Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Учителят Петър Дънов

Featured Replies

Оххх хихихи аз се чудя как няма 11-то анатема срещу вегетарианството щото дядо поп най-много обичка най-крехкичкото от гудето :) пък в Библията има толкова много стихове които оправдават яденето на животинки :yanim: Пропуск голям Публикувано изображениеПубликувано изображение

• Отговори 2,5k
  • Прегледи 273,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Г-н ПАРА, преди всичко от тези неонови цветове, с които изпъстряш постовете си ме заболяват очите, затова бъди така добър да ги използваш по-малко, ако искаш да чета какво си написал. А ти си написал

• Въпросът е дали това, което се е именувало Бяло е наистина бяло, щото се сещам и за едно друго бяло братство от арийци. Точно. Всъщност аз не виждам какви чак толкова удивителни премъдрости се

• "Символ е кръстът. ... вие всички сте кръстове... вие сте живите кръстове... Човек е кръст. Вие сега туряте кръста вън от себе си. Вие сте, които клеймите кръста, вие сте, които го чистите. Живееш доб

Публикувани изображения

Оххх хихихи аз се чудя как няма 11-то анатема срещу вегетарианството щото дядо поп най-много обичка най-крехкичкото от гудето :speak: пък в Библията има толкова много стихове които оправдават яденето на животинки :) Пропуск голям Публикувано изображениеПубликувано изображение

Римляни 14 глава 1 Слабия във вярата приемайте, но не за да се препирате за съмненията му,

2 Един вярва, че може всичко да яде; а който е слаб във вярата, яде само зеленчук.

3 Който яде, да не презира този, който не яде; и който не яде, да не осъжда този, който яде; защото Бог го е приел.

В интерес на истината,не се вижда нещо да подсказва,че vagenstein мрази Алморот,а че Алморот обича vagenstein. Вижда се също, гледната точка на Православието към Дъновизма.После гледната точка на Дъновизма към Православието...любов?...тцъ!

Спомняте ли си оня разказ на Толстой дето двама се карали относно обрязването,а до тях две дяволчета им шепнели-едното-''Ти си прав",другото-"Не го слушай,упорствай,ти си прав!....и т.н.

Редактирано от arenas (преглед на промените)

Нека продължим:

4 Кой си ти, що съдиш чужд слуга? Пред своя си господар той стои или пада. Но ще стои, защото Господ е силен да го направи да стои.

5 Някой уважава един ден повече от друг ден; а друг човек уважава всеки ден еднакво. Всеки да бъде напълно уверен в своя ум.

6 Който пази деня, за Господа го пази; [а който не пази деня, за Господа го не пази]; който яде, за Господа яде, защото благодари на Бога; и който не яде, за Господа не яде, и благодари на Бога.

7 Защото никой от нас не живее за себе си, и никой не умира за себе си.

8 Понеже, ако живеем, за Господа живеем, и ако умираме, за Господа умираме; и тъй живеем ли, умираме ли, Господни сме.

9 Защото Христос затова умря и оживя - да господствува и над мъртвите и над живите.

10 И тъй, ти защо съдиш брата си? а пък ти защо презираш брата си? Понеже ние всички ще застанем пред Божието съдилище.

11 Защото е писано: - "Заклевам се в живота Си, казва Господ че всяко коляно ще се преклони пред Мене, И всеки език ще славослови Бога".

12 И тъй, всеки от нас за себе си ще отговаря пред Бога.

13 Като е тъй, да не съдим вече един друг; но по-добре да бъде разсъждението ви това - никой да не полага на брата си спънка или съблазън.

14 Зная и уверен съм в Господа Исуса, че нищо не е само по себе си нечисто; с това изключение, че за този, който счита нещо за нечисто, нему е нечисто.

15 Защото, ако брат ти се оскърби поради това, което ядеш, ти вече не ходиш по любов. С яденето си не погубвай онзи, за когото е умрял Христос.

16 Прочее, да се не хули това, което вие считате за добро,

17 Защото Божието царство не е ядене и пиене, но правда, мир и радост в Светия Дух.

18 Понеже, който така служи на Христа, бива угоден на Бога и одобрен от човеците.

19 И тъй, нека търсим това, което служи за мир и за взаимно назидание.

20 Заради ядене недей съсипва Божията работа. Всичко наистина е чисто; но е зло за човека, който с яденето си причинява съблазън.

21 Добре е да не ядеш месо, нито да пиеш вино, нито да сториш нещо, чрез което се спъва брат ти, [или се съблазнява, или изнемощява].

22 Вярата, която имаш за тия неща, имай я за себе си пред Бога. Блажен оня, който не осъжда себе си в това, което одобрява.

23 Но оня, който се съмнява, осъжда се ако яде, защото не яде от убеждение; а всичко, което не става от убеждение, е грях.

Римляни 14 глава

И 15 глава е добре да се прочете :speak:

Все си мисля, че животинките нищо не са ни направили за да се храним с плътта им от една страна това първо. Второ, при толкова много анатема срещу едно Божествено Учение човек не може ли да си позволи една малка шегувчица хей така просто от Любов Публикувано изображение или любов Публикувано изображение или просто от любоооффф Публикувано изображение ?

п.п. Знаех си че така ще стане и този път не се излъгах, жалко Публикувано изображение

Да припомня:

Ако разгледате вярванията на сегашните хора, ще видите, че там няма нищо Божествено

и

Никой не може да действува против вярата на човека. Когато се казва, че можем да бъдем едно с Христа, разбирам, че и у нас трябва да действува желанието, онази воля, да изпълним волята Божия. Значи, нашата воля и волята на Христа трябва да действуват в една и съща посока. Когато волята на хората се съединява в едно, тогава те стават силни. Някой казва: „Аз оправих този свят.“ Не, човек може сaмо да даде условия за нещо, но той сам не може да оправи тази работа

Има ли нужда от повече приказки?

Редактирано от Багира (преглед на промените)

Да припомня:

Ако разгледате вярванията на сегашните хора, ще видите, че там няма нищо Божествено

и

Никой не може да действува против вярата на човека. Когато се казва, че можем да бъдем едно с Христа, разбирам, че и у нас трябва да действува желанието, онази воля, да изпълним волята Божия. Значи, нашата воля и волята на Христа трябва да действуват в една и съща посока. Когато волята на хората се съединява в едно, тогава те стават силни. Някой казва: „Аз оправих този свят.“ Не, човек може сaмо да даде условия за нещо, но той сам не може да оправи тази работа

Има ли нужда от повече приказки?

Ето така говори Мъдростта :):);)

Редактирано от Алморот (преглед на промените)

Като се сетя и за праведната битка на православието с богомилите...

Ахамммм която докарала страшна карма на целия ни изстрадал народ...Публикувано изображение

Редактирано от Алморот (преглед на промените)

Ахамммм която докарала страшна карма на целия ни изстрадал народ...sad.gif

Да не би да искаш да кажеш,че гоненията на богомилите от православието е причичина за някакво нещастие на "целия ни изстрадал народ?"

Само да напомня-идеите на богомилството проникват и в Италия,Франция,Испания и мн.др.държави и също както в България последователите им са били преследвани.справка

Редактирано от arenas (преглед на промените)

Според някои езотерици 5 века подтисничество отразяват точно 500 хил. избити от българските владетели богомили... Дънов също е намеквал за това.

Според някои езотерици 5 века подтисничество отразяват точно 500 хил. избити от българските владетели богомили... Дънов също е намеквал за това.

Или отричането от Истината и замяната с фалша.Винаги ми е било много интересно как идват едни "полудиваци","завладяват" едни от най-хубавите земи в най-голямата и уж развита империя,и си правят каквото си искат 5 века и всичко се срива с приемането на една религия,която случайно е измислена точно в същата тази империя?

Ами защо да не е велик?Щото не е удобен на някаква си православна църква?Я по добре си озаптете поповете дето си палят манастирите и джиповете,а после давайте съвети! :hush:

Или отричането от Истината и замяната с фалша.Винаги ми е било много интересно как идват едни "полудиваци","завладяват" едни от най-хубавите земи в най-голямата и уж развита империя,и си правят каквото си искат 5 века и всичко се срива с приемането на една религия,която случайно е измислена точно в същата тази империя?

Трудно разбирам какво си искал да кажеш.

Но мисля, че като изключим конкретно моментите на почти изцяло пренасочване на националните ресурси към нуждите на армията, османската империя е била и в културен подем и дори разцвет по време на проникването в дълбочина по европейски земи.

Аз да съм полудивак и да те нападна - изненада и агресия ще свършат работа за да те сгъна, но подобни постижения не могат да почиват само на примитивизма. Е, знам, че на всички ни е трудно да мислим и се чудим само на кой авторитет да се опираме, но...

А Истината, така изписана, няма как да намира белезите си в историята, нито в коя да е друга наука, малко по-различна е природата и и функцията и не е осчетоводяване на хорската ограниченост.

Трудно разбирам какво си искал да кажеш.

Но мисля, че като изключим конкретно моментите на почти изцяло пренасочване на националните ресурси към нуждите на армията, османската империя е била и в културен подем и дори разцвет по време на проникването в дълбочина по европейски земи.

Аз да съм полудивак и да те нападна - изненада и агресия ще свършат работа за да те сгъна, но подобни постижения не могат да почиват само на примитивизма. Е, знам, че на всички ни е трудно да мислим и се чудим само на кой авторитет да се опираме, но...

А Истината, така изписана, няма как да намира белезите си в историята, нито в коя да е друга наука, малко по-различна е природата и и функцията и не е осчетоводяване на хорската ограниченост.

Да, грешно си ме разбрал.Може и аз да съм се изразил неясно.Говорих за идването на българите по нашите земи и основаването на държавата.Империята е Византия,къде са били тогава турците слабо ме интересува.За приемането на християнството и последвалия упадък става въпрос.А повечето от термините дето съм използвaл трябваше да с кавички. :ph34r:

Редактирано от N e o (преглед на промените)

Споменатите ти 5-века са доста заблуждаващи и явно здраво прескачаш контекста, пък ме цитираш. След приемането на християнството не последва упадък, дори напротив, то, макар и отдалечено във времето, по същество е извор на ренесанса. Това е лично мнение, ама и ти не си се скъсал да се обосноваваш. Както и да е, така направленията по темата въобще не са ми интересни и няма да ги оцветявам с участието си.

Мислех, че не съм прочела добре - къде, в кой исторически документ се споменават 500 000 избити богомили. Някой изобщо има ли представа от генофонда на тогавашното българско общество и какъв е бил броят на населението, особено на селското.

Малкото запазени документи от съдебните дела и съборът против богомилите, дължим на Презвитер Козма. Избитите богомили дори не са били и 5000 хиляди, дори не са били и 500...

Не ми харесва това историческо преувеличаване на факти, нито пък прехласването пред национални ценности, в случая еретични.

а аз се позовах именно на Дънов много ли ти дават историческите документи, особено познавайки тяхната дефицитност... не е толкова преувеличена цифрата, повярвай ми, но пък Козма е преувеличавал доста неща, а други и премълчавал но не е и само той... не мога да ровя сега, за богомилите съм чел много вероятно повече от достъпното на български но представа си нямам кога какво и къде - по отношение на прочетеното затова няма да се впускам в разследвания и изследване на доказателствени средства реално, звучи недействително бройката сигурно има защо

Османското робство не е породено от избиването на шепа еретици. То е резултата от периодични вълни, на нашествие, редуващи се от Запада към Изтока и обратно. В по - ранен етап от историята такива приливи и отливи са били инвазията на персите, след това като ответен удар походите на Александър Велики, а вече и в по - ново време нашествието на османците в Европа. От друга страна това е и част от микроциклите на собствената ни страна, като част от възходите и паденията, съпътстващи нашата история. Създаването на теория за кармично изкупване е тенденциозно и лишено от каквато и да е обосновка. Дори самата цифра посочена от Дънов говори, че нещо не е наред. Това поставя и въпроса, от къде Дънов черпи историческите си сведения? Може би чете в Акашовите записи или е докопал някое изтървано досие от Липиките? Въпреки абсурдните твърдения заложени от Учителя, не може да се отрече неговата харизматичност и обаятелност вплетена в думите му. Той предлага много житейски истини, готови за консумация. Може би точно това е довело до постоянно нарастващия брой негови последователи. Хора с ниска култура, дори обща, нещастен брак и др. Хора, които са потъпкани по някакъв начин от живота си, не постигнали социална реализация, търсещи утеха в простите слова на готовите истини. В посихоанализата подобно поведение би се нарекло компенсация или дори инфлация на Аз - а. Фигурата на Дънов е силна и може би затова е влязъл в ролята на пастир на стадо овце, почитан дори повече от Христа! Показателно!

Предполагам това не са конкретно твои разсъждения, а по-скоро на заимствани, но пак ми харесват. Само не разбирам, защо е нужно да сепарираш поводи и причини. Аз съм на мнение, че дълбочината на словото Дъново е по-неизмерима от възприятията ни върху него. Обичаме фактите, но винаги сме били далеч от същността им, за разлика от него.

Османското робство не е породено от избиването на шепа еретици. То е резултата от периодични вълни, на нашествие, редуващи се от Запада към Изтока и обратно. В по - ранен етап от историята такива приливи и отливи са били инвазията на персите, след това като ответен удар походите на Александър Велики, а вече и в по - ново време нашествието на османците в Европа. От друга страна това е и част от микроциклите на собствената ни страна, като част от възходите и паденията, съпътстващи нашата история. Създаването на теория за кармично изкупване е тенденциозно и лишено от каквато и да е обосновка. Дори самата цифра посочена от Дънов говори, че нещо не е наред. Това поставя и въпроса, от къде Дънов черпи историческите си сведения? Може би чете в Акашовите записи или е докопал някое изтървано досие от Липиките? Въпреки абсурдните твърдения заложени от Учителя, не може да се отрече неговата харизматичност и обаятелност вплетена в думите му. Той предлага много житейски истини, готови за консумация. Може би точно това е довело до постоянно нарастващия брой негови последователи. Хора с ниска култура, дори обща, нещастен брак и др. Хора, които са потъпкани по някакъв начин от живота си, не постигнали социална реализация, търсещи утеха в простите слова на готовите истини. В посихоанализата подобно поведение би се нарекло компенсация или дори инфлация на Аз - а. Фигурата на Дънов е силна и може би затова е влязъл в ролята на пастир на стадо овце, почитан дори повече от Христа! Показателно!

Не се ли явявате, господине, модератор във форума на ВББ "Порталът към съзнателен живот"?

Ако да - Вие нямате моралното право на това след настоящия си пост.

))) В психоанализата това своеобразно обожествяване на дадена личност от група хора се свързва с търсене и намиране на архетипи (какъвто е и Бог) от хора, предпочитащи съществуване в анонимността на мъглата от колективно несъзнавано пред достойното изправяне срещу трудностите на своето битие и преодоляването им. Или с други думи - страхливи и слаби хора, наричащи себе си духовни.

• Автор

Господин Психоаналитик,

защо слагаш етикет на хората опитващи се да се издигнат от твоето сиво ежедневие.

Ако се поинтересуваш ще видиш,че повечето хора четящи словото му са доста образовани и начетени хора, и не се ограничавай в рамките на България.

Точно в неговата литература можеш да търсиш,докато тази която ти си използвал слага етикети кой какъв е.

И къде ги четеш тия "почитан дори повече от Христа" ?Може би ползваш pravoslavieto.com с готовите духовни блюда.

Господин Психоаналитик,

защо слагаш етикет на хората опитващи се да се издигнат от твоето сиво ежедневие.

Ако се поинтересуваш ще видиш,че повечето хора четящи словото му са доста образовани и начетени хора, и не се ограничавай в рамките на България.

Точно в неговата литература можеш да търсиш,докато тази която ти си използвал слага етикети кой какъв е.

И къде ги четеш тия "почитан дори повече от Христа" ?Може би ползваш pravoslavieto.com с готовите духовни блюда.

Извини ме, Господин Дъновист, нямам нищо против твоето бягство от реалния живот, наречено духовно учение, но ти не си ли виждал иконата на Дънов с пентаграма, направена от неговите ученици? Това не е ли идолопоклонничество?

И ти не лепиш ли сега етикети...

Човекът Дънов, мир на душата му, макар и да плагиатства леко, внася основите на теософското движение в България и ги разпространява на достъпен език сред простолюдието (все пак не всеки може да чете с лекоте Блаватска, например или Щайнер) - намерил е такава ниша и си осмисля битието, мъжа, той дори ми е много симпатичен, защото е различен от стадото, което го следва и за разликта от квакащите бели братя, прави нещо уникално и ново за България тогава.

оооххх... Искам да ви призная, че аз съм виновен за иконата на Дънов и култа на последователите му. Демек, ще рече, че сред тях може да има и чистички хора, които не умеят да дъвчат и разпъват лукуми като нас, но пък вървят... Дънов има общо с теософията и антропософията, но мъничко... Да, опитвал е да смъква на разбираем език някои окултни закони, но е смъквал и други неща... Ама това не е за разказване, защото не мога да ви предложа любимите доказателствени форми. Ех, форми... Пък аз въобще не съм му последовател и кви ги блещя...

Извини ме, Господин Дъновист, нямам нищо против твоето бягство от реалния живот, наречено духовно учение, но ти не си ли виждал иконата на Дънов с пентаграма, направена от неговите ученици? Това не е ли идолопоклонничество?

Човекът Дънов, мир на душата му, макар и да плагиатства леко, внася основите на теософското движение в България и ги разпространява на достъпен език сред простолюдието (все пак не всеки може да чете с лекоте Блаватска, например или Щайнер) - намерил е такава ниша и си осмисля битието, мъжа, той дори ми е много симпатичен, защото е различен от стадото, което го следва и за разликта от квакащите бели братя, прави нещо уникално и ново за България тогава.

Мила ми Матаджи, понятието идолопоклоничество не е ли лишено от съдържание както другите семитски разбирания за бога - 'заповеди', 'грешници', 'кървища', 'проклятия' и тем подбни суб-продукти на 3-те лунни абрахамски религии, които си мислят, че са инвентори на моно-то, пък са си облицовали тонколонката с поли-мери.. Публикувано изображение

Малко сложничко стана. :P С две думи: семитите са продължили традицията от ВЕДА култа на Шива, лунен по същност, да не считат Бог за ЛИЧНОСТ с конкретна форма и име.

а Дънди-Крокодила ги вади от най-ниския Астрал, именно с Пентаграмата...Щото в най-ниския Астрал вони и не се стои...пак е плод на семистките разбирания за 'бог'.. Публикувано изображение Щото доста ристени считат, че Исус е идол, щото имал форма и име. :)

Редактирано от U.Ra (преглед на промените)

• Автор

Какво означава Дъновист ? Обичм да чета знанието оставено от него,това лошо ли е ? Да аз съм от простолюдието и не искам ни най малко да изпадам в ситуации в които да си придавам важности.

Всеки отговаря за себе си ,не знам за никакви пентаграми и икони.Та ти не ме познаваш а вече ме изкарваш идолопоклонник.

Знаеш ли звучи смешно и нелепо,някой като теб или който и да било в този форум да анализира Дънов като плагиат.Просто се замисли над думите си,та ти си на светлинни години от него /визирам знанията/.

Извинявай, ти като не си от простолюдието и четеш с лекота Блаватска и Щайнер,защо не станеш един духовен водач на нас простолюдието.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.