Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Религия и духовност

Featured Replies

Вече си имаме проводник на кармата във форума. Сега очакам и Буда да се появи. Ама той пък такъв шамар ще ви извърти на будистите, че набързо ще забравите будизма. 

• Отговори 4,5k
  • Прегледи 256,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По-точно: Чл. 61. (1) Съпругът на майката се смята за баща на детето, родено по време на брака или преди изтичането на триста дни от неговото прекратяване.

• В правото сте си!  За мен не е проблем времето за размисли.  Докато обаче по някакъв "културен" начин засягат българите, то моето наказание не ще промени моя мироглед.  Да, бях рязък. Д

• Учени заснемат “Божествената искра” при зачеването на човека Интересен е пътят на човешките научни открития. От първоначалното състояние на директно възприемане на заобикалящия и вътрешния

Публикувани изображения

преди 8 минути, Shiniasu написа:

....

Е поне на теб няма да извърти шамар и ще помниш будизма во веки. Да извикаме ли алелуя?!

преди 1 час, iИ.дИоNд.Ni написа:

Да ти приличам на мадама която се обяснява, а?!

Искаше обяснение относно ненавистта и се аргументирах. После зададох уточняващ въпрос и получавам перчене...

На какво приличаш не ме интересува.

преди 51 минути, iИ.дИоNд.Ni написа:

Нямам познания, а знания!!!

Анализирай това!

Няма какво да се анализира, понеже ти се отрече от разума в полза на ирационалната вяра. Познание и знание са синоними в българския език.

https://ibl.bas.bg/rbe/lang/bg/Знание/

преди 2 часа, insec написа:

Е поне на теб няма да извърти шамар и ще помниш будизма во веки. Да извикаме ли алелуя?!

Не знам. Като се свестиш може да го питаш. Пък даже и да получиш още един отговор. 

преди 17 минути, Shiniasu написа:

Не знам.

Препинателните знаци обозначаващи реторичен въпрос.

преди 3 часа, Shiniasu написа:

че набързо ще забравите будизма. 

aaa , няма как. Те са разочаровани от некво християнство, намерили са пристан в будизъм... някакъв си. Ако го "забравят" какво ще остане за спасителен пояс? Даже и шамарите на Буда няма да променят нуждата от спасение - сред което и каквото да било.

Въобще няма да коментирам смешките от смешниците сред темата - всеки от всеки по-духовен и по-религиозен. И сега вече е надпиране "коя вяра е по-силна" и на кого носи повече полза. Това не попричи отново да се посмея на 'поредния речников цитат" - че знание и познание нямало разлика в "българския език". Това "бг език' - е едно много странно понятие, доста удобно за ползване - като "виртуалните речници".

https://valentinboyadzhiev.com/2019/11/25/poznanie-i-znanie-ralika-mejdu-nauchnoto-poznanie-i-ejednevnoto-znanie-filosofiq-i-psihologiq-v-sinergiq/

Иначе духовните изразни средства вече трябва да се търсят и с изявите с "а?" в края на изреченията ... Не че и смисъла им не е като "края"... :) Но е весело когато елементарни хора се препинят да се тежкареят колко са 'духовни"... :lol6:Смотани са даже диалозите и сценката е гола вода.

преди 4 часа, Śūnyatā написа:

Сега осъзнавам, че за разочарованието което изпитах тогава, си бях виновен сам, защото вярвах без да използвам разума си. Вкопчвах се безумно. Собствената ми алчност и празните надежди за вечен живот ме бяха заслепили.

но пък това кърти отвсякъде. :lol6:    Както и "дефиницията" за "ненавист". :lol6:Нов речник се раждааа, ноооов! И с "будизма" някакъв си - е същото...

преди 10 часа, _ramus_ написа:

Даже и шамарите на Буда няма да променят нуждата от спасение - сред което и каквото да било.

Спесението, в контекста на ранния будизъм, не означава спасение след смъртта или някакво друго метафизично спасение, а се дефинира като спасение от замърсяванията на ума, които пораждат страдание.

По-късно в махаяна се акцентира върху състраданието като средство за взаимопомощ, защото сам човек е безпомощен срещу повечето проблеми и опасности.

Общата пустота на живота, която е другото лице на взаимозависимостта и взаимното проникване на явления е сърцето на будизма.

Будизмът е начин на живот. Будизмът учи как да продължиш да живееш след осъзнаване базовите характеристики на реалността и как да продължиш да живееш достойно, въпреки неблагоприятните изходни условия.

преди 28 минути, Śūnyatā написа:

Будизмът е начин на живот

ти лекция ли изнасяш - сред тема за "религия и духовност"? Може би и публиката ръкопляска и вече площада реве за "продължението", след като сутрешното благо кафе да е изпито и то да не е толкова "в будисткия начин на живот". :) 

Будизмът вече какво ли не означава, кой ли не цитира, кое ли не извади, не повтори, не потрети за амнайсти път. И си толкова лишен от егото си, за да казваш кое и какво е будизъм, сред опитите да си лектор, пояснител, говорител ...

Но пък си смирен де - пред огледалото си най-смирения специалист по еговите и будистки въпроси. Разбира се - чрез речници, подбрани. Дух и душа - били синоними (според БАН), сега се оказа че и знание и познание - също. И ти се цаниш да изглеждаш 'философ' - каква излагация още не си написал, с която да се провалиш в собствените си опити да се огледаш през думите си колко будистки и нравствен образ рисуваш сред темите.

Може би будизмът е и повторение на несполучили гаражни идеалисти, разочаровани от многобройните си идеалистични похождения сред екзистенцията си. Докато си намерят поредния си пристан. И да - именно това е начин на живот, но не е будизъм, нито будизъм е нещо, което го "живееш". Фантазираш - да, вече години наред попълни няколко теми с дозите повторяеми фантазии и идеални религиозни мечти. И това не спира... И няма как да спре - вероятно защото "будизма"  е поредното удобно чесало за житейски сърбежи.

преди 5 часа, _ramus_ написа:

Будизмът вече какво ли не означава, кой ли не цитира, кое ли не извади, не повтори, не потрети за амнайсти път.

Повтаря се, защото се забравя. Повторението е част от будистката практика. Така реализацията на Дхарма се вкоренява дълбоко в подсъзнанието, постепенно измествайки вредните навици и инстинкти. Така от егоистично животно, което може да говори, се превръщаш в мъдър човек, който може да съчувства, може да редуцира нивата на страдание в себе си и във взаимоотношенията си с околните, на база осъзнаване реалността такава, каквато е. Способността да гледаш от различни ъгли на даден феномен, способства за правилното му анализиране и разбиране.

Ти също повтаряш едни същи заучени шаблони, но както забелязваш, никой не се впечатлява от този факт дотам, че да вземе да пише дълги, безсмислени и безполезни фермани, без ясно изразена гледна точка.

Хубав ден! 

преди 11 минути, Śūnyatā написа:

Повтаря се, защото се забравя. Повторението е част от будистката практика. Така реализацията на Дхарма се вкоренява дълбоко в подсъзнанието, постепенно измествайки вредните навици и инстинкти.

Повтаря се практиката, която всеки извършва сам за себе си. Не се повтарят общи положения, които всеки може да си намери в будистките текстове и да си ги прочете сам.

преди 47 минути, Shiniasu написа:

Повтаря се практиката, която всеки извършва сам за себе си. Не се повтарят общи положения, които всеки може да си намери в будистките текстове и да си ги прочете сам.

Общите положения са в основата на практиката, следователно изводът ти, че те не се повтарят е погрешен. Като пример мога да дам тилаккхана - трите белега или характеристики на съществуване. Да напишеш, че не се повтарят в практиката, означава че никога не си практикувал.

https://bg.m.wikipedia.org/wiki/Три_белега_на_съществуването

преди 1 минута, Śūnyatā написа:

Общите положения са в основата на практиката, следователно изводът ти, че не те се повтарят е погрешен. Като пример мога да дам тилаккхана - трите белега или характеристики на съществуване. Да напишеш, че не се повтарят в практиката, означава че никога не си практикувал.

Не изопачавай думите ми. Става въпрос, че ти постоянно повтаряш общи положения от будизма навсякъде по форумите, а не за това, че те не се ползват в практиката.

преди 6 минути, Shiniasu написа:

Не изопачавай думите ми. Става въпрос, че ти постоянно повтаряш общи положения от будизма навсякъде по форумите, а не за това, че те не се ползват в практиката.

Това е част от практиката ми. Този факт дразни ли те? Пиша само в този форум, за разлика от теб и някои други. Научи се да се изразяваш по-ясно, а не хвърляй обвинения наляво и надясно, без да имаш основание.

преди 1 минута, Śūnyatā написа:

Това е част от практиката ми. Този факт дразни ли те? Пиша само в този форум, за разлика от теб и някои други.

Това не може да бъде практика. По-скоро го възприемам като някакъв вид проповед. В кои други форуми пиша?

преди 1 минута, Shiniasu написа:

Това не може да бъде практика. По-скоро го възприемам като някакъв вид проповед. В кои други форуми пиша?

Срещал съм ти никнейма и в други форуми, но сега не ми се търси. Дали може да бъде будистка практика или не може - ти няма как да знаеш, понеже не я практикуваш и си напълно некомпетентен.

преди 2 минути, Śūnyatā написа:

Срещал съм ти никнейма и в други форуми, но сега не ми се търси. Дали може да бъде будистка практика или не може - ти няма как да знаеш, понеже не я практикуваш и си напълно некомпетентен.

Участвам само в още един форум с истинското си име.

преди 4 минути, Shiniasu написа:

Участвам само в още един форум с истинското си име.

Като пиша, че съм го срещал, значи съм го срещал.

http://bulbg.cloudaccess.host/?p=2923

преди 4 минути, insec написа:

Аз не разбрах какъв е проблема, че някои участваме и в други форуми?

Не.

Ами това са цитати от мнения в Калдата. Пише си го отдолу. Никът ми съм си го измислил и реално няма такава дума. Шин е дух на японски, а асу е дихание, не помня точно на какъв език - някъде от двуречието или по-наизток.

преди 2 часа, Śūnyatā написа:

Повторението е част от будистката практика.

О, моля те - на кой ги разтягаш тия, сякаш отново се пренасяш сред неделно училище по възрожденско време.

Повторенията са само част от религиозните практики. Не само в будизма, като религия. Ти затова повтаряш.

И някои психични отклонения имат същата симптоматика - поведение на непрекъснати повторения, вкопчвания в образи, фиксации във фантастични построения... и особено при пропадане в остри фази... И... между другото - кафенцето сутрин също е повторение, но няма нищо общо нито с будисткия живот (дето будизма бил начин на живот), нито с каквато и да е "практика".

Всички много добре знаем кое и какво се повтаря сред житейското ежедневие... и защо. Но никой не се изхвърля да представи това като 'някаква си практика" и да го оправдава толкова наивно сякаш е първокласник на изпит пред учителка. Защото тия оправдания, с идеята че обясняваш нещо си, са по детски наивни.

Та... понеже темата не е за будизма, а в темата за същия вече няма кой да ти обръща внимание, ти постулираш че повторенията са 'духовни' ли? Или са "религиозни"? :) Интересно - това дали го прочете в поредния "речник", за да сведеш на незнаещите и невежите колко умни неща пишат умните хора по света?

преди 38 минути, _ramus_ написа:

Та... понеже темата не е за будизма...

Темата не изключва будизма. Ако не можеш да осмислиш нещо толкова елементарно, не се чуди защо никой не взема на сериозно и не вниква в постовете ти.

преди 2 часа, Śūnyatā написа:

Темата не изключва будизма.

за теб всички теми не изключват будизма. Може да се зачете колко духовна и будистка е темата за плоската земя. :) Даже и темата за коронавируса се опита да ме хейтиш, понеже и в нея "будизма не се изключва"... Дори и каузата Антирамус - също не изключва будизма. Даже имаше и обяснения защо, как, кое... и "защо не може да не се отговори подобаващо на рамус". Всички взеха насериозно тия положения, защото те, разбира се, не са елементарни и заради това ти 'вникнаха в постовете". :)

Разбира се - всичко това е напълно духовно. Ти си духовен човек... тук няколкото велики списващи - до един са духовни хора, специалисти по религия, история, будизъм и житейски реализъм, философия... до един все 'духовни"...

преди 42 минути, _ramus_ написа:

за теб всички теми не изключват будизма. Може да се зачете колко духовна и будистка е темата за плоската земя. :) Даже и темата за коронавируса се опита да ме хейтиш, понеже и в нея "будизма не се изключва"... Дори и каузата Антирамус - също не изключва будизма. Даже имаше и обяснения защо, как, кое... и "защо не може да не се отговори подобаващо на рамус". Всички взеха насериозно тия положения, защото те, разбира се, не са елементарни и заради това ти 'вникнаха в постовете". :)

Разбира се - всичко това е напълно духовно. Ти си духовен човек... тук няколкото велики списващи - до един са духовни хора, специалисти по религия, история, будизъм и житейски реализъм, философия... до един все 'духовни"...

Хейтърчето го хейтели. Ще се разплача :D

Не винаги пиша за будизъм, но това е съвсем нормално. Това огорчава ли те? Дано не съм те разочаровал окончателно.

преди 1 час, Śūnyatā написа:

но това е съвсем нормално.

Искаш да кажеш че си "духовен" ли? Или че си "религиозен" - щото нали темата... :)

Че понеже си "будист" и с "повторяема практика", която включва и редовното списване на повторяеми фрази, думички, версии, фантазии - до едно всичко е духовно... ? Освен будизма и егологията, си специалист и по речниците, философията и пиенето на задължително сутрешно кафе (разбира се, като будистка и духовна практика). Все пак - "единствения форум" и утре-сутрешното кафе не може без повторяемостта на основните опорни точки - до една :"духовни и будистки"... и практики, та къртят.

Виж,  лесно е да се забележи какво си писал в темата за КОВИД - нито можеш да го изтриеш, нито да го промениш. Видяха ти го, дори ти го модерираха. И не - не съм те докладвал, по никакъв начин - просто лесно беше да се забележи какво и кого си прицелил, с какви изразни средства (духовни, разбира се), още повече че съвсем ясно си го списал сам.

Не само там... това е писаното слово, не е само след сутрешното кафе и дневната повторяема доза от лична фантазна стъкмистика... Няма нужда да го изнасям тук, защото темата е сериозна и спама на няколкото "духовни" списвачи беше повече от одухотворен, божествен, религиозен... и много-много нравствен, морален, пълен със състрадание и възвишеност... :) Въз основа на написаното от духовни люде като няколкото тук, направо темата се изпълни с духовност, честност, чистота и благородство...  

Въобще една тема-пример - спрямо заглавието си... Пък - просто пример за народната "духовност", която блика из шаренията на плебса...

Особено духовната версия на изразяване  - чрез финалната духовна гласна "..., а?" :lol6:В пещери ли е отраснал въпросния "духовен учител, говорител и обяснител на "православие", някакво си? Да не би да е бил осиновен от слонове и научил речникови умения някъде в джунглата? Но пък - станал "старшина" и пенсиониран... и толкова 'духовен'... толкова религиозен, толкова възвишен...

По друг начин я виждам бившата родна казарма вече... То в нея толкова 'духовни люде" - особено фатмашкия състав... :)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.