Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ислям (за любопитни) - част втора

Featured Replies

Има. За това има изказвания "Ние ще ви завладеем без кръв" и "Аллах Акбар - мрете мръсни гяури". Много съпричастно и човечно е да омъжваш 8 годишно момиченце или да мелиш хора с бус. Или да гърмиш хора на Бургаското летище.

Пък в Ирак каква култура има и какво е имало по времето на едната диктатура. В Иран каква свобода на словото пък има. В Пакистан как пък има атентати срещу защитничките на правата на жените... Все свободи, равенство, човечност, състрадание и съпричастност. Разбиране може да има само в страни, където по телевизията се дават напътствия как точно да се БИЕ една жена.

Май говорим на различни езици. В Ирак също има много петрол. И в Иран. Държавите се управляват лошо. Има ниска култура на управление. За това и хората живеят лошо.

Както сам казваш, в едни ислямски държави с петрол хората живеят добре, а в други ислямски държави с петрол, хората живеят лошо. Следователно, не петролът е причината, което и търсех да докажа.

Не съм защитник на исляма. Мразя прекалената податливост на манипулации.

....е Дзен! ;)

Не се ли чувствате неудобно, като вадите думите от контекста. В Дзен под "не мислене" се разбира интуитивното прозрение. Или, ако го прехвърлим към настоящия разговор, ничия собствена интуиция не подсказва на никого, че в държавите, в които има петрол се живее непременно добре. Напротив, интуицията подсказва, че културата на управление е тази, която се явява основната причина за добрия или лошия стандарт на живот в дадена държава. Независимо от основната държавна религия.

Е, не съвсем независимо от религията, но тази зависимост определено не е във вреда на исляма.

• Отговори 5,4k
  • Прегледи 410,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Да видим какво е предписано за християните в Библията по въпроса за убийството с камъни: Йоан 8:7 Но като постоянствуваха да Го питат, Той се изправи и рече им: Който от вас е

• И с юдаизма (в оргинал). Алия само ще ви каже,че Мутазилите не се считат за мюсюлмани според Исляма. А философия и мистика в Исляма няма. Няма да я подкрепя. Аз приемам всичко,което

• Пророкът се е въздигнал от непостроена джамия намираща се в християнската държава Византия! Няма как да се издигне човек от Джамия, построена след смъртта му /Говоря за Ал Акса /!. И съответно няма к

Публикувани изображения

Нека не задълбаваме, дано си прав, но фактите и снимките показват че си от някакво малцинство, явно доста голямата част са заблудени, трябва да ги образовате малко. Шейховете живеят като богове и турския президент си построи дворец даже, а народа кучета го яли, няма демокрация :)

Хайде бе фактите показвали.Посочи ги тия факти, тъй  както аз посочих изрична забрана.Опитай се  да ги покажеш тия факти.Нали уж беше чел Курана.Намери ги и ги посочи.Защо не ги посочваш??. 

Снимките му показвали.Има едно нещо, нарича се наука.Такова нещо е статистиката.

Например ако  1,5млрд души изповядваха религия, която да препоръчва самоубийството то защо броя на самоубийците в Ислямските страни не е по-висок от този в западна европа.Ако религията го препоръчваше той не само, не би бил далеч дори от статистическата грешка, а би трябвало да представлявал значителен процент.Религията им го повелявала, а броя на самоубийците в арабо-мюсулманския свят далеч по-малък от всички други по света.Съвсем очевидно е влиянието на Кураническата забрана.

Ето това е езика на фактите.И кой се оказва лидер в Европа по самоубийства? Това оставям на вас да разберете сами.

Но да се позовавам на наука в спор с теб, Симчо или пък Писанка е загубена работа.Особено на нея статистиката не и допада.Тя статистиката не била вярна.

Очаквам какви ли не изпълнения, в опити да се опровергае изследвания направени от академичен състав.

Но да се позовавам на наука в спор с теб, Симчо или пък Писанка е загубена работа.Особено на нея статистиката не и допада.Тя статистиката не била вярна.

Очаквам какви ли не изпълнения, в опити да се опровергае изследвания направени от академичен състав.

Статистиката е просто сравняване на числа. Методите по които се извличат тези числа обаче може да са спорни. Въпреки всичко грешката ти не е методическа. Тя е свързана с грешното интерпретиране на числата.

Интересно е да отбележа как братята мюсюлмани се разделят на две течения, които се мразят и в червата си. Значи, Християните като общност са с обособени много повече различни течения, но днес живеят в мир. Макар в миналото това да не е било така.

Давам една статия на Дойче Веле идва при теб с превод ЦЪК - Абсурдните претенции на мюсюлманите Каквото и да ми говориш, такива няма да ги бъде. И моите права и светските ценности ще ги защитавам и с автомата, който по-рано ми приписа, ако трябва. В DW има цяла поредица статии/коментари по въпрос, който дискутираме.

Истината е, че ислямът като разбиране за света и нещата, но и либералност е фундаментално изостанал.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Статистиката е просто сравняване на числа. Методите по които се извличат тези числа обаче може да са спорни. Въпреки всичко грешката ти не е методическа. Тя е свързана с грешното интерпретиране на числата.

Интересно е да отбележа как братята мюсюлмани се разделят на две течения, които се мразят и в червата си. Значи, Християните като общност са с обособени много повече различни течения, но днес живеят в мир. Макар в миналото това да не е било така.

Давам една статия на Дойче Веле идва при теб с превод ЦЪК - Абсурдните претенции на мюсюлманите Каквото и да ми говориш, такива няма да ги бъде. И моите права и светските ценности ще ги защитавам и с автомата, който по-рано ми приписа, ако трябва. В DW има цяла поредица статии/коментари по въпрос, който дискутираме.

Истината е, че ислямът като разбиране за света и нещата, но и либералност е фундаментално изостанал.

Ха ха.Ама разбира се! Как не се досетих, че ти, млад симпатяга със средно образование и продаващ евтина кинкалерия ще коментираш статистически служби  и математически методи прилагани по световни стандарти.

Ей затова Симчо ме кефиш.Колкото е по-отнесен  индивида, толкоз по-помпозно и претенциозно се изцепва.

Докато нареждаше сергийката ли те споходи тази блага мисъл, басмените жартиери ли ти вдъхновиха да коментираш научни изследвания.Ами защо не?Ти на цял нобелов лаурет не призна достиженията, че сега някакво изследване ще те спре.

Дойче Веле! Я ми подскажи от какъв зор ще ми дреме какво пишело в ДВ.Ползвам Симчо други методи.Публични, проверими и стандартизирани изследвания, а не заклинания.Написали в ДВ статия.Нека пишат бре, това им е работата.

И казваш моята няма да я бъде, щото ще грабваш автомата.И ти имаш претенции за плурализъм, но се каниш да дискутираш с помощта на калашник.Значи имам свобода на мнението,но  само докато мнението ми съвпада с твоето.И се каниш да ме убедиш с калашник.

Ами ти си бил завършен демократ бе Симчо.Как съм пропуснал да забележа.Въх!Въх!  

Редактирано от badr (преглед на промените)

Ха ха.Ама разбира се! Как не се досетих, че ти, млад симпатяга със средно образование и продаващ евтина кинкалерия ще коментираш статистически служби  и математически методи прилагани по световни стандарти....

Грешка. Имах удоволствието да се запозная с изключително много на брой и също толкова скучни дялове висша математика и то много отдавна. Ако гледам как НЦИОМ събира "статистика за обществените нагласи" на база на "статистическа извадка", то сериозно почвам да се съмнявам в статистиката въобще. В случая подлагам твоята интерпретация на резултатите под съмнение, т.е субективният фактор - ТИ. Моят плурализъм е до там, до където ти с твоите разбирания не се опитваш да ми ги налагаш като задължителни или не изискваш повече права и привилегии.

п.п Винаги съм подлагал под съмнение твоите интерпретации на фактите. Не фактите сами по себе си. Твоите стъкмистики са нагла лъжа. Информацията в статиите може да я провериш лично. Дали е имало такива искания и какви са били отзивите. Единственото, което показваш в момента е, че упорито си застанал с някаква определена, избрана информация, която да представи гнусното избиване на хора като нещо необичайно за последователите на исляма и това, че никой от тях не го прави, нито подкрепя подобното. Обаче редица други източници и различна по вид информация говорят съвсем друго.

Много хубаво и сладко ми говориш, ама виждам "Ислямска държава", която избива хора с различни възгледи. И виждам Ахмет/д Доган и неговите сараи, предизборните кампании на турски език и как не можеш да си купиш един хляб в някои селца в България, ако не говориш на турски.

Грешка. Имах удоволствието да се запозная с изключително много на брой и също толкова скучни дялове висша математика и то много отдавна. Ако гледам как НЦИОМ събира "статистика за обществените нагласи" на база на "статистическа извадка", то сериозно почвам да се съмнявам в статистиката въобще. В случая подлагам твоята интерпретация на резултатите под съмнение, т.е субективният фактор - ТИ. Моят плурализъм е до там, до където ти с твоите разбирания не се опитваш да ми ги налагаш като задължителни или не изискваш повече права и привилегии.

п.п Винаги съм подлагал под съмнение твоите интерпретации на фактите. Не фактите сами по себе си. Твоите стъкмистики са нагла лъжа. Информацията в статиите може да я провериш лично. овориш на турски.

Няма никаква грешка.Тук насред форума, благодарение на мен ти научи какво е имагинерна единица.Която ти отричаше.Никакви много на брой дялове на тази математика ти не познаваш, във вички дялове на последната числото i участва.и никакви мои интерпретации няма.Броя на самоубийствата в света е факта, който посочвам и той е от изследване на световната здравна организация.Ако Исляма изискваше или поощряваше самоубийството по какъвто и да е начин, то това неминуемо щеше да намери отражение в резултатите.

Но тъй като Исляма забранява самоубийството,а аз посочих  къде се намира тази забрана в самият Куран, то логично и в мюсулманските страни то е най-ниско.Представи си за мюсулманите е важно какво казва Курана.Ако и това не си го чувал  не мога да ти помогна.

Такива са фактите, а ти се съмнявай колкото си искаш, че даже и повече.Както виждаш аз ти давам  право на мнение.Аз нямам намерение да ти налагам нищо.Ти си ми симпатичен и много удобен опонент.

И друго твое заблуждение трябва да разсея.Нищо никъде не отричам, а посочвам ясно че действията на някакви наемници на Чичо САМ, нито са Исляма, нито имат нещо общо снего.

Представител на Исляма и човека, който може да казва кое и как е според него се нарича Мухаммад - посланникът на Аллах.

След като Мухаммад е благоволил да разясни някой въпрос за Исляма валидно е именно неговото мнение..

И който се придържа към Курана няма никога да се самоубие, защото това Аллах е забранил.

.Всеки който се е самоубил е нарушил тази заповед, съответно Исляма няма как да има нещо общо тук.

Ако якъде някой се е самовзривил, то той е нарушил Кураническата забрана.

По същият начин закона не е виновен задето някой го нарушава.

Хайде бе фактите показвали.Посочи ги тия факти, тъй  както аз посочих изрична забрана.Опитай се  да ги покажеш тия факти.Нали уж беше чел Курана.Намери ги и ги посочи.Защо не ги посочваш??. 

Тази книга не ме интересува повече, тъй като вяра в душа, Бог и прочие фантасмагории и лични илюзии са затворена страница за мен. От приемането на едни глупости, следват други глупости и така до без край. Фактите са нещата от живота които наблюдаваме и усещаме, а не от някаква книга, надраскана от някой си, пък дори и в поетична форма. От исляма суфизма има някаква стойност според мен, заради практиките в него и мистицизма като опитност, а не вяра.

Редактирано от Śūnyatā (преглед на промените)

Но тъй като Исляма забранява самоубийството,а аз посочих.... забрана в самият Куран, 

И който се придържа към Курана няма никога да се самоубие, защото това Аллах е забранил.

Признавам си - почти не познавам Курана . За това и чета тук да се пообразовам на тази тема...

Питам :

Саможертвата в името на Аллах (отива се в Рая до колкото знам) самоубийство ли е или не е ?

Ако е "да" , появява се основно противоречие - какво е решението?

И какво следва от това ако е "не" , в стремежа си да попаднем в Рая.......?

....Питам , защото отношението на човек към Бог (който и каквото да е той , това е основна категория) , обяснява същността на всяка религия....

Редактирано от by_chechi (преглед на промените)

....Питам , защото отношението на човек към Бог (който и каквото да е той , това е основна категория) , обяснява същността на всяка религия....

Егоизмът стои в основата, но той самия е без основа. Това е най-тежката битка която може да води човек. Според мен вярващите в Бог са я загубили...

Редактирано от Śūnyatā (преглед на промените)

...И който се придържа към Курана няма никога да се самоубие, защото това Аллах е забранил.

.Всеки който се е самоубил е нарушил тази заповед, съответно Исляма няма как да има нещо общо тук.

Ако якъде някой се е самовзривил, то той е нарушил Кураническата забрана.

По същият начин закона не е виновен задето някой го нарушава.

Пак си в грешка. Втора по ред. Въздържай се от подобни коментари.

Броят на самоубийствата е интересен, а от всичкият брой терористични актове - Колко са извършени от мюсюлмани? Въобще, приканата да не се самоубиваш звучи хубаво, но до думичката Джихад и нейната интерпретация, която варира прекалено много посочената прикана губи сила. Въпрос на интерпретация е какво е "самоубийство" и какво е "саможертва".

Да, вие проповядващите ислям всички сте хубави и сладки, радикализъм няма, а всичко било световната конспирация, илюминатите и т.н. Направо ме вкара в "Шифъра на Леонардо."

Човек не може да е посланик на никакъв бог, между другото. И аз съм достатъчно умен, за да не ми трябва и да не желая някой друг да ми казва/диктува какво да правя.

Преди векове арабите са стигнали до Франция и са се върнали - Поатие. Опитали са тюрките от другата страна - Лепанто и Виена. Пак не им се е получило. Ама очевидно нещо сбъркано има в цялата тая концепция. Дори Наполеон не е тръгнал с армия да установява хегемония по начина, по които изброените са опитали, особено вторите.

Не знам какво и що за Мухамад, Мухамед, Мухата-мед или прочие, но от такива благи мюсюлмани на българските територии са се вдигали безброй въстания и бунтове. Колко хубаво е било същите те да взимат децата на българите и да ги превръщат в еничари.

Ако си мислиш, че съм популист - в момента съм такъв. Но поне по-успешен. Истината сама прозира. Тези мюсюлмански истории може да ги разправяш, но набезите са спрели, чак като в Европа сме се въоръжили до зъби. И ако последното е съмнително допускане, то предните абзаци не са.

Иначе за напредъка на Исляма достатъчно говори факта, че през последните 200години няма значими изобретения от мюсюлманският свят, а той много жестоко изостава не само в областта на науката, а и образованието.

....е Дзен! ;)

Что приносит дзадзэн? Дзадзэн не приносит абсолютно ничего!

Кодо Саваки

И казваш моята няма да я бъде, щото ще грабваш автомата.И ти имаш претенции за плурализъм, но се каниш да дискутираш с помощта на калашник.Значи имам свобода на мнението,но  само докато мнението ми съвпада с твоето.И се каниш да ме убедиш с калашник.

тази тема показва,че няма значение кой какъв се определя,дали е  християнин,мюсулманин,будист,атеист или друг!

всички сме еднакви,еднакво агресивни,еднакво горделиви!какви са проявленията на гордостта? когато се отнася към хората, към ближния,  човек е надменен спрямо брата си!горделивият понизява ближния си!когато  в един разговор се получи несъгласие, може да се стигне до изостряне на отношенията. защо се получава? защото другият не ни разбира?  защото е толкова глупав, че не разбира това, което искаме да му кажем?  защо, когато стигнем до несъгласие, се получава острота? защото всеки налага собствената идея за себе си и не иска неговото аз да остане по-долу. всеки иска насила да каже на другия-така е! - не защото му пука за самата идея, а защото не може да приеме да бъде губещ в разговора, в общуването, във връзката.всички сме еднакви,заедно живееме в пропаднала държава,еднакво сме заобиколени от врагове!нека да правиме разлика между вярващи и сатанисти,каква вина имат обикновенните хора за престъпленията,които стават в света и в името на вярата!

Признавам си - почти не познавам Курана . За това и чета тук да се пообразовам на тази тема...

Питам :

Саможертвата в името на Аллах (отива се в Рая до колкото знам) самоубийство ли е или не е ?

Мисля, че долния цитат дава пределно ясна оценка

Фатауа шейха Ибн База относительно терроризма

Всевышний Аллах сказал: «Спрашивайте обладателей знания, если вы не знаете» (Пчелы 16: 43).

Посланник Аллаха, да благословит его Аллах и приветствует, сказал: «Несут это знание из каждого поколения справедливые [1], которые отгоняют от него искажение преувеличивающих, добавление заблудших и толкование невежд». аль-Байхакъи 10/209, Ибн Уадах 2, аль-Хатыб 1/29. Достоверность этого хадиса подтвердили имамы Ахмад, аль-Лялякаи, Ибн ‘Абдуль-Барр, аль-‘Укъайли, Ибн аль-Уазир, аль-Къасталяни, аль-Альбани и ‘Абдуль-Къадир аль-Арнаут.

Высший совет ученых Саудовской Аравии во главе с шейхом Ибн Базом в 1988 году, относительно террористических актов в Исламских и других странах, вынесли следующее решение:

«Если в соответствии с шариатом будет установлено, что человек занимался любым видом подрывной деятельности или распространял нечестие на земле, путем посягательства на жизнь людей и личное или общественное имущество, посредством взрывов домов, мечетей, школ, больниц, заводов, мостов, складов оружия, источников водоснабжения и нефтепроводов или же взрывов или захвата самолетов и тому подобных действий, что создавало угрозу общественной безопасности, виновный заслуживает смертной казни. Указанием на это служат аяты Корана [2], в которых говорится, что за совершение действий такого рода виновный заслуживает смертной казни, а также то, что люди, которые занимаются подрывной деятельностью, представляют собой большую опасность и наносят больше вреда, чем разбойники. Но если для разбойника, который посягает только на отдельного человека, убивая или грабя его, Аллах установил такое наказание, тем более его заслуживают террористы, причиняющие страдания многим невинным людям». См. “аль-Фатауа шар’ия филь-къадаяль-’асрия” 21.

Шейх Ибн Баз относительно захватов самолетов и заложников сказал:

«Хвала Аллаху, благословения и мир посланнику Аллаха, его семейству, его сподвижникам и тем, кто последовал его путем.

Каждому, кто обладает хоть каплей разума, ясно, что захваты самолетов, равно как и захваты заложников из числа сотрудников посольств или других людей [3], относятся к числу тяжких международных преступлений, которые влекут за собой серьезные последствия, причиняя огромный вред [4] и неисчислимые страдания ни в чем неповинным людям.

Ясно и то, что подобные преступления причиняют вред не отдельным государствам или группам, но и всему миру в целом, а это значит, что правительства и все официальные лица, в том числе и ученые, несомненно, должны уделять этому особое внимание и прилагать все возможные усилия для полного пресечения этого зла. Аллах ниспослал Священный Коран как разъяснение всего, руководство, милость и радостную весть для мусульман, направил к людям Своего пророка Мухаммада (да благословит его Аллах и приветствует), чтобы он стал милостью для миров и доводом для всех рабов Аллаха, и вменил в обязанность всем руководствоваться Его шариатом, а в случае возникновения разногласий – обращаться к Корану и Сунне. Аллах Всевышний сказал: «Но нет – клянусь твоим Господом! – они не уверуют, пока они не изберут тебя судьей во всем том, что запутано между ними, и пока не перестанут испытывать в душе стеснение от твоего решения, и не подчинятся полностью» (Женщины 4: 65).

Всевышний Аллах также сказал: «Неужели они хотят суда времен невежества (джахилийи)? И чьи решения могут быть лучше решений Аллаха для людей убежденных?» (Трапеза 5: 50).

Всевышний Аллах также сказал: «О те, которые уверовали! Повинуйтесь Аллаху, повинуйтесь посланнику и тем из вас, кто обладает властью среди вас. Если же вы станете препираться о чем-либо, то обратитесь с этим к Аллаху и посланнику, если вы веруете в Аллаха и Последний день. Так будет лучше и прекраснее по исходу» (Женщины 4: 59).

Все ученые сошлись во мнении о том, что под обращением к Аллаху подразумевается обращение к Корану, под обращением же к посланнику (да благословит его Аллах и приветствует) подразумевается обращение непосредственно к нему при его жизни и обращение к Сунне посланника (да благословит его Аллах и приветствует) после его смерти, а Аллах Всевышний сказал: «Решение всего, в чем вы расходитесь во мнениях, остается за Аллахом» (Шура 42: 10).

К числу таких дел, которые причиняют вред всем, относятся и захваты самолетов. Исламское государство, в руки которого попадут люди, захватившие самолет, должно судить их по шариату, поскольку совершение столь отвратительного преступления является ослушанием Аллаха и нарушением прав Его рабов. Единственным средством пресечения подобных преступлений является осуществление ниспосланного в Коране решения Аллаха, с которым Он направил к людям самого искреннего и достойного из них, пророка Мухаммада (да благословит его Аллах и приветствует). Смысл этого решения должны понять люди, захватившие самолет, и каждый, кто имеет к этому отношение. Если они являются мусульманами, им следует удовлетвориться этим решением, если же нет, то Аллах все равно велел Своему пророку (да благословит его Аллах и приветствует) судить их согласно шариату, на что указывают слова Аллаха: «Суди меж ними согласно тому, что ниспослал Аллах, и не следуй их пристрастиям» (аль-Маида 5: 42).

Согласно изложенному нами выше, любое мусульманское государство, к властям которого обратятся в поисках убежища люди, захватившие самолет, обязано создать комиссию из ученых для рассмотрения этого дела, всестороннего его изучения и вынесения соответствующего шариату решения на основании указаний Корана и Сунны. Членам комиссии следует принять во внимание мнение других ученых относительно аята, в котором сказано: «Воистину, те, которые сражаются против Аллаха и Его посланника и стремятся сотворить на земле нечестие, в воздаяние должны быть убиты или распяты, или у них должны быть отсечены накрест руки и ноги, или они должны быть изгнаны из страны. Это будет для них позором в этом мире, а в Последней жизни для них уготованы великие мучения» [5] (Трапеза 5: 33), а также то, что имамы всех мазхабов говорили относительно решения о разбойниках. Правительство мусульманской страны, в которой ищут убежища люди, захватившие самолет, обязано выполнить решение комиссии ученых, что станет выражением повиновения Аллаху, стремления избежать рецидивов этих тяжких преступлений и обеспечения общественной безопасности, а также проявлением милосердия и справедливости по отношению к тем, кто стал жертвой захвата.

Ввиду тяжести и опасности подобных преступлений считаю обязательной публикацию сказанного мною для того, чтобы дать мусульманам доброе наставление, выполнить свой долг и оказать содействие официальным лицам.

Молю Аллаха о том, чтобы Он привел в порядок дела мусульман, продолжал вести их прямым путем и помогал их правительствам принимать решения на основе шариата и руководствоваться им во всем. Да благословит Аллах и да приветствует нашего пророка Мухаммада, его семейство и всех его сподвижников». См. “Маджму’уль-фатауа уаль-макъалят” 1/276-278.

Вопрос: «Что вы можете сказать относительно группировки «Джама’атуль-джихад» и сотрудничестве с ними?» [6]

Ответ шейха Ибн База:

«Мы не должны сотрудничать с ними, и их даже не следует приветствовать (давать им салам). Они должны быть игнорированы, и людей следует предостерегать от их зла, поскольку они – смута и вред для мусульман, и они – братья шайтана!» [7] См. «Кайфа ну’алиджу уаки’аналь-алим» 108-109.

Вопрос: «Каково решение относительно вопроса о нападении на иностранных туристов и других людей, посещающих мусульманские страны?»

Ответ шейха Ибн База:

«Ни на этих людей, ни на любых других, будь то туристы или рабочие, нападать недопустимо, поскольку они въехали в страну с миром и находятся под защитой (аман) [8]. Более того, государственным органам следует рекомендовать ограждать таких людей от всего неподобающего, и нападать на них недопустимо. Никто не должен ни убивать их, ни избивать, ни наносить им обиды, а в случае возникновения каких-либо недоразумений необходимо обращаться к властям. Нападения на таких людей недопустимы, поскольку они направлены против тех, кто пришел с миром, а обращение к тем, кто может помешать их въезду в страну или создать для этих людей какие-либо препятствия, явно заслуживает порицания. Необходимо давать им добрые наставления и призывать их к Исламу или же к отказу от порицаемого, если они являются мусульманами, подкрепляя эти призывы указаниями шариата и обращаясь за помощью к Аллаху.

Нет мощи и силы ни у кого, кроме Аллаха, и да благословит Аллах и приветствует нашего пророка Мухаммада, его семейство и всех его сподвижников». См. «Маджму’уль-фатауа» 8/239.

Также шейх Ибн Баз сказал:

«Нет сомнения в том, что эти теракты совершают те, кто не верует в Аллаха и в Последний день [9]. Среди тех кто верует в Аллаха в Последний день, истинной верой, ты не найдешь того, кто совершает столь отвратительное преступление, которое приносит огромный вред и великое нечестие. Подобное могут совершить лишь те, кто имеет порочное сердце, переполненное злобой, ненавистью, завистью и порчей, в чьем сердце отсутствует истинная вера в Аллаха и Его посланника, да благословит его Аллах и приветствует! Мы просим Аллаха о благополучии». См. “аль-Фатауа” 7/120 и «Джаридатуль-Мадина» 5.25.1416 г.х.

Пак си в грешка. Втора по ред. Въздържай се от подобни коментари.

Броят на самоубийствата е интересен, а от всичкият брой терористични актове - Колко са извършени от мюсюлмани? Въобще, приканата да не се самоубиваш звучи хубаво, но до думичката Джихад и нейната интерпретация, която варира прекалено много посочената прикана губи сила. Въпрос на интерпретация е какво е "самоубийство" и какво е "саможертва".

Да, вие проповядващите ислям всички сте хубави и сладки, радикализъм няма, а всичко било световната конспирация, илюминатите и т.н. Направо ме вкара в "Шифъра на Леонардо."

Не Симич, не мога да се въздържам от коментари, които са базирани на факти, доказани по утвърдена научна методика.Ти може да не обичаш подобни методи, по понятни причини.

Когато се посочва брой на самоубийците естествено се включват и такива по идеолоически причини.

Не зная за световната конспирация, но виж какво ще ти предложа едни снимки на приятелската среща на Шефа на ИДИЛ/Багдади/  с неговите спонсори и съзаклятници.15114d1415617937-%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%

15115d1415617952-%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%

И накрая едно линкче с интервю в което се признават помощите на САЩ за разни бандити в Ирак,Либия,Сирия и къде ли още не.А ти Симчо продължавай да си четеш шифъра на Леонардо.https://desinfowar.wordpress.com/2014/09/04/%D0%BC%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D0%B9%D0%BD-%D1%81%D0%B5-%D0%B8%D0%B7%D1%82%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B0-%D1%87%D0%B5-%D1%81%D1%8A%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B0/

badr,може ли с няколко думи да поясниш какво е салафитски ислям,четох разни неща и никъде няма  еднакво мнение!пише,че от ислямска държава се страхуват и мюсулманите!четох че се обявява срещу ислямската традиця а пък твърдят че са истинския ислям и др.!и понеже това става модерно даже и в западна европа!  казват че са първоизточници на исляма,даже пишеше че доказва мястото на Исус в корана!и понеже увлича много хора,а е и вероятно да е някаква секта и въобще нищо не разбирам,а ми е интересно!

badr,може ли с няколко думи да поясниш какво е салафитски ислям,четох разни неща и никъде няма  еднакво мнение!пише,че от ислямска държава се страхуват и мюсулманите!четох че се обявява срещу ислямската традиця а пък твърдят че са истинския ислям и др.!и понеже това става модерно даже и в западна европа!  казват че са първоизточници на исляма,даже пишеше че доказва мястото на Исус в корана!и понеже увлича много хора,а е и вероятно да е някаква секта и въобще нищо не разбирам,а ми е интересно!

Накратко, тези са някакви супер консерватори в исляма, искащи придържане към ранния арабски ислям само, който те считата че е проповядвал пророка.... Което реално не е така, и имат доста нелогични искания да налагат арабски нрави и обичаи на дурги неарабски мюсюлмански народи...твърдейки че това е изконното в исляма .... Аз бих казал просто, да да, ама не.....

Да ли, не ли, имат оръжие и действат по въпроса с връщането в каменната ера.

Величествени градове като Александрия, Константинопол и много други бяха превърнати в пазари. 

Ако се абстрахираме от избитите хора...Унищожавано бе вековно културно наследство. Преди около 13 години имаше масово унищожаване на статуи на Буда от талибаните. Много по-скоро от онзи период пък, е имало и събития като това:

Джихадисти от ИДИЛ разрушиха 10 шиитски светини в Мосул

Предполагам, че има и по-пресни новини от този тип, просто това е първото попаднало ми при произволно търсене в мрежата.

Ако се абстрахираме от избитите хора...Унищожавано бе вековно културно наследство. Преди около 13 години имаше масово унищожаване на статуи на Буда от талибаните. Много по-скоро от онзи период пък, е имало и събития като това:

Джихадисти от ИДИЛ разрушиха 10 шиитски светини в Мосул

Предполагам, че има и по-пресни новини от този тип, просто това е първото попаднало ми при произволно търсене в мрежата.

Знам, че не ви пука за избитите хора (от които се абстрахираме), за разрушените светини. Защо лицемерите? Най-много се възмущават точно онези, на които им е все едно. Които кощунстват с вярата на другия и така подстрекават към нови безумия. Които много и сладострастно говорят за световно могъщество, справедливост, световен мир. Няма такъв мир.

Не лицемеря. Просто за другото се пише много и постоянно и е ясно по подразбиране. Аз намеквам и като отговор на Śūnyatā, а и към останалите, че човешките жертви далеч не са единствените последици. Освен всичко друго, разрушаването на културното наследство обезсмисля живота на много повече хора, на много поколения живели и трудели се през вековете, за напредъка на цивилизацията в дадените райони.

Не лицемеря. Просто за другото се пише много и постоянно и е ясно по подразбиране. Аз намеквам и като отговор на Śūnyatā, а и към останалите, че човешките жертви далеч не са единствените последици. Освен всичко друго, разрушаването на културното наследство обезсмисля живота на много повече хора, на много поколения живели и трудели се през вековете, за напредъка на цивилизацията в дадените райони.

Напротив.Имаш твърде странни критерии.

Вярно е че талибаните разрушиха будистките статуи, но нима в талибаните е вината.

Не можеш да станеш благ човек, когато 10г. Съветската армия избива близките ти, само това е напълно достатъчно за да оскотее до безумие човек.Но това  далеч не е краят.Последват ги 14г терористични нападения от САЩ и НАТО, които  налагат свой престъпен режим.

И всичко това с/у хора намиращи се в своята страна и на своя териотория.

Затова е нелепо да се хвърля вината в/у талибаните.Всъщност те също са жертви, на истинските бандюги.И това са най-злокобните жертви.Те вече са с повредена психика доживот.

Тежки и тъжни са последиците от войните и няма как да се абстрахираме от жертвите и.

Напротив.Имаш твърде странни критерии.

Вярно е че талибаните разрушиха будистките статуи, но нима в талибаните е вината.

Не можеш да станеш благ човек, когато 10г. Съветската армия избива близките ти, само това е напълно достатъчно за да оскотее до безумие човек.Но това  далеч не е краят.Последват ги 14г терористични нападения от САЩ и НАТО, които  налагат свой престъпен режим.

И всичко това с/у хора намиращи се в своята страна и на своя териотория.

Затова е нелепо да се хвърля вината в/у талибаните.Всъщност те също са жертви, на истинските бандюги.И това са най-злокобните жертви.Те вече са с повредена психика доживот.

Тежки и тъжни са последиците от войните и няма как да се абстрахираме от жертвите и.

Ами айде сега. Видя се докъде всъщност ти е приказката, за това че исляма бил мирна религия и т.н. Ето, ти вече оправдаваш зверствата на  талибаните. В прав текст. А те са радикални ислямисти.

Накратко, тези са някакви супер консерватори в исляма, искащи придържане към ранния арабски ислям само, който те считата че е проповядвал пророка.... Което реално не е така....

добре,а кой ислям е истинския,същинския или традиционен-незнам как точно се нарича.

някъде четох,че за салафитски ислям за първи път в Европа се заговаря в с.Сърница!и ако това е вярно,възможно ли е тука да имат нещо като център или нещо подобно?

Ами айде сега. Видя се докъде всъщност ти е приказката, за това че исляма бил мирна религия и т.н. Ето, ти вече оправдаваш зверствата на  талибаните. В прав текст. А те са радикални ислямисти.

Твърде далеч от твоите възможности е да разбереш докъде ми е приказката.Оправдавал съм зверствата.!?Ти май очевидно не можеш да схванеш разликата м/у зверствата и виновните за тези зверства.

Я да ликвидира някой половината ти род, да те направи по неволя партизанин и да те преследват през целия ти съзнателен живот, а ти ела кажи, че  ще си мирен човечец.

Но ти самият вече си проводник на тази човеконенавистна омраза.Вместо да посочиш виновника ти прехвърляш вината в/у другите жертви на тази война.

добре,а кой ислям е истинския,същинския или традиционен-незнам как точно се нарича.

някъде четох,че за салафитски ислям за първи път в Европа се заговаря в с.Сърница!и ако това е вярно,възможно ли е тука да имат нещо като център или нещо подобно?

Това са общо взето глупости.Няма такива деления на салафитски, малфитски и т.н.Това са пропагандни клишета за да се оправдаят безчинствата на така наречените демокрации с измислени истории.

Нали се досещаш, че звучи крайно тъпо  да се говори за нетрадиционен ислям точно в Мека и Медина и въобще в СА.

Къде ще е традиционния ислям тогава - при ескимосите ли?

Разбира се, че има и крайни елементи, но при 1,5 млрд души е сигурно че има всякакви.Сигурно е че има и такива които са изпаднали в прелест.Сигурно има и съвсем откачени, а и такива, които не знаят какви са и защо са.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.