Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

За смисъла на живота...

Featured Replies

когато едно човече дойде на бял свят ВСИЧКИ СЕ УСМИХВАТ И то?Незнайно защо плаче. Смисъла е-когато умираш всички около тебе да плачат а ти да се усмихваш. Това е много стара фраза,която почти всички знаем. Представена ни под различен начин и модел. Разликата е,че много от нас не знаем какво всъщност да направим за да се усмихваме. Ненаситно е човешкото око, ненаситна е жаждата за повече. Живота е като шаха,всеки на този свят има определена роля, в момента в който,всеки от нас си даде сметка каква роля играе на шахматната дъска ще намери смисъла на живота си. 50% от човешкия свят има определена роля, другите са пионки,поставени от природата за да балансират. Тъжно е да си на този свят за да балансираш. Трудно е да си на този свят за да го балансираш. Дилемата е в това-коя роля ще избереш, да живееш като паразит-хранейки се от чуждите ресурси, или ти сам да управляваш кормилото на живота. ВИЕ ИЗБИРАТЕ

• Отговори 2,5k
  • Прегледи 252,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Наистина много добре казано. За всеки, който живее в свой собствен свят, то смисъла на живота би било това, на което се гради тази негова измислена реалност. Дали ще са пари, власт и прочие, зависи от

• Един няколко клипа, който според мен отговарят много добре на темата :

• Има едно "нещо" над което мнго се замислям,защо !? :Повечето хора постоянно се оплакват,постоянно мрънкат:все нещо не им е угодно,все някои им е навредил,ВИНАГИ недоволни от всички и всичко ,вечните ж

Публикувани изображения

Смисъла на живота

това са дупки които очакват да бъдат запълнени.

Нямаше нужда от цяло есе. Заглавието формулира много добре отговора за смисъла на живота за почти всеки мъж :D
  • 10 месеца по-късно...

Всеки по различен начин го разбира.Един иска да е богат.друг известен,трети да има власт.Други да служат и помагат на останалите хора.Не знам.Имам чувството че всеки научава смисъла в последните секунди от земния си път в последното издихание и не успява да го каже на тези които са около него в този момент дори.Все още аз не знам.

Можем да обичаме! Не знаете даже колко можем! Да обичаме жена...мисля! Иначе...смисъла от живота е прост! -------------------------------------- Помогни някому и ще се почустваш...особено! :)

Редактирано от Alain_Delon (преглед на промените)

• 1 месец по-късно...

Най- общо и кратко казано смисъла на живота е Еволюцията Публикувано изображение

ОТКРИЙТЕ ЖИВОТА ЗАД ЖИТЕЙСКАТА СИТУАЦИЯ

Не разбирам как мога да бъда свободен сега. Всъщност в момента съм крайно нещастен от живота си. Това е факт и бих се заблуждавал, ако се опитам да убедя себе си, че всичко е добре, след като то категорично не е. За мен настоящият момент е много нещастен и изобщо не е освобождаващ. Крепи ме единствено надеждата и възможността за някакво подобрение в бъдеще.

Вие си мислите, че вниманието ви е в настоящето, а то всъщност е напълно обсебено от времето. Не можете да бъдете едновременно нещастни и изцяло присъстващи в Настоящето.

Би било по-правилно да наричате „житейска ситуация" това, което наричате свой „живот". Житейската ситуация представлява психическо време - минало и бъдеще. Някои неща от миналото не са си отишли, както вие сте искали. Още се съпротивлявате срещу нещо, което се е случило в миналото, както и срещу това, което е. Надеждата ви крепи, но надеждата приковава вниманието ви към бъдещето и този траен фокус е причината за отричането на Настоящето и съответно за нещастието ви.

Вярно е, че сегашната ми ситуация е резултат от неща, които са се случили в миналото, но все пак тя си остава настоящата ми ситуация и съм нещастен именно защото съм прикован към нея.

Забравете за малко за ситуацията и обърнете внимание на живота си.

Каква е разликата?

Житейската ви ситуация съществува във времето.

Животът ви е сега.

Житейската ви ситуация е творение на ума.

Животът ви е нещо реално.

Намерете „тясната врата, която води към живота". Тя се нарича Настояще. Сведете живота си до сегашния момент. Ситуацията ви може да бъде пълна с проблеми -така е с повечето житейски ситуации, - но вижте дали имате някакъв проблем точно сега. Не утре, не след десет минути, а в този момент. Имате ли проблем сега?

Когато сте пълни с проблеми, няма място да навлезе нещо ново, няма място за решение. Затова при всяка възможност създавайте малко място, малко пространство, за да видите живота зад житейската ситуация.

Използвайте пълно сетивата си. Бъдете там, където сте. Огледайте се. Просто гледайте, не тълкувайте. Вижте светлината, формите, цветовете, текстурите. Осъзнайте безмълвното присъствие на всяко нещо. Осъзнайте пространството, което му позволява да бъде. Слушайте звуците, без да съдите за тях. Слушайте тишината зад звуците. Докоснете нещо - каквото и да е - и почувствайте и приемете неговото Битие. Наблюдавайте ритъма на дишането си, почувствайте как въздухът влиза и излиза, почувствайте жизнената енергия в тялото си. Позволете на всичко да бъде, във вас и извън вас. Приемете съществуването на всички неща. Потопете се дълбоко в Настоящето.

Оставяте зад гърба си убийствения свят на мисловните абстракции, на времето. Измъквате се от изкривения ум, който източва жизнената ви енергия, точно както бавно отравя и унищожава Земята. Събуждате се от съня на времето и се озовавате в Настоящето.

ВСИЧКИ ПРОБЛЕМИ СА ИЛЮЗИЯ НА УМА

Имам чувството, че от плещите ми е паднал

тежък товар. Усещам лекота. Яснота...

но проблемите ми си остават и все така чакат

на мен, нали? Те не са разрешени.

Това не е ли просто временното им избягване?

Ако се озовете в рая, не след дълго умът ви ще започне да казва: „да, но..." Все пак тук не говорим за решаването на проблемите ви. Говорим за осъзнаването, че проблеми няма. Само ситуации - с които трябва да се справяте сега, или да ги оставите и да ги приемете като част от това, което е в настоящия момент, докато то не се промени или не се разреши. Проблемите са творение на ума и се нуждаят от време, за да оцелеят. Те не могат да се запазят в действителността на Настоящето.

Съсредоточете вниманието си върху Настоящето и ми кажете какъв проблем имате в този момент.

Не получавам отговор, защото е невъзможно да имате проблем, когато вниманието ви е изцяло в Настоящето. Да, може да има ситуация, с която трябва или да се справите, или да я приемете. Защо да я превръщате в проблем? Защо да превръщате изобщо каквото и да е в проблем? Нима и без това в живота няма достатъчно предизвикателства? За какво са ви проблемите? Умът несъзнателно ги обича, защото те ви дават някаква идентичност. Това е обичайно, но е лудост. „Проблем" означава, че умът ви мисли за определена ситуация без истинско намерение или възможност за предприемане на мерки, така че вие несъзнателно го превръщате в част от себеусещането си. Житейската ситуация така ви обсебва, че губите усещането си за живота, за Битието. Или пък носите в ума си нездравия товар на стотици неща, които може би ще трябва да направите в бъдещето, вместо да съсредоточите вниманието си върху онова, което можете да направите сега.

Когато създавате проблем, създавате болка. Достатъчен е един прост избор, едно просто решение: каквото и да стане, повече няма да си създавам болка. Няма да създавам повече проблеми. Решението е просто, но е и много радикално. Няма да го вземете, ако не ви е наистина омръзнало да страдате, ако не ви е дошло до гуша. И няма да успеете да го приложите без достъп до силата на Настоящето. Ако не създавате повече болка за себе си, няма да създавате повече болка и за другите. Ще престанете да замърсявате красивата Земя, вътрешното си пространство и съвкупната човешка психика с негативизма на проблемотворството.

Ако някога сте били в критична ситуация на живот и смърт, знаете, че тя не е била проблем. Умът няма време да се размотава и да я превръща в проблем. В истински спешна ситуация той спира, вие присъствате изцяло в Настоящето и нещо безкрайно по-силно поема командването. Затова има толкова много разкази за обикновени хора, способни на невероятно смели дела. В една критична ситуация или оцеляваш, или не оцеляваш. И в двата случая не става дума за проблем.

Някои хора се ядосват, когато чуят, че проблемите са илюзия. Опасяват се, че ще им отнема усещането за това кои са. Те са инвестирали много време във фалшивото си себеусещане. В продължение на много години несъзнателно са определяли цялата си самоличност от гледна точка на проблемите и страданията си. Какво ще остане от тях, ако ги загубят?

.Повечето от онова, което хората казват, мислят или правят, е в действителност мотивирано от страх, който, разбира се, е свързан с това, че са съсредоточени върху бъдещето и са загубили връзката с Настоящето. Тъй като в Настоящето няма проблеми, няма и страх.

Възникне ли ситуация, с която трябва да се справите в настоящия момент, действията ви ще бъдат категорични и точни, ако произтичат от съзнанието за настоящето. Вероятно ще бъдат и по-ефективни. Няма да представляват реакция, обусловена от миналия опит на ума. а интуитивна реакция на ситуацията. В други случаи, когато обвързаният с времето ум би реагирал, вие ще установите, че е по-ефикасно да не предприемате нищо -просто да останете центрирани в Настоящето.

КВАНТОВ СКОК В ЕВОЛЮЦИЯТА НА СЪЗНАНИЕТО

Зървал съм за кpamкo това състояние на освободеност от ума и времето, което описвате, но миналото и бъдещето са толкова непобедими, че не мога да ги елиминирам задълго.

Обвързаният с времето режим на съзнанието е дълбоко вкоренен в човешката психика. Това, което правим тук, е част от една дълбока трансформация, която се извършва в колективното съзнание на планетата и отвъд нея -пробуждане на съзнанието от съня за материята, формата и отделността. Това е краят на времето. Разбиваме мисловни модели, които от векове управляват човешкия живот, мисловни модели, създали мащабни и неописуеми страдания. Нарочно не използвам думата „зло" По-добре е да го наричаме несъзнание или лудост.

Това разбиване на стария маниер на съзнанието или по-точно на несьзнанието - ние ли трябва да го направим или то ще се случи и без това? Искам да кака, неизбежна ли е промяната?

Това е въпрос на отправна точка. Правенето и случването са всъщност един и същи процес, тъй като вие сте едно със съвкупността на съзнанието и не можете да разделите едното от другото. Но няма сигурна гаранция, че хората ще го направят. Процесът не е неизбежен или автоматичен. Вашето съдействие е важна част от него. Както и да го погледнете, това е квантов скок в еволюцията на съзнанието и същевременно нашият единствен шанс за оцеляване като вид.

Нямаше нужда от всичките тези есета и щуротии!Всеки сам предава смисъл на своя живот...Затова е безполезно да се търси някакъв универсален отговор на "Какъв е смисъла на живота?" просто,защото няма да се намери такъв...Фьодор Михайлович Достоевски си го е казал най-добре-"Радвайте се на живота, а не на неговия смисъл."А,както и,че животът е разбираем само ретроспективно...но както и да е!Та даже и да "изнамерите" "смисълът на живота"...какво следва,а?Какво правим след това....

Поета го е казал най-добре: Бира с водка и кюфте за мезе и никой да не онанира в мойто мазе!

Какво правим ? Ми ще се стремим да постигнем това което трябва ! Не си прав , че всеки Сам определя смисъла на живота си . Защо не си прав ? Защото мислите и всичко което знаеш е от други хора , учители , родители ...и т. н. Ако се замислиш и проследиш нещата в които си убеден - ще видиш , че някой са над 300 години . Самата тема за смисъла на живота не ти ли прилича на новата версия на Кокошката или яйцето .Няма лошо човек да се вслушва в знанието на поколенията ... Но трябва да знае , че по- голямата част от тях , остави че не ни вършат работа в 21 век но и ни вредят . Примерно култура на хранене . . .Затова смятам , че е полезно за нас - да говорим и мислим на тези теми . Защото по този начин човек преосмисля живота , минали и сегашни убеждения , и си прави така да се каже Почистване на съзнанието ....По горе прочетох че Фройд казал - Че почнеш ли да си задаваш тези въпроси , значи си болен ! Ето ти още един пример за стари разбирания . Не мислиш ли че това е най - човешкият въпрос ? А какво ? Да живееш като Свиня ? Да ядеш , сереш и това до края на живота . Ми то тогава ти си Мъртъв - Защото преживяваш един и същи Ден , но цял живот . Не трябва да се живее и мисли така - Ние сме духовни същества и не може да живеем като животни .... а го правим все повече и повече ......... :wink12:

Какво правим ? Ми ще се стремим да постигнем това което трябва ! Не си прав , че всеки Сам определя смисъла на живота си . Защо не си прав ? Защото мислите и всичко което знаеш е от други хора , учители , родители ...и т. н. Ако се замислиш и проследиш нещата в които си убеден - ще видиш , че някой са над 300 години . Самата тема за смисъла на живота не ти ли прилича на новата версия на Кокошката или яйцето .Няма лошо човек да се вслушва в знанието на поколенията ... Но трябва да знае , че по- голямата част от тях , остави че не ни вършат работа в 21 век но и ни вредят . Примерно култура на хранене . . .Затова смятам , че е полезно за нас - да говорим и мислим на тези теми . Защото по този начин човек преосмисля живота , минали и сегашни убеждения , и си прави така да се каже Почистване на съзнанието ....По горе прочетох че Фройд казал - Че почнеш ли да си задаваш тези въпроси , значи си болен ! Ето ти още един пример за стари разбирания . Не мислиш ли че това е най - човешкият въпрос ? А какво ? Да живееш като Свиня ? Да ядеш , сереш и това до края на живота . Ми то тогава ти си Мъртъв - Защото преживяваш един и същи Ден , но цял живот . Не трябва да се живее и мисли така - Ние сме духовни същества и не може да живеем като животни .... а го правим все повече и повече ......... :crying10:

Вслушах се в аргументите Ви и мога само да кажа...пак не съм съгласен...отчасти.Ще се върна пак на това,че наистина няма "универсален смисъл" на живота и ще се аргументирам(до колкото мога) за да има такъв универсален смисъл,някой трябва да го е създал..не могат да са първоначалните едноклетъчни организми...не могат и да са след това много по-развитите,но все пак не чак толкова,многоклетъчни животни и растения!И това ни навежда на мисълта,че е нещо много по-висшо от всички нас,а сега ще засегна и малко различна тема,а именно Бог!Но "религията" не ми позволява да кажа,че е Бог,Аллах,Буда и т.н. защото аз съм атеист!

Ето защо няма "универсален смисъл" на живота! :)

Вслушах се в аргументите Ви и мога само да кажа...пак не съм съгласен...отчасти.Ще се върна пак на това,че наистина няма "универсален смисъл" на живота и ще се аргументирам(до колкото мога) за да има такъв универсален смисъл,някой трябва да го е създал..не могат да са първоначалните едноклетъчни организми...не могат и да са след това много по-развитите,но все пак не чак толкова,многоклетъчни животни и растения!И това ни навежда на мисълта,че е нещо много по-висшо от всички нас,а сега ще засегна и малко различна тема,а именно Бог!Но "религията" не ми позволява да кажа,че е Бог,Аллах,Буда и т.н. защото аз съм атеист!

Ето защо няма "универсален смисъл" на живота! :)

И аз съм съгласен с вас . . . Но това мисля е по- лошо от колкото да се нагрубим и напсуваме . . . Защото не трябва да сме на едно мнение . . . Значи ли това , че спираме да мислим ? И това добре ли е ?

И аз съм съгласен с вас . . . Но това мисля е по- лошо от колкото да се нагрубим и напсуваме . . . Защото не трябва да сме на едно мнение . . . Значи ли това , че спираме да мислим ? И това добре ли е ?

Никой никога не за е псувал и нагрубявал...и не,не трябва да сме на едно мнение,ако бяхме на едно мнение нямаше да е интересни... по принцип никога не трябва да спираме да мислим,но...защо искате някой,някога да е казал,че смисъла на живота ще е "такъв" или "такъв",защо сами не искате да придавате смисъл на своя живот,а трябва всичко да е на готов и вие да се подчинявате на този "универсален" смисъл на живота?

Смисълът на живота. Започнах да си задавам този въпрос отскоро. Да се радваме на шанса да сме ТУК и СЕГА!? Въпреки ... каквото и да било! Да се чувствам удовлетворена (може и доволна) :) , добра, влюбена, необходима някому. Все простички неща. Да, ама-не! Смисълът на живота може би е универсален, но всеки от нас го разбира по различен начин, ако въобще се е замислил. :)

Смисълът на живота. Започнах да си задавам този въпрос отскоро.

Да се радваме на шанса да сме ТУК и СЕГА!? Въпреки ... каквото и да било!

Да се чувствам удовлетворена (може и доволна) :) , добра, влюбена, необходима някому.

Все простички неща. Да, ама-не!

Смисълът на живота може би е универсален, но всеки от нас го разбира по различен начин, ако въобще се е замислил.

:)

Ние хората сме същества с мисия и всеки един от нас е изпратен тук на Земята, именно заради нея.

Ние хората сме същества с мисия и всеки един от нас е изпратен тук на Земята, именно заради нея.

Да, така е. Но, ако не открия мисията си, не е ли "най-малкото зло" просто да съм добра към себе си и хората; влюбена (обичаща); абе, живееща според интуицията си ...невредяща

:)

Аз си задавам този въпрос - Не само за мен , а защото нямам деца . А и не знам искам ли да имам ! Един човек който има 3 деца ми каза ето това нещо - Иване , недей да създаваш Нещастници на тази Земя ! ! ! И ако нямаше смисъл в думите , бих го подминал като поредният простак но е прав - понеже никой не може да ми каже че , живота ми е цветя и рози а по - скоро ... Не го пожелавам ... Камоли да създам дете което да мине по целият този път - да се заблъска с какво ли не . . .и то за какво ? Има ли смисъл да претърпи всичко това , само за мимолетни удоволствия от временно влюбване , секс , алкохол , радост от нещо независими какво , то трае най- много 3 месеца . Та както казах , живота ми досега не го пожелавам , не че ми има нещо здравословно да пази бог... но представете си пък тези с болести и инвалиди и Т.Н. Също не мога да разбера , тези които раждат деца - Толкова райско кътче ли им се струва Света ? Че да го предлагат и на други ? Или просто си задоволяват животинският нагон за продължение на рода ? Не Знам ?! А вие Знаете ли защо сме направени ? Мислил ли е някой за какво ? После такъв си бил - това не можеш , грозен си бил - пишката ти била малка , нямаш много пари ....еееее Алооо Да не съм Искал да съм на тази Земя - Поне не си спомням да съм искал ... Така че Исус е прав , че трябва да се обичаме един друг като себе си - Защото сме не само братя а и еднакви по съдба.......... :P

• 2 седмици по-късно...

иван70: Прави си за много неща, но не за всичко.Смисълът на живота е все едно да търсим на Земята ъгъла, тя няма ъгъл тя е свера. Аз казвам така "Човешкия живот има значение, само, когато спомага за по-доброто съществуване на останалите" Някога чудели ли сте колко време е необходимо, за да промените живота си? Можеш ли да промениш живота си за месец..Или за седмица или ден..Винаги бързаме,Да пораснем..Да намерим мястото си.

• 1 месец по-късно...

Живота е за да се живее. Поздрави към всички "мисионери". ;) Много модерна дума напоследък. Лично аз избягвам употребата й, много високопарно звучи и е по-скоро наложена от духовните хора дето се снимат по тв медиите. В крайна сметка ако някой знае точно каква му е мисията на живота, ще му кажа евала. На такъв въпрос обикновено се дава отговор от сорта "мисията ми е да раздавам Любов". Лошо няма, ама вече звучи изтъркано. Разбирам някой да каже "мисията на живота ми е да работя в тази или тази страна и да помагам на еди кои си хора". Това е доста по-приемлив и конкретен отговор, но досега не съм го чувал.

Редактирано от hidrOXide (преглед на промените)

• 4 седмици по-късно...

Има едно "нещо" над което мнго се замислям,защо !? :Повечето хора постоянно се оплакват,постоянно мрънкат:все нещо не им е угодно,все някои им е навредил,ВИНАГИ недоволни от всички и всичко ,вечните жертви ,вечните страдалци ...

Питам се дали разбират,че по този начин сами си причинява "главоболията" и сами си "викат" проблемите(кои реални/кои измислени)... !?

Толкова ли е трудно да поискате да бъдете щастливи,толкова ли е страшно!?

Приемете,че е нормално да бъдете щастливи,всичко да бъде наред и така и ще бъде : ))

Погледнете себе си и помислете какво искате И ГО ПОСТИГНЕТЕ,не търсете оправдания и не се оплаквайте!

Отговарям си така : страх ги е от самия страх ,мислят че всичко е наред ,когато ИМА проблеми и че НЕ е наред ,когато НЯМА - точно заради страха от неуспех ,мислят си че така е по - лесно ,иначе трябва да "контролират" мислите си и да искат и вярват постоянно(да го приемат за даденост/реалност) в красотата на живота ...

"Него(страхът) няма да го има ,ако и вие не го ' викате ! ' " ;- )

Има смисъл във всичко,НО за всяка личност смисълът е различен , неповторим , неразбираем/ нереален понякога за другите ...

Важното е да мечтаем и да изпълняваме мечтите си една по една, да търсим красивото ,да не бъдем ВЕЧНИТЕ жертви на "живота" ,а напротив да се радваме на всяко едно събитие ...

("Remember, keeping your dreams alive is the first step in making them come true.")

Аз лично през моето израстване , преоткривам смисъл на съществуването си поетапно :

примерно в един период на моето развитие виждам "нещата/смисълът" от живота по един начин , след всяко мое следващо "такова израстване" ,аз "намирам" други по - красиви , по - истински , по - слини причини за моя прстой в това време на това място.

Боря се за това което смятам ,че е истинско,красиво ,съществено (за мен) ...

Винаги намирам смисъл в живота !

Мисля , че това е избор на всеки индивидуално - къде да търси смисъла , как да го намери и ако "намери" някакъв смисъл от къде да знае , че е неговия и дали този смисъл има смисъл (тавтология до безкрай ... ) според МЕН има смисъл "намереният" смисъл ;-) , ако ти самият почувстваш ,че е твоя, че е смислено ЗА ТЕБ самият това което си намерил и си решил да го развиваш ...

П.С. И всичко това което казвам е моето виждане !

Правилно е САМО според мен на този етап от моя живот и не спирам да преоткривам ,да мечтая ("Remember, keeping your dreams alive is the first step in making them come true.")...

Майтапят се : "Life would be so much easier if we just had the source code." ;- )

Това е един от вечните въпроси. Какъв отговор бихте му дали вие ? Какъв е смисълът на живота за вас ?

Животът има смисъл тогава, когато го живееш!

Когато изживяваш цялостно и без остатък всеки настоящ момент живот, подарен ти от Съществуванието.

Когато осъзнаваш напълно и вкусваш без остатък аромата на всеки миг от твоето съществуване, като го примаш напълно както и каквото дойде. Без да отхвърляш и без да отричаш нищо от това, което ти е поднесла съдбата ти.

Защото какъв е смисъла да отхвърляш собствения си живот!? Друг няма! Колкото и да се опитваш да избягаш в безбройните си желания и минали спомени, всичко, което реално имаш е тази глътчица живот тук и сега.

Миналото е отдавна отминало и умряло безвъзвратно, бъдещето не е и кой знае дали ще бъде, независимо от товоите безброй желания и бъдещи проекции.?

Единственото, което имаш е Тук и Сега в този кратък миг реален живот! Не го пропускай, улисан в планове, не го оставя да ти се изплъзне, защото той е единствената ти реалност!

Редактирано от Aliya (преглед на промените)

...

Има смисъл във всичко,НО за всяка личност смисълът е различен , неповторим , неразбираем/ нереален понякога за другите ...

Важното е да мечтаем ... да се радваме на всяко едно събитие ...

("Remember, keeping your dreams alive is the first step in making them come true.")

Аз лично през моето израстване , преоткривам смисъл на съществуването си поетапно :

примерно в един период на моето развитие виждам "нещата/смисълът" от живота по един начин , след всяко мое следващо "такова израстване" ,аз "намирам" други по - красиви , по - истински , по - слини причини за моя прстой в това време на това място. ...

Боря се за това което смятам ,че е истинско,красиво ,съществено (за мен) ...

Винаги намирам смисъл в живота !

Мисля , че това е избор на всеки индивидуално - къде да търси смисъла ...

П.С. И всичко това което казвам е моето виждане !

Правилно е САМО според мен на този етап от моя живот и не спирам да преоткривам ,да мечтая ...

Поздравления! Усетила си пулса, разбира се - според мен. :withflowers:

• 9 месеца по-късно...

Здравейте!

Видях доста интересната тема и многото мнения по нея.

Преди доста се чудих и си задавах подобни философски въпроси. Наскоро обаче ми попадна една малка книга.

Казва се "Смисълът на живота" автор е свещенника от манастира във Варна - Отец Стоян. Много приятно и

увлекателно четиво. Препоръвам я на всеки който иска да открие отговори за себе си и е устремил поглед към Християнството.

Ето малко повече информация www.smisalat-na-jivota.com

:wink12:

• 4 месеца по-късно...

Отварям тази тема не с цел "спам" или изяви на "открилите най-висшия смисъл на този живот тук", а просто като тема, в която мисля периодично да пиша, и се надявам, че ще пишат хора, които също са си задавали някои въпроси през съществуването си дотук.

Ще започна с това, че от около 17-18-годишна търся някакъв по-висш промисъл и смисъл на това да живее човек, също въобще да се ражда, и умира.

Преди около 2 години-аха, реших, че го намерих! Да де, обаче се оказа поредната захаросана близалка, която сама си пробутах! Не, че "захаросаната близалка" не е истинска и не е правилна за част от хората, но зависи кой как я възприема тази близалка и оказа се, че различните хора имаме различно усещане за вкус, при все, че уж всичките имаме език, и "близалки". Изненада, която наскоро открих и за мен се оказа огромна!

Другото, което установих в търсенето на "смисълът от това да живеем" е, че самата аз, както и мнозинството хора-просто търся лесния път. Пътят, който ще ме доведе до Края на Безкрая, но без да се налага да се изправям пред сътвореното от мен самата по този път. Даже бих спряла, полегнала и хоп, аха, да дойдат, и да ме извикат, когато трябва да пресека просто финалната права! Излишно е да казвам, че това няма как да се случи, нали?

Като цяло мнозинството хора сме мързеливци! Днес се замислих върху това защо работя, как си намирам оправдания да работя, когато искам да свърша нещо полезно и важно за мен, и как пак точно с фрази като:"Работата е важна, инак няма с какво да живея и ще умра!" Нима повечето хора не са живи-умрели, още приживе, обаче просто не го знаят те самите? Намасте.

Живота ти е даден, за да го изживееш. Сам човек избира как и по какъв начин. Дали ще избира лесния път, дали ще мързелува и т.н си е негово решение.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.