Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Защо няма бог

Featured Replies

преди 5 часа, kipen написа:

Примерно, че щом се "захапахте" така с Валкирката, то сте си лика прилика в някакъв аспект!

Валкирия е простакесата, която се заяде с мен, не аз с нея. Писа, че съм гей в прав текст, обижда ме, цървули нарича всички българи. Няколко души паднаха на нивото ѝ и тя се кротна. Сега съм ѝ трън в задника и се чуди как да ме обиди лично. Мен, обаче, не ме касае. Тя ми е под нивото. А пишещите в този форум ви прави на мас и маскара, ама вие си мислите като ви пикаят, че дъжд вали. Може и вината да е във вас, сетете се.

преди 5 часа, kipen написа:

Пък и себеизявата на сцената, артисти с артистите....

Не чета всичко, може и смисъла да съм изпуснал, но ако наричаш калдата сцена, това е нищо. Говорил съм пред стотици хора на живо и не живея във виртуала да избивам комплекси от непълноценен живот като Валкирия!.

• Отговори 5,7k
  • Прегледи 309,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Аз не знам. Но предпочитам да не знам и да гледам на нещата непредубедено, без да им слагам определения. Нещата, които не познавам, са неща, които не познавам. Мога да говоря само за това, което съм п

• Бог, както и да го наричат, при всички случаи "рекетира" хората, като проявява известна "милост" спрямо тези, които му се молят, а когато нещо не му отърва грабва бухалката, кибрита, лейката или някак

• Проява на лош вкус е да наречеш един от най-великите умове в историята "пълен кретеноид". Проява на още по-лош вкус е да твърдиш неща, в които няма как да си сигурен. Виждаш резултата? Горял в "пъкала

Публикувани изображения

В потвърждение, че религиозните се държат атеистично, както и че свещените текстове остаряват, изостават от развитието на обществото ще цитирам някои библейски текстове. Забелязва се промяна с времето, ригористичните, твърдолинейни забрани се смекчават. Именно в това се състои прехода от свещен текст към мит- Божият закон престава да е прилаган в обществото и се следват съвременните човешки норми. 

Цитат

10. Ако някой прелюбодействува с омъжена жена, ако някой прелюбодействува
с жената на ближния си, - да бъдат умъртвени и прелюбодеецът и
прелюбодейката.

Следете по- натам, как се изменя отношението Смъртта е заменена с проклятие

Цитат

31. Тъй и жена, която е оставила мъжа си и е произвела наследник от чужди
мъж,
32. защото: първо, тя не се е покорила на закона на Всевишния, второ,
съгрешила е против своя мъж, и трето, в блудство е прелюбодействувала и е
произвела деца от чужди мъж.
33. Тя ще бъде изведена пред събранието, и за децата й ще има изследване.
34. Децата й не ще хванат корен, и клоните й не ще дадат плод.
35. Тя ще остави подире си спомен за проклятие, и позорът й не ще се
изглади.

а вече и с развод. В случая текстът е иносказателен, но разказва за обичаите

Цитат

Тя ходи на всяка висока планина и под
всяко клонесто дърво, и там блудствува.
7. И след като тя вършеше всичко това, Аз казвах: върни се при Мене; но
тя се не върна; и видя това вероломната й сестра Иудея.
8. И видях, че, когато заради всички прелюбодейства на отстъпницата,
дъщерята Израилева, Аз я напуснах и й дадох разводно писмо, вероломната й
сестра, Иудея, не се побоя, а отиде и сама блудствува'.

От наказание със смърт, се стига до размахване на пръст и предупреждение:

Цитат

9. Как! вие крадете и убивате, прелюбодействувате и се кълнете в лъжа,
кадите Ваалу и ходите след други богове, които не познавате,
10. и после дохождате и се изправяте пред лицето Ми в тоя дом, над който
е призовано Моето име, и казвате: "спасени сме", та занапред да вършите
всички тия гнусотии!

а и до думи на отчаяние. Господ вече не може да се справи с „избрания народ”. Искам да обърна внимание, че не само аз се гнуся от лъжата и клеветата- стих 3- 6

Цитат

2. О, кой би ми дал в пустинята пътнишко пристанище! Бих оставил моя
народ и бих забягнал от тях: защото те всички са прелюбодейци, сбирщина
вероломници.
3. Като лък опъват езика си за лъжи, с неправда се усилят на земята;
защото минуват от едно зло на друго и Мене не познават, казва Господ.
4. Пазете се всеки от приятеля си, и не се доверявайте никому от братята
си; защото всеки брат туря препънка другиму, и всеки приятел разнася
клевета.
5. Всеки лъже приятеля си, и правда не говорят: приучиха езика си да
говори лъжа, лукавничат до умора.
6. Ти живееш всред коварство, поради коварство те се отричат да Ме
познават, казва Господ.

Вече Господ отсрочва наказанието за „друг път”

Цитат

5. И ще дойда при вас за съд и ще бъда бърз изобличител на магьосници и
прелюбодеи, и на ония, които се кълнат лъжливо и задържат заплатата на
наемника, притесняват вдовица и сираче и отблъсват пришълец, и от Мене се
не боят, казва Господ Саваот.

С Исус, каноните на Ветхия Завет са признати за древни, а човек трябва да вземе сам мерки срещу себе си

Цитат

27. Слушали сте, че бе казано на древните: "не прелюбодействувай".
28. Аз пък ви казвам, че всеки, който поглежда на жена с пожелание, вече
е прелюбодействувал с нея в сърцето си.
29. И ако дясното ти око те съблазнява, извади го и хвърли от себе си;
защото по-добре е за тебе да погине един твой уд, а не цялото ти тяло да
бъде хвърлено в геената огнена.
30. И ако дясната ти ръка те съблазнява, отсечи я и я хвърли от себе си;
защото по-добре е за тебе да погине един твой уд, а не цялото ти тяло да
бъде хвърлено в геената.

Това за дясната ръка в контекста и непосредствено с прелюбодеянието го оставям за размисъл

Стигаме до простително отношение в Евангелието. Светът се е изменил толкова, че всички са станали прелюбодейци, напряко на канона

Цитат

3. Тогава книжниците и фарисеите доведоха при Него една жена, уловена в
прелюбодейство, и като я поставиха насред,
4. рекоха Му: Учителю, тая жена биде хваната в самото прелюбодейство;
5. а Моисей ни е заповядал в Закона такива с камъни да убиваме; Ти,
прочее, какво казваш?
6. Казваха това, за да Го изкушават, та да имат с какво да Го обвиняват.
А Иисус се наведе надолу и пишеше с пръст по земята, без да обръща на тях
внимание.
7. А като настояваха да Го запитват, Той се поизправи и им рече: който от
вас е без грях, нека пръв хвърли камък върху нея.

Исус окончателно запраща наказанието в отвъдното. В живота не следват наказания

Цитат

9. Или не знаете, че неправедници няма да наследят царството Божие? Не се
лъжете: нито блудници, ни идолослужители, ни прелюбодейци, нито
малакийци, ни мъжеложници,

(пояснение: малакийци са дупедавците)

Изводът е, че законите се менят с времето по човешка воля. Не са неизменни и божествени, а човешки, фиксирани в книга и само защитени с божествения авторитет.

... с което потвърждавам, че Библията е чудесен и поучителен сборник с митове

преди 43 минути, Търсещ истини написа:

"Културата създава религията, а не обратно" М. Минков, Защо сме различни, с. 177

"Култура" идва от "култ". 

преди 33 минути, Shiniasu написа:

Обяснението ви е наивно. Да не смятате, че култиваторът е жрец? :)  или че селскостопанските култури: картофи, бамя, са идоли? :) 

Цитат

Култура (на латински: cultura, идващо от colo, colere и означаващо възпитание, образование, развитие, култивиране)

Това е умението да отделиш бурена от културното растение. 

преди 2 часа, Търсещ истини написа:

"Културата създава религията, а не обратно" М. Минков, Защо сме различни, с. 177

Исторически погледнато е погрешно заключение. Всеки цивилизационен модел се е отъждествявал с дадена религия и промените, които е претърпявал, винаги са били предшествени от промени в религията.

преди 7 часа, Търсещ истини написа:

Обяснението ви е наивно. Да не смятате, че култиваторът е жрец? :)  или че селскостопанските култури: картофи, бамя, са идоли? :) 

Това е умението да отделиш бурена от културното растение. 

Дали е наивно обяснението, е въпрос на който явно не можеш да отговориш. А за смисъла на понятието да беше прочел и английската статия примерно. Но те твоите "търсения" всв стигат до желаните от теб заключения. 

преди 58 минути, Shiniasu написа:

Дали е наивно обяснението, е въпрос на който явно не можеш да отговориш. 

Прощавай, но нямаше никакъв въпрос. Сега го измисли. Не е честно.

Ха- сега, формулирай какъв въпрос имаш предвид.

преди 7 часа, insec написа:

Исторически погледнато е погрешно заключение. Всеки цивилизационен модел се е отъждествявал с дадена религия и промените, които е претърпявал, винаги са били предшествени от промени в религията.

Не е вярно. Съществуват нерелигиозни култури. Значи те са създали ред и взаимоотношения, които не се опират на свръхестествени сили, каквито не са и нужни в човешките дела. На прима виста се сещам за синтоизма...

преди 18 часа, kipen написа:

Пижо и Пенда!:linedance:

По-скоро Пара и Пендар ... :) Не виждам метафизика ... :) или физика ... :) 

п.п. На определени партита по сводка на единия някой не е толкова изявителен ... ;) 

преди 1 час, Shiniasu написа:

А за смисъла на понятието да беше прочел и английската статия примерно. Но те твоите "търсения" всв стигат до желаните от теб заключения. 

преди 9 часа, Shiniasu написа:

Къде прочете, че култура идва от култ? Защо се запъваш срещу истината? Повтарям, не е честно= не ти носи чест. Излиза, че си приказваш неподплатено с истини. Не е нужно да си признаваш грешката на всеослушание, но поне мълчаливо да не се запъваш...

Цитат

Culture (/ˈkʌlər/) is an umbrella term which encompasses the social behavior and norms found in human societies, as well as the knowledge, beliefs, arts, laws, customs, capabilities, and habits of the individuals in these groups.[1]

Humans acquire culture through the learning processes of enculturation and socialization, which is shown by the diversity of cultures across societies.

A cultural norm codifies acceptable conduct in society; it serves as a guideline for behavior, dress, language, and demeanor in a situation, which serves as a template for expectations in a social group. Accepting only a monoculture in a social group can bear risks, just as a single species can wither in the face of environmental change, for lack of functional responses to the change.[2] Thus in military culture, valor is counted a typical behavior for an individual and duty, honor, and loyalty to the social group are counted as virtues or functional responses in the continuum of conflict. In the practice of religion, analogous attributes can be identified in a social group.

преди 27 минути, Търсещ истини написа:

Защо се запъваш срещу истината?

Цитат

Култура (на латински: cultura, идващо от colo, colere и означаващо възпитание, образование, развитие, култивиране)[1] е понятие с много нееднозначни дефиниции и поради тази многостранност и многопластовост се подлага трудно на единно определение.

Не е честно в български форум да се обоснова някакво понятие на друг език ... но за коя по-точно неопределеност говорите и спорите?! 

Разбирам, че спора е дали културата предшества религията или обратното, но се допираме до мирогледа. Същия може да е съграден в следствие на култура, култ към нещо или религиозна същност. В основата на възгледите на даден човек, а от там и градежа на някакъв мироглед е начина по който е представен света от родителите на същия. След което при допира му с други човешки същества може да възникне колебание дали възгледите на родителите му са били праведни и човек да си промени коренно мирогледа, а от там и културата и дори религиозните си схващания. 

Винаги съм твърдял, че в спор не се достига до истината, а се бяга от същата, и в даден момент една истина заменя друга, която изобщо може да е далеч от истината, но да е сгодна за индивида който ще я ползва.

Аз казах!!!

преди 40 минути, Търсещ истини написа:

Къде прочете, че култура идва от култ? Защо се запъваш срещу истината? Повтарям, не е честно= не ти носи чест. Излиза, че си приказваш неподплатено с истини. Не е нужно да си признаваш грешката на всеослушание, но поне мълчаливо да не се запъваш...

Ами пак изнесе само тази част от статията, която ти е удобна. 

Цитат

Etymology

The modern term "culture" is based on a term used by the ancient Roman orator Cicero in his Tusculanae Disputationes, where he wrote of a cultivation of the soul or "cultura animi,"[4] using an agricultural metaphor for the development of a philosophical soul, understood teleologically as the highest possible ideal for human development. Samuel Pufendorf took over this metaphor in a modern context, meaning something similar, but no longer assuming that philosophy was man's natural perfection. His use, and that of many writers after him, "refers to all the ways in which human beings overcome their original barbarism, and through artifice, become fully human."[5]

In 1986, philosopher Edward S. Casey wrote, "The very word culture meant 'place tilled' in Middle English, and the same word goes back to Latin colere, 'to inhabit, care for, till, worship' and cultus, 'A cult, especially a religious one.' To be cultural, to have a culture, is to inhabit a place sufficiently intensely to cultivate it—to be responsible for it, to respond to it, to attend to it caringly."[6]

Culture described by Richard Velkley:[5]

... originally meant the cultivation of the soul or mind, acquires most of its later modern meaning in the writings of the 18th-century German thinkers, who were on various levels developing Rousseau's criticism of "modern liberalism and Enlightenment." Thus a contrast between "culture" and "civilization" is usually implied in these authors, even when not expressed as such.

In the words of anthropologist E.B. Tylor, it is "that complex whole which includes knowledge, belief, art, morals, law, custom and any other capabilities and habits acquired by man as a member of society."[7] Alternatively, in a contemporary variant, "Culture is defined as a social domain that emphasizes the practices, discourses and material expressions, which, over time, express the continuities and discontinuities of social meaning of a life held in common.[8]

преди 16 часа, Myanmar написа:

Писа, че съм гей в прав текст, обижда ме

Еми по-млад си от мен! На мен само ми сподели, че нямала очаквания...явно ми е видяла датата на раждане от акаунта!

Мен, обаче, не ме касае. Тя ми е под нивото.

Това съм сигурен, че биха били думи на Валкирката, а вече споменах, че сте си лика прилика и за тва "цвъкате страстни искри при срещите Ви"!....

Не чета всичко, може и смисъла да съм изпуснал, но ако наричаш калдата сцена, това е нищо

"Сцена" е всяка обществена проява на Личността, .... а "вътре играе Персоната"... и двамата с ездачката живеете повече в личността.

преди 45 минути, kipen написа:

Това съм сигурен, че биха били думи на Валкирката

Не, тя предпочита "цървул". Защото не искат да я баннат, че няма да има къде да се похвали, че е чела книги за малоумни, вместо да постигне нещо реално в живота си. Затова и успехите на другите са ѝ трън в очите и като достигне нещо до полезрението ѝ, тя го нарочва за фалшификация, а споделилия го за лъжец. Това много говори за нейната същност. Не случайно написах, че е под нивото ми.

Изглежда, kipen, единственият ти начин да я защитиш е да опиташ да ме изкараш и мен толкова долен, колкото нея, сравнявайки ме с нея. Различи сме. Имаме и общо. Затова и я е страх толкова от мен. А пък тя нека си пише каквото поиска, действията ѝ я издават непрекъснато.

Не искам да защитавам никой, а символиката на присъствието му в обобщеното "излъчване" на форума, като място, в което да ми е приятно да обменям мисли с хора. Като мизансцен с приятна и практична насоченост на постановката.

"Нали актьори сме в театър...ту добър, ту малко лош"!

преди 13 часа, insec написа:

Според мен, без предварителен процес на изменение на културата не може да има промяна в господстващата религиозна доктрина....както и променената религиозна доктрина оказва решаващо въздействие при промяната на културата...взаимосвързани са.

"Исторически" е добре да поглеждаме не само следствията, а и предпоставките, според мен.

Основното, което определя възникването на религия е обществените нужди, а те като реализация са в потребностите на обществото, една от които е за организация. А религиите се базират на текстове, в които се внушават етични норми, които в система формират и морала, който се имплементира от обществото. Упадъкът на господстваща религия винаги е предизвикан от промяна в обществените нужди и динамиката на икономиката, което пък винаги се изразява и от упадък на културата. 

Тук не съм видял заплахи, за да се налага вид защита. Да, спорове много. Да, някои се мишлят за "страшилища", а други за "величества". 

То стана ясно, че има някаква лична драма и истерия. "Разгоряха" се страсти, и някакви сценарии се виждат и то пред останалите потребители. 

В случая имаме Его vs Его, а не личност vs личност. Мда ... определено става сцена ... Единия действа по сценарий някакъв, а другия импровизира.... 

Какво пък ... покрай информацията трябва да има и забава ... :) 

Ну, Погоди! GIF | Gfycat

:) 

Само аз и търсещ истини пишем по темата в тази тема. Всички останали се чувстват като на вечеринка.

Щях да добавя и Козарев, ама той се отказа да пише като мен.

Младежи! Браво! Как да не Ви "захапе" леля ви- ездачката....кви сте "сочни" и "непорочни" в полетата, в които имате претенции, че сте "професионалисти", а се видя, че не е така...просто "техници".

преди 43 минути, kipen написа:

Основното, което определя възникването на религия е обществените нужди, а те като реализация са в потребностите на обществото, една от които е за организация. А религиите се базират на текстове, в които се внушават етични норми, които в система формират и морала, който се имплементира от обществото. Упадъкът на господстваща религия винаги е предизвикан от промяна в обществените нужди и динамиката на икономиката, което пък винаги се изразява и от упадък на културата. 

Все едно да очакваш детето без въздействието на възрастните само да тръгне на училище. Ами няма да тръгне. По същият начин и хората сами не бихме създали религия. Религията ни се дава. Още от зората на съществуването ни. Хората от своя страна изопачаваме и принизяваме даденото ни. В това се заключава влиянието на хората върху религията. За създаване на нова религия изобщо и дума не може да става, а само за изменение на старата. 

преди 2 минути, Shiniasu написа:

По същият начин и хората сами не бихме създали религия. Религията ни се дава.

И ти си объркал темата и доводите, ама да те питам Сатанизма кой ни го е дал?

преди 10 минути, Myanmar написа:

Само аз и търсещ истини пишем по темата в тази тема. Всички останали се чувстват като на вечеринка.

Особено "асистентчето" дето "вижда"само това, което му харесва....и "било трудно да се намери аналогия между Минотавъра и Телеца"...ми чи то и двете са бичета, ама....

....пишете си в темата, борете "вятърни мелници"....всеки има нужда понякога да е Дон Кихот, ама почти винаги, без да се припознава И в Санчо...

Санчо е реалист. Дон Кихот е болният от делюзии, бие се с въображаеми врагове и защитава въображаеми дулсинеи (религии).

преди 3 минути, Myanmar написа:

И ти си объркал темата и доводите, ама да те питам Сатанизма кой ни го е дал?

Не е ли очевидно? Религиите давайки знанието за доброто няма как да не направят съпоставка и със злото. Последното от своя страна е персонифицирано от сатаната или друго наименование според религията. Така че сатанизмът е изопачаване - нищо ново не е измислено, а просто се избира различен обект на стремеж и поклонение от предвидения първоначално. Или си мислиш, че сатанистите са измислили сатаната?

преди 7 минути, Shiniasu написа:

За създаване на нова религия изобщо и дума не може да става, а само за изменение на старата. 

Не мисля така. 

Цитат

Религията е организирана система от вярвания, културни системи и мирогледи, които свързват човечеството с даден порядък на съществуване. 

Ако вярванията са известни, културите са крайност, то мирогледите са изключително много и е възможно да се появи нова религиозна общност, да не кажа, че вече съществува ... 

Не би следвало религията да се ограничава до известните религиозни общности. 

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.