Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Грях ли е абортът?

Featured Replies

Всъщност не бих квалифицирал аборта като грях (в будизма няма грехове) или престъпление(защото го няма в законите). Това е действие (убийство) което създава причини за неприятни следствия за извършващият го.

....

Разбира се абортът е приемлив, когато е по медицински показания.

И аз съм съгласна с това :) като изключа удебеленото просто защото не съм сигурна какво имаш впредвид под неприятни следствия. А дефиницията за убийство важи независимо дали аборта е приемлив или не по медицински показания т.е. въпроса по-скоро е кой какво опрощава според собственото си съзнание.
  • Отговори 277
  • Прегледи 52,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• В светското Законодателство, абортът не се счита за убийство. Законите, които цитираш, както е видно, се отнасят за вече родено дете. А абортът се счита като прекъсване на бременност, не уби

• НЕ Е ГРЯХ а и Душата още не е пристигнала така че ...

• Нормалната бременност трае 40 седмици - 280 дни и завършва с раждане в срок (partus suo tempore) При човека се говори за пренатално (преди раждането - още наричано вътреутробно, вътрематочно) и пост

Четох интересно мнение на друго място за абортите.

Вид... ампутация са. Да. И вредата не е само за убитото, а и за майката.

Обременяват кармично също.

Но и това е свързано с личната вяра.

Четох и още нещо - ...Живот получи ли? Един живот дължиш...

Не че е по темата, и все пак.

----

Онова, което мисля е - добре е да се вземат мерки срещу нежелано забременяване, а случи ли се - по - добре да бъде дадено за осиновяване, но не и убито.

Това е. И не го казвам за да споря. Това е моята гледна точка по въпроса и никога не бих оправдала едно убийство, защото за мен е убийство. Всичко останало са оправдания.

Няма какво да добавя абсолтно се съгласявам с теб по темата, въпреки че нося и такъв грях.
И аз съм съгласна с това :) като изключа удебеленото просто защото не съм сигурна какво имаш впредвид под неприятни следствия. А дефиницията за убийство важи независимо дали аборта е приемлив или не по медицински показания т.е. въпроса по-скоро е кой какво опрощава според собственото си съзнание.

Най-много полза, за най-много същества за най-дълъг период от време.

От тази гледна точка аборта по медицински показания носи като цяло по-малко страдания отколкото раждането на дете с увреждания.

Пак е убийство, но резултата е намаляване на страданията като цяло.

Всъщност не бих квалифицирал аборта като грях (в будизма няма грехове) или престъпление(защото го няма в законите). Това е действие (убийство) което създава причини за неприятни следствия за извършващият.
Първоначално си мислех, че ще разясниш какви ще са тези "неприятни следствия за извършващият го" и ще стане дума за прераждания или нещо подобно. Да, Вало. Благодаря за пояснението което се оказа по-различно от очакваното. За намаляването на страданието съм напълно съгласна, но като цяло се колебая относно тази философия за глобално въздействие: "Най-много полза, за най-много същества за най-дълъг период от време." Дали това е идеалистично или реалистично не мога да твърдя, за себе си мога да защитя доста добре и двете позиции. В действителност, не се мисли толкова дистанцирано и хипотетично. Ако продължим този разговор, може би ще стигнем до егото, аз - решението се взима тук и сега, от мен за мен и него.

ПП: Инфи, толкова много мога да напиша оспорвайки цитата, че чак не ми се започва.

Инфи: Знам...

Цитата беше шега... за разсейване на напрежението.

ПП: Аз и така го приех... с чувство за хумор :huh:

Редактирано от yvsot (преглед на промените)

Мен ме интересува ВЪПРОСА:

В кой "момент" духът слиза в плода и ако аборта е направен преди това,грях/убийство/ или не е.

...и ако този аборт,ще спаси живота на майката-това грях/убийство/ ли е?

Кой ни дава правото да съдим?...изобщо знаем ли кои сме... :)

Според мен е голям грех абортът, никога не оправдавам жените които махат децата си.

Бебето е божи дар за всяка жена и тя трябва да му да де живот а не да го убие.

А защо "говоря за тези които са съгласни със аборта"не си помисляч че са можели да бъдат на мястото на някое бебе което е било махнато от майката.Защо не се запитата това а?

Замен аборта е грях, но аз не съм Господ че да решам кой да живее и кой НЕ нито пък някой от тази тема е господ че д решава живота на едно дете!!!

Мен ме интересува ВЪПРОСА:

В кой "момент" духът слиза в плода и ако аборта е направен преди това,грях/убийство/ или не е.

...и ако този аборт,ще спаси живота на майката-това грях/убийство/ ли е?

Кой ни дава правото да съдим?...изобщо знаем ли кои сме... ;)

От будистка гледна точка в момента на зачатието се срещат яйцеклетка, сперматозоид и съзнание от бардо (това е промеждутъчното състояние между живота и смъртта). Така че няма как аборта да бъде направен преди това. Ползването на презерватив не е лоша идея в много случаи.

В будизма няма грехове.

Когато е необходимо - по медицински показания аборта е допустим вместо това да се роди дете с увреждания или да умре майката и заедно с това и детето.

Не става въпрос за това да съдим, става въпрос за здрав разум. Най-много полза, за най-много същества, за най-дълъг период от време.

.....................

Когато е необходимо - по медицински показания аборта е допустим вместо това да се роди дете с увреждания или да умре майката и заедно с това и детето.

Не става въпрос за това да съдим, става въпрос за здрав разум. Най-много полза, за най-много същества, за най-дълъг период от време.

Точно така си е.....

Въпрос на здрав разум ще трябва да пообърна внимание на будизма явно cool.gif

;)

Ще ти хареса - полигамията там е позволена biggrin.gif

:speak:

Позволена е дотолкова, доколкото няма забрани в Будизма. Но човек с делата си не трябва да създава страдания.

Ако човек е физически здрав, няма ревност или чувство на собственост - може да носи радост на много партньори.

Не трябва заради собственото си щастие, да носим страдания на други.

Ако е така, човек може да има толкова партньори, колкото може да прави щастливи. biggrin.gif

На мен нещо полигамията не ми харесва.За мен аборта не е грях.

Мога да се аргументирам с многото изоставени деца,които не се

осиновяват и после са оставени на произвола на съдбата.Всеки

няма шанса да получи добро образование и работа.

Точно така си е.....

Въпрос на здрав разум ще трябва да пообърна внимание на будизма явно cool.gif

Ами то всичко си е въпрос на здрав разум.И всички глупости които правим,включително и абортите.Но да говорим за някакъв грях е направо смешно.Особено като темата е така формулирана с една единствена цел. cool.gif

Смирена... системата е такава, че е почти невъзможно да се осинови бързо и лесно дете. Процедурите са сложни, изморителни и безкрайни. Много хора искат да осиновяват.

Всеки, вдъхнал живота, има право да му се порадва... мисля аз.

А живота... не е само доброто образование и работа...

------------------------

Ти написа това в другата тема.

Мога да се обоснова,известно ми е как се осиновява дете и доста други неща ,но ще ги запазя за себе си.

Не си ли задавате въпроса,че хората може да са минали част от този Ад и да пишат не заради самото писане,а защото са доста вътре в нещата.Най-лесно е да се обвинява.Мисля,значи съществувам-са казали по -умни от мен.

Редактирано от smirena (преглед на промените)

Мога да се обоснова,но няма да правя достяние личния си живот на широка аудитория.

Естествено,че може,аз също не говоря празни приказки.

;) В близко бъдеще Земята няма да може да изхранва човечеството.

Следователно числеността му трябва да се запази в сегашните граници или да се намали.

Следователно в някои страни като Китай и Индия трябва да се въведат драконовски мерки

за ограничаване на популацията, сред които е и абортът.

Ако това не стане, ще дойде време, когато хората ще започнат да се ядат един-друг.

Тогава никой няма да мисли за "небогоугодността" на прекъсването на бременността.

Възможно е в това евентуално черно бъдеще фетусите да станат дори деликатес.

Така човечеството ще се върне в първобитнообщинния строй и

последната част от еволюцията ни ще започне отначало.

;) В близко бъдеще Земята няма да може да изхранва човечеството.

Следователно числеността му трябва да се запази в сегашните граници или да се намали.

Следователно в някои страни като Китай и Индия трябва да се въведат драконовски мерки

за ограничаване на популацията, сред които е и абортът.

Ако това не стане, ще дойде време, когато хората ще започнат да се ядат един-друг.

Тогава никой няма да мисли за "небогоугодността" на прекъсването на бременността.

Възможно е в това евентуално черно бъдеще фетусите да станат дори деликатес.

Така човечеството ще се върне в първобитнообщинния строй и

последната част от еволюцията ни ще започне отначало.

И сега в някои страни раждаемостта е висока, но има голям брой гладуващи. Това не значи, че трябва да се поставят мярки кой колко може и иска да ражда. Според мен, това е абсурдно. Лично е мнението за всеки дали иска да ражда или да осиновява. Не може да се нареди... Къде остава свободното право на избор тогава..

А че Земята няма да може да изхранва човечеството е ясно от самото начало, всяко нещо си има своя край..

Ами правото на избор е хубаво нещо,ама след 100 години ще има все повече умиращи от глад хора,все повече болести и мизерия,защото населението ще е много над абсолютния за планетата максимум.Трябва да има някакви ограничения за раждаемостта,не може куцо и сакато да ражда,само защото така им скимнало. Ако някога се затрием като вид,това ще е в следствие от пренаселеността. Така мисля аз.

Съвсем случайно попаднах на темата,зачетох се и реших да пиша.

Та за абортите иде реч.Чета и не вярвам на очите си.Всички нещо си противоречите гледам.Говорите ми за Бог,а всъщност не се замисляте.Нали според вас щом съществува Бог,значи има съдба,значи някой предопределя нещо.Значи живота е предопределен още от зародиша.Има си съдба която трябва да следва.

Прилагам цитат.Ще ми извините за нецензурните думи,но няма как по-ясно да го кажа.

Моята гледна точка е, че не само е грях, а и е насилство над човешката природа. Аз не бих направила !

Да те питам мила Шефеке:

Когато правиш секс и партньора ти не задържи достатъчно "там" "инструмента си",за да създаде поколение,какво е?Мисля че знаеш,че мъжът изхвърля около 16 500 000 качествени сперматозоида.Това геноцид ли е?

А превръщаш ли в канибал когато.....? Мисля че разбрахте на къде бия с въпросите.

Щом не е родено детето за какво престъпление говорим?

Не е ли предопределил Господ съдбата на въпросният зародиш?Не е ли решил той дали да се роди или не това дете?

Дай ся като сме пренаселени да трепем наред biggrin.gif

Иво, има мерски за нежелани забременявания.

Има,но понякога се късат или се спукват

Дай ся като сме пренаселени да трепем наред biggrin.gif

И това ще стане.Винаги,когато има бум на пренаселеността,или идва някоя епидемийка,или избухва някоя война.Просто начин малко да се поразредим...Баланс... :)

Спиралите ли ? ohmy.gif

Не,гумичките,а спиралата не дава 100% сигурност,даже по-малко от 80%, ако искаш да знаеш

Редактирано от ivo23 (преглед на промените)

Мисля,че е по-добре да живеят по-малко хора,но качествено,отколкото много народ,но мизерно и в мъка... :)

И това ще стане.Винаги,когато има бум на пренаселеността,или идва някоя епидемийка,или избухва някоя война.Просто начин малко да се поразредим...Баланс... :)

Както каза Лора, това ще си стане, но по естествен начин.. А не защото някой е наложил така...

Мисля,че е по-добре да живеят по-малко хора,но качествено,отколкото много народ,но мизерно и в мъка... :)

Кой според теб ще живее качествено? Процентното съотношение на живеещи качествено, от тези, които живеят в мизерия и мъка, винаги е бил в полза на вторите, колкото и жалко да е това. Не мисля, че досега и за в бъдеще нещо ще се промени.

Пренаселеността си е голям проблем, но това е друга тема.

Абортите в никакъв случай не са решение обаче.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.