Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ислям (за любопитни) - част втора

Featured Replies

преди 16 минути, Мальчик Бананан написа:

Да съм заявявал, че съм религиозен? Тъкмо напротив. На няколко пъти тук го подчертах.

Не, не съм чел Корана. Чел съм Библията. Но не ми трябва да чета Корана, за да знам, че човеконенавистна религия няма.

Библия

Числа 31:17
За това, убийте сега всичките мъжки от децата, и убийте всяка жена, която е познала мъж, като е лежала с него.

Изход 32:27
И рече им: Така говори Господ, Израилевият Бог: Препашете всички меча на бедрото си, минете насам натам от врата на врата през стана, и убийте всеки брата си, и всеки другаря си и всеки ближния си.

Езекил
5 А на другите рече, като слушах аз: Минете подир него през града, та поразете; окото ви да не пощади, нито да покажете милост;

6 старци, юноши и девици, младенци и жени избийте съвсем; но не се приближавайте при никого от ония, върху които е белегът; и започнете от светилището Ми. Прочее, те започнаха от старейшините, които бяха пред дома.

7 Тогава им рече: Осквернете дома и напълнете дворовете с убити; излезте. И излязоха та поразяваха в града.

....................

Коран

Сура 2 Аят 191

И ги убивайте там, където ги сварите, и ги прогонете оттам, откъдето и те ви прогониха! Да заблуждаваш е по-тежко, отколкото да убиваш. И не се сражавайте с тях при Свещената джамия, докато не започнат там да се сражават с вас! А ако се сражават с вас, убийте ги! Такова е възмездието за неверниците.

Сура 4 аят 89

Желаят и вие да сте неверници, както и те са неверници, за да бъдете равни. И не взимайте ближни от тях, докато не се преселят по пътя на Аллах! А отметнат ли се, хващайте ги и ги убивайте, където ги заварите – и не взимайте от тях нито ближен, нито помощник

Сура 9 аят 5

А изтекат ли месеците на забрана, убивайте съдружаващите, където ги сварите, и ги хващайте, и ги обграждайте, и ги причаквайте на всяко място за засада! И щом се покаят и отслужват молитвата, и дават милостинята закат, сторете им път! Аллах е опрощаващ, милосърден.

..............

Но разбира се, тези заповеди са дадени, за да може хората да бъдат вкарани в правият път и да се наложи ред и законност в обществата към които са били дадени.

• Отговори 5,4k
  • Прегледи 410k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Да видим какво е предписано за християните в Библията по въпроса за убийството с камъни: Йоан 8:7 Но като постоянствуваха да Го питат, Той се изправи и рече им: Който от вас е

• И с юдаизма (в оргинал). Алия само ще ви каже,че Мутазилите не се считат за мюсюлмани според Исляма. А философия и мистика в Исляма няма. Няма да я подкрепя. Аз приемам всичко,което

• Пророкът се е въздигнал от непостроена джамия намираща се в християнската държава Византия! Няма как да се издигне човек от Джамия, построена след смъртта му /Говоря за Ал Акса /!. И съответно няма к

Публикувани изображения

Из лекция на Елеазар Хараш:

Преди да започна, само няколко думи: Всички учения са от Един Източник, абсолютно всички без изключения, включително и черни братства и секти – всичко има Един Източник. Какво искам да кажа? Няма два източника, няма две воли, няма два Бога – Един Бог действа навсякъде и ако Бог те е изпратил в някакво черно учение или секта, то е много ценен опит; Той те е заблудил, за да може след време да различаваш истинския Учител. Така че, Той е навсякъде и всичко е негов план – и когато те заблуждава, и когато те прояснява, е Негов план.

Всички клони са от едно дърво; всички реки отиват в морето, затова почитаме всички учения, както и всеки човек, защото – какъвто и да е този човек или това учение, там е и Бог. И ако ти не почиташ едно учение или един човек, ти вече не можеш да имаш реална връзка с Бога - само един човек или едно учение, тъй като всички са заедно.

1л. ИСЛЯМЪТ

Ислямските мъдреци казват:

Този, който е създал Слънцето, той е създал и окото на комара.

Всяка тревичка, която казва: „Аз вървя с Името на Аллах”, тя пробива твърдите скали.

Казва един ислямски учен: Не знам какво да кажа за човек, който оставя градината си на плевелите, а после казва „Ех, че съдба!”?

Има един слънчев и сякаш чист път, със зеленина и цветя, който води до убийствени пустини. А има един тежък, трънясал път, който води до Аллах. Тука само ще вмъкна: Ислямът няма нищо общо с тероризма, това е последствие. Много хора не можаха да разберат това. Но когато убият на един ислямист дъщеричката му и майка му, той казва: „Господи, научи ме да отмъстя!” И минава такива граници, където никаква техника и никой не може да го спре. И двата пътя са погрешни: и тези, които му посягат, и той, обаче това е път на съзнания по-ниски, които трябва да се изстрадат, трябва да се извървят. Накрая и него го убиват; и едните и другите се учат, и това е дългия път, докато се постигне истинската Мъдрост.

Ако искаш приятел, Аллах е достатъчен; ако искаш другар, Коранът е достатъчен.

Вижда Духът, а окото е средство; проумява Духът, а разумът е средство.

Има действия умни, казва ислямът, има действия духовни.

Някои наричат великата вяра фанатичност, но фанатизмът е проява на нервност и сляпо упорство в заблудата.

Логиката, казва ислямът, е пътят на света, а Мъдростта е Божествен дар. В сравнение с Мъдростта философията е куца и заблуждаваща. Мъдростта е чист източник на светлина, която спасява мисълта от неяснотата.

Науките се въртят в кръга на ума, духовността – в кръга на душата, а Мъдростта – в кръга на Духа и Аллах.

Какъвто е невежият пред учения, такъв е ученият пред мъдреца. Ученият работи със сферата на доказателствата и с предметите, а мъдрецът изследва отвъдното и неведомото.

Мъдрецът подхожда към всяко нещо с оглед на невидимото му състояние. Тука иначе не ви обяснявам, друг път ще се спра подробно на изключителната религия, наречена ислям, т.е. покорност на Единствения Бог, като дисциплина - изключително голяма дисциплина. И там много се държи на морала. Който посегне на тяхния морал и на тяхните разбирания, не знае с кого си има работа. А всъщност, това са много верни и  предани същества, но когато ги проучиш правилно и когато ги разбереш.

Научният разум, казват ислямистите, е само път към мъдрия разум. Мъдростта е извисена над разума. Тя е много тънка и деликатна. Науката е бавна, а Мъдростта е светкавица в ръцете на Духа.

Мъдрецът стига до недостижими точки и места, а умствените хора не виждат и една стотна от това.

Човек, който не е познавач на Истината, не може да стане мъдрец.

Неразбирането на деликатните думи и деликатните истини се дължи на незнанието и отделянето от Духа.

Ако живота се води невнимателно, той става голям товар. Истинският живот е този, който се води в душата.

Човек, който не е помирен с молитвата, не може да постигне истинско съзнание за служение на Аллах.

Всеки трябва да изясни истината за своето поведение и за своята вътрешна същност.

Обожаващият природата е отрицател на Бога. Обожаващият Бога е пробуден човек. Той не си губи времето с природата, той е насочен изцяло към Бога. Природата е вторична,  Аллах, Бог, е първичен.

При единство с Аллах има лекота; при единство със заблудата има трудности и много проблеми.

Той държи юздите на битието - от прашинките до галактиките. Всяко дърво, което изрича: „С името на Аллах”, неговите ръце, т. е. неговите клони се изпълват с плодове от съкровищницата на Божията милост.

Животът на неверниците е всеобщ траур. Няма значение какъв се водиш, животът на неверниците навсякъде е един - всеобщ траур.

Няма такива катаклизми и заметресения, които да са играчки в ръцете на случайността, казва исляма.

Здравето, на което се радват обикновените хора, е болест. Всемогъщият оказва милост и с болест, и със здраве, но трябва да ги разберем.

преди 15 часа, Мальчик Бананан написа:

Да съм заявявал, че съм религиозен? Тъкмо напротив. На няколко пъти тук го подчертах

Въобще не съм и следил, а пак познах  - сещай се.. Защитаваш нещо, но което самия ти избягваш ....... дори това не осъзнаваш, камо ли да знаеш кое и как при религиите.

п.п. и едно малко дете може да има само добри намерения, но не случайно възрастните не му дават да си играе с остър нож.

преди 8 часа, sound написа:

Въобще не съм и следил, а пак познах  - сещай се.. Защитаваш нещо, но което самия ти избягваш ....... дори това не осъзнаваш, камо ли да знаеш кое и как при религиите.

п.п. и едно малко дете може да има само добри намерения, но не случайно възрастните не му дават да си играе с остър нож.

Израснал съм... в близост до набожни хора (християни). Гледал съм ги ежедневно. По-късно съм живял повече от тридесет години в близост до мюсюлманска общност. Не знам, като цифра колко са. Няколко хиляди. Нормални хора, живеещи простичко, трудолюбиво. Не, не съм вярващ. Самият аз съм придобил поведението да подлагам всичко на съмнение и на логика, така че... Религиозната идея ми допада, като културна идея. Във всякакъв аспект. Не институционализираната религия. Тя може да помага на хората. А че с ножа, че може както да режеш хляб, така и гърла.... Не е виновен ножа. Това, че християни са клали евреи, мюсюлмани, че сега мюсюлмани колят мюсюлмани под оправданието на нещо, което наричат религия, че католици и протестанти са се убивали. Това не е била божия повеля. Ако и така да им се е представяло (сам се сещаш между другото, че ако някой ти каже "Бог ми каза да го направя", този някой си има проблем, а не ...това, което нарича "Бог"). Иначе що народ се е изклал заради жени. И сега какво, да забраним жените? И... те ли са виновни?

Е убу де - на каква база преценяваш, кое е и кое не е религия/ божия повеля? Институционализираната религия -- отпада. Свещените им книги са пълни с човеко- ненавистничически идеи и призиви -  отпадат. Поведението на висшите (а и не само) духовници е продиктувано от политически и бизнес интереси - и те отпадат. Историческото минало и то там - отпада. Самия ти не си религиозен ..... е, че какво остава тогава? 

Само, като се замисля, през какви ли мъчения си минала, за да се решиш да ми пишеш ........ мерси, мерси, но нали знаеш: нямаше нужда. ^^

• Автор
преди 15 минути, sound написа:

Само, като се замисля, през какви ли мъчения си минала, за да се решиш да ми пишеш ........ мерси, мерси, но нали знаеш: нямаше нужда. ^^

Е, ти ако се беше научил и да мислиш, да не вярваш на всичко, което пише в интернет....

Хората ни посрещнаха с уважение, поканиха ни, разказаха ни много интересни неща, предоставиха ни възможност да се движим и снимаме в почти цялата джамия . Но ти с това си мислене надали можеш да оцениш красотата на една от най-новите джамии в Мала Азия (и жеста на хората)

36569613943_b9f3e02242_c.jpg_M2A9670 by Romeo Ninov, on Flickr

36569620263_c8d2180d78_c.jpg_M2A9672 by Romeo Ninov, on Flickr

36569625363_ce0465f40f_c.jpg_M2A9691 by Romeo Ninov, on Flickr

преди 2 часа, capnemo написа:

Но ти с това си мислене надали можеш да оцениш красотата на една от най-новите джамии в Мала Азия (и жеста на хората)

хаджия стана ли?

преди 3 часа, valkiria1 написа:

но не отразява лично отношение към теб. 

Знам, знам - не е към мен: към историята и миналото е. (:

на 26.09.2017 г. в 5:05, valkiria1 написа:

Исляма е твърд монотеизъм.

Да няма изображения. За мен това е за да не се заиграва със сетивността, най ярък представител на която се приема обикновено да е зрението. Също и понятието простосмъртни в поли теистичните религии. Ако каже някой да речем "така е" "видях го със собствените си очи". Ама какво е видял. Каквото и да е, то е с очите на простосмъртен. 

Редактирано от Реджеп Иведик (преглед на промените)

• 2 седмици по-късно...

Четейки виртуозната ферия на Руми, човек  неволно се пита: - А какво е вдъхновило поета??
А познавайки вас Принцесо всички въпросителни отпадат.

• 2 месеца по-късно...

Искам да попитам някой, който вярва в исляма, Тората и Библията свещенни книги ли са в исляма?

• 1 месец по-късно...
на 15.02.2018 г. в 19:39, Aumi написа:

А в западните общества педофилия няма, понеже те са достигнали върха на цивилизоваността, предполагам.

преди 2 часа, dagpo19 написа:

А в западните общества педофилия няма, понеже те са достигнали върха на цивилизоваността, предполагам.

В западните, светски държави, също има педофилия, но тя е забранена от закона.

преди 16 часа, Aumi написа:

В западните, светски държави, също има педофилия, но тя е забранена от закона.

И какво от това, когато организирани педофилски мрежи има из цяла Европа и САЩ и при това сред т.нар. властови елити? За Пица-гейт си чула, предполагам, макар че потулиха историята.

преди 5 минути, dagpo19 написа:

И какво от това, когато организирани педофилски мрежи има из цяла Европа и САЩ и при това сред т.нар. властови елити? За Пица-гейт си чула, предполагам, макар че потулиха историята.

Означава ли това, че трябва да прикриваме това грозно противоестествено явление, вместо да го порицаваме?
Разликата тук е, че докато педофилите в западния свят, се вкарват в регистрите на престъпниците и за тях има създадени закони, в много ислямски страни, педофилията е узаконена и както се вижда не е проблем да се сключва брак с малолетни деца.
преди 6 часа, Aumi написа:
Означава ли това, че трябва да прикриваме това грозно противоестествено явление, вместо да го порицаваме?

Не означава, но имам два въпроса:

1) Порицавайки го във форума на Калдата, то какво очакваш да постигнеш? Какъв е смисълът да го порицаваш, когато такива бракове има в циганските общности у нас, както и в Индия или Африка, без никаква връзка с исляма?

2) Наричаш това явление "грозно противоестествено". Приемам, но се питам какъв е етичния критерии или норма, която ползваш, за да дадеш тази оценка? Това е много важен въпрос и дано разбереш какво питам. Когато отхвърляш нещо, то го отхвърляш въз основа на някаква ценностна система, която следваш. Коя е тази, която следваш? Това питам.

преди 7 часа, Aumi написа:
 в много ислямски страни, педофилията е узаконена

"Узаконена" какво ще рече? 

1) Ще рече ли, че в наказателния закон сексуалните отншения между възрастни и деца не са инкриминирани или ще рече, че в законите, които урегулират семейните отношения е записано, че се допуска брак и сексуални отношения между деца и възрастни?

2) В "много ислямски страни" какво ще рече“? Изброй ги, но цитирай законите, в които те са узаконили педофилията. Ако такива няма и ако подобни бракове се сключват по силата на обичая (обичая, както и прецедента в англосаксонската правна система, също са правни източници, но не са закони приети от законодателното тяло), то това е нещо по-различно.

преди 16 минути, dagpo19 написа:

===

Всеки е свободен да порицава нещата които не одобрява в съответния подфорум.
Ако на някой не му харесва нещо в политиката, изказва мнението си в политическите форуми.
Ако на някой не му допада нещо от Християнството, го прави там.
Ако на някой не му допада учението на Дънов или на Буда, може да изкаже мнението си и да критикува техните учения в съответните теми.

Така че, не знам теб лично какво те боли, ако някой критикува педофилията в дадена религия?!

преди 52 минути, dagpo19 написа:

Не означава, но имам два въпроса:

1) Порицавайки го във форума на Калдата, то какво очакваш да постигнеш? Какъв е смисълът да го порицаваш, когато такива бракове има в циганските общности у нас, както и в Индия или Африка, без никаква връзка с исляма?

2) Наричаш това явление "грозно противоестествено". Приемам, но се питам какъв е етичния критерии или норма, която ползваш, за да дадеш тази оценка? Това е много важен въпрос и дано разбереш какво питам. Когато отхвърляш нещо, то го отхвърляш въз основа на някаква ценностна система, която следваш. Коя е тази, която следваш? Това питам.

"Узаконена" какво ще рече? 

Защо мислиш, че Писанка има потенциала да знае какво е "узаконена".Просто си пляпа сегиз тогиз, че и по-често послъгва.В друг случай цитира как съдът анулирал брак на малолетна.И пак се касаело за узаконен според Писанка брак.Дори и не и идва на ум, че след като съда го е анулирал няма как такъв брак да е узаконен.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.