Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Грях ли е абортът?

Featured Replies

Пренаселеността си е голям проблем, но това е друга тема.

Абортите в никакъв случай не са решение обаче.

Решение са за тези които нямат възможност да дадът пълноценен жовот

Редактирано от ivo23 (преглед на промените)

• Отговори 277
  • Прегледи 52,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• В светското Законодателство, абортът не се счита за убийство. Законите, които цитираш, както е видно, се отнасят за вече родено дете. А абортът се счита като прекъсване на бременност, не уби

• НЕ Е ГРЯХ а и Душата още не е пристигнала така че ...

• Нормалната бременност трае 40 седмици - 280 дни и завършва с раждане в срок (partus suo tempore) При човека се говори за пренатално (преди раждането - още наричано вътреутробно, вътрематочно) и пост

Кой според теб ще живее качествено? Процентното съотношение на живеещи качествено, от тези, които живеят в мизерия и мъка, винаги е бил в полза на вторите, колкото и жалко да е това. Не мисля, че досега и за в бъдеще нещо ще се промени.

Да,ако си продължаваме както досега,нищо няма да се промени...

Решение са за тези които нямат възможност да да ът пълноценен жовот

Виж Иво, аборта е убийство. Който иска да няма деца да вземе мерки. Когато е късно по-добре да се даде детето за осиновяване.

200 000 семейства в България искат и не могат да имат деца.

А за пълноценния живот - това също е много относително. Ако човек чака всичко да се нареди - повечето хора не биха имали деца.

пп

Сперматозоидите не са зародиши. Няма геноцид, няма канибализъм. biggrin.gif

пп

Сперматозоидите не са зародиши. Няма геноцид, няма канибализъм. biggrin.gif

Абе животинки са си...И те душа носят... biggrin.gif

Обсъждаме въпроси, които Природата решава и без нас.

Няма какво да му мислим, тя и с нас ще се справи, когато му дойде времето... laugh.gif

----------------------

Относно абортите: Всяка двойка сама трябва да реши дали да има деца или не. Човечеството като цяло не е застрашено от подобни решения.

Е, това не може да се каже за нас българите.

----------------------

Т.нар. "убийство" на зародиша или фетуса (след осмата седмица) е чисто морална категория и е трудно да се намерят двама души, които я гледат от точно един и същ ъгъл.

Опитите на един човек да наложи своята гледна точка на друг обикновено се увенчават с неуспех.

Това ми подсказва, че в темата тук може да се пише вечно, но резултатът ще е все същият.

----------------------

Лека вечер на всички! ;)

Дай ся като сме пренаселени да трепем наред biggrin.gif
Че кога сме спирали? Интереса клати... :)

Иво, има мерки за нежелани забременявания.
Мен ми омръзна да чета за мерки при положение, че темата е за решение което се взема постфактум. ;)

Е, поне си създават баланс гледам... убиват едни, за сметка на други...
Да, като го правят само за това си мислят... в Китай е пренаселено... Не мисля, че го правят за сметка на другите, а за сметка на себе си. sad.gif Тук стигаме до екзистенциалния въпрос който се обсъжда в една друга тема: "Кой трябва да плати сметката?" biggrin.gif

Който иска да няма деца да вземе мерки. Когато е късно по-добре да се даде детето за осиновяване. 200 000 семейства в България искат и не могат да имат деца.
Това пък какво общо има? Най-лесно е да се обвинява. Едни като са стерилни или искат още, айде другите да компенсират. Ми да накажем умните затова, че ние сме глупави и богатите затова, че ние сме бедни. Всеки взима сам решение за себе си и живота си. Не осъждайте другиго за това, че ви липсва нещо което той/тя притежава. Аз порастнах и играчките които не ползвам ги подарих в една детска градина. Така реших, никой не ме е насилвал. Извинете за елементарната аналогия. 200 хиляди семейства в България... затова домовете са празни. Вало, единствено с твърденията и аргументите на Иво и аз не съм съгласна. ;)

А иначе, идеите на NavNav за бъдещето са интересни laugh.gif а за горните му думи го подкрепям изцяло.

ПП: За мен темата винаги е била свързана с ключовата дума ГРЯХ.

Мисля,че е по-добре да живеят по-малко хора,но качествено,отколкото много народ,но мизерно и в мъка...

Какво означава качествено !? За мен качествено,означава едно,за Вало друго за тебе още по различно,всеки сам определя,какво означава качествен живот /въпреки ,че не харесвам тази дума/,защо слагаш всички под общ знаменател.

За мен тези които живеят мизерно и в мъка ,ще натрупат много повече,отколкото живеещите лесно,не казвам,че трябва да се стремим да живеем в недоимък,но не трябва да казваме,кое е качествено и кое не. Това да има 6,5 милиарда души,не се определя от теб и от мен и никой не би трябвало да съди,какъв би следвало да бъде броя на хората живеещи тук.В тънкия свят има 60 милиарда,дай да вземат и да се преродят тука,за да има баланс от човешка гледна точка.Защо си мислим,че разбираме мирозданието,но би следвало поне да направим опит да го разберем.

Отговарям специално на теб,тъй като в постовети си пишеш за духовните страни на човека а с това си твърдение,специално за мен обезмисляш писаното от теб.

За аборта,да грях е.

Нищо не пиша за духовното.Не го разбирам аз него...И не искам. Единственото,което правя,е да живея. Като обикновен човек,а не като духовен.

Решение са за тези които нямат възможност да дадът пълноценен жовот

Когато пред теб стои този проблем,тогава говори.

Ако човек е атеист като мене тогава аборта не е грях, а за набожните не отговарям, те да му мислят според сектата в която са ги приютили.

В близко бъдеще Земята няма да може да изхранва човечеството.

Следователно числеността му трябва да се запази в сегашните граници или да се намали.

Следователно в някои страни като Китай и Индия трябва да се въведат драконовски мерки

за ограничаване на популацията, сред които е и абортът.

Много истина в тези думи.

Обсъждаме въпроси, които Природата решава и без нас.

Няма какво да му мислим, тя и с нас ще се справи, когато му дойде времето...

Всичко зависи от нас и когато работим в правилна посока и Природата е на наша страна.

Грях ли е абортът!?!...СПАСЕТЕ РИЛА :angry:

Съвсем случайно попаднах на темата,зачетох се и реших да пиша.

Та за абортите иде реч.Чета и не вярвам на очите си.Всички нещо си противоречите гледам.Говорите ми за Бог,а всъщност не се замисляте.Нали според вас щом съществува Бог,значи има съдба,значи някой предопределя нещо.Значи живота е предопределен още от зародиша.Има си съдба която трябва да следва.

Прилагам цитат.Ще ми извините за нецензурните думи,но няма как по-ясно да го кажа.

Да те питам мила Шефеке:

Когато правиш секс и партньора ти не задържи достатъчно "там" "инструмента си",за да създаде поколение,какво е?Мисля че знаеш,че мъжът изхвърля около 16 500 000 качествени сперматозоида.Това геноцид ли е?

А превръщаш ли в канибал когато.....? Мисля че разбрахте на къде бия с въпросите.

Щом не е родено детето за какво престъпление говорим?

Не е ли предопределил Господ съдбата на въпросният зародиш?Не е ли решил той дали да се роди или не това дете?

Така, сега да ти отговоря с няколко думи. За мен лично, зачатието в една женска утроба е вечи живот. Живот, чийто пулс усещаш и чието сърце в последствие чуваш. Колкото и милионен, качествен, мъжки материал, да се похабява, за мен той си остава материал / Защото брашното не е хлаб, макар че е основнота му съставно част. Извинявам се за простия пример. Ние по-простите хора, боравим с по-простички неща /. Продължавам да твърдя, приятелю, че ако аз зачена, няма да убия детето си - без значение в каква ситуация си намирам.

Не е редно според мен, момичета на по 14 г. да правят аборти несъзнавайки, че когато станат на 25 и пожелаят да имат деца, вече няма да могат. Инфитити каза вече, за нежелана бременност има мерки и средства. Живеем в 21 век.

Жалко е и една жена на 25 г., да си задава въпроса, защо точно аз не мога да имам деца и се започват едни болезнени процедури, изследвания, операции, за да ти кажат накрая докторите - съжалявам, единственият вариант е инвитро.

Не се отмятам от думите си, абортът е грях - и това е лично мое мнение. След мен, постове много...

Аз пък мисля, че ако аборта е грях то е грях правенето на секс само за удоволствие. А по отношение на това, че има повече от достатъчно контрацепция то всички знаем, че гаранция 100 процента няма. Така, че ако аборта е грях не правете секс докато не решите да имате деца.

Аз пък мисля, че ако аборта е грях то е грях правенето на секс само за удоволствие. А по отношение на това, че има повече от достатъчно контрацептиви то всички знаем, че гаранция 100 процента няма. Така, че ако аборта е грях не правете секс докато не решите да имате деца.

...то всичко има,но знание и съзнателност няма.

Защо в миналия век,се е държало да се докаже,че жената е девствена до първата брачна нощ.

Защо родителите са избирали подходящия кандидат.

...ако се върнем по-назад в древноста,защо жените са били разделени(условно) на куртизанки и жени-майки(условно),

защо на първите им е било забранено да имат деца.

Все пак живеем в 21век и се съобразяваме със сегашната действителност,

но...има една презумция"Незнанието,не прощава" и всеки си носи последствията :P

Един от най - големите проблеми е неинформираността, децата растат без да им бъде обяснено защо не бива да се допуска аборта, и гледат повърхностно на нещата.

Момичетата знаят ли какво е КИНОВАРНО ПОЛЕ?

Само с най-добри чувства към всички хора. ;)

И аз прочетох с интерес мненията

Тук темата е "За или пртова абортите" . Там също има доста мненя включително и моето. Не знма дали е грях абортът, защото не съм чак толкова вярваща. Но бих направила аборт само ако има риск за мен или за бебето (както бе писано по-напред-от медицинска гледна точка) или при изнасилване. Да не се случва на никой подобно нещо...

Да, сексът е порив, желание и т.н. но все пак трябва да има и малко доза разум. Ако не искаме нежелана бременност, се мисли преди секса, а не след като вече разберем, че тестът за брременност е положителен!

Редактирано от potrebitel (преглед на промените)

Като цяло съм съгласен с по-горните мнения. Всичко идва от ниското ниво на информираност,на много места и от липсата на обща култура и от откровената глупост.Защото много по-лесно е да взимаш предпазни мерки и да не се стига до подобен избор,отколкото да се стигне до зачеване и вече да се прави аборт. Аз също не съм привърженик на безразборните аборти.Както се спомена,има случаи,в които абортът е наложителен,но те са сравнително редки и не мисля,че можем да говорим за грях,ако примерно е застрашен животът на майката. Но когато безотговорни хора правят секс,без да взимат предпазни мерки,и после да се правят аборти,с това не съм съгласен. Глупаво е...Все пак живеем във времена,в които е сравнително лесно да се избегне нежеланата бременност. Ключовата дума тук е съзнателност. Ако бъдем малко по-съзнателни за действията си,бихме си спестили цял куп проблеми...

Май темата включва и отговорността.Това ,че съм за е за определени случаи.

А отговорността не опира само до жената ,а до двамата партньори.В никакъв

случай не смятан за грешник,тази на която се налага да направи аборт.

• 3 седмици по-късно...

И аз съм на мнение,че абортът не трябва да се забранява,но да се прави само по медицински причини и например при изнасилване.А има страни които го забраняват и жените ходят при разни самозвани лекари за да правят аборт.Мисля,че бях чела някъде,че Португалия е една от тези страни-поправете ме ако греша

"Какво мислите за аборта, ако бащата е сифилистик, а майката - туберколозна. От четирите им деца първото е сляпо, второто умира, третото е глухонямо, а четвъртото също е туберколозно. Ако решите, че в този случай е необходим аборт, то според католицизма ще убиете Бетовен...."

("Делюзията Бог", Ричард Докинс, професор в Оксфорд)

Малка отметка. Ричард Докинс е еволюционен биолог и привърженик на ортодоксалният дарвинизъм (определението е негово, не мое). Най-популярната му книга е "Себичният ген". "Делюзия" е буквална транскрипция на английската дума. Съответният български термин е "налудност".

Малка отметка. Ричард Докинс е еволюционен биолог и привърженик на ортодоксалният дарвинизъм (определението е негово, не мое). Най-популярната му книга е "Себичният ген". "Делюзия" е буквална транскрипция на английската дума. Съответният български термин е "налудност".

Има ли значение? Делюзия звучи фактологически вярно за тезата му "Бог като илюзия", много точен превод, философски превод.

Може би, но на мен ми харесва да мърморя :-)

Илюзия и делюзия са различни неща. Илюзията е нарушение във възприятито - непълно, изкривено възприятие. Налудността е нарушение в мисленето - убеждение, което не съответства на наличните факти и не може да бъде коригирано с рационални аргументи.

Малко изкуствено разграничение според мен... В терминологията на съвременната психиатрия и психология. А си струва да се отбележи, защото самият Докинс мисли и пише в тези категории и използването на различен термин изкривява идеите на автора при превода.

• 2 седмици по-късно...
Всичко идва от ниското ниво на информираност,на много места и от липсата на обща култура и от откровената глупост.Защото много по-лесно е да взимаш предпазни мерки и да не се стига до подобен избор,отколкото да се стигне до зачеване и вече да се прави аборт. Аз също не съм привърженик на безразборните аборти.Както се спомена,има случаи,в които абортът е наложителен,но те са сравнително редки и не мисля,че можем да говорим за грях,ако примерно е застрашен животът на майката. Но когато безотговорни хора правят секс,без да взимат предпазни мерки,и после да се правят аборти,с това не съм съгласен. Глупаво е...Все пак живеем във времена,в които е сравнително лесно да се избегне нежеланата бременност. Ключовата дума тук е съзнателност. Ако бъдем малко по-съзнателни за действията си,бихме си спестили цял куп проблеми...

Мненията ни се припокриват, със сигурност е грешка (изключвам медицинските показания и насилствено зачевване) , а според повечето религии си е грях. Но не съдя , никой за решенията, всеки сам прави своя избор. Аз предпочитам да МИСЛЯ щом се касае за човешки живот и още повече, когато става дума за твоето собствено дете... Особенно силно осъзнаваме какво сме направили , ако след преживян аборт, не можем да имаме повече деца... Затова по-добре да мислим навреме...

"Какво мислите за аборта, ако бащата е сифилистик, а майката - туберколозна. От четирите им деца първото е сляпо, второто умира, третото е глухонямо, а четвъртото също е туберколозно. Ако решите, че в този случай е необходим аборт, то според католицизма ще убиете Бетовен...."

("Делюзията Бог", Ричард Докинс, професор в Оксфорд)

А този пример си го бива :P

Пример за това, че даже и когато мислим , че сме прави може и да грешим...

• 1 месец по-късно...

За мен аборта е престъпление срещу държавата. Ако не се лъжа, за миналата година в България има извършени над 50 000 аборта и това е само официалната статистика, нищо чудно нелегално да има близо още толкова. Това е престъпление срещу данъкоплатците, срещу пенсионерите, срещу здравната и осигурителната система на държавата. Трябва да се забрани и да се наказва със солидна глоба. Знам че на никоя пикла не й пука за държавата, но докато не се осъзнаем и започнем да мислим за нея като наша, то няма да се подобри с нищо положението ни.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.