Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

За смисъла на живота...

Featured Replies

Или пък с изоставянето на всякаква мисъл...

:P - точно това е - да я докараме до състояние, когато Вътрешното знание да е определящо за нас, а не външното - чуждо и фалшиво.
  • Отговори 2,5k
  • Прегледи 252,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Наистина много добре казано. За всеки, който живее в свой собствен свят, то смисъла на живота би било това, на което се гради тази негова измислена реалност. Дали ще са пари, власт и прочие, зависи от

• Един няколко клипа, който според мен отговарят много добре на темата :

• Има едно "нещо" над което мнго се замислям,защо !? :Повечето хора постоянно се оплакват,постоянно мрънкат:все нещо не им е угодно,все някои им е навредил,ВИНАГИ недоволни от всички и всичко ,вечните ж

Публикувани изображения

Според мен смисъла на живота на един човек са мечтите и любовта :)

• 3 седмици по-късно...

Днес попаднах на една интересна книжка. Ето цитат от нея,който много ми хареса : Забрави, че си чел някога нещо. Изхвърли всичкия книжен боклук от главата си. Изгони всички идоли, учители, авторитети, намерили убежище в теб. Те са мъртви. Те отдавна са мъртви. Не се мъчи да вървиш по пътя, по който е минал друг. Не усложнявай излишно живота си. Не е възможно да минат по един и същи път двама. Ето защо - върви си по своя и ще стигнеш там, където е сборният пункт на всички, там, където всички престават да бъдат множество, за да станат Едно. Забрави всички писания. Забрави дори и това. Не се поддавай на влияния, на пропаганда. Бъди естествен. Бъди просто себе си, без да се стремиш да подражаваш, за да се превърнеш в някой друг, защото оригиналът винаги е по-ценен от копието. Остави всяко нещо да си върви по своя път, към свойта цел, защото няма нищо по-хубаво и по-истинско от това, което е естествено. Запомни, че никой на никого не може да бъде Учител, защото всеки, който провъзгласява себе си за Учител, всъщност провъзгласява волята си за власт. Той иска другите да вървят по неговия път, след него, никога пред него. Той иска да наруши естествения ход на нещата, според който всеки своя пътека си има и затова никой не може да върви по пътеката на някой друг. Ето защо - няма по-големи престъпници от тези, които са се нарекли „Учители", защото и няма по-голямо престъпление от това - да отклониш човека от собствения му път. Запомни: има само един Учител и това е Животът. Всички други са самозванци. Няма да помогнат нито твоите учители, нито твоите учения, нито твоите свещени писания, нито твоите молитви, нито твоите медитации, ако твоето съзнание не е съзряло, ако любовта не е разцъфнала в сърцето ти. Тогава ще са безполезни всички учители, всички учения, всички свещени писания, всички молитви, всички медитации, всички глупости, с които си изпълнил главата си, ако съзнанието в теб не е съзряло, ако любовта не е разцъфнала в сърцето ти. Не се опитвай да се стремиш към чужди реалности. Познай своята собствена. Ако си тъжен - бъди тъжен! Не отвръщай поглед от своята тъга. Ако си радостен - бъди радостен! И ако си внимателен, бдителен, ако си постоянно нащрек, ще разбереш, че и радостта, и тъгата са само облаци, които идват и отминават, а това, което нито идва, нито отминава, това, което винаги остава, е небето. То е твоята реалност. И ти можеш да създадеш облаци, но небе не можеш. Можеш да бъдеш небе, Но облаци не можеш. Фалшивите неща винаги Ще си останат фалшиви И тяхното количество няма да ги направи истински. Колкото и много знания да натрупаш, Те ще бъдат безполезни, ако не са подплатени с истинско познание. Тогава в очите на хората можеш да изглеждаш мъдрец, защото хората са склонни да бъркат ерудицията с мъдростта, но дълбоко в себе си ще бъдеш глупак и ще криеш своето нещастие с усмивка, и ще криеш своето невежество със титли и научни степени, лишени от пълнеж. И зад твоята духовност ще прозира лицемерие. В основата на твоя мир ще има кратер на вулкан. А твоята любов ще бъде само дреха на омразата. И ти ще изглеждаш, но няма да бъдеш. Ще си богоподобен, но само подобен – не и божествен. И твоето божествено подобие няма да топли никого. Ще бъдеш като изкуствено цвете – Красиво, но ще ти липсва аромат. И ти можеш да зарадваш нечии очи, но не и нечие сърце. Б.Русанов - "Просто да бъдеш"

Всеки има гледна точка по този въпрос, аз помислих и смятам, че живот няма смисъл... Осмислят го любимите хора, целите и стремежите които си поставя всеки индивид. Мечтите които имаме, битките които водим за същите тези мечти, жертвите които правим.... Живота е един вид шанс и срок който получаваме за да докажем какви сме и какво можем да направим, какви следи можем да оставим в сърцата и живота на другите...

Всеки има гледна точка по този въпрос, аз помислих и смятам, че живот няма смисъл... Осмислят го любимите хора, целите и стремежите които си поставя всеки индивид. Мечтите които имаме, битките които водим за същите тези мечти, жертвите които правим....

Живота е един вид шанс и срок който получаваме за да докажем какви сме и какво можем да направим, какви следи можем да оставим в сърцата и живота на другите...

Нека да помислим - какво е да търсиш в нещо смисъл?

Значи да търсиш свързаност и функционалност на дадено нещо/явление в една система с друга система от по-висок ранг. Именно принадлешността и функционалността на това нещо/явление в по-горен порядък предава смисъл.

В нашата система /тази реалност, в която протича животът ни/ НЯМА смисъл нашето съществуване. Но така и трябва да бъде. Защото ако има смисъл, то той е в свързаността ни с по-висша реалност.

...и всеки сам си чувства, съществува ли такава свързаност или не. :speak:

Ама седиш пред компютъра и даже от подписа си се взираш...

Седя понякога,а от подписа ми гледа Голямата Фея,тази със сините коси,а не аз. Публикувано изображение

Животът няма смисъл...Смисълът е да създадеш поколение, което да създава ново и т.н. Животът трябва да го изживееш, така че да те е срам да го разказваш, но да се чувстваш добре, когато си спомняш ;)

Животът няма смисъл...Смисълът е да създадеш поколение, което да създава ново и т.н. Животът трябва да го изживееш, така че да те е срам да го разказваш, но да се чувстваш добре, когато си спомняш ;)

...и какво от това? Пак всичко е пустош и гонене на вятъра.

Но е интересно ОТКЪДЕ в нас има изобщо тази идея - че живота трябва да има СМИСЪЛ?

...и какво от това? Пак всичко е пустош и гонене на вятъра.

Но е интересно ОТКЪДЕ в нас има изобщо тази идея - че живота трябва да има СМИСЪЛ?

Способността да се радваш на живота е важно умение. Дали има смисъл? Ами не знам, но има ли значение? Радостта има ли нужда от причина? Просто живей. Или живей просто. И в двата случая ще уцелиш.

Способността да се радваш на живота е важно умение. Дали има смисъл? Ами не знам, но има ли значение? Радостта има ли нужда от причина? Просто живей. Или живей просто. И в двата случая ще уцелиш.

Благодаря, не пуша.

Ако ще се учим да се радваме да дребните неща и да си живея живота такъв, какъвто е - защо пишем тук, в Езотерика?

Нали затова, защото в нас има копнеж към Съвършеното? Непреодолим...

Благодаря, не пуша.

Ако ще се учим да се радваме да дребните неща и да си живея живота такъв, какъвто е - защо пишем тук, в Езотерика?

Нали затова, защото в нас има копнеж към Съвършеното? Непреодолим...

Тази тема неслучайно не ме привличаше. Смисълът на живота... ами не виждам какво да обсъждам. Копнежът по съвършеното... странно, а радваш ли се на това около теб?

Много тъжна тема (ама и други такива има). "Радуйтеся и веселитеся..."

(Повечето хора, които се питат за смисъла на живота просто имат нужда искрено да се научат да го обичат и да му се радват:

"Да знаеш само живота как обичам

и как мразя празните химери!")

Редактирано от azbuki (преглед на промените)

Тази тема неслучайно не ме привличаше. Смисълът на живота... ами не виждам какво да обсъждам. Копнежът по съвършеното... странно, а радваш ли се на това около теб?

Много тъжна тема (ама и други такива има). "Радуйтеся и веселитеся..."

(Повечето хора, които се питат за смисъла на живота просто имат нужда искрено да се научат да го обичат и да му се радват:

"Да знаеш само живота как обичам

и как мразя празните химери!")

ми добре, мрази си празните химери. Има толкова форуми за история, археология и други такива, все научни, пълни с практични и трезвомислещи хора...а тук е форум за НЕтрезвомислещи, търчащи след химери

а тук е форум за НЕтрезвомислещи, търчащи след химери

Ти ли определяш? Химерите не ги мразя аз, а Вапцаров :-) Унинието в християнството неслучайно е "грях".

Ти ли определяш? Химерите не ги мразя аз, а Вапцаров :-) Унинието в християнството неслучайно е "грях".

Къци Вапцаров мрази химери?...чудно :yanim:

За смисъла на живота...

"...Любовта е всичко и извън Любовта има само празнота и безкрайно нищо. Религиозните, пуританите и лицемерите отричат, но всъщност, те също търсят Любовта. Те не го показват, защото се подчиняват на стария закон за безбрачие, но Природата не се съобразява с подобни човешки изобретения, тя работи във всяко същество, карайки всичко да кипи, да разпространява топлина и да гори. Въпроса е да знаем как да намерим Любовта точно както Бог я разбира, да я изразим в съгласие с Божествените закони и накрая да се обединим с Висшата си Душа."

"Това е въпрос, който никой не разбира. Мистиците, отшелниците и аскетите, които са толкова ужасно невежи и тесногръди, че разрушават тяхното равновесие, здраве и щастие чрез отказ от всички обмени, се превръщат в изсушени трупове, неспособни да родят плодове, нищо. И разбира се, според тях, те изпълняват волята Бoжия. Сякаш Господ желае смърт и трупове! Бoг е за живота, за съзидателността, защото това, което Той върши непрекъснато- е да създава. Хората са прoмeнили нещата чрез представата си за Бог, кoйтo e против Любовта, против женитбата, против децата. Te вярват че това трябва да бъде благочестивият живот на истинските религиозни. Каква странна религия!"

"Любов и сексуалност" Михаил Иванов

http://www.kaldata.com/forums/index.php?sh...%B3%D0%B8%D1%8F

За смисъла на живота...

"...Любовта е всичко и извън Любовта има само празнота и безкрайно нищо. Религиозните, пуританите и лицемерите отричат, но всъщност, те също търсят Любовта. Те не го показват, защото се подчиняват на стария закон за безбрачие, но Природата не се съобразява с подобни човешки изобретения, тя работи във всяко същество, карайки всичко да кипи, да разпространява топлина и да гори. Въпроса е да знаем как да намерим Любовта точно както Бог я разбира, да я изразим в съгласие с Божествените закони и накрая да се обединим с Висшата си Душа."

"Това е въпрос, който никой не разбира. Мистиците, отшелниците и аскетите, които са толкова ужасно невежи и тесногръди, че разрушават тяхното равновесие, здраве и щастие чрез отказ от всички обмени, се превръщат в изсушени трупове, неспособни да родят плодове, нищо. И разбира се, според тях, те изпълняват волята Бoжия. Сякаш Господ желае смърт и трупове! Бoг е за живота, за съзидателността, защото това, което Той върши непрекъснато- е да създава. Хората са прoмeнили нещата чрез представата си за Бог, кoйтo e против Любовта, против женитбата, против децата. Te вярват че това трябва да бъде благочестивият живот на истинските религиозни. Каква странна религия!"

"Любов и сексуалност" Михаил Иванов

http://www.kaldata.com/forums/index.php?sh...%B3%D0%B8%D1%8F

хм, правилно, не може без секс. Но може би под Любов се разбира нещо друго, а думичката да е само една и съща? Дали?

О, неразумний юроде...

Хм, това не беше ли нещо от БЕЛ?

Но с това мъчение съм приключила отдавна. Да не би да има нещо общо смисъла на живота с изучаване на отдавна умрели и никому ненужни останки?

Хм, това не беше ли нещо от БЕЛ?

Но с това мъчение съм приключила отдавна. Да не би да има нещо общо смисъла на живота с изучаване на отдавна умрели и никому ненужни останки?

Ами нямат ,най-вероятно.А такива останки помагат да не се повтаря една и съща история,като трагедия или фарс!Така че ,скъпа Офелия,ако няма да ходиш в манастир,поне не се гъбаркай с класиците.Утре може и ние да сме класици.....Надявам се да знаеш вица за класиците.... Публикувано изображение
Публикувано изображение Смисълът е да живееш за мига, тук и сега... Да се радваш на живота, такъв, какъвто е... Ама е трудничко... :speak:

Публикувано изображение Смисълът е да живееш за мига, тук и сега... Да се радваш на живота, такъв, какъвто е... Ама е трудничко... :speak:

Това според мен е почти невъзможно. Ами, ако това "тук" е нещо като "закона на джунглата" - как да се радваш? Не съм песимист, но си е така. :)

Е, то май, смисъла им не е в променливия смисъл. Нали все го лепваме дълбокомислено, нека да видим има ли дълбоко, или мислено... Струва ми се, че да живееш "тук е сега" е живот, в който именно тези рамки вече не съществуват, или по конкретно за грубите ни ръце - тук, в душата, и сега, в отвъддушевността.

Не търсете под вола теле.Ще намерите опинците на времето.Това му е хубавото на живота-че не се поддава на квалификации-следователно -не търсете нещо дето няма да намерите..... Публикувано изображение Шарлатаните пак ще ревнат,ама не мога да ги мисля! Публикувано изображение

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.