Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ислям (за любопитни) - част втора

Featured Replies

преди 10 минути, _Aumi_ написа:

Да, вярата е много странно нещо и за нея не се иска много разум, нито критичност, нито рационални аргументи, а само сляпа вяра.

Интересно е как един камък би могъл да изкупи греховете на толкова хора и да ги направи чисти като младенци?

Така ли е в исляма?

• Отговори 5,4k
  • Прегледи 422,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Да видим какво е предписано за християните в Библията по въпроса за убийството с камъни: Йоан 8:7 Но като постоянствуваха да Го питат, Той се изправи и рече им: Който от вас е

• И с юдаизма (в оргинал). Алия само ще ви каже,че Мутазилите не се считат за мюсюлмани според Исляма. А философия и мистика в Исляма няма. Няма да я подкрепя. Аз приемам всичко,което

• Пророкът се е въздигнал от непостроена джамия намираща се в християнската държава Византия! Няма как да се издигне човек от Джамия, построена след смъртта му /Говоря за Ал Акса /!. И съответно няма к

Публикувани изображения

преди 8 минути, Търсещ истини написа:

Така ли е в исляма?

Изглежда вярват, че е така, след като милиони се стичат към това място!

преди 5 минути, _Aumi_ написа:

Изглежда вярват, че е така, след като милиони се стичат към това място!

Благодаря.

Въпросът ми е има ли го в исляма като повеля. Дали някъде е написано "Който... то..."

преди 2 часа, _ramus_ написа:

Разбира се. :)

Васко Петров - петдесятнишки пастор

:lol6:Както винаги случайно появилите ти се химически елементи в случайно появилата ти се глава на раменете ти са загубили връзка помежду си и това което говориш са пълни глупости (според учителя ти Дарвин). Но ако имаш нещо против написаното се сърди на него. Аз не го приемам.  :wink12:

преди 2 часа, _ramus_ написа:

Предислямското значение на думичката за която се напъваш толкова е заради общите корени на семитските езици - каквито са арамейския и арабския...

Трябва да споменем, че арамейската дума „Ел”, :)

Когато четеш повърхностно си пропуснал, че не става за дума за значението на думичката "ЕЛ", а за "Аллах". Но тъй като стана въпрос за "ЕЛ" ето малко информация, че да се образоваш: 

"Бог в Стария завет е познат като ЙХВХ (http://nccg.org/Yahweh.gif), а когато се поставят правилните гласни – Йахве. Това се превежда като „Самосъществуващият” и е производна на еврейската дума хавах, която означава „съществувам”. Както Аллах е името на бога от Свещените Писания на мюсюлманите – Корана, така Йахве е Името на Бога в еврейските писания – Библията. Особено интересен и значим е фактът, че Йахве никога не се появява като име на каквото и да е божество извън Библията. Никъде не е записано за друго племе или религия, които да са се покланяли на Йахве. Еврейското име на Бога е уникално за Библията и за избрания народ. Само от това твърдение можем да направим извода, че името Йахве не е взето от никоя друга култура или религия. Тя се появява единствено в библейското откровение.

Мюсюлманите твърдят, че Аллах е Богът от Библията и че се споменава в свещените текстове. Това е абсолютно невярно. Името „Аллах” не се появява нито веднъж, нито в Стария, нито в Новия завет. Единственият път, в който Бог се споменава по име в Стария завет е като ЙАХВЕ 

Думата алах съществува в еврейския език, но не е собствено име и не се отнася до Бог. Има три главни значения: а) проклинам, кълна се или заклевам; б) скърбя (плача); и в) ставам, възкачвам се, катеря се, отивам си, скачам и т. н. Неоспорим факт е, че АЛЛАХ не се появява нито веднъж като име на Бог, дори и на човек в еврейските писания. Няма дума „алах” или „аллах” в еврейските Писания. Тя е била просто непозната в библейския свят. И следователно твърдението, че „Аллах” е името на Бога в Библията, е без никакво основание. Бог винаги е бил познат като Йахве или, по-рядко, със съкращението Йах.

Мюсюлмански учени са отишли далече в опита си да докажат, че арабският „Аллах” е всъщност същия като еврейския „Елоах”, което не е собствено име и просто се превежда като „Бог”. Думите „Ел” и „Елохим” се превеждат по същия начин и се срещат много повече пъти, отколкото Елоах и могат да се използват или да означават истинския Бог, езически божества, идоли, а дори и човешки съдии. Именно поради тази причина съм чувал мюсюлмански апологети да стават раздразнителни, когато други мюсюлмани говорят за „Бог” вместо за „Аллах”, тъй като думата „Бог” може да се употреби за бога на всяка друга религия. Те признават, че Аллах е собствено име, което отличава бога на мюсюлманите от Бога на евреите и християните, или боговете на индусите и други. „Елоах”, при всички случаи е производна на „Ел” и множественото число „Елохим”, което не се и доближава по звучене до „Аллах”. Няма да намерите много (ако изобщо има такива) мюсюлмани, които да твърдят, че се покланят на еврейския „Елоах“ – единственият случай, при който се опитват да направят някаква връзка е, когато се опитват да привлечат юдеи и християни към исляма. Едва ли някой мюсюлманин би повярвал, че съм се обърнал към исляма, ако изповядам, че „Елоах” е моят Бог и че Мохамед е неговият пророк!

Има и друга производна на „Ел” за „Бог” в Стария завет, която звучи подобно на Аллах и тя е Елах. Тя се използва единствено от пророците Ездра, Даниил и веднъж от Еремия. И отново това не е собствено име и всъщност означава „дъб” и в този смисъл е използвано от езичниците като титла за трите им божества, т. е. идоли. Съмнявам се дали мюсюлманите биха искали техния Аллах да се оприличи на идол.

Дори и да бяха прави мюсюлманите за „Елоах” (което фактите категорично отричат), ние ще се изправим пред проблема, че Бог има две собствени имена – Йахве и Елоах/Аллах – което противоречи на свидетелството на самия Бог в Стария завет, че е познат само като Йахве.

Името Йахве е осветено завинаги в третата заповед:

„Не изговаряй напразно името на Господа (http://nccg.org/Yahweh.gif) твоя Бог [Елохим]” (Изход 20:7).

Думата „Аллах” идва от сложната арабска дума ал-илах. Ал е определителен член и илах е арабска дума за „бог”, т. е. богът. Веднага виждаме, първо, че това не е съществително собствено име, а много общо име, нещо като еврейската дума Ел (която, както видяхме, е била използвана за всяко божество и второ, че Аллах не е чужда дума (какъвто би бил случаят, ако беше взета от еврейската Библия), а е чисто арабска. Би било погрешно да сравним „Аллах” с еврейската и гръцката дума за Бог (съответно Ел и Теос), тъй като „Аллах” е чисто арабски термин, използван изключително във връзка с арабско божество.

В енциклопедията на религиите се казва: „Аллах е име от предисляма…, съответстващо на вавилонския Бел” (ed. James Hastings, Edinburgh, T. & T. Clark, 1908, I:326)."

преди 19 минути, Търсещ истини написа:

Вярно ли е, че мюсюлманети се отнасят милостиво към изкупването на греховете и който посети Кааба, стане хаджия се опрощава във всичко и става чист като младенец?

Някога това пътуване не е било толкова лесно. Изисквала се е определена жертва, не само като пари, но и време, е др. Пътуването е било несигурно и рисковано... Самото му осъществяване в името на вярата е било показател, че тязи вяра е истинска, а желанието тя да се следва - искрено. Сега не е така. Да, и тогавя не е имало гаранция, че върналия се хаджия християнин посетил Божи гроб (или мюклсюлманинът посетил Мека) повече няма да прави прегрешения. Твърдения, че някой гарантирано се причиствал след като е отишъл на поклонение, са наивни. Едно време наистина е било нещо показателно, но не пътуването е това, което пречиства, а стремежът и подбудите на пътуващия.  

преди 6 минути, Just a Stranger написа:

Твърдения, че някой гарантирано се причиствал след като е отишъл на поклонение, са наивни.

В книгите много неща са наивни. Въпросът е има ли го? 

преди 12 минути, Търсещ истини написа:

Благодаря.

Въпросът ми е има ли го в исляма като повеля. Дали някъде е написано "Който... то..."

Не знам дали го пише в Корана, но това е един от Петте стълба на Исляма.

Не знам също дали в Корана пише, че това поклонение Хадж изкупува греховете на тези които са отишли там.

....................

Хадж (на арабски: حج‎) се нарича поклонението в град Мека. То е най-голямото годишно поклонение в света.[1]

Това поклонение е сред 5-те стълба на исляма и всеки мюсюлманин е длъжен да го извърши поне веднъж в живота си, ако му се удаде възможност. Изразява солидарността на мюсюлманите и отдаването им на Аллах.[2]

Поклонението се извършва между 10 и 15 ден на месец Зу ал-Хиджа (Зул-Хиджа) от ислямския календар. Тъй като ислямският календар е лунен, той е 11 дни по-къс от григорианския календар, и съответно всяка година хаджът започва 11 дни по-рано от григорианския календар, който се използва в западните държави.

250px-Kaaba_mirror_edit_jj.jpg Обикаляне на Кааба по време на хадж.

Хаджът има връзка с живота на Мохамед, но мюсюлманите смятат, че поклонничеството датира от времето на Ибрахим и Исмаил, видни личности както в исляма, така и в юдаизма. Поклонниците се включват в процесии, състоящи се от стотици хиляди души, които се събират в Мека през седмицата на хаджа и изпълняват поредица от ритуали. В поклонението влиза седемкратна обиколка на храма Кааба в обратна на часовниковата стрелка посока, тичане от и до хълмовете Ал-Сафа и Ал-Маруа, пиене от извора Замзам, отиване на платото на планината Арафат и изпълняване на ритуала за хвърляне на камъни по дявола. След това поклонниците бръснат главите си, колят курбан и празнуват Курбан Байрам.

https://bg.wikipedia.org/wiki/Хадж

преди 20 минути, _Aumi_ написа:

Не знам дали го пише в Корана, но това е един от Петте стълба на Исляма.

Не знам също дали в Корана пише, че това поклонение Хадж изкупува греховете на тези които са отишли там.

За да знаеш: 

Езическите корени на исляма

"Според хадисите (джамията) Кааба в Мекка е била център на идолско служение, като в Кааба са се намирали 360 идола:

Разказва ‘Абдулла бин Масуд: Пророкът влезе в Мекка и (по онова време) имаше триста и шейсет идола около Ка‘аба. Той започна да бие идолите с тояга, която държеше в ръката си и рецитираше: „Истината (ислямът) дойде и лъжата (неверието) изчезна“.

Пророкът Мухаммад премахнал 360-те идола, но запазил за исляма Кааба и нейния Черен камък, като оправдал това с твърдението, че Авраам и Ишмаел(Измаил) са първите ѝ строители. Въпреки това не съществува никакво историческо или археологическо доказателство за съществуването на Кааба до преди няколко века от времето, когато е живял Мухаммад. Всъщност собствените думи на Мухаммад опровергават всяка връзка, която той е опитвал да осъществи между Авраам, Ишмаел и Кааба.

Коранът казва, че Авраам е я построил:

И сторихме Дома [Кааба] място за събиране на хората и сигурно убежище: “Вземете мястото на Ибрахим да бъде за молитви!” И заръчахме на Ибрахим и Исмаил: “Почистете Моя Дом за тези, които обхождат, пребивават и се кланят, свеждайки чела до земята в суджуд!.
Коран 2:125

[Кааба]* - е добавка от преводача на Корана - Цветан Теофанов от арабски на български. В арабският оригинал тази добавка липсва.

Мухаммад казва, че тя е била построена 40 години преди Йерусалимския храм:

Разказва Абу Дхаар: Аз рекох: „О, Пратенико на Аллах! Коя джамия беше построена първом?“ Той отговори: „Ал-Масджид-ул-Харам“. Аз попитах: „Коя (беше построена) после?“ Той отговори: „Ал-Масджид-ул-Акс-а (т.е. Йерусалим“. Аз попитах: „Колко е времето между тях?“ Той отговори: „Четиридесет години“.

Йерусалимският храм е построен от Соломон около 958-951 г. пр. Хр. Това означава, че ако трябва да вярваме на Мухаммад, Кааба трябва да е била построена около 998-991 г. пр. Хр. Но Авраам е живял около 2000 г. пр. Хр. и както Авраам, така и Ишмаел отдавна са починали по онова време.:cool:

Ако Мухаммад е прав, тогава Коранът [и следователно Аллах] греши. Но ако Коранът е точен в твърдението, че Авраам и Ишмаел са построили Кааба, тогава Мухаммад и сахих хадисите са в грешка.

Всъщност Кааба няма нищо общо с Авраам или Ишмаел. Тя има изцяло езическо наследство. Египетският професор и пръв авторитет по арабската литература, д-р Таха Хусаин, казва следното:

Случаят с този епизод е твърде очевиден, защото е от скоро време и става актуален точно преди възникването на исляма. Ислямът го използва по религиозни причини. [1]

Също така, според сахих хадисите Мухаммад е обмислял дори да я разглоби:

Разказва Асуад: Ибн Аз-Зубаир ми каза: „Аиша ти е казала като тайна някои неща. Какво ти каза за Кааба?“ Аз отговорих: „Тя ми каза, че веднъж Пророкът е казал: „О, Аиша! Ако не беше твоят народ все още близо до предислямския период на невежество (неверие)!, аз бих разглобил Кааба и бих направил две врати в нея; една за влизане и друга за излизане. По-късно Ибн Аз-Зубари направи точно това.

Поклонението при Кааба и целуването на Черния камък са само първите от многото практики, възприети от езичеството през 7-ми век и преопаковани в монотеистичния ислям."

Не е важно просто да вярваш, а в кого вярваш !!!

преди 13 минути, realno написа:

И следователно твърдението, че „Аллах” е името на Бога в Библията,

Ти не разбра ли, че Аллах не е лично име, а означава Бог!

Бог няма име, но хората му приписват различни имена и прилагателни, в опит да опишат неговата същност.

преди 8 минути, _Aumi_ написа:

Ти не разбра ли, че Аллах не е лично име, а означава Бог!

Бог няма име, но хората му приписват различни имена и прилагателни, в опит да опишат неговата същност.

А ти не разбра ли, че твоето мнение и предпочитание нямат значение, когато археологията и историята казват обратното. Може да си фантазирате много неща, но няма как да не се съобразявате с археологическите открития. Историята и археологията не са длъжни да се съобразяват с теб, но ти си длъжна ако не си пристрастна и не предпочиташ да живееш в заблуда. 

преди 7 минути, realno написа:

А ти не разбра ли, че твоето мнение няма значение, когато археологията и историята казват обратното. Може да си фантазирате много неща, но няма как да не се съобразявате с археологическите открития. Историята и археологията не са длъжно да се съобразяват с теб, но ти си длъжна ако не си пристрастна и не предпочиташ да живееш в заблуда. 

Всички религии имат места за поклонение, които са определили като свещени.

Храмовете са най-многобройните места за поклонение и ги има във всички религии.

За всяка една религиозна общност съществува място определено с най-висока стойност и важност за религията.

Различните религии са създали различни ритуали съпътстващи богослуженията. 

Във всички религии и общности традиционните обичаи на общността са преплетени с по-стари езически обичаи.

преди 10 минути, realno написа:

А ти не разбра ли, че твоето мнение

А ти защо си въобразяваш, че твоето мнение е по-истинско от моето?

Колко пъти да ти се посочва какво в превод означава думата Аллах?

Ако ти си истински вярващ, щеше да вярваш, че има само един Бог Творец и Създател. 

Но според теб излиза, че християните имат друг Бог, който е различен от този на евреите и мюсюлманите.

преди 13 минути, _Aumi_ написа:

Всички религии имат места за поклонение, които са определили като свещени.

Храмовете са най-многобройните места за поклонение и ги има във всички религии.

За всяка една религиозна общност съществува място определено с най-висока стойност и важност за религията.

Различните религии са създали различни ритуали съпътстващи богослуженията. 

Във всички религии и общности традиционните обичаи на общността са преплетени с по-стари езически обичаи.

Не сравнявай "всички религии" и техните богове с единствения истинен Бог. Всички религии и техните богове са започнали съществуването си с началото на човечеството, а Бога на Библията е от вечността. Боговете на другите религии са мъртви, а Бога на Библията е жив. 

П.С. Всички религии наблягат на ритуалите  и традициите, а християнството на взаимоотношенията с Исус.....защото е жив. 

преди 21 минути, realno написа:

Не сравнявай "всички религии" и техните богове с единствения истинен Бог. Всички религии и техните богове са започнали съществуването си с началото на човечеството, а Бога на Библията е от вечността. Боговете на другите религии са мъртви, а Бога на Библията е жив. 

П.С. Всички религии наблягат на ритуалите  и традициите, а християнството на взаимоотношенията с Исус.....защото е жив. 

Християните не вярват в Бога Творец, а в човека Христос. 

Според Юдаизма и Исляма, вие сте богохулници.

...................

Коран: 20, 14

“Аз съм Аллах. Няма друг Бог освен Мен…”

Библия
Исаия 46, 9

“... Аз съм Бог, и няма друг бог, и няма подобен на Мене.”

https://obuch.info/da-chetem-ednovremenno-ot-sveshennite-pisaniya-tekstt-e-na-blg.html?page=2

преди 21 минути, _Aumi_ написа:

Според Юдаизма и Исляма, вие сте богохулници.

Е това вече си е богохулство,езическо!

Самият Христос ни е откровил съвсем недвусмислено, че Бог е Един, Три_Единен :
"И тъй, идете, научете всички народи, като ги кръщавате в името на (1) Отца и (2) Сина и (3) Светаго Духа" (от Матея свето Евангелие, краят)
Не казва "в имената", а казва в името - в Едното Божествено Име на Единия Бог - Светата наша Троица: Бог Отец, Бог Син и Бог Свети Дух. Амин.

Тоест, по Единия Божествен образ на Едното Божество: Бог Отец, Бог Син и Бог Свети Дух - Троица Единосъщна и Неразделна. Амин.

И тук, разбира се, ние трябва да кажем, че Бог, така, както е открит в Писанието, не е този бог, в който вярват мюсюлманите и юдеите. Това са различни Богове и не можем да твърдим, че ние и мюсюлманите имаме един Бог.

преди 1 час, _Aumi_ написа:

А ти защо си въобразяваш, че твоето мнение е по-истинско от моето?

Защото не е голословно, а подкрепено от археология и история. 

Колко пъти да ти се посочва какво в превод означава думата Аллах?

Важно е какво посочва археологията и историята, а не ти. А те казват:  

Думата „Аллах” идва от сложната арабска дума ал-илах. Ал е определителен член и илах е арабска дума за „бог”, т. е. богът. Веднага виждаме, първо, че това не е съществително собствено име, а много общо име, нещо като еврейската дума Ел (която, както видяхме, е била използвана за всяко божество и второ, че Аллах не е чужда дума (какъвто би бил случаят, ако беше взета от еврейската Библия), а е чисто арабска. Би било погрешно да сравним „Аллах” с еврейската и гръцката дума за Бог (съответно Ел и Теос), тъй като „Аллах” е чисто арабски термин, използван изключително във връзка с арабско божество.

Ако ти си истински вярващ, щеше да вярваш, че има само един Бог Творец и Създател. 

Но според теб излиза, че християните имат друг Бог, който е различен от този на евреите и мюсюлманите.

Вярваме в Един Бог, но в три проявления. Това вярваха и първите християни, това вярваше и апостол Павел, който за времето си беше един от най - добре познаващите Стария завет. НО при свръхестествената си среща със Исус, разбра, че Исус е Бог и едно от лицата на Старзаветното божество. За това ти посочих и доказателства от СЗ, но го прие като "проповед" и не му обърна внимание. Върни се и прочети за да знаеш. 

Не може да четеш избирателно и същевременно да твърдиш, че нямало информация. 

преди 40 минути, _Aumi_ написа:

Пак грешиш. Християните вярват в Бог Отец, Бог Исус, Бог Святи Дух. И трите личности са разкриват както в Стария завет, така и в Новия. 

преди 3 минути, realno написа:

Вярваме в Един Бог, но в три проявления.

Това също смущава,встрани е от символа на вярата-покланяме се на Един Бог в три лица,в смисъл не проявления!

преди 4 минути, glen написа:

Това също смущава,встрани е от символа на вярата-покланяме се на Един Бог в три лица,в смисъл не проявления!

Проявления в три Лица - Отец, Син и Святия Духа. Няма нищо смущаващо. 

преди 1 час, realno написа:

Мюсюлманите твърдят, че Аллах е Богът от Библията и че се споменава в свещените текстове. Това е абсолютно невярно.

Името „Аллах” не се появява нито веднъж, нито в Стария, нито в Новия завет.

Единственият път, в който Бог се споменава по име в Стария завет е като ЙАХВЕ 

Васе, наивно го даваш. сигурен ли си че въобще си наясно какво пишеш. Прочети си го внимателно - бавно, призови твоя си библейски бог, ако е нужно, макар че... и двамата знаем че няма да помогне,,,

Третото изречение, примерно, като за двойкаджия, да подскажа на първолаците... - дали е написана в стария завет думичката "бог"? А ти що я ползваш тогава? :lol6:Ма тва нарицателни, обобщителни, ама "имена"... миш-маш е бебчо. Ти се вживяваш като че това са клипчета в тубата и сред калдата си на служба в твоята "виртуална църква".

Великия ти създател поне да беше те възнаградил с повечко интелигентност ( и малко музикалност нямаше да навреди, но досега не съм чувал да се презентират хора, дето са толкова некадърни в нещо. Интелигентните хора поне са разбрали в какво са добри, в какво ги бива...:) 

Не знаех че Дарвин ми бил учител, не си го и спомням от училище. Теб - също. Да не би да си го прочел в библията това?

Има и една друга фейкова издънка за която не се сещаш - щото измишльотините ти са на парче, пък ти дори не можеш да си ги съшиваш парченцата кадърно...

та - парадокса е, че плямпаш и се опираш на някаква "история и археология", обаче за теб науката е... какво? А историята и археологията какво са?... Да не говорим че си свикнал да плямпаш театрите си пред невежи ромчета, а още не знаеш че в теорията на Дарвин... няма нищо общо със "случайностите". Има си природни закони, химия, валентности, връзки, физика...

Не знам с колко си завършил училище, до кой клас, завършил ли си въобще или само си ги почвал... щото са те водили на църква още от малък... пък то в църквата се учи само слово от преди 2-3 хил години, заедно с неадекватни на сегашното време папагали, дето се вживяват на 'спасители'.

преди 18 минути, realno написа:

Християните вярват в Бог Отец, Бог Исус, Бог Святи Дух.

Също като езичниците индийци.

image.png.c977844c9abd7309ddb90ccf3e499f2d.png 
„Индуистката Троица“[2] или „Великата Троица“[3] или още „Брахма-Вишну-Махешвара“. На скулптурните изображения членовете на триадата или стоят един до друг (паметниците в Елора), или Тримурти, често се изобразява като човек с три глави на една шия, и дори три лица на една глава, всяко от които гледа в различна посока.[4]

https://bg.wikipedia.org/wiki/Тримурти

преди 18 минути, realno написа:

И трите личности са разкриват както в Стария завет, така и в Новия. 

В Стария завет няма нищо подобно.

преди 2 минути, _ramus_ написа:

Васе, наивно го даваш. сигурен ли си че въобще си наясно какво пишеш. Прочети си го внимателно - бавно, призови твоя си библейски бог, ако е нужно, макар че... и двамата знаем че няма да помогне,,,

Третото изречение, примерно, като за двойкаджия, да подскажа на първолаците... - дали е написана в стария завет думичката "бог"? А ти що го ползваш тогава?

Не философствай, ами чети с разбиране, че Дарвин ще се отрече от теорията си виждайки провала ти. :(

преди 6 минути, realno написа:

Дарвин

Васе, та ти само си чувал за въпросния... и то - сигурно от други проповеди и пастори. ТИ собствените си изречение не можеш да прочетеш грамотно и смислено... какво остава пък за "Дарвин"...

Те има няколко тариката сред вас, дето ви съставят глупостите дето да ги папагалите и после - айде на фейка, пък пред който мине.

преди 10 минути, _Aumi_ написа:

В Стария завет няма нищо подобно.

Има и още как. Щеше да знаеш ако беше прочела т.н. "проповед". Там съм си направил труда да ти дам кратка информация. 

П.С. Ето един цитат от СЗ. . 

Данаил 7:13-14 „ Гледах в нощните видения, и ето, един като човешки син идеше с небесните облаци и стигна до Стария по дни; и доведоха го пред Него.14 И Нему се даде владичество, слава и царство, за да Му слугуват всичките племена, народи и езици. Неговото владичество е вечно владичество, което няма да премине, и царството Му е царство, което няма да се разруши.“

Кой е "човешкия син"? Ще чакам да ми отговориш. 

преди 3 минути, realno написа:

Там съм си направил труда

:lol6:Оле... Васе ти от колко години вече богохулстваш, произнасяйки думичката "бог", при положение че тя не е записана никъде в светите писания в оригинал.

А между другото - думичката бог, на няколко езика преди българския, също е била с други букви, с други.... 'имена'. пък днес всеки си я дъвче с негово си значение... А иронията е, че всеки дето я произнася настоява че неговото значение е "правилното", а всяка друга версия е "грешна".

преди 4 минути, realno написа:

Има и още как. Щеше да знаеш ако беше прочела т.н. "проповед". Там съм си направил труда да ти дам кратка информация. 

В Стария завет никъде не се твърди, че има Троица или че Бог има три същности или че е съставен от три личности.

преди 2 минути, _Aumi_ написа:

В Стария завет никъде не се твърди, че има Троица или че Бог има три същности или че е съставен от три личности.

Няма нужда да се твърди, защото е демонстрирано и то на много места.  

Освен това  и археологията твърди, че Аллах е предислямски идол представен от Мохамед за Бога на Библията, но не го виждаш? 

Избирателно приемаш или не, виждаш или не разни твърдения. 

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.