Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ислям (за любопитни) - част втора

Featured Replies

преди 47 минути, badr написа:

От твоите постове лъха такава  дебилност , че това минава всяка граница.Толкова тъпота на едно място не бях срещал.

Запомни го наизуст.За Християнството, а очевидно ти не си християнин, решенията на Вселенските събори са с много по-голяма тежест от грамадната част от текстовете на НЗ.Авторите от НЗ са Марко, Лука, Матей и т.н.докато решенията на съборите се смятат за внушени от Св.Дух.

Все ми се струва, че Св.Дух е нещо повече от авторите на НЗ.Догмата за св.Троица е гласуван на Никейския Събор, но ти отричаш съборите.Къде Исус в НЗ казва че Бог е троица? Можеш ли да ми посочиш такъв цитат??  - ПРОСТО ЦИТИРАЙ Исус от  НОВИЯ ЗАВЕТ.

Отговори ми първо на моите въпроси и тогава аз ще ти отговоря. Не бягай от отговорите  с въпроси. 

• Отговори 5,4k
  • Прегледи 409,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Да видим какво е предписано за християните в Библията по въпроса за убийството с камъни: Йоан 8:7 Но като постоянствуваха да Го питат, Той се изправи и рече им: Който от вас е

• И с юдаизма (в оргинал). Алия само ще ви каже,че Мутазилите не се считат за мюсюлмани според Исляма. А философия и мистика в Исляма няма. Няма да я подкрепя. Аз приемам всичко,което

• Пророкът се е въздигнал от непостроена джамия намираща се в християнската държава Византия! Няма как да се издигне човек от Джамия, построена след смъртта му /Говоря за Ал Акса /!. И съответно няма к

Публикувани изображения

преди 15 минути, badr написа:

Боя се, че ти нямаш необходимият интелект за да ги схванеш.Не бягам от никакви отговори, а въпросите от поста ми са риторични.

Така отговарят хората, които са безсилни пред фактите и нямат отговор. Един от фактите е, че нагаждате Корана според интересите си /това важи и за опитите ви да "тълкувате" Библията/. Пример: Авраам и "жертването " на Исмаил.  

А относно Троицата , кажи къде в Библията се отрича? 

преди 2 минути, realno написа:

ииТака отговарят хората, които са безсилни пред фактите и нямат отговор. Един от фактите е, че нагаждате Корана според интересите си /това важи и за опитите ви да "тълкувате" Библията/. Пример: Авраам и "жертването " на Исмаил.  

Напълно си свободен да ме смяташ за силен, полусилен или безсилен.И в случая не тълкувам никаква Библия, а само посочвам единодушното твърдение на всички християнски теолози, а то е че решенията на  вселенските събори са внушени от Св.Дух.

И за зла твоя беда именно там е наредено еретиците  да бъдат клани, драни, да им се режат носовете и да се бият с волски жили и прочее изрази на "любов към ближния".

Ако нещо не ти харесват съборите - значи не си християнин.Ето това е факт. 

преди 43 минути, badr написа:

Напълно си свободен да ме смяташ за силен, полусилен или безсилен.И в случая не тълкувам никаква Библия, а само посочвам единодушното твърдение на всички християнски теолози, а то е че решенията на  вселенските събори са внушени от Св.Дух.

И за зла твоя беда именно там е наредено еретиците  да бъдат клани, драни, да им се режат носовете и да се бият с волски жили и прочее изрази на "любов към ближния".

Ако нещо не ти харесват съборите - значи не си християнин.Ето това е факт. 

Никой не отрича събора, защото там не се събират за да преоткриват или създават Троицата, а да се противопоставят на ереси, които я отричат. Предполагам правиш разлика. Тази ерес по - късно е "прегърната" от Мохамед.  И не само тази разбира се. 

"И за зла твоя беда именно там е наредено еретиците  да бъдат клани, драни, да им се режат носовете и да се бият с волски жили и прочее изрази на "любов към ближния"."

Не знам, защо го казваш това. Намекваш, че Исус ли ги е вдъхновил за това? Кажи ясно, че не ми достига интелекта. :)

преди 2 часа, realno написа:

Никой не отрича събора, защото там не се събират за да преоткриват или създават Троицата, а да се противопоставят на ереси, които я отричат. Предполагам правиш разлика. Тази ерес по - късно е "прегърната" от Мохамед.  И не само тази разбира се. 

"И за зла твоя беда именно там е наредено еретиците  да бъдат клани, драни, да им се режат носовете и да се бият с волски жили и прочее изрази на "любов към ближния"."

Не знам, защо го казваш това. Намекваш, че Исус ли ги е вдъхновил за това? Кажи ясно, че не ми достига интелекта. :)

Нищо не намеквам, абсолютно нищо, а направо ти казвам, че съгласно  религията наречена Християнство, решенията  на вселенските събори са дело на Св.Дух, а не на Исус.Съгласно тези решения:

На втория вселенски събор  е решено:  лишават се  от  сан 36 македониански епископа и са предадени  на император Теодосий  Велики, който ги подложил на бой с  говежди жили, показвал ги вързани  на камили  по  тържищата, а после ги заточил в град Сирийски Емекин, и там са намерили смъртта си.

На четвъртия Вселенски събор са осъдени еретиците Диоскор и Евтихия,  а техните единомишленници са били масово подложени на  бой с говяжди  жили и пръчки, хвърляни в затвори  и глобявани   по десет гривена злато.

Петия  Вселенски събор заедно  с император  Юстиниан, след  анатемосфането на еретиците (в случая последователи на Ориген), решил да въведе и  граждански закони за осъждането им.В тези закони за  еретиците са предвидени различни наказания. Режели са носове, ушите, езиците, ръцете и в такъв вид са  показвани по тържищата за назидание,, а след това се изпращат на  доживотен  затвор.

След анатемата на еретиците от  Седмия Вселенски събором царица Теодора измислила" красиво отмъщение": Заповядала да се ударят 200 удара с говеждими жили на  иконобореца  патриарху Иоанн, ослепила го и заточила в сурова  местност. В документите на  събора е казано, че у Константин Арменопол  се намират и други подобни истории, показващи че за  еретици и разколници трябва да се въведат различни наказания в  гражданските закони.

преди 48 минути, realno написа:

Още един "дебил и неинтелигентен фанатик", който не разбира Корана.

Не само не го разбира, но не го е и чел.Типична протестантска пропаганда.

Изпадаш в нелепи ситуации.Ти не коментираш Исляма, а сервираш клипчета, сайтове показващи мнения и възгледи на протестанти за Исляма.

преди 8 часа, badr написа:

сайтове показващи мнения и възгледи на протестанти за Исляма.

Няма "нелепи ситуации" за "проповедника на истината"...  :)

Разбира се - той самия какъв е - та какви клипчета да показва и какви сайтове да цитира... Това може, това прави - търси си мегдан да се изживява на пастор и не пропуска упражненията с Про-Поведи ...

преди 22 часа, badr написа:

Нищо не намеквам, абсолютно нищо, а направо ти казвам, че съгласно  религията наречена Християнство, решенията  на вселенските събори са дело на Св.Дух, а не на Исус.Съгласно тези решения:

На втория вселенски събор  е решено:  лишават се  от  сан 36 македониански епископа и са предадени  на император Теодосий  Велики, който ги подложил на бой с  говежди жили, показвал ги вързани  на камили  по  тържищата, а после ги заточил в град Сирийски Емекин, и там са намерили смъртта си.

На четвъртия Вселенски събор са осъдени еретиците Диоскор и Евтихия,  а техните единомишленници са били масово подложени на  бой с говяжди  жили и пръчки, хвърляни в затвори  и глобявани   по десет гривена злато.

Петия  Вселенски събор заедно  с император  Юстиниан, след  анатемосфането на еретиците (в случая последователи на Ориген), решил да въведе и  граждански закони за осъждането им.В тези закони за  еретиците са предвидени различни наказания. Режели са носове, ушите, езиците, ръцете и в такъв вид са  показвани по тържищата за назидание,, а след това се изпращат на  доживотен  затвор.

След анатемата на еретиците от  Седмия Вселенски събором царица Теодора измислила" красиво отмъщение": Заповядала да се ударят 200 удара с говеждими жили на  иконобореца  патриарху Иоанн, ослепила го и заточила в сурова  местност. В документите на  събора е казано, че у Константин Арменопол  се намират и други подобни истории, показващи че за  еретици и разколници трябва да се въведат различни наказания в  гражданските закони.

Не само не го разбира, но не го е и чел.Типична протестантска пропаганда.

Изпадаш в нелепи ситуации.Ти не коментираш Исляма, а сервираш клипчета, сайтове показващи мнения и възгледи на протестанти за Исляма.

"Нищо не намеквам, абсолютно нищо, а направо ти казвам, че съгласно  религията наречена Християнство, решенията  на вселенските събори са дело на Св.Дух, а не на Исус."

Нищо не каза пак, а казваш, че познаваш Библията. Убеждавам за пореден път, че четеш и тълкуваш Библията както дявола Евангелието. 

Ако нещо е от Святия Дух означава също, че е от Христос, защото за Святия Дух се казва, че е Христовия Дух. Не можеш да ги разделяш. Все едно да подадеш ябълка на някого и да кажеш, че не ти си я дал, а ръката ти. Пълна пародия е написаното от теб. 

Римляни 8:9 Вие, обаче, не сте плътски, а духовни, ако живее във вас Божият Дух. Но ако някой няма Христовия Дух, той не е Негов.
space.gif 
Святия Дух е вдъхновил вярващите да съставят сегашния състава на Библията, да разобличават ересите, но Той не ги е вдъхновявал да убиват или нараняват, защото това е против природата на Духа. Той не може да противоречи на Себе си. Бъркаш го с Аллах.

Гал. 5: 22 А плодът на Духа е: любов, радост, мир, дълготърпение, благост, милосърдие, вярност,

space.gif
23 кротост, себеобуздание; против такива неща няма закон. space.gif
24 А които са Исус Христови, разпнали са плътта заедно със страстите и похотите й.

"Типична протестантска пропаганда."

Снимките и клипа  с обезглавените хора пак ли е християнска пропаганда? Може би е фотошоп и такива неща не са се случвали? 

"Изпадаш в нелепи ситуации.Ти не коментираш Исляма, а сервираш клипчета, сайтове показващи мнения и възгледи на протестанти за Исляма."

Напротив. Не само клипчета пускам, но и коментирам и въпроси задавам, но няма отговор. 

Ето един въпрос: Авраам кого е трябвало да пожетрва според Корана, Исмаил или Исак? Но няма да получа отговор. 

преди 1 час, realno написа:

"Нищо не намеквам, абсолютно нищо, а направо ти казвам, че съгласно  религията наречена Християнство, решенията  на вселенските събори са дело на Св.Дух, а не на Исус."

Нищо не каза пак, а казваш, че познаваш Библията. Убеждавам за пореден път, че четеш и тълкуваш Библията както дявола Евангелието. 

Ако нещо е от Святия Дух означава също, че е от Христос, защото за Святия Дух се казва, че е Христовия Дух. Не можеш да ги разделяш. Все едно да подадеш ябълка на някого и да кажеш, че не ти си я дал, а ръката ти. Пълна пародия е написаното от теб. 

Римляни 8:9 Вие, обаче, не сте плътски, а духовни, ако живее във вас Божият Дух. Но ако някой няма Христовия Дух, той не е Негов.
space.gif 
Святия Дух е вдъхновил вярващите да съставят сегашния състава на Библията, да разобличават ересите, но Той не ги е вдъхновявал да убиват или нараняват, защото това е против природата на Духа. Той не може да противоречи на Себе си. Бъркаш го с Аллах.

Проблема при теб се нарича заинатяване.Аз нищо, абсолютно нищо мое не казвам.Цитирам ти решения на вселенските събори.

Ако с нещо от тях не си съгласен си е твой проблем.Твоята църква например  ги признава.Ти си толкова неук, че не познаваш ученията на вашата църква,Твоята църква признава решенията на тия събори, а ти не.Или интелекта ти е толкова нисък, че не осъзнаваш какво пишеш, или си някакъв мошенник.

Лицето Метцгер писао, редактирало  Библията издавана от вашата църква, но ти не го признаваш.В библията на арабски пише Аллах, но ти не го признаваш че е Бог.

То бива простотия, бива простотия, но твоето няма стигане.Поработи върху общата си култура и интелигентност.Няма смисъл да хабим клавиатурите.

Християнин бил, ама несъгласен с вселенски събори при все, че те са признати от всички тринитарни църкви,Уникална нелепост.

преди 1 час, badr написа:

Проблема при теб се нарича заинатяване.Аз нищо, абсолютно нищо мое не казвам.Цитирам ти решения на вселенските събори.

Ако с нещо от тях не си съгласен си е твой проблем.Твоята църква например  ги признава.Ти си толкова неук, че не познаваш ученията на вашата църква,Твоята църква признава решенията на тия събори, а ти не.Или интелекта ти е толкова нисък, че не осъзнаваш какво пишеш, или си някакъв мошенник.

Лицето Метцгер писао, редактирало  Библията издавана от вашата църква, но ти не го признаваш.В библията на арабски пише Аллах, но ти не го признаваш че е Бог.

То бива простотия, бива простотия, но твоето няма стигане.Поработи върху общата си култура и интелигентност.Няма смисъл да хабим клавиатурите.

Християнин бил, ама несъгласен с вселенски събори при все, че те са признати от всички тринитарни църкви,Уникална нелепост.

Не знам какъв е моя проблем, но твоя, че не приемаш Библията за  Божие слово, за разлика от мен. В църквата, която посещавам, фокуса е върху Библията и Исус.  Те са център на събранията ни, а не решенията на Вселенските събори.  Не може църква, решение на събор или книга на папата, да са над Библията и техните решения да са в противоречие с нея.  Утре може да решат на Вселенски събор да одобрят хомосексуализна и педофилията, пак ли да приемем решенията им, макар, че противоречат на Библията? 

НЯМА църква, която да одобрява насилието, ако ще да е прието на Вселенски събор, защото то противоречи на Библията. 

Галатяни 1:10 Защото на човеци ли искам да угоднича сега, или на Бога? Или искам да угаждам на човеци? Ако бях още угаждал на човеци, не щях да съм Христов слуга.

Разбира се, не ми отговори на въпроса ми за Авраам, Исмаил и Исак.

space.gif
преди 46 минути, realno написа:

Не знам какъв е моя проблем, но твоя, че не приемаш Библията за  Божие слово, за разлика от мен. В църквата, която посещавам, фокуса е върху Библията и Исус.  Те са център на събранията ни, а не решенията на Вселенските събори.  Не може църква, решение на събор или книга на папата, да са над Библията и техните решения да са в противоречие с нея.  Утре може да решат на Вселенски събор да одобрят хомосексуализна и педофилията, пак ли да приемем решенията им, макар, че противоречат на Библията? 

НЯМА църква, която да одобрява насилието, ако ще да е прието на Вселенски събор, защото то противоречи на Библията. 

Галатяни 1:10 Защото на човеци ли искам да угоднича сега, или на Бога? Или искам да угаждам на човеци? Ако бях още угаждал на човеци, не щях да съм Христов слуга.

Разбира се, не ми отговори на въпроса ми за Авраам, Исмаил и Исак.

space.gif

А бре момко.Нали уж Светия Дух е не-помалко Бог от Отца.Как тогава решенията на съборите, които според  християните, са пряко внушени от Св.Дух са неверни? Троичния догмат е приет на съборите.До Никейския събор къде го има символа на вярата? Можеш ли да покажеш къде Иисус казва нещо за троица?? Ама ти даже не знаеш, че и на Никейския събор все  още не е имало троица.Тя се доуточнява на Константинополския.Че Исус е Богочовек се решава на Халкидонския. Въобще християнската догматика се решава именно на съборите.Това че на теб не ти харесва си е твоя работа.Какво утре могат да решат съборите също си е ваш проблем.

преди 3 часа, badr написа:

А бре момко.Нали уж Светия Дух е не-помалко Бог от Отца.Как тогава решенията на съборите, които според  християните, са пряко внушени от Св.Дух са неверни? Троичния догмат е приет на съборите.До Никейския събор къде го има символа на вярата? Можеш ли да покажеш къде Иисус казва нещо за троица?? Ама ти даже не знаеш, че и на Никейския събор все  още не е имало троица.Тя се доуточнява на Константинополския.Че Исус е Богочовек се решава на Халкидонския. Въобще християнската догматика се решава именно на съборите.Това че на теб не ти харесва си е твоя работа.Какво утре могат да решат съборите също си е ваш проблем.

1. Святия Дух е това, което е записано в Библията, а не в Корана.

2. Святия Дух е третото лице на Бог и е Бог.

3. Не отричам решението на Вселенския събор, за Троицата.

4. Решението да се наказват и убиват еретици, ако ще и на Вселенски събор да се вземе, не е от Святия Дух, защото да съди и наказва,  има право само Бог, а не човек.

Сега по разбираемо ли е за теб?  

Голям напън да докажеш, че Библейския Бог, Библията и християнството са като Аллах, Корана и исляма т.е. че  насилието е заложено от Святия Дух. Тъй като парадираш, че познаваш Библията и Корана, сам знаеш, че това няма как да стане. Манипулациите ти не успяват. Насилия и убийства има в Корана. 

Между другото, не ми отговори на въпроса, щом като не е разрешено да се убиват деца /никъде няма забранено в Корана/, възрастни , може ли? Отговори ми  ясно, ако можеш? Ако желаеш, можеш да цитираш и ислямски духовници. Нямам нищо напротив.

Ако искаш, можеш да ми отговориш и за Авраам, Исмаил и Исак. Ако желаеш, можеш да ползваш помощта на известни ислямски духовници. Нямам претенции. 

Най- отличаващото се качество на ню ейдж християните е неспособността им да осмислят, дори най- елементарни логически връзки.

преди 3 часа, realno написа:

Това си е твое мнение.Моето е противоположното.

2. Святия Дух е третото лице на Бог и е Бог.

Отново ми декларираш своята вяра.Няма нужда.Познавам стотици пъти по-добре от теб тази догма и тя не е библейска.

3. Не отричам решението на Вселенския събор, за Троицата.

Освен че тринитарни въпроси се разглеждат  поне на 4 събора, то и кои книги влизат в Библията също е решавано на събори.Не става въпрос само за един събор.

4. Решението да се наказват и убиват еретици, ако ще и на Вселенски събор да се вземе, не е от Святия Дух, защото да съди и наказва,  има право само Бог, а не човек.

Цитирам шестия вселенски събор.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

В Първото правило на Шестия Вселенски събор се казва: „Учим да се признават като произнесени от Светия Дух изреченията на сто и шестдесетте богоносни отци, които се събрали в царстващия град на бившия наш цар Юстиниан, благочестива му памет, които съборно са предали на проклятие и са отхвърлили Теодор Мопсуетски, учителя на Несторий, Ориген, Дидим и Евагрий.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ето че ти си богохулник съгласно християнската теология.Ти си толкова "хитър" че успя да отречеш решения на вселенски събор.Колко умно само!!!

Цитат

Сега по разбираемо ли е за теб?  

Голям напън да докажеш, че Библейския Бог, Библията и християнството са като Аллах, Корана и исляма т.е. че  насилието е заложено от Святия Дух. Тъй като парадираш, че познаваш Библията и Корана, сам знаеш, че това няма как да стане. Манипулациите ти не успяват. Насилия и убийства има в Корана

Боя се, че нищо не се напъвам.Както се вижда просто цитирам  строго официални и канонични църковни документи, които са признати и от твоята църква.Всеки може да провери.Докато ти си голословен.

Между другото, не ми отговори на въпроса, щом като не е разрешено да се убиват деца /никъде няма забранено в Корана/, възрастни , може ли? Отговори ми  ясно, ако можеш? Ако желаеш, можеш да цитираш и ислямски духовници. Нямам нищо напротив.

.Всеизвестната максима - "Всеки е невинен до доказване на противното" е взаимствана от Исляма.Християнската догматика винаги е отричала тази максима и винаги се обявявала против нея.Какво има и какво няма в Курана ти не знаеш.

Редактирано от badr (преглед на промените)

преди 18 часа, badr написа:

Това си е твое мнение.Моето е противоположното.

Това ли е святия дух в Корана?  Наистина е противоположен на Духа на Бог от Библията. 

РАЖДАНЕТО НА КОРАНА

Мюсюлманите вярват, че когато Мохамед е получавал откровенията, които са събрани, за да съставят Корана, той ги е получавал дума по дума директно от Аллах. По този начин се смята, че Аллах e действителният автор на Корана. Коранът е предназначен да се чете по такъв начин, сякаш Аллах говори директно в първо лице. На Мохамед се гледа просто като на човешки пратеник или пратеник на Аллах (rasul-allah). Както е казал един мюсюлмански теолог: „Пророкът е бил съвсем пасивен – всъщност не е бил в съзнание: Книгата в никакъв случай не е негова, нито мислите в нея, нито езикът, нито стилът: всичко е било от Бог, а пророкът само е бил записващ химикал”. [1] Тук има разлика с християнската гледна точка за същността и вдъхновеността на Библията. Християнското разбиране е, че Бог наистина е вдъхновявал авторите на Писанията да предадат Неговите мисли и думи, но всеки един автор е внесъл в тези Писания своя собствен индивидуален човешки стил и личност. Бог е използвал човешки представители като Свои съдове, но Той изобщо не ги е обсебвал. Както ще видим, не такъв е бил случаят с откровенията на Мохамед.

Карън Армстронг, известен и силно симпатизиращ на исляма и Мохамед автор, дава това описание за начина, по който е станала първата среща на Мохамед с това, което мюсюлманите вярват, че е било Гавраил (Джибрил) – „ангелът” в пещерата на Хира:

Мохамед бил откъснат от съня си в своята пещера на планината и се почувствал завладян от поразяващо божествено присъствие. По-късно той обяснил това неописуемо преживяване като казал, че един ангел го обгърнал в ужасяваща прегръдка и той се почувствал така, сякаш въздухът му е бил изтръгнат от тялото. Ангелът му дал кратка команда: „Икра!” (Цитирай!). Мохамед възразил, че не може да цитира; той не бил кахин (един от екстатичните пророци в Арабия). Но, казал той, ангелът просто отново го прегърнал, докато точно както си помислил, стигнал предела на силите си, и открил, че от устата му се изливат божествено вдъхновените думи на новото Писание. [2]

Армстронг обаче нарочно не споменава, че всъщност три пъти „ангелът” е задушавал Мохамед, искайки той да започне да цитира и Мохамед започнал да го прави чак след третия път.[3] Тази среща е в пълно противоречие с обичайния начин, по който протичат ангелските и божествените срещи в Библията, при които ангелите (или самият Господ) почти винаги започват разговора с утешителната фраза: „Не бой се” (Битие 15:1, 26:24, 46:3, Данаил 8:15-19, 10:12, 19, Матей 28:5, 10, Лука 1:13, Лука 1:26-31, 2:10, Откровение 1:17).

В такъв случай не трябва да се изненадваме, когато научим, че след тази ужасяваща и пълна с насилие среща на Мохамед с духа в пещерата, той повярвал напълно, че е обладан от демон. Мохамед бил толкова объркан, че дори поискал да се самоубие. От превода, който Гилауме е направил на известната ранна биография на Мохамед от Ибн Ишак (Sirat-Rasul), четем:

И така, аз [Мохамед] започнах да цитирам, и той [Джибрил] се отдалечи от мен. Събудих се от съня си, и сякаш тези думи бяха записани на сърцето ми… За мен не е имало по-омразно Божие създание от [екстатичен] поет или обладан човек: Дори не можех да ги погледна. Помислих си: „Горко на мен, поет или обладан – Кураиш [племето и рода на Мохамед] никога няма да каже това за мен! Ще отида на върха на планината и ще се хвърля оттам, за да се убия и да намеря покой”. И аз тръгнах да направя така и когато вече бях стигнал до половината на пътя към планината, чух глас от небето, който ми каза: „О, Мохамед! Ти си Пратеник на Бог, а аз съм Джибрил (Гавраил)”. [3]

Споменаването на израза „поет или обладан” идва от схващането, което са имали Мохамед и неговите арабски съвременници. Те вярвали, че поетите създавали своята поезия под вдъхновението на демони. Ат-Табари, един от най-високо уважаваните ранни историци в исляма, казва: „Предислямските араби вярвали в демона на поезията и мислели, че великият поет е бил директно вдъхновяван от демони…” [4]

След това ужасно преживяване Мохамед се върнал вкъщи при жена си Хадиджа. Мохамед все още бил ужасно обезпокоен от тази среща:

Тогава Пратеникът на Аллах се върнал с вдъхновението, мускулите на врата му потрепвали от ужас, докато влязъл при Хадиджа и казал: „Покрийте ме! Покрийте ме!” Покрили го, докато минал страхът му, и после казал: „О, Хадиджа, какво става с мен? После ú разказал всичко, което станало, и казал: „Страхувам се, че нещо може да ми се случи”. [5]

Но не само Мохамед подозирал демоничния източник на своите откровения, очевидно много от съвременниците на Мохамед също вярвали, че неговите преживявания с откровенията са демонични и той е обладан от демон:

Те се отметнаха от него и казаха: „Подучен (от други), обладан човек!”  Сура 44:14 (Юсуф Али).

И казваха: „Какво! Да се откажем ли от боговете си заради един обладан поет?” Сура 37:36 (Юсуф Али).

Очевидно дори е било необходимо Аллах да дойде, за да защити Мохамед и да отговори на критиците му в самия Коран:

Не, вашият сънародник [Мохамед] не е луд. Той видя него [Джибрил] на ясния хоризонт. Той не укрива тайните на невидимото, нито това е слово на прокълнат сатана (Сура 81:22-25).

Той [Коранът] не е реч на поет: малка е вярата ви! Той не е предсказание на гадател: колко малко размишлявате! Това е откровение от Господа на вселената (Сура 69:41, 42).

В такъв случай не е изненадващо това, че след прочитането на коментарите, които съвременниците на Мохамед са правели за него, както и след изучаването на същността на свързаните с откровения преживявания на Мохамед, много учени са се убедили, че Мохамед е бил или епилептик, или обладан от демон, или и двете.[6] След като дискутира някои от конкретните физически феномени на преживяванията на Мохамед, Джон Гилкрайст, южноафрикански християнски автор и много известен авторитет по исляма, завършва своя анализ на различните физически феномени, които придружавали свързаните с откровения преживявания на Мохамед:

Трябва да се отбележи, че хората могат да бъдат подвластни на различни видове пристъпи, които много приличат на епилепсия. По време на живота на Исус при него доведоха едно младо момче, което беше „епилептик” (Матей 17:15) и което страдаше от крайни форми на епилепсия (неочаквано падаше на земята, гърчеше се и не можеше да говори). Няма никакво съмнение обаче, че тази епилепсия не е била обикновена, но причинена от демон, тъй като и на трите места, където е записана случката (в Матей 17, Марк 9 и Лука 9) се казва, че Исус изгони нечистия дух в детето и изцели момчето. Без да се налага осъждение върху Мохамед, въпреки това нека да се каже, че никой, който е подвластен на окултни влияния не може да осъзнае, че пристъпите, подобни на епилептични припадъци, са се случвали на определено време и вместо да причинят загуба на паметта, са имали точно обратния ефект и са оставяли силно въздействащи впечатления в ума на реципиента. Мисионерите навсякъде по света разказват случаи от точно такова естество. И до ден днешен подобни феномени не са нещо необичайно сред ориенталските екстатици и мистици и се разказват навсякъде. [7]

И така, докато апостол Петър описва преживяването на авторите на библейското Писание, като споменава за човеци, които са „говорили от Бога”,  като са били, „движени от Святия Дух” (2 Петрово 1:21), преживяването на Мохамед е било много по-директно, екстатично и мрачно преживяване.Важно е да се отбележи, че никой от библейските пророци никога не се е съмнявал в източника на своите откровения. Преживяването на Мохамед се доближава много повече до преживяването на някой спиритист или човек, който се свързва с духове, отколкото до това на библейски пророк.

ДРУГИ СТРАННИ ФЕНОМЕНИ

Плашещите духовни срещи на Мохамед не приключили с гореописаните примери. При друг случай Мохамед бил „омагьосан”, като наистина вярвал, че има сексуални връзки с жените си, когато всъщност не е правел нищо подобно. Гилауме отбелязва как един мюсюлмански учен казва, че тази магия продължила цяла година. Този епизод от живота на Мохамед е добре документиран в ислямските свещени традиции. Предадено от Айша (Една от жените на Мохамед): „Магия действаше върху Пратеника на Аллах, тъй като той си мислеше, че има сексуални връзки с жените си, докато всъщност той нямаше”. [8]

Тази съвсем странна част от живота на Мохамед би трябвало да е достатъчна, за да накара да се замисли всеки човек, който може да е смятал Мохамед за истински пророк на Бог – или пък за най-великия от всички пророци, както твърдят мюсюлманите. Човек може да си направи извода, че Мохамед, за да изпадне в такова състояние на заблуда, всъщност, или наистина е бил обладан от демон, или е бил сериозно болен, или и двете. Като се имат предвид окултните случки, които определят началните „свързани с откровения” преживявания на Мохамед, не е трудно за човек с истинско духовно разпознаване да си направи някои изводи. Разбира се, тук контрастът е толкова ясен, когато погледнем към живота на Исус, който вместо да се поддава на някаква форма на демонично влияние, освобождаваше много хора от всякакви подобни форми на опресия.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

И в последните изводи виждаме, че откровенията на Мохамед – семената, от които е поникнал ислямът, са започнали сред пълната с насилие и мрак духовна среща на Мохамед с някакво духовно същество в пещерата на Хира. Видяхме, че животът на Мохамед е съдържал периоди или на голяма заблуда, или на очевидна духовна опресия. Също така при опитите да се разпознае първоначалния духовен източник на исляма е важно не само да се види мрачната същност на първото семе, от което е изникнал ислямът, но дори и крайната му визия за бъдещето – неговият напълно узрял „плод”. Демоничните и антибиблейски откровения, които са започнали в пещерата на Хира, достигат своята кулминация с убийството на всеки евреин, християнин и немюсюлманин по света.

БЕЛЕЖКИ:

1. W.H.T. Gairdner, Осъждане на Исляма, (Foreign Mission Committee of the Church of Scotland, 1911) стр. 158.
2. Karen Armstrong, Мохамед: Биография на Пророка (Harper Collins Books, 1993), 46.
3. A. Guillaume, Животът на Мохамед, (Oxford University Press, 2001) стр. 106.
4. At-Tabari Том. 9, стр 167, бележка 1151.
5. Sahih Bukhari Том 6, Книга 60, Номер 478.
6. John Gilchrist, Исус за мюсюлманите, 1986, Benoni, Republic of South Africa. Онлайн версията озаглавена Мохамед и Религията на Исляма също е предоставена онлайн на адрес:
http://answering-islam.org/Gilchrist/Vol1/3b.html
Също така за едно полезно разглеждане на демоничната дейност в живота на Мохамед вижте статията Мохамед и демоните, от Silas:  http://www.answering-islam.org/Silas/demons.htm
7. Пак там. (Gilchrist).
8. Sahih Buhkari Том 7, Книга 71, Номер 660.

Мюсюлманите вярват, че когато Мохамед е получавал откровенията, които са събрани, за да съставят Корана, той ги е получавал дума по дума директно от Аллах. По този начин се смята, че Аллах e действителният автор на Корана. Коранът е предназначен да се чете по такъв начин, сякаш Аллах говори директно в първо лице. На Мохамед се гледа просто като на човешки пратеник или пратеник на Аллах (rasul-allah). Както е казал един мюсюлмански теолог: „Пророкът е бил съвсем пасивен – всъщност не е бил в съзнание: Книгата в никакъв случай не е негова, нито мислите в нея, нито езикът, нито стилът: всичко е било от Бог, а пророкът само е бил записващ химикал”. [1] Тук има разлика с християнската гледна точка за същността и вдъхновеността на Библията. Християнското разбиране е, че Бог наистина е вдъхновявал авторите на Писанията да предадат Неговите мисли и думи, но всеки един автор е внесъл в тези Писания своя собствен индивидуален човешки стил и личност. Бог е използвал човешки представители като Свои съдове, но Той изобщо не ги е обсебвал. Както ще видим, не такъв е бил случаят с откровенията на Мохамед.

Едно и също е. И е логично. 

Разбира се опитите за обособяване на конкретни начини на общение между Бога и хората са сериозен логически препъни камък, дори и за най мъдрите.

южноафрикански християнски автор и много известен авторитет по исляма

ама разбира се - няма по-голям авторитет на исляма от дълбоко религиозен християнски "автор"... Особено от Южна африка - една дълбоко ислямска страна, с ислямски дълбоки традиции и история... :) Отгоре на всичко същия автор се цитира непрекъснато по специално създадени сайтове за целта, за да се ползват за позоваване... Друго заглавие от същите сайтове е "Ислямският антихрист"... един внимателно подбран микс от "истории, систематизации и документи", с една едничка цел...  :) Дааа - няма по-голям авторитет по въпросите на исляма... поклон пред безпристрастния му взор... 

Всичко това е за тотален игнор, защото ти си в положение на очакване непрекъснато някой да ти се закачи и да го ползваш за проповедите си, с безкрайните си повторения. Отдавна трябваше да те изключат от тази тема, но на теб не ти е интересно да пишеш в християнските раздели, щото и там няма как да си интересен с нищо... Пък и няма как да блеснеш докато си търсиш публика за пасторските си игри. 

Всъщност една голяма и сериозна религиозна игра е в основата на писането на реалния колега, който е просто обикновена и невежа пионка в нея. Готовите предварително нагласени текстове и тези, конструирани да вдъхват респект и да внушават някаква форма на авторитетност и така - доверие, е просто част от елементарна манипулативна игра... Дори при незадъбочен анализ избиват на преден план простите и популярни речеви трикове - в изреченията и реда им, в словореда и ползваните понятия и връзки... Въобще - таргета е внимателн подбран и той е с ясен вектор към необразовани и тясно-религиозни люде, с ясна цел да се дискредитират едни идеологични постановки, като основната цел е чрез това да се представи "истината" чрез друга идеология.

на 4.06.2018 г. в 22:10, _ramus_ написа:

Въобще - таргета е внимателн подбран и той е с ясен вектор към необразовани и тясно-религиозни люде, с ясна цел да се дискредитират едни идеологични постановки, като основната цел е чрез това да се представи "истината" чрез друга идеология.

ЗАЩО ГОВОРИШ ЗА ИСТИНАТА, КАТО ТЯ НЕ ТЕ ИНТЕРЕСУВА. ЗА ТЕБ Е ВАЖЕН ФАЛШИВИЯ МИР. 

НЕ ВСИЧКИ МОЖЕМ ДА БЪДЕМ ОБРАЗОВАНИ И С ОБЩА КУЛТУРА КАТО МОХАМЕД. 

НЯКОИ ОТ ПРЕДИСЛЯМСКИТЕ ИЗТОЧНИЦИ ЗА МАТЕРИАЛ НА КОРАНА

АРАБСКИ ИЗТОЧНИЦИ

Коранът повтаря фантастични арабски приказки така, сякаш те са били реалност.

Арабски легенди за приказни джинове запълват страниците (G.G. Pfander, Balance of Truth, pp. 283).

Историята за женската камила, която скочила от една скала и станала пророк, е била известна още преди Мохамед (Сура 7:73-77, 85; 91:14; 54:29).

Историята за хората от едно село, които били превърнати в маймуни, понеже не пазили съботата, а ловели риба, била популярна легенда в дните на Мохамед (Сура 2:65; 7:163-166).

Историята за дванайсетте бликащи извора, която откриваме в Сура 2:60, е част от предислямските легенди.

Историята тип „Рип Ван Уинкъл”, в която седем човека и техните животни спали 309 години в една пещера, след което се събудили в идеална форма (Сура 18:9-26)!

Тази легенда може да бъде открита както сред гръцки и християнски басни, така и сред арабските мъдрости.

Приказката за частите на четирима мъртви, насечени на парчета птици, които полетели, е била известна по времето на Мохамед (Сура 2:260).

Съвсем ясно е, че Мохамед е използвал такава предислямска литература като „Саба Малакат от Имраул Кайс” в своята композиция на сури 21:96; 29:31,46; 37:59; 54:1, и 93:1.

ЕВРЕЙСКИ ИЗТОЧНИЦИ

Много от историите в Корана са заимствани от еврейския Талмуд, Мидраш и много апокрифни произведения.

Това е посочено от Ейбрахам Гайгер през 1833 г. и по-късно е документирано от еврейския изследовател, д-р Ейбраха Катц  от Университета на Ню Йорк през 1954 г. (Краткият Речник на исляма, p. 229; Jomier, Библията и корана – Henry Regency Co., Chicago, 1959, 59ff; Sell, Studies, pp. 163ff.; Guillaume, Islam, p. 13).

1. Източникът на Сура 3:35-37 е фантастичната книга наречена „Протоевангелието на Яков Малкия”.

2. Източникът на сура 87:19 е „Заветът на Аврам”.

3. Източникът на сура 27:17-44 е „Вторият Таргум (тълкование) на Естир”.

4. Фантастичната басня как Бог направил така, че един човек да „умре за 100 години”, като нямало неблагоприятни последствия за храната му, запасите за пиене или на магарето му, била еврейска (Сура 2:259ff).

5. Идеята, че Моисей е бил възкресен и друг подобен материал идва от еврейския Талмуд (Сура 2:55, 56, 67).

6. Историята в Сура 5:30, 31 също може да бъде открита в предислямски творби от Пирке Раби Елеазар, „Тълкованието на Йонатан Бен Узия” и „Тълкованието на Йерусалим”.

7. Приказката за избавлението на Аврам от Нимродския огън идва от Мидраш Раба (вж Сура 21:51-71; 29:16, 17; 37:97, 98).

Трябва да отбележим, че Нимрод и Аврам не са живели по едно и също време. Мохамед честото бъркал идентичността на хора в Корана, които не са били съвременници.

8. Небиблейските подробности от посещението на Савската царица в Сура 27:20-44 идва от „Втория таргум (Тълкувание) на Книгата на Естир”.

9. Източникът за Сура 2:102 без съмнение е Мидраш Ялкут (глава 44).

10. Историята как Бог вдига планината Синай и я държи над главите на евреите, заплашвайки да ги смаже, ако не приемат закона, която откриваме в Сура 7:171 е взета от еврейската книга  Абода Сара”.

11. Историята за изработването на златното теле в пустинята, чийто образ изскочил от огъня напълно оформен и даже измучал (Сура 7:148; 20:88), идва от Пирке Раби Елеазар.

12. Седемте небета и адът, описани в Корана, идват от Зоар и Хагига.

13. Мохамед използва Завета на Аврам да учи, че в деня на страшния съд ще се използва кантар или везни, за да се претеглят добрите и лошите дела при определянето кой ще отиде в рая или в ада (Сура 42:17; 101:6-9).

ЕРЕТИЧНИ ХРИСТИЯНСКИ ИЗТОЧНИЦИ

Едни от най-документираните и подронващи авторитета на Корана факти е употребата на еретични „християнски” гностични евангелия и други басни като материал за Корана.

Енциклопедия Британика коментира:

Той (Мохамед) явно е имал представа за евангелието само от апокрифни и еретически източници (15:648).

Това е било посочвано много пъти от различни учени (Ричард Бел, Introduction to the Quran, pp. 163ff. вж.: Бел, „Възникването на исляма в християнска среда”, pp. 110ff, 139ff; Sell, Studies, pp. 216ff. вж. също Тисдал и Фандер).

Например в Сура 3:49 и 100:11O, бебето Исус проговаря от люлката! По-късно Коранът представя случка, в която детето Исус прави птичка от глина и тя оживява.

Библията ни разкрива, че първото чудо на Исус било на сватбата в Кана (Йоан 2:11).

САВСКИ ИЗТОЧНИЦИ

Мохамед вмъква в исляма части от религията на сабеите (Енциклопедия на исляма (ed. Eliade), pp. 303ff.; International Standard Bible Encyclopedia, pp. 1:219ff.).

Той усвоил такива езически ритуали, като:

-Поклонението при Кааба;

-Молитва пет пъти на ден в посока Мека (Мохамед избрал молитвата да бъде пет пъти, точно както савите се молили);

-Пост за част от денонощието за един цял месец.

ИЗТОЧНИ РЕЛИГИОЗНИ ИЗТОЧНИЦИ

Мохамед извлякъл някои от идеите си от източни религии като зороастризма и индуизма. Всички тези неща съществували далеч преди той да се роди.

Коранът приписва следните случки на Мохамед, които реално са били познати отпреди него (Сел, Studies, pp. 219ff.):

-Историята за пътешествие – полет през седемте небета;

-Хуриите от рая;

-Азазел и други духове излизащи от ада;

-„Светлината” на Мохамед;

-Мостът на Сират;

-Раят с вино, жени и песни (от Персите);

-Царят на смъртта;

-Историята за пауна.

АРАБСКИ РАСИЗЪМ

Според буквалния арабски превод на Сура 3:106, 107 в Деня на великия Съд ще бъдат спасени само хора с бели лица. Хора с черни лица ще бъдат осъдени. [Това е плътско възприемане на един популярен израз. Арабските изрази „ибядат ууджухахум”, с буквално значение „лицата им побеляха” , както и „исуадат ууджухум”, което е „лицата им почерняха” са изрази употребявани с фигуративно значение, които масово са били използвани от араби и християни и се отнасят до доброто или лошото поведение, добрите нрави и лошите нрави].

ПЛЪТСКИ РАЙ

Коранът обещава рай, пълен с вино и свободен секс (Сура 2:25; 4:57; 11:23; 47:15).

Ако злоупотребата с алкохол и секс се счита за грях на земята, как така е допустима за рая?

Коранът рисува картина на рая, която отговаря на фантазиите на един арабин езичник от седми век.

Плътската концепция за харем от красавици и толкова вино, колкото можеш да поемеш, са в пълен разрез с духовността и святостта в библейската концепция за рай (Откровение 22:12-17).

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Докато посветеният мюсюлманин вярва с цялото си сърце, че ритуалите и доктрините на исляма са с напълно небесен произход и затова не могат да имат никакви земни източници, то учените от Близкия изток са демонстрирали отвъд всяко съмнение, че корените на всеки ритуал и всяко вярване от исляма могат да бъдат проследени в предислямската арабска култура.

С други думи, Мохамед не е проповядвал нищо ново. Всичко, което е поучавал е било вече вярвано и практикувано в Арабия дълго преди той да се роди. Дори идеята за „единствен бог” е била заимствана от евреите и християните.

преди 2 часа, realno написа:

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Докато посветеният мюсюлманин вярва с цялото си сърце, че ритуалите и доктрините на исляма са с напълно небесен произход и затова не могат да имат никакви земни източници, то учените от Близкия изток са демонстрирали отвъд всяко съмнение, че корените на всеки ритуал и всяко вярване от исляма могат да бъдат проследени в предислямската арабска култура.

С други думи, Мохамед не е проповядвал нищо ново. Всичко, което е поучавал е било вече вярвано и практикувано в Арабия дълго преди той да се роди. Дори идеята за „единствен бог” е била заимствана от евреите и християните.

В заключение.. - Пак дебилни истории.Никога, ама абсолютно никога Исляма не е претендирал, че е нова религия, че внася нещо различно като основна доктрина.Напротив Исляма претендира че е продължение на вярата Авраамова,Мойсеева.и т.н и т.н.. Самият Ислям не признава че е нещо ноео.

Такива глупости могат да редят само твърде прости хорица. 

преди 44 минути, badr написа:

В заключение.. - Пак дебилни истории.Никога, ама абсолютно никога Исляма не е претендирал, че е нова религия, че внася нещо различно като основна доктрина.Напротив Исляма претендира че е продължение на вярата Авраамова,Мойсеева.и т.н и т.н.. Самият Ислям не признава че е нещо ноео.

Такива глупости могат да редят само твърде прости хорица. 

"Такива глупости могат да редят само твърде прости хорица. "

Това определение важи за хората, които вярват на Мохамед и на написаното от него в Корана.

Защото Корана освен, че е плагиатстван, от къде ли не, но противоречи на науката, археология , история и какво ли не, дори Аллах сам на себе си. 

Ето примери. Ти кажи това имали го или не в Корана, без да нагрубяваш, ако обичаш. Тук сме да обясняваме. 

МОЖЕ ЛИ БОГ ДА СИ ПРОТИВОРЕЧИ?

Много библейски истории, записани в Корана са грешно предадени и са в противоречие с Библията. Ето някои примери:

ИСТОРИЯТА НА КАИН И АВЕЛ
  • След като Каин убил брат си Авел, според Корана „Бог изпратил гарван, който му показал как да скрие срама от брат си” (Сура 5:31). Това не е споменато в Библията.
ИСТОРИЯТА ЗА НОЙ И ПОТОПА
  • Сура 11:42 и 43 от Коранът твърди, че един от синовете на Ной отказал да се качи в Ковчега и се удавил в потопа, докато Библията твърди, че всичките трима синове на Ной са се качили в Ковчега и са се спасили от потопа (Битие 7:7).
  • Сура 11:44 от Коранът твърди, че Ноевият ковчег се е спрял на планината Джуди, докато Библията казва, че мястото е било планина Арарат (Битие 8:4).
ИСТОРИЯТА ЗА АВРААМ
  • Според Корана името на бащата на Авраам е Азар (Сура 6:74), докато Библията твърди, че е Тара (Битие 11:26).
  • Коранът твърди, че Авраам имал двама сина, а Библията – осем.
  • Според Корана някои от синовете на Авраам са живели в долината край Мека (Сура 14:37), а според Библията те са живели в Хеврон (Битие 13:18).
  • Коранът твърди, че Авраам е имал две съпруги, а според Библията той е имал три.
  • Според Корана той е построил Кааба (Сура 2:125-127). В Библията не се споменава подобно нещо.
ИСТОРИЯТА ЗА МОИСЕЙ
  • Коранът твърди, че осиновителката на Моисей е била фараоновата съпруга (Сура 28:9), докато според Библията това е било дъщерята на фараона (Изход 2:5).
  • Според Корана Аман е живял в Египет по времето на Моисей (Сура 28:6), а според Библията той е живял в Персия по времето на цар Артаксеркс (Естир 3:1).
ИСТОРИЯТА ЗА МАРИЯ (МАЙКАТА НА ИСУС) 
  • Коранът твърди, че неин брат бил Аарон (Сура 19:28), а Библията, че Аарон е живял 1300 години преди Мария (Числа 26:59).
  • Тя била родила Исус под едно палмово дърво (Сура 19:23), а според Библията тя е родила в обор (Лука 2:7).
  • Исус говорел и вършел чудеса още докато е бил бебе (Сура 19:24-26). Библията не споменава подобно нещо.  
  • Захарий не могъл да говори три нощи (Сура 19:10), а в Библията се твърди, че той не могъл да говори докато не се родил синът му (или около девет месеца) (Лука 1:20).

МОЖЕ ЛИ БОГ ДА Е ДОПУСНАЛ ТЕЗИ ГРЕШКИ?

Мюсюлманите вярват, че Коранът е словото на Аллах (Бог), записано точно така, както го е изговорил. Понеже Бог е непогрешим, то трябва да се очаква че и Коранът също е безгрешен. Въпреки това, като изследваме Корана, ние се сблъскваме с много изявления, които противоречат на безспорните факти от науката. Трудно можем да приемем, че тези грешки са допуснати от един образован човек, камо ли да ги припишем на един Всезнаещ Бог. Списъкът с грешки в Корана е доста дълъг и те детайлно са дискутирани в други книги. Тук ще бъдем по-кратки и ще разгледаме само няколко примера. Целта ни е да си отговорим на въпроса, дали Бог може да допусне подобни грешки и дали наистина Бог е бил автора на Корана.

ГЕОГРАФСКИ НЕСЪОТВЕТСТВИЯ

ЗЕМЯТА Е НЕПОДВИЖНА    

„ Сътвори Той небесата без видима за вас опора и положи върху земята непоклатими планини, за да не се люлее с вас, и пръсна по нея всякакви животни. Ние изпращаме дъжд на земята и произвеждаме на земята всеки вид благородно животно, по двойки” (Сура 31:10).

СЛЪНЦЕТО ЗАЛЯЗВА В ПОТОК

„И пое той един път, докато достигна залеза на слънцето. Намери го да залязва в поток от мътни води: близо до него откри един народ: Ние казахме: „О Зул-карнаин! (ти, който имаш власт) можеш да ги измъчиш или да им сториш добрина” (Сура 18:86).

ИСТОРИЧЕСКИ ГРЕШКИ

ФАРАОНЪТ ПОСТРОИЛ ВАВИЛОНСКАТА КУЛА В ЕГИПЕТ 

„Фараонът казал: „О знатни! Не знам да имате друг бог освен мен. И ми разпали пещ за тухли от глина, о, Аман, и ми построй кула, дано зърна бога на Муса (Моисеевия Бог), но що се отнася до мен, аз мисля, че (Моисей) е лъжец!” (Сура 28:38).

АЛЕКСАНДЪР ВЕЛИКИ Е БИЛ ПРОРОК

„Питат ли те относно Зул-карнаин (Александър Велики), кажи: „Ще ви известя нещо за него”. Наистина, ние установихме владичеството му на земята и ние му дадохме средствата и начините за постигане на всичко. И пое той един път, докато стигна залеза на слънцето, и откри, че то залязва в поток от мътни води: до него откри един народ: Ние казахме: „О Зул-карнаин! (ти, който имаш власт), можеш да ги измъчиш или да им сториш добрина” (Сура18:83-88).

ЕТИЧНИ НЕСЪОТВЕТСТВИЯ

УЗАКОНЯВАНЕ НА ЛЪЖЕСВИДЕТЕЛСТВОТО

„Аллах не ви придиря за празнословието в клетвите ви, ала ви придиря за намеренията на сърцата ви. Той е многомилостив и всепрощаващ” (Сура 2:225).

УЗАКОНЯВАНЕ НА УБИЙСТВА

„О, Пророче! Подбуждай вярващите към сражението. Ако сред вас има двайсетина търпеливи и упорити, то те ще надвият над двеста души: ако има стотина, то те ще надвият над хиляда неверници: защото това е несмислен народ” (Сура 8:65).

УЗАКОНЯВАНЕ НА ИЗМАМАТА

„Аллах не ви придиря за празнословието на вашите клетви, а ви придиря, когато се обвързвате с клетвите. За изкупление десет нуждаещи се да бъдат  нахранени от препитанието по средата на онова, с което храните семействата си, или да бъдат облечени, или да се освободи един роб. А който няма възможност, да пости три дни. Това е изкуплението за вашите клетви, ако сте се врекли. И спазвайте своите клетви! Така Аллах ви разяснява своите знамения, за да сте признателни!” (Сура 5:89).

НАУЧНИ НЕСЪОТВЕТСТВИЯ

ТРУП, КОЙТО СТОИ ОБЛЕГНАТ НА ЖЕЗЪЛ ЦЯЛА ГОДИНА 

„И когато отсъдихме да умре [Соломон], нищо не им посочи, че е мъртъв, освен една земна твар, която гризеше тоягата му. И когато падна той, на джиновете се изясни, че ако са знаели неведомото, не биха търпели такова унизително мъчение” (Сура 34:14).

СЪН, КОЙТО ТРАЕ ТРИСТА И ДЕВЕТ ГОДИНИ 

„Така те останаха в пещерата триста години, а някои прибавят и девет” (Сура 18:9-26).

ЗАКОНОВИ НЕСЪОТВЕТСТВИЯ

БИЧУВАНЕ НА СВИДЕТЕЛЯ 

„А на онези, които набедят целомъдрени жени, а после не доведат четирима свидетели, ударете осемдесет бича и не приемайте никога тяхно свидетелство! Тези са нечестивците” (Сура 24:4).

БОГ ПОВЕЛЯВА ДА СЕ ВЗИМА ПЛЯЧКА

„И знайте, че каквото и да придобиете във война, то една петина от него е за Аллах и за Пратеника, и близките, и сираците, и нуждаещите се, и за пътника в неволя. Ако вярваш в Бог и в откровението, което Той е изпратил на нашия слуга в Деня на разграничението, в деня, когато двете множества се срещнаха. Аллах за всяко нещо има сила” (Сура 8:41).

Тъй като Библията предхожда Корана и имаме пълното основание да вярваме, че тя е неподправена, мюсюлманските теолози ще трябва доста да се потрудят да обяснят подобни несъответствия и грешки в тяхната Книга.

ОСВЕН ТОВА, КАК ЩЕ КОМЕНТИРАШ ПРОТИВОРЕЧИЯТА В КОРАНА? ИМА ЛИ ГИ ИЛИ НЕ? 

НАДЯВАМ СЕ ДА НЕ КОМЕНТИРАШ МОЯТА ЛИЧНОСТ, ЗАЩОТО НЕ АЗ СЪМ ПИСАЛ КОРАНА. 

ПРОТИВОРЕЧИЯ В КОРАНА

В Сура 3:42, 45 се казва, че НЯКОЛКО ангели се явили на Мария да възвестят раждането на Исус.

Колко ангели са говорили на Мария?

В Сура 19:17-21 се казва, че само ЕДИН ангел се явил на Мария.

В Сура 22:47 и 32:5 се казва, че един ден за Аллах е равен на 1,000 човешки години.

На колко човешки години се равнява един ден за Аллах? 

В Сура 70:4 се казва, че един ден за Аллах е равен на 50,000 човешки години.

В Сура 41:30 и 57:21 се казва, че има само една градина в рая.

Колко градини има в рая?

В Сура 18:31, 22:23, 25:33, и 78:32 се казва, че има много градини в рая.

Сура 56:7 казва, че ще има три различни групи при Последния Съд.

Колко групи от хора ще има при Последния Съд?

Сура 90:18-19 и 99:6-8 казват, че ще има две различни групи при Последния Съд.

Сура 32:11 – ангелът на смъртта.

Сура 47:27 – ангелите (множествено).

Кой взима душите, по време на смъртта?

Сура 39:42 – „Аллах е който взима душите по време на смъртта.”

Сура 35:1 – ангелите имат 2, 3, или 4 чифта крила.

Колко крила имат ангелите?

Ангел Гавраил има 600 крила (Сахих Бухари, том 4, книга 54, номер 455).

Сура 54:19 – Един ден.

От колко дни се нуждаеше Аллах, за да унищожи адитите?

Сура 41:16 и 69:6,7 – Няколко дни.

Сура 7:54, 10:3, 11:7, и 25:59 ясно заявяват, че Бог сътворил „небесата и земята” за шест дни. 

За колко дни бяха сътворени небесата и земята?

В Сура 41:9-12, в подробното описание на сътворяването, дните общо се равняват на осем.

Сура 2:29 казва, че земята била сътворена първо и после били сътворени небесата.

Кое беше създадено първо – небесата илиземята?

Сура 49:27-30 казва, че небесата били сътворени първо и после била сътворена земята.

Сура 41:11 заявява, че по време на сътворяването небесата и земята първоначално били разделени и после съединени.

Небесата и земята – разделени или съединени?

Сура 21:30 заявява, че първоначално те били съединени и после разделени.

Сура 4:48, 116

Не.

Дали Аллах прощава грехът ширк?

Сура 4:153, 25:68-71

Да.

Исус беше роден след повече от 1,000 години след Моисей.

Моисей и Инджил.

В Сура 7:157, Аллах казва на Моисей какво е написано в Инджил (книгата дадена на Исус).

Сура 2:97 – Ангелът Гавраил.

Кой донесъл откровението от Аллах за Мохамед?

Сура 16:102 – Святият Дух.

Сура 18:89-98 казва, че Александър Велики е бил посветен мюсюлманин и е живял до дълбока старост.

Александър Велики

Историческите записки показват, че Александър Велики умрял млад, на 33 години. Той вярвал, че е божествен и насилвал другите да го признаят като такъв. В Индия на реката Хифасис, той издигнал дванадесет олтара на дванайсетте олимпийски богове.

Сура 9:30 казва, че евреите вярват, че Ездра е синът на Бога – Месията.

Ездра, синът на Бога

Това никога не е било в учението на юдеизма.

Сура 20:90-100 казва, че самарянин е помогнал на израилтяните да построят златния телец, който мучал като излезнал от огъня.

Златният телец

Самаряните не са съществували като народ до най-малко 1000 години  след Моисей и изхода на израилтяните от Египет.

ВЪЗМОЖНО ЛИ Е ЕДИН ЖИВ БОГ ДА ДОПУСКА ТАКИВА ПРОТИВОРЕЧИЯ? ТАКА МОЖЕ ДА СБЪРКА САМО ЧОВЕК, НО НЕ И БОГ. 

преди 7 часа, realno написа:

НАДЯВАМ СЕ ДА НЕ КОМЕНТИРАШ МОЯТА ЛИЧНОСТ

личност няма. Както и няма какво да се коментира липсата й.

Пионките не могат и няма как да претендират да са субекти. Всичко е наготово, нагласено - тяхната роля е само да са рупори и репликатори. Това е най-елементарния и първосигнален вариант на последовател. Един типичен фанатик и чудесен инструмент на тия, дето замислят интригите.  

Репликацията е следствие и фрагмент от една голяма игра. Срещу мюсюлманизацията се изправя добре овладените и отработени инструменти на протестантските секти. Разбира се - срещу Клина, се противопоставя друг клин. Не че има някаква съществена разлика по същество - таргета и в двата случая е ясен и съвсем точен - битката е именно за по-елементарните души, объркани, с проблеми в идентичността и търсещи "котви" във вид на подходящи обяснения за живота, света и... тях самите. Търсещи все пак и различна идентичност, като израз и на бунт, израз на уклон към различното, нещо като тийнейджърския "бунт на мравката".

Така, че предварително създадената мрежа от теоретични постановки, се превръща в мрежа от сайтове, с вкарани в тях добре манипулирани текстове, таблици, клипчета... с цел зарибявка. В Пловдив години наред петдесятниците са се врязали в мюсюлманските уклони на ромите, обикалят от врата на врата, като основно се целят в младежите и тийнейджърите - като най-подходящи... Това продължава и досега... Това тук, в темата е само ехо от всичко това и поредната бледа сянка, която да се изживява на пастор и будител... Отгоре на всичко - без дори елементарни качества на това, което се опитва да изиграе.

преди 20 часа, realno написа:

В Сура 22:47 и 32:5 се казва, че един ден за Аллах е равен на 1,000 човешки години.

На колко човешки години се равнява един ден за Аллах? 

В Сура 70:4 се казва, че един ден за Аллах е равен на 50,000 човешки години.

Това, ако наистина го пише в Корана, щото аз не съм го чел, това е повлияно от поли теистически представи.

С такива богове, също не можем да общуваме без пророци, чисто логически, поради различните (наши и техни) субективни възприятия за пространство и време.

Но Аллах от корана съм чувал, че се води единен бог, а съгласно това, не можем да му вменяваме субективни възприятия за пространство и време, и да сравняваме неговото пространство-време с нашето.

Мда  - добре, че така пише в Курана, който ми е на два клика разстояние. Абдал тръгнал да търси абдали. Барем да го беше прочел, като се е засилил да го критикува в детайли, пък то горкото, може само да копи- пейства от тараторите на неговата църква. А е християнино, я кажи от коя църква си ти? - до тук видяхме, че католицизма и православието не ги бръснеш за християнство.

преди 1 минута, sound написа:

Мда  - добре, че така пише в Курана, който ми е на два клика разстояние.

преди 2 часа, Реджеп Иведик написа:

Но Аллах от корана съм чувал, че се води единен бог, а съгласно това, не можем да му вменяваме субективни възприятия за пространство и време, и да сравняваме неговото пространство-време с нашето.

Да, и аз тъкмо проверих. Нали сме любопитни. Поне ни се дават откъде в Корана са цитатите, да надникнем и да видим, че нищо такова не се твърди в тях и че са представени превратно. Наистина се споменават някакви числа за брой дни, равни на един Ден ( обикновено този Ден е по основателна причина изписан с главна буква), но не за Аллах, а за някой друг. 

Ще се въздигнат към Него ангелите и Духът [Джибрил] в Ден, колкото петдесет хиляди години, 

И искат от теб [о, Мухаммед] да ускориш мъчението, но Аллах никога не нарушава Своето обещание. Един ден при твоя Господ е като хиляда години от онези, които вие броите.

Той управлява делата от небето до земята, после те се въздигат към Него в един Ден, колкото хиляда години, според вашето броене.

И въобще при буквално или извадено от контекста четене, а тъкмо това свещено писание е особено тъмно и неясно, в сравнение с други, винаги могат да се намерят противоречия. Има ги даже в разни изказвания на Иисус от Евангелията, какво да спорим, но само при невнимателно, несъобразено с контекста четене. Те са алегорични при това, смисълът им е скрит за нас, при което ислямските богослови се отървават с обяснението "само Аллах знае". Така поне е честно пък, какво. 

Например където Христос сякаш ни призовава да намразим баща, майка и всичките си роднини, което явно е в нарушение на една от десетте заповеди.

Реално очевидно се занимава с дребнави и безсмислени заяждания в момента.  

Между другото, по-интересно за един християнин е да разгледа изключителната роля на Иса ал Масих в Корана. Например, че не е мъртъв, а жив и в момента е при Аллах, след което ще се върне да унищожи Даджал (антихриста), да свидетелства за/срещу нас в Съдния Ден и много други любопитни неща. В Исляма именно на него е възложена мисията окончателно да установи истинската религия (ислям) на земята. След връщането си ще живее четиридесет години, след което и той ще умре като всеки смъртен човек. 

Куриозното е за мен, че изказване за смърта на Христос - дори не на човека Исус, а именно на Сина на Бога Христос - фигурира в славянския превод на 3 книга на Ездра от Стария Завет, една апокрифна книга с неясен произход и апокалиптично съдържание, на която изглежда все пак се държи, щом синодалната библия винаги я съдържа. 

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.