Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ислям (за любопитни) - част втора

Featured Replies

преди 8 минути, Реджеп Иведик написа:

И Мохамед е неговия пророк !

Я да не скромничиш - всички тука знаем, че си ти. :Д

п.п. малко ми е скучно да влизам в поредния тролски спор, така че оставям на спокойствие заключението ти, как философията на науката не е мръднала на йота от Лаплас насам - ма кел файда, че си чел толкоз не малко Джепе, кел файда.

• Отговори 5,4k
  • Прегледи 409,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Да видим какво е предписано за християните в Библията по въпроса за убийството с камъни: Йоан 8:7 Но като постоянствуваха да Го питат, Той се изправи и рече им: Който от вас е

• И с юдаизма (в оргинал). Алия само ще ви каже,че Мутазилите не се считат за мюсюлмани според Исляма. А философия и мистика в Исляма няма. Няма да я подкрепя. Аз приемам всичко,което

• Пророкът се е въздигнал от непостроена джамия намираща се в християнската държава Византия! Няма как да се издигне човек от Джамия, построена след смъртта му /Говоря за Ал Акса /!. И съответно няма к

Публикувани изображения

Е теб, като те има, толкоз ли не можеш да схванеш, че моята реплика е към твоя пост. о.О - за който е повече от видно, че е към реплика към поста на Ауми ..... да не си пиян бе Джепе? нещо необичайно неадекватен ми се струваш тази вечер.

преди 2 часа, sound написа:

Философията на науката претърпява своето развитие от времето на Лаплас насам - напук на Радецки и неговото твърдение, че философията е чисто шарлатанство, то все пак философията стои в основата на науката -  и насоката на предположенията се влияе от редица други аспекти в научния метод, като изследване, проверка, верифицируемост, а не само и единствено на фактора доказателства.....

Грешка, математиката стои в основата на науката, а не философията. “Изследване, проверка, верификация” = доказателство, с други думи установяване на истината, нищо по-ново от по-развито от гения-математик Лаплас.

Оххх милата - даже и не подозираш, че математиката е тръгнала от философията, и че всъщност първата е езика на науката, а не нейна основа. Всичкото човешко познание е тръгнало от философията - без философия ....... например няма и да вденеш, че доказателства може и да липсват, но обект/ явление/ процес/ за изследване да има и т.н

преди 28 минути, sound написа:

Оххх милата - даже и не подозираш, че математиката е тръгнала от философията, и че всъщност първата е езика на науката, а не нейна основа. Всичкото човешко познание е тръгнало от философията - без философия ....... например няма и да вденеш, че доказателства може и да липсват, но обект/ явление/ процес/ за изследване да има и т.н

Има, има, много неща има (обекти/явления/процеси) без доказателства, като например БОГ....

преди 5 часа, Sleda написа:

Има, има, много неща има (обекти/явления/процеси) без доказателства, като например БОГ....

И Аксиомите, да се свети името им. 

Или Първоначалата, както се изразява Декарт, като математик с упадъчно християнско вероизповедание.

преди 9 часа, Aumi написа:

Имаш нещо предвид, но не знам какво общо имам аз с това, което имаш предвид?!

Че какво повече може да има от Бог?

...

Ля иляхе илляллах“ / „Няма друг Бог, освен Аллах“.

http://grandmufti.bg/bg/home/news-room/novini/4309-chetiri-dostoinstva-pri-proiznasyaneto-na-dumite-lya-ilyahe-illyallah.html

Разтълкувай ми какво означава това „Няма друг Бог, освен Аллах“.

Еднакви думи ли се използват в Корана за Бог и Аллах?

преди 1 час, realno написа:

Разтълкувай ми какво означава това „Няма друг Бог, освен Аллах“.

Еднакви думи ли се използват в Корана за Бог и Аллах?

Четирите отделни думи във фразата lā ilāha illā allāh имат следните значения:

lā = не, не, никой, нито
ilāha = бог, божество, обект на поклонение
ill ā = но освен, че (illā е свиване на in-lā, буквално ако не е )
allāh = allāh

https://translate.google.bg/translate?hl=bg&sl=en&u=https://wahiduddin.net/words/tahlil.htm&prev=search

Може би буквално трябва да се преведе : Няма друго божество или богове , освен Бог, единственият Бог.

.........................

в Библията се казва нещо подобно:

Изход 18:11
Сега зная, че Господ е по-велик от всичките богове, даже и в това, с което те се гордееха, Той стана по-горен от тях.

...........

Кои са тези други богове от които Бог е по-горен от тях?

преди 8 часа, Sleda написа:

преди 2 часа, Реджеп Иведик написа:

И Аксиомите, да се свети името им. 

Или Първоначалата, както се изразява Декарт, като математик с упадъчно християнско вероизповедание.

В случая няма никаква необходимост от БОГ и Аксиоми ! :)

Достатъчно е да се осъзнае :

Бог съществува , НО само като Идея в главите на хората !....За това и богове най-различни ! :angry:

Даже няма никаква нужда от доказателства - доказателствата са на всякъде около нас и в нашите глави .....

Съществува по-точно като понятие обясняващо незнанието........тук не е въпрос на философия и/или религия , а е въпрос на психология (е , все нещичко трябва да е прочел и разбрал човек от "букварите").....

преди 4 минути, by_chechi написа:

Бог съществува , НО само като Идея в главите на хората !....За това и богове най-различни ! :angry:

А може да се каже и така:

Светът съществува като идея на Бог. Без Бог няма свят, няма и съществуване! :)

преди 21 минути, Aumi написа:

Може всичко и всякак да се каже ! Но не е адекватно на действителността , обърнато е наопаки !

Това което пишеш е само Идея , при това като идея измислена фантазия , огледален (обърнат) образ на човешкото съзнание - Идеята на Човека за Бог някакъв .

Опростено , все едно е да обявяваш за Бог образа си в огледалото , че образа ти в огледалото (за съществуването на който образ ти си причината , ти си първоизточника) е създало света......Ами смешно е ! Когато се осъзнае ! :lol6:

Иначе на Светът никак не му пука има ли те или те няма.......! В това можеш да бъдеш абсолютно сигурна ! :)

преди 26 минути, Aumi написа:

Без въздух, вода, храна и др. също няма съществуване, следва ли от това че трябва да се кланяме на слънцето, луната и всички елементи от които сме съставени?

С какво Бог е по-важен от въздуха например? Без вяра в Бог си функционирам прекрасно, но без въздух след няколко минути ще има да се чудят да ме закопаят ли или да ме кремират :D

Може да кажеш и че елементите са идея на Бог, но не можеш да го докажеш, защото не можеш да докажеш че хипотетичния ни създател (има вероятност да имаме такъв) не е съставен също от някакви елементи, тоест не може да се докаже смъртен ли е или безсмъртен. Ако Бог може да се осъзнае той трябва да е подобен на нас, защото ако нямаме нищо общо с него и идея не можем да имаме какво представлява той.

преди 12 минути, Śūnyatā написа:

Без вяра в Бог си функционирам прекрасно

Това твърдение е вярно , но трябва много да се "внимава в картинката" ! :)

Без вяра някаква (не е задължително да е Бог някакъв) - полудяваш . Примери има колкото си искаш .......

Съзнанието функционира в единството знание-незнание и вярата е това което обяснява незнанието . Когато вярата е свързана с бог някакъв - това е Религия !

Т.е. Вярата е неизбежно необходима !

Чудесен онагледяващ пример :

https://chitanka.info/text/11434

П.П. Нека да добавя !  Комунизъм , Партията , Вожда - това не е ли Светата Троица ? Светия Дух , Отца и Сина:)

преди 10 минути, Śūnyatā написа:

Без въздух, вода, храна и др. също няма съществуване, следва ли от това че трябва да се кланяме на слънцето, луната и всички елементи от които сме съставени?

С какво Бог е по-важен от въздуха например? Без вяра в Бог си функционирам прекрасно, но без въздух след няколко минути ще има да се чудят да ме закопаят ли или да ме кремират :D

Може да кажеш и че елементите са идея на Бог, но не можеш да го докажеш, защото не можеш да докажеш че хипотетичния ни създател (има вероятност да имаме такъв) не е съставен също от някакви елементи, тоест не може да се докаже смъртен ли е или безсмъртен. Ако Бог може да се осъзнае той трябва да е подобен на нас, защото ако нямаме нищо общо с него и идея не можем да имаме какво представлява той.

Без вяра може да функционираш, но ти функционираш благодарение на Бог!
И всяко едно създание и всички в света функционира благодарение на Висшата Съзидателна Сила която е вдъхнала живот в материята и благодарение на която функционира всичко съществуващо.
Бог е самото съществуване. Без Бог няма съществуване!

преди 9 минути, Aumi написа:

....Без Бог няма съществуване!

Тъй ! Тъй ! Огледалото "Каза" ! :)

Така е ! И магарето вярва - на полето има магарешки тръни за хапване....:)

преди 14 минути, Aumi написа:

Без Бог няма съществуване!

Здраве и дълголетие му желая тогава, но няма да е лошо да показва че съществува от време на време. На първо време ако може да конструира за планетата някаква инсталация или да измисли  нова система за пречистване въздуха, водата и почвата, която да смогва на безумно увеличаващото се население (което по твоята логика е заложено от него в кода ни), че съвсем се изтровихме, Made in Heaven. Ние сме малки, слаби, несъвършени, лесно бъркаме, да помага тогава, не да гледа само безучастно, ако изобщо гледа на тази скала обикаляща около това мижаво слънце. Може да се е захванал с нов проект и този да не му е интересен вече. Бог знае...

преди 47 минути, by_chechi написа:

В случая няма никаква необходимост от БОГ и Аксиоми ! :)

Достатъчно е да се осъзнае :

Даже няма никаква нужда от доказателства - доказателствата са на всякъде около нас и в нашите глави .....

Съществува по-точно като понятие обясняващо незнанието........тук не е въпрос на философия и/или религия , а е въпрос на психология (е , все нещичко трябва да е прочел и разбрал човек от "букварите").....

По твоята логика и умът ти е само идея и той не съществува, защото не може да се пипне и не е доказано, че съществува. 

преди 6 минути, realno написа:

По твоята логика и умът ти е само идея и той не съществува, защото не може да се пипне и не е доказано, че съществува. 

Разбирам стреса който ти причинявам....:)

Умът ми не е идея , а е нещото което произвежда идеи . Друг е въпросът колко се знае за Ума . Това което не се знае , за това се обявява за за Бог...

.......и всичко става обяснено !  Става Божия работа.....или Дяволска , може би ?  :lol6:

преди 6 минути, realno написа:

Да се усъмниш в реалността си е съвсем нормално и логично, иначе си като кон с капаци, без критично мислене, всеки може да те води за носа, ако вярваш без да се съмняваш няма значение имаш ли разум или не, овцата се справя прекрасно и без него.

преди 3 минути, by_chechi написа:

Разбирам стреса който ти причинявам....:)

Умът ми не е идея , а е нещото което произвежда идеи . Друг е въпросът колко се знае за Ума . Това което не се знае , за това се обявява за за Бог...

.......и всичко става обяснено !  Става Божия работа.....или Дяволска , може би ?  :lol6:

Виждаш ли двойния аршин с който говориш за ума си и за Бог. 

Бог винаги е правил , прави и ще прави реални неща. По този начин Той ни се разкрива. Това доказва Неговото съществуване, което доказва съществуването и на ума ти. 

преди 3 минути, Śūnyatā написа:

Да се усъмниш в реалността си е съвсем нормално и логично, иначе си като кон с капаци, без критично мислене, всеки може да те води за носа, ако вярваш без да се съмняваш няма значение имаш ли разум или не, овцата се справя прекрасно и без него.

Но да си затваряш очите за фактите, също те превръща в кон с капаци или овца. 

преди 11 минути, realno написа:

Виждаш ли двойния аршин с който говориш за ума си и за Бог. 

Бог винаги е правил , прави и ще прави реални неща. По този начин Той ни се разкрива. Това доказва Неговото съществуване, което доказва съществуването и на ума ти. 

Съжалявам , че трябва да го кажа - пишеш несвързано . Свържи се с главния си мозък....А мозъка си свържи с околната среда....

преди 11 минути, realno написа:

....Но да си затваряш очите за фактите, също те превръща в кон с капаци или овца. 

Дааа ! ФАКТ е , че всичките глупости с които си си натъпкала главата са писани от Човеци ! Някъде писано от Бог да си чула , видяла ? Аз не съм.....макар доста нещо да съм прочел , видял и усвоил .

преди 42 минути, by_chechi написа:

Съжалявам , че трябва да го кажа - пишеш несвързано . Свържи се с главния си мозък....А мозъка си свържи с околната среда....

Дааа ! ФАКТ е , че всичките глупости с които си си натъпкала главата са писани от Човеци ! Някъде писано от Бог да си чула , видяла ? Аз не съм.....макар доста нещо да съм прочел , видял и усвоил .

Мозъка ти достига само до околната среда и до там. Но околната среда и не само тя, свидетелстват за Бог. 

Факт е че всичките неща с които съм си натъпкал главата са написани от човеци, но Бог ги е вдъхновил, иначе нямаше от къде да пророкуват за бъдещи неща, случващи се пред учите ти. А твоя ум не знае какво ще стане следващия час. Факт

"Аз не съм.....макар доста нещо да съм прочел , видял и усвоил ."

Виждам как четеш и усвояваш, от месеци пиша, а още не си разбрал с ума си, че не съм жена, а мъж. Ако това не можеш да схванеш, как схващаш по сложните, да не говорим духовните неща. 

Явно е, че ума ти те подвежда. Ако те подвежда  и за съществуването за Бог? 

преди 8 минути, realno написа:

А твоя ум не знае какво ще стане следващия час. Факт

А твоя да не би да знае? Факт. Така че внимавай когато се изказваш категорично и даваш отговори със статус "абсолютна истина".

Въпросите са много по-интересни от отговорите, те ни помагат да се развиваме и еволюираме.

преди 3 минути, Śūnyatā написа:

А твоя да не би да знае? Факт. Така че внимавай когато се изказваш категорично и даваш отговори със статус "абсолютна истина".

Въпросите са много по-интересни от отговорите, те ни помагат да се развиваме и еволюираме.

Разбира се, че не знае, но Бог/Когото отричате/ знае. Факт. 

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.