Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Да открием общото между водещите религии

Featured Replies

Моят "кеф" е да застана смирено пред неизбежността.А очите ми виждат въздаянието на нечестивите.

• Отговори 517
  • Прегледи 35,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

пп ти драги ми скепчо,мосад разпространи бюлетин ,че ще се праиш днес на терорист...ше сваляш законно избран парламент ,ще бъдеш и тежко въоръжен..доколкото разбрах с автомат "лаваца" с малко кофеинов калибър.........абееее, малко сдържаност няма дати навреди :wink12::tongue2:

Moсад, както винаги са точни, макар че не Парламента, а Правителството, но наистина пред Парламента. Ми, изкефих се да ти кажа като ги гледах как се вмъкват и измъкват като мишоци, докато хората ги овикват и освиркват.

смъртта е неизбежна мехи,смъртта ...след това .........

След това "Не покривай беззаконието им и грехът им да се не заличи пред Тебе".

смъртта е неизбежна мехи,смъртта ...след това .........

Смъртта често, а напоследък все по-често, настъпва много преди да умре формата. Истинският човек я напуска, а автоматът продължава да яде, говори и да използва интелекта си, за да се грижи за оцеляването си.

Да се грижи за продължаването и продължаването на един кръговрат, чиято цел е да произвежда в крайна сметка тор.

Понеже не вярваш в еволюцията, ами това е крайният резултат.

Без истинския човек, който е в "центъра на центъра на триъгълника" е мерзост на запустението.

Тоталното унищожение е несравнимо за предпочитане пред такова безсмъртие, дори да е панеонично.

Редактирано от witness (преглед на промените)

Предлагам във тази тема да открием общите неща в 3-те религии. 

Общото е промиването на мозъци, преченето на изграждане на критическо мислене у подрастващото поколение, чрез вероучение от ранна детска възраст.

• 8 месеца по-късно...

Всяка  религия  смята,  че  е  единствения  правилен  път,  а  другите  за   грешни  и  вредни!   Религиите  отричат  прераждането  --  Защо?  

Религиите  приемат,  че  има  Рай  и  Ад,  но  Раят  е  само  за  едни!  Кои  са  блажените?

Религиозните хора си приличат много с атеистите. Разликата е, че атеистите отричат един бог повече. Или вярващите отричат един бог по-малко. В крайна сметка обаче вярващите вярват "ЗАЩОТО така", самодостъчен е фактът, че има бог и бил се подразбирал, не се и усъмняват в него. Трудно е човек да си спести епитетите към толкова нерационални хора. Нещо не става факт, нито абсолютна и универсална истина само защото някой някога е тропнал с краче.

Религии си приличат по това, че всички те са създадени с цел контрол над хората.

ВЯРВАЩИТЕ правят войни за да докажат коя религия е по-мирна. Религиите разделят хората - факт ! 

Ако утре някоя религия каже, че земята е с форма на пирамида знаеш ли кооооолко мнооого малоумници (заспали с глави в задни*ите) ще повярват ?

Вярвай само в себе си ;) 

НЕ съм илюминат !

Кои  са  блажените?  

Тези които знаят...

ИСТИНАТА

Заобиколен съм от книги, подготвям една конференция. Флавио се приближава и започва разговор.

Флавио - Какво правиш?

Татко  - Уча, подготвям една конференция.

Флавио – За какво са ти толкова книги?

Татко – За да видя какво е писано по този въпрос и да кажа какво мисля аз.

Флавио – Това са истините на другите.Ти трябва да погледнеш вътре в себе си и да кажеш само твоята истина.

Татко – За мен това не е толкова лесно. Аз стигнах до моята собствена истина, когато прочетох много книги.

Флавио – Ясно, Бог ти предава истината посредством книгите. Аз нямам нужда да чета книги, имам директна връзка. Аз усещам истината.

Татко – Понякога мисля, че моите идеи ти влияят и не искам да е така.

Флавио – Не се притеснявай, това не може да се случи. Човешките същества имат идеи и си ги стискат, както аз тази възглавница ( взима една възглавница и я притиска към себе си.) Понякога сменят идеите си с други, които им харесват или им изглеждат интересни. Аз не мога да променя моите идеи, защото тези идеи са в основата ми, те са част от мен. (Слага възглавницата и сяда върху нея.) За това ти не можеш да ми въздействаш. Но можеш да ми помогнеш много, когато ме учиш на нови думи, които ще ми помогнат да обясня това, което знам.

Татко – Как е възможно да се родиш знаейки концепции, които на мен ми отне години да ги открия и разбера?

Флавио – Любовта помага. Ти си дошъл чрез любовта на родителите си, които са се обичали достатъчно. Но любовта между теб и мама е била много по-голяма, защото не е била персонална, тази е причината, поради която аз успях да запазя отворена връзката ми със светлината.

Флавио, 6 години

ДУШАТА И МАСКАТА

Флавио – Трабва да намеря някакво друго определение за думата “приятел”. Ще направя един персонален речник.

Мама - Наскоро прочетох една хубава дефиниция: " Приятел е някой, на който можем да разкажем всичко за себе си. "

Флавио –Добре звучи, но няма да ми послужи, поне за моите съученици.Познаваш моят най-добрият приятел Алехандро. На него му показвам само моята маска, но той не знае най-важното за мен.

Мама - Каква е твоята маска ?

Флавио - Моята маска е моята личност. Аз съм Флавио, дете на около осем години и доста добър ученик, добър партньор и не толкова добър в спорта. Но това е само една малка част от това, което съм .

Мама – А на мен ще ми кажеш  ли кой си?

Флавио - На тебе ти го показвам още от тригодишна възраст. Аз съм душа, която идва , подобно на много други, за да помогне на планетата в този момент. Сега съм на Земята , в този физически свят, който започва своят път към духовното. За да стигна до Земята трябваше да мина през Слънцето, за да вляза в Слънчевата система.След това тренирах на някои по-малко физически, отколкото Земята планети. Вселената е физическото тяло на Бога, а хората едва познават една малка част от това. Можем да кажем, че  душата се ражда като душа, когато се отдели от сърцевината на божествената същност. Преминава през много форми на съществуване и след това обогатена от опита си се завръща към божествената същност. В този смисъл, душата ми има много опит, но аз имам много малко практика в този толкова труден свят. Така че имам нужда от много помощ .

Флавио,  7 години

ЖЕЛАНИЯТА

Всичко идва, в живота всичко оживява. Днес се изпълни едно мое желание. Най-малкото желание и най- дълбокото желание можете да се постигне. Лошото не се намира в желанията, а в пристрастяването към тях, особено когато човек се приближава към смъртта.Добре е да  умре без желания. Когато човек има силно желание го пренася в другият си живот. Колкото по-лично е желанието ( например, когато искаш да отмъстиш на някого) , е по-лесно да се пренася в следващия живот . Едно по-общо желание ( напр. желанието да бъдеш обичан ), е по-леко,  защото ограничава по-малко. Повечето хора не искат да умрат, защото се страхуват от смъртта. Това е общо човешко желание и не е толкова тежко. Това е като страха от изпит. Когато човек премине изпита, страхът си отива. Последният живот на Земята, трябва да бъде много чист и свободен от желания.

Флавио,  7  години

От книгата "Идвам от Слънцето" на Флавио М. Кабобианко

Религиозните хора си приличат много с атеистите. Разликата е, че атеистите отричат един бог повече. Или вярващите отричат един бог по-малко. В крайна сметка обаче вярващите вярват "ЗАЩОТО така", самодостъчен е фактът, че има бог и бил се подразбирал, не се и усъмняват в него. Трудно е човек да си спести епитетите към толкова нерационални хора. Нещо не става факт, нито абсолютна и универсална истина само защото някой някога е тропнал с краче.

А аз мисля, че религиозните и атеистите много си приличат по това, че всеки брани своята вяра. Едните вярват в писанията, другите в други теории, отричащи съществуването на Бог.

Редактирано от Aumi (преглед на промените)

Да си от религия е все едно да вярваш, че съществуват извънземни. На това което слушам през целия си живот, че господ или дявола имат много имена. Някой казват, че Господ на земята е един, както и за дявола. Добре покрай нас има някаква сила която се движи и върлува всеки ден около нас и променя настроението ни или живота ни наречено явлението "съдба". Някой твърдят, че бог е дошъл със совалка от вселената и е извънземен. И аз мисля, че е така споменавам за умитите (Aliens of Ummo Planet), които са руси извънземни приличащи на нас но нямат способността да пеят. Гласът им е като на робот. Хората видели такива същества твърдят, че са видели бог и неговите подчинени, дори и пр.хр.е. Скептично настроените твърдят, че религиите ни манипулират и крайно време е да се вземем в ръце и да вярваме в себе си и възможностите си, както и нашата енергия наречена душа. И аз съм за това каквото направиш на човек или животно то или той ще те прокълне енергийно за да си отмъсти за това което си му направил или награди ако си им помогнал. Също вярвам, че мъртвите ни близки ни помагат и променят съдбата ни за добро или лошо има го и този момент.Така, че хора почитайте близките си "загинали или живи" и животните (дом. любимци) си както и растенията, защото ние сме бог ако се слеем цялата планета като едно енергийно кълбо подреждаме енергийните частици на нашия БОГ. Вярвам, че съществуват добронамерена цивилизация из космоса или вселената от някоя друга галактика която ни помага отгоре енергийно. Все пак е грешно да не се вярва в извънземни нали? - егати егоистите земляни ако сме само нашия вид из вселената с нашето ДНК.

Днес всичкото зло се е вселило в тялото на човека, за да изгони Бога оттам. Днес целият пъкъл се е преселил на земята. Дали някой се сеща, че земята някога е била рай? Днешното падение на човека е неизмеримо по-голямо от първото падение. Тогава човек е отпаднал от Бога, а днес той е разпнал Бога, убил е Бога. Човече, как ти е името, ако не — дявол? Но какво говоря аз? Това е оскърбление за дявола. Дяволът никога не е бил тъй зъл, така изкусно зъл, като човека. Господ Христос и в ада е слязъл, ала там не са го разпнали. А ние Го разпнахме! Нима човеците не са по-зли от дявола? Нима земята не е по-пъклена и от ада? От ада не са изгонили Христа, а човеците днес са Го прогонили от земята, прого­нили са го от тялото си, от душата си, от своя град.......човечеството е осъдило Бога на смърт — това е най-великият бунт в историята на небето и земята; това е най-големият грях в историята на небето и земята. И падналите ангели не са сторили такова нещо.....Най-срамния дар, кръста, дарихме Ономува, Който ни дари вечна слава. Прокаженико, Той те очисти от проказата, за това ли Му подаряваш кръст? Слепецо, Той очите ти отвори — мигар, за да виждаш, та да направиш кръст и да Го разпнеш на него? Мъртвецо, Той те възкреси от гроба — нима за да натириш Него в своя гроб? С благи вести услади Сладчайшият Иисус горчивата тайна на нашия живот, братя, за коя от тях Му се отплащаме с такава горчилка?

Архимандрит Юстин (Попович)Страшният съд над Бога*

Религиозните хора си приличат много с атеистите. Разликата е, че атеистите отричат един бог повече. Или вярващите отричат един бог по-малко.

Антитеист среща математик.По между им  протекъл следния диалог.

Антитеист: - Здравей, какво  правиш

Математик - Решавах тук набързо едно уравнение и намерих, че има само едно вярно решение в множеството на естествените числа.

Антитеист: - Така ли, ние май си приличаме  много с вас математиците. Разликата е че отричаме само едно решение повече.

Редактирано от badr (преглед на промените)

Антитеист среща математик.По между им  протекъл следния диалог.

Антитеист: - Здравей, какво  правиш

Математик - Решавах тук набързо едно уравнение и намерих, че има само едно вярно решение в множеството на естествените числа.

Антитеист: - Така ли, ние май си приличаме с много с вас математиците. Разликата е че отричаме само едно решение повече.

Аз за това обичам Диофaнтовите уравнения :)

Редактирано от capnemo (преглед на промените)

Свободата е над всичко. От свободата произлиза волята. Всички действия на волята са верни. Изборът и вярата са актове на волята. Изборите са винаги верни и вярата е винаги вярна, затова и се вика вяра. Неверието също е вяра. Вярата е това, в което човек вярва. Вярата е вярна до тогава, докато волята не я промени. След като волята я промени, вярна става новата ни вяра, и нито секунда по рано. Нищо не е по вярно от действията на волята, освен действията на другите воли. Волите се ограничават една друга и нищо друго не ги ограничава, тъй като най отгоре е всеобщата свобода. Няма всеобща воля. И да има, тя е неизменна и е да даде пълна свобода на всички останали воли да си помагат или да си пречат.Та що се отнася до вярата, всички религии и нерелигии са верни. Това е общото между тях. Другото няма значение.Ако перифразираме известния цитат от Нилс Бор, има върховна воля и няма върховна воля е едно и също. Кога може да бъде вярно това. Това може да бъде вярно тогава и само тогава когато върховната воля е да дава свобода на всички за всичко.

Редактирано от Реджеп Иведик (преглед на промените)

А аз мисля, че религиозните и атеистите много си приличат по това, че всеки брани своята вяра. Едните вярват в писанията, другите в други теории, отричащи съществуването на Бог.

Радвам се, че мислиш, но аз не мисля, че си въобще права. НЕ вярването не може да е вяра. Атеистите са много по-близо до рационализма. Пак ще спомена "Чайникът на Ръсел" със следният контекст - ако не знаем, че няма чайник, който гравитира около Слънцето, това не означава автоматично че такъв чайник има, понеже някой е направил предложение. Вярващите и сами не знаят в какво вярват.А иначе всички религии си приличат по следното - смятат се за "единствените", техният бог за "единствен", тяхната истина за "единствена", техните порядки за "единствени". Всяка религия се различава от другата само по името на бога и отричането на всички останали божества. А всички си приличат по претенциите и абсолютизма и изказаните твърдения, които са правилни(се приемат за правилно) "защото така", просто са самодостатъчни "истини", очевидни... А, да - приличат си и по това, че разглеждат само следствията и то отново са неспособни дори и на това, размити мнения, стотици тълкувания, кое от кое по-опасно, никакво единодушие около същността на проблема, никакво единодушие около самото понятие "бог" и никакъв интерес за разглеждане на самият обект "бог". Достатъчно е това, което е казано и нищо повече. И много мудното развитие, приемане на нови идеи и ценности. И разни безумия - едните забраняват контрацептивите, други забраняват всякакво инвазивно медицинско лечение, трети....допълнете сами...

Антитеист среща математик.По между им  протекъл следния диалог...

Некоректна аналогия. Точните науки нямат нищо общо с религиите.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

....Некоректна аналогия. Точните науки нямат нищо общо с религиите.

Това не е вярно. Нека ти дам следната аналогия: нека приемем че на мен ми липсват задълбочени познания по физика, т.е. аз трябва да приема на доверие, да вярвам че вселената се е пръкнала от големия взрив. Аналогично вярващите в дадена религия приемат на доверия, вярват че има бог, той е еди-какъв си и т.н.

Трудна  тема!! По  какво  си  приличат  мюсюлманството  и  християнството?

веднага давам една прилика: и двете религии са монотеистични

Имат и то много общо !

И двете са близо до "Бог" ! Често се случва изтъкнат учен да каже :"Аз видях Бог !"  :)

И двете проповядват крайни абстракции , където няма нищо друго освен "чисто мислене":)

Разликата е , че при религиите това задължително е въпрос на вяра и не се доказва , а при науките - задължително подлежи на строг емпиричен контрол и доказателство !

Ако сравняваме две религии , разликите се появяват където има подмяна на едни постулати с други !

А постулатите са скрепени със сляпа вяра . Нищо във Вселената не може да ги разклати !.....за това и не подлежат на доказателство.

Редактирано от by_chechi (преглед на промените)

Радвам се, че мислиш, но аз не мисля, че си въобще права. НЕ вярването не може да е вяра. Атеистите са много по-близо до рационализма. Пак ще спомена "Чайникът на Ръсел" със следният контекст ....

Баща на рационализма е някой си Рене Декарт, Математик, човек нямащ нищо общо с атеистите.

Основоположниците на всички точни науки са теисти, а на нито една точна наука основопложника не е атеист.

Пример с Чайника на Ръсел е елементарна закачка, като основното при нея и твърде характерно за псевдопозитивисти като Ръсел, е противоречие със собствените си твърдения.

Затова  е бил смятан за човек неразбиращ  материята от гурото на групата Витгейнщайн.

Сам ли ще покажеш недостатъците на примера, все пак, доколкото разбрах ти си принципно търсещ. Или смяташ че не е задължително да си наясно с недостатъците на собствените си теории?

В такъв случай аз  ще бъда така добър ти помогна.

Имат и то много общо !

И двете са близо до "Бог" ! Често се случва изтъкнат учен да каже :"Аз видях Бог !"  :)

И двете проповядват крайни абстракции , където няма нищо друго освен "чисто мислене":)

Разликата е , че при религиите това задължително е въпрос на вяра и не се доказва , а при науките - задължително подлежи на строг емпиричен контрол и доказателство !

Ако сравняваме две религии , разликите се появяват където има подмяна на едни постулати с други !

А постулатите са скрепени със сляпа вяра . Нищо във Вселената не може да ги разклати !.....за това и не подлежат на доказателство.

Това разбира се не е вярно.Например Исляма е религията на доказателството.

...нека приемем че на мен ми липсват задълбочени познания по физика, т.е. аз трябва да приема на доверие, да вярвам че вселената се е пръкнала от големия взрив.

Има малък проблем, всъщност два дори. Първо Големият взрив в хипотеза и то фабрикувана от вярващ по такъв начин, че да подкрепя "сътворението". Второ - вярата не е безусловна.

Имат и то много общо !

Математиката има много точно определени аксиоми. Има много по-голяма еднозначност от религиите. И отгоре на всичко - твърденията не са безусловни, а подлежат на доказателство. И могат да бъдат оспорвани.

Баща на рационализма е някой си Рене Декарт, Математик, човек нямащ нищо общо с атеистите.

Основоположниците на всички точни науки са теисти, но някои са съвсем леко политеисти. Много науки произлизат от древни времена, когато са били с по-чисто практическа насоченост, разглеждайки непосредствени проблеми. Логично, връщайки се назад, хората са притежавали по-малко познание. А празнините от незнание са били запълвани от религията. Колкото по-назад отиваме, по суеверни са били хората. Изказвам хипотеза, че в по-древни времена е било опасно човек да се отличава и да не вярва в местните "божества". Дори в по-съвременни религията е била влияние всред масите и е било опасно са си атеист или не толкова вярващ. Всъщност, дори в момента в САЩ атеистите не се гледат от масите с религия с много добро око. Ако се кандидатираш за президент там, много силен коз срещу теб е да те изкарат "безбожник".

Така че когато изграждаш хипотези на базата на факти и минали събития, отминали времена, трябва да се вземе предвид цялостната картина, конкретният пейзаж за епохата, обществото, развитието му, тенденциите в него.

Това разбира се не е вярно.Например Исляма е религията на доказателството.

Виждаме. Особено онези препасани с експлозивите, чиято смърт е саможертва според тях, не самоубийство, ясно го показва. Също и какво става и какви заплахи за атентати и кървава разплата, когато направиха карикатура на пророка. Изводите си ги правим сами. Няма религия в днешно време, зад която стоят индивиди, които твърдят че я проповядват, направили по-големи касапници в съвременната история.

А доказателствата всъщност са някакви размити и неточни, тълкувани по особен начин твърдения от религиозни книги, които се нагласяват според ситуацията. Нещо като пророчествата на Нострадамус, които винаги се сбъдват. С достатъчна стъкмистика всяко едно нещо може да се представи като истина.

---

А иначе - Ръсел е интересен. Всъщност то във философията истина една няма май, така че претенции не можеш да отправяш.

...

Математиката има много точно определени аксиоми. Има много по-голяма еднозначност от религиите. И отгоре на всичко - твърденията не са безусловни, а подлежат на доказателство. И могат да бъдат оспорвани.

...

Я пак...

Има малък проблем, всъщност два дори. Първо Големият взрив в хипотеза и то фабрикувана от вярващ по такъв начин, че да подкрепя "сътворението". Второ - вярата не е безусловна.

....

Не разбрах, страх те е да видиш аналогията. Или отново влизаш в ролята на вечно правия?

Я пак...Не разбрах, страх те е да видиш аналогията. Или отново влизаш в ролята на вечно правия?

Не мога да разбера какво по-точно "пак"? А за останалото - не виждам аналогия. Хипотезата е твърдение, което всеки, който иска и може, или може да докаже, или да отрече. Всичко останало е демагогия. Религията, всяко нейно твърдение се възприема за абсолютна истина и факт. Хипотезата не е факт. Науката не е религия.

Не мога да разбера какво по-точно "пак"? А за останалото - не виждам аналогия. Хипотезата е твърдение, което всеки, който иска и може, или може да докаже, или да отрече. Всичко останало е демагогия. Религията, всяко нейно твърдение се възприема за абсолютна истина и факт. Хипотезата е просто твърдение.

Аналогията е проста: имаме хипотезата за големия взрив, нито ти нито аз имаме достатъчно знания в областта на физиката за да можем само да докажем или опровергаем вярността на хипотезата. Ти не приемаш хипотезата, аз я приемам. И въз основа на какво? Аз вярвам на авторитети,ти вярваш на други авторитети.Ето ти типична конфронтация между две религии или религия и наука или две научни течения при които водеща е само вярата

Я пак...

Не разбрах, страх те е да видиш аналогията. Или отново влизаш в ролята на вечно правия?

:) (не към тебе , че чукнах погрешно)

Той , Големият Взрив още не е доказан експериментално , а е само хипотеза , и ето че вече излезе и Супер Струнната Теория (разширение на хипотезата за Големия Взрив , в опит за обединение на Квантова Механика и Теория на Относителността ) за която разработват математичен апарат в момента .

Това ако не са "чисти мисли" - здраве му кажи !

Редактирано от by_chechi (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.