Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ислям (за любопитни) - част втора

Featured Replies

Може ли някой от нас честно да заяви, че разбира за какво точно се отнасят само последните цитати от Корана? Според мен не. Аз мога смътно да си спекулирам и предполагам за мене си, но не бих казала, че знам даже приблизително. 

• Отговори 5,4k
  • Прегледи 410k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Да видим какво е предписано за християните в Библията по въпроса за убийството с камъни: Йоан 8:7 Но като постоянствуваха да Го питат, Той се изправи и рече им: Който от вас е

• И с юдаизма (в оргинал). Алия само ще ви каже,че Мутазилите не се считат за мюсюлмани според Исляма. А философия и мистика в Исляма няма. Няма да я подкрепя. Аз приемам всичко,което

• Пророкът се е въздигнал от непостроена джамия намираща се в християнската държава Византия! Няма как да се издигне човек от Джамия, построена след смъртта му /Говоря за Ал Акса /!. И съответно няма к

Публикувани изображения

преди 3 часа, witness написа:

Да, и аз тъкмо проверих. Нали сме любопитни. Поне ни се дават откъде в Корана са цитатите, да надникнем и да видим, че нищо такова не се твърди в тях и че са представени превратно. Наистина се споменават някакви числа за брой дни, равни на един Ден ( обикновено този Ден е по основателна причина изписан с главна буква), но не за Аллах, а за някой друг. 

Ще се въздигнат към Него ангелите и Духът [Джибрил] в Ден, колкото петдесет хиляди години, 

И искат от теб [о, Мухаммед] да ускориш мъчението, но Аллах никога не нарушава Своето обещание. Един ден при твоя Господ е като хиляда години от онези, които вие броите.

Той управлява делата от небето до земята, после те се въздигат към Него в един Ден, колкото хиляда години, според вашето броене.

И въобще при буквално или извадено от контекста четене, а тъкмо това свещено писание е особено тъмно и неясно, в сравнение с други, винаги могат да се намерят противоречия. Има ги даже в разни изказвания на Иисус от Евангелията, какво да спорим, но само при невнимателно, несъобразено с контекста четене. Те са алегорични при това, смисълът им е скрит за нас, при което ислямските богослови се отървават с обяснението "само Аллах знае". Така поне е честно пък, какво. 

Например където Христос сякаш ни призовава да намразим баща, майка и всичките си роднини, което явно е в нарушение на една от десетте заповеди.

Реално очевидно се занимава с дребнави и безсмислени заяждания в момента.  

Между другото, по-интересно за един християнин е да разгледа изключителната роля на Иса ал Масих в Корана. Например, че не е мъртъв, а жив и в момента е при Аллах, след което ще се върне да унищожи Даджал (антихриста), да свидетелства за/срещу нас в Съдния Ден и много други любопитни неща. В Исляма именно на него е възложена мисията окончателно да установи истинската религия (ислям) на земята. След връщането си ще живее четиридесет години, след което и той ще умре като всеки смъртен човек. 

Куриозното е за мен, че изказване за смърта на Христос - дори не на човека Исус, а именно на Сина на Бога Христос - фигурира в славянския превод на 3 книга на Ездра от Стария Завет, една апокрифна книга с неясен произход и апокалиптично съдържание, на която изглежда все пак се държи, щом синодалната библия винаги я съдържа. 

4

Ще се въздигнат към Него ангелите и Духът [Джибрил] в Ден, колкото петдесет хиляди години,

8

В този Ден небето ще е като разтопена мед
9 и планините ще са като вълна,    

10 и приятел не ще пита за приятеля,
11 въпреки че ще се виждат. Престъпникът ще желае, да би се откупил от мъчението в този Ден с децата си

12 и съпругата си, и брат си,    

13 и рода си, който го подслонява,    

14 и всички, които са на земята, само за да се спаси

42 Остави ги да тънат и да се забавляват, додето срещнат своя Ден, който им е обещан! –    

43 Деня, в който ще излязат забързани от гробовете, сякаш се устремяват към идолите,

44 със сведен поглед, покрити с унижение. Това е Денят, който им е обещан.    

Та какво казахте за контекста? Не ставало въпрос за един човешки ден? 

Но иначе ми хареса реакцията ви. Приличаше на удавник, който се е хванал за сламка. 

Показал съм десетки неща, но коментирате само едно нещо. Ако сте коректни ще коментирате всичко наред. Може и вие да показвате коментари на известни ислямски духовници, които би трябвало повече да знаят. Нямам нищо напротив. Може да ви бъдат от полза.

Момко млади - ти вече хептем се обърка, кога иде реч за ден по човешкото броене, кога за ден спрямо Бог. Две и две не можеш да осмислиш, инак не просто дискусия се опитваш да повдигнеш, ами и на критик се пишеш, та чак вестител на Истината се явяваш - толкова зле аргументиращ се участник в този форум и раздел, до сега не бях срещал. Пълна скръб си, ма такава трагедия, че дори не подозираш как сам себе си оборваш - какво да коментираме, като собствените ти доводи са срещу теб.

преди 19 часа, _ramus_ написа:

личност няма. Както и няма какво да се коментира липсата й.

Пионките не могат и няма как да претендират да са субекти. Всичко е наготово, нагласено - тяхната роля е само да са рупори и репликатори. Това е най-елементарния и първосигнален вариант на последовател. Един типичен фанатик и чудесен инструмент на тия, дето замислят интригите.  

Репликацията е следствие и фрагмент от една голяма игра. Срещу мюсюлманизацията се изправя добре овладените и отработени инструменти на протестантските секти. Разбира се - срещу Клина, се противопоставя друг клин. Не че има някаква съществена разлика по същество - таргета и в двата случая е ясен и съвсем точен - битката е именно за по-елементарните души, объркани, с проблеми в идентичността и търсещи "котви" във вид на подходящи обяснения за живота, света и... тях самите. Търсещи все пак и различна идентичност, като израз и на бунт, израз на уклон към различното, нещо като тийнейджърския "бунт на мравката".

Така, че предварително създадената мрежа от теоретични постановки, се превръща в мрежа от сайтове, с вкарани в тях добре манипулирани текстове, таблици, клипчета... с цел зарибявка. В Пловдив години наред петдесятниците са се врязали в мюсюлманските уклони на ромите, обикалят от врата на врата, като основно се целят в младежите и тийнейджърите - като най-подходящи... Това продължава и досега... Това тук, в темата е само ехо от всичко това и поредната бледа сянка, която да се изживява на пастор и будител... Отгоре на всичко - без дори елементарни качества на това, което се опитва да изиграе.

"Пионките не могат и няма как да претендират да са субекти"

Който говори за Божията любов и я показва, няма как да бъде пионка. Пионките са други, които обезглавяват, насилват, тормозят, принуждават, разрушават ,тероризират, одобряват и проповядват това. И ти си  пионка в нечии ръце, но не го осъзнаваш.  Ще дойде времето когато ще го разбереш, дано да не  бъде късно за теб.

Но иначе не изневеряваш на себе си и пак  коментираш ни в клин, ни в ръкав. 

преди 18 минути, sound написа:

Момко млади - ти вече хептем се обърка, кога иде реч за ден по човешкото броене, кога за ден спрямо Бог. Две и две не можеш да осмислиш, инак не просто дискусия се опитваш да повдигнеш, ами и на критик се пишеш, та чак вестител на Истината се явяваш - толкова зле аргументиращ се участник в този форум и раздел, до сега не бях срещал. Пълна скръб си, ма такава трагедия, че дори не подозираш как сам себе си оборваш - какво да коментираме, като собствените ти доводи са срещу теб.

В Сура 22:47 и 32:5 се казва, че един ден за Аллах е равен на 1,000 човешки години.

На колко човешки години се равнява един ден за Аллах? 

В Сура 70:4 се казва, че един ден за Аллах е равен на 50,000 човешки години.

Въпроса е в червено.

Я пак прочети и помисли. 

Виж ся патенце малко - аз на моите си очи ли да вярвам, какво пише или на твоите ужасно зле скалъпени фантасмагории?! Цитата от Корана въобще не съответства на твоето твърдение - сучи, върти, мисли, прави каквото си искаш, ама лъжеш, като дърта циганка. Безсрамен ли си, тъп ли си, не те знам, но така или инак говориш очеизвадно неверни неща.

преди 1 минута, sound написа:

Виж ся патенце малко - аз на моите си очи ли да вярвам, какво пише или на твоите ужасно зле скалъпени фантасмагории?! Цитата от Корана въобще не съответства на твоето твърдение - сучи, върти, мисли, прави каквото си искаш, ама лъжеш, като дърта циганка. Безсрамен ли си, тъп ли си, не те знам, но така или инак говориш очеизвадно неверни неща.

Прав си. Можеш да вярваш и да мислиш каквото си искаш. 

преди 3 часа, realno написа:

Та какво казахте за контекста? Не ставало въпрос за един човешки ден? 

Но иначе ми хареса реакцията ви. Приличаше на удавник, който се е хванал за сламка. 

Показал съм десетки неща, но коментирате само едно нещо. Ако сте коректни ще коментирате всичко наред. Може и вие да показвате коментари на известни ислямски духовници, които би трябвало повече да знаят. Нямам нищо напротив. Може да ви бъдат от полза.

Определено не става въпрос за човешки ден, особено като е Ден. Един по нашему ден не е равен на хиляда, нито на петдесет хиляди наши човешки години. Нито смятам дните на сътворението от Битие за равни на един земен ден, на едно завъртане на земята около оста си .

В някакъв смисъл може да се нарече човешки, но точно сега на теб трудно ще го обясня, защото и ти държиш да възприемаш всичко буквално. Мисля, че точно тоталният безмозъчен буквализъм по отношение на свещените писания води до печалните последици на "оправдано" чрез тях насилие. 

Коментирах само това, защото и то ми идва трудно, какво остана за всичко. 

Щом става въпрос за излизане от гробове, май е Съдния ден... Какво и чие време се брои там не зная, ще видим ;) Както казва ГИГ (не е ислямски богослов) - времето е уникално и освен че е противник на Бога, е единственото СУБЕКТИВНО явление във Вселената. 

преди 15 минути, witness написа:

Определено не става въпрос за човешки ден, особено като е Ден. Един по нашему ден не е равен на хиляда, нито на петдесет хиляди наши човешки години. Нито смятам дните на сътворението от Битие за равни на един земен ден, на едно завъртане на земята около оста си .

В някакъв смисъл може да се нарече човешки, но точно сега на теб трудно ще го обясня, защото и ти държиш да възприемаш всичко буквално. Мисля, че точно тоталният безмозъчен буквализъм по отношение на свещените писания води до печалните последици на "оправдано" чрез тях насилие. 

Коментирах само това, защото и то ми идва трудно, какво остана за всичко. 

Щом става въпрос за излизане от гробове, май е Съдния ден... Какво и чие време се брои там не зная, ще видим ;) Както казва ГИГ (не е ислямски богослов) - времето е уникално и освен че е противник на Бога, е единственото СУБЕКТИВНО явление във Вселената. 

По  апокалиптичните сцени, които са описани се предполага, че става въпрос за Съдния Ден. 

преди 11 часа, realno написа:

В Сура 22:47 и 32:5 се казва, че един ден за Аллах е равен на 1,000 човешки години.

На колко човешки години се равнява един ден за Аллах? 

В Сура 70:4 се казва, че един ден за Аллах е равен на 50,000 човешки години.

Въпроса е в червено.

Я пак прочети и помисли. 

Не се казва точно това.
Смисълът за 50-те  хил. години е съвсем друг.
Не е коректно да се коментира нещо, без да се даде цитат с точния текст!

....

1Един човек попита за неизбежното мъчение.

2Никой не ще го отблъсне от неверниците.

3То е от Аллах, Владетеля на небесните стъпала.

4Ще се въздигнат към Него ангелите и Духът [Джибрил] в Ден, колкото петдесет хиляди години

5затова търпи с добро търпение [о, Мухаммад]!

този Ден небето ще е като разтопена мед

9и планините ще са като вълна,

10и не ще пита приятел за приятеля,‎﴾

11въпреки че ще се виждат. Престъпникът ще желае, да би се откупил от мъчението в този Ден с децата си

12и съпругата си, и брат си,ه

13и рода си, който го подслонява,٣﴾

14и всички, които са на земята, само за да се спаси.

..........

Както се вижда, не се казва, че един ден на Аллах е равен на 50 хил. години, а  че Денят на страшния съд, ще бъде колкото 50 хил. години.

преди 1 час, witness написа:

е единственото СУБЕКТИВНО явление във Вселената

По интересен е изразът ОБЕКТИВНО явление. 

Субективно и обективно възникват зависимо, също както Бог и не Бог.

Интересно ми е, как, ако разглеждаме времето като продукт на интуицията, бихме могли да разглеждаме пространството, като независимо от интуицията.

на 7.06.2018 г. в 21:27, Aumi написа:

Не се казва точно това.
Смисълът за 50-те  хил. години е съвсем друг.
Не е коректно да се коментира нещо, без да се даде цитат с точния текст!

....

1Един човек попита за неизбежното мъчение.

2Никой не ще го отблъсне от неверниците.

3То е от Аллах, Владетеля на небесните стъпала.

4Ще се въздигнат към Него ангелите и Духът [Джибрил] в Ден, колкото петдесет хиляди години

5затова търпи с добро търпение [о, Мухаммад]!

този Ден небето ще е като разтопена мед

9и планините ще са като вълна,

10и не ще пита приятел за приятеля,‎﴾

11въпреки че ще се виждат. Престъпникът ще желае, да би се откупил от мъчението в този Ден с децата си

12и съпругата си, и брат си,ه

13и рода си, който го подслонява,٣﴾

14и всички, които са на земята, само за да се спаси.

..........

Както се вижда, не се казва, че един ден на Аллах е равен на 50 хил. години, а  че Денят на страшния съд, ще бъде колкото 50 хил. години.

"Както се вижда, не се казва, че един ден на Аллах е равен на 50 хил. години, а  че Денят на страшния съд, ще бъде колкото 50 хил. години." 

Пропускаш следващите аяти:

42 Остави ги да тънат и да се забавляват, додето срещнат своя Ден, който им е обещан! –    

43 Деня, в който ще излязат забързани от гробовете, сякаш се устремяват към идолите,

Казва се, че Съдния деня ще е кратък. В рамките на кратък период от време, вероятно в рамките на един човешки ден. Как разбираш "забързани". "устремени"? Смятащ ли че става въпрос за 50 000 години? 

Освен това, пропускаш, другите места в Корана, където се говори за Съдния Ден. Никъде не се намеква за голяма продължителност.

Сура 23, ая 16:  

После в Съдния ден ще бъдете възкресени.

Сура 26, ая 82:  
и на Когото се надявам да ми опрости греха в Съдния ден.

преди 8 часа, realno написа:

"Както се вижда, не се казва, че един ден на Аллах е равен на 50 хил. години, а  че Денят на страшния съд, ще бъде колкото 50 хил. години." 

Пропускаш следващите аяти:

Казва се, че Съдния деня ще е кратък. В рамките на кратък период от време, вероятно в рамките на един човешки ден. Как разбираш "забързани". "устремени"? Смятащ ли че става въпрос за 50 000 години? 

Освен това, пропускаш, другите места в Корана, където се говори за Съдния Ден. Никъде не се намеква за голяма продължителност.

Сура 23, ая 16:  

После в Съдния ден ще бъдете възкресени.

Сура 26, ая 82:  
и на Когото се надявам да ми опрости греха в Съдния ден.

Дълъг - кратък, са относителни понятия.
Казва се, че Съдният ден, ще им се стори като 50 хиляди години.
Когато човек страда, една минута му се струва като година.
Така че, в текстовете на религиозните писания, са използвани множество  синоними, алегории, хиперболи, различни символи, сравнения и т.н. похвати и методи чрез които се цели да се придаде по-силна образност и зрелищност, за да може с казаното да се постигне по-силен ефект върху четящия или вярващия.

Но разбира се такива като теб, приемат казаното както в Библията, така и в Корана, буквално.

преди 1 час, Aumi написа:

Казва се, че Съдният ден, ще им се стори като 50 хиляди години.
Когато човек страда, една минута му се струва като година.
Така че, в текстовете на религиозните писания, са използвани множество  синоними, алегории, хиперболи, различни символи, сравнения и т.н. похвати и методи чрез които се цели да се придаде по-силна образност и зрелищност, за да може с казаното да се постигне по-силен ефект върху четящия или вярващия.

Но разбира се такива като теб, приемат казаното както в Библията, така и в Корана, буквално.

Това, което казваш, е така, но нали разбираш, че в Съдния Ден не всички ще страдат?  Не случайно дадох и други цитати. 

Сегиз-тогиз по форумите се намира по някой такъв екземпляр, който успява самичък  в състезание да се класира втори.

преди 3 часа, Aumi написа:

Тук дори не става толкова въпрос за относителността на понятията.Яум  е арабска дума  означаваща  период, но използвана предимно за ден.И когато се използва за период различен от ден - това се  указва - " Ден, колкото хиляда години"

Но случая се посочва деня на събитието - съдния ден.А колко ще продължи е отделен въпрос.

преди 22 часа, badr написа:

Сегиз-тогиз по форумите се намира по някой такъв екземпляр, който успява самичък  в състезание да се класира втори.

Тук дори не става толкова въпрос за относителността на понятията.Яум  е арабска дума  означаваща  период, но използвана предимно за ден.И когато се използва за период различен от ден - това се  указва - " Ден, колкото хиляда години"

Но случая се посочва деня на събитието - съдния ден.А колко ще продължи е отделен въпрос.

"Сегиз-тогиз по форумите се намира по някой такъв екземпляр, който успява самичък  в състезание да се класира втори."

Това може да се случи, ако някой има раздвоение на личността. Още по лошо е ако има такива личности в свещените писани. В тоя ред на мисли искам да те питам като познаващ Корана, Джибрил, Ангел ли е или Святия Дух?  

на 7.06.2018 г. в 15:10, witness написа:

Може ли някой от нас честно да заяви, че разбира за какво точно се отнасят само последните цитати от Корана? Според мен не. Аз мога смътно да си спекулирам и предполагам за мене си, но не бих казала, че знам даже приблизително. 

Никой не разбира за какво се пише в Корана, в Библията и във всички останали писания, които се опитват да охарактеризират някакъв Бог. Ако някой твърди такова нещо е най-обикновен лъжец и симулант. Трагичната класация оглавява предния драскач по темата.

Ако Бог може да се симулира, да се сведе към система от знаци удостоверяващи неговото съществуване, то цялата система губи опорна точка и се превръща в гигантска симулация. 

преди 22 часа, Śūnyatā написа:

Никой не разбира за какво се пише в Корана, в Библията и във всички останали писания, които се опитват да охарактеризират някакъв Бог. Ако някой твърди такова нещо е най-обикновен лъжец и симулант. Трагичната класация оглавява предния драскач по темата.

Ако Бог може да се симулира, да се сведе към система от знаци удостоверяващи неговото съществуване, то цялата система губи опорна точка и се превръща в гигантска симулация. 

"Никой не разбира за какво се пише в Корана, в Библията..."

Това, че ти не разбираш, не означава, че никой не разбира. Не ни сравнявай и поставяй под един знаменател със себе си. Признавайки си, че не разбираш нито едно свещено писание, а същевременно даваш мнения ,  по твоята логика излиза, че винаги си ни лъгал. Факт.

"Трагичната класация оглавява предния драскач по темата."

Пак по твоята логика, ти си "драскача". Факт. 

на 10.06.2018 г. в 20:06, realno написа:

"Сегиз-тогиз по форумите се намира по някой такъв екземпляр, който успява самичък  в състезание да се класира втори."

Това може да се случи, ако някой има раздвоение на личността. Още по лошо е ако има такива личности в свещените писани. В тоя ред на мисли искам да те питам като познаващ Корана, Джибрил, Ангел ли е или Святия Дух?  

Явно няма да получа отговор, затова ще се опитам да дам такъв. Ако някой иска да поправи или допълни нещо, няма проблем.

Сура 2, аят 97 твърди, че Джибрил носи откровението от Аллах за Мухаммад :

97. Кажи: "Кой е враг на Джибрил?" Той го низпосла в твоето сърце с позволението на Аллах в потвърждение на съществуващото вече и като напътствие, и благовестие за вярващите.

Тук се твърди, че Архангел Джибрил  носи посланието от Аллах на Мухаммад.

Но сура 16, аят 102 твърди, че Светия Дух носи откровението от Аллах за Мухаммад!

102. Кажи [о, Мухаммад]: "Светият Дух [Джибрил]* го низпослава от твоя Господ с истината, за да укрепи вярващите, и за напътствие, и радостна вест за мюсюлманите."
-------------------------------------------------------------------------------------
Тук [Джибрил] е  добавка от преводача на Корана - Цветан Теофанов от арабски на български. В оригинала тази добавка липсва.

Това не е всичко. Според ислямските проповедници стиха в Библията, където се говори за Святия Дух: Йоан 14:26 "А Утешителят, Светият Дух, когото Отец ще изпрати в Мое име, той ще ви научи на всичко, и ще ви напомни всичко, което съм ви казал."  тук се говорело за пророк Мохамед.  Т.е. Утешителя, Святия Дух бил и пророк Мохамед.

Питам, кой е Джибрил? - Святия Дух, Архангел или Мохамед?

Кой е Святия Дух - Джибрил или Мохамед или друга личност? 

Кой даде Корана на Мохамед, Арахангел Джибрил, Святия Дух или тъй като според ислямските проповедници Мохамед е Святия Дух, той сам на себе си?

Излиза, че Мохамед  или Джибрил /вече се обърках/ са натоварени с много функции. Ако някой може да ми изясни нещата, моля да заповяда.

преди 10 минути, realno написа:

.....

Ма колко си провокативен само - толкова си автентичен в простотата си, наивен, като хлапе от детската градина със съвсем подходящия инат допълващ шаблонния образ на блеещ добитък и за да няма отклонения от картинката на завършен инфантил, характерната втрещяваща околните неадекватност ....... че чак ми иде да те щипна по бузките, такъв си ми сладур.

При все, че със Шунята обичайно сме "на нож", мога категорично да ти кажа, че не си разбрал и една десета от толкова ясния му коментар - не се пъни бре момче, малък си още, за да се изявяваш като критик на критиците. Ходи си там църква и целувай на пасторчето дедовия - сам виждаш, че тука не можеш да намериш ни един съучастник, тъй че или си мъдреца на мъдреците, или си сдухан страхливец, което и да си избереш не си за тук, ще си останеш просто обект за подигравки и присмех.

преди 50 минути, sound написа:

Ма колко си провокативен само - толкова си автентичен в простотата си, наивен, като хлапе от детската градина със съвсем подходящия инат допълващ шаблонния образ на блеещ добитък и за да няма отклонения от картинката на завършен инфантил, характерната втрещяваща околните неадекватност ....... че чак ми иде да те щипна по бузките, такъв си ми сладур.

При все, че със Шунята обичайно сме "на нож", мога категорично да ти кажа, че не си разбрал и една десета от толкова ясния му коментар - не се пъни бре момче, малък си още, за да се изявяваш като критик на критиците. Ходи си там църква и целувай на пасторчето дедовия - сам виждаш, че тука не можеш да намериш ни един съучастник, тъй че или си мъдреца на мъдреците, или си сдухан страхливец, което и да си избереш не си за тук, ще си останеш просто обект за подигравки и присмех.

"При все, че със Шунята обичайно сме "на нож", ..."

Но ви обединява Антихристиянския дух. Разбирам ви. 

"сам виждаш, че тука не можеш да намериш ни един съучастник"

Че кога съм казал, че търся "съучастник". Ти на ли си имаш. Радвай им се . 

преди 38 минути, realno написа:

.....

Освен известна начетеност - доколкото може да се брои за някаква форма на обединяване - друго такова в обща сметка няма. Казах ти, че си твърде елементарен, за да схванеш .... уви, дори най- елементарни положения - тъй че пак нищо не си разбрал. Изобщо е под съмнение, дали въобще си разбрал нечий коментар и позиция в тази тема - освен да си ни редиш в твоето въображение, по твое усмотрение и удобно за сакатия ти ум, друго не можеш момче.

Жал ми е за теб - за твое добро те посъветвах, но като си държиш на своето: продължавай с цирка, няма лошо да ни разсмиваш.

п.п. а колкото до съучастниците ми - единствените такива в този форум са калансув и миро дваесе стотинки, тролим на поразия, но за сега ме водят стабилно.

преди 1 час, sound написа:

Освен известна начетеност - доколкото може да се брои за някаква форма на обединяване - друго такова в обща сметка няма. Казах ти, че си твърде елементарен, за да схванеш .... уви, дори най- елементарни положения - тъй че пак нищо не си разбрал. Изобщо е под съмнение, дали въобще си разбрал нечий коментар и позиция в тази тема - освен да си ни редиш в твоето въображение, по твое усмотрение и удобно за сакатия ти ум, друго не можеш момче.

Жал ми е за теб - за твое добро те посъветвах, но като си държиш на своето: продължавай с цирка, няма лошо да ни разсмиваш.

п.п. а колкото до съучастниците ми - единствените такива в този форум са калансув и миро дваесе стотинки, тролим на поразия, но за сега ме водят стабилно.

Като искате да се смеете, ето нещо "смешно". 

Посмяхте ли се от сърце? Защото на мен не ми е смешно и на много други.

Пак ли ще ме убеждавате, че Бога на Корана е като Бога на Библията? 

Това казва Библията за Сатана:

Йоан 8:44 
Вие сте от баща дявола, и желаете да вършите похотите на баща си. Той беше открай човекоубиец, и не устоя в истината; защото в него няма истина. Когато изговаря лъжа, от своите си говори, защото е лъжец, и на лъжата баща.

1 Йоаново 2:22 
Кой е лъжец, освен оня, който отрича, че Исус е Христос? той е антихрист, който се отрича от Отца и от Сина.

Кажете ми вие какво казва Аллах за Сатана?

на 7.06.2018 г. в 22:25, Реджеп Иведик написа:

Интересно ми е, как, ако разглеждаме времето като продукт на интуицията, бихме могли да разглеждаме пространството, като независимо от интуицията.

Не знех риторичен въпрос ли е или е към мен, и дали се очаква да знам нещо в темата за ислям :rolleyes: Философи из него дал Господ. 

По този повод, междувременно, за времето намерих една интересна (и позната ми някак) теория, разработена от Мир Дамад, представител на Исфаханската школа. Отличава се с творение в средната сфера на дахр - което означава време основно като много дълъг, почти безкраен период, еон. Той "стои", така да се каже, като връзка по средата между други две отделни времена: заман - нашето време, времето на материалния свят, и сармад - което е всъщност без-времие, вечност или независимост, пълнота. Нещо подобно като полу-вечност има у Тома Аквински... както и да е, няма да взема да го чета и него. 

Една от главите в Корана, 76 се нарича Ал-Инсан (Човекът) като другото име, с която е известна е Ал-Дахр - Времето. 

За пространството конкретно почти нищо не намерих да се образовам, освен този откъс от произведение - и се захванах да го представя по собственото си нахалство, мака че едва ли е много униформено за темата. 

------------------

Няколко костенурки снасяли на морския бряг. По някое време, отвлечени от заниманието си, се загледали към морето. Пъстра птица играела във водата и по обичая на птиците ту се гмуркала, ту изплувала на повърхността. Една от костенурките попитала другите: „Как мислите, водно или въздушно е това приятно създание?“ Друга казала: „Ако не беше водно, нима би се потапяло във водата?“ Трета възразила: „Ако беше водно създание, нямаше да може да напусне водата.“

Каади, безпристрастният съдия сред тях, решил въпроса по следния начин: „Наблюдавайте го и вижте дали може без вода. Ако може да живее извън водата, значи не е водно създание и не се нуждае от нея, обратно на рибата, която загива, щом я напусне.“

И дълго стояли на брега, убедени, че тя не може да живее извън водата. Изведнъж силен вятър развълнувал водата и птицата се издигнала високо във въздуха. Казали на съдията: „Нуждаем се от задоволително обяснение.“

Съдията цитирал благородните думи на Абу Талиб Макки за Пророка, относно състоянието му на страх и екстаз (уаджд): „Когато Бог го намятал с уаджд, той отнемал реда на интелекта (акл) и отстранявал от него мирозданието (каун) и мястото (макан); в състояние на екстаз време-пространството било отмахвано от Пророка (мир нему)“. И за Хасан бин Салих относно божествената любов (мухаббат) и мястото на божественото приятелство (макам-и-кхулла) казал Абу Талиб: „Явили му се същностите (айан) и мястото се скрило от него“. Великите смятали страстта, мястото и тялото за покривала над интелекта. Хусейн ибн Мансур казва за Избраника: „Той затворил очи за мястото“; и отново казва: „Суфи е отвъд този свят и отвъдния и над двете вселени“. И всички са съгласни, че докато не е вдигнато покривалото, съзерцанието (шухуд) е невъзможно. Още повече, същността (джаухар), която влиза в мястото на съзерцанието, е сътворена и породена във времето.

Тук всички костенурки му се развикали: „Как е възможно субстанция, обяснявана с място, да го напусне? Как може да се откъсне от пространството?“ Съдията казал: „Нали затова ви разказах тази наистина дълга история“.

Костенурките ядосано казали: „Отстраняваме те, съдия!“ И като го замерили с пясък, се прибрали в черупките си.

Сухраварди „Езикът на мравките“

• 2 седмици по-късно...

Не може да има сравнение между Исус и Мохамед. Единия е Бог, другия- пророк. Високоинтелигентния разсъждател в клипчето, щом толкова държи да сравнява Мохамед с някой, най- подходящ е Мойсей.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.