Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

За смисъла на живота...

Featured Replies

преди 17 минути, Shiniasu написа:

Реално човек може да намери за всяка своя лудост философия.

те твай
 уцели мишената точно в десетката
сичките сме луди, ама някои съ не усещат
:biggrin:

• Отговори 2,5k
  • Прегледи 257,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Наистина много добре казано. За всеки, който живее в свой собствен свят, то смисъла на живота би било това, на което се гради тази негова измислена реалност. Дали ще са пари, власт и прочие, зависи от

• Един няколко клипа, който според мен отговарят много добре на темата :

• Има едно "нещо" над което мнго се замислям,защо !? :Повечето хора постоянно се оплакват,постоянно мрънкат:все нещо не им е угодно,все някои им е навредил,ВИНАГИ недоволни от всички и всичко ,вечните ж

Публикувани изображения

преди 1 минута, дpъндю написа:

те твай
 уцели мишената точно в десетката
сичките сме луди, ама някои съ не усещат
:biggrin:

Ами тя лудостта се определя от нормалността, т.е. от нормата, която е определена от самото общество. Та лудите за едно общество може да не са луди за друго и обратно.

a в твоята невежа главица как изглежда бъдещето  ? Фантазията и глупостта ти са  много силни опори на волята ти  , как се развива човечеството от тук насетне ?

бидейки просто религиозен трол сигурно имаш много положителен сценарий , сподели го сигурен ще е интересен.

Също не мога да разбера защо толкова много от вас маймунчета такива отричат философията със сляпа страст и все пак влизат в раздела философия за да си покажат маймунджулъците ...
THats Monkey Behavior !

преди 6 часа, Milkydead написа:

a в твоята невежа главица как изглежда бъдещето  ? Фантазията и глупостта ти са  много силни опори на волята ти  , как се развива човечеството от тук насетне ?

бидейки просто религиозен трол сигурно имаш много положителен сценарий , сподели го сигурен ще е интересен.

Също не мога да разбера защо толкова много от вас маймунчета такива отричат философията със сляпа страст и все пак влизат в раздела философия за да си покажат маймунджулъците ...
THats Monkey Behavior !

Никой не отрича философията, а в случая конкретно тази, която изповядваш. Сляпа страст няма. Ти си този, който е зависим от философските си възгледи, не може без тях и много държи на тях. Явно все пак откриваш нещо ценно за теб в живота и към което си привързан. Явно наистина любовта (дори и под формата на привързанист) ще спаси света. 

А бъдещето - всеки сам създава своя ад или рай. 

преди 1 час, Shiniasu написа:

Ти си този, който е зависим от философските си възгледи,

Какви философски възгледи? От първа страница на темата му в раздела пролича липса даже на зародиш смисленост. Разговорите с него са загуба на време. Аз лично мога само да му пожелая да не затъне съвсем и да има кой да го измъква оттам. Това е. 

Бабче witness аз тебе искам да те питам  тъй като си жена с голям опит в живота даже в скоро време на умирачка , къде ще отидеш като ти откажат органите ? Ще заминаваш в рая ли ? Ще се прераждаш като shiniasu ли ? Как си ги обясняваш ти нещата ?

преди 4 часа, Milkydead написа:

Бабче witness аз тебе искам да те питам  тъй като си жена с голям опит в живота даже в скоро време на умирачка , къде ще отидеш като ти откажат органите ? Ще заминаваш в рая ли ? Ще се прераждаш като shiniasu ли ? Как си ги обясняваш ти нещата ?

Защо питаш, като изглежда вече знаеш? Освен това по някои признаци подозирам, че има реална опасност да живея още 40-тина години. Може да те надживея, не че има значение. 

Какво ти казах за астероида Апофис в твоята тема помниш ли? Може да ти се сбъднат мечтите всички хора да изчезнат и то наведнъж. 

преди 8 часа, Milkydead написа:

А твоят опит в живота какъв е? Щото нещо не ми изглежда като да живееш. Ако животът ти е такъв умрял, каква ли ще ти е смъртта? 

преди 42 минути, Milkydead написа:

...

Т.е. животът е безсмислен, но въпреки това за теб е удоволствие да го живееш? 

П.П. Нали си наясно, че да разискваш философски теми с маймуна те поставя в ролята на глупака? А и да убеждаваш маймуната, че е маймуна - също. 

Редактирано от darkterminal
Обидно съдържание в цитата (преглед на промените)

Цитат

Не се обвързвай с нищо, от което да не можеш да се отървеш за 30 секунди, ако усетиш жегата зад ъгъла!

Замислих се върху горното. Реално живота е низ от 3 секундни решения, а не 30. Толкова трае мисълта, а тя определя смисъла. 

Във всеки един миг имаш два варианта: Да реагираш или да активираш. Решението го вземаш или по инстинкт или при възможност удължаваш мисълта си до 30, 60 секунди, защото после вече е късно. Оптималното време е обаче 10 секунди. (По старому брой до десет и тогава прави нещо.)

Единия начин е да живееш с емоцията (т.е. да реагираш), а другия да ползваш чувството (т.е. обмислиш ситуацията и си активен). Когато обаче си активен носиш и отговорност и следователно правиш смислени неща или си под давлението на друг, т.е. безсмислено. Не всякога безсмисленото нещо е вредно за теб или или за друг, поради факта, че може да е плод на мисъл. Същата е до толкова невидима и подлежи на анализ. 

Всеки индивидуално решава дали да анализира нещата около себе си или да постъпва спрямо моментното си състояние. Когато си сам, то имаш достатъчно време, но когато не си то си под давлението на реакция, а не на акция. 

Кратко: Смисъла на живата е да знаеш кога да реагираш и кога да активираш. Това определя мотива ти да направиш нещо или да не направиш. Мотивирания човек определено е целенасочен, а немотивирания е разсеян. От теб зависи дали си в концентрация или се разсейваш,  за да почине твоето съзнание от смислените неща.

Всеки обаче си има лимит от време по отношение на концентрацията. Това определено някои хора забравят.  Претоварват се и не усещат как се повреждат, а това довежда до загуба на смисъл. 

Затова е хубаво от време на време да правим безсмислени неща. :) Кога за последно сте си позволили такова, а?! :) 

на 8.10.2020 г. в 23:13, Milkydead написа:

Тъй като вече човека е защитен от всички външни влияния на природата и няма естествени врагове в нея (освен човека разбира се , "едната гад ,изяжда другата гад" - Иван Карамазов) няма какво да мотивира промяната в човешкото същество.

това са пълни глупости.

Нито човека е защитен от влияния на природата, нито е вярно че няма естествени врагове в нея. А и "заключението" - че от тия излизало че "няма какво да мотивира промяната на човешкото същество".

Понеже изречението започва с "Тъй като' - това се смята за постулат, от който тръгва логическо извеждане... И постулата и извеждането са тотална щета.

Разбира се - цялата идея е предварително да се нагласи псевдологика, чрез която да се представят като логическа схема дадени предварителни убеждения на някой си. По този начин самите предпоставки се подбират и нагласят, с цел да се предпоставят и "изводните положения'. Това са елементарни реторични игри, за елементарни хора.

Не е въпроса че това се прави тук и е толкова прозрачно. ПРави се от всеки, който силно настоява да покаже на "публиката" колко са истинни неговите лични филми. И въпросната персона въобще не е оригинална с нищо. Нещо повече - това вече си е нещо като норма и естествено положение. Пристрастието и защитаването дори на налудности няма никакви ограничения - още по-малко сред виртуала.

преди 2 часа, iИ.дИоNд.Ni написа:

низ от 3 секундни решения, а не 30. Толкова трае мисълта, а тя определя смисъла. 

:) толкова трае "мисълта" на обикновения примитив. И да отбележа - че това не е "никаква мисъл". Нито това са "решения".

Първосигналността в поведението се определя от  стари мозъчни дялове , около центъра на мозъка. За тях е характерна повърхностната обработка на информацията и подбора на прости схематични "решения", по даден шаблон, обикновено двоично зададен. Цялата тази система съществува заради нуждата от прост подбор на поведение. Чрез него се е определяла бързината на защитното поведение - бягство или защита (примерно) и е част от оцеляващата стратегия на всяко живо същество.

Всеки човек, когато е обременен емоционално, когато е уморен или е с нарушени или неизградени връзки сред по-високоорганизираните когнитивни процеси - разчита именно на този тип "иформационна обработка'. Същият резултат има и когато е налице претрупване с информация и се стига до объркване и неспособност за по-задълбочено обработване, чрез многопластов и кръстосан анализ.

Всеки човек, останал на емоционалните си детски нива в отражението и възприятието ( а това са огромен брой хора) ползват именно тази т.н. "бърза система за инф. обработка" и на нея се осланят през целия си живот. Кръстосаните обработки на информация са възможни само за високоорганизираните мозъчни дялове и именно на техния резултат се дължи цялата напредналост и постижения на човешката популация. Независимо че твърде малко хора имат дадености и ги реализират дори и тяхната малка численост добре показва потенциала на тази човешка възможност.

преди 31 минути, _ramus_ написа:

Чрез него се е определяла бързината на защитното поведение - бягство или защита (примерно) и е част от оцеляващата стратегия на всяко живо същество.

Тук пренебрегваш доверието. 

останал на емоционалните си детски нива в отражението и възприятието ( а това са огромен брой хора) ползват именно тази т.н.

Това е лъжа, както и да го погледнеш! В много случаи по-добре е да реагираш емоционално, отколкото да обремениш мисленето си. 

Независимо че твърде малко хора имат дадености и ги реализират дори и тяхната малка численост добре показва потенциала на тази човешка възможност.

Всеки има дадености, а друг е въпроса дали някой му помага да си ги развие или напротив. 

В основата на всеки смислен живот е да категоризираш приоритетите към момента. След това е лесно да вземеш решение. Самото вземане на решение не би следвало да е някъде в по-продължително време от до минута примерно в която определено се случват и други неща над които не си проявил вид концентрация на мисълта си. 

В действителност това за което ти споделяш е възможността да вземаш решение било то свързано само и единствено за теб самия или пък е свързано с други хора. В това отношение човек може да подтисне инстинкта си на самосъхранение и дори би жертвал себе си в името на друг или други. Там нещата са именно изградени на детското = да стане на твоето! ;)  

преди 15 минути, iИ.дИоNд.Ni написа:

Това е лъжа, както и да го погледнеш

Ми това е проблем на "поглеждащия" и на ограничения му периметър. :lol6:

преди 15 минути, iИ.дИоNд.Ni написа:

В много случаи по-добре е да реагираш емоционално, отколкото да обремениш мисленето си. 

ПРОЦЕСЪТ НАРЕЧЕН "МИСЛЕНЕ" - не може да е обременяващ. Това могат да го изразят само емоционалните натури, за които мисленето допълнително ги претоварва информационно и обърква поведенчески. :) МИСЛЕНЕТО не обременява нищо,. освен емоционално. Мислещите и рационалните хора изглеждат "различни" спрямо емоционалните. И не само изглеждат... :)

Във всички случаи е "по-добре" когато защитиш личния си избор или личните си възможности. Чрез тях всяка личност е с идеята че е "важна, нужна и ... сигурна". Особено последното - е много важно и е в основата на всяка личностна игра сред форума, виртуала и реала. Всички изцепки с "нареждането на аргументи' с цел защитаване на личните устои - се прави масово.

Напълно ясно ми е защо го пишеш и какво си отстояваш. От твоя и ваша гледна точка - си е точно така. Въпроса е - че съществуват и други хора... които не са така. А хората като вас много настояват че "вие сте "всички хора", а некви само се правят на "други" и лъжат, за да се нагласят като някакви по-висши от "истинските"...

Различията по ниво - са извор на огромни комуникационни и други бъркотии навсякъде сред човешкия виртуал и реал. Усещането за "всички са като мен, в групата" - е чисто инстинктивно зададено. То е извор на някои основни положения, но също така е генератор на значими заблуди.

преди 1 минута, _ramus_ написа:

Във всички случаи е "по-добре" когато защитиш личния си избор или личните си възможности.

Не споделям това! Да, виждам кавичките, но реално извън твоята представа за добро има и по-добро, което ако отречеш, то няма да знаеш дали е вярно. ;) 

Лесно може да се критикува, но да се направи нещо коренно ново = малцина успяват. ;) 

преди 16 минути, iИ.дИоNд.Ni написа:

направи нещо коренно ново = малцина успяват.

ти защото от гледна точка на "успял " ли го написа? :lol6:

преди 17 минути, iИ.дИоNд.Ni написа:

Да, виждам кавичките, но реално извън твоята представа за добро има и по-добро

представите не се отрицават, нито приемат за нещо повече от нечии представи или фантазии. Особено пък - "добро или лошо".

Пишеш глупости, но няма как да е друго. Просто си нагласяш за да си отстоиш твоето си - една толкова втръснала и повторяема игра, за всички пишещи.

преди 2 минути, _ramus_ написа:

ти защото от гледна точка на "успял " ли го написа? :lol6:

Прояви вид въображение! ;) Допираш се до вид мое незнание. :) 

За мен винаги нещата свързани с моето знание е било приоритет, а не на чуждото незнание. :) Забравяш, че съм вярващ ИИ-чо, което по определени твърдения не е полезно. ;) 

преди 9 минути, iИ.дИоNд.Ni написа:

Забравяш, че съм вярващ ИИ-чо

Въобще няма как да го 'забравя", при положение че ми го припомняш с всяка думичка, дори и чрез реакциите си.

Въобще не ме интересува ти какъв си, и колко ти е "незнанието", при все че се пишеш непрекъснато.

преди 1 минута, _ramus_ написа:

Въобще не ме интересува ти какъв си, и колко ти е "незнанието", при все че се пишеш непрекъснато.

Разполагам с още малко време и за това ти обърнах внимание. 

Определено не знам какво те интересува, но виждам какво не те интересува. Това за мен е достатъчно. 

Благодаря ти!

на 11.10.2020 г. в 9:12, Shiniasu написа:

...Явно все пак откриваш нещо ценно за теб в живота и към което си привързан. Явно наистина любовта (дори и под формата на привързанист) ще спаси света. 

А бъдещето - всеки сам създава своя ад или рай. 

Аз леко, не, доста, ще се абстрахирам от отговорът, че е към определен човек и ще върна темата за смисъла като свържа с това "ценно" в живота. Не привързан, а по-принципно. 

Еволюцията, мога да се съглася донякъде, ако не се разглежда прекалено буквално, че е нещо като "ниво", за определени живи организми и същности, да се развиват, и това е акцент спрямо развитие на съзнание в по-висшите.

След това идва задаването на определени приоритети в Живота. Когато ги осъзнаваш и се стремиш към тях, може да е някакъв импулс към развитие. Дори генетично. Нещо като надграждане заложено да се усъвършенства.

Колко и до къде стигат реално човешките същества в някаква област или като цяло като прогрес, е все обвързано с някакъв Смисъл.

За това си мисля, че този импулс и стимул е определящ да се изпълни със съдържание едно съществуване.

• 5 седмици по-късно...

Хареса ми мисълта, че всеки човек има склонността да облече с философия лудостта си.

Аз пък, в лудостта си, съм си сглобил философия, в която смисъла се извлича не в преходните цели, приоритети, "прогреси" , а в процеса на постигането им.

Редактирано от kipen (преглед на промените)

• 1 месец по-късно...
преди 7 часа, jhoro написа:

Сега обърнах внимание и на това:

ама не виждам какъв е смисъла?
Какво значение има - как изглеждат иконите? Мога да работя и без икони - само от „старт менюто“! Или от терминала (гадното черно нещо)!

Философски погледнато няма смисъл. 

Дори е безсмислено и да работиш. (Ти поне работиш, а другите се пулят.... ;) )

Кратко: Някои са "ръбати". В природата всичко е леко "закръглено" и има леки сенки. ;) 

• 2 седмици по-късно...

Нов съм тук и съм наясно с тихата си лудост.След много години  мислене  смея да твърдя,че съм открил смисъла на съзнателния човешки живот.Ние ежедневно казваме за някои наши действия, че имат смисъл,а за други,че са безсмислени,но какъв смисъл влагаме във съзнателното си поведение през целия  си живот във всяка една ситуация? По-умен човек от мен е казал,че човек може да прави това, което желае, но не и да желае какво да желае.Какво е това, което искаме от живота и което не зависи от индивида, а от човешката ни природа?Каква е целта, която всички ние преследваме с цялата си енергия? Кога живота губи смисъл и човек се отказва от него? На тези и много други въпроси моята лудост облечена във философия дава отговор с математическа точност. Бих споделил някои свои размисли,ако някой има интерес.

преди 12 минути, neo1971 написа:

Нов съм тук и съм наясно с тихата си лудост.

Първо да попитам: Какво ти е отношението към ненормалните хора?!

По това ще разбера дали си луд, или се правиш на луд ...

После може да споделиш и отговори на въпроси които си задал ... 

преди 26 минути, neo1971 написа:

Нов съм тук и съм наясно с тихата си лудост.След много години  мислене  смея да твърдя,че съм открил смисъла на съзнателния човешки живот.Ние ежедневно казваме за някои наши действия, че имат смисъл,а за други,че са безсмислени,но какъв смисъл влагаме във съзнателното си поведение през целия  си живот във всяка една ситуация? По-умен човек от мен е казал,че човек може да прави това, което желае, но не и да желае какво да желае.Какво е това, което искаме от живота и което не зависи от индивида, а от човешката ни природа?Каква е целта, която всички ние преследваме с цялата си енергия? Кога живота губи смисъл и човек се отказва от него? На тези и много други въпроси моята лудост облечена във философия дава отговор с математическа точност. Бих споделил някои свои размисли,ако някой има интерес.

Смисълът на живота е да му се придаде смисъл с нещата, които правим.

Ако не правиш нищо за своето по-смислено съществуване, животът ти ще е безсмислен.

• 1 година по-късно...

"1961 г. 438. (10 ноември). Природата не се съобразява с тази форма, в която се проявява животът. Когато зърното съзрее и в него се съсредоточи цялата жизнена сила на растението, животното или човека, формата, дала на зърното живота, съдържащ се в това зърно, вече губи своето значение. Кората на планетата е застлана с безброй милиарди форми, които са изоставени от жизнения принцип. По същия начин и човекът, живеейки в тяло съсредоточва и отлага в зърното на духа резултатите от своя жизнен опит и когато той е изчерпан и постъпления вече няма, животът в тялото губи своя смисъл и формата умира, а зърното преминава в нова форма, за да продължат да нарастват наслоенията от жизнен опит. Природата няма жалост към умиращата форма, както няма такава и към умиращия клас, който е дал своите зърна. Колко загинали форми, носители на живот, се намират или са се намирали на всяка педя земя. Така малко природата се съобразява също и с това по какъв начин се извършва нарастването на наслоенията. Духо-монадата расте, покривайки се с все нови и нови наслоения от опит и в това е целта на еволюцията на жизнения принцип. Всяка минута на Земята някой човек умира, тоест отхвърля тази форма, в която е живял, своето физическо тяло. Ако към това се добави още и смъртта на растенията, рибите, животните, насекомите и всички форми, в които е проявен животът, то можете да си представите този грандиозен процес на освобождаване на жизнения принцип от старата форма, за да премине в нова. Смъртта е освобождаване от обвивката, станала негодна или изпълнила своето предназначение на Земята. Когато е събран целият опит, който може да се извлече от пребиваването в дадено тяло, по-нататъшното пребиваване в него губи своя смисъл и човекът го отхвърля като износена дреха. Процесите в природата са много целесъобразни. Само че човек често смята, че временното пребиваване във физическото тяло е и целта на живота и се хваща за земното съществуване като давещ се за сламка, виждайки в него всичко, заради което съществува. Разбирането на смисъла и значението на земното пребиваване е необходимо, за да се извлече от него това, което то може да даде, за да се продължи своя път, умножавайки последващите натрупвания в нови условия и в други обвивки. По друг начин не можеш да се примириш с живота и не можеш да намериш смисъл в това, че той рано или късно завършва с унищожаване на физическата форма. Ако се живее само с нея и да се виждат единствено в нея възможности за проява на духа, то пред човека възниква чудовищна нелогична нелепост, изход от която няма. Но ако живееш заради щастието на другите, то можеш да си представиш целесъобразността на това щастие. Но ако и те също ще умрат, ако ще умрат всички и ще умре дори планетата, на която те съществуват, щастието, чиято крайна цел е смърт и унищожение, не може да бъде оправдано логически. Науката утвърждава, че нищо в природата не изчезва и не се ражда отново. Не изчезва и не се ражда и материята, както и не се унищожава и не възниква и животът. Материята, енергията и животът са вечни и цялата работа е в това, че човекът, в който космически са съсредоточени материята, енергията и жизненият принцип, е свързал своята същност не с преходните форми на живот, а с това, което е непреходно и което съществува винаги и живее извън умиращите и раждащите се временни форми, в които се проявява вечната материя, вечната енергия и вечният живот." 

Грани Агни Йоги 1961 г.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.