Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Да открием общото между водещите религии

Featured Replies

ами самият факт ,че има такъв закон и вярващите евреи го спазват  и подпомагат други  е достатъчен..освен ,ако не смяташ че подпомагането на евреи  е извън нормите на благотворителност ?

факта,че няма евреи които просят и живеят под границата на  жизнения минимум,че няма евреи  умиращи от болести,поради невъзможност да си плащат лечението е пак нещо. или може би трябва да ти кажа,колко от операциите в супер модерните болници на Исраел се поемат изцяло, или наполовина  от тях  и от това се възползват даже и българи,на които собственото им правителство и медицински институции ги разиграват с месеци наред,за да им се отпуснат суми за лечение.

всичко това иде да покаже,че щом няма просещи,мизерстващи, евреи/които забележи също са хора/,светът е една идея по добър.

това е добър пример за следване :wink12::whist:

Самата истина!

Но изглежда само евреите са способни на това, за което пишеш в поста си.

За жалост...

• Отговори 517
  • Прегледи 36,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Да, права си, че има такъв закон. Но както виждаме, той може да помага на самите евреи, но не помага за намаляване на мизерията и бедността в света като цяло. Така че, моят въпрос си остава. А той се отнасяше за всички религии. Уж всички проповядват любов към ближния и състрадание, но защо в света не намаляват нито бедността, нито мизерията, нито невежеството... а напротив?

Ами по една проста причина, но първо самият ти въпрос ясно опровергава тезата за някакви общочовешки ценности възникнали преди религиите.

Второ секуларизацията е в по-голяма степен, затова тези религиозни закони имат все по-малко  приложение и логично в света не намаляват нито бедността, нито мизерията.

Така твоят въпрос показва, че само и единствено религиите формират ценностите, а отслабването на религиите води до нарастване на злото.

Редактирано от badr (преглед на промените)

....

Ето това е чиста религия ! :)

Бях си въобразил , че поне ти би могъл да разбереш без проблеми писаното в пост 84 , и тук никому и никаква религия не е потребна.....хайде поне в пост 88 и 90...

Аз по-просто и ясно не мога да го обясня......за което съжалявам !

Редактирано от by_chechi (преглед на промените)

твоите виждания по въпроса ,са си твои. факт е,че на теб единствения достъп до информация за света е гугъл и при това винаги го интерпретираш в светлина която да задоволи твоите наивни  или често предубедени виждания за света...черпейки от източници и автори които също не са си подали носа извън редакциите.

това е все едно да прочетеш в някое жълто вестниче ,че Ана с автомат, Калашников  е всъщност Ана Каренина,която  била  руска графиня, и тя не се хвърлила под влака от любов към Онегин,ами била собственичка на акции в Трансибирската железница и че прощалния и танц  може и да е виенски валс ,ама всъщност си е австрийска чалга ...това ти е на теб инфото и просто няма смисъл да се генерира спам в темата , и да се губи излишно лично време ,за да ти се обяснява тънкия нюанс в това което изобщо не разбираш........касаещо инфото което си дала.

Явно само твоите цитати са меродавни!  А интелектуалните ти упражнения и сравнения върху руската класика са ункални :( , ако не беше обидния тон!

В случая като потребител или  модератор се изявяваш, ако  като модератор е много тъжно.

твоите виждания по въпроса ,са си твои. факт е,че на теб единствения достъп до информация за света е гугъл и при това винаги го интерпретираш в светлина която да задоволи твоите наивни  или често предубедени виждания за света...черпейки от източници и автори които също не са си подали носа извън редакциите.

това е все едно да прочетеш в някое жълто вестниче ,че Ана с автомат, Калашников  е всъщност Ана Каренина,която  била  руска графиня, и тя не се хвърлила под влака от любов към Онегин,ами била собственичка на акции в Трансибирската железница и че прощалния и танц  може и да е виенски валс ,ама всъщност си е австрийска чалга ...това ти е на теб инфото и просто няма смисъл да се генерира спам в темата , и да се губи излишно лично време ,за да ти се обяснява тънкия нюанс в това което изобщо не разбираш........касаещо инфото което си да

Няма защо да си кривим душите, че всички ние, се възползваме от богатата информация която днес ни предоставят технологиите и Гугъл.

Те ни показват много истини, които нямаме възможност да видим и проверим със собствените си очи.

Както виждаш, нищо не интерпретирам, а цитирам нещата така както са писани. Фактите са си факти, Вал, няма защо да ни лъжеш, че няма бедни евреи.

по скоро ,хората се промениха

Разбира се, че хората се променят. Отдавна са отминали времената в които са можели да ги лъжат и манипулират толкова лесно.

Истината е че религозните писания отдавна са овехтели, а светът непрекъснато еволюира.

Редактирано от Aumi (преглед на промените)

по скоро ,хората се промениха

Май ще излезе вярно, че "Битието определя съзнанието"?

Май ще излезе вярно, че "Битието определя съзнанието"?

То няма да излезе ! То си е така !

Като те фраснат с битието по съзнанието какво се случва ?

Определя ти се съзнанието и почваш да мислиш по друг начин. Пък ако упорстваш - пак .... докато се споминеш. Амин!  :)

Истината е че религозните писания отдавна са овехтели, а светът непрекъснато еволюира.

Това е така. Но, какво от това. Мъдростта не овехтява. Еволюцията не е непременно мъдрост.

Ето какво е казал най еволюиралият от еволюиралите по въпроса:

Робърт Джастроу – директор на Института за космически изследвания към НАСА :

„За учения, който е живял с вярата си в силата на разума, историята завършва като лош сън. Той е изкачил планини от невежество, вече всеки миг ще покори най-високия връх и когато изкатерва и последната скала, бива приветстван от цяла група теолози, които си седят там от векове.“

Това е така. Но, какво от това. Мъдростта не овехтява. Еволюцията не е непременно мъдрост.

Ето какво е казал най еволюиралият от еволюиралите по въпроса:

Робърт Джастроу – директор на Института за космически изследвания към НАСА :

„За учения, който е живял с вярата си в силата на разума, историята завършва като лош сън. Той е изкачил планини от невежество, вече всеки миг ще покори най-високия връх и когато изкатерва и последната скала, бива приветстван от цяла група теолози, които си седят там от векове.“

Не съм казала, че мъдростта овехтява, а че писанията са овехтели.Там се разказва за събития станали преди две хиляди години. Е, мерси моля, мен ме интересува животът тук и сега.

Значи според теб, ако се наложат религиозните закони, хората ще станат автоматично по-богати? Е, как ще стане тая работа, след като в повечето държави с религиозно управление цари невежество, мизерия и глад... с изключение на една две арабски страни, където цари само невежеството.

Писанке в България има законодателство.Според него кражбата е престъпление.

От това че кражбите все още съществуват, далеч не прави законодателството, което ги преследва ненужно или вредно.

Напротив, именно незачитането на основните законови положения генерира престъпността.

Основен проблем в обществото е именно дистанцирането от основните законодателни принципи.Колкото те са по-чужди на обществото, толкова по-малък възпиращ ефект имат.

Точно така е и с религиите.С отслабване на консолидиращият им потенциал нарастват и отклоненията от морала.

В арабските и мюсулмански страни, например изключително трудно може  да срещнеш свинеподобни твари, които да захвърлят майка или баща в приют.Докато това е европейска практика.

Децата сираци в тези страни се отглеждат от роднини.Най-често от братя, сестри на родителите.В тези страни братовчед е много повече от колкото роден брат в България.Домове за сираци там няма или поне аз не зная за такива.

Да се краде от сирак , както се случва в такива домове тук, там означава неминуема смърт.

Такива там се трепят и няма сила, която да може да ги опази.

Това са примери от които се вижда как именно религията възпира най-крайните прояви на злото.

С отслабването на религиите злото се наддига все повече.

Така наречените модернизъм и постмодернизъм са причината за световните войни и невиждано по мащабите си насилие.

Пресен пример е Украйна.Да не би религиите да генерират там конфликта, а в Либия, а в Ирак.

Борба за петролче, за влияние и т.н.Все неща вършени в разрез с основните религиозни принципи, според които човека е наместник божий, а отношенията м/у хората трябва са като м/у принцове.

За съжаление, все по често именно от тези принципи отсъплението е най-силно.

Ето това е чиста религия ! :)

Бях си въобразил , че поне ти би могъл да разбереш без проблеми писаното в пост 84 , и тук никому и никаква религия не е потребна.....хайде поне в пост 88 и 90...

Аз по-просто и ясно не мога да го обясня......за което съжалявам !

Въпроса е че грешиш.Една система необхваната от положителна обратна връзка не може да генерира промени.

Генератора е усилвател обхванат от дълбока положителна обратна връзка.

Тъй като историята ни показва смяна на обществените модели, това означава, че такава връзка е налице и води до генериране на енергия , която извършва промените.

Това че ти имаш някакви си свои виждания е друг въпрос, да го разбера не означава да се съглася.   

От това че кражбите все още съществуват, далеч не прави законодателството, което ги преследва ненужно или вредно.

Напротив, именно незачитането на основните законови положения генерира престъпността.

Основен проблем в обществото е именно дистанцирането от основните законодателни принципи.Колкото те са по-чужди на обществото, толкова по-малък възпиращ ефект имат.

Точно така е и с религиите.С отслабване на консолидиращият им потенциал нарастват и отклоненията от морала.

В арабските и мюсулмански страни, например изключително трудно може  да срещнеш свинеподобни твари, които да захвърлят майка или баща в приют.Докато това е европейска практика.

Децата сираци в тези страни се отглеждат от роднини.Най-често от братя, сестри на родителите.В тези страни братовчед е много повече от колкото роден брат в България.Домове за сираци там няма или поне аз не зная за такива.

Да се краде от сирак , както се случва в такива домове тук, там означава неминуема смърт.

Това са примери от които се вижда как именно религията възпира най-крайните прояви на злото.

Така наречените модернизъм и постмодернизъм са причината за световните войни и невиждано по мащабите си насилие.

Пресен пример е Украйна.Да не би религиите да генерират там конфликта, а в Либия, а в Ирак.

Борба за петролче, за влияние и т.н.Все неща вършени в разрез с основните религиозни принципи, според които човека е наместник божий, а отношенията м/у хората трябва са като м/у принцове.

В това отношение, си прав, Бадр. Наистина в някои арабски страни, доколкото съм запозната, кражбите почти липсват. Разказвали са ми, че там хората оставят магазините си отворени по цели нощи и никой нищо не краде. Но от друга страна в тези страни не липсва домашното насилие. Там жените в повечето случаи са безгласни букви, подчинени изцяло на волята на мъжете в семейството.

Западната законодателна система е най.доброто нещо измислено в този свят. Но друг е въпросът, че у по-голяма част от хората, работещи в държавните институции, липсват етиката и моралът и са подвластни на корупция, затова не изпълняват стриктно задълженията си. Иначе ако всеки си гледаше работата както трябва, тогава тази ширеста се престъпност нямаше да стигне до такива размери. Това важи и за домовете за сираци. Когато законите са строги и когато органите си гледат съвестно работата, тогава хората стават по-възпитани и по-съзнателни.

....енергия , която извършва промените.

:) Би ли обяснил какво точно се е променило , че нещо не схващам ! :)

Както се случва и днес , така и в древни времена е описано как син убива баща си и насилва майка си (най-общо казано ! )....Всяко време с възможностите си разбира се !

Другото е бръщолевене !....

:) Би ли обяснил какво точно се е променило , че нещо не схващам ! :)

Както се случва и днес , така и в древни времена е описано как син убива баща си и насилва майка си (най-общо казано ! )....Всяко време с възможностите си разбира се !

Другото е бръщолевене !....

И това ли бре бай Чечи трябва да си обясняваме.Знам че си чувал за родово-общинен строй.........................

Което се случва днес, съвсем не се е случвало в тези мащаби.Разбира се  и в древността е имало престъпност, но тя е била изключение.

А днес, бай Чечи, широко се рекламира дълбокото незачитане на сакралното, парадоксално е дори отношението постмодернизъм/модернизъм.

Ето че днес, в епоха постмодерна, както я наричат антропозите, наблюдаваме странна критика към модернизма.

Той бива обвинен именно в застоялост, неговата реакция на отхвърляне на религиите бива определяна като недостатъчна.

Модернизма е обвинен в подмяна на една сакралност с друга, докато за постмодернизма всеки един намек за сакралност се разглежда като отживелица, като нещо което трябва да отиде на бунището на историята и се сатанизира остро.

Човек с принципи е разглеждан като ренегат, като глупак, който да търпим и използваме.

Без да се държи сметка, че това превръща човека в един скот, в едно озверяло към другите псе.

Е, който иска да бъде модерен или хипермодерен, аз предпочитам да съм далеч от такава модерност, да съм фанатик, фундаменталист, радикалист или каквото там клише е модерно.

....

Ти разбира се за Содом и Гомор не си чувал ....чак сам Бог издивял... !  :)

Днес още си кротува.... :)

Нещо за древно-гръцките трагедии?......То тогава още за Ислям хабер са нямали....`ма не ми се изброява....

Само количествено мащабите са различни - много се развъдихме , че чак си пречим....място не остана . Това дали е Богу угодно щом сме толкова грешни? Или изчаква с Апокалипсиса , че да има повече за трепане ?....  :) .

http://greenjotter.org/population

Нищо друго ново качествено , нравствено в човека !

Все си е същия !

Има си овце ! Тогава неизбежно има и вълци.....

Която и да е религия само приспива овцете и улеснява вълците !

Не това е мирното съвместно съществуване между овце и вълци за което си мечтаем !

Целта е да се пробудят овцете и да се даде алтернатива за храна на вълците !

Това никоя религия не може да го направи !

но стадото има и овчар,и той се грижи за него!храни ао,пои го,извехда на паша!но когато овцете се отделят от стадото,непременно попадат на вълци,стригачи и колячи! :)

но стадото има и овчар,и той се грижи за него!храни ао,пои го,извехда на паша!но когато овцете се отделят от стадото,непременно попадат на вълци,стригачи и колячи! :)

Докато има овце, ще има и овчари. :)

Докато има овце, ще има и овчари. :)

йоан 10

11. Аз съм добрият пастир: добрият пастир полага душата си за овците;12. а наемникът, който не е пастир, комуто овците не са негови, вижда вълка, че иде, оставя овците и бяга; а вълкът разграбя и разпръсва овците.13. Наемникът пък бяга, защото е наемник, и не го е грижа за овците.14. Аз съм добрият пастир; и познавам Моите Си, и Моите Ме познават.15. Както Ме познава Отец, тъй и Аз познавам Отца; и душата Си полагам за овците.16. Имам и други овци, които не са от тая кошара, и тях трябва да приведа; и ще чуят гласа Ми, и ще бъде едно стадо и един Пастир.17. Затова Ме люби Отец, защото Аз Си давам душата, за да я приема пак.18. Никой не Ми я отнима, но Аз Сам от Себе Си я давам. Имам власт, да я дам, и власт имам пак да я приема. Тая заповед получих от Отца Си.

йоан 10

11. Аз съм добрият пастир: добрият пастир полага душата си за овците;

12. а наемникът, който не е пастир, комуто овците не са негови, вижда вълка, че иде, оставя овците и бяга; а вълкът разграбя и разпръсва овците.

13. Наемникът пък бяга, защото е наемник, и не го е грижа за овците.

14. Аз съм добрият пастир; и познавам Моите Си, и Моите Ме познават.

15. Както Ме познава Отец, тъй и Аз познавам Отца; и душата Си полагам за овците.

16. Имам и други овци, които не са от тая кошара, и тях трябва да приведа; и ще чуят гласа Ми, и ще бъде едно стадо и един Пастир.

17. Затова Ме люби Отец, защото Аз Си давам душата, за да я приема пак.

18. Никой не Ми я отнима, но Аз Сам от Себе Си я давам. Имам власт, да я дам, и власт имам пак да я приема. Тая заповед получих от Отца Си.

Исус всъщност, пастир ли е или бог? :)

Исус всъщност, пастир ли е или бог? :)

второ  послание на Св.апостол Павел до Тимотея

7. женуря, които всякога се учат и никога не могат да стигнат до познание на истината.

второ  послание на Св.апостол Павел до Тимотея

7. женуря, които всякога се учат и никога не могат да стигнат до познание на истината.

Предай много поздрави на ап.Павел. ;)

Така  е  било  и  в  България  преди  44 година!!

Аналогията е проста: имаме хипотезата за големия взрив, нито ти нито аз имаме достатъчно знания в областта на физиката за да можем само да докажем или опровергаем вярността на хипотезата.

Аналогията е ирелевантна. Сравняват се обекти с коренно различни дефиниции. В неща като науката съответните хора се стремят към доказване. И не е място за сляпа вяра на авторитети. Които теории и хипотези се гледат, те не могат да се приемат като универсална и непреходна истина и трябва да се гледат с доза скептицизъм.Всеки, който глупаво превръща науката във вид религия, не познава същността на науката. Тя постоянно се допълва, развива и усъвършенства. За това не може да бъде религия. А тези, които сляпо вярват в авторитети с развитието на науката ще бъдат отсети постепенно.Предмет на сляпа и безкритична вяра е религията. Не е това дефиницията на науката. Какво приемам аз не е важно, важното е че към всичко гледам с доза скептицизъм, а вярата в дадено нещо строго зависи и е пропорционална на представените доказателства и проверки на теория. Нищо не се приема просто така. Научното общество се саморегулира и дори не е нужно да опитваме ние проверките с доста по-ограниченият си обем знания.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.