Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Религия и духовност

Featured Replies

преди 1 час, valkiria1 написа:

В тези спорове ,включително и този тук има една изключителна полза - помагат ни да задълбочим вярата си.

Кой и как успя да ти задълбочи заблудите, ъъ вярата де wow.png Ти ме шокна с тая вест. Или е малко изказване от типа "не ме е страх, не ме е страх".

• Отговори 4,5k
  • Прегледи 262,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По-точно: Чл. 61. (1) Съпругът на майката се смята за баща на детето, родено по време на брака или преди изтичането на триста дни от неговото прекратяване.

• В правото сте си!  За мен не е проблем времето за размисли.  Докато обаче по някакъв "културен" начин засягат българите, то моето наказание не ще промени моя мироглед.  Да, бях рязък. Д

• Учени заснемат “Божествената искра” при зачеването на човека Интересен е пътят на човешките научни открития. От първоначалното състояние на директно възприемане на заобикалящия и вътрешния

Публикувани изображения

току-що, Myanmar написа:

Разсъждаваш си на свободна тема. Човешкият мозък е с оптимални размери. И два пъти по-голям и два пъти по-малък не би позволило развитието му до днешния етап. Вярващите си мислят, че еволюцията е права линия при която човек става нещо като суперчовек или бог. А е по-скоро движение по пътя на най-малкото съпротивление. Този мозък иска храна, иска и носене, иска и охлаждане. Ако за някои размера е простото еволюционно решение на всички проблеми, тогава човекът щеше да се състои само от мозък. Но не е така просто.

Във всеки случай било е нужно голямо ядене за да изхраним мозък, какъвто маймуните не могат да изхранят след като са заети с до 15 часа ядене. Това е и отговорът на загадката ти защо маймуните не са се засилили да пишат поезия.

Този отговор няма нищо общо с въпроса, който ти зададох, а той беше въз основа на твое твърдение. Хронологията :

преди 5 часа, Myanmar написа:

Вкаменелостите показват как един вид се е променял в продължение ни милиони години. Показват как едни видове възникват, а други изчезват.

Ахам.И сигурно като боравиш с понятието вкаменелости, разбираш и какво е индекса на вкаменелост. От тази гледна точка би ли ни обяснил феномена Матерхорн в Швейцария ?

Та, повтарям въпроса  и чакам отговор на него. Все пак трябва да покажеш и знания и да участваш най-накрая с някакви научни доводи в тази тема.

преди 1 минута, ncl написа:

Разум или всичко е резултат на случайността.

Случайни работи няма, но за сметка на това има определени съвпадения. Същите се привеждат в някакво подобие и се знае резултата. 

вярват и професори, учени сред които има и нобелисти

Да питаш зъболекар дали е научно издържана еволюционната теория е все едно да се оставиш да те оперира градинар. Нищо не доказваш с това.

преди 56 минути, valkiria1 написа:

Не съм казвала ,че си идиот ,но след като ти се самоопределяш като такъв ,не мога да възразя. Предполага се,че добре се познаваш.

Това ти беше най-оригиналната шега. Изглежда склерозата не прощава. Само това може да е причината, защо не можеш да участваш в дискусията, колкото и да се насилваш, докато хич, ама хич не ти пука.

преди 59 минути, valkiria1 написа:

Толкова ги разбираш нещата, толкова ги разбира и онова модераторче, което скри думата. За него е разбираемо, той е зает да обяснява по цял ден и нощ  в празните приказки дали пърди или пръцка, на зажаднялата за изцепките му публика

Попръцкващият не може да е скрил обидата ти към мен. Пък ти си повтаряй, че не е обида. Той ме мрази в червата, даже заради мен има стомашен дисбаланс. И недей почва със сравненията, защото с рамус и преродената Анне Франк сте ми светата троица, еталон за когнитивни отклонения.

особено след като представи като доказателство за еволюцията фейка на Хекел .

Кой е тоя? Май ме бъркаш с някой.

преди 1 час, capnemo написа:

Дали познанията ни са твърде скромни и ограничени, дали пък има нещо/някой което ни дава знанията толкова, колкото можем да осъзнаем за да ни предпази от самоунищожение?

Ти си се филмирал. Имаме атомно гориво да гръмнем десетки Земи от десетки години. Защо този НЯКОЙ не ни е спрял да се научим как се правят оръжия за масово поразяване?

преди 11 минути, Myanmar написа:

Кой и как успя да ти задълбочи заблудите, ъъ вярата де wow.png Ти ме шокна с тая вест. Или е малко изказване от типа "не ме е страх, не ме е страх".

Не е странно ,че аз вярвам в Адонай. Странното е ,че ти който не вярваш в него си говориш насън с него. Та в този смисъл ,чакай отговор на въпроса си насън.

Имаш да ми отговаряш на въпрос зададен втори път. Време е да громиш религиозните с факти. След като наперено се изцепи за вкаменелостите е редно да обясниш и за Матерхорн. Колко му е да бръкнеш в джоба си и да извадиш поразителен научен факт с който да дадеш обяснение.

преди 10 минути, Myanmar написа:

Да питаш зъболекар дали е научно издържана еволюционната теория е все едно да се оставиш да те оперира градинар. Нищо не доказваш с това.

Това ти беше най-оригиналната шега. Изглежда склерозата не прощава. Само това може да е причината, защо не можеш да участваш в дискусията, колкото и да се насилваш, докато хич, ама хич не ти пука.

Попръцкващият не може да е скрил обидата ти към мен. Пък ти си повтаряй, че не е обида. Той ме мрази в червата, даже заради мен има стомашен дисбаланс. И недей почва със сравненията, защото с рамус и преродената Анне Франк сте ми светата троица, еталон за когнитивни отклонения.

Та, какво казваш за вкаменелостите ?

преди 11 минути, Myanmar написа:

....

Ти си се филмирал. Имаме атомно гориво да гръмнем десетки Земи от десетки години. Защо този НЯКОЙ не ни е спрял да се научим как се правят оръжия за масово поразяване?

А защо мислиш че намесата трябва да е физическа, видима, осезаема? Но с твоя праволинеен ум изглежда ти е трудно да видиш нещо извън точката в която гледаш.

преди 1 час, capnemo написа:

Я прегледай теорията за Големия взрив и прочети първите редове от Битие1 и ги сравни.

При биг-бенг има взрив. В Битие 1 Господ създава небето и Земята на тъмно. Чак после се сетил да изобрети светлината, т.е. Слънцето. Второ разминаване, защото Слънцето е по-древно от късовете земя въртящи се край него. С две думи няма даже прилика.

преди 2 минути, Myanmar написа:

При биг-бенг има взрив. В Битие 1 Господ създава небето и Земята на тъмно. Чак после се сетил да изобрети светлината, т.е. Слънцето. Второ разминаване, защото Слънцето е по-древно от късовете земя въртящи се край него. С две думи няма даже прилика.

преди 2 минути, capnemo написа:

.... Но с твоя праволинеен ум изглежда ти е трудно да видиш нещо извън точката в която гледаш.

преди 45 минути, valkiria1 написа:

Хайзенберг ,носител на Нобелова награда и един от основоположниците на квантовата механика е бил лутаран по вероизповедание.

Още ли се чудиш защо е бил вярващ? Бил е лутеран по вероизповедание. Да го повторя. Това е част от възпитанието и кърмата, с която е поел въздух на белия свят. Това е част от семейното възпитание и чест в тези времена, това е част от моралния комплекс и от културата, неговото самоопределяне към семейство, род и даже нация. Съвсем нормално е било да си религиозен няколко века назад, все пак алтернативата е да те изгорят на кладата. А тези, които са се стараели особено в науката са стигнали точно до там.

И все пак тя се върти.

Аз  не казвам,че не вярвам  в науката , а че науката не намери доказателства да подкрепи еволюцията на човека.

И каква е разликата, че ми убягва?

Науката е обективна и безпристрастна. Следва едни и същи правила в своята категоризация за теза, хипотеза, теория, закон. Няма как да вярваш на една нейна част, а да отричаш друга. Те са едно.

Май само болен мозък може да види противоречие между наука и религия, или само дебил може да я отхвърли.

Само дебил може да постави знак за равенство между доказаните твърдения и приказки. А да се говори за противоречия между науката и религията е твърде благосклонно отношение към религията. Религията не се лансира дори като твърдение, което науката да потвърди или отрече. Науката не може да предостави чудо при равни други условия, за да оправдае собственото си съществуване извън заслепени мозъци. Тя е на толкова ниско ниво, че дори не е обект на изследване от науката. Все пак това е само вяра. А вярата почва там, където свършват доказателствата.

преди 8 минути, Myanmar написа:

Още ли се чудиш защо е бил вярващ? Бил е лутеран по вероизповедание. Да го повторя. Това е част от възпитанието и кърмата, с която е поел въздух на белия свят. Това е част от семейното възпитание и чест в тези времена, това е част от моралния комплекс и от културата, неговото самоопределяне към семейство, род и даже нация. Съвсем нормално е било да си религиозен няколко века назад, все пак алтернативата е да те изгорят на кладата. А тези, които са се стараели особено в науката са стигнали точно до там.

И все пак тя се върти.

И каква е разликата, че ми убягва?

Науката е обективна и безпристрастна. Следва едни и същи правила в своята категоризация за теза, хипотеза, теория, закон. Няма как да вярваш на една нейна част, а да отричаш друга. Те са едно.

Само дебил може да постави знак за равенство между доказаните твърдения и приказки. А да се говори за противоречия между науката и религията е твърде благосклонно отношение към религията. Религията не се лансира дори като твърдение, което науката да потвърди или отрече. Науката не може да предостави чудо при равни други условия, за да оправдае собственото си съществуване извън заслепени мозъци. Тя е на толкова ниско ниво, че дори не е обект на изследване от науката. Все пак това е само вяра. А вярата почва там, където свършват доказателствата.

и какво казваш за вкаменелостите ? И как обясняваш феномена Матерхорн с тях ? Или извода е,че въобще не разбираш какво те питам,защото не знаеш ?

преди 32 минути, ncl написа:

Сега чета за тази теория и изглежда има две дупки.

Евалата, Дарвин щеше да ти бъде признателен, ако беше жив да му кажеш къде е грешал.

Валкириьо, kipen се оказа некрофил, пази се!

преди 11 минути, capnemo написа:

Тези  двамцата са като две капки вода. Не разбират какво ги питаш, защото не знаят.Никой от тях няма да наруши баланса.

преди 36 минути, valkiria1 написа:

Все пак трябва

В тази тема има много неща, които трябва, и нито едно от тях не е, че трябва да съм ти даскал. Трябва да учиш, трябва да си избиеш простотиите от главата, трябва да откриеш какво те прави щастлива, ама не да обиждаш непознати по форумите и да показваш как някой християнин не си знае добре религията, трябва да си понамалиш егото, трябва да се научиш да бъдеш полезна, за да има смисъл съществуването ти извън собственото ти съществуване.

преди 35 минути, ncl написа:

Едната е за първият организъм и откъде е дошъл той

първия организъм се е развил от днк
дънъкъто поставено в белтъчна среда, започва да гради клетки
въпросъй, ут дек съй зело тва дънъкъ

преди 2 минути, дpъндю написа:

днк

или рнк ... 

Дънди .... сети се, че не от днк или рнк ... т.е. гените не носят духовност, а само религия ... ;) 

току-що, iИ.дИоNд.Ni написа:

или рнк ... 

опитите са правени с дънъкъ
не съм чел за опит с рънъкъ

преди 42 минути, ncl написа:

Сега чета за тази теория и изглежда има две дупки

щом е с две дупки, значи е женска....не може да ѝ се вярва

преди 36 минути, iИ.дИоNд.Ni написа:

Случайни работи няма, но за сметка на това има определени съвпадения. Същите се привеждат в някакво подобие и се знае резултата. 

Шансът да хвърлиш 10 пъти ези подред е малък, но съществува. Според теб 10 пъти подред ези съвпадение ли е, случайност или нещо съвсем нормално, когато се правят достатъчно голям брой непрекъснати повторения?

преди 29 минути, valkiria1 написа:

Не е странно ,че аз вярвам в Адонай. Странното е ,че ти който не вярваш в него си говориш насън с него.

Странно е, че вярваш в него. С него си говорим на яве, не на сън, и каза че отдавна е зарязал тея номера да баламосва хората. Само фанатиците още го боготворяли, а пък на него не му дремело. Занимава се със зеленчукопроизводство, казва писнало му да бъде безполезен.

преди 1 минута, дpъндю написа:

рънъкъ

Защо ли?

Ще се връщаме ли към живота е някакво съществуване на Аминокиселини? 

Вече се говори за живот на база минерали. :) 

преди 3 минути, Myanmar написа:

Шансът

Шанса е на база вид знание. Извън него = е незнание, което не е случайност. ;) 

Шансът да хвърлиш 10 пъти ези подред е малък, но съществува. Според теб 10 пъти подред ези съвпадение ли е, случайност или нещо съвсем нормално, когато се правят достатъчно голям брой непрекъснати повторения?

Колмогоров се върти в гроба си като пумпал. Да не говорим че вероятността е 1/1024, което хич не е малка... но ти явно си скаран с математиката....

преди 31 минути, valkiria1 написа:

Време е да громиш религиозните с факти.

Ти верно си много неориентирана. Сега се криеш и зад други хора. Аз към религиозните хора имам уважение. И нямам нищо против верите им, когато виждам, че те ги одухотворяват. Към наглите фанатици, които се изживяват на голямата работа имам специално отношение. Такова имат и истинските вярващи, защото такива като теб носят лошата слава на вярата.

В тази тема писаха хора кротки и възпитани, не тръгнаха да ме наричат гей и не им обясних, че бащите им са маймуни. Случайност ли е за теб?

преди 2 минути, Myanmar написа:

Евалата, Дарвин щеше да ти бъде признателен, ако беше жив да му кажеш къде е грешал.

Валкириьо, kipen се оказа некрофил, пази се!

Първи извод:

Не разбираш нищо нито от вкаменелости, нито от еволюционна теория.

Защото : теорията приема факта,че определени растения са живели в определена ера. Когато в някой земен пласт се намерят такива вкаменелости, се вади заключение за възрастта на този пласт.Но изниква противоречие между теорията и тъй наречените полистратни вкаменелости, тоест такива на дървета, които се намират в няколко вертикални пласта. Нещото, което не можа да обясни близнака ти по "знания". Това означава само едно ,че тези пластове са се образували за много кратко време , по-кратко от твърдяните милиони години разстояние между пластовете.В нито един от тези пластове не е намерен преходен вид.Казано като за вас двамката ,няма следи от еволюция продължила милиони години.

2  Феномена Матерхорн е удар върху теорията поради факта,че там в онази област където се намира каменния връх ,геолозите са открили стари земни пластове разположени върху по-млади .Палеонтолозите намират вкаменелости с големи дегенеративни промени, което е доказателство за предаване по наследство, а не на по-сложни форми на строеж.

Това до тук са научни, а не религиозни факти. Вие двамацата сте празни дърдорковци от ниво селски клюкаркии одувмачки. Не стоите с нито едно сериозно мнение с което да отстоявате заявените с апломб позиции. Мисля,че от сега нататък комуникацията трябва да бъде между вас двамата ,понеже сте на еднакво ниво и се разбирате от неговата позиция.А, ти  когато почнеш да се държиш като зрял човек в дискусиите , и покажеш ниво,че може да участваш сериозно в тях и със съответния багаж знания, може и да ти бъде обърнато внимание. Иначе не възразявам да получаваш и изразяваш денонощни полюци на тема Валкирия. Никоя реклама не е лоша.Точка.

преди 32 минути, capnemo написа:

А защо мислиш че намесата трябва да е физическа, видима, осезаема?

Какво общо има това с моя коментар? Ти пишеш, че невидима свръхсила е възпрепятствала да научим нещо, което би могло да ни изтребе, а аз ти отговарям, че тая работа вече сме се научили как да я свършим. Т.е. хипотезата ти за невидимата свръхсила отпадна като логично обяснение.

преди 20 минути, valkiria1 написа:

и какво казваш за вкаменелостите ?

Първо ще се вмиришат, ще се доспаружат, после ще се загуби и остатъка от вода и чак тогава ще почне вкаменяването.

преди 14 минути, дpъндю написа:

първия организъм се е развил от днк
дънъкъто поставено в белтъчна среда, започва да гради клетки
въпросъй, ут дек съй зело тва дънъкъ

Аз седнах и го напечатах на една сръбска машина.

преди 2 минути, capnemo написа:

Колмогоров се върти в гроба си като пумпал. Да не говорим че вероятността е 1/1024, което хич не е малка... но ти явно си скаран с математиката....

Като вземеш да ги хвърляш в едни дълбоки води. 

Очакваше се при двамцата някаква извънземна начетеност, да  изсипят милиони научни факти и доказателства ,а пък то...едни вкаменелости им обърнаха каруцата/пардон Мерцедеса/ на еволюцията.:lol6:

Аз седнах и го напечатах на една сръбска машина.

ан тъй да съ знай
вкосмоса има достатъчно дънъкъ да заселят вселената
номера на китайката е в белтъка, градивната материя на клетките

преди 6 минути, capnemo написа:

На теб пак нищо не ти е явно пред погледа. И не се крий зад хора, които не познаваш.

преди 8 минути, valkiria1 написа:

Първи извод:

Не разбираш нищо нито от вкаменелости, нито от еволюционна теория.

Защото : теорията приема факта,че определени растения са живели в определена ера. Когато в някой земен пласт се намерят такива вкаменелости, се вади заключение за възрастта на този пласт.Но изниква противоречие между теорията и тъй наречените полистратни вкаменелости, тоест такива на дървета, които се намират в няколко вертикални пласта. Нещото, което не можа да обясни близнака ти по "знания". Това означава само едно ,че тези пластове са се образували за много кратко време , по-кратко от твърдяните милиони години разстояние между пластовете.В нито един от тези пластове не е намерен преходен вид.Казано като за вас двамката ,няма следи от еволюция продължила милиони години.

2  Феномена Матерхорн е удар върху теорията поради факта,че там в онази област където се намира каменния връх ,геолозите са открили стари земни пластове разположени върху по-млади .Палеонтолозите намират вкаменелости с големи дегенеративни промени, което е доказателство за предаване по наследство, а не на по-сложни форми на строеж.

Това до тук са научни, а не религиозни факти. Вие двамацата сте празни дърдорковци от ниво селски клюкаркии одувмачки. Не стоите с нито едно сериозно мнение с което да отстоявате заявените с апломб позиции. Мисля,че от сега нататък комуникацията трябва да бъде между вас двамата ,понеже сте на еднакво ниво и се разбирате от неговата позиция.А, ти  когато почнеш да се държиш като зрял човек в дискусиите , и покажеш ниво,че може да участваш сериозно в тях и със съответния багаж знания, може и да ти бъде обърнато внимание. Иначе не възразявам да получаваш и изразяваш денонощни полюци на тема Валкирия. Никоя реклама не е лоша.Точка.

Пази боже неук да се напъва, че познава теорията, която опровергава вярата му, само за да се преструва, че може да вярва по същото време. Ти, ако разбираше еволюционната теория, нямаше да търсиш въображаеми опровержения на неща, които отдавна са доказани. Така доказваш единствено невежеството си. Единствено невежеството си.

преди 3 минути, valkiria1 написа:

Като вземеш да ги хвърляш в едни дълбоки води. 

Аул, тая нощ ще палувате. От рано почнахте любовната игра love.png

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.