Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Защо няма бог

Featured Replies

преди 5 минути, Реджеп Иведик написа:

Зависи как ги разбираш.

Както и да ги разбирам, то феномените според Библията са със божествен произход, има и вечни същности, а "спасението" ни зависи от вярата в Исус - да си чел някъде в християнството "ако срещнеш Исус, убий Исус" ? До сега опитите за караштисване на християнските и библейските възгледи, все са завършвали с комичен провал.

• Отговори 5,7k
  • Прегледи 308,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Аз не знам. Но предпочитам да не знам и да гледам на нещата непредубедено, без да им слагам определения. Нещата, които не познавам, са неща, които не познавам. Мога да говоря само за това, което съм п

• Бог, както и да го наричат, при всички случаи "рекетира" хората, като проявява известна "милост" спрямо тези, които му се молят, а когато нещо не му отърва грабва бухалката, кибрита, лейката или някак

• Проява на лош вкус е да наречеш един от най-великите умове в историята "пълен кретеноид". Проява на още по-лош вкус е да твърдиш неща, в които няма как да си сигурен. Виждаш резултата? Горял в "пъкала

Публикувани изображения

И дедо торбалан - нощния ездач! .....тя и баба Яга и била красавица, ама непостоянството я е променило....в очите на този, който я оценява!

преди 4 минути, Реджеп Иведик написа:

Променливи изменчиви пише. Това са синоними. А с непроменливите и неизменчивите какво правим ?

Е а де де, дай им определение. 

преди 5 минути, sound написа:

И ти не си давал определение за "зависим произход"

Давал съм. 

Пак да дам. Феномените възникват едновременно със своите противоположности.

Светло със тъмно. Непостоянно с постоянно. 

Шунята даде синоними. Не си направи труда да си размърда мозъка. Удари ме по главата с речника.

преди 1 минута, Śūnyatā написа:

Е а де де, дай им определение. 

Както ти даде на променливи ли. Какъв е смисъла ?

преди 1 минута, Реджеп Иведик написа:

Давал съм. 

Пак да дам. Феномените възникват едновременно със своите противоположности.

Я го сравни с твоя приятел Нагарджуна. 

Согласно Нагарджуне, всеобъемлющее действие пратитья-самутпады во всём мире указывает на его несуществование, иллюзорность его явлений и пустоту как единственную его характеристику. Причинная обусловленность всех явлений или дхарм, указывает Нагарджуна, приводит к тому, что ни одна из дхарм не может обладать самобытием (свабхавой), проявляющимся вследствие «своей собственной природы». Нагарджуна называет такое самосуществующее бытие заимствованным и ненастоящим и сравнивает его с богатством бедняка, получившего деньги в долг. Поэтому из-за невозможности существования самосущих сущностей «все дхармы пусты, бессущностны и безопорны», делает вывод Нагарджуна. 

преди 3 минути, Śūnyatā написа:

Я го сравни с твоя приятел Нагарджуна. 

Согласно Нагарджуне, всеобъемлющее действие пратитья-самутпады во всём мире указывает на его несуществование, иллюзорность его явлений и пустоту как единственную его характеристику. Причинная обусловленность всех явлений или дхарм, указывает Нагарджуна, приводит к тому, что ни одна из дхарм не может обладать самобытием (свабхавой), проявляющимся вследствие «своей собственной природы». Нагарджуна называет такое самосуществующее бытие заимствованным и ненастоящим и сравнивает его с богатством бедняка, получившего деньги в долг. Поэтому из-за невозможности существования самосущих сущностей «все дхармы пусты, бессущностны и безопорны», делает вывод Нагарджуна. 

Да, къде е разликата ?

преди 7 минути, Реджеп Иведик написа:

Удари ме по главата с речника.

Знаеш, че си ми приятел. Без теб и sound тук е скучно. Ударът не беше с лоши чувства, а дзен :D

Театралната постановка имала нужда и от епилог, ти да видиш!

преди 1 минута, Śūnyatā написа:

Ударът не беше с лоши чувства, а дзен

Имах предвид, че не може да се даде определение без да използваш пряко или косвено противоположното. 

Ти ако дадеш определение за непостоянство, си определил и постоянство. Не може едното без другото.

преди 20 минути, Реджеп Иведик написа:

Зависи как ги разбираш. Шинясу например разбира "анатман" буквално. За това има проблем с разбирането на будистките текстове. Ако ти разбираш нещо в библията буквално, нормално е да имаш проблем с нея.

Как разбирам анатман само аз си знам. 

преди 22 минути, Реджеп Иведик написа:

Променливи изменчиви пише

В основата на всяка промяна е движението. Така, че когато се търси постоянно и непостоянно, следва да се открие къде има движение и къде няма. Но това ще оставя на всеки сам. 

преди 20 минути, sound написа:

"ако срещнеш Исус, убий Исус" ?

"Не си правете кумири" какво е ?

За толкова глупави ли мислиш християните, че да не могат да правят разлика между относителна и крайна истина.

Ако чукнеш в Гугъл, ще видиш, че има и християнска доктрина за двете истини.

Имах предвид, че не може да се даде определение без да използваш пряко или косвено противоположното. 

Ти ако дадеш определение за непостоянство, си определил и постоянство. Не може едното без другото.

Много добре те разбрах, но това важи само на относително ниво. Виж определението в речника за постоянство, удари се сам, и ще видиш, че постоянството не може да се определи. Затова не можеш да дадеш определение, а не че не искаш или не можеш. 

преди 3 минути, Реджеп Иведик написа:

Имах предвид, че не може да се даде определение....

Е тъй де - спор за думите, който се опитвам да разбера защо повдигаш.

"Не си правете кумири" какво е ?

Забрана на езическите обичаи, а за Исус не само, че не трябва да го убиваме, ами трябва да заживее в нас - без него сме за никъде, няма спасение, няма рай, няма просветление. Ако искаш можеш да се пробваш да обясниш на християните, как трябва да убият Исус - само се обади, да погледам шоу.

преди 3 минути, Śūnyatā написа:

Затова не можеш да дадеш определение

Как да не мога бе. Ти нали твърдиш, че си дал определение за непостоянство. 

Постоянство е обратното на непостоянство. Къде му е сложното.

Само, че ти не даде определение, а синоними.

Аз не знам, как изобщо можеш да си представиш, че би могъл да дадеш определение за непостоянство, без едновременно с това да дадеш определение за постоянство.

преди 2 минути, sound написа:

а за Исус не само, че не трябва да го убиваме

Абе и Буда не трябва да го убиваме. 

преди 5 минути, Реджеп Иведик написа:

Само, че ти не даде определение, а синоними.

По същия начин може да се каже, че ти не даваш определение, а антоними. И "не би могъл да дадеш определение без едновременно с това да не използваш синоними".

преди 7 минути, sound написа:

Ако искаш можеш да се пробваш да обясниш на християните

Ами те четат и изглежда ме разбират, щото не виждам да имам проблеми с модераторите.

Вие двамата с Шунята имате някакъв проблем с библията. Аз нямам такъв.

току-що, Реджеп Иведик написа:

Ами те четат и изглежда ме разбират....

Къде това? Кой модератор тук е християнин и си му обяснил как трябва да убие Исус?

преди 6 минути, Реджеп Иведик написа:

Аз не знам, как изобщо можеш да си представиш, че би могъл да дадеш определение за непостоянство, без едновременно с това да дадеш определение за постоянство.

Постоянно е това, което не се мени, променя, не е непостоянно. Постоянни неща могат ли да си взаимодействат? Не. Затова такова взаимодействие не се наблюдава. Тогава как ще го определиш? 

току-що, sound написа:

Къде това? Кой модератор тук е християнин и си му обяснил как трябва да убие Исус?

Абе това е твой прочит. Твърдиш, че темата не я четат и християни ли ?

преди 13 минути, Реджеп Иведик написа:

Абе и Буда не трябва да го убиваме. 

Е знам де знам - ма явно ти не знаеш, че в християнството никъде няма да намериш аналогичната препоръка за Буда. Та за това ти препоръчах да се опиташ. :Д

преди 3 минути, Реджеп Иведик написа:

Твърдиш, че темата не я четат и християни ли ?

Твърдя, че никога не си обяснявал на християните как техните възгледи са същите, като в будизма.

Може ама няма смисъл.

Също толкова няма смисъл, да намираш проблем в синонимите.

преди 2 минути, sound написа:

никъде няма да намериш аналогичната препоръка за Буда

Ми аз намерих. И я казах по горе. Има и друга

"Не споменавай напразно името Господне"

преди 7 минути, sound написа:

Твърдя, че никога не си обяснявал на християните как техните възгледи са същите, като в будизма.

А какво обяснявам ?

Неразбирането на Зависимия произход не мори, ама мъчи.

Ми аз намерих. И я казах по горе.

В християнската апологетика няма, дори относително нещо подобно, а дори е и противоположното на "убийството на Буда" - тъй че не си намерил, търси още.

п.п.  а споменаването на божието име е свързано с ритуали - по въпроса питай Валкирията, ще ти обясни подробно.

преди 7 минути, Реджеп Иведик написа:

А какво обяснявам ?

Очевидно нищо, щото най- напред няма християни сред тук присъстващите. Когато се включиш в християнски форум и им разкажеш тия неща, тогава ще имаш основания за претенциите си - разбира се, според зависи от резултата, а аз знам какъв ще е и ти също, макар да не ти се иска да си признаеш. Зарад туй - пробвай се. :Д

преди 3 минути, sound написа:

по въпроса питай Валкирията, ще ти обясни подробно

Кой има проблеми с нея, аз или ти.

То си е нейна работа да разбира библията както си иска. Също и ти и аз. И всеки

току-що, Реджеп Иведик написа:

То си е нейна работа да разбира библията както си иска. Също и ти и аз. И всеки

хахахаххха добре

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.