Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ислям (за любопитни) - част втора

Featured Replies

на 10.12.2024 г. в 22:57, badr написа:

Представи си следната случка.

Вървиш си, а  изведнъж не щеш ли  - срещаш самият Бог насред пътя.Почива си, хапва си, после се качва на магарето си и потегля за да не осъмне извън града.

Онзи, на който може да му хрумне подобна дивотия, не може да се нарече човек в никой случай.

Не бих казал, че моето куче е най-умното на света, но все пак, то е поне хиляда пъти по умно от такъв добитък

Никой не ти пречи да си представяш или фантазираш каквото си искаш. Както никой не ти речи да се самоопределяш като "познавач" на Библията или корана. За твое съжаление обаче Аллах признава Евангелията за истина и светлина. Ако някога си чел корана, би трябвало да си срещал:

46
И изпратихме по следите им Иса, сина на Мариам, да потвърди Тората, която бе преди него, и му дарихме Инджила, в което има напътствие и светлина, и е потвърждение на Тората, която бе преди него, и напътствие, и поучение за богобоязливите.
слушай
وَقَفَّيْنَا عَلَىٰ آثَارِهِم بِعِيسَى ابْنِ مَرْيَمَ مُصَدِّقًا لِّمَا بَيْنَ يَدَيْهِ مِنَ التَّوْرَاةِ ۖ وَآتَيْنَاهُ الْإِنجِيلَ فِيهِ هُدًى وَنُورٌ وَمُصَدِّقًا لِّمَا بَيْنَ يَدَيْهِ مِنَ التَّوْرَاةِ وَهُدًى وَمَوْعِظَةً لِّلْمُتَّقِينَ ﴿٤٦﴾

Ако според Аллах и Мохамед Инджила (Евангелията) са истина и светлина, и за тях ли важи записаното от теб: Badr: "не може да се нарече човек в никой случай. Не бих казал, че моето куче е най-умното на света, но все пак, то е поне хиляда пъти по умно от такъв добитък"

Тъй като сме съгласни с корана, че Евангелията са истина и светлина, ето какво е записано там:

1 Йоаново 4:2  "По това познавайте Божия Дух: всеки дух, който изповяда, че Исус Христос дойде в плът, е от Бога;"

2 Йоаново 1:7 Защото много измамници излязоха в света, които не изповядват дохождането на Исуса Христа в плът. Такъв човек е измамник и антихрист.

Пак да напомня, че според корана Библията е напътствие и светлина за богобоязливите. Ти реши какъв си - богобоязлив или измамник. :cool:

За да няма съмнение какво твърди Евангелието за Исус ще цитирам още какво казва самия Бог Отец :

Матей 17:5 "А когато той още говореше, ето, светъл облак ги засени; и ето из облака глас, който каза: Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение, Него слушайте."

И за Бога на Библията ли важат думите ти на "познавач"? И Той ли е "добитък"?  Badr: "Не бих казал, че моето куче е най-умното на света, но все пак, то е поне хиляда пъти по умно от такъв добитък"

И Той ли трябва да си "представи": Badr: "...самият Бог насред пътя. Почива си, хапва си, после се качва на магарето си и потегля за да не осъмне извън града."

Ако Евангелията са истина, следователно думите записани там са истина включително и думите на Исус. Ето какво казва Той: 

Йоан 18:37  "... Всеки, който е от истината, слуша Моя глас.

:emoji_orte-80:Извода е, че според Евангелията и корана не си богобоязлив, а измамник и антихрист, нито обичаш истината. С това е съгласен и корана, и Аллах. 

Така, че внимавай с определенията, защото според любимеца си ап. ПавелГалатяни 6:7 "Недейте се лъга; Бог не е за подиграване: понеже каквото посее човек, това ще и да пожъне."

• Отговори 5,4k
  • Прегледи 421k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Да видим какво е предписано за християните в Библията по въпроса за убийството с камъни: Йоан 8:7 Но като постоянствуваха да Го питат, Той се изправи и рече им: Който от вас е

• И с юдаизма (в оргинал). Алия само ще ви каже,че Мутазилите не се считат за мюсюлмани според Исляма. А философия и мистика в Исляма няма. Няма да я подкрепя. Аз приемам всичко,което

• Пророкът се е въздигнал от непостроена джамия намираща се в християнската държава Византия! Няма как да се издигне човек от Джамия, построена след смъртта му /Говоря за Ал Акса /!. И съответно няма к

Публикувани изображения

преди 29 минути, realno написа:

Извода е

изводът е, че си лъжец. :) Какво стана там... с "ислямския бог на луната" и ... и натъкмените лъжи за "историята и археологията", дето ги пействаш тук толкова години, за да се правиш на "защитник на живия бог"?

Веселата част е как се опитваш да съветваш, предупреждаваш и се натискаш да проповядваш в тая тема.

Няма по-агресивни тарикати от реформаторските сектанти... и с тия проповеднически и поучителни маниери... :) Скици! Иначе като ги хванат че са оакани - и мълчание, изчакване и... тишина. Докато после отново пак - все едно че нищичко не е станало... Нали там... бог нещо си... истината, някаква си... Кой какъв бил според това или онова... а ти какъв си - според лъжите си?

Важно за последния пророк в исляма Мохамед, не че е имало преди това други пророци. :(

БЕЗГРEШНОСТ

Според Новия завет Исус Христос е водил съвършен и безгрешен начин на живот (2 Коринтяни 5:21). Когато враговете му дошли да го обвиняват пред Пилат и Ирод, те трябвало да си измислят обвиненията, понеже никой не можел да намери нищо в което да Го обвини.

Според корана, Исус е без грехове и недостатъци - Сура 19:19. Наречен е Слово на Бог - Сура 3:45

Когато обаче погледнем на живота на Мохамед, откриваме че той е бил съвсем нормално човешко същество, подвластен на същите грехове като нас. Той лъжел, мамел, пожелавал, не държал на думата си и така нататък. Не е бил нито съвършен, нито безгрешен.

ГРЕШЕН МОХАМЕД?

След като бях изнесъл лекция върху исляма в Университета в Тексас (Оситн) през 1991г., бях предизвикан от няколко студенти мюсюлмани да докажа греховността на Мохамед.

Първият ми отговор беше, че задачата с доказване се пада на тях, а не на мен. После ги попитах: „Къде в Корана се твърди, че Мохамед е бил безгрешен?”

Те не можаха да ми посочат нито един стих, където дори да се намеква за безгрешността на Мохамед.

Те настояваха да им покажа от Корана цитат, където се твърди че Мохамед е бил грешник. Отговорих на предизвикателството като им цитирах няколко текста от Корана, къде открито се твърди, че Мохамед е бил грешен.

МОХАМЕД В КОРАНА

В Сура 18:110, както и навсякъде другаде, Мохамед получава команди от Аллах:

Кажи им: Аз съм човек като всички вас.

Никъде в Корана не се казва, че Мохамед е безгрешен. Вместо това Аллах кара Мохамед да признае, че не е по-различен от останалите.

Мюсюлманите, които твърдят че Мохамед е безгрешен явно пропускат да забележат Сура 40:55, където Аллах казва на Мохамед да се покае от греховете си!

Мохамед Пиктал превежда Сура 40:55 така:

Помоли за прошка на греховете си.

Единственият начин да разтълкуваме този текст от гледна точка на твърдението за безгрешност на Мохамед, е да решим, че Аллах е сбъркал, като го е накарал да се покае!

Преводът на Пиктал на Сура 48:1, 2 гласи:

Ето, ние ти дадохме (О Мохамед) победа, така че Аллах да може да ти прости миналите и бъдещите прегрешения и да може да усъвършенства благоволението си към теб и да те води в правия път.

Не само че на Мохамед е било заповядано да се покае от греховете си, но също така му е било напомнено за миналите му грехове, които Аллах вече му е простил и за бъдещите грехове, за които тепърва ще му трябва прошка!

Мохамед не е бил безгрешен според Корана. Бил само още един грешник, нуждаещ се от прошка и изкупление.

преди 8 минути, realno написа:

След като бях изнесъл лекция върху исляма в Университета в Тексас (Оситн)

ъъъ - пак папагалиш думички на някой си от вашите тарикатски лъжци. :)

https://frognews.bg/obshtestvo/misterii/legalna-sekta-izduhva-mozatsi-bibliia-raka-sreshtu-skromno-zaplashtane.html

frognews.bg

Легална секта издухва мозъци с Библия в ръка срещу „скромно възнаграждение"...

Протестантската църква „Ново поколение” по демоничен начин гони всевъзможни болести и човешки несгоди от своите посетители. Срещу това ги обира с Библията в ръка.

Неделя е, две седмици преди православния Великден. Отивам на уговорена среща пред софийската централна жп гара. Там ме чака приятел заедно с едно момиче. Той за пръв път ще ни води в църквата, която посещава от година – „Ново поколение”. Влизаме в сградата на читалище, в което се намира киносалон. В него е пълно с хора на всякаква възраст, 40% са под 22-годишни младежи. Вместо олтар, както е нормално в християнските църкви, има сцена без окачени икони. Тяхното място е заето от 3 електрическа китари, барабани и синтезатор. Всичките – от скъпи марки. Според запознати, подобно оборудване, заедно с пулта, микрофоните и тонколоните струва не по-малко от 30 хил. лв. Започват ритмични и енергични рок парчета. Песните се редят нон-стоп в рамките на 30 минути. На 2 видеоплатна пък се прожектират текстовете им, в които всяка 2-ра дума е „Бог”, „Господ” или „Алилуя”.

След музикалния маратон се появява и Той, „Негово превъзходителство” пастор Пламен Цонев; в залата – пълна тишина. Божият пратеник започва службата си с това, че секретарката му е болна от пневмония. В хор – „Алилуя!”. „Хайде да се помолим на нашия Господ, защото лекарите не могат да й помогнат(?!)”, категоричен е Цолов. Пасторът изпада в демоничен транс: ‘О, Боже, махни болестите на нашата приятелка! Махайте се болести от кръвта й! Вън, вън, вън!”, е изречено с крешчендо, стигащо до форте фортисимо (най-силният начин за динамика в музиката). Всички стават и разперват ръце. До един произнасят срички с неадекватно значение. В последствие разбирам, че по този начин си общували „духовно”. След 2 мин. молитва, евангелистите са по местата си. „Алилуя!” Гуруто пита: „който идва за пръв път, да си вдигне ръката”. Вдигнах я! Реакцията – всички на крака и ме аплодират, а съседите по столче ме поздравяват с „Бог да те благослови!”. Трябвало да отвърна със същото, но се дъня с едно кратко „мерси”. Следват беседи, т.е. монолози на пастора на тема „колко мразя фиктивните бракове”. След малко Цолов рязко сменя темата и зачита цитат от Библията, в който се говори за богатства и щедрости, сиреч, за да си богат, трябва да си щедър. Пламен Цолов обаче тактично разяснява на оркестъра, че с това няма предвид, че тя трябва да дарява на „Ново поколение”; той не бил съгласен с тезата, която подчертава случващото се, за което, от друга страна... ? Обърквам се в тази неясна фразеология: 6 прости и безсмислени изречения, обединени в едно. Църквата обаче отговаря адекватно и в хор – „Алилуя!”. След мнута обаче се подават кофи през всички редове в залата, хората пускат ли пускат по 2-3-5-10 лв., кой колкото има. Странното е, че няма никакъв повод, а срещу дарената сума – „грам документ”. И в православната църква не пишат фишове, че даряваме в касичката или по 1 лев върху иконата, но поне не  пускаме парите в кофа. (Кофа – 1.ламаринен съд за носене на вода с вместимост 10 л. 2.Глава, куфалница. Един има просен ум, други – празна кофа. Из Български тълковен речник”) Става ми ясно за какво иде реч – Дайте да дадем! Свърши се с този тур, познайте как? -  „Алилуя!” Седейки сред 400-те души, се сещам за една цинична, дори просташка рима от три думи със сказуемо „яж”, която пасторът си заслужава..

На сцената излизат мъж и жена, били мисионери на църква „Ново поколение” в Испания. Като чувам какво са правили, и на мен ми се приисква да работя подобна работа. Проповядвали по 2 пъти седмично на българи, уж правата вяра. Цолов: „О, братя, 6 месеца ние ги издържахме и плащахме всичките им разходи. Аз отидох в Испания и видях резултата – отличен! Затова предлагам още 6 месеца да им даваме пари!”. Всички в хор – „ДА, ДА, АЛИЛУЯ!” Пасторът раздава пари на всички. Шегувам се! Пак пускат дарителските кофи. Познатата схема 2-3-5-10 лв. отново заработва – Али...!Пастор Цолов видимо се поуморява. Говори 1 час, събра около 3 бона чисти пари от библейски цитати... Отдъхвам си, като казва, че спира да приказва. Като че ли сам се урочасвам с тази мисъл! На негово място идва още по-луд „свещеник”.

„Приятели трябва да търсим Бог! Мария Магдалена го е търсила и го е открила. Той я е повикал на гроба си. И тя, горката, какво си мислите, че е правила до онези камъни съвсем сама(?!)”. Едва ли е събирала дарения и е свирила на барабани! Продължава се с пълна сила: „Трябва да търсим Бог! Аз мислех днес да ви разкажа една история от моя личен живот, но не остана време.” Оркестрата: „Да, да, разкажи ни де, хайде!!!”. Гуруто: „Е, добре!(От мен да мине! Халал да ви е!) Баща ми почина преди десетина години и аз седях на фотьойла в хола си. На среща – майка ми. И виках Бог, къде си, Боже, покажи се, ела! И Господ почука на вратата ми!”. „Алилуя!” „Отворих му! Беше висок около 1.80 м, застанал към мен в анфас! Каза ми само едно: „Хайде!” Аз пък се сещам, че по Канал 1 имаше подобно предаване за масова приватизация и финанси с името „Хайде”. Може би пък „господът” на пастора е имал предвид „дай да приватизираме всичко на бедните миряни”. Алилуя!

Църквата „Ново поколение”, както си личи и от клипа по-долу, не е от най-нормалните. Парите, които прибира от неделни училища, младежка организация и 2 редовни седмични литургии, по всяка вероятност са много. Тя се посещава главно от млади хора, под 22-годишна възраст. Моят приятел, който ме заведе, разказа, че пастор Пламен Цолов е женен за американка и има двойно гражданство – българско и американско. Той постоянно пътувал из Европа и САЩ, само че как никой от тези сектанти не се сети да попита, от къде този ми отявлен шарлатанин има токова пари за екскурзии?! Най-невероятното в тази ситуация е, че сектата е лигитимирана през 2002 г. под законовата шапка на „Дирекцията по вероизповеданията”.

Представител от въпросната дирекция каза, че ходил веднъж и проверил, че „църквата е християнска.” При нея било нормално хората да изпадат в транс и да си мънкат под носа срички. „Това е евангелистка протестантска църква, в която няма нищо незаконно.”, добавя спеца. Дали, обаче въпросният господин, с когото се свързахме, би се съгласил да изпрати, да речем – син, дъщеря или племенник да посещава подобна законна гяволия? Сигурно – не, но тогава изниква съмнението как е узаконена, и дали някой компетентен орган я е лигитимирал по правилата на Християнството? Въпроси без отговор!

Ние се надяваме чрез този репортаж да покажем, че не бива да се подлъгваме от мазната усмивка и сладкия глас на разни богоизбрани и богопомазани (по-скоро мазни) същества, като пастор Пламен Цолов и неговата църква „Ново поколение”! Стойте колкото се може по-далеч от такива откровени секти, пък били те и легални. По-добре посещавайте българската православна църва, която също понякога звучи не съвсем понятно, но е традиционна, наша и не задължава да хвърляме пари за болни секретарки и измислени мисионери в Испания и т.н. Подобни богохулни тарикати са изучени в Америка, където е и центърът на подобни протестантски секти. Май има нещо, с което можем и да „задминем Хамериканците”, както изпя Тодор Колев. И то няма да е в икономиката, колкото и да му се иска на министър Петър Димитров. Правият начин е най-накрая да разкараме подобни американски секти с пастори, нови поколения и т.н. При това по законов път, защото, ако се активизират пострадалите, г-н Пламен Цолов може да е щастлив само за  едно – че не се е родил в периода на Инквизицията и на кладите, които чисто морално заслужава! Алилуя!

==========================================

Какво е характерното за петдесятното движение?

от · Презвитер Стефан М. Стефанов · 04/10/2006

http://pravoslavie.bg/images/question_mark.jpgЗдравейте! Бих искал да знам кога, къде и как възниква петдесятното движение? Има ли почва и с какво е по-различно от сектите?

Презвитер Стефан Стефанов: Здравейте,

Църквата на Петдесятниците е едно от къснопротестантските течения на християнството, възникнало на границата между ХІХ и ХХ век в САЩ. Идейните му корени са в движението на ревивализма (англ. revival – съживяване, възраждане), възникнало през ХVІІІ век в средите на редица протестантски църкви и развило се в рамките на “движението на светостта”. Именно в това движение са се оформили основните принципи, възприети по-късно от петдесятниците, най-характерен от които е говоренето на непознати езици.

Дар за говорене на езици е имало и в по-ранните векове сред янсенистите, квакерите, севенските пророци във Франция, лазаристите в Швеция, възрожденците в Ирландия и пр.

Най-характерното във вярата на петдесятниците е кръщението със Светия Дух, вследствие на което, както апостолите на деня Петдесятница, кръстените получават дара да пророчестват, да изцеляват болни и да говорят на разни езици. Те признават две тайнства: кръщение и Господня вечеря (причастие) и свещенодействията: бракосъчетание, покаяние, благословение на децата, молитви за болните и ръкоположение. Главната разлика между петдесятниците и другите протестанти е вярата в харизматичните проявления на Бога сред тях.

Начало на съвременното петдесятно движение полага методисткият проповедник Чарлз Парам в град Топека, Канзас. Той основал училище за изучаване на Библията и поставил задача на учениците си да потърсят дали в нея има знак за кръщението със Светия Дух, който да е толкова очевиден, че да не остава никакво съмнение за кръщението. На 31 декември 1899 г. се събират 40 ученици, които разказват за изследванията си. Всички стигнали до един и същи извод: според Библията белегът за кръщение със Светия Дух е говоренето на езици. След това откритие всички усещат присъствието на висша сила. Малко след началото на новата година и новия век ученичката Агнес Озмън помолва Парам да положи ръце на нея. Тогава тя “се изпълни с блаженство, главата и лицето й бяха окръжени от светлина и тя започна да говори на китайски език. Следващите три дни тя не можеше да говори на английски”, пише Парам. Два дни по-късно много други хора, включително Чарлз Парам и неговото семейство, преживяват същото. Новината за събитието бързо обикаля цяла Америка. Започват молитвени събрания в Канзас сити и други градове на щата, на които Парам неуморно проповядва новото петдесятно послание и печели хиляди последователи. Още по-масово разпространение то придобива след петдесятния “взрив” през 1906 г. на улица "Азуса" в Лос Анджелис, където проповядва негърският проповедник Уилиам Сиймор. Постепенно белите хора стават по-голяма част от присъстващите. Освен проповядването на вярата, се отправя и послание за равенство и помирение на расите. Бели и негри работят заедно под ръководството на негър-проповедник, което в онези дни е нещо нечувано и християнският мисионер Франк Бартълмен заявява: "На улица “Азуса” цветната линия, разделяща хората на бели и черни, беше отмита чрез кръвта на Христа".

Проповедите били придружени с крясъци и изпадане в транс, което било характерно за негърските християнски общности. Когато Чарлз Парам посещава улица "Азуса", той е ужасен от това, което вижда, и до края на живота си го нарича "проституиране с духовната сила". За времето от 1906 г. до 1920 г. са основани хиляди петдесятни църкви в Америка, част от членовете, на които са славяни, имигранти от Източна Европа. Петдесятното движение е пренесено в Европа от норвежкия проповедник Томас Барат. От Норвегия баптисткият проповедник Левин Петрус го пренесъл в Швеция.

Първата Петдесятна църква в България е основана през 1920 г. в Бургас от украинския мисионер Дионисий Заплишни. През 1928 г. е свикан учредителен събор, на който било изработено вероучение и приет правилник и Устав на Евангелската петдесятна църква.

Петдесятничеството е една от бързо нарастващите конфесии. Някои статистически данни сочат 190 млн. принадлежащи към църкви от петдесятническо направление Други източници посочват по-малки числа.

Слизането на Светия Дух над апостолите е предсказано и потвърдено в Библията, но за това събитие се говори като за еднократно действие и не се казва, че същото трябва да се случва с всеки последовател на Христа. След апостолските времена повярвалите приемат Светия Дух чрез кръщението и миропомазанието. За помазание говори още ап. Павел: “Тоя, Който утвърдява нас с вас в Христа и ни помаза, е Бог. Той ни и запечата и даде залога на Духа в сърцата ни” (ІІ Кор. 1:21-22). Говори и ап. Иоан Богослов: “И вие имате помазание от Светаго и знаете всичко” (І Иоан. 2:20). За него говорят древните църковни отци Дионисий Ареопагит, св. Теофил Антиохийски, св. Киприян Картагенски, св. Кирил Иерусалимски, св. Ефрем Сирин, бл. Иероним, бл. Августин и мн. др. Лаодикийският събор от 364 г. постановил: “Просветените след кръщението трябва да бъдат помазвани с небесно помазване и да бъдат участници в царството Божие”. За необходимостта от св. Миропомазание се говори и в правилата приети от ІІ и V Вселенски събори.

Петдесятниците омаловажават кръщението във вода, като учат, че то не умива греховете и не спасява, но Христос казва: “Ако някой се не роди от вода и Дух, не може да влезе в царството Божие” (Иоан 3:5). Като отхвърлят Свещеното предание на Църквата те омаловажават и Евхаристийните св. Дарове, като не ги приемат като Тяло и Кръв Христови, а като хляб и вино.

В ранната църква имало харизматици, които имали различни дарове. Ала не се казва, че този дар е задължителен и задължително е обвързан с кръщението: “Ако някои говорят на непознат език…” (І Кор. 14:27), “Всички ли говорят езици” (І Кор. 12:30). В 12 глава на Първото послание до Коринтяни св. ап. Павел казва, че говоренето на езици е един от даровете на “един и същия Дух”, а не единствен. А в “Химна на любовта” в 13 глава казва, че този дар далеч не е най-важен в Църквата. В същия смисъл продължава и по-нататък в 14 глава. В Деяния на светите апостоли се разказва как апостол Филип кръстил един етиопянин, скопец. Дух Светий слязъл върху него, но той не проговорил на чужд език, защото не е било необходимо. Странно е защо Агнес Озмън е проговорила на китайски, след като в събранието не е имало китайци, а и по-късно тя не е ходила в Китай. Апостолите са проговорили на такива езици, на които е имало кой да ги разбере и да повярва (вж. Деян. 2:8).

Петдесятниците учат, че говоренето на езици е белег за истинската църква. Но св. ап. Павел казва, че “езиците са белег не за повярвалите, а за неповярвалите” (І Кор. 14:22). Затова в най-голямо изобилие този дар бил даден на Коринтската църква, която била най-разпусната, най-слаба в религиозно и нравствено отношение. Тя особено се нуждаела от свръхестествена Божия помощ, от укрепване с видими чудеса, тъй като апостолското слово не убеждавало коринтяните. Сред тях имало отрицание на възкресението (І Кор. 15:12), “брат с брата се съди, и то пред неверници” (І Кор. 6:6), имало “завист, раздори и разногласия” (І Кор. 3:3), имало “блудство, и то такова блудство, за каквото дума не става дори и между езичниците, именно, че някой държи бащината си жена” (І Кор. 5:1). Когато коринтяните започнали да злоупотребяват с дара на езиците и почнали да говорят на никому непознати езици, с което произвеждали безредици в събранията, ап. Павел ги упрекнал, че са като полудели (І Кор. 14:23). Има много свидетелства от преки очевидци, че и днес на събранията на петдесятниците се случват същите безредия, безумия, тръшкане, крещене, скубане, дращене и пр. Едва ли подобно поведение може да се приеме за дар от Светия Дух. Затова св. Иоан Богослов казва: “Възлюбени, не на всеки дух вярвайте, а изпитвайте духовете, дали са от Бога” (І Иоан. 4:1).

След като изложих накратко кога, къде и как възниква петдесятното движение, сам си отговорете има ли то почва и с какво е по-различно от сектите.

преди 4 часа, realno написа:

За твое съжаление обаче Аллах признава Евангелията за истина и светлина

Ти нали не вярваше нито в Корана, нито в Аллах, когото наричаше фалшив Бог ... но пък когато ти е угодно ги даваш за пример!

преди 17 минути, Solly написа:

Ти нали не вярваше нито в Корана, нито в Аллах, когото наричаше фалшив Бог ... но пък когато ти е угодно ги даваш за пример!

Аз не вярвам, но "познавача" на Библията и корана вярва в тях (поне на думи), защото нарушава и изопачава записаното в него. Освен това, когато корана е прав, няма какво да кажа. Истината трябва да се покаже и да не се пренебрегва, както разбира се лъжата и противоречията.  Но Бадр, следва корана избирателно, според интереса си. 

преди 46 минути, Solly написа:

но пък когато ти е угодно ги даваш за пример

преди 32 минути, realno написа:

Освен това, когато корана е прав, няма какво да кажа.

това си е - всичките са такива лицемери. Каквото и да им кажеш те са "истинските и истинните" и само те ги разбират тия работи.

Освен това - колкото повече им играеш с въпроси, толкова намират предлог да сипят заготовките и да си играят на проповеди.

В храма проповедник е само пастора. като излязат - всички почват да се изживяват на пастори. :) Как ли- ето го примера тук И така е с всеки от тях.

Понеже от всяка свирка дърво не става, направили са им специални сайтове с готови проповеди, от които направо копи-пейст. А всяка проповед от службите се записва на видео за да си слушкат допълнително и да се индоктринират по-здраво. За друго, освен за тази им мания не могат да говорят, не могат да мислят, не могат да живеят... 

Понеже се стига до обсесии, не могат да си намерят сходни извън църквите. Сега има цели организирани сайтове, в които да се "запознават" само между тях си. Измъкването от всичко това е едно от най-големите предизвикателства в живота на всеки п(р)опаднал.

А най-веселата част в службите им е, когато изпадат в екстаз и игрите с "даровете на светия дух".

преди 1 час, realno написа:

Освен това, когато корана е прав, няма какво да кажа. Истината трябва да се покаже и да не се пренебрегва,

Значи не вярваше в Аллах, но сега твърдиш, че Словото на Аллах, както наричат Корана, е истина ... от което следва, че вярваш в Аллах и в неговото слово Корана. 😃

преди 1 час, Solly написа:

Значи не вярваше в Аллах, но сега твърдиш, че Словото на Аллах, както наричат Корана, е истина ... от което следва, че вярваш в Аллах и в неговото слово Корана. 😃

Не изопачавай казаното от мен. Никъде не съм казал, че корана е истина, от което да следва, че съм вярващ в Аллах. Това което твърдя съм го написал кратко и ясно. Припомни си:

преди 2 часа, realno написа:

Аз не вярвам, но "познавача" на Библията и корана вярва в тях (поне на думи), защото нарушава и изопачава записаното в него. Освен това, когато корана е прав, няма какво да кажа. Истината трябва да се покаже и да не се пренебрегва, както разбира се лъжата и противоречията.  Но Бадр, следва корана избирателно, според интереса си. 

Ако това не ти е достатъчно върни се с месеци и години назад, и ще се убедиш в това, което твърдя. Нужно е четене с разбиране, а не фантазиране. А именно, че въпреки всичките лъжи записани в корана има някои твърдения, които са верни. Например, че Библията е истина, Исус е Божие Слово, Авраам е пожертвал Исак, а не Исмаил. Как да отрека тези твърдения?  На вас може да не ви допада и да противоречи на желанията и разбиранията ви, но истината си е истина. 

преди 22 минути, realno написа:

Не изопачавай казаното от мен. Никъде не съм казал, че корана е истина,

Нищо не изопачавам! Казваш го и даваш доказателство на твърдението ти, че си прав, с цитати от Корана.

Когато корана е прав, няма какво да кажа. Истината трябва да се покаже

преди 50 минути, realno написа:

. Нужно е четене с разбиране, а не фантазиране

То човек като завърши и вземе диплома , трябва да работи , а не да чете Библията .

преди 7 часа, realno написа:

Никой не ти пречи да си представяш или фантазираш каквото си искаш. Както никой не ти речи да се самоопределяш като "познавач" на Библията или корана. За твое съжаление обаче Аллах признава Евангелията за истина и светлина. Ако някога си чел корана, би трябвало да си срещал:

Ами нищо подобно.

Цитат

И изпратихме по следите им Иса, сина на Мариам, да потвърди Тората, която бе преди него, и му дарихме Инджила, в което има напътствие и светлина, и е потвърждение на Тората, която бе преди него, и напътствие, и поучение за богобоязливите.

Четем "и му дарихме инджила" .На него, на Иса, а не на Марко, Лука, Матей,Йоан.

Последните може би са  написали някакви кавър версии.Но в Корана пише за Инджила на Иса.

За сведение на лъжливото овчарче - Съборът Ватикан 2 в своите решения заявява, че не може да потвърди авторството на евангелията и от тук нататък в катехезисите ако се визират съставителите на евангелията да се употребява израза "свети автори", но без да се оказват имена.

Така съборът решава  Католическата църква  да не се ангажира с твърдението, че именно четиримата са автори на текстовете.

Разбира се този събор подписва решенията,  си по следния начин.

Цитат

Угодно бе на Светия Дух и нам

Но да обърна внимание и на другият ти мурафет.

За пореден път евтини, долни и пошли номера.Съчиняваш си тезиси, приписваш ги на Исляма и с големи букви се мъчиш да ги опровегаваш.

Записвай си и ако срещнеш онзи протестантски мошенник, чийто дивотии ни сервираш, го светни лекичко.

Никога в Исляма  не е съществувало, и не съществува твърдението, че Мухаммад е бил безгрешен.

В Сура 40/55 се казва.

Цитат

Затова бъди търпелив и ти [о, Мухаммад]! Обещанието на Аллах е истинно. Моли опрощение за своя грях! И прославяй с възхвала своя Господ привечер и в зори!

Нужно е четене с разбиране, а не фантазиране.

Да, но  когато човек е неук и необразован, той няма разбиране, а  повтаря каквото са му набили в главата.

преди 1 час, badr написа:

Да, но  когато човек е неук и необразован

Е, това е то. Заради това момченцето се напъва толкова - необразован е, други пишат 'тезисите', други превеждат, той само пейства и комбинира. Това могат, дотолкова стигат.

Не може да се очаква от някого да е нещо повече от това, което е и на нивото на което е стигнал и не може повече. Проблемът е, че се фантазира на борец за истината, докато е посипал толкова лъжи сред тази тема, вкупом с това че именно в нея той търси непрекъснато простор за да проповядва петдесятнишките си дивотии.

преди 3 часа, Anzhel Dimitrov написа:

Вижте какво намерих в нета Линк , който трябва да ви вразуми .

Toва не е нито нещо ново, нито оригинално. Има някои неточности, но принципна е тезата че за идеализираната версия на героя исус историческата фактология не дава въобще конкретни данни и в научен смисъл той не може да се приеме за реална исторически автентична личност.

Изследванията са безброй, в допълнение пък с тия, които силно настояват все пак да го положат сред историческите данни, но дори и те са твърде противоречиви и са налични доста неясноти. Проблем създават и огромната маса от фалшификати и несъответствия - както в самите евангелия, така и сред уж "исторически достоверни факти"...  чрез които все пак някак си трябва да се закрепи смущаващият факт, че уж "великия исус" чиито образ е преди всичко от евангелията си е бил "съвсем истински" и за милионите хора вживени и изискващи същото.

Разбира се - Стария завет и ТАНАХ имат различия , въпреки че принципно други ги разглеждат като едно. Но СЗ включва и други произведения, а не само ТАНАХ Доколко различията са сериозни  и в какво - не се наемам да пиша, защото самият не съм наясно в дълбочина. Има кого тук да се попита по въпроса, ако на някого ще му е интересно все пак различни гледни точки...

В чисто социопсихологически и исторически смисъл зараждането и разпространението на християнството са събития, които в тяхното си начало са си съвсем стихийни, а нуждата от мистичност, поучителност, надежда ... се вплитат в една обща приказка, с която огромна маса от хора е имала нужда за живота си. И да е една приказка, а не много, защото това разделя нуждаещите се, а не ги сплотява.

От гледна точка на сравнителното религиознание е налице тезата че възникването на християнството е една линия, която исляма продължава - това е адаптацията на историята от ТАНАХ но извън ограничението на изискването за "избрания народ". Християнството го извежда по един начин и го прави без условностите "да си избран", а исляма адаптира същото спрямо начина на живот, бита и културата на народите сред които възниква.

Трите основни форми на религиозни приказки са изиграли огромна роля в историята на човечеството поради една основна причина - масовото въвеждане на групова приказка от този тип подава валидирани и функционални "рецепти" за социална организация, едновременно с това роля на приобщаване на всеки отделен субект към една обща представна форма според която той да живее и да получи онова, което да му спомогне да преодолее конфликтите и тежките обстоятелства в екзистенцията си.

При юдеите "избрания народ" е нещо, което ги формира, сплотява от сериозните им разнообразия и различия, в много сериозни моменти на формиране и оцеляване като общност и така - идентичност. Но това не е могло да се разпространи в същата схема по други места, народи, култури и начин на живот - заради това текат и съответните ..."адаптации" и преконструиране.

Навсякъде по глобуса протичат сходни процеси като тези - с обобщения и адаптация на социално-значими приказки, превърнати последствие в ролята на идеологии, описания на света, човека, живота...

Всъщност - така е досега... :)

преди 3 часа, Anzhel Dimitrov написа:

Вижте какво намерих в нета Линк , който трябва да ви вразуми .

Християнството не се е утвърдило лесно и безпроблемно. Особено в началото то е било ерес, а последователите му преследвани, изтезавани и убивани. После то бива признато от същите власт-имащи, които по-рано са преследвали християните. При това от множеството евангелия и текстове са оставени само една част, която да послужи за основа на новия ред. Останалото е унищожавано. Вкл. и исторически източници, когато се окажат неудобни. 

В християнското учение символизмът е изключително застъпен, защото много от истините в него изказани по пряк и директен вачин биха били унищожени. Не е тайна например, че ранните християни са вярвали в прераждането и в множество елементи от източните религии. Дори се смята, че в годините от живота на Исус, за които липсва информация в Библията и в други източници, той е живял в Индия. Всичко това е нямало как да бъде оставено да достигне до нас, освен в символна форма. Самата официална християнска религия, разбира се, отрича съществуването на езотерична част, но тя е видима - просто трябва да се познава символиката и веднага ще се види принципното единство с източните учения.

преди 14 часа, badr написа:

Ами нищо подобно.

Четем "и му дарихме инджила" .На него, на Иса, а не на Марко, Лука, Матей,Йоан.

1. По твоята логика корана не е от Аллах, а от Мохамед, че дори и от него не е защото е бил неграмотен, а от многобройните хора, които имали задължението да помнят наизуст текстовете на корана. :(

2. Тората от Моисей ли е или от Бог? 

3. Вярно е че Марко, Лука, Матей,Йоан са съставили Евангелията (би ли са грамотни за разлика от Мохамед), но е вдъхновено от Бог. Ако не беше така, нямаше да бъде Божие слово, а слово на  Марко, Лука, Матей,Йоан. 

Ето какво е записал твое любимец Павел: 2 Тимотей 3:16  "Всичкото писание е боговдъхновено и полезно за поука, за изобличение, за поправление, за наставление в правдата;"

Апостола изключва ли Евангелията или не? 

3.  Ако е имало различно Евангелие дарено на Исус, различно от Марко, Лука, Матей,Йоан, кое евангелие са приемали и чели християните преди и по времето на даване на корана? Ще споделиш ли за да се поправя?

преди 14 часа, badr написа:

Но да обърна внимание и на другият ти мурафет.

За пореден път евтини, долни и пошли номера.Съчиняваш си тезиси, приписваш ги на Исляма и с големи букви се мъчиш да ги опровегаваш.

Записвай си и ако срещнеш онзи протестантски мошенник, чийто дивотии ни сервираш, го светни лекичко.

Никога в Исляма  не е съществувало, и не съществува твърдението, че Мухаммад е бил безгрешен.

В Сура 40/55 се казва.

Много добре знам какво пише корана за Мохамед и съм дал цитати. Проблема е че не говорите за тези неща. Срамувате се и ви е неудобно да кажете, че Мохамед е грешник като по един или друг начин внушавате на мюсюлманите неща, които корана не казва. Много мюсюлмани буквално боготворят Мохамед като бог и му подражават, въпреки, че според вашите писания той е педофил, изнасилвач, прелюбодеец, убиец, крадец, сребролюбец и...........за разлика от Исус , който според същия коран е безгрешен и Божие Слово. Така, че ако някой прави "мурафети" с корана и предава "мурафети" на мюсюлманите това са ислямските учители като теб. Друг ваш "мурафет" е да изопачавате корана по отношение на това, кого е трябвало да пожертва Авраам, Исак и Исмаил. Въпрос, на който отказваш да отговориш, защото нямаш логичен отговор.

Да не споменавам за "мурафета" ти да отричаш факти от история и археология по отношение на предислямския бог на Луната Аллах и не само. 

преди 2 часа, Theros написа:

Не е тайна например, че ранните християни са вярвали в прераждането и в множество елементи от източните религии.

Въобще не е тайна, че всичкото това са обикновени спекулации. Достоверни данни за такова нещо въобще няма. Дядо ви коледа също се спекулира че идва от Лапландия, че даже и го 'следвват по маршрута му до всеки домашен комин... та елени, та джуджета... :)

На една приказка въобще не е трудно да й се измислят нагласации само и само да се  ползва от някого за заместител на 'екзистенцията му сред действителността', под маската на "символи". Апропо - и на дедо ви Коледа са измислили различни версии, вкл и че всичко в приказката за него било 'символично' и носило "скрити послания"...

Християнството не се е утвърдило лесно и безпроблемно.

Християнството е УТВЪРДЕНО, а не се е "утвърдило само по себе си". Ако "същите", които са преследвали първите християни не са забелязали че вместо насилие то може да се ползва, с цел запазване на империята , вкл и чрез разпространението й далеч отвъд пределите на Рим чрез новата идеология, въобще нямаше "днес" да е налице християнство и всичко щеше да е просто "минало-заминало". Заради същата цел "новата идеология" е "калибрована" систематично, организирано и последователно, с течение на векове, докато "всички заинтересовани" се адаптират към нея, вкл и тя да се адаптира към различията от народи, култури, бит и природни условия. Това тече и до днес...

При това от множеството евангелия и текстове са оставени само една част

Исторически "източници" за християнството ако бяха останали, всички последователи днес щяха да са доста разочаровани. :) Сега поне са "неясноти" и оставят място за свободни спекулации.

Колкото до "множеството евангелия" - всичките са преписи и са пълни с множество наслагващи се редакции - отново със същата цел да се идеализира и митологизира един обикновен "образ", за да добие тежестта на символ за следване.

Колкото до любимите ти "езотерики" от които идват "източните" залитания, всъщност и при тях всичко е изкуствена и изфантазирана мистика, с цел да се облекат нови по-съвременни 'дрехи' на нещо, което постепенно отживява времето си.

Да не споменавам за "мурафета" ти да отричаш факти от история и археология по отношение на предислямския бог на Луната Аллах и не само. 

тия фейкове вече ги разбулихме, сектанте. :) Всичките са обикновени манипулативни нагласации с които вие се 'дрогирате', а ти ги ползваш наготово за да се фантазираш на "праведен петдесятник".

преди 1 час, _ramus_ написа:

...тия фейкове вече ги разбулихме...

Покажи факти от историята и археологията като мен, защото с доказаното ти празнословие "разбулваш" само глупостта си. :hush:

Покажи факти от историята и археологията като мен

Като теб??? :)  Не бих паднал никога толкова ниско.

"Факти" в историята и археологията не се показват в клипчета и нагласации от послушници на парите ви.  Имам и в момента поредния пример на развалено семейство българи, отишло по покана от ваше паство в Нидерландия, народиха 4 деца, две от тях с генетични проблеми... и които чакаха "да ги благословил и изцелил исус". Даже вместо него и някои от такива изтрещели като теб се правили и те на "лечители чрез светия дух"... Няма друг такъв идиотизъм в света... и такова оскотяване до пълен примитивизъм.

А между другото - вече имаше коментар с линк за историческите дефицити относно личността исус. Това се дебатира от векове, просто е голямо неудобство именно заради такива като теб.

доказаното ти празнословие

От кого е "доказано"? Или и то е като с "фактите"? :)

С неуки и невежи маниаци просто няма какво да обменим. Така, че си натискай религиозните парцалки по службите пред невежите нещастници пред които всичките ти постановки имат шанс да минат.

на 11.12.2024 г. в 19:26, Anzhel Dimitrov написа:

Вземайки Библията на предвид , че и Исляма я признават , си правим извода че Бога е само Един .

никъде в Корана (исляма) не признават Библията, дори е наобратно, много пъти се казва да се убиват друговерците Алах бил единствения Бог, аз това съм чел някъде през 2000г. официален превод на целия Коран на български и там беседи имаше някакви и тях изчетох всичките

така че тъпия ти извод че Бог е само един отпада

преди 8 часа, _ramus_ написа:

Toва не е нито нещо ново, нито оригинално. Има някои неточности, но принципна е тезата че за идеализираната версия на героя исус историческата фактология не дава въобще конкретни данни и в научен смисъл той не може да се приеме за реална исторически автентична личност.

Изследванията са безброй, в допълнение пък с тия, които силно настояват все пак да го положат сред историческите данни, но дори и те са твърде противоречиви и са налични доста неясноти. Проблем създават и огромната маса от фалшификати и несъответствия - както в самите евангелия, така и сред уж "исторически достоверни факти"...  чрез които все пак някак си трябва да се закрепи смущаващият факт, че уж "великия исус" чиито образ е преди всичко от евангелията си е бил "съвсем истински" и за милионите хора вживени и изискващи същото.

Разбира се - Стария завет и ТАНАХ имат различия , въпреки че принципно други ги разглеждат като едно. Но СЗ включва и други произведения, а не само ТАНАХ Доколко различията са сериозни  и в какво - не се наемам да пиша, защото самият не съм наясно в дълбочина. Има кого тук да се попита по въпроса, ако на някого ще му е интересно все пак различни гледни точки...

В чисто социопсихологически и исторически смисъл зараждането и разпространението на християнството са събития, които в тяхното си начало са си съвсем стихийни, а нуждата от мистичност, поучителност, надежда ... се вплитат в една обща приказка, с която огромна маса от хора е имала нужда за живота си. И да е една приказка, а не много, защото това разделя нуждаещите се, а не ги сплотява.

От гледна точка на сравнителното религиознание е налице тезата че възникването на християнството е една линия, която исляма продължава - това е адаптацията на историята от ТАНАХ но извън ограничението на изискването за "избрания народ". Християнството го извежда по един начин и го прави без условностите "да си избран", а исляма адаптира същото спрямо начина на живот, бита и културата на народите сред които възниква.

Трите основни форми на религиозни приказки са изиграли огромна роля в историята на човечеството поради една основна причина - масовото въвеждане на групова приказка от този тип подава валидирани и функционални "рецепти" за социална организация, едновременно с това роля на приобщаване на всеки отделен субект към една обща представна форма според която той да живее и да получи онова, което да му спомогне да преодолее конфликтите и тежките обстоятелства в екзистенцията си.

При юдеите "избрания народ" е нещо, което ги формира, сплотява от сериозните им разнообразия и различия, в много сериозни моменти на формиране и оцеляване като общност и така - идентичност. Но това не е могло да се разпространи в същата схема по други места, народи, култури и начин на живот - заради това текат и съответните ..."адаптации" и преконструиране.

Навсякъде по глобуса протичат сходни процеси като тези - с обобщения и адаптация на социално-значими приказки, превърнати последствие в ролята на идеологии, описания на света, човека, живота...

Всъщност - така е досега... :)

Всъщност - религиите са бизнеси .

Пак да повторя , всичко свързано с Божията промисъл се обяснява за 10 минути , но тези с духовни бизнеси , само и само да извлекат дивиденти манипулират хората със сложности .

преди 18 минути, Anzhel Dimitrov написа:

Всъщност - религиите са бизнеси .

Всичко може да е бизнес. Малко е тъпо обаче да се свързват религиите и бизнеса изначално. Ами то и здравеопазването е превърнато в бизнес. И какво, лъжа ли е?

преди 2 часа, Anzhel Dimitrov написа:

Защо ли не послушам @Емил Костов и да не влизам вече в тоя раздел . Ама на навик . 

че я виж какво си  написал:

Цитат
Цитат

Вземайки Библията на предвид , че и Исляма я признават , си правим извода че Бога е само Един .

по-тъпо изречение от  1 година да речем не съмвиждал

Исляма признавал Библията и от това следвало че Бог е един, това си написал - жалка картина е това

първо в Корана пише всеки  който не е от неговата вяра да бъде убит, ти пишеш друго

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.