защото и на него е ясно, че друг път няма.

Който има уши, да чуе. :speak:

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Idan-извинявам се,че те засегнах.

Винаги ще се намери някой да те обиди заради

религията,която изповядваш

разбрах,че Юдеизма е в сърцето ти,иначе нямаше

да ти пука...все пак опитай се да приемаш нещата по-

философски,като братята ти по религия в Щатите.

Ясно е,че не си като американските евреи,

за които съм чела.. :baby:С тях целият свят се подиграва..

Но те не се засягат,странят от другите дори в парка,

ходят си по сбирките в 5* хотели,има какво да се

научи от тях..

Мюсюлманите се обиждат,че ги определт като терористи;

християните недоволстват заради спекулациите за Исус...

Край няма да има..освен неизбежния

Познавам християнка,приела Юдеизма...за това ми беше

интересно да разбера колко всъщност знае за новата си

религия.

Никой не ми отговори,инфото на 2-ра стр. е малко...

azbuki-хайде стига ме цитира... спокойно прилагай

поуката от съня ти и тук:като не ти харесва някой пост,

просто го игнорирай.

Личните нападки са безполезни..

И аз като теб съм намерила своя път,останалите религии

са за обща култура.Какъв по-добър начин да дискутираш

с хора във форум?Енциклопедии не ми се четат :baby:

*Има ли статистика колко са евреите(от отделните групи)

по света и в Израел?

*Интересно защо хазарите и са приели юдаизма,кой им е

повлиял.

*Има ли в България ашкенази?

80% от евреите в света са ашкенази?!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

azbuki-хайде стига ме цитира...

Личните нападки са безполезни..

Хехе, цитатът само задава темата. Но.. гузен негонен бяга. Човек каквото дава, инстинктивно това и очаква от другите. Но не винаги това получава Публикувано изображение Редактирано от azbuki (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Хехе, цитатът само задава темата. Но.. гузен негонен бяга. Човек каквото дава, инстинктивно това и очаква от другите. Но не винаги това получава Публикувано изображение

Така де.Дадох ви информация.Очаквам същото и от вас.Ама нещо не се получава.Защо?Според Гугъл,а и други източници 80-90% от евреите по света са потомци(всъщност са си хазари) които през 9 век са приели юдаизма за своя религия.Тоест 80 и повече процента от юдеите нямат нищо общо генетично с Авраам ,Мойсей и Исус.А това си е доста интересен факт.Е тогава Израел наистина е една идея,мечта и затова е толкова хубаво там.Хората просто са превърнали пустинята в градина.А тук не без успех тече обратния процес. Публикувано изображение
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Чудиш се защо не ти отговарят? Отговори си сам. Какво значение има физическият произход на човека за избора на духовен път или религия?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...