Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Защо няма бог

Featured Replies

преди 4 минути, Реджеп Иведик написа:

Това каква връзка има с въпроса дали Бог е съзнание подобно на човешкото ?

Ми може да се измисли! Въпрос на Въображение е! ......а па последното е продукт на надскачането на "граници"....

....и Табута....

Време е да се включи и дон Цеци ....с констатацията, че е непрактично да се търси отвъд полезното и приложимото.....да вкара границите на земното преживяване....и "Възрастният" да озапти "Бунтуващото се дете", ненамиращо границите....демек призванието си...демек себе си.....та замества "празното" с етикетите на социално приемливото......

• Отговори 5,7k
  • Прегледи 308,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Аз не знам. Но предпочитам да не знам и да гледам на нещата непредубедено, без да им слагам определения. Нещата, които не познавам, са неща, които не познавам. Мога да говоря само за това, което съм п

• Бог, както и да го наричат, при всички случаи "рекетира" хората, като проявява известна "милост" спрямо тези, които му се молят, а когато нещо не му отърва грабва бухалката, кибрита, лейката или някак

• Проява на лош вкус е да наречеш един от най-великите умове в историята "пълен кретеноид". Проява на още по-лош вкус е да твърдиш неща, в които няма как да си сигурен. Виждаш резултата? Горял в "пъкала

Публикувани изображения

преди 4 минути, kipen написа:

Ми може да се измисли! Въпрос на Въображение е! ......а па последното е продукт на надскачането на "граници"....

....и Табута....

Логиката май не ти е силната страна.

Логиката е признак за присъствие на заучения Ум! Последния търси граници, в който да се отражи снопа на прожектора, обуславящ границите, в които егото иска да види себе си.

А всичките ни желания ли са "наши"?, та да търсим логиката в неразумните такива!

У "среднио път" ли "обожествяването" беше "кумирстване" и идолопоклоничество .... или у постоянното търсене на логика.....

Само една "колесница" ли има или три?

преди 6 минути, kipen написа:

Логиката е признак за присъствие на заучения Ум! Последния търси граници, в който да се отражи снопа на прожектора, обуславящ границите, в които егото иска да види себе си.

А всичките ни желания ли са "наши"?, та да търсим логиката в неразумните такива!

У "среднио път" ли "обожествяването" беше "кумирстване" и идолопоклоничество .... или у постоянното търсене на логика.....

Само една "колесница" ли има или три?

Ти кой си ? Не ти познавам почерка.

Мианмара ми даде пълномощно да говоря с неговия глас в твоята глава.....опааа, дъ ни обиждам дон Цеци - в твоя мозък

преди 32 минути, Реджеп Иведик написа:

Ако твърдиш, че промяната е абсолютно вярна, а постоянството абсолютно невярно, това е диалектиката на Хегел, а не Философия на Средния път

И какво, като не е философията на средния път - да не би да твърдиш ,че тя е абсолютно вярна? Няма нужда нещо да е постоянно, за да има промяна - достатъчно е да се регистрира, че това нещо не присъства в два момента.

п.п. пък, когато установиш, че го няма, дори и в един момент - те ти философията на средния път.

преди 6 минути, sound написа:

да не би да твърдиш ,че тя е абсолютно вярна?

Не твърдя това. Твърдя, че Философията на Средния път не е метафизика. Сиреч съмнявам се в постулата на Октим, че Бог е съзнание подобно на човешкото. Казвам, че не знам дали е вярно или не и няма как да разбера.

Ако приемеш средния път за линия във времето, кое поражда вълнението(вълната)? "Господ-Бог"? "господаря бог"? или просто Желанието?!?

Къде в желанията може да се "докаже" логичност?

Изпусна моменто с психиатъра и "доказването" му на обусловеността от психиатрична гледна точка....още в първия ти пост....

Таман "беше времето", индивидуалното, на развитието!промяната) на темата, гат се споменаваше, че "тъмнината" нямала източник....и не била субстанция...

Те там беше моменто да дадеш примера с проявлението на взаимното възникване....щото гат не си съзнателен за факторите, обуславящи мотивацията, сам създаваш "субстанцията" на "тъмнината"...

....а отражението го възприемаш като себе си....

преди 25 минути, kipen написа:

Време е да се включи и дон Цеци

Ето това е Рая.Вървиш по средния път, отпиваш метафизично кафенце, гарнирано с капка просветеление.По радиото слушаш мъдрите настваления на дон Чечи примесени с диалектиката на Хегел.А разума или пък рамуса  беше - сегиз тогиз критично се отзовава.

преди 5 минути, Реджеп Иведик написа:

....

Постулата на Октим - тъй му казали наставниците/ ангели- хранители. Аз, като си нямам приказка с тия ангели, нямам и Бог, па камо ли да го мисля, дали имал "съзнание, като човешкото".

преди 4 минути, badr написа:

Ето това е Рая.Вървиш по средния път, отпиваш метафизично кафенце, гарнирано с капка просветеление.По радиото слушаш мъдрите настваления на дон Чечи примесени с диалектиката на Хегел.А разума или пък рамуса  беше - сегиз тогиз критично се отзовава.

И аз те обичам масоне, затворен в тъмни дискусионни стаи със себеподобни! Тва, че не съм като теб, може само да ми даде възможност да обичам и различни...или не?!

преди 5 минути, badr написа:

А по ли е хубаво, да вярваме сляпо на теолозите от Мека ?

преди 14 минути, Реджеп Иведик написа:

Сиреч съмнявам се в постулата на Октим, че Бог е съзнание подобно на човешкото.

Те поне се съмняваш! Явно си достатъчно разумен да изказваш "подобно", а не "идентично"!

Виж други изпадат в сравнения!

преди 7 минути, sound написа:

Постулата на Октим - тъй му казали наставниците/ ангели- хранители

И какъв е проблема. За истината не се спори с рационални аргументи.

преди 2 минути, Реджеп Иведик написа:

За истината не се спори с рационални аргументи.

Е тъй е, рационалните аргументи твърде често са пречка, когато искаш да спориш.

преди 2 минути, kipen написа:

Те поне се съмняваш!

Да

Не мога да разбера, защо репликирате преди да се опитате да разберете за какво става въпрос. Затуй беше забележката ми за логиката.

преди 1 минута, sound написа:

когато искаш да спориш

Не искам да споря. Казвам какво мисля по въпроса дали светът е съзнание подобно на човешкото

преди 1 минута, Реджеп Иведик написа:

А по ли е хубаво, да вярваме сляпо на теолозите от Мека

Някои от теолозите от Мека казват, че сляпото следване на имама може да доведе до идолопоклонството.

преди 1 минута, badr написа:

Някои от теолозите от Мека казват, че сляпото следване на имама може да доведе до идолопоклонството.

В Мека Идолът, на който се кланят е черен куб! Християните пък се кланят на планиметрична разгъвка на куб....

Защо е тази разлика във формата на идеализираните символи, а пък аналогичност в съдържанието?! 

преди 4 минути, badr написа:

Значи има мъдри хора сред тях. Вземам си думите назад

Иудеите пък са си откраднали двата триъгълника...и ги пронизали през основите...па и "Давидова звезда" ги кръстили...а шестостена-сечение на триъгълниците е ортогонолна проекциа на куб?!?

В това има ли неква логика според теб?

преди 10 минути, Реджеп Иведик написа:

Казвам какво мисля по въпроса дали светът е съзнание подобно на човешкото

Нека първо Октим каже, че под Бог има предвид света.

п.п. а инак, че света е съзнание ...... така написано ми е безсмислица.

преди 2 минути, sound написа:

а инак, че света е съзнание ...така написано ми е безсмислица.

....и основен постулат на Идеализма...

...взаимовъзникваща е и критиката между противоположностите.... "+" и "-" винаги се отблъскват....те ти пример за постоянство....основа за проявление...движение.

преди 4 минути, sound написа:

п.п. а инак, че света е съзнание ...... така написано ми е безсмислица.

Мога да го дообясня, но не мога да разбера защо се заяждаш и твърдиш, че искам да споря.

Въпросът се свежда до това, дали логиката в главите ни е подобна на логиката на нещата.

преди 1 час, Реджеп Иведик написа:

Казвам, че Средния път не е метафизика, докато диалектиката на Хегел е.

Това съотнесено към въпроса дали Бог е съзнание подобно на човешкото означава, че метафизическите възгледи, един от които е диалектиката на Хегел, предпоставят, че Бог е съзнание подобно на човещкото, докато съгласно Философията на средния път няма как да разберем дали това е вярно.

Съпоставяш несъпоставими предиспозиции....поне на "по-повърхностно" ниво.

Пък и екстраполираш в предварително зададен контекст, в които се съдържат други две предиспозиции, изразяващи метафизична представи, обусловени от разликата в "наличие на Бог"?!?

Средният път също е метафизична представа, щото е отвъд физиката. В етичните рамки унаследени от религиозни представи за "правилните" действия в света е.

Попитах те - за кво изобщо има четвърта благородна истина за правилно говорене?....добавям-  ако мъдростта може да се предава и без говорене, както ти цитираха некъв будистки учител или философ, не знам.

Каква е същностната разлика в мотивацията, когато Азът се идентифицира с "идващото" от "колективното"(религиите) и когато Азът търси пътеки "извън" магистралите. Т.е. намираш ли разлика в ситуация, когато се движиш по магистрала и когато вървиш по пътека в гората. 

Ходил ли си между дървета, без да видиш гората?!? 

Харесва ли ти и намираш ли метафизиката в това стихче на Рабиндранат Тагор:

Мелодията иска да се окове в ритъм,
докато ритъмът си влива обратно в мелодия. 
Идеята търси тялото си във формата,
формата - своята свобода в идеята.
Безкрайното търси докосването на крайното,
крайното - освобождението си в безкрайното.
Каква драма между съзиданието и разрушението-
това безкрайно мятане напред-назад
между идеята и формата?
Робията е стремеж към свободата,
а свободата търси покой в робията.

....и т.н..... Бадрчето направо ме накара да задавам ли задавам въпроси...на които никой не е длъжен да отговаря...

макар, че "в правилно зададения въпрос се съдържа половината отговор" вероятно съдържа и някакъв метакомуникативен слой, в който може би се съдържат метафизични представи...

....взаимозависимо е...ама какво ще се манифестира като зависимо(каузално) проявление у тимбата на всеки е в зависимост от индивидуалните умения и способности и развиването им във времето...

преди 16 минути, kipen написа:

....

Противоположностите може и да се привличат, може и да се отблъскват - това, дори и ти го знаеш, тъй че не става за пример за постоянство. Постоянство има, но не е в човешките възможности да бъде изразено или посочено, като конкретен обект или явление - поне аз не мога да кажа нещо повече от "единствено непостоянството е постоянно", а и не съм срещал друг да е успял. Идеализма намирам за романтичен.

преди 17 минути, Реджеп Иведик написа:

Въпросът се свежда до това, дали логиката в главите ни е подобна на логиката на нещата.

Така свеждаш въпроса ти - Октим или други как свеждат въпроса, нека сами си напишат, да не им отнемаме тази възможност. А, че искаш да спориш, дори сам го написа: спора за истината. А преди това, че всеки да си разбирал, както си иска, което си е покана за спорове.

преди 8 минути, kipen написа:

.. ако мъдростта може да се предава и без говорене, както ти цитираха некъв будистки учител или философ, не знам.

Историята е широко известна, достатъчно е да потърсиш в гугъл само с Махакашяп - от него започва дзен традицията, той е втория патриарх в дзен. (естествено е, Буда да бъде считан за първи)

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.