Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ислям (за любопитни) - част втора

Featured Replies

преди 7 часа, realno написа:

приемат ли , че Исус е Господ и Бог, Син на Бога роден в плът, пострадал за греховете ни на кръста, умрял и на третия ден възкръснал? 

Как да вярват, че Исус е самият Бог, след като той сам твърди, че не е!

• Отговори 5,4k
  • Прегледи 410,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Да видим какво е предписано за християните в Библията по въпроса за убийството с камъни: Йоан 8:7 Но като постоянствуваха да Го питат, Той се изправи и рече им: Който от вас е

• И с юдаизма (в оргинал). Алия само ще ви каже,че Мутазилите не се считат за мюсюлмани според Исляма. А философия и мистика в Исляма няма. Няма да я подкрепя. Аз приемам всичко,което

• Пророкът се е въздигнал от непостроена джамия намираща се в християнската държава Византия! Няма как да се издигне човек от Джамия, построена след смъртта му /Говоря за Ал Акса /!. И съответно няма к

Публикувани изображения

преди 15 часа, _Aumi_ написа:

Как да вярват, че Исус е самият Бог, след като той сам твърди, че не е!

Това го твърдиш ти, но не и Исус. Исус не само твърдеше, че е Бог ( за което го обвинява в богохулство и искаха да Го убият), но и вършеше неща, които  САМО Бог можеше да прави. Следователно твърдението записано в корана Вярваме в низпосланото на нас и в низпосланото на вас. Нашият Бог и вашият Бог е един и същ." е евтина лъжа и манипулация за лековерни хора, защото на практика исляма отрича всичко записано в "низпосланото на нас" в Библията.  Тоест корана противоречи сам на себе си.  Факт. 

Бог ли е Исус? 

Исус казва, че е съществувал преди Авраам
„Баща ви Авраам се възхищаваше, че щеше да види Моя ден; и видя го и се зарадва.“
    Юдеите му рекоха: „Петдесет години още нямаш, и Авраам ли си видял?“
    Исус им рече, „Истина, истина ви казвам, преди да се е родил Авраам, Аз съм!“4

Исус казва, че да видиш него е същото като да видиш Бога
„А Исус извика и рече: „Който вярва в Мене, не в Мене вярва, но в Този, Който ме е пратил. И който гледа Мене, гледа Онзи, Който Ме е пратил. Аз дойдох като светлина на света, за да не остане в тъмнина никой, който вярва в Мене.“5

/pics6/whodoyousay2019.jpg„Исус му казва: Аз съм пътят, и истината, и животът; никой не идва при Отца, освен чрез Мене. Ако бяхте познали Мене, бихте познали и Отца Ми; отсега Го познавате и сте Го видели.
    Филип Му казва: Господи, покажи ни Отца, и достатъчно ни е.
    Исус му казва: Толкова време съм с вас и не познаваш ли Ме, Филипе? Който е видял Мене, видял е Отца; как казваш ти: Покажи ми Отца?“6

Исус казва, че може да опрощава грехове
„Но, за да познаете, че Човешкият Син има власт на земята да прощава греховете (тогава каза на паралитика): Стани, вдигни постелката и иди у дома си. И той стана и отиде у дома си. А множествата, като видяха това, страх ги обзе и прославиха Бога, Който бе дал такава власт на човеците“7

„И рече им: Вие сте от тия, които са долу; Аз съм от ония, които са горе. Вие сте от този свят; а Аз не съм от този свят. По тая причина ви рекох, че ще умрете в греховете си; защото ако не повярвате, че съм това, което казвам, в греховете си ще умрете.“8

Исус казва, че той е Съдията, и че може да подсигурява вечен живот
„Понеже, както Отец възкресява мъртвите и ги съживява, така и Синът съживява тия, които иска. Защото нито Отец не съди никого, но е дал на Сина да съди всички, за да почитат всички Сина, както почитат Отца. Който не почита Сина, не почита Отца, който Го е пратил.“9

„Исус ѝ рече: „Аз съм възкресението и животът; който вярва в Мене, ако и да умре, ще живее.“10

„Моите овце слушат гласа Ми, и Аз ги познавам, и те Ме следват. И Аз им давам вечен живот; и те никога няма да загинат, и никой няма да ги грабне от ръката Ми.“11

„Защото това е волята на Отца Ми: всеки, който види Сина и повярва в Него, да има вечен живот, и Аз да го възкреся в последния ден.“12

Исус казва, че е същият като Бога
„Аз и Отец едно сме.“
    Юдеите пак взеха камъни, за да Го убият.
    Исус им отговори: „Много добри дела ви показах от Отца; за кое от тия дела искате да Ме убиете с камъни?“
    Юдеите Му отговориха: „Не за добро дело искаме да Те убием с камъни, а за богохулство, и защото Ти, бидейки човек, правиш Себе Си Бог.“13

преди 6 часа, realno написа:

Исус казва, че е съществувал преди Авраам

Много хора са съществували преди Авраам. А ако той е съществувал тогава, следва че в последното си раждане е прероден от някой съществувал преди Авраам.

Ако Исус сам е Бог, как се моли на Бога?!

Лука 6:12
През ония дни Исус излезе на бърдото да се помоли, и прекара цяла нощ в молитва към Бога.

...

Марк 15:34
И на деветия час Исус извика със силен глас: "Елои, Елои Лама Савахтани"? което значи: Боже Мой, Боже Мой, защо си Ме оставил?

...

17 Казва й Исус: Не се допирай до Мене, защото още не съм се възнесъл при Отца; но иди при братята Ми и кажи им: Възнасям се при Моя Отец и вашия Отец, при Моя Бог и вашия Бог.

....

Ако само Исус е Бог, на кой Бог се моли? Ако сам е Бог - при кой Бог отива?

преди 1 час, _Aumi_ написа:

Ако сам Исус е Бог, на кой Бог се моли? Ако сам е Бог - при кой Бог отива?

2 Царе 7:22
Затова Ти си велик, Господи Боже; защото няма подобен на Тебе, нито има бог освен Тебе, според всичко, що сме чули с ушите си.
3 Царе 8:23
Господи Боже Израилев, няма горе на небето или долу на земята бог подобен на Тебе, Който пазиш завета и милостта към слугите Си, които ходят пред Тебе с цялото си сърце;

Исая 46:9
Помнете предишните неща от древността; Защото Аз съм Бог, и няма друг; Аз съм Бог, и няма подобен на Мене, 

• 2 седмици по-късно...
на 20.12.2023 г. в 18:23, _Aumi_ написа:

Исая 46:9
Помнете предишните неща от древността; Защото Аз съм Бог, и няма друг; Аз съм Бог, и няма подобен на Мене, 

Разбира се, че Бог е Един, а не два или повече, НО този Бог се разкрива в ТРИ лица и това много ясно се вижда в Библията т.е. както в СЗ, така и и НЗ. Ето кратка информация:

Името Елохим

По принцип се счита, че Елохим е множествено съществително, имащо окончание за мъжки род „-им”. Самата дума Елохим се употребява по отношение на истинския Бог в Битие1:1 – „В началото сътвори Бог небето и земята”, както и в Изход 20:3 – „да нямаш други богове пред лицето Ми” и във Второзаконие 13:2 – „…ще тръгнат след други богове (елохим)…” Независимо от използването на множественото „Елохим” не можем да докажем триединството Божие, но това поне открива врата за доктрината за множественост в Божеството, доколкото тази дума се използва за обозначаване както на истинния Бог, така и за множеството лъжливи богове в старозаветно време.

Името Елоах

Дали използването на множествената форма Елохим при споменаването на истинния Бог и на лъжливите богове от авторите на старозаветните писания да се дължи просто на липсата на друга алтернатива. Съществува обаче и единствена форма за Елохим – Елоах, която се използва, напр., в Книгата на Пророк Авакум 3:3 и Второзаконие 32:15-17. Тя е употребена 250 пъти, докато формата за множествено число е по-предпочитана и е използвана 2500 пъти, което може да се приведе като аргумент в полза на множествеността на Бога.

Следващият довод от еврейската граматика е, че Бог често говори за Себе Си, ясно използвайки множествено местоимение:

Битие 1:26 – „И каза Бог: да сътворим човек по Наш образ и по подобие Наше…”

Битие 3:22 – „И каза Господ Бог (Иахве Елохим): Ето човекът стана като един от Нас…”

Битие 11:7 – „Да слезем и смесим езика им…”

Шема

Второзаконие 6:4 бълг. др.-евр.

„Слушай | Шема
Израил: | Исраел
Господ | Адонай
Бог твой, | Елохену
Господ | Адонай
е един!” | ехад

Този стих е известен като „Ш’ма” и винаги е бил най-великото вероизповедание на Израиля. Тъкмо този стих повече от всеки друг се използва за потвърждение на факта за единството на Бога и най-често – за противопоставяне на позицията за множественост в Божеството. Достатъчно ли обосновано, обаче?

От една страна трябва да се отбележи, че думите „Бог твой” в еврейския оригинал означават „Боговете твои”. Главният аргумент за нас се съдържа в думата „ехад” = от др.-евр. „един”. Прегледът на всички текстове на иврит, показва, че думата „ехад” не означава абсолютно единство, а съставно такова. Например, в Битие 1:5 комбинацията вечер и утро заключава в себе си един (ехад) ден. Този ден се превежда с „ден един”, а не с редно числително „ден първи”. Този първи ден донякъде съдържа в себе си всички останали дни, понеже творческия процес на сътворението не е приключил. В Битие 2:24 мъж и жена, съединени в брака, „стават една (ехад) плът”. В Ездра 2:64 става реч, че цялото общество станало „едно” (ехад), макар да е съставено от множество хора. Иезекиил 37:17 ни дава изключително впечатляващ пример, когато двата жезъла се сливат, за да се превърнат в едно (ехад). По такъв начин, използването на думата „ехад” в Писанията показва, че това е съставно, а не абсолютно, единство.

От друга страна, има еврейска дума, означаваща абсолютно единство. Това е „яхид”, което намираме в много пасажи в Писанията, където акцентът се поставя върху значението за „единствен”. Ако Моисей е възнамерявал да укаже на абсолютно единство у Бога, то би могъл да подбере най-подходящата дума за това. Маймонид, отчитайки силата на думата „яхид”, използва именно нея при съставяне на своите „Тринадесет Основи на Вярата” вместо думата „ехад”. Вероизповедната формула от Второзаконие 6:4, обаче, не използва „яхид”, а „ехад”.

Бог е най-малко Двама

Думата „Елохим” се среща за обозначаване на две личности в един и същ стих. Такъв пример е Псалом 44:7-8: „Твоят Престол, Боже, е вовеки; жезълът на правотата – жезъл на Твоето царство. Ти си възлюбил правдата, и възненавидил беззаконието; поради което Те е помазал, Боже, Твоят Бог с елея на радостта повече отколкото Твоите съучастници.”

Обръщението е към първия Елохим, и към втори Елохим – това е Бог на втория Елохим; следователно, Богът на Бога Го е помазал с елея на радостта.

Друг пример ни дава Осия 1:7: „А домът Иудин ще помилвам и ще ги спася  в техния Господ Бог, ще ги спася не с лък, нито с меч, ни с война, ни с коне и ездачи.”

Именно Елохим говори, че Той ще помиолва Иудиния дом и ще ги спаси с помощта на Йахве; така Елохим номер едно спасява Израил посредством Елохим номер две.

Захария 2:7-8 „Защото така казва Господ на Силите: След възстановяването на славата Той ме изпрати при народите, които ви ограбиха; понеже който докача вас, докача зеницата на окото Му. 9 Защото ето, аз ще помахам с ръката си върху тях, и те ще станат корист на ония, които им са работили: и ще познаете, че Господ на Силите ме е изпратил.“

Данаил 7:13-14 „ Гледах в нощните видения, и ето, един като човешки син идеше с небесните облаци и стигна до Стария по дни; и доведоха го пред Него.14 И Нему се даде владичество, слава и царство, за да Му слугуват всичките племена, народи и езици. Неговото владичество е вечно владичество, което няма да премине, и царството Му е царство, което няма да се разруши.“

Ако Еврейските Писания действително указват на възможност за множественост, то закономерно възниква въпросът – колко личности в края на краищата съществуват в Божеството?

Първа личност в множество е Господ Йахве.

Втората личност, за която става дума, е Ангелът на Йахве (Ангелът Гоподен). Тази личност винаги се е считала уникална и различна от останалите ангели. Почти във всеки пасаж, където го намираме, за него се говори като за Ангел на Йахве и Самия Йахве. Напр., в Битие 22:11 той е Ангел на Йахве, но в стих 22:12 той е Бог. Изключително интересен пасаж е Изход 23:20-23, където този ангел има власт да прощава грехове, тъй като собственото име на Бога Йахве се съдържа в него, което предполага да Му се отдава безпрекословно повинование. За обикновен ангел не може да става и дума. Наличието на собственото име на Бога се прилага към този ангел, сочи неговия божествен статус.

Третата главна личност е Духът Божий, често назоваван Руах Ха-Кодеш. Има множество упоменвания за Духа Божий в пасажи от Битие 1:2, 6:3; Псалми 50:13, 138:7;Ис. 11:2, 63:10-14. Светият Дух не може да бъде просто еманация (безлика сила), понеже у него наблюдаваме всички характеристики на отделна личност (интелект, емоции и воля) и той е считан за божествен.

Трите личности в светлината на Стария завет

В Еврейските Писания могат да бъдат намерени и места, където едновременно се споменават и трите божествени личности

Исая 48:12,16 „Чуй Ме, Якове, и Израилю, когото Аз призовах: Аз съм същият, Аз първият, и Аз последният.16 Приближете се при Мене, чуйте това; От начало не съм говорил скришно; Откак стана това, Аз бях там; И сега ме прати Господ Иеова и Духът Му.“

Исая 63:7-14 „ Ще спомена милосърдията Господни, Причините за хвалене Господа За всичко, що ни е подарил Господ, И за голямата благост към Израилевия дом, Която им показа според щедростите Си, И според премногото Си милости. 8 Защото рече: Наистина те са Мои люде, Чада, които не ще постъпят невярно; Така им стана Спасител. 9 Във всичките им скърби Той скърбеше, И ангелът на присъствието (Ангелът Господен) Му ги избави; Поради любовта Си и поради милосърдието Си Той сам ги изкупи, Дигна ги и носи ги през всичките древни дни. 10 Но те се разбунтуваха и оскърбиха Светия Негов Дух; Затова Той се обърна та им стана неприятел, И сам воюва против тях. 11 Тогава людете Му си спомниха за старите Моисееви времена, и казваха: Где е Оня, Който ги възведе от морето Чрез пастирите на стадото Си? - Где е оня, който положи Светия Си Дух всред тях? - 12 Който направи славната Си мишца Да върви до Моисеевата десница? Който раздели водата пред тях, За да си придобие вечно име? - 13 Който ги води през бездната, Като кон през пасбище, без да се препънат? 14 Духът Господен ги успокои Като добитъкът, който слиза в долината; Така си водил людете Си, За да си придобиеш славно име.“

Не ми изнасяй проповеди! Знам всички алогични натъкмявания с цел да докажете как три личности били една личност, ама едната личност от трите станала човек и я убили, докато другите две не се знае какво са правили през това време.

Приказки за наивници!

преди 5 минути, _Aumi_ написа:

Не ми изнасяй проповеди! Знам всички алогични натъкмявания...

Като знаеш, защо умишлено не ги цитираш, а пропускаш? Така ли "доказваш" тезата си? Не става като изтипосаш няколко пасажа без обяснение извън  контекст и си мислиш, че си обяснила нещо. Малко по - сериозно. 

преди 32 минути, _Aumi_ написа:

...как три личности били една личност, ама едната личност от трите станала човек и я убили, докато другите две не се знае какво са правили през това време.

Приказки за наивници!

Уж всичко ти е ясно, но сама си противоречиш. Много наивно от твоя страна. 

Искам да те успокоя, че всичко се знае, но трябва четене с разбиране. Но предполагам, че няма да желаеш аз да споделя информация. :lock:

преди 14 часа, realno написа:

Като знаеш, защо умишлено не ги цитираш, а пропускаш?

3 Да нямаш други богове освен Мене.
4 Не си прави кумир, или какво да било подобие на нещо, което е на небето горе, или което е на земята долу, или което е във водата под земята;

Изход 20

12 Тогава Господ ви говори изсред огъня; вие чухте гласа на думите, но не видяхте никакъв образ; само глас чухте.
13 И Той ви изяви завета Си, който ви заповяда да вършите, сиреч, десетте заповеди; и написа ги на две каменни плочи.
14 И в онова време Господ ми заповяда да ви науча повеления и съдби, за да ги вършите в земята, към която преминавате да я притежавате.
15 Прочее, внимавайте добре на себе си, (защото в деня, когато Господ ви говори на Хорив изсред огъня вие не видяхте никакъв образ),
16 да не би да се развратите и си направите идол, подобие на някой образ, подобие на мъж или на жена,
17 подобие на някое животно, което е на земята, подобие на някоя крилата птица, която лети на небето,
18 подобие на нещо, което пълзи по земята, подобие на някоя риба, която е във водите под земята;
19 и да не би, като подигаш очи към небето, и видиш слънцето и луната, звездите и цялото небесно множество, да се мамиш, та да им се кланяш и да служиш на тях, които Господ твоят Бог разпредели на всичките народи под цялото небе.

Второзаконие 4

А при всичките тези имена на Бог при евреите, дали е само един Бог? Бог от Битие дали е същият като Бог от Изход примерно? По-скоро са доста различни. Единият е творецът на вселената, а другия същество със съвсем локално за планетата ни значение, което е далеч по-ограничено и несъвършено.

Според исляма Бога на евреите и мюсюлманите е един и същ. Също така според Библията Бог е обещал Ханаанската земя на Авраам и наследниците на Исак т.е. евреите (не на Исмаил и неговите наследници).  Евреи 15:18 "И в същия ден Господ направи завет с Аврама, като каза: На твоето потомство давам тая земя, от Египетската река до голямата река, реката Ефрат"

Въпроса ми е мюсюлманите приемат ли това обещание за истина или не? 

на 30.12.2023 г. в 7:56, _Aumi_ написа:

3 Да нямаш други богове освен Мене.
4 Не си прави кумир, или какво да било подобие на нещо, което е на небето горе, или което е на земята долу, или което е във водата под земята;

Изход 20

12 Тогава Господ ви говори изсред огъня; вие чухте гласа на думите, но не видяхте никакъв образ; само глас чухте.
13 И Той ви изяви завета Си, който ви заповяда да вършите, сиреч, десетте заповеди; и написа ги на две каменни плочи.
14 И в онова време Господ ми заповяда да ви науча повеления и съдби, за да ги вършите в земята, към която преминавате да я притежавате.
15 Прочее, внимавайте добре на себе си, (защото в деня, когато Господ ви говори на Хорив изсред огъня вие не видяхте никакъв образ),
16 да не би да се развратите и си направите идол, подобие на някой образ, подобие на мъж или на жена,
17 подобие на някое животно, което е на земята, подобие на някоя крилата птица, която лети на небето,
18 подобие на нещо, което пълзи по земята, подобие на някоя риба, която е във водите под земята;
19 и да не би, като подигаш очи към небето, и видиш слънцето и луната, звездите и цялото небесно множество, да се мамиш, та да им се кланяш и да служиш на тях, които Господ твоят Бог разпредели на всичките народи под цялото небе.

Второзаконие 4

Ако Исус по някакъв начин противоречеше на записаното на Стария завет, нямаше да върши знамения и чудеса и най - важното нямаше да възкръсне, нито пък Бог щеше да го потвърди по свръхестествен начин. 

Бог говори от небето и потвърждава, че Исус не е измамник, а за Този, който се представя. Дано не си помислиш, че Отец се е превърнал в идолопоклонник след като застава зад Исус. :wink12:

Марк 1:10-11 "И като излезе веднага от водата, видя, че се разтварят небесата, и че Духът като гълъб слизаше на Него.11 И дойде глас от небесата: Ти си Моят възлюблен Син; в Тебе е Моето благоволение."

Преди 2000 г хората са мислили като теб: 

Матей 27:63 "Господарю, спомнихме си, че Оня измамник приживе рече: След три дни ще възкръсна. 64 Заповядай, прочее, гробът да се пази здраво до третия ден, да не би учениците Му да дойдат и да Го откраднат, и кажат на народа: Възкръсна от мъртвите. Така последната измама ще бъде по-лоша от първата. 65 Пилат им рече: Вземете стража; идете, вардете Го както знаете. 66 Те, прочее, отидоха и вардиха гроба, като запечатаха гроба с помощта на стражата."

Продължението на разказа, което разкрива, че измамниците са ......... еврейските свещеници:

Матей 28:11-15 "Когато те отидоха, ето, някои от стражата дойдоха в града и известиха на главните свещеници всичко що бе станало.12 И те, като се събраха със старейшините и се съвещаваха, дадоха на войниците доволно пари, и рекоха:13 Кажете, че учениците Му дойдоха през нощта и Го откраднаха, когато ние спяхме.14 И ако слух за това стигне до управителя, ние ще го убедим, а вас ще направим да нямате грижа.15 Те, прочее, взеха парите, и постъпиха както бяха научени. И това що те казаха се разнесе между юдеите, и продължава даже и до днес."

Делата Му потвърждават, че говори истината, а не е като някои други шарлатани, самозвани месии и лъжепророци:

Йоан 5:36-37 "Но Аз имам свидетелство по-голямо от Иоановото; защото делата, които Отец Ми е дал да извърша, самите дела, които върша, свидетелствуват за Мене, че Отец Ме е пратил. 37 И Отец, Който Ме е пратил, Той свидетелствува за Мене. Нито гласа Му сте чули някога, нито образа Му сте видели."

Йоан 10:24-25 "Между това юдеите Го заобиколиха и Му казаха: До кога ще ни държиш в съмнение? Ако си Ти Христос, кажи ни ясно. 25 Исус им отговори: Казах ви, и не вярвате. Делата, които върша в името на Отца Си, те свидетелствуват за Мене"

За около 300 -тата пророчествата в Стария завет, които се изпълняват в Него няма да пиша, че пак ще ме укориш, че пиша дълги "проповеди". 

Истината е, че си се поддала на манипулациите на истинските измамници и са те накарали да приемеш Истината като измама.  Чети без предварителни предразсъдъци. Исус каза: "...Аз съм Истината..." 

Хубав ден. 

преди 5 часа, realno написа:

Ако Исус по някакъв начин противоречеше на записаното на Стария завет, нямаше да върши знамения и чудеса и най - важното нямаше да възкръсне, нито пък Бог щеше да го потвърди по свръхестествен начин. 

И каква е връзката със Стария завет?

Чети без предварителни предразсъдъци. Исус каза:

Точно това правя! :D

на 30.12.2023 г. в 8:49, Just a Stranger написа:

А при всичките тези имена на Бог при евреите, дали е само един Бог?

А според теб, колко Бога Създатели има?

преди 3 часа, _Aumi_ написа:

Един Бог Създател, но в три проявления !

Битие 1:1 В начало Бог създаде небето и земята...2 и Божият Дух се носеше над водата.

Битие 1:26 И Бог каза: Да създадем човека по Нашия образ, по Наше подобие;

Йоан 1:1 В началото бе Словото (Исус); и Словото (Исус) беше у Бога; и Словото (Исус) бе Бог.2 То (Исус) в начало беше у Бога.3 Всичко това чрез Него (Исус) стана; и без Него (Ису)не е ставало нищо от това, което е станало.

Йоан 14:8 "Филип Му казва: Господи, покажи ни Отца, и достатъчно ни е. 9 Исус му казва: Толкова време съм с вас и не познаваш ли Ме Филипе? Който е видял Мене, видял е Отца; как казваш ти: Покажи ми Отца?"

преди 5 часа, _Aumi_ написа:

Един. Бог е един във всички. Създател на какво? Вселената? Но Бог извън вселената ли е? Създател на планетата? Но за това не е нужен Бог като Абсолют, а само негово ограничено проявление последством една или повече индивидуалности. Дали създателите на земята ни са един или много, те все изпълняват божията воля. Груб пример е директор даващ заповед на подчинените си. Те изпълняват задачата като имат свобода в рамките на своите умения и компетентност. Над директора пък може да има друг с още по-голяма отговорност. И как точно се стига до Абсолюта, е въпрос, който ще оставя без отговор. Той е в основата на всичко, но кой или кои конкретни същества са пряко ангажирани с хората и земята, е съвсем друг въпрос. Може би те притеснява това, че те са наречени "Бог" (всъщност елохим е в мн.ч.), но те Го представят така или иначе.

на 8.01.2024 г. в 15:12, Just a Stranger написа:

Един. Бог е един във всички. Създател на какво? Вселената? Но Бог извън вселената ли е? Създател на планетата? Но за това не е нужен Бог като Абсолют, а само негово ограничено проявление последством една или повече индивидуалности. Дали създателите на земята ни са един или много, те все изпълняват божията воля. Груб пример е директор даващ заповед на подчинените си. Те изпълняват задачата като имат свобода в рамките на своите умения и компетентност. Над директора пък може да има друг с още по-голяма отговорност. И как точно се стига до Абсолюта, е въпрос, който ще оставя без отговор. Той е в основата на всичко, но кой или кои конкретни същества са пряко ангажирани с хората и земята, е съвсем друг въпрос. Може би те притеснява това, че те са наречени "Бог" (всъщност елохим е в мн.ч.), но те Го представят така или иначе.

Творецът е само един. Всичко останало е сътворено от Него. Всички тези герои от писанията, са Негови творения и са под Неговата воля и власт.

Според Исляма, най-големият грях се нарича Ширк. Ширк означава да приравняваш друго същество на Бога Аллах.

Това е най-голямото богохулство, защото няма равен на Него и няма единосъщен по сила и власт с Него.

преди 47 минути, _Aumi_ написа:

Според Исляма, най-големият грях се нарича Ширк. Ширк означава да приравняваш друго същество на Бога Аллах.

Това е най-голямото богохулство, защото няма равен на Него и няма единосъщен по сила и власт с Него.

Преди да говориш за Аллах като за последна инстанция, а за думите му като съвършената истина, отговори на следните въпроси: 

Къде е словото на Аллах преди появата на Мохамед и корана? 

Къде е бил Аллах преди появата на Мохамед? 

Какво казва предислямската археологията за Аллах? Имало и "ислям" преди появата на исляма? 

Защото аз по същия начин мога да твърдя, че дядо Коледа е бог , а Снежанка негов пророк. Но това както аз мисля няма значение, ако археологията и историята казват друго. 

преди 15 минути, realno написа:

Къде е словото на Аллах преди появата на Мохамед и корана? 

Къде е бил Аллах преди появата на Мохамед? 

Въпросите ти са много неадекватни, като се има предвид, че Аллах в превод означава Бог, Творец, Всевишен, по същият начин както в превод на английски е GOD. Но ти толкова години не можа да проумееш това, че и арабите християни, се молят на Аллах! 

Така че, въпросите ти са смешни да питаш къде е бил Бог преди появата на Корана или преди появата на Библията, след като се твърди, че Бог е вечносъществуващ.

Въпросите ти са много неадекватни, като се има предвид, че Аллах в превод означава Бог, Творец, Всевишен, по същият начин както в превод на английски е GOD. Но ти толкова години не можа да проумееш това, че и арабите християни, се молят на Аллах! 

Така че, въпросите ти са смешни да питаш къде е бил Бог преди появата на Корана или преди появата на Библията, след като се твърди, че Бог е вечносъществуващ.

Археологията не лъже. Аллах не означава "бог", а име на точно определен близкоизточен бог от древността. 

В енциклопедията на религиите се казва: „Аллах е име от предисляма…, съответстващо на вавилонския Бел” (ed. James Hastings, Edinburgh, T. & T. Clark, 1908, I:326).

„В древна Арабия богът на Слънцето се възприемал като богиня-жена, а луната – като бог-мъж. И както посочват много учени като Алфред Гийом, богът на Луната бил наричан с много имена, едно от които е Аллах (op.cit., Islam, p.7).

„Името Аллах се използва като собствено име за бога на Луната, освен другите титли, които могат да му бъдат дадени.”

„Аллах, богът на Луната, бил женен за богинята на Слънцето. Заедно те родили три богини, които били наречени „дъщерите на Аллах”. Тези три богини се казвали Ал-Лат, Ал-Уза и Манат.”

„Дъщерите на Аллах, заедно с Аллах и богинята на Слънцето, били считани за „върховни” богове. Т. е. смятали ги за върха на пантеона от арабски божества” (Robert Morey, The Islamic Invasion, Eugene, Oregon, Harvest House Publishers, 1977, pp.50-51).

Историята убедително доказва, че преди да се появи исляма, савеите в Арабия се покланяли на бога на Луната Аллах, който бил женен за богинята на Слънцето. Видяхме, че обичайна практика в племето на Мохамед била да използват името на бога на Луната в личните имена. Фактът, че Аллах е бил езическо божество в предислямски времена е неоспорим. И така, трябва да си зададем въпроса: Защо богът на Мохамед бил наречен по името на езическо божество в собсвеното му племе?

Безспорен факт е, че идол на Аллах бил поставен в Кааба наред с всички други идоли от онова време. Езичниците се молели с лице към Мека и Кааба, защото там били поставени техните богове. За тях имало смисъл да се обръщат в посока към техния бог и да се молят, тъй като той бил там. И понеже идолът на техния бог на Луната Аллах бил в Мека, те се молели с лице към Мека.

ЙахвеАллах, Вишна и Буда абсолютно не са едни и същи. С други думи всички религии не се покланят на един и същи Бог с различни имена. Точно затова използването на думата „Бог”, когато описваме божество, е толкова неподходяща и затова трябва да се върнем към имената на тези божества, за да разкрием какво всъщност означават те като личност и атрибути. Пренебрегването на съществени разлики, които разделят световните религии, е обида спрямо уникалността на световните религии. Йахве, Богът на Библията, не е Аллах, богът на Корана, не е Вишна, богът на ведите, не е богът на будистите и т. н. Както ще видим в една следваща статия, съществуват фундаментални различия между Йахве и Аллах, що се отнася до лични атрибути, теология, морал, етика, сотериология, есхатология, теокрация и повечето от останалите аспекти. Те представляват два различни духовни свята. И колкото повече откриваме от природата на Йахве чрез откровението за Йешуа (Исус), виждаме, че бездната между Библията и Корана става още по-голяма.

АРХЕОЛОГИЧЕСКИ СВЕДЕНИЯ ЗА БОГА НА ЛУНАТА

http://nccg.org/islam/Karum1.gif
Анатолийска фреска от Карум – забележете предислямската релефна фигура на полумесеца и звездата в квадратчето.

http://nccg.org/islam/Karum2.gif
Друг предислямски полумесец и звездата от същото местонахождение.
http://nccg.org/islam/Karum-moon.gif
http://nccg.org/islam/islam.gif
http://nccg.org/islam/Persian_moon.gif
Предислямски и ислямски релефни фигури на полумесеца и звездата
анатолски (отляво), ислямски (в средата), древна персийска богиня на Луната (отдясно).

http://nccg.org/islam/Egyptian_moon.gif

http://nccg.org/islam/RasShamra_moon.gif

Жертвите на бога на Луната са описани в текстовете от Рас Шамра (вж. възпоменателната плоча в Рас Шамра от Северна Сирия отдясно). В угаритските текстове богът на Луната понякога бил наричан Кусух. В Персия (горе вдясно), както и в Египет (отляво), богът на Луната е изобразен на стенописи и на главите на статуи. Той бил съдията на хората и боговете.

Още ли твърдиш, че Аллах просто се превежда като "бог" и че Аллах и Бога на Библията са едно и също?  

Творецът е само един. Всичко останало е сътворено от Него. Всички тези герои от писанията, са Негови творения и са под Неговата воля и власт.

Къде видя приравняване? Думите "не аз, а Бог в мен" са част от Библията и не са приравняване с Бог, а осъзнаване, че личността има смисъл само като израз на Божията воля. От това произтичат и истинската свобода, сила и знание.

Още ли твърдиш, че Аллах просто се превежда като "бог" и че Аллах и Бога на Библията са едно и също?  

Разбира се. :)

Васко Петров - петдесятнишки пастор Васко Петров... къде още ще си разхвърляте по виртуала тия приготвени рецитации бре?  Обикаляте си и само си копи-пействате... обаче всичките са предварително нагласен фейк. :)

Предислямското значение на думичката за която се напъваш толкова е заради общите корени на семитските езици - каквито са арамейския и арабския...

През предислямските времена арабите са имали много и различни видове култове, но нарицателното е било пак тази думичка, просто е нямала още единния си абсолютен смисъл.

А между другото преди да бъдат съставени текстовете на петокнижието, думичките за бог в различните си интерпретации също са няколко.

Всичките ти подпирания на "историята и археологията" са предварително съчинени нагласации и фейкове. Целта е просто да си намериш невеж таргет, за да ти минат петдесятнишките номерца .

Що не опита да попиташ за подробности поне опитни и компетентни хора, а се пързаляш удобно да папагалиш тия петдесятнишки стъкмистики?

И ако всичко това има значение главно за службите в които се вживяваш, защо се опитваш да превръщаш в същото разни светски места по виртуала?

"

Трябва да споменем, че арамейската дума „Ел”, която е думата за Бог в езика на Исус, със сигурност е по-близка по звучене до думата „Аллах”, отколко до английската „God”. Това важи и за различните думи за Бог на иврит, които са „Ел” или „Елах” и възхваляващата дума „Елохим”. Причината за това подобие е, че арамейският, иврит и арабският език са семитски езици с общ произход. (бел. прев. – семитска езикова група).

Трябва да отбележи, че в превода на Библията на английски, думата на иврит „Ел”, се превежда като “Бог”, “бог” и “ангел”! Този неточен език позволява на различни преводачи, според собствените им виждания, да преведат по различен начин една и съща дума.

Арабската дума „Аллах” не позволява такава трудност или двусмислие, тъй като се използва само за Всевишния Бог. В допълнение, в английски език единствената разлика между „god”, значещ лъжовен бог, и „God”, означаваща Един Истински Бог, е главната буква “G”. Заради горните факти, по-точният превод на думата „Аллах” в англ. Език, може би трбява да е Единият-Единствен Бог или Единственият Истински Бог.

По-важното трябва също да се отбележи, че арабската дума „Аллах” съдържа дълбока религиозно послание заради своя корен и произход. Тя произлиза от арабския глагол „та’алаха” ( или „алаха”), което означава „този, на който се служи”.  Така арабски думата „Аллах” означава „Единственият, който заслужава поклонение”.
------------------------------------------------------------------------------------

И само между другото - твоят ли библейски бог ти дава парите за канала?

И ако не - помоли му се още, че музикалните ти напъни с китарата също са много зле. Много зор, човеко... много зор и всички се сещаме защо е... :)

преди 7 часа, realno написа:

Историята убедително доказва, че преди да се появи исляма,

Тук не става въпрос на какво са се кланяли преди Исляма, или преди Юдаизма, а дали богът в който вярват сега е същият единен Бог Творец на света.

Преди това не е имало монотеизъм. След като е наложен монотеизмът на евреите, след известен период от време, е наложен и монотеизмът при арабите. При едните е наложен чрез Мойсей, при другите, чрез Мохамед.

Идеята е да се приеме единобожието, и хората да не вярват и да не се кланят на идоли, и да не обожествяват други същества както са го правили тези народи преди това.

И двете религии категорично заявяват, че има само един Всевишен Творец, който е създател на всичко което съществува във Вселената. Този Творец, според монотеизма, не участва в никакви Троици, няма син равен или единосъщен с него. 

При това положение, Християнството не е монотеистична религия. 

Също така в Християнството има култ към човек, на когото се придава равенство с Бога, което противоречи на монотеистичните идеи на другите две религии.

Вярно ли е, че мюсюлманети се отнасят милостиво към изкупването на греховете и който посети Кааба, стане хаджия се опрощава във всичко и става чист като младенец?

преди 5 минути, Търсещ истини написа:

Вярно ли е, че мюсюлманети се отнасят милостиво към изкупването на греховете и който посети Кааба, стане хаджия се опрощава във всичко и става чист като младенец?

Да, вярата е много странно нещо и за нея не се иска много разум, нито критичност, нито рационални аргументи, а само сляпа вяра.

Интересно е как един камък би могъл да изкупи греховете на толкова хора и да ги направи чисти като младенци?

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.