Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

За истинското аз

Featured Replies

преди 22 минути, Aumii написа:

Аз само цитирам това, което пише в Библията.

Добре ... Нека го разгледаме от тази гледна точка:

Меча, като символ е нещо остро с което може да те намушкат. (Наранят) В действителност може да не е било меч, а нож. 

Полагайки го (отстранявайки нещо опасно което носиш), декларираш (правиш невербален жест), че не желаеш насилие. 

Няма как да знаеш, защо Христос е носил меч или друго средство, което може да се използва, за да се нарани (прояви насилие) над друг. 

Някъде е казано: Не съди човек по какво казва, а какво прави. В много случаи невербалното поведение показва истинското аз на човек. 

п.п. Да наблегна, че възприемам психологията като съвременна религия възникнала миналия век. О, да, мнозина ще кажат, че съм невеж. До колко обаче те са ерудирани?! 

Примерно: В гората нося брадвичка. Това означава ли, че съм за насилие?! 

• Отговори 2,6k
  • Прегледи 128,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Само това е начинът - не ги четете и не им отговаряйте! По този начин няма да подхранвате тяхната енергия и няма да бъдете обекти на безкрайните им критики и анализи.

• Реджеп Иведик
    Реджеп Иведик

Каквото сабя покаже. Божи съд. "Безизходни положения няма. От всяко положение има изход, макар и не винаги в желаната посока и непременно встрани от гроба." Богомил Райнов

• Ти откъде разбра? Да не би да си прочел някоя будистка сутра в оригинал та да правиш сравнения?

Публикувани изображения

преди 6 минути, dioib написа:

В действителност може да не е било меч, а нож. 

Няма значение дали е било меч, нож, или сабя ... които са все режещи предмети.

Смисълът може да се търси в следващите редове:

34 Не мислете, че дойдох да донеса мир на земята. Не дойдох да донеса мир, а меч. 

35 Защото съм дошъл да настроя

«син против баща му,
дъщеря против майка й
и снаха против свекърва й.

36 Врагове на човека ще бъдат собствените му роднини.

37 Който обича баща си или майка си повече от мен, не е достоен за мен. Който обича сина си или дъщеря си повече от мен, не е достоен за мен. 38 Който не вземе своя кръст и не ме следва, не е достоен за мен.

39 Който се опитва да спечели живота си, ще го загуби; но който загуби живота си заради мен, ще го спечели.

преди 57 минути, Aumii написа:

34 Не мислете, че дойдох да донеса мир на земята. Не дойдох да донеса мир, а меч. 

35 Защото съм дошъл да настроя

«син против баща му,
дъщеря против майка й
и снаха против свекърва й.

36 Врагове на човека ще бъдат собствените му роднини.

37 Който обича баща си или майка си повече от мен, не е достоен за мен. Който обича сина си или дъщеря си повече от мен, не е достоен за мен. 38 Който не вземе своя кръст и не ме следва, не е достоен за мен.

39 Който се опитва да спечели живота си, ще го загуби; но който загуби живота си заради мен, ще го спечели.

Точно обратното на будизма. Насажда се омраза, която опетнява ума. 

преди 16 часа, Реджеп Иведик написа:

.

Ако някой е говорил с Бога, да си признае

Слушал ли си за книгата ,,разговори с Бога "" от Нийл Доналд Уолш. Той си е говорил с Бога и то доста . Дорийн Върчу също си е говорила с висши спиритуални сили ,но с ангели ,богини, архангели  и извисени духовни учители ( включая Христос и Дева Мария). За масите висшите спиритуални сили ни говорят чрез различни видове карти( например Таро и картите на Дорийн Върчу . На мен любими са ми ,,напътствия от Богините " и,, Таро ".). Господ ( под Господ имам предвид ,онзи който ни е създал и сключил вечен завет с Авраам)и другите висши спиритуални сили  няма да ни оставят без слово и не са ни оставили без напътствия и подкрепа .

Човешкият дух е индивидуализиран - едно Его, което
развива свободна воля и отговорност. Той е привличан към
раждане чрез непреодолимия закон за Причинността, така
че е извън силата на расата, общността или на рода да му
пречат да се завърне в сегашното състояние на човешкото
развитие. И чрез международни и междуплеменни женитби
водачите на човека постепенно му помогнали да изгони
родовия, племенния или националния дух от кръвта. Но е
това по необходимост било загубено и несъзнателното
ясновидство, което се дължало на тяхната работа в кръвта,
е която се подхранвали родовите традиции у подвластните.
И така ние виждаме, че и у човека вследствие на смесването
на кръвта била разрушена една способност. Тази загуба била
всъщност една печалба, тъй като концентрирала човешката
енергия върху материалния свят и така той станал по-свободен да усвои своите уроци, отколкото ако виденията
от по-висшите царства продължаваха да го отвличат.
Като се освобождавал от външните влияния, човек
постепенно престанал да се възприема като „Авраамово
семе“, като „човек от рода Стюарт“, като „Брамин“ или
като „Левит“ и се научил да гледа на себе си повече като
на „индивид“, на отделен „Аз“. Колкото повече култивирал
това „Себе“, толкова повече се освобождавал от Родовия
дух и от Расовия дух в кръвта и станал един самодостатъчен
гражданин на света.
Има много глупави, а даже и опасни брътвежи за
жертване на Себето за Несебето. Само когато сме
култивирали едно „Себе“, сме в състояние да се жертваме и
да отдадем това „Себе“ за ЦЯЛОТО. Докато можем да
обичаме само собствената си фамилия или нация, ние не
сме в състояние да обичаме другите. Ние сме обвързани
чрез връзките на рода или отечеството. Само когато сме
разкъсали връзките на рода (кръвната връзка), утвърдили
сме себе си и сме станали самодостатъчни, ние можем да
станем несебелюбиви помощници на човечеството. 

Из " Космогонията на розенкройцерите".

преди 13 минути, mecholari написа:

Човешкият дух е индивидуализиран - едно Его, което
развива свободна воля и отговорност. Той е привличан към
раждане чрез непреодолимия закон за Причинността, така
че е извън силата на расата, общността или на рода да му
пречат да се завърне в сегашното състояние на човешкото
развитие. И чрез международни и междуплеменни женитби
родовия, племенния или националния дух от кръвта. Но е
това по необходимост било загубено и несъзнателното
ясновидство, което се дължало на тяхната работа в кръвта,
е която се подхранвали родовите традиции у подвластните.
И така ние виждаме, че и у човека вследствие на смесването
на кръвта била разрушена една способност. Тази загуба била
всъщност една печалба, тъй като концентрирала човешката
енергия върху материалния свят и така той станал по-свободен да усвои своите уроци, отколкото ако виденията
от по-висшите царства продължаваха да го отвличат.
Като се освобождавал от външните влияния, човек
постепенно престанал да се възприема като „Авраамово
семе“, като „човек от рода Стюарт“, като „Брамин“ или
като „Левит“ и се научил да гледа на себе си повече като
на „индивид“, на отделен „Аз“. Колкото повече култивирал
това „Себе“, толкова повече се освобождавал от Родовия
дух и от Расовия дух в кръвта и станал един самодостатъчен
гражданин на света.
Има много глупави, а даже и опасни брътвежи за
жертване на Себето за Несебето. Само когато сме
култивирали едно „Себе“, сме в състояние да се жертваме и
да отдадем това „Себе“ за ЦЯЛОТО. Докато можем да
обичаме само собствената си фамилия или нация, ние не
сме в състояние да обичаме другите. Ние сме обвързани
чрез връзките на рода или отечеството. Само когато сме
разкъсали връзките на рода (кръвната връзка), утвърдили
сме себе си и сме станали самодостатъчни, ние можем да
станем несебелюбиви помощници на човечеството. 

Из " Космогонията на розенкройцерите".

Добре завърнал се .

преди 2 часа, mecholari написа:

И чрез международни и междуплеменни женитби
родовия, племенния или националния дух от кръвта.

И благодарение на изгонването на родов, племенен и национален дух от кръвта, българите след Иван Александър станали лесна жертва на османците, които държали на своя родов, племенен и национален дух.

В действителност, хората приписват атман (скт: ātman– душа, неизменна същност или „истински“ Аз) на нещо, което не е атман, и по същия начин си представят щастието, страданието, безпристрастността, страстите и освобождението.

Светът е илюзорен и съществува само поради причини и условия. Производството на илюзии не е нищо друго освен илюзия. След като всичко е съставно, нищо не може да се счита за реално обособено нещо. Такава е природата на всички неща. Всичко това е само ум (читта, citta) и съществува точно като илюзия. Оттук произлизат добрите и лошите дела, а от тях – добро и лошо раждане. Когато колелото на ума се спре, всички неща спират. Следователно всички неща са пусти от атман (някаква вечна и независима природа), и поради това – чисти.

https://firefightersite.wordpress.com/2020/09/14/mahayanavimsaka-of-nagarjuna/

• Автор
на 19.06.2021 г. в 15:37, Търсещ истини написа:

Тогава Търсещият истини запита Соник

Сигурно думата "агрегат" е някакъв лош превод на дума от речника на индийци или китайци и няма разбираемо съдържание в българския. Когато казваме "Токът спря. Пусни агрегата!" имаме предвид някаква комбинация от апарати. Явно Буда не може да има предвид апарати в човека, а нещо друго и думата изобщо не си е на мястото. За какво е говорил Буда?

Агрегати (пет ~ ) (五蘊): агрегатът на формата, съставен от четирите елемента (вода, земя, огън, въздух), агрегатът на усещанията (емоции и чувства), агрегатът на възприятията [1] (първоначалното разпознаване или идентифициране на каквото и да е нещо, обект или вещ, независимо дали се минава през езика или не), процесът [2], наречен още агрегат на образуването (механизмът на промяна, благодарение на който сменяме едно действие с друго) и агрегатът на виджнаните* (първите седем виджнани т.е. петте виджнани или съзнания, които съответстват на петте сетива, мисловното съзнание и манас).

[1] Тоест осъзнаването на нещата, което предхожда мисловното съзнание.

[2]Мисловното съзнание се основава върху агрегата на възприятията, за да може да функционира: агрегатът на възприятията позволява само да си дадем сметка за нещо. Процесът е функционирането на тялото и мисловното съзнание.

на 19.06.2021 г. в 15:37, Търсещ истини написа:

Буда смята, че в усещанията е "истинското аз". Пък някои от участниците в темата смятат, че Аз- ът е едно съзнателно човече в ума ни, което взима решения, опознава и оценява нас и средата, може да мисли и чувства, да обича и да мрази и още доста повече от това, само да усеща.

Не, няма такова нещо. Буда казва, че в усещанията също няма истинско аз точно както няма в тялото или в мисловното съзнание.

"Тогава еретиците разбраха, че агрегатът на усещането не е истинското аз. Тогава те си въобразиха, че агрегатът, чрез който можем да предприемем действие, говорим и разбираме, е истинското, трайното аз. Тъй като този агрегат присъства през целия ден, те си мислеха, че той трябва да е истинското аз. Буда им отговори: „Ако агрегатът, който поражда разбирането, думите и действията, беше истинското аз, когато спите без да сънувате, той би трябвало да продължи да е активен. Той обаче не е активен, а изчезва. Този агрегат е в крайна сметка много ограничена дхарма и е невъзможно той да е истинското аз.“ Еретиците помислиха още и отговориха на Буда: „Този агрегат наистина не може да е истинското аз. В същото време, мисловното съзнание, което ни позволява да осъзнаваме, трябва да е истинското аз.“ Буда обаче възрази: „Ако това мисловно съзнание беше истинското аз, когато спите без сънища, изгубите съзнание или влезете в състояние на самадхи без мисъл или когато един архат се намира в състоянието на самадхи на прекратяването[1], това мисловно съзнание би трябвало да продължи да съществува. В тези моменти то обаче е като жив мъртвец и в това състояние няма мисли. Така че и мисловното съзнание не е трайна дхарма! Не е възможно да се сметне, че то е истинското аз.“ След това ясно обяснение на Буда еретиците нямаха какво да добавят.

Буда следователно обясни петте агрегата на еретиците етерналисти и те си дадоха сметка, че теориите им не биха могли да се верни. След това Буда обясни осемнайсетте функции, които съставят човешкото съществуване т.е. шестте корена виджнани, шестте обекта на корените виджнани и шестте виджнани, които формират осемнайсетте функции. Всички еретици вече бяха наясно, че теориите им са неправилни. Те бяха принудени да го признаят и така станаха ученици на Буда.

Почитаемият Махакашяпа, почитаемият Сарипутра, почитаемият Субхути и останалите... Всички тези велики архати в началото бяха еретици. Но след като проведоха дебат с Буда относно дхармата, всички станаха негови ученици.

[1] Самадхи, при което манас вече не реагира. Това е плодът на истинското познаване на манас.

"

Откъс от книгата "Нежният дъжд на нектара на Дхарма" от учителя Сяо Пин-шъ

https://www.smashwords.com/books/view/986249

Или с други думи в петте агрегата няма истинско аз.

на 20.06.2021 г. в 7:48, Търсещ истини написа:

След като разберем какво не е Аз-ът, изобщо не ни става ясно какво е.

"Нека си припомним, че целта на изучаването и практиката на будизма е да се постигне автентично познаване на осемте виджнани или съзнания. Под „автентично познаване“ имаме предвид да разберем наистина кои и какви са тези осем виджнани, както и как точно функционират и си взаимодействат.

В този смисъл не е достатъчно да четем или да слушаме, а е необходимо да подходим и практически: ако например някой ни описва даден плод, ние няма как наистина да разберем колко е сладък и какво точно представлява, докато не успеем да си го набавим и отхапем от него. В противен случай ще си останем с теоретичните познания, които в най-добрия случай биха били само една бледа сянка на реалността, а в най-лошия могат да се окажат дори напълно погрешни.

Така трябва да се действа и по отношение на осемте виджнани и по-конкретно трябва да ги намерим. За целта обаче е необходимо да са изпълнени някои необходими условия, както, за да си набавим един плод например, е необходимо най-малкото да го намерим в магазина и да имаме пари да го платим.

Що касае виджнаните, първо, трябва да вярваме, че те наистина съществуват, тъй като в противен случай никога не бихме тръгнали да ги търсим. Това е свързано с приемане на убежище в трите съкровища: Буда, Дхарма и Сангха, т.е. означава наистина да вярваме, че Буда ни е казал истината и че осемте виджнани наистина съществуват. Впрочем да се разберат поне донякъде първите шест виджнани не е особено трудно: все пак те съответстват на петте ни сетива и на нашия разсъждаващ ум и всички сме наясно повече или по-малко за какво става дума.

Седмата и осмата виджнана обаче са много по-трудни за разбиране, като най-ценна е именно осмата виджнана, татхагатагарбха, която е и основата на всичко. Преди да можем да я открием, е необходимо да се сдобием с достойнства и добродетели, мъдрост и добро ниво на концентрация. След като веднъж вече имаме всички необходими причини и условия, ще бъдем в състояние да я намерим. Ако обаче нещо липсва, няма да успеем, и ще се окажем в ситуацията на някой, който не може да види микробите, защото няма микроскоп, или пък не открива някаква много далечна звезда, защото не разполага с необходимия телескоп. Както би било глупаво да отричаме съществуването на микробите или на някоя звезда само защото нямаме микроскоп или телескоп, така и не бива да отричаме с лека ръка виджнаните само защото още не сме се екипирали с необходимите инструменти. В този смисъл за реализацията в будизма е от ключово значение да използваме правилните методи, за да успеем да срещнем нашата осма виджнана."

Източник: https://www.vraicoeur.org/bg/текстове/будистки-конференции/реализацията-в-будизма/

• Автор
преди 22 часа, Maleficient написа:

Аз от гледна точка на "зависимия произход" питах. Или е независим, което ми се струва невъзможно, защото дори самата идея за него си има "източник", или е зависим доколкото или докато се самоопредели-верифицира и установи, заяви като Аз съм.

Идеята за истинското аз не е истинското аз - казвам го за всеки случай, предполагам, че е ясно.

Истинското аз не се самоопределя-верифицира или установява, нито пък заявява нещо. Онова, което се самоопределя или заявява каквото и да било, е мисловното съзнание.

преди 13 минути, Соник написа:

Идеята за истинското аз не е истинското аз - казвам го за всеки случай, предполагам, че е ясно.

Истинското аз не се самоопределя-верифицира или установява, нито пък заявява нещо. Онова, което се самоопределя или заявява каквото и да било, е мисловното съзнание.

Не е ясно каква е връзката между мисловното съзнание и "истинското аз". Щом не се самоопределя или установява, защо са тези мисловни упражнения, ако не заявява нищо? 

преди 9 часа, Aumii написа:

Смисълът може да се търси в следващите редове:

Ти продължавай да го търсиш ... 

Ето и друго какво е "казал":

34 Всичко това Исус изказа на народа с притчи, и без притчи не им говореше;
35 за да се изпълни реченото чрез пророка, който казва: - "Ще отворя устата Си в притчи; Ще изкажа скритото още от създанието на света".

Определено Библията са книги, а не учебници. 

Принципно:

1:26 И Бог каза: Да създадем човека по Нашия образ, по Наше подобие; и нека владее над морските риби, над небесните птици, над добитъка, над цялата земя и над всяко животно, което пълзи по земята.

Мислиш ли, че мъдростите на Буда са по-меродавни, т.е. Той по-велик ли е от Бог?!

Буда създал ли е човек? И поради какво да му вярваме? Той е бил човек, т.е. равен на всеки от нас. 

Прощавай, но вече само Бог ми е шеф! :) Доволно ментори, преподаватели и т.н. съм имал. Определено са ми дали знания за този свят, а не някакви измислени от Буда истини ... 

п.п.

Някъде да виждаш, че Бог е зарекал, човек да властва над други човешки съзнания?

Все пак би следвало да отчиташ, че изказа в миналото е бил по-различен от съвременния и не би следвало да приемаш смисъла буквално ... 

Бях решил да интерпретирам въпросните "цитати" от Христос по "новата религия' Психология, но се отказах. :) 

п.п.2 Що моите 34 и 35 са различни?! Ами сега .... :) 

преди 7 часа, Anzhel Dimitrov Dimitrov написа:

книгата ,,разговори с Бога "" от Нийл Доналд Уолш.

Аз не случайно прочетох "Трети том". = Той като, че ли е сбор от предишните два тома. 

Трудно се чете .... много повторения има ... Все пак отчитам, че някои пишат книги за пари ... Плаща им се на брой думи ... 

И въпреки това може с търпение и пренебрегвайки досадата на повторяемост да 'зърнеш" полезно нещо.  

преди 33 минути, dioib написа:

Мислиш ли, че мъдростите на Буда са по-меродавни, т.е. Той по-велик ли е от Бог?!

Буда създал ли е човек? И поради какво да му вярваме? Той е бил човек, т.е. равен на всеки от нас. 

Исус също е бил човек и не е създал нищо! 😏

А ти си свободен да избираш чия мъдрост повече да харесваш.

преди 9 часа, Aumii написа:

Защото съм дошъл да настроя

Нека проявя и "нахалство":

Бог е този който е сътворил този свят и нас. Не може някой Буда да е по-умен от всеки от нас. 

Всеки дръзнал да отрече тази истина, значи е лъжец! Всички човеци са равни, а неравнопоставеността им зависи от власт имащите. Те до колко вярват в Бог или на някакви измислици на някой си Буда в миналото?! 

преди 3 минути, Aumii написа:

Исус също е бил човек и не е създал нищо! 

О, да, имал е човешко тяло ... :) Но от къде знаеш, че е бил обикновен?! 

преди 3 минути, dioib написа:

О, да, имал е човешко тяло ... :) Но от къде знаеш, че е бил обикновен?! 

А ти откъде знаеш, че Буда е бил обикновен човек в човешко тяло?

току-що, Aumii написа:

А ти откъде знаеш, че Буда е бил обикновен човек в човешко тяло?

Защо мислиш, че Христос не е бил Буда към тогавашния момент?

п.п. Може би след прераждането си Буда да е разбрал, че без насилие не моееее ... :) 

преди 3 минути, dioib написа:

Защо мислиш, че Христос не е бил Буда към тогавашния момент?

п.п. Може би след прераждането си Буда да е разбрал, че без насилие не моееее ... :) 

Според твърденията в будизма, Буда в тялото на Сидхарта Гаутама, е било последното му превъплъщение в човешко тяло.

преди 7 минути, Aumii написа:

Според твърденията в будизма, Буда в тялото на Сидхарта Шакямуни, е било последното му превъплъщение в човешко тяло.

Е, то спрямо християнството Христос е последния Пророк ... :) 

Стигнем ли до "Страшнияяяяяяя съд" :) ще разберем дали сме живели праведно по будиски или християнски ... До, тогава. някои ще следват истините от Буда, а други ще изповядват стария и новия завет ... Нищо друго ... :)

п.п. Погледнато от "новата религия": Съдник ще са ни децата ни! Нямаш ли дете, то кой ще те съди, Мъ?! :)  

преди 9 часа, Anzhel Dimitrov Dimitrov написа:

Той си е говорил с Бога и то доста

"Говорил си е" с на бабината ти трънкина. :)

Колкото баба ви Ленче - с "махатмите"... 

А за Върчу - така се правят парички. Една обикновена елементарна глупачка се  сетила че с имитация на имитации чудесно се правят пари от будали. Толкова се смях на един загледан в нейна книга откъс, в който "на нея й предлагали специално място за срещите, за защита... трябвало да се премести..." То духовности, то изцепки... и насред тях - въпросната се тюхкаше дали "светлите сили" ще й позволили да си вземе любимото котенце при нея... :) Лошото е, че вероятно вибраторите не са й позволили да си вземе... 

То и не е само тя - просто гладни шарани щом има, стръв ще се намери.

Обикновени художествени изцепки... и децата се зарибяват да се вживяват колко са "истински". То още от свещените писания тръгва това... Та и до днес. Просто огромна маса хора екзистенцира като се вживява и изфантазира според прочетеното, дочутото, видяното... с което се захранват резервоарите за преживявания.

преди 11 часа, Aumii написа:

Страхуваш ли се от среща на живо?

Може би на живо биха отпаднали всички твои маски, а тук във форума се считаш за по-защитен?

така ли. :)  заради това ли ти е поредния фалшив акаунт... щото ти нямаш проблеми със защитаванията сред виртуала?

Аз си имам име, всеки може да ме види, намери... И срещне... Само дето с глупаци и глупачки не се занимавам. Животът ми и без това е ограничен, докато те притежават вечността... в глупавата и примитивната част.

преди 11 часа, Aumii написа:

Страхуваш ли се от среща на живо?

Може би на живо биха отпаднали всички твои маски, а тук във форума се считаш за по-защитен?

Много мъ е страх - щот съм грозен качулат цербер, с рога, опашка и копитца. :) 

Заради това ли ти е поредния фалшив акаунт... щото ти нямаш проблеми със защитаванията сред виртуала?

Аз си имам име, всеки може да ме види, намери... И срещне... Само дето с глупаци и глупачки не се занимавам. Животът ми и без това е ограничен, докато те притежават вечността... в глупавата и примитивната част.

преди 10 часа, Aumii написа:

Силата се доказва с голи ръце.

Не че и подбрания за 'диалог' е нещо различно от недоумец, но с 'ехото' спрямо същия чудесно си пасвате .  Направо е образец за когнитивни примитиви.

преди 36 минути, Реджеп Иведик написа:

"За истината не се спори с рационални аргументи"

Считаш, че рационалното е мисловна дейност ли?! 

Допускайки един "полюс" като източник на рационалното, то, пренебрегваш неща извън ирационалното...

Някога да си чувал за G-и точка и/или J вектор, който е по-различен от I вектор ... (ирационалното)?!

п.п. Няма среден път, а горен път!!!

преди 1 час, _ramus_ написа:

така ли. :)  заради това ли ти е поредния фалшив акаунт...

какъв фалшив акаунт? просто съм си забравила паролата на стария имейл и си направих нов акаунт с една буква в повече!

преди 1 час, Aumii написа:

просто съм си забравила паролата на стария имейл

:lol6: Брей-брей, ти да видиш!

Какво значение има паролата на мейла ти, с паролата за акаунта тук. Съобщението тук беше че ще се влиза чак наесен с мейл, но дори и така - паролата на мейла няма значение за паролата в калдата.

А иначе глупостите си текат де... никове, аватарчета... се менят, авторът - не.

преди 13 минути, _ramus_ написа:

че ще се влиза чак наесен с мейл, но дори и така - паролата на мейла няма значение за паролата в калдата.

Форумът не ме допусна с никнейма и искаше имейл и парола, които не прие. Затова се принудих да си направя нов акаунт.

Но няма значение дали вярваш или не.

Това не е съществено и нямам намерение да влизам в дребнавщини.

преди 6 часа, Соник написа:

Що касае виджнаните, първо, трябва да вярваме, че те наистина съществуват, тъй като в противен случай никога не бихме тръгнали да ги търсим. Това е свързано с приемане на убежище в трите съкровища: Буда, Дхарма и Сангха, т.е. означава наистина да вярваме, че Буда ни е казал истината и че осемте виджнани наистина съществуват.

не бива да отричаме с лека ръка виджнаните само защото още не сме се екипирали с необходимите инструменти. В този смисъл за реализацията в будизма е от ключово значение да използваме правилните методи, за да успеем да срещнем нашата осма виджнана."

Източник: https://www.vraicoeur.org/bg/текстове/будистки-конференции/реализацията-в-будизма/

Благодаря, че се потрудихте за разясняване идеите.

Разбрах, че Буда е смятал, че "истинският аз" е характерен за човека и когато спи или е в безсъзнание, т.е. търси се нещо трайно, духовно, присъщо на човека във всяко негово състояние. Това не е в тон с моите разбирания, че човекът е психо- биологична цялост, съвкупност (може би агрегати) от прояви, взаимодействия с природата и обществото и това е неговото аз. Когато спи или е в безсъзнание, психическите дейности се смаляват до незабележими, но той остава да реагира като физиология- диша, топли се и пр. Не ме смущава, че мисленето отсъства у спящия, защото след пробуждане, когато се активират психичните процеси,  той отново ще се прояви като личност, Аз.

След разяснението за "трите съкровища", се убедих, че будизмът не е моят път. Както не вярвам в Символът на вярата на християните, така не вярвам, че виджнаните като идеи съответстват на реални взаимодействия. Естествено, това мое лично мнение не е свързано с негативно отношение към вашата вяра. Надявам се да ви е от полза и да ви носи добро.

По написаното на етикета за плода , неговите съставки (ингредиенти) , аз приех, че те не са това, от което се нуждая при моето състояние и среда и няма нужда да го слагам в кошницата. Касиерката и клиентите се отнесоха с разбиране. Едни вземат едно, други- друго. Пазар. :) 

На добър път.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.