Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Защо няма бог

Featured Replies

преди 29 минути, Търсещ истини написа:

Представете си

Нали се вижда че натиска започва да става прекалено силен и това вече не е игра на "размишления". Трудно е да го понесат, реакциите са показателни и повличат към безсмислие и повторителност.

Съмнявам се да го правите нарочно и предизвикателно, но колегите си реагират съвсем първосигнално. Може и да греша в мотивите ви...

"Разговор"ът се повлича в нужда от антагонизъм, от рода "на всяка цена". Това по принцип "говори" доста.

преди 6 минути, Shiniasu написа:

но вселената има център. 

Ще тропнеш ли с крак - за по-убедително (като аргумент) ? :) И за точките и "светлинния лъч" - също. По подобие на "якия" с големите емотикони - и ти реши че болда, цвета и размера ще влезнат в ролята на средство за убеждение.

Доста "божествено" го играеш - не мислиш ли? :)

• Отговори 5,7k
  • Прегледи 309,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Аз не знам. Но предпочитам да не знам и да гледам на нещата непредубедено, без да им слагам определения. Нещата, които не познавам, са неща, които не познавам. Мога да говоря само за това, което съм п

• Бог, както и да го наричат, при всички случаи "рекетира" хората, като проявява известна "милост" спрямо тези, които му се молят, а когато нещо не му отърва грабва бухалката, кибрита, лейката или някак

• Проява на лош вкус е да наречеш един от най-великите умове в историята "пълен кретеноид". Проява на още по-лош вкус е да твърдиш неща, в които няма как да си сигурен. Виждаш резултата? Горял в "пъкала

Публикувани изображения

преди 25 минути, Търсещ истини написа:

А иначе човекът е резултат от късметлийско съвпадение на обстоятелствата за поява и развитие на биологичен живот и е със съвсем естествен произход.

Сътвореното от Бог също е с "естествен произход". Няма как да твърдиш, че е изкуствено, след като прородата е следствие от съществуването на Бог. Това е опит да изкараш нещо неестествено и по този начин да създадеш асоциацията, че то е погрешно като допускане. Всъщност границата между естествено и изкуствено е интересна като обект на дефиниране, но е за друга тема.

преди 3 минути, Shiniasu написа:

след като прородата е следствие от съществуването на Бог.

и... как точно? Причини... следствия - днес е смешния ти ден, Ши.

Абсурд-истан е голяма и широка територия... на воля да се позабавляваш. :)

преди 13 минути, dioib написа:

Проблема не е в сбиването, а в победа на всяка цена. ;) 

Ама ние сега се бием атеисти срещу теисти, затова че цялата аналогия, която включва само теистите, е компроментирана.

преди 5 минути, Shiniasu написа:

Ама ние сега се бием атеисти срещу теисти

Въх... че нали теистите сте хора на мира, на щастието, на покоя... Вие обичате, любовта... вселената...

Теистите сте духовни хора, вярващи в духовното начало... даже сте и "подобие" на тео... :)  , който по описание на "свещеното слово' не е от най-обичащите и раздава "закони", наказва... Доста клиширано за "родителски бащин образ", но то хората няма как да излезнат от кутията на ограниченията си.

преди 16 минути, dioib написа:

От тази "игра" определено печели друг, но не и тези които се бият. Това са праведните хора. ;) За тях е безсмислено да се бият или пък да се намесват, защото може да го набият него въпросните себе доказващи се и те ... така ... 

Печалбата е за този, който може да си я извлече - това важи за всяка една ситуация. Винаги може да се извлече нещо полезно, включително и от загубите. Последното го казвам повече за успокоение на атеистите, защото те по принцип са си бита карта. :)

преди 3 минути, Shiniasu написа:

те по принцип са си бита карта.

въх... :lol6:Кукуригането става тематично занимание, вече - божествено та кърти...

преди 14 минути, _ramus_ написа:

Нали се вижда че натиска започва да става прекалено силен и това вече не е игра на "размишления". Трудно е да го понесат, реакциите са показателни и повличат към безсмислие и повторителност.

Ама ти точно на Търсещ Истини ли му обясняваш за повторителността и за безсмиселните (доколкото не носят никаква друга полза, освен някакво лично негово бетониране на представите) размишления (не го поставям в кавички, защото правилни или не, те все пак са си размишления).

преди 18 минути, _ramus_ написа:

Съмнявам се да го правите нарочно и предизвикателно, но колегите си реагират съвсем първосигнално.

Някой път го прави точно нарочно и предизвикателно. И то точно с желанието да се получи сблъсък на позиции. В последствие той винаги ще убеди себе си, че е спечелил и че неговите аргументи са се доказали като правилните.

преди 4 минути, Shiniasu написа:

те все пак са си размишления

на което, по един божествен начин няколкото деца се впуснахте в игри на антагонизъм... съвсем по детски. :) Понеже опитите за "аргументи' при теб са си "размишления", нали? 

Не очаквах че ще паднеш толкова ниско, Ши. падането ниско е поради "гравитацията" и притегателната сила на първосигналността. Вероятно смяташ че бог също я е сътворил... но при това положение не се ли сещаш че 'подобието" означава че по този начин "тео" е огледало на "сътвореното" от него.

преди 21 минути, _ramus_ написа:

Ще тропнеш ли с крак - за по-убедително (като аргумент) ?

Аргументите ми са точно толкова аргументи, колкото и тези, които ми се предоставят насреща. 

преди 12 минути, Shiniasu написа:

които ми се предоставят насреща. 

Дори ти нарече същото "все пак са размишления". Твоето е огледало на "размишленията" ли? :) Спиралата в която попадна води само надолу... С лекота се повлече към дъното... дето по принцип си живеят няколкото "весели другари" по съдба.

Още завчера, когато написа едно реактивно изречение, си изпусна нервите в директна личностна обида... А това отдавна не се беше случвало сред форума от теб - поне не и пред моя поглед.

Не е от днес... просто потъваш, Ши. Много е удобно и разпускащо, вероятно... В живота има такива моменти при всеки човек, гравитацията на "дивото" в хомо е силничка.

Въпроса е - доколко ще потънеш, за да си в състояние да се "издигнеш" после или просто ще се маскираш на "издигнат" като папагалиш и имитираш "игри на възвишености, духовности и божествености"... Примерите са достатъчни... дори в темата - модела е повторяем, схемата също. Не го е измислил бог - този модел. И не е по "негово" подобие... :)

преди 4 минути, Shiniasu написа:

Ама ние сега се бием атеисти срещу теисти, затова че цялата аналогия, която включва само теистите, е компроментирана.

Не ми е ясно къде виждаш повреда. Някои не умеят да боравят с хора. Имат претенции, но все нещо друго им пречи и предпочитат изхода ... заравяне на глава в пясъка. Мислят, че като игнорират външния свят, то ще са спокойни. :) Е, да но ЗД-ту им е от вън ... :) 

п.п. Платформата позволява създаване на група и там на воля без да ги безпокои някой или някои да си развиват концепциите. Да, АМА ... ей тук ... ще бъде ... двубоя ... :) 

п.п. Когато свършат доводите се почва с обидите ... очаквано ... :)  

преди 17 минути, Shiniasu написа:

Печалбата е за този, който може да си я извлече - това важи за всяка една ситуация.

Всяка информация носи печалба. Дори да е невярна. ;) 

Аз споделям вид информация, но някой не може да намери приложение. В случая аз какво?! Повреждам негова липса на информация ли?! :)  

преди 12 минути, _ramus_ написа:

Спиралата в която попадна води само надолу...

За теб може да е надолу, но за друг да е нагоре ... :) 

преди 1 час, _ramus_ написа:

и... как точно? Причини... следствия - днес е смешния ти ден, Ши.

Абсурд-истан е голяма и широка територия... на воля да се позабавляваш. :)

Проблемът с взаимовръзката между природата и Бог всъщност не е от лесните за разрешаване. В крайна сметка двете са едно, но в същото време за разбирането им те следва да бъдат и разграничени. В основата за мен е взаимозависимостта между неизменното и променящото се; за начина по който те съществуват съвместно и всяко се съдържа в другото, двете заедно във всичко проявено. Но ще оставя разсъжденията всеки сам да си ги продължи.

преди 58 минути, _ramus_ написа:

на което, по един божествен начин няколкото деца се впуснахте в игри на антагонизъм... съвсем по детски.

Не, не е антагонизъм. Реакцията ни е напълно премерена и контролирана, включително и нейната цел. Това, което съм написал е повече заради теитстите, а не заради атеистите. С уговорката, че под теисти разбирам хората търсещи духовното, а не точно вярващите в Бог.

преди 1 час, _ramus_ написа:

Съмнявам се да го правите нарочно и предизвикателно, но колегите си реагират съвсем първосигнално. Може и да греша в мотивите ви...

Мнението ми е дискусионно, нормално е да предизвиква обсъждане. Жалко, че в тема "Защо няма бог", обсъждането не е във вида "Това ти твърдение е по- неподходящо, аз бих го казал така...", а във вида "Има бог, пък!", което си е съвсем друга тема. Мотивът ми е да си изкажа аргументите. Потърсих определение Що е бог. Нямаше дискусия и алтернативни определения. Изразих факта, че бог не може да е свръхестествен, пък да влияе на естеството. Изразих, че такова нещо не може да съществува вечно. Като приключих с логиката, започнах с метафорите, образите. Това, че биват оспорвани, не е необичайно. Има различни гледни точки към тях. Някои се засягат- съвсем неоснователно. Това, че няма Дядо Коледа също кара някои деца да се цупят и тропат с краче. При това, още не съм изразил мнението си, че религиите са в интерес на адаптираните, заелите властта, за да узаконят своето положение пред плебеите. Има идея, че патрициите философстват и променят нещата, а плебеите вярват в божият произход на реда. 

Та, аз си изказвам мнението по темата. Ако това наскърбява някой, има друга тема, в която не се бъркам. В това се изразява свободата. Можеше да е оскърбително, ако вляза в храм и викна "Няма Бог"- това си е хулиганство. Но в тема от години, да обяснявам "Защо няма бог" си е в реда на нещата. При това не си и помислям, че викащите "Има бог" са хулигани.

Целта ми не е да дразня когото и да било, а да се изказвам по темата.

преди 1 час, Shiniasu написа:

на Търсещ Истини ли му обясняваш за повторителността и за безсмиселните (доколкото не носят никаква друга полза, освен някакво лично негово бетониране на представите) размишления (не го поставям в кавички, защото правилни или не, те все пак са си размишления).

Съгласен. Факт е, че форумите не променят и убеждават, а затвърждават собствените мнения.

преди 25 минути, Shiniasu написа:

Но ще оставя разсъжденията всеки сам да си ги продължи.

искаш да кажеш че ти си написал :"раздъждения" ли?  :lol6:Не се продължава нещо, което няма начало. 

преди 25 минути, Shiniasu написа:

Това, което съм написал е повече заради теитстите, а не заради атеистите. С уговорката, че под теисти разбирам хората търсещи духовното

Е това оправдание е най-смешното нещо в темата от сутринта. Значи - с детинщини се оказва, че 'всички реакции ти били премерени", а глупостите били заради 'теистите'... които иначе са "хората дето търсили духовното'. :lol6:

Да не си пушил някаква "модерна" тревичка, нещо? Че такова изглупяване - пост след пост... Може би е заразно заради "идиод"ения... Но то и други явно... са доста "заразени"... Жалко че за такъв вирус не са измислили ваксина, нито хапчета. Даже и с 'бог' не се лекува.

Но да ти кажа - и с "тревички' не се получава.

преди 33 минути, Търсещ истини написа:

Нямаше дискусия и алтернативни определения.

Каква алтернатива даваш по отношение на създаването на този свят?!

Бог е този който е сътворил този свят. Ти как опонираш срещу това?! = Не е той ... И?! Кой, какво и т.н. по какъв начин е възникнал света в който живеем?! Може ли, чрез човешки способи да се направи?!

Да се счита, че е късмет в следствие на събитие си е смешно, но докажи, че ти може да го направиш! Ти, аз и всеки човек не може, тогава кой може?!

п.п. Имаш ли способност да живееш милиарди години?! За да разбереш истината ...

преди 17 минути, _ramus_ написа:

заради "идиод"ения...

Тези дни си мисля, че като в смисъла на живота му е да се разхожда "по патка" из къщи, дано не кани и деца, че това не е извратено, а престъпно... това по повод "духовните търсения"

... Какво нещо е да имаш общност за възхвала на бога!- мечтите му земни, та земни. Обаче вика "Християнин съм" и другите викат "Наш е".

Абе, хора, как ги различавате християните от Тартюфите?

Не мисля, че казвайки, че е сложно е истина. Това показва, че Вие не можете.

Все още не може да си отговорите: Защо баща Ви и майка Ви са ви създали. Не разбирате какво е любов, но определено мислите, че правилния начин е единия да нътъкова другия заради някакъв си нагон или материална облага. Ето къде грешите: Не познавате какво е Любов!!!

Пубертети седнали да обясняват любовта посредством секса (пола) – ... :) Пола и пола в българския език има две значения ... :)

преди 1 минута, Търсещ истини написа:

това по повод "духовните търсения"

Духовност, и въпросния - са като чесъна и гардероба, демек - нищо общо. :lol6:

На палячовци и празни лейки, дето наблягат на звука, а не на кухото - вече сме се нагледали по всички теми. Има ги не само из калдата или виртуала...

Глупостите и малоумията е най-весело когато се оправдават с големи каузи, изхвърляния, клиширани афиши и декларации с изцепки. Но така си могат.

В общи линии е показателно като модел и е като пример, който видях сред темата с вицовете:
------
Из дебрите на българските форуми...
Потребител 1: “Здравейте, може ли да ми дадете съвет, как да удължа един градински маркуч?”
Потребител 2: “Защо искаш да го удължаваш?”
Потребител 1: “Защото е прекалено къс.”
Потребител 3: “Еми по-добре си купи един достатъчно дълъг!”
Потребител 1: “Еми не ми трябва, само 5 метра не ми достигат?”
Потребител 2: “Да, обаче един цял маркуч е винаги по-добре!”
Потребител 3: “Оффф!”
Потребител 4: “Какво офкаш, човекът просту пита как да удължи един мъркуч!”
Потребител 5: “А ти по-дубре научи български първо!”
Потребител 1: “по-дОбре!”
Потребител 5: “Ей такива най-много ги обичам – молят за помощ, ама после се заяждат с другите за правопис!”
Потребител 6: “Ей, все по-зле става в този форум. Аз когато съм удължавал маркучи, ти още прав под масата си ходил!”
Потребител 1: “Еми кажи ми тогава как най-добре да го направя!”
Потребител 5: “На твое място не бих го правил!”
Потребител 2: “Още не си ми казал, защо искаш да го удължаваш, какво ще правиш с него???”
Потребител 1: “Ще си поливам градината.”
Потребител 7: “Е каква е тази градина?”
Потребител 1: “Еми съвсем нормална градина”
Потребител 9: “Без да ти се бъркам, ама нали ти е ясно, че някои растения не трябва да се поливат с много вода?”
Потребител 4: “Офф... той иска само да удължи един маркуч!”
Потребител 7: “Ти не се бъркай бе, малоумник!”
Потребител 4: “Абе гледай себе си бе, идиот!”
Потребител 1: “Никой ли не може да ми помогне?”
Потребител 12: “Абе стига си давал зор пък ти, бе! Имаме си и друга работа, освен да отговаряме на някакви въпроси на новаците във форума!”
Потребител 1: “Еми тогава защо отговаряш?”
Потребител 13: “На много умен ли ми се правиш, бе?”
Потребител 1: “Не, просто искам да удължа един маркуч!”
Потребител 2: “Преди 10 години удължавах един маркуч, който изкара една година само и оттогава само цели маркучи ползвам!”
Потребител 1: “Е, как го удължи де?”
Потребител 2: “С удължител?”
Потребител 1: “Т.е. сложи просто още един маркуч към него и така, или?”
Потребител 10: “А защо не потърсиш в гугъл???”
Потребител 1: “Еми потърсих там и ме препрати в този форум”
Потребител 15: “Аз още ползвам лейка за поливане, няма нищо по-добро!”
Потребител 17: “Ей да, спомням си. Какви времена бяха едно време... Ама в днешно време нищо не държи много, всичко се чупи бързо!”
Потребител 1: “Да разбирам ли, че никой не може да ми каже как да удължа маркуча?”
Потребител 15: “По-добре зарежи и поливай с лейка, тъкмо малко спорт!”
Потребител 1: “Еми имам проблеми с гърба и не мога да ходя много и да нося тежко”
Потребител 18: “Еми значи си на грешното място тук!”
Потребител 5: “Точно!”
Потребител 1: “Защо?”
Потребител 17: “Еми това е градинарски форум, като не можеш да ходиш и да носиш тежко, отиди в медицински форум. Егати тъпака!!!”
Администратор: "Темата е затворена, Потребител 1 беше блокиран заради спам!"
=======================

По принцип се смях... но всъщност е жалко. Ако имаше бог няма начин да се гордее, с "подобията", като в примерите. Пък и в примерите в темата.

И поради въпроса, заложен в темата - няма как да "има бог", най-малкото като се зачетат подобията и славещите се за негови "отрочета". За някои... е бил щедър, за други - много им е взел. Може би заради това клишето "то си е до човека" да има значение, колкото и да се крият и оправдават с бог.

преди 18 минути, _ramus_ написа:

Духовнос

Защо не помолите администратора да прехвърли темата в затворена група?!

Няма да влизат покварени теисти. :)

преди 2 часа, _ramus_ написа:

Още завчера, когато написа едно реактивно изречение, си изпусна нервите в директна личностна обида...

Е да, директната обида не е като прикритата на въпросния потребител. То всъщност не е една, а ги ръси редовно, но иначе е със самочувствието на много толерантен. Факт е, че подобни прояви на несправедливост ме разстройват - защото се случват по принцип, а не защото са насочени и към мен. Не е нещо, което да не знам.

преди 2 часа, _ramus_ написа:

Не е от днес... просто потъваш, Ши. Много е удобно и разпускащо, вероятно... В живота има такива моменти при всеки човек, гравитацията на "дивото" в хомо е силничка.

Въпроса е - доколко ще потънеш, за да си в състояние да се "издигнеш" после или просто ще се маскираш на "издигнат" като папагалиш и имитираш "игри на възвишености, духовности и божествености"... Примерите са достатъчни... дори в темата - модела е повторяем, схемата също. Не го е измислил бог - този модел. И не е по "негово" подобие... :)

Доста дълго има накъде да потъвам - то направо не му се вижда края на това потъване. Ама то като помислиш, и за да изплуваш, пак са нужни повторителни движения.

преди 1 час, Търсещ истини написа:

. Потърсих определение Що е бог. Нямаше дискусия и алтернативни определения. Изразих факта, че бог не може да е свръхестествен, пък да влияе на естеството..

Гледал си ,,Матрицата " предполагам, е Господ е подобен на матрицата ,само че с много по големи възможности ,защото в матрицата не беше показано ,Господ да може да вменява мисли и да зарежда програми в хората и програмите а Господ го може и го прави.И друго в ,,Матрицата " матрицата не управляваше Зион ,докато Господ управлява всичко и може да прави цяла вселена за микросекунди.  

Свръхестествено е ,когато не се разбира ,но има доста хора ,които разбираме и за нас това си е естествено.

Вйх, ти да видиш! Днешнто настроение е за "антагонизъм"! Ши има екшън!

Кат гледам как посредствено сте "се захапали", то в тва нема грам драма, еле па трагичност, съспенс! Да не изпусна "да налея" , чеки аз първо да си "излея насъбраното" от прегледа на вчерашното - ":lol6:ма голям си драматург."!

Шеее, "стар перкиШ", .... "провокира" ме един път и аз като "лалугер" взех, че писах ли , писах....не бива тва да е мой ангажимент...ти си човека с повече опитност!!! - ти требе да водиш орото!!!, че нещо диоида ич го нема в риториката, а Дон Цеци го хванааа пазарджишките избиратели, май....аман от "дърти хиениии, бреейй" .....

Ама па, кат гледам "центриращата/заземяващата ти роля" за някой хора, дето "с лекота отлитат" .... нема как да не се опитам да съдействам! И без тва сам "си го сложих" кат си споделих, че съм тип личност "медиатор"... 

Извинявам се за "грубостта" по-нагоре, ама "дъртите хиени" винаги са ме дразнили, щото често "съм им ял попарата", и не винаги ползотворно по отношение на "разхода на мое лично време"...щото има и "прости дърти хиени" дето се "запъват кат магаре на мост"...и все за сметка на по-младите "жребчета"..."рибоци, шаранчета"..."пъстървички"..."щуки"...

преди 23 часа, _ramus_ написа:

Но когато трябват дела, когато е отговорно откъм действие, когато се налагат действия - тогава практическия момент става приоритет.

Когато маймунката седи на клона и се прави че мисли... може да се прави колкото си иска. Но когато е на земята и отвсякъде дебне опасност - е нужно да се действя. Яденето - също е преди всичко действие - по намиране и приготвяне на храната.

Мен ме интересуват повече практическите страни, защото "мисленето" е приятно занимание с игрите на въображение и фантазии, но когато се налага да се работи - не спомага за нищо.

Абстрахирам се от вече "очеизвадното" посочване (а иначе ми се драматизираше, че "не съм, та не съм..., фльорца..па после аз съм драматурга...ейй пак ми върна горещото яйце),....

......че квото и да си мисли/фантазира "младия" човек, действията в реала определят същинския етап на развитието. Човекът е не това, което мисли, а това което прави!

И тва е хубаво всички, тръсещи се от "младежките пориви" да си го "имат кат обичка на ухото"!!! Щото това "приземява" след недалновидно изразходвано време за "летене в облаците"!

В нашио край има една поговорка - "Никой не може ти даде това, което аз мога да ти обещая!"....така, че колко и да ми "спрягат" религиозни тематики и да си "разиграват дилемите" някой хора, независимо дали вярват, че "има/няма Бог", то "действията" им във форума са показателни за развитието им....

А концепта "Бог" и това в каква степен човек има силна Вяра, ама изобщо не са обвързани на 100%. Щото човек може да има силна Вяра, но вярването му де не е изобщо с насоченост към концепта "Бог"!

Както отбеляза и Рамуса в "по-завоалиран" вид, Вярата е човешко качество, но вярването е в мисловен образ, който винаги (независимо дали се осъзнава, което е индивидуалнен показател) има определена структура. И "параметрите" на тази структура, според вида на "конструкцията" са най-общо два. Най-близката престава е от религиозните традиции - Монотеистичен или Политеистичен вид, т.е. "вярванията" са диференцирани според това дали човек "изповядва вяра" в единен организиращ център на "случването" или в система с недиференциран център. При втория вид 

преди 4 часа, _ramus_ написа:

Т.н. "други варианти" може и да са налице,

, но не само, че са налице, ами и дори са "извън кръгозора" на болшинството от монотеистично ориентираните религиозни последователи, и съответно често допускат, че това не е реално, а е неквъв вариант на "заблуденост". 

Защо правя чак такова "интро" ...защото типът конструкция на структурата на убежденията, в които вярва човек, определя и характеристиките на чувствения поток....начинът по който протича чувственото изживяване на Себе-то.  А чувствата, колкото и умело да може човек да "намалява интензитетът им" винаги водят до емоционални реакции, който като "отражения" на взаимодействието на човека със заобикалящата го среда, определят същностните характеристики на информационния поток "отвън-навътре" и обуславят и реакциите "отвътре-навън" в часта им по типове мисловни потоци( които вече са специфични, в зависимост от когнитивното развитие и достигнатата степен на физическа, интелектуална и емоционална зрелост)

А доста хора не знаят, че има и едно човешко чувство - религиозното чувство, което както всички други е налично в душата на всеки човек. Разбира се, ако приемем характерния подход на ума да фрагментира, за да се получи разбиране, и по този метод резултираме до множеството от чувства, а не едно, "кохерентно"(което е доста трудно като постижение и за тва в различни религиозни практики, езотерични школи или окултни общества тва е оценявано като "квинтесенцията на обучението").

Те тва "религиозно чувство" може да попилее всеки, дори и смятащия себе си за доста разумен човек! Особено, когато няма опитност (осъзнаване, предшествано от разбиране, предшествано от разпознаване и т.н.) за управляване на едно друго човешко чувство - чувството за власт, което "гарнирано" със силното его-желание за изява на Себето, може да "роди" таваз силна "Воля за власт", че фанатизмът може да стигне и до психопатия. 

Но пък конвенционално унаследената рутина за самоконтрол, "привнесена" от обществото в социалното развитие на индивида, горе-доле смогва да "сдържа в рамки" тез "вътрешни пориви". Все пак има някакво ниво на култура все още в обществото, което да "пресира цунамитата" от колективна безумност (малко е спорно покрай масовата психоза с пандемията, ама все пак не настъпи хаоса на "обезумялата тълпа").

И в крайна сметка, за да стигна до "приземяването", е нужно да се опише и реалната ситуация в индивидуалното развитие, извън тенденциозния субективен "прочит" на индивида.

"Нуждата от приземяване" е важен етап в психосоциалното и психосексуалното развитие, който възниква по времето на "прехода" от "младеж/девойка" в "мъж/жена".

Изразява се точно както повелително и "по-простичко" го описа Рамуса -  

Мен ме интересуват повече практическите страни, защото "мисленето" е приятно занимание с игрите на въображение и фантазии, но когато се налага да се работи - не спомага за нищо

На практика, когато човекът в животът си в Социуума, се "сблъска" с проблеми от екзистенциално ниво или по-софт варианта - социални конфликти, неминуемо качеството и скоростта на реакция са определящи за резултатите.

И в такива случаи, ама грам няма значение какво си мислиш, че ще стане или "става", щото в подобни ситуации на "скъсено" време за реакция, единственото на което се уповаваме е рутината. А най-характерната и най-обща инстинктивна реакция в случая е в два варианта - "Бий се"/"Отстъпи".

Да, но не живеем  в джунглата, при дивите животни.... обаче си "ги носим в нас"! И тука "религиозната подготовка" "издиша откъм практичност", щото в писанията, особено тези за основа на аврамическите религии липсва конкретно "назоваване на животинските пориви", ами некви евфемизми за "култивирането" им. За мен лично, най-голямо предизвикателство е било "да излезна извън рамките" на първичен дуализъм, но само до там, и "вкарването" в само две, общи дефиниции - примерно "Бог/добро" и "Дявол/Зло". А па този "подход" какъв потенциал за възникване на морален релативизъм и оттук обуславянето на реалната възможност за провеждане на политиката "Разделяй и владей" , направо не ми се коментира, щото ще е поредното "зацикляне в детайлите" и похабено време за качествено себеразвитие на всички "захапали въдицата".  

И точно щото не живеем отдавна в природната джунгла, ами сме си я "пренесли" в социуума, то вече коректно описаните "три фази" от Рамуса, имат не чак толкова драматичен "оттенък", с какъвто "драматурга" ги "зареди" с "пръчицата на диригента":wow:  :angry22:-

Но когато е на земята и отвсякъде дебне опасност - е нужно да се действя

преди специфично и отговорно действие, особено в сложна, бързопроменлива и непредвидима среда, дели на "три" зони на осмисляне - спрямо ситуативните особености.

Първо - подготовка за действието - може да си мислиш каквото ти дойде на ум, докъдето ти 'стига" пипето, опита, практиката... схематизираш, моделираш... това е тип прогнозиране на евентуалните варианти на възможности... Време имаш, но неопределеността е сериозен фактор.

Второ - самото действие - в сложна ситуация е нужно да се реагира бързо, премерено, ползваш подготовката от "първа точка", доколкото успяваш и доколкото в нея е влезнал поне един от възможните варианти. Няма много време за мислене, а е време за действие, понякога с критична важност и скорост.

трето - анализ след действието. Неопределеността вече е отпаднала - действието е вече реализирано, от всички варианти и ход на неизвестните, се е произвел един вариант, ти си действал... идва време за оценка, вникване, анализ... но и като възможна подготовка. Въпреки това - вече нищо не можеш да промениш, защото действието вече се е случило. Но пък това е и подготовка за "ново действие"... и т.н.

Таман в първата "зона" се намира "практичността" на "игрите на въображението", щото във въображаемото възпроизвеждане на възможните варианти се състои и основата на качественото планиране. Но за високата успеваемост на прогнозирането е важно и реалистичната базова информация за условията и връзките между елементите на средата.

Вече не живеем в средновековието и налична информация за средата може да се добие...особено за "добив" на физическа храна. Виж за "окултираната" йерархия в обществото, кой кой е и какви възможности да ти помогне/навреди е вече по-трудно да се добие информация, но за тва съм сигурен, че всеки младеж/девойка е информиран от родителите/приятелите, че е добре да не се предприемат радикални действия, без да знаеш... или както има една нашенска - "Преди да пръднеш силно, трябва да си сигурен, че ще можеш да се забършеш".... и "Не питай старило, питай патило!"...

Та за каква "храна" следва да се говори, бре Рамусе, за "добива на която" не е нужно много да се "мисли", а да се действа? 

преди 22 минути, kipen написа:

А доста хора не знаят, че има и едно човешко чувство - религиозното чувство, което както всички други е налично в душата на всеки човек.

Моля, разкажи в какво се изразява "религиозното чувство" при тези, които си мислят, че го нямат. Описанието на такова чувство би било много интересно.

преди 4 часа, _ramus_ написа:

Смешното е, че се нарича "подобие на бог". Ако въобще имаше бог - би се отвратил от... "подобия" , като него. 

Ползата е голяма сила... А и все пак - "подобията" трябва да живеят някак си.  Дори и когато са арогантни и елементарни.

Спрямо безпределното всяко подобие е елементарно. А ти си много по-арогантен от всички потребители във форума - не е коректно да използваш подобни определения за другите. Гордостта обаче заслепява. И всъщност точно в отношението към несъвършенството може да се познае божественото. Не, Бог не би се отвратил от несъвършенството, а човека опитвайки се да постави себе си до Бог, без да отчита многобройните си слабости.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.