Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

За смисъла на живота...

Featured Replies

преди 15 часа, _ramus_ написа:

...."смисъла" е хапче за подържане на един вътрешен психичен баланс, вътре сред всеки субект....

Ти си пий редовно хапчетата .....ама не твои някакви измислени , а тези предписани от човек дето знае и разбира ! :lol6:

..............................

Смисълът отразява обективно взаимозависимостите и взаимодействията , отношенията на съществуване между обект и субект .:nono:

Смисълът на Живота е общо понятие за всичко Живо взето заедно - от тревичките и птичките , до човека включително ! Не зависи от искам/неискам на отделния субект . :nono:

Това над което ти "умуваш" е само една малка частичка от Смисъла на Живота .....както в същност , обикновено мнозинството го прави .

Поради тази причина нямаш възможността и не можеш да го проумееш .

Да оставиш след себе си нещо градивно за Живота , идеално и/или материално .

Това е Смисълът на Живота ! :nono:

Животът е бил преди теб , е и след теб продължава . И на никой не му пука има ли те или те няма........с твоите хапчета....:lol6:

Но ако ти живееш според смисъла на Живота , тогава ще си живял и животът ти ще е минал смислено ! :nono:

• Отговори 2,5k
  • Прегледи 252,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Наистина много добре казано. За всеки, който живее в свой собствен свят, то смисъла на живота би било това, на което се гради тази негова измислена реалност. Дали ще са пари, власт и прочие, зависи от

• Един няколко клипа, който според мен отговарят много добре на темата :

• Има едно "нещо" над което мнго се замислям,защо !? :Повечето хора постоянно се оплакват,постоянно мрънкат:все нещо не им е угодно,все някои им е навредил,ВИНАГИ недоволни от всички и всичко ,вечните ж

Публикувани изображения

преди 1 час, Śūnyatā написа:

Напълно устойчиви хора няма, както и напълно задоволена нужда

Ниското ниво се проявява най-често при снасяне на постулати, свързани с "крайности". По този начин чернобялото мислене определя отражение на "плосък свят".

Показателното в случая е - че дуални фиктивни крайности се предлагат като "аргументи", и то допълнени с "има " и "няма" - :)  съвсем в духа на плоското отражение...

Плосичко ( и постничко) - мнооооого плосичко. :)

преди 3 часа, by_chechi написа:

Да оставиш след себе си нещо градивно за Живота , идеално и/или материално .

Това е Смисълът на Живота ! :nono:

Всеки си има различен смисъл,ето аз съм обсебен от смартфоните с фулейджди екраните да си гледам сериалите и филмите от ейджбио в колата,абонирал съм се за Ютюб Мюзик,и имам всички музики по желание на клиентите,ако си платят де(изобщо живея в колата,щото съм таксиметров шофьор.).Магьосник съм и знам как да се разбера с Господ(аз за Него ,Той за мен).Имам си собствена религия където съм ,,върховен Архангел" .Всичките ми мечти изпълнени още на 30 щото знам и мога.Сега ми се появиха нови мечти ,и една по една се изпълняват ,и новите,и имам пълната увереност ,че ще ми се изпълнят и новите мечти,защото Господ е с мен и помага.А тайната на успеха , е това си е тайна.

Успех.

преди 3 часа, _ramus_ написа:

Ниското ниво се проявява най-често при снасяне на постулати, свързани с "крайности". По този начин чернобялото мислене определя отражение на "плосък свят".

Показателното в случая е - че дуални фиктивни крайности се предлагат като "аргументи", и то допълнени с "има " и "няма" - :)  съвсем в духа на плоското отражение...

Плосичко ( и постничко) - мнооооого плосичко. :)

А да сравняваш всяко мнение, различно от твоето с "плоско", дори не се явява черно-бяло мислене, а монохромно, едноцветно. Много високо това ниво бре, няма стигане :D

"ПРОСТО ГЕНИАЛЕН" - Рамус Великолепни, за себе си

За да има смисъл на живота, първо трябва да има живот.
Когато животът свърши, няма да има и смисъл на живота.

По тази логика има защо да се търсят начини за продължаване на живота.
Иначе може да стане така, че да няма смисъл.

и какъв е тогава тоя смисъл дето го има и твърдиш че го има NVJ , назови го най-сетне че човечеството да спре да философства , думай щото по всичко си личи че блъфираш.

преди 7 часа, Anjel Dimitrov написа:

Всеки си има различен смисъл,ето аз съм обсебен от смартфоните с фулейджди екраните да си гледам сериалите и филмите от ейджбио в колата,абонирал съм се за Ютюб Мюзик,и имам всички музики по желание на клиентите,ако си платят де(изобщо живея в колата,щото съм таксиметров шофьор.).Магьосник съм и знам как да се разбера с Господ(аз за Него ,Той за мен).Имам си собствена религия където съм ,,върховен Архангел" .Всичките ми мечти изпълнени още на 30 щото знам и мога.Сега ми се появиха нови мечти ,и една по една се изпълняват ,и новите,и имам пълната увереност ,че ще ми се изпълнят и новите мечти,защото Господ е с мен и помага.А тайната на успеха , е това си е тайна.

Успех.

Някои хора "мислят" с различни части на тялото си ....Ти с шкембето ..... :lol6:

881880.jpg

преди 20 часа, Śūnyatā написа:

"ПРОСТО ГЕНИАЛЕН" - Рамус Великолепни, за себе си

Нали това е "за себе си" - интересно защо точно ти го пишеш за въпросния? Може би защото реториката ти е още от времето на динозаврите? Или може би - по друга причина.

Но реториките са просто трик, няма как да компенсират липсата на съдържание и възможности. Затова и не става. Може би тая сутрин в кафенцето не ти е достигнала захарчица и си си "подсладил" с поредните благи спамове сред форума.

на 16.06.2020 г. в 16:39, Milkydead написа:

и какъв е тогава тоя смисъл дето го има и твърдиш че го има

Това е много дълъг разговор, но нямам нищо против и аз, и другите да опитаме да обясним в какво сме убедени.

Обикновено животът на един човек е прекалено кратък, за да успее да направи или научи достатъчно много.
И от позицията на този живот на "муха еднодневка" плюс твърде ограничени знания някои хора си позволяват
да съдят категорично за света и човека въобще.

В същото време по-скоро няма убедителни свидетелства, че не е възможно безкрайно развитие.
Тези "плашила", че във вселената действа закон за нарастване на ентропията и всичко се унищожава накрая,
се отнасят само за ограничен клас затворени системи, в които няма обмен на енергия с околната среда.

Също така, даже и да има генетично ограничение на продължителността на един човешки живот до 120 години,
защо да не бъде изменена тази програма по някакъв начин ?

Вероятно идейни противници на живота въобще биха казали, че всичко трябва да се унищожи и да го няма,
за да няма проблеми, вместо да се продължава.

Не съм убеден дали има смисъл да формулираме въпроса най-общо: кое е по-добре - да съществува нещо,
или да не съществува нищо.
Защото всъщност вече има решение - вече някъде в природата е взето решение самият свят да съществува и той съществува.

Самият човек, всеки един от хората вече съществува, вече е взето решение да се появи.

Защо тогава противниците на живота ще се противопоставят на тези решения да съществува нещо и някой,
от позициите на какво задълбочено и сигурно знание за света и човека ?

Надявам се че в бъдеще няма да правиш подобни безпочвени и самонадеяни спекулации NVJ.Вече доказах отвъд каквото и да било съмнение неоспоримата истинност на антинатализма.Това което природата създава са неорганични материи , физиците и биолозите не могат да обяснят феномена на живота(органичната материя) зараждането нито дори измененията му , това за което са съгласни е феноменалната невъзможност живот да се зароди.И това се е случило само на нашата планета.Можеш да спекулираш за появата на живот някъде отвъд слънчевата ни система , но спекулации от чисто въображение могат да се правят за всичко.
Това което правиш в поста си е да приравняваш вселената до човешки измерения ти просто  я антропоморфизираш.Природата не взима решения тя просто си е такава.Хората взимат решения , да преписваш на природата която е това което наричаме планетата Земя ,човешки качества е повече от нелепо.Бидейки биологична система човека има своите биологични ограничения наложени от планетата която обитаваме , когнитивните ни способности са ограничени също като на всяко друго животно , червената панда никога няма да лае като куче и човека никога няма да бяга по бързо от гепарда.Всяка биологична система на планетата има свойте ограничения наложени от законите които я направляват.А учените твърдят че ресурсите на планетата са твърде малко за да може човечеството изобщо да стигне до най-близката планета до Земята камо ли да я колонизира по някакъв начин.Тези сюжети са част научно фантастичното кино което сме гледали.

Ти си неразумен човек , това е повече от очевидно и искаш да апологетничиш на живота , както правят инстинктивните наталисти.Е все пак ще ти подхвърля още някое неоспоримо емпирично доказателство за несъстоятелността на феномена на живота въпреки че няма да промени мнението ти.

През 20в смъртното наказание в много държави бива премахнато след като философите от този век твърдят че самото очакване на смъртното наказание е "по-лошо от смъртта" и го твърдят бидейки живи.Това разбира се само по себе си доказва че това което наричаме живот е по-лошото от двете възможни състояния в които може да се намира човешкото същество.Защото бидейки мъртво човешкото същество не може да изпита ужаса на смъртта и безсмислието на живота.Само при условие че вече се намира в състоянието на живот може да изпита неговите злини както и неприятните усещания свързани с очакването на смъртта.И разбира се всички сме смъртни и го знаем.Защо се възпроизвеждаме и продължаваме мъчението си изобщо не знаем.

Друг неоспорим емпиричен довод е факта че в този свят има много човешки същества които искат да умрат и го желаят до степен в която слагат край на живота си или правят неуспешен опит да умрат.Трети пък желаят да умрат , но инстинктите им са твърде силни и не могат да сложат край на живота си защото не могат да съберат смелост те вероятно са в един от най-лошите екзистенциални капани.Естествено всеки един от нас живее не защото живота е толкова великолепен и прекрасен , а защото в повечето хора инстинктите все още са твърде силни и ни е страх от смъртта, ако не ни беше страх евтаназията щеше да бъде разрешена и приета навсякъде по света и достъпна за всички.Та живота сам по-себе си има негативната мотивация на страданието битката с която водим от люлка до гроб то е единствения двигател на живота без които човешките същества не могат да функционират, болката а не интелекта е това което е опазило живи и предците ни, но и днес не се хвърляме в огъня защото боли(или поне повечето).Това което е спасило вида ни досега е факта че феномена на болката или страданието се проявява  индивидуално , ако този феномен беше колективен и всички споделяхме болката която си причиняваме един на друг чрез възпроизводство вида ни щеше да е изчезнал.За нещастие тези представители на човешкия род които са човешки животни в най-пълен смисъл са твърде много.

все пак най-силното доказателство за грешката на живота е историята на човешкия род и вечното му минало и бъдещо  страдание за което можем да благодарим на днешните наталисти.

Това , че някои на разбират Шекспир , Моцарт ....или пък Айнщайн (като обобщаващи примери) , никак не значи че не са гениални ! :nono:

Отнася се за всички "цветове на дъгата"....!

Всеки е безусловно ограничен от собствените си граници ! При всеки ганиците са различни....

Видимо става дума за граници ! 

Отвъд границите е Немислимото ! 

Така може да се разбере , че според овладените граници , немислимото за някои е в сферата на догадките и фантазиите на други ....а на трети просто им е ясно....

Ясно е , че от един момент нататък просто НеЗнаем , с което следва да се примирим стремейки се към Знание.....тук агресията е неуместна .

Но на първите няма как да им бъде обяснено - нямат мисловен достъп . А вторите винаги могат да те сразят с нелепото " Защо пък Не....? " или "Защо пък Да.... ? " - тук определен отговор не може да се дава....:nono:Може само от глупаци да се настоява ! :)

Странно е как се говори за смисъл по отношение на толкова обобщаващо понятие. Сякаш сами искаме да се набутаме в някаква матрица, в някакъв модел, спуснат ни "отгоре", който да ни каже защо (да) живеем. 

Животът може да се раздели на множество действия, емоции, чувства и мисли, навсяко едно от които придаваме отделен смисъл, определен най-общо казано от целите, очакванията, предразположенията и отношенията ни към споменатите. Действайки, мислейки, чувствайки, желаейки, ние градим живота си и едновременно с това му придаваме съдържание, смисъл, посока, разумност, целесъобразност, красота. Ако някой друг моделираше живота ни, тогава можеше да се говори за някакъв друг смисъл. Смисълът е в живота. Ние не можем да излезем някъде извън/отвъд него, за да търсим смисъла "там", използвайки при това някакъв разум, който е трансцедентален спрямо живота, а не част от него.

преди 4 часа, Milkydead написа:

Вече доказах отвъд каквото и да било съмнение неоспоримата истинност на антинатализма.

спекулации от чисто въображение могат да се правят за всичко.

и си неразумен човек , това е повече от очевидно

като философите от този век твърдят че самото очакване на смъртното наказание е "по-лошо от смъртта" и го твърдят бидейки живи.Това разбира се само по себе си доказва че това което наричаме живот е по-лошото от двете възможни състояния в които може да се намира човешкото същество

Защо се възпроизвеждаме и продължаваме мъчението си изобщо не знаем.

Не знам авторката на тия... "думички" видяла ли е каква е темата? Ако е за пропаганда на личната или поредната колективно-договорена идеология - отваря се нова тема в дял 'религия и мистика" и там се дебатират, защитават или пропагандират.

В цитираното съм извадил някои доста натрапчиви несъответствия и противоречия. Нуждата да се представи личната падалка по дадена идеология като "разумна" докато тия, дето не я споделят - като "неразумни" и да се представя като "очевидно"... са банално манипулативни и издават една доста натрапчива "пасторска" реторика.

Темата е за тия, дето се занимаваме с ЖИВОТА и БИТИЕТО. Тия, дето настояват да го напуснат - нека пишат в други теми, защото не е налично общо в базовите позиции. Напускайте го, щом някой вярвал в това като "изход" и "решение", но опитите за подпиране на всичко това с аргументи от тоя тип... е твърде елементарно и сред тия изброени "примерни" тези, нито едно не се държи.

Защо е толкова важно дадено вярване да се оцветява с имитация на съждения, логика, понятийни схеми - след като основата му е дълбоко несъзнавана. И че псевдофилософските напъни отново са призвани да прикрият чисто психични девиации. Ясно е защо се прави - има си понятия за съответните синдроми, и не е като да не са изучени, но темата не е за това. Но какво пречи някой да се заяви като "вярвам че това и това"... вместо да се впуска да си измисля "аргументи"?

Няма рационални смислени доводи за никоя идеология - без значение "тая" или "антитая". Няма как да има, защото смисъла, целта и значението на идеологията не е да са рационални. Философските концепции и идеологиите имат съществени, дори качествени разлики.

преди 52 минути, Shiniasu написа:

Странно е

За мен - не е странно.

Проблемите на "смисъла на живота" са израз на проблемите на самия "ТЪРСАЧ на смисъла". Ако е "на фрагменти" - е защото Търсача така може, това прави.

СМИСЪЛЪТ - е отражение на ТЪРСАЧА му.

По същия начин - ЖИВОТЪТ- това е отражение на "ЖИВЕЕЩИЯ" го. Всяко описание на ЖИВОТа, всъщност представлява отражението на същото от Описателя.

Всяка идеология - отразява нуждите на Идеологизирания. Заради това, по тези "отражения" лесно се извежда "кой е отвътре Отражателя".

Допълнителен сложен и дълбок казус е - защо Търсача има потребност от "Смисъл"? Но това е вече психологичен казус, при това един от най-комплексните.

темата е за смисъла на живота , а смисъл на живота хората търсят защото живота е грешка.Както казва Сартр "света е неоправдан" затова и искаме да предадем някакъв смисъл на дългото упражнение в безсмислие и ненужно страдание наречено живот.Това са правили хората откакто са станали съзнателни , никой от естествените хора не може да приеме че живота му е напразно ограничено и абсурдно губене на време в очакването на смъртта.Затова и измисляме пост сценарии - следващ живот , райски двери , смисъл надграждащ органичното ни разпадане.Но такъв няма и всеки които твърди обратното лъже.

преди 36 минути, Milkydead написа:

и всеки които твърди обратното лъже.

вие, освен че говорите от името на Сартр, даже и знаете когато някой твърди или не твърди нещо си - значи лъже. Брей!!!

А вие - гледам че сте написали само вселенски истини .. :) Упражнявате се за ролята на пастор ли? Или просто заради личната ви библия?

преди 36 минути, Milkydead написа:

а смисъл на живота хората търсят защото живота е грешка.

За когото е грешка - да върви да си я поправи. Никога не е имало проблем с това, без оглед на размислителните философски напъни по казуса.

Няма нищо по-лесно да прекратите "голямата си мъка и нещастие че сте жив/а. Нито закони, нито правила, нито догми или норми могат да попречат на някого да "си поправи грешката че е жив". Освен това - винаги и по всяко време. Това някои го наричаме висша форма на свобода на избора. Няма нужда от никакви "смисли", но и да се нуждае от тях, "грешния" ще си ги намери където ги привижда.

Живота, дори да бъде разглеждан, като грешка, дори и Сартр не може да го докара, като причина за търсенето на смисъл в същия - сиреч нищо общо едното твърдение с другото. Изобщо, ужасно кухите философщини - тези без покритие, без обосновка, просто и само ..... "тъй е, щото аз казвам, че е тъй".

Ти наистина си бунтовник без кауза не е ли така _ramus_ ?

Именно тук е отговорността която носим като човешки същества , създаването на моя живот е следствие от копулативния акт между родители ми , той не е моя грешка.Хитлер е грешка на Мама и Тати Хитлерови , както и ти на твоите родители , ние имаме отговорност да не разпространяваме грешката.Тази е основната истина която е отразена в антинатализма.Относно прекратяването на живота , аз съм за евтаназията и я подкрепям, , защото винаги ще има хора които страдат твърде много дори за да сложат край на живота си.Депресивни състояния в които човека просто чувства надмогваща го празнота в която се клати кататонично или лежи без дори да има желание да се помръдне са описвани и в медицинската литература от много векове насам.Ти също носиш отговорност да не се размножиш и да създаваш потенциално страдание, което в последствие трябва да търси "решения на наложената му ситуация" , както прави всяко човешко същество в рамките на живота си.

преди 1 час, Milkydead написа:

ние имаме отговорност да не разпространяваме грешката.Тази е основната истина която е отразена в антинатализма.

пет пари не дава никой за някакъв си антинатализъм. И не ми излизайте с тия детски номера да говорите в множествено число, вкл и от мое. Аз каквото имам да си го напиша - си го пиша, без да имам нужда от говорители. Освен това с реториката сте спрели някъде около народно-битовите разкази за "как сийка"

Не можете да направите разлика между идеология и философски концепции. Философията е просто размишления - тия, дето са съждавали по тия казуси не са живели като "грешни". Това е малко като "математиката" - движение на абстракции и абстракти... без лично пристрастие - просто любов към размишленията.

Идеология се превръща, когато някой почне да си подбира, без да ги разбира, но са му удобни за да си подпре щуротиите дето се борят сред главата му. И си ги наглася и се упражнява задължително в убеждаване на други колко истини е открил и колко вселенски са му ясни нещата от живота. Така, че няма как да ви минат номерата и пропагандата тук.

Въпросите за "смисъла" на живота имат всякакъв аспект. Тук никой не засяга психичния, защото с едно две изключения, просто няма компетентни. А това е основния казус - според мен.

Когато Съждаващия се изключи сам от собствените си съждения, той влиза в самозаблудни спирали и капани и излизане от тях просто няма как.

преди 2 часа, Milkydead написа:

Ти наистина си бунтовник без кауза не е ли така _ramus_ ?

не е така ;) . А въпросът така зададен цели внушение към 'готов отговор".

Както вече написах - с реториката е доста зле положението. Вероятно публиката ви досега е била сред нискообразовани или депресирани потребители. Не бих заложил дори и на това... но ми е все едно.

вече написах по-горе достатъчно. Смисъла - е според "търсещия го". Ако се налага нещо да повтарям, то само по себе си значи че няма смисъл за тоя дето пита - така или иначе нито чете, нито ще прочете.

Може би ви се искат сладки приказки с някого... От друга страна - нали ви казах - празните приказки и пасторски упражнения  могат и на оня свят да се репетират пред огледалото.

Вярвате, чудесно - има начини, винаги, по всяко време, много варианти... Желая ви приятно изкарване там отвъд - дано ви избави от мъките на живеенето... И не - не е зловещо - според това, което се заявявате, но просто нямате куража. Заради това е и празнодумието. И други неща сте написали между редовете, както и на други места, но не ми се занимава, пък и темата е друга. Като наберете куража - обадете се, ще ви помахаме дружелюбно и от чисто сърце.

преди 10 часа, Milkydead написа:

и какъв е тогава смисъла на живота ви г-н _ramus_ ако сте го намерил ? Или вие не го търсите ?

А за теб тази позиция, която защитаваш, не се ли е превърнала в цел в живота? Не се ли опитваш да осмислиш живота си чрез идеологията на антинатализма?

Не самата любов към мъдростта ме кара да разпространявам истината на антинатализма , която повече хора бидейки порочни и интелектуално ограничени не могат да следват.И това е волята на това което наричаме природа.А антинатализма не е идеология , идеологията в която живеем е капитализъм.Антинатализма е философска школа също като волунтаризма и прочие и все пак е единствената която води до спасение и рай на земята.Но и след Исус хората  до ден днешен не знаят какво правят и това може  да не се промени за в бъдеще.Човешкия живот е безсмислен не само моя , но на всяко животно на планетата единствените които са съзнателни за това обаче са човешките същества.

Появата на нов Живот не е Грешка ! Закономерност на Живота е ! Грешките следват , пак закономерно - никой не е съвършен ......:nono:

....Така "супер умните" измират без Смисъл (с "теории" ден до пладне) . Остават "простите".....продължават да умножават и развиват Живота !  Това е Смисълът !:lol6:

ФАКТ ! :nono:

................

Даже тук (изненадващо ! :)) се прави същото - търсят се по-добри решения......! :nono:Колко се намират е друга тема....

При това се наблюдава умопомрачителен егоцентризъм......Даже и у Сартр....

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.