Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Защо няма бог

Featured Replies

преди 1 час, _ramus_ написа:

шаблонни полета, с готови формирани елементи, задаващи най-важните опорни положения за формиране на личност, принадлежност към група, целеобразуване и още много други ... се предлагат в социалната среда в готов вид и форма. Зависимостта от социалната среда, както и личностните нужди в психичното формиране и развитието, са в основата на "разпознаването" на подходящия модел и възприемането му наместо "реалност". 

и за да я има тази "принадлежност към група", човек възприема съответната концептуалност или модел или поне заучава начините за демонстрация на възприето вярване. Удобно е, когато тази демонстрация е ритуализирана и знаеш да виеш, защото "с вълци трябва да виеш по вълчи". Тогава знаеш, че с палене на свещи, кръстене, пеене на псалми, вече си приет в групата и не си отчайващо сам. Ама може да не различаваш Исав от Исак, стига да демонстрираш очаквано поведение, в групата си. Така че може "Вярването" изобщо да не се случи, да не се усвои концепцията на учителите, но като се усвои наборът от реакции при стимули от средата, човек бива приет. Дори бива издиган, защото знае кога какво. 

• Отговори 5,7k
  • Прегледи 309,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Аз не знам. Но предпочитам да не знам и да гледам на нещата непредубедено, без да им слагам определения. Нещата, които не познавам, са неща, които не познавам. Мога да говоря само за това, което съм п

• Бог, както и да го наричат, при всички случаи "рекетира" хората, като проявява известна "милост" спрямо тези, които му се молят, а когато нещо не му отърва грабва бухалката, кибрита, лейката или някак

• Проява на лош вкус е да наречеш един от най-великите умове в историята "пълен кретеноид". Проява на още по-лош вкус е да твърдиш неща, в които няма как да си сигурен. Виждаш резултата? Горял в "пъкала

Публикувани изображения

преди 2 часа, _ramus_ написа:

Не си изчистил разбирането си относно понятието ВЯРВАМ и ВЯРА. Това са много различни положения с 'концептуализирането" в мисленето.

Напълно прав си! Дори преди около повече от година имах едни спорове с религиозни последователи и там влезна като контраргумент на моята теза(верно като личностна нападка, което е нормално като тактика при болщинството от религиозните последователи) непознаването ми на значението на "Вяра" в съзнанието на "вярващия". 

Още тогава се замислих, ама го оставих да "се поуталожи" в тимбата ми, та да "си излезне" когато узрее. За ВЯРВАНЕТО, мисля си, че съм разбрал до сравнително задовлителна дълбочина, но може и повече. Ама за Вярата като "използване на Сърцето"...малко съм невеж в тва отношение!

А и в момента, доколкото мога да се ориентирам за мащаба, в който описваш, вероятно под "реал" имаш предвид като цяло, фундаменталното възприятие за реалността и "възможностите" на човек да проявява способности в средата? А от това ми изникват въпроси, които към ммента ми е трудно да формулирам, ще ми трябва поне 4-5 дена да си синтезирам нещо по конкретно като въпрос...

Благодаря за градивната критика!

преди 8 часа, Myanmar написа:

Баце, прави блог. Ама не тук, а собствен. Разпиляват се нещата, трият се, спамят ти идиоти. Аз тук нищо ценно не си държа, тук чуждите интереси да съвпаднат с твоите никога няма да се случи.

Да подържаш блог е гаси занимавката! А чуждите интереси, кат не съвпадат с мойте е по-интересно... особено, ако не ги разбирам в дълбочина, като некви трудни за решаване задачи са ми... ноо се кефя на Шаха.

на 16.01.2021 г. в 18:06, by_chechi написа:

Някой ти го каза или сам си го измисли ? 

Изключваш прочел, показал, осъзнал, усетил и ред други способи да го разбереш .... ;)

Ти, на база твои знания и т.н. смяташ, че човек е сътворил Бог. Което е лъжа, защото не знаеш какво е Бог, а само си прочел някъде какво представлява или пък някой ти е казал .... Отричаш свое незнание ... Твоята логика е: трябва някой да  ми каже иначе е измислица ... Ти не може да измислиш Бог. Няма лошо. Но дори да ти е обяснено как си се появил на този свят, то дали е на база чувства или животински нагон?! Кой ще ти го каже, при положение, че дори родителите ти си въобразяват нещо = което също е измислено или казано от някой преди тях?! НО, имаш ли достъп до началото?! Не!!! Само предполагаш на база на нещо в което си повярвал. Няма как да знаеш дали е истина или не. И?! реално и ти си въобразяваш, че живееш по същия начин както и оня който си мисли, че живее ... Няма разлика дали някой е измислил Бог или съществува Бог. Кое е по лесно?! Да приемеш или отречеш?! Отричайки се от Бог, то какъв си?! ОК, дявол ли си или маймуна?! :) Разбрах, че не си подобен на Бог .... :) Много ми е интересно при положение, че няма Бог, на какво си подобие, а?! :) На човек ли, а?! :) Значи не си човек ... :)

п.п. Само не ми казвай, че си подобие на своите родители, защото определено не си подобие на жена .... :)

преди 11 часа, Myanmar написа:

Атеистите не вярват, че не съществуват богове, значи цялата ти конструкция пропада. Те не вярват и в чайника на Ръсел и това ОТНОВО не е основание да му палят свещички.

Значи атеистите вярват, че съществуват богове?  :cantbelieve:

преди 19 минути, realno написа:

Значи атеистите вярват, че съществуват богове?  :cantbelieve:

Принципно част от тях да. Те са Бог в дадена област, но знаят, че в друга, друг е Бог. Те реално са от гилдията на боговете ... :) Заменили са понятието Бог с понятието Професионалист.... ;)

Както стана известно от предишните ми коментари, защитавам знанието си, че Бог няма, но на някои хора е необходим като опора, патерица, когато се сблъскват с неизвестното и непосилното. Няма лошо, и те са човеци, които трябва да се борят с живота, макар че българите още от Батак и Перущица си отговорихме на въпроса "О, спи ли бог, о, бог не види ли?"

Ще ви напомня още нещо, което българите усвоихме впоследствие. Прочетете отново "Напаст божия" тук

За по- ленивите, каквито има и сред вярващите, и сред другите, за тези, които не помнят поуките от училище и постиженията на българския дух, съдържанието накратко е това:

В лятната жега и суша, водата от основния кладенец в село се застоява, заразява и разнася смъртоносна болест. Учителят настоява той да бъде закован, но попът, пък и други вярващи, смятат, че това е божие дело. Много хора измират, докато учителят събира младите и заковава капак на кладенеца. Старите остават при своята вяра, съпротивляват се, но малко по малко се освестяват "Бог не е милостив - не молете му се! Нека като жабите, кога им пресъхне блатото - да прокълнем и да умрем!". Младите не им се бъркат, какво им е до старешката вяра. Стоят на пост и пазят да не се пие от заразената вода, спасяват живота с делата си. Тяхното дело е справедливото.

преди 1 минута, ncl написа:

Или поне се мислят за такива.

При положение, че имат легитимен документ, то вероятността е малка. ;) Друг е въпроса до колко добре владеят практиката. ;)

Така, че трябва да измине малко време ... и някъде към 33 се разбира дали са или не ...

п.п. За някои неща се изисква и стаж, а не само документ .... ;)

преди 3 минути, Търсещ истини написа:

защитавам знанието си, че Бог няма

Това не е знание, а вяра.За да е знание трябва да има доказателства. Т.е. ти защитаваш вярата си, че няма Бог.

преди 9 минути, Търсещ истини написа:

Както стана известно от предишните ми коментари, защитавам знанието си, че Бог няма

И се базира на твое знание. Това обаче не го прави истина! ;)

преди 12 минути, Търсещ истини написа:

Както стана известно от предишните ми коментари, защитавам знанието си, че Бог няма, но на някои хора е необходим като опора, патерица, когато се сблъскват с неизвестното и непосилното. Няма лошо, и те са човеци, които трябва да се борят с живота, макар че българите още от Батак и Перущица си отговорихме на въпроса "О, спи ли бог, о, бог не види ли?"

След като сте създали тема "Защо няма бог" редно е да  покажете доказателства, които подкрепят това ваше твърдение. Започвам да си мисля, че нямате представа защо не вярвате в Бог, а просто така сте чули или прочели какво е казал някой човек и сте го приели без да проверите. 

Стегнете се и малко по сериозно по темата, защото ако не докажете вярата си, че няма Бог, означава, че има, а това не е никак добре за вас.:wink12:

Едно става ясно: Има вярващи хора в Бог. За да вярват в него, значи го има, защото в противен случай нямаше да има понятието Бог.

Тук застъпниците на вярването в липсата на Бог, не намират аргумент, който да докаже, че няма Бог. Но има понятие Бог. То е създадено да опише нещо.  Не може някой който не вярва в Бог да го измисли. Да, някои хора смятат, че е измислено, за да обясни всичко останало непознато в тоя свят. Но, това означава, че все пак съществува нещо извън този свят, защото ако съществуваше, то щеше да има съответното понятие, а не да го наречем Бог ей тъй на ... щото добре звучи ... :)

Направих малко философско мазано .... :) НО ... ми е позволено, защото вярвам в Бог и знам, че съм грешник, иначе по телепатия ще предам знанията си по отношение на Бог и определено нямаше да спорим има или няма ... :)

на 17.01.2021 г. в 6:57, valkiria1 написа:

аххаааа...ти си голям смешник.Най-големия смешник.!!!!!Чакай да ти покажа ,къде са се къпали в пустинята есеите ..за царските дворци изобщо няма да говорим...в момента си търся снимките от помещенията за хигиена на Ород/Ирод/ в крепостта Масада. Та историческите летописи разказват,че докато римляните умирали от жега в пустинята, горе на върха в крепостта евреите  бунтовници се плацикали в басейн с мраморни плочки.

Хайде сега, смешко покажи ни ти къде се къпеш /колко е голяма банята ти/ и къде е басейна ти в 21-ви век.Гледай да не ми покажеш душ кабинка:lol6:Как беше веднъж седмично  и си казвали "честито" българите..това извадка от една тема тука

басейн в древен Кумран-започва от стълбите ,всичко на преден план вляво и дясно е басейна и той с няколко части

spacer.png

ей тука може да се е "поливал" и самият Иисус-ритуална баня с три отделения.

spacer.png

и да видим сега къде са се поливали само богатите българи в края на 18-ти век ..сядат ,поливат се с менчето и готово.

spacer.png

Правилно. Няма как да ги измериш. Храма на Ород/Ирод/ е с обща площ на строежа 144 000 кв.м или приблизително 35 акра. Платформата му  е била два пъти по-голяма от Римския форум.Това е бил най-големия по рода си обект в древния свят и с право  е бил смятан за чудо.А ти продължаваш да се дъниш  стабилно. Не че ти е за първи път да се излагаш като демонстрираш невежество и преиначаване на фактите.

ей тука съм го описала:

https://religionandtravel.blogspot.com/2020/12/blog-post_12.html

Обществените бани в Израел се срещат за първи път през гръцкия период. 

преди 50 минути, ncl написа:

Това не е знание, а вяра.За да е знание трябва да има доказателства. Т.е. ти защитаваш вярата си, че няма Бог.

Ако четеш  моите коментари по- горе не би писал това. Но, така е по форумите... :) 

преди 46 минути, realno написа:

ако не докажете вярата си, че няма Бог, означава, че има

Логическа грешка. 

Ако кажа, че сестра ти е пропаднала, а ти не можеш да докажеш, че нямаш сестра (защото, нали разбираш, баща ти може да е имал някоя тайна авантюра, пък рожбата да се е метнала на него, но в по- голяма степен...), та, щом не можеш да докажеш нямането, значи ли, че сестра ти е к... пропаднала?

НО... доколкото вярващите в митове не ценят логиката, допускат по- често грешки. В науката стремежът е да се докаже съществуването. В религията, да се повярва в съществуването.

ПП. Няма лошо да настоявате на вярата си, а когато дойде злото да "прокълнете и умрете", вместо да потърсите начин за спасение. Всякак е било.

А не намираш ли логическа грешка в своята логика в горния пример със сестрата? А науката не се занимава със съществуването или не на Бог. А религията не е да се повярва в съществуването. Тя е следствие от вярата. Неин външен израз.

За по- напреднали в науката.

В статистическите търсения на връзки съществува понятието "Нулева хипотеза". Според нея по принцип се приема, че между събитията няма връзка. Прим. между молитва и оздравяване. Целият труд е в това, да се докаже обратното. Ако обратното не се докаже, остава в сила Нулевата хипотеза. Така че проблемът е следният: вярващите не можете да докажете съществуването на бог.

преди 19 минути, ncl написа:

А не намираш ли логическа грешка в своята логика в горния пример със сестрата?

Нали не смяташ, че аз ще доказвам уж моите грешки, когато противниците не го могат? Да си измислям обвинения? Хм. Странно искане.

преди 12 минути, Търсещ истини написа:

вярващите не можете да докажете съществуването на бог.

Ако можехме, нямаше да вярваме. Щяхме да знаем.

преди 48 минути, realno написа:

Бих го казал по- точно "през периода на елинизация, наложен от македонските владетели", защото Птолемей е вожд при Александър Македонски.  :)  Вж. Птолемеи тук

преди 23 минути, Търсещ истини написа:

А вие невярващите по същия начин не може да докажете, че имате ум, защото не се вижда. 

преди 39 минути, Търсещ истини написа:

Бог съществува (има го !) само като Идея в главите на хората ! :nono:

Сам ли ще си го докажеш или да помагам ? :)

Факт ли е че мислиш и пишеш за Него .....? :)

Като мислиш и пишеш за него къде е (освен в главата ти ) ? :nono:

...................

Като съществува в тази си същност и вид , за какво ти е ? ....:angry:

преди 1 час, realno написа:

Бе ... хм ... ти сега ша спориш с Валки .... хм ... може би това ще покаже:

rDSC04438.JPG

Се ... из моя архив .... мъ не личи че е от Ирод ... :) 

преди 35 минути, Търсещ истини написа:

За по- напреднали в науката.

В статистическите търсения на връзки съществува понятието "Нулева хипотеза". Според нея по принцип се приема, че между събитията няма връзка. Прим. между молитва и оздравяване. Целият труд е в това, да се докаже обратното. Ако обратното не се докаже, остава в сила Нулевата хипотеза. Така че проблемът е следният: вярващите не можете да докажете съществуването на бог.

Още като прочете човек това "За по-напреднали в науката" и става ясно, че нищо смислено няма да последва.

Защо един статистически прийом трябва да се използва и по отношение на съществуването на Бог? Това съществуване със статистически изследвания ли се доказва? Примерно обаче мога да те насоча към едно философско понятие: reductio ad absurdum. Съгласно този метод се доказва абсурдността на едно твърдение. В случая се приема, че Бог съществува и логически се доказва, че това е невъзможно.

преди 29 минути, Shiniasu написа:

....се приема, че Бог съществува и логически се доказва....

Не се приема ! :nono:

Доказано е практически....! Но какво е Бог (виж предния пост) не се разбира от масата хора ......! И за това се вярва на всякакви измислици.... :nono:

Логиката сама по себе си нищо не доказва ! Тя е функция , начин на мислене и действие.... :nono:

Примерно логиката : " Ако А , то Б " нищо не доказва . Доказват А и Б които към момента са неизвестни ......Не се знаят ! 

Т.е. фактите доказват при известна логика ! ....А ако логиката не е известна , фактите си остават само факти ....

преди 21 минути, by_chechi написа:

Не се према ! 

И Вашето не се приема ... :) Бог е преди и след Вас ... :) При Вас го няма ... но извън Вас го има .... :) 

п.п. Приеми, че тъй както светлината се разделя, то и Бог се разделя ... (спектъра е прекъснат. Има светлина, няма светлина ... ;) Но като се причупи през някаква пирамида на потребностите се вижда ... светло, тъмно и т.н. = пъстро ... ;) = Има светлина нали?! :) 

Тъй както има излъчвател, така има и отражател. Ти виждаш червено, но е синьо ... ;) Едното е излъчване на Божественото, а другото е отражение на божественото ... = подобие, но не точно ... ;) 

п.п. Не е обяснено по квантов път, но във всеки човек има добро (светло_ и лошо (тъмно) .... Светлото е божествено, а тъмното е незнание ... ;) Не знаеш правейки лошо, дали не правиш добро. ;)  и естествено обратното само си мислиш, че правиш добро, но то е лошо ... ;) 

преди 49 минути, by_chechi написа:

Бог съществува (има го !) само като Идея в главите на хората ! :nono:

Сам ли ще си го докажеш или да помагам ? :)

Факт ли е че мислиш и пишеш за Него .....? :)

Като мислиш и пишеш за него къде е (освен в главата ти ) ? :nono:

...................

Като съществува в тази си същност и вид , за какво ти е ? ....:angry:

Сам си противоречиш. Искам да видя, пипна и претегля т.е. да е докажеш практически "Идеята" за Бог и тогава ще приема, че говориш истината. Иначе не се приема за истина и съществуваща. Така, е чакам да ми помогнеш. 

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.