Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ислям (за любопитни) - част втора

Featured Replies

на 25.11.2016 в 9:19, badr написа:

Защо да те поправям когато лъжеш? Не трябва ли ти сам да се поправиш? Защо аз трябва да си давам този труд?

Има една книга наречена Библия, която явно ,ти, смяташ за халваджийски тефтер.Инак сериозно би обърнал внимание на участта, която ги очаква лъжците, а и другите видове нечестивци, според същата тази Библия.

Що се касае до това какви неща избирам, то веднага бива да  избавя от тия твои терзания и да уточня, че съм чел и чета Курана и Сунната, нещо което в никакъв случай не може се каже за теб.То това е и причината да ръсиш небивалици.

http://islambulgaria.blogspot.de/2010/06/blog-post_02.html

Забраната за керāха.
Понякога този вид забрана се нарича “забрана за тензийх”. Това са дела, които Аллах е забранил, но съществуват доказателства, които сочат че тази забрана е за керāха, не за тахрим — тоест, отговорният за своите дела, пълнолетен мюсюлманин е желателно да не върши този вид забранени неща, но ако извърши едно такова дело, на него не му се полага наказание.
Пример за такава забрана:

Забраната да се яде лук или чесън за този, който иска да отиде на петъчна молитва или на обща молитва в джамията. Подобно на лука и чесъна, под тази забрана попадат и всички храни, които оставят неприятна миризма. И други, за които е потвърдено, че съществува забрана в законите на Всемогъщия и Велик Аллах и е поискано отговорният за своите дела пълнолетен мюсюлманин да ги избягва, но не по начин, който е безусловен и задължителен.

• Отговори 5,4k
  • Прегледи 410,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Да видим какво е предписано за християните в Библията по въпроса за убийството с камъни: Йоан 8:7 Но като постоянствуваха да Го питат, Той се изправи и рече им: Който от вас е

• И с юдаизма (в оргинал). Алия само ще ви каже,че Мутазилите не се считат за мюсюлмани според Исляма. А философия и мистика в Исляма няма. Няма да я подкрепя. Аз приемам всичко,което

• Пророкът се е въздигнал от непостроена джамия намираща се в християнската държава Византия! Няма как да се издигне човек от Джамия, построена след смъртта му /Говоря за Ал Акса /!. И съответно няма к

Публикувани изображения

http://islambulgaria.blogspot.de/2010/06/blog-post_02.html

Забраната за керāха.
Понякога този вид забрана се нарича “забрана за тензийх”. Това са дела, които Аллах е забранил, но съществуват доказателства, които сочат че тази забрана е за керāха, не за тахрим — тоест, отговорният за своите дела, пълнолетен мюсюлманин е желателно да не върши този вид забранени неща, но ако извърши едно такова дело, на него не му се полага наказание.
Пример за такава забрана:

Забраната да се яде лук или чесън за този, който иска да отиде на петъчна молитва или на обща молитва в джамията. Подобно на лука и чесъна, под тази забрана попадат и всички храни, които оставят неприятна миризма. И други, за които е потвърдено, че съществува забрана в законите на Всемогъщия и Велик Аллах и е поискано отговорният за своите дела пълнолетен мюсюлманин да ги избягва, но не по начин, който е безусловен и задължителен.

• 6 месеца по-късно...
  • 4 седмици по-късно...
на 10.06.2017 г. в 0:40, hladilnika написа:

Ислям, означва подчинение

И? Други банални факти: слънцето изгрява от изток и заляза на запад; водата е течна; когато е гладен човек, той се храни. Тук е пълно с гении, затова толкова харесвам този форум.:emoji_smiley-01:

преди 11 часа, valkiria1 написа:

Ислям означава " подчинение на Бог "

Къде го този бог другаде , освен в измислиците на хората ?(този въпрос е съвсем сериозен)

Значи ! Подчиняваш се на собствените си измислици или на нечии други , не твои мераци....по техен образ и подобие , да "осветляват" пътищата ти неведоми , и според "осветляването" с което са те "осветлили" , да им служиш в тяхна угода  ... ! :)

на 10.06.2017 г. в 0:40, hladilnika написа:

Ислям, означва подчинение

Всяка религия е подчинение.Това е страх.Всяка религия е възникнала от страх от Бог,който и да е Той!

преди 8 часа, valkiria1 написа:

В твоите напъни да  се ръсиш като мерудия в почти всички теми при  осезаема  липса на знания   се наблюдава коварно вдетиняване в собствената значимост ,което освен комично изглежда и налудничаво.

Избягвай да се обръщаш към мен ,когато няма какво да споделиш по същество. 

Баси Тъмните Векове в които бродиш....! Ха "осветли" се от по-умни от мен и от теб де ! 21-ви век е ! Не е Нула !:)

"...И Човек създаде бог по собствен образ и подобие . Бог да осветлява пътищата му неведоми и да служи в угода на Човека .... И видя Човекът , че това е добро ..." - това казвам !

Оспорвай ако има с какво ! Ама няма ! С некоординирани звуци бълбукащи от дълбоко , размахвайки косата на Светата Инквизиция от инфра-червено до ултра-виолетово , минавайки през отровно жълто-зелено - не става !..Поне при мен не минава.....!.:lol6:

Всичко това с две думи се казва , ама ти това чакаш от "висотата" на служебното си положение . Тази възможност не ти се дава ! :lol6:

Редактирано от by_chechi (преглед на промените)

• 3 седмици по-късно...
на 4.07.2017 г. в 9:57, by_chechi написа:

Къде го този бог другаде , освен в измислиците на хората ?(този въпрос е съвсем сериозен)

Значи ! Подчиняваш се на собствените си измислици или на нечии други , не твои мераци....по техен образ и подобие , да "осветляват" пътищата ти неведоми , и според "осветляването" с което са те "осветлили" , да им служиш в тяхна угода  ... ! :)

Няма ли да звучи аналогично "къде са тези извънземни"? Не трябва да си гений, за да допуснеш, че безкрайността на вселената предполага наличието на безкрай вероятности. Може ли човек да е единствената себеосъзната форма на живот във вселената при нейния безкрай? Може. Именно възможността за безкраен брой от вероятности може да позволи и допускането, че сме единствени, уникални, изключителни в цялата безбрежна вселена. Нали? Аз самия не знам, но хм... 

Тази безкрайна възможност за допускания на вероятности не позволява да бъде отречена, даже абсурдна на вид идея, като тази на Ник Бострьом, че живеем в една виртуална симулация - че сме "симове" в някакъв извратен експеримент, нали? Защо не? Съвсем сериозно.

Иначе, ако "подчинението" кара един човек да подаде коричка хляб, за да се подчини на повелята на божеството (доколкото помня ислямската суна е задължена да се грижи за низвергнатите - бедни, сакати и т.н....), защо не?! Или имаш закон "Не прелюбодействай", "Не се възгордявай", "Не лъжи". Ако се спазваха законите в свещените писания, може би светът щеше да е по-добър. Именно войната срещу вярата и срещу религията, започната от ...не знам кой точно (не спекулирам с имена, като Сорос и подобни)... цели разрушаването на ценностите и замяната им с фалшиви "дарове".

Редактирано от Мальчик Бананан (преглед на промените)

преди 2 часа, Мальчик Бананан написа:

.....Тази безкрайна възможност за допускания....

...никой не я отрича . Така се усвоява това което Не се знае ! Допуска се и се търси да се докаже , да се провери дали е вярно....

Но има съществена разлика !

При мен всичко е факти....Доказано е и се Знае !

Кака си не я гледай , че ти прави вятър в жегата . Тя и за миг не може да допусне , че 10-те божи заповеди от човек са мислени и записани....Пък то си е баш така ! По-лошо ! От древни източници преправяни и пренаписвани....даже не са оригинални...

Редактирано от by_chechi (преглед на промените)

преди 46 минути, by_chechi написа:

При мен всичко е факти....Доказано е и се Знае !

Кое е доказано? Наличието или липсата на Бог. Аз самият вероятно попадам в категорията на агностиците и това ми е твърдо убеждение (ако може да съществува убеденост в неубедеността). Но за мен е интересна поначало религиозната идея и схващането, че съществува някакво всепобедимо добро. Гледайки света, не само днес, но и вчера, и малките деца могат да си съставят мнението колко съществена или реална е една такава идея (Батак, Първата световна, Втората, Хирошима, Сирия, Руанда и тъ нъ...), но най-вече съм виждал хора, които действат въпреки желанието си да направят лошо, само и само, защото  не е "богоугодно". Каквото и да значи това в главата им (защото на уахабитите  и следовниците на шериата е видно, че друга им е представата). А относно фактите... писаното слово се основава на устното. Можеш ли с факти да посочиш източника на устното?

преди 8 минути, Мальчик Бананан написа:

Кое е доказано?

Ти май само себе си четеш ! И си преиначаваш.... :)

"...И Човек създаде бог по собствен образ и подобие . Бог да осветлява пътищата му неведоми и да служи в угода на Човека .... И видя Човекът , че това е добро ..." - това казвам ! Имаш ли нужда да ти го доказвам или сам ще се справиш ? :lol6:

Не понял?

преди 36 минути, by_chechi написа:

И видя Човекът

Тук има малка грешка.

преди 36 минути, by_chechi написа:

Ти май само себе си четеш ! И си преиначаваш....

Ми не просто коментирам

Цитат

и това:

Цитат

Подчиняваш се на собствените си измислици или на нечии други , не твои мераци....по техен образ и подобие , да "осветляват" пътищата ти неведоми , и според "осветляването" с което са те "осветлили" , да им служиш в тяхна угода  ... ! 

Хубаво ли е да се подчинява човек на своите "мераци"? Ами, ако му дойде "мерак" да отрепе някого? Мисля, че си играеш доста свободно с думите. Това е. ;)

Цитат

според "осветляването" с което са те "осветлили" , да им служиш в тяхна угода

Да постъпваш правилно не е в нечия друга угода, а само в твоя.

Няма човеконенавистна религия, и Ислямът не прави изключение. Грешката се получава в трактовката, а тя се прави от човеконенавистни хора. Ножът може да се използва, за да се нареже хляб и да се наядеш, може а се използва и за да се убие човек. Не ножа е виновен, нито "създателят"му.

• 1 месец по-късно...

Днес  1438 година  10 Dhu al-Hijjah  е Курбан байрам и както знаете история от Библията.  Господ искал от Авраам или Ибрахим да принесе в жертва собствения си син Исмаил или Исаак. Той е първородният си на Авраам. Но после Господ размислил и казал, вместо синът си,  да заколи една овца. Раздава се на бедните, на съседите и разбира се на роднините.

Редактирано от acnekt (преглед на промените)

След всеки атентат съобщаван по Новините, чета гневните коментари на различни хора по-света, включително, и хора от близкия Изток, и оставям с впечатление че в очите на хората "Илсяма е религия базирана на война и екзекуции ", и тем подобни да не навлизам в подробности.

А във действителност Исляма е религия като всяка друга, това че "Фанатици" като Идил, опитват да напраят така че да има 3-та Световна война това е др. въпрос. Те си внушават че имат право на Господство на света, и че Аллах е единствен бог на човечеството.  Привърженици на Ал Кайда, и други терористични групировки, успяват на убедят 'народа си,  "да се бие в името на Аллах". 

- Бежанците, които са разпръснати по света, заради войната... Това също е част от плана за всяване на размирици по света, макар че много малко хора го разбират. 

преди 3 часа, RED ZONE 64 написа:

След всеки атентат съобщаван по Новините, чета гневните коментари на различни хора по-света, включително, и хора от близкия Изток, и оставям с впечатление че в очите на хората "Илсяма е религия базирана на война и екзекуции ", и тем подобни да не навлизам в подробности.

А във действителност Исляма е религия като всяка друга, това че "Фанатици" като Идил, опитват да напраят така че да има 3-та Световна война това е др. въпрос. Те си внушават че имат право на Господство на света, и че Аллах е единствен бог на човечеството.  Привърженици на Ал Кайда, и други терористични групировки, успяват на убедят 'народа си,  "да се бие в името на Аллах". 

- Бежанците, които са разпръснати по света, заради войната... Това също е част от плана за всяване на размирици по света, макар че много малко хора го разбират. 

Е, всяка религия си има специфики. Тъй че е леко лаическо твърдението, че ислямът е "религия като всяка друга". Инак с останалото съм съгласен. Впрочем то е пределно ясно на всеки средно интелигентен човек, дори и да е бос в материята.

на 1.09.2017 г. в 14:55, valkiria1 написа:

Честит  عيد الأضحى, На всички  муслиман / отдадени на Бога/! 

Бъдете здрави и живи и нека Милостта на Всевишният да ви съпътства където и да сте!!!!

"Онези, които вярват, и юдеите, и християните, и сабеите, онези [от тях] които вярват в Аллах /Бог/и в Сетния ден, и вършат праведни дела, имат наградата си при своя Господ и не ще има страх за тях, и не ще скърбят"

Коран, сура 2 Ал-Бакара, аят 62

Благодаря, скъпа ми принцесо, благодаря  за милият поздрав.

Редактирано от badr (преглед на промените)

на ‎7‎/‎23‎/‎2017 в 12:22, Мальчик Бананан написа:

Именно войната срещу вярата и срещу религията, започната от ...не знам кой точно

Да ти помогна тогава - от вярващите и религиозните: юдеи срещу християни, християни срещу мюсюлмани, мюсюлмани срещу будисти, даже м/у различните деноминации на една и съща религия и т.н. до безкрая на омагьосания кръг. 

Не! Не е от вярващите! А е от атеисти, облекли се в дрехата на религията - атеисти и безбожници. Има и сатанисти, вероятно, но е трудно доказуемо, понеже те се крият.

Войната е срещу вярата. Не просто срещу религията. Вярата и религията дават спасение и умиротворение със света. Безверието ражда ярост, болка и безчовечност.

преди 41 минути, Мальчик Бананан написа:

Не! Не е от вярващите! А е от атеисти, облекли се в дрехата на религията - атеисти и безбожници.

или най точната дума-ционисти,англоционисти!

преди 1 час, Мальчик Бананан написа:

......

Ми да речем, самия Мохамед е водил войни срещу друговерци - дали е атеист или вярващ, струва ми се, че ще се оплетеш в опита да си отговориш.

преди 1 час, sound написа:

Ми да речем, самия Мохамед е водил войни срещу друговерци - дали е атеист или вярващ, струва ми се, че ще се оплетеш в опита да си отговориш.

Цитат

The Prophet never forced the religion upon anyone, but rather he only fought those who waged war against him and fought him. As for those who made peace with him or conducted a truce, then he never fought them and he never compelled them to enter his religion.

https://abuaminaelias.com/did-prophet-muhammad-initiate-wars-against-peaceful-neighbors/

преди 3 часа, sound написа:

Да ти помогна тогава - от вярващите и религиозните: юдеи срещу християни, християни срещу мюсюлмани, мюсюлмани срещу будисти, даже м/у различните деноминации на една и съща религия и т.н. до безкрая на омагьосания кръг. 

Я сега да ги разгледаме едно по едно... Така... юдеи срещу християни... това не си го спомням от историята. Помня обратното и водачът на едните също е лъжепророк, повел хиляди след себе си, за да намерят смъртта си. Постигнал почти религиозен култ към личността си (защо ли?). Християни с/у мюсюлмани. Пари. Това е в основата на кръстоносните походи, а разгулните френски аристократи едва ли са били особено религиозни. Мюсюлмани-будисти. И този мач го поня, когато взривиха най-голяата статуя на Буда в Афганистан, примерно. ИДИЛ не са вярващи. Почети.

Цитат

даже м/у различните деноминации на една и съща религия

Пример може, да - тази между хугеноти и протестанти, ама...

Цитат

Тази персонална слабост на монархията, икономическата криза, последвала тежките войни и активната роля на три големи аристократични рода в управлението са конкретните причини да се стигне до жестоките религиозни войни след 1562 г.

https://bg.wikipedia.org/wiki/Религиозни_войни_във_Франция

Сигурно мога да ти намеря много повече примери. Просто...

Срещам те на улицата, бам два шамара. Питам те: "Мюсюлманин ли си?". Ти казваш "Не", и аз отговарям,  "Аз за това те ударих". Ко праим? Почваме се колим и е виновна религията? Или вярата? Абсолютно out of space.

преди 15 часа, Мальчик Бананан написа:

Значи освен, че не си чел така наречените свещени писания и не си запознат какви меко казано дискриминационни закони проповядват, ами и история толкова си чел - та на база това невежество, си тръгнал да правиш заключения. Успех. 

преди 16 минути, sound написа:

Значи освен, че не си чел така наречените свещени писания и не си запознат какви меко казано дискриминационни закони проповядват, ами и история толкова си чел - та на база това невежество, си тръгнал да правиш заключения. Успех. 

Засега голословни нападки друго не виждам. Но това е нормално за типа хора, като теб. И от мен успех!

Че ти, ако на това викаш нападки :Д - или пък на твоите генерални и нелепи изводи, неголословни заключения. Даже не си й религиозен нали - в църква не си стъпвал от години, за джамия или храм от друга религия да не говорим. Едвали спазваш и една десета от обичаите на някоя религия, а библията тъне в прах - ако въобще и имаш такава. Поредния самосиндикален вярващ, уповаващ се на собствените си размишления - така е модерно днес., че инак да подкараш по религиозному, някак не ти изнася .... защо ли. :Д

Да съм заявявал, че съм религиозен? Тъкмо напротив. На няколко пъти тук го подчертах.

Не, не съм чел Корана. Чел съм Библията. Но не ми трябва да чета Корана, за да знам, че човеконенавистна религия няма.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.