Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ислям (за любопитни) - част втора

Featured Replies

преди 2 часа, Aumi написа:

Кои са тези други богове от които Бог е по-горен от тях?

Езическите богове, по времето, когато се налага единобожна религия.

За да я наложат тираните, им е необходима подобна реторика.

преди 1 минута, realno написа:

но Бог/Когото отричате/

А, засилили сме се да отричаме Бога. 

Съгласно правилния възглед, като не си виждал Бог, значи не си виждал Бог, но дори и това не е сигурно.

Отричате и утвърждавате вие, дето имате по ниско ниво на осъзнаване.

• Отговори 5,4k
  • Прегледи 410,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Да видим какво е предписано за християните в Библията по въпроса за убийството с камъни: Йоан 8:7 Но като постоянствуваха да Го питат, Той се изправи и рече им: Който от вас е

• И с юдаизма (в оргинал). Алия само ще ви каже,че Мутазилите не се считат за мюсюлмани според Исляма. А философия и мистика в Исляма няма. Няма да я подкрепя. Аз приемам всичко,което

• Пророкът се е въздигнал от непостроена джамия намираща се в християнската държава Византия! Няма как да се издигне човек от Джамия, построена след смъртта му /Говоря за Ал Акса /!. И съответно няма к

Публикувани изображения

преди 12 часа, Aumi написа:

Имаш нещо предвид, но не знам какво общо имам аз с това, което имаш предвид?!

Да си призная, макар че не цитирах, се обърнах към Саунд. Негов беше последният пост. А ти ми изскочи като нарицателно. Не исках да обиждам никого, просто за мен и аз и всеки, който се връзва на внушенията за "религиозната основа" на конфликтите е лековерен, а лековерни и използвани в този смисъл са както много изповядващи някаква религия, така и разни възвишени, стоящи над нещата - в собствените си представи - атеисти богоборци и други сортове "свободомислещи". Всичко е пълна каша. 

Учителката казала

"Деца, виждали ли сте Бог "

"Не сме", казали децата.

"Значи няма Бог, и науката го е доказала."

Обаче Иванчо дигнал ръка.

"Кажи Иванчо", казала учителката.

"Деца, вие виждали ли сте мозъка на Госпожата ", попитал Иванчо.

"Не сме", отговорили децата.

"Значи Госпожата няма мозък и науката го е доказала", казал Иванчо.

преди 12 минути, witness написа:

......Всичко е пълна каша. 

......в главите на хората ! И се прави всичко възможно да стане още по-голяма каша ...

Това е вярно и .....много тъжно . А си е подредено ! Само трябва да може да се види ....

От къде да се започне ?

Може би от яйцето и кокошката ? Вчера гледах по телевизията един да казва , че някакъв мъдрец в древността бил казал :

" Моите яйца са по-напред ! Жената дойде после.....! " :lol6:

Аз отговор имам , но за повечето хора е неудобен за признаване , а в същност от незнанието !

преди 13 часа, sound написа:

Което е идентично на християнското "господ" - че нали все пак богове много. Ку ще се хващате така от лингвистични специфики да вадите широкомащабни заключения - надявам се да имате предвид, че в тази категория Алия ви/ ни е заднимала всите с няколко дължини.

Е, не можем я задмина. Ама все пак християнското (искаш да кажеш библейското ли?) Господ (господар) - Кириос - не е идентично с Аллах, нито с о теос; Аллах е нарицателно, но членувано, за да подчертае единственост вероятно. Не е собствено име и никога не е било, както и теос; както не е собствено име арабското рабб (същото като еврейското рави) превеждано Господ в Корана. А дали Моя Господ (Рабби) и Аллах са съвсем едно и също е друг въпрос, макар че уж се подразбира.

Знаем ли нещо в същност , когато всичко знаем ?:lol6:

преди 14 минути, realno написа:

Разбира се, че не знае, но Бог/Когото отричате/ знае. Факт. 

Тук си противоречиш, хем не знаеш, хем знаеш, че Бог знае. От тук следва че си приписваш и божествен статус, което е смешно за едно жалко, макар и мислещо насекомо като човека. Мисленето ти е компрометирано. Факт. 

Не знам колко пъти трябва да повторя че не отричам възможността да сме създадени и да имаме създател или създатели. Просто не вярвам абсолютно в нито една от теориите точно поради липса на убедителни факти и доказателства. Нещо повече, съмнявам се че някога изобщо ще имаме тази възможност, поради ограниченията ни и невъзможността  да поемем толкова  информация.

Поради компрометираната си мисловна система правиш погрешни изводи че щом някой не вярва в нещо следователно го отрича.

преди 2 часа, Aumi написа:

Четирите отделни думи във фразата lā ilāha illā allāh имат следните значения:

lā = не, не, никой, нито
ilāha = бог, божество, обект на поклонение
ill ā = но освен, че (illā е свиване на in-lā, буквално ако не е )
allāh = allāh

https://translate.google.bg/translate?hl=bg&sl=en&u=https://wahiduddin.net/words/tahlil.htm&prev=search

Може би буквално трябва да се преведе : Няма друго божество или богове , освен Бог, единственият Бог.

.........................

в Библията се казва нещо подобно:

Изход 18:11
Сега зная, че Господ е по-велик от всичките богове, даже и в това, с което те се гордееха, Той стана по-горен от тях.

...........

Кои са тези други богове от които Бог е по-горен от тях?

В Корана има отделна дума за Бог, Аллах и Господ.

الله - Аллах

إله - Бог

رجال - Господ

"Може би буквално трябва да се преведе : Няма друго божество или богове , освен Бог, единственият Бог"

Няма значение как ще се преведе, а как е записано в Корана. А в Корана са използвани тези три различни думи, които показах по горе. Другото е интерпретации. 

"в Библията се казва нещо подобно:"

Изход 18:11
"Сега зная, че Господ е по-велик от всичките богове, даже и в това, с което те се гордееха, Той стана по-горен от тях."

Ако се замислиш, ще разбереш, че става за различни богове/идоли/ от истинския Бог. Следователно нищо подобно не се казва в Библията, както в Корана за Аллах. 

Т.е. Аллах е ИМЕ на предислямско арабско божество /бога на Луната/, което по времето на Мохамед се опитва да представи едва ли не за Бога на Библията. Разбира се за това няма АБСОЛЮТНО НИКАКВИ ДОКАЗАТЕЛСТВА ОТ АРХЕОЛОГИЯ И ИСТОРИЯ, А САМО ГОЛИ ТВЪРДЕНИЯ НА МОХАМЕД В КОРАНА.  

преди 6 минути, Śūnyatā написа:

Нещо повече, съмнявам се че някога изобщо ще имаме тази възможност, поради ограниченията ни и невъзможността  да поемем толкова  информация.

3.14...... (Пи) може да се изследва до "n"-ти (не знам кой си) знак след десетичната запетая . Кому е потребно обаче ?

Достатъчно е 3.14 за целите на нашето съществуване.....! Т.е. човешката глупост , която иначе е безкрайна следва да се ограничава .  :)

преди 10 минути, by_chechi написа:

......в главите на хората ! И се прави всичко възможно да стане още по-голяма каша ...

Това е вярно и .....много тъжно . А си е подредено ! Само трябва да може да се види ....

От къде да се започне ?

Може би от яйцето и кокошката ? Вчера гледах по телевизията един да казва , че някакъв мъдрец в древността бил казал :

Аз отговор имам , но за повечето хора е неудобен за признаване , а в същност от незнанието !

Сам доказваш, че в главата ти е пълна каша и нямаш отговор на някои въпроси. Но вярващите в Библията имат отговор на този въпрос. И той , че Бог е създал първо животните т.е. кокошката, след това тя снесла яйца. Не вярвайки в Библията, в главата ти ще продължава да бъде каша. 

преди 4 минути, realno написа:

Но вярващите в Библията имат отговор на този въпрос.

Точно така ! Обясняват си (чрез измислици , фантазии и др.т.) своето незнание.....

преди 4 минути, realno написа:

Не вярвайки в Библията, в главата ти ще продължава да бъде каша. 

Много вярващи сте прекрасно доказателство че може да се вярва в Библията и в главата ти да продължава да бъде пълна каша ;)

преди 1 минута, Śūnyatā написа:

Много вярващи сте прекрасно доказателство че може да се вярва в Библията и в главата ти да продължава да бъде пълна каша ;)

Времето ще покаже. То отсява лъжата от истината. 

преди 19 минути, realno написа:

Т.е. Аллах е ИМЕ на предислямско арабско божество

Не е собствено име. Тогава и Елохим е собствено име на женски божества, думата елохим е в женски род множествено число. Което изобщо не ми пречи, нито ме изненадва. И "Господ Бог" на Библията, Яхве-Елохим, се появява едва във 2 гл. Битие. В първа е само Елохим.

преди 1 минута, realno написа:

Времето ще покаже. То отсява лъжата от истината. 

За твое невежествено сведение тази истина от лъжа се "отсява" от повече от 10 000 години . Библията от кога се "отсява" ? :lol6:

преди 11 минути, realno написа:

Сам доказваш, че в главата ти е пълна каша и нямаш отговор на някои въпроси. Но вярващите в Библията имат отговор на този въпрос. И той , че Бог е създал първо животните т.е. кокошката, след това тя снесла яйца. Не вярвайки в Библията, в главата ти ще продължава да бъде каша. 

преди 25 минути, by_chechi написа:

От къде да се започне ?

преди 7 минути, Śūnyatā написа:

Много вярващи сте прекрасно доказателство че може да се вярва в Библията и в главата ти да продължава да е пълна каша ;)

Сигурни ли сте, че мислите с главата си? Това науката доказала ли го е? Защото главата е кръгла като Слънцето и Луната ли?

преди 3 минути, by_chechi написа:

Точно така ! Обясняват си (чрез измислици , фантазии и др.т.) своето незнание.....

Така работи човешкият мозък, склонен е да запълва празнините и с най-големите глупости, най-отдалечените от истината отговори, само и само да не остане празен, това го ужасява, егото започва да буксува. Човешката психика се срива лесно от празнотите. Тя е рационално безумна, трудно успява да бъде празна, спокойна и уравновесена.

преди 7 минути, Sleda написа:

Сигурни ли сте, че мислите с главата си? Това науката доказала ли го е?

В Библията може да се вярва , до толкова до колкото е история ( "обогатена и украсена" с множество измислици и илюзиони измами) на еврейските племена в стремежа им да се обединят в народ и да имат държава.......Това науката го е доказала ! 

преди 3 минути, witness написа:

Не е собствено име. Тогава и Елохим е собствено име на женски божества, думата елохим е в женски род множествено число. 

Направи ми впечатление и за мен е странно, че в Библията, мисля че беше в Стария Завет, се срещат следните думички: Елохим, Бог, Господ и Господ-Бог. За различни създания, вероятно, става въпрос. 

преди 2 минути, by_chechi написа:

В Библията може да се вярва , до толкова до колкото е история ( "обогатена и украсена" с множество измислици ) на еврейските племена в стремежа им да се обединят в народ и да имат държава.......Това науката го е доказала ! 

Съгласна съм. Но въпросът ми беше друг: дали човешката мисъл се генерира в човешката глава?

преди 11 минути, witness написа:

Не е собствено име. Тогава и Елохим е собствено име на женски божества, думата елохим е в женски род множествено число. Което изобщо не ми пречи, нито ме изненадва. И "Господ Бог" на Библията, Яхве-Елохим, се появява едва във 2 гл. Билохимтие. В първа е само Елохим.

ЕЛОХИМ: Бог „Творец, Могъщ и Силен“ (Битие 17:7; Еремия 31:33) – множествената форма на Елоах, която е в съответствие с доктрината за Троицата. От първото изречение в Библията е видна Божията сила докато Бог (Елохим) създава света чрез Словото Си (Битие 1:1).

преди 8 минути, Sleda написа:

....дали човешката мисъл се генерира в човешката глава?

Единствен критерии за всяка теория , дали и до колко е вярна - това практиката !

Ами пробвай - отрежи си главата ! После ела да ни кажеш ! Аз лично тогава ще повярвам , ако ще нищо да не разбирам.....:lol6:

Е , хайде не толкова драстично ! По скоро като муха без глава.....:)

преди 10 минути, Śūnyatā написа:

Така работи човешкият мозък, склонен е да запълва празнините и с най-големите глупости, най-отдалечените от истината отговори, само и само да не остане празен, това го ужасява, егото започва да буксува. Човешката психика се срива лесно от празнотите. Тя е рационално безумна, трудно успява да бъде празна, спокойна и уравновесена.

Превърнахте мозъците си в кошчета за боклук. Така е като четете глупости.:)

преди 2 минути, realno написа:

ЕЛОХИМ: Бог „Творец, Могъщ и Силен“ (Битие 17:7; Еремия 31:33) – множествената форма на Елоах, която е в съответствие с доктрината за Троицата. От първото изречение в Библията е видна Божията сила докато Бог (Елохим) създава света чрез Словото Си (Битие 1:1).

В Битие беше, нямам време за цитати, но на една страница се говори за Елохим, на следващата за Бог, веднага след това за Господ и следтова за Господ-бог. В разбъркан ред. Не допускам, че е просто така... без някакъв смисъл. Странно е. Няма нищо общо с Троицата: Отец, Син и Свети Дух. 

преди 10 минути, Sleda написа:

Но въпросът ми беше друг: дали човешката мисъл се генерира в човешката глава?

Че къде другаде? Или искаш да кажеш че човека е само приемник, а сигнала идва от вътрешността на луната чрез някакъв вид биологично wi-fi, приемащ се директно от епифизата? Възможно е :D

преди 9 минути, Sleda написа:

Направи ми впечатление и за мен е странно, че в Библията, мисля че беше в Стария Завет, се срещат следните думички: Елохим, Бог, Господ и Господ-Бог. За различни създания, вероятно, става въпрос. 

Съгласна съм. Но въпросът ми беше друг: дали човешката мисъл се генерира в човешката глава?

За един Бог става въпрос. Това са иманата на Бога на Библията. 

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.