Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Всичко за Linux Mint - проблеми, мнения, въпроси (обединена)

Featured Replies

на 19.02.2016 г. at 7:44, bulljo написа:

Супер, и при мен в биос настройките са така  ще го ръчкам пак да видя докъде ще го докарам, беше ми писнало, последно вчера тествах стотинката пак греда. Ще му заделя още един дял за тестове линукс никога не може да ме умори да ръчкам за разлика от уин :help wanted4:

Моя човек не остана доволен от свършената работа. Започнаха се въпросите как се свалят филми от торентите, защо субтитрите не са били директно във филма? А до преди седмица като имаше 35 GB хайде да не казвам какви филми, помнеше как да си ги свали. С кой съм си пишел в терминала и какво ми отговаря? Сяяя... Най не му хареса това, че wifi постоянно го дропеше, а под win нямал проблем. Е да, но той взима сигнал от съсед, омотана работа. Днеска ми го тупна лаптопа и греда. В сервиза при смяната на харда му сложили най-новият биос и win7 не иска да се качи по никакъв начин (все още може да се врътка на legacy, но уви). Тръгна само 8-цата. Най се ядосвам на акъла си, попитах тук за съвет, изнамерих какви ли не решения за тези 10 дни и всичко е на вятъра. Зарекох се утре да му кажа при проблеми да не ме търси изобщо. Аз не съм енциклопедия How-to, как се сваляли клипове от youtube, само 3 players за филми имал. Защо TV тунера му не работел под линукс. Нямал ли съм wallpapers на камиони, по специално скании и по-специално оранжеви??? Всичко иска наготово.  Сега като види и метро плочките на Win8, мърморенето няма да има край. Сяяя...

Редактирано от svetliof (преглед на промените)

• Отговори 3,6k
  • Прегледи 417,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Аз съм на 44 г. И аз като автора на темата постоянно се опитвам да науча нещо ново. С Вин се оправям доста добре. В продължение на 3 г. държах сървъри на игри именно с научна цел, без абсолютно никакв

• Стефане, ако не държиш много на инсталирания софтуер е по-добре да инсталираш върху целия диск. Така даже и да омажеш нещо няма да съжаляваш за загубена информация. Инсталирай си една графична среда,

• Касперски това че ти нямаш знанията и мерака да се научиш на Линукс  не е вина на линукса  или на програмите в него. Сам виждаш как потребител който 10 години е работил  на Windows с 5 въпроса и 3 к

Публикувани изображения

Де ми е иконката с компютърчето и къде ми е онова с "е"- то за интернета... Такива лигльовци просто не си заслужават... Мен ме хвана яд, за теб не знам (:

Редактирано от Mozo (преглед на промените)

здравейте проблема със забиването го реших като преинсталирах дистрибуцията. Имам друг проблем много странен, не мога да инсталирам от tar.gz., разархивирам влизам в папката и като дам командата./configure ми дава няма такъв файл или директория. Някой сблъсквал ли се е с такова нещо?

преди 8 часа, svetliof написа:

Моя човек не остана доволен от свършената работа. Започнаха се въпросите как се свалят филми от торентите, защо субтитрите не са били директно във филма? А до преди седмица като имаше 35 GB хайде да не казвам какви филми, помнеше как да си ги свали. С кой съм си пишел в терминала и какво ми отговаря? Сяяя... Най не му хареса това, че wifi постоянно го дропеше, а под win нямал проблем. Е да, но той взима сигнал от съсед, омотана работа. Днеска ми го тупна лаптопа и греда. В сервиза при смяната на харда му сложили най-новият биос и win7 не иска да се качи по никакъв начин (все още може да се врътка на legacy, но уви). Тръгна само 8-цата. Най се ядосвам на акъла си, попитах тук за съвет, изнамерих какви ли не решения за тези 10 дни и всичко е на вятъра. Зарекох се утре да му кажа при проблеми да не ме търси изобщо. Аз не съм енциклопедия How-to, как се сваляли клипове от youtube, само 3 players за филми имал. Защо TV тунера му не работел под линукс. Нямал ли съм wallpapers на камиони, по специално скании и по-специално оранжеви??? Всичко иска наготово. Сяяя...

В биос легаси трябва да е зададено на other os, ама щом се прави на толкоз важен турай му един уин и не се занимавай повече.

Губиш си времето заради него а после недоволен, има си хора каде взимат пари за това, да ходи там.

Здравейте, вчера без да искам при поредната преинсталация съм създал user svetlomir, в последствие при следващата такава обичайният svetliof. Сега като кликна на Home партишъна, вътре виждам някаква системна папка lost+found, mysql, както и svetliof и svetlomir. Първите 2 предполагам са системни, но последната svetlomir искам да я изтрия. Mcommander-а и Gnome commander-a успяха да изтрият всичко в нея, но не и самата папка. Разрешавах права, туй-унуй - безуспешно, жива флашка също не помогна. Моля за помощ. Поздрави.

Имат потенциал хората :clown:

Та продължението е:

Цитат

phpBB forum database was put up for sale on the Dark Web

A user with the peace_of_mind nickname was selling the "Linuxmint.com shell, php mailer, and full forum dump" for 0.1910 Bitcoin (~$85) (image at the end of the article).

One person seems to have bought the hackers' files and dumped the forum's config file on Hacker News discussions thread.

Цитат
code
  // phpBB 3.0.x auto-generated configuration file
  // Do not change anything in this file!
  $dbms = 'mysql';
  $dbhost = 'localhost';
  $dbport = '';
  $dbname = 'lms14';
  $dbuser = 'lms14';
  $dbpasswd = 'upMint';
Цитат

Malicious Linux Mint ISOs contained a DDoSing bot

As for the compromised ISOs, the hackers have only altered the man.cy file, where they've added a new function called tsunami. This is a well-known Linux ELF trojan named TSUNAMI that's a simple IRC bot used for launching DDoS attacks

:clown:

linux-mint-website-hack-a-timeline-of-events-500719-4.png

Редактирано от BackTrack5R3 (преглед на промените)

Хакна ли са сайта, ок. Сложили са компроментиран iso образ, пак ок. Ама има ли пипано, по сървърите от където идват, ъпдейтите?

преди 6 часа, ghostBG86 написа:

Хакна ли са сайта, ок. Сложили са компроментиран iso образ, пак ок. Ама има ли пипано, по сървърите от където идват, ъпдейтите?

Сигурно има. Защото и сайта и форума са паднали. Няма да се учудя ако това саботиране е направено от страна на Макромеките и последват такива атаки и към други линукс дистрибуции. Както беше тръгнала да се развива Минт като операционна система си беше отвсякъде заплаха за Уин изчадията.

на 2/22/2016 at 16:54, КОЛЯ написа:

Сигурно има. Защото и сайта и форума са паднали. Няма да се учудя ако това саботиране е направено от страна на Макромеките и последват такива атаки и към други линукс дистрибуции. Както беше тръгнала да се развива Минт като операционна система си беше отвсякъде заплаха за Уин изчадията.

Който и да е, следите водели един вид към София, България. На път сме пак да се прочуем, бяха ни позабравили - това Георги Димитров и палежа на Райхстага, после странната история с атентата срещу папа Йоан Павел Втори. Да ги таковам умниците, значи!

преди 21 часа, vmonev написа:

Който и да е, следите водели един вид към София, България. На път сме пак да се прочуем, бяха ни позабравили - това Георги Димитров и палежа на Райхстага, после странната история с атентата срещу папа Йоан Павел Втори. Да ги таковам умниците, значи!

Гледам сайта е възстановен и на него има поставени изота за теглене. Дано да са читави.

Освен това ако се вярва на написаното на сайта единствените компроментирани образи са тези с Синамон графична среда.

http://blog.linuxmint.com/?p=2994

Редактирано от КОЛЯ (преглед на промените)

Който ги е ударил, го е направил на два пъти. Каква наглост - първото нападение е отстранено, хайде пак - втори път същият експеримент с подменените iso-образи.

преди 21 минути, vmonev написа:

Който ги е ударил, го е направил на два пъти. Каква наглост - първото нападение е отстранено, хайде пак - втори път същият експеримент с подменените iso-образи.

Я пак - че днес изтеглих и инсталирах на чисто XFCE едишъна...

на 22.02.2016 г. at 10:15, ghostBG86 написа:

Пакетните мениджъри не проверяваха ли md5 на пакетите автоматично за на няма повреда/подмяна по пътя.

По спомен това го бях чел някъде из документациите на ментата. Или бъркам нещо ???

Редактирано от bluewater (преглед на промените)

Нещо май не сте разбрали или не искате да разберете :)  Та общо взето ще имат проблеми тия дето са изтеглили исото на  конкретна дата а не ,чрез обновяване !!! Тоя вирус се съдържа във един конкретен файл  а тоя файл няма как да свалите с обновяване мили мои. Обновява ви се  това което имате вече инсталирано а не едно към кесим . А и хората са ви казали кой точно е тоя файл  и къде се намира та да можете да го изтриете ако евентуално сте инсталирали версия на исото от конкретния период.

Редактирано от AlkatrazBG (преглед на промените)

преди 22 часа, КОЛЯ написа:

Я пак - че днес изтеглих и инсталирах на чисто XFCE едишъна...

Е, и? В съобщението ясно беше казано, че ударът е през канелата Cinnamon. Вероятно другите образи не са засегнати (XFCE, KDE или Мате). Който и да е бил, избрал е най-често сваляното дистро.

Здравейте! От два дни съм горд ползвател на Linux Mint 17.3 Cinnamon, много съм доволен.Искам да попитам две неща: 1. Инсталирал съм без Linux Swap дял върху SSD. От четене в нет-а разбрах, че можело суап-а да се качи в RAM-а (имам 8Gb). Как точно да стане това? Разбрах, че се правят промени в fstab, ама какви точно? 2. В диспечера на обновленията има дадена възможност да се инсталира по-ново ядро. Което и направих, инсталирах 4.2 ядро. Само че въпросния диспечер показва (чрез чавка в графата) това ядро като инсталирано, но не и заредено. Заредено си остава старото ядро (което си е по подразбиране). Това означава ли, че Mint-а продължава да си работи с него, независимо от това, че има инсталирано по-ново? Ако да, как да заредя новото ядро? Възможно ли е да стане през диспечер на обновления? Или да използвам начина, описан от Cybercop няколко страници по-назад?

преди 2 часа, dimov0204 написа:

Туй за SWAP върху RAM, за първи път чувам. :D Другите да се кажат, но мисля че нещо си се объркал. Swap е виртуална RAM памет /най-общо казано/, как да се сложи върху реална визическа памет? Ето и едно кратко обяснение, какво аджеба е Swap.

Цитат

Swap space in Linux is used when the amount of physical memory (RAM) is full. If the system needs more memory resources and the RAM is full, inactive pages in memory are moved to the swap space. While swap space can help machines with a small amount of RAM, it should not be considered a replacement for more RAM. Swap space is located on hard drives, which have a slower access time than physical memory.

https://www.centos.org/docs/5/html/5.2/Deployment_Guide/s1-swap-what-is.html

По въпроса ти за ядрото, рестартирай компютъра. И ще зареди новото, 4,2 ядро. След което, може да махнеш старото, пак от диспечъра или от терминала.

Редактирано от ghostBG86 (преглед на промените)

Никога при инсталация  на друго ядро не трийте старото. Не се плюе в стария геран докато не  видите колко е чиста водата в новия.

Току що, AlkatrazBG написа:

Никога при инсталация  на друго ядро не трийте старото. не се плюе в стария геран докато не  видите колко е чиста водата в новия.

Още повече, че докато не рестартирате, ползвате старото ядро.

преди 1 час, ghostBG86 написа:

Туй за SWAP върху RAM, за първи път чувам. :D

Сигурно е имал предвид преместване на компилирането в RAM, както и маунтването на някои времени или такива с логове директории, което си е полезно.

Редактирано от Mozo (преглед на промените)

Баш за суапа  си е мислел защото във Минт компилиране се налага веднъж на 1000 години . Може да го измести на друг дял който  да не е на SSD  или изобщо да няма.  И само да знаете ,че  има различни видове памет за SSD   дисковете и  разликите са основно във циклите на запис върху нея.  Евтините SSD  дискове са със най  малко цикли на запис докато сървърните са най издръжливи в това отношение.  Flash Memory Explained: MLC vs. eMLC vs. SLC vs. TLC

преди 28 минути, AlkatrazBG написа:

Баш за суапа  си е мислел защото във Минт компилиране се налага веднъж на 1000 години . Може да го измести на друг дял който  да не е на SSD  или изобщо да няма.  И само да знаете ,че  има различни видове памет за SSD   дисковете и  разликите са основно във циклите на запис върху нея.  Евтините SSD  дискове са със най  малко цикли на запис докато сървърните са най издръжливи в това отношение.  Flash Memory Explained: MLC vs. eMLC vs. SLC vs. TLC

Да, зная нещичко за SSD. Точно затова на него няма суап-дял, няма и да има, нищо че си има 60 месеца гаранция. Не видях смисъл да го местя на много по-бавен хард, затова изобщо го няма. Явно не съм разбрал правилно bvbfan, който на стр.36 на форума за начинаещи е писал:

"Не трябва да имаш SWAP и pagefile, защото това ще "изхабява" SSD-то, ако ги сложиш на HDD пък ще бутат яко производителността. Така, че от Виндовс виж как се забраняват paging и hibernation, в Линукс не създавай изобщо SWAP :)  Надявам се имаш поне 4G рам и може да монтираме /tmp и /var/cache в RAM-а, което ще вдигне производителността и намали "изхабяването" на SSD-то."

Някак си съм асоциирал /tmp и /var/cache със суап-а, а явно не е така. Извинявам се за неправилния въпрос, в редактиран вид вече гласи: Разбрах, че можело /tmp и /var/cache да се качи в RAM-а (имам 8Gb). Как точно да стане това?

Mozo, да разбирам ли, че линка който си дал се отнася за моя случай? Защото, ако да, то:

dimov0204@dimov0204-desktop ~ $ sudo kate /etc/makepkg.conf
[sudo] password for dimov0204: 
sudo: kate: command not found
dimov0204@dimov0204-desktop ~ $ 

преди 3 часа, cybercop написа:

Още повече, че докато не рестартирате, ползвате старото ядро.

Е те това е било... вече е наред. Мерси.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.