Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Религия и духовност

Featured Replies

преди 34 минути, kipen написа:

Защото съм искрен и си признавам какво изпитвам...така се интегрират потиснати вътрешни психични съдържания, ако не знаеш!!!  А не ...

Ехх тая "прилепчивост"... споменах вече за нея, ама некой са фокусирани единствено в желанието си "да помогнат", а не виждат на кой ...

Тази "прилепчивост" може да се появи къде ли не. Включително и в силното желание да си искрен. Появява се един стремеж да потвърдиш искреността си като я изявиш навън с и без необходимост. Да кажеш истината (поне така както я вишдаш) дали обаче винаги е удачно? Това искреност ли е? Да бъде човек откровен със себе си е необходимост; да не лъже другите - също. Но когато се дават оценки на другите, без оглед на последствията (а тук сред темите склонността да се дават оценки е масова), такива действия, си мисля, че са плод повече на привързаност.

• Отговори 4,5k
  • Прегледи 262,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По-точно: Чл. 61. (1) Съпругът на майката се смята за баща на детето, родено по време на брака или преди изтичането на триста дни от неговото прекратяване.

• В правото сте си!  За мен не е проблем времето за размисли.  Докато обаче по някакъв "културен" начин засягат българите, то моето наказание не ще промени моя мироглед.  Да, бях рязък. Д

• Учени заснемат “Божествената искра” при зачеването на човека Интересен е пътят на човешките научни открития. От първоначалното състояние на директно възприемане на заобикалящия и вътрешния

Публикувани изображения

Хахаха, верно си е детска градина тука....

Двама в его-състояние "Възрастен" се опитват със силния си личен магнетизъм, прозиращ във вярата им, че "знаят всичко" за човека отсреща да му налагат собствените си субективни оценки за самия човек...аххах...баси пародията.

Алоооо...пожарната... Его състоянията могат да се "превключват волево" ... и да, търся полза... да комуникирам с интелигентни хора щот около мен няма толкова, колкото ми се иска...но за сметка на това типове личности като ваште двамцата са ми налични за обмен на взаимодействие...

Вече виждам, че и "по-обрани" хора са написали

преди 35 минути, Shiniasu написа:

Но когато се дават оценки на другите, без оглед на последствията (а тук сред темите склонността да се дават оценки е масова), такива действия, си мисля, че са плод повече на привързаност.

Да, съгласен съм, но след като и другите го правят, аз да се цепя от колектива ли?

Всеки изразява по някакъв начин Себето си, актуалното към момента му...някой има нужда да ме съди ли?!? ... мотивацията на повечето ми е понятна...интересни са ми мисловните модели... така съм от ученическите ми години, хихих...още се чудя на лицемерните стратегии за прикриване на душевността и кво толко е страшно да бъде "наранено", та обуславя тези сложни поведенчески стереотипи, дето па и признак на висока култура били, бре...ти да видиш...какви "форми" е "раждала, ражда и днес" подтиснатата сексуалност...ама у другите, де...хихи

И леко "боцнах" "табутата" и те ти ответните реакции...поучаване..."християнския алгоритъм" е голема работа, брее...почти толкова незабележим, "попил" в идентичността, колкото и "манталитетът на жертва".

П.п. Шиниацу, искреното ми споделяне беше в комуникацията с @iИ.дИоNд.Ni... да му покажа, че и отвъд маската мога да изкажа кво чувствам...що реши, че това касае мое "силно желание" вече си е твоя работа...нямам проблем и мен да ме оценяват, така както аз си позволявам да го правя...не можеш да "дадеш" на друг "свободата", ако не си си я дал на себе си...

преди 6 минути, kipen написа:

още се чудя на лицемерните стратегии за прикриване на душевността и кво толко е страшно да бъде "наранено"

И какво има да се чудиш? Щом нещо се прикрива, значи няма готовност да бъде изявено. А да ускориш този процес нито е лесно, а ако се прекали, може да се окаже и вредно. Нищо необичайно няма и в отричането, което служи за защита от евентуални тежки сътресения в основополагащите възгледи. 

Изразяването на себе си всеки го прави. Аз разбира се отчитам, че да трансформира себе си човек е трудно (някои не са си го и поставили като цел), но това предполага обстоен анализ на мотивацията стояща зад действията, желанията и мислите. Пиша това, защото изразяването на себе си, често служи като оправдание човек да прави това което му е най-лесно, на което е привикнал или към което е привързан. А работата над себе си изисква според мен, човек да е наясно какъв иска да бъде и да полага усилия в тази посока постоянно сверявайки мислите и проявите си с поставения идеал.

преди 24 минути, Shiniasu написа:

Щом нещо се прикрива, значи няма готовност да бъде изявено. А да ускориш този процес нито е лесно, а ако се прекали, може да се окаже и вредно.

Наскоро си говорих с един познат, психиатър и активен психотерапевт, и той ми посочи този етичен проблем, за който не бях напълно съзнателен. Сега, с твоето изложение, синхроничността, отново си напомням, че е важен момент при търсенето ми на хармония със средата. Май, не съзнавам напълно, че хората са различни...и всеки си има нужда да си зацикли..та да го интегрира по-добре.

преди 1 час, kipen написа:

Двама в его-състояние "Възрастен" се опитват със силния си личен магнетизъм, прозиращ във вярата им, че "знаят всичко" за човека отсреща да му налагат собствените си субективни оценки за самия човек...аххах...баси пародията.

Тук говорим за религия и духовенство, а по това което се вижда, че всеки се води вярващ на думи и хартия. Вярата се възлага в делата и държанието на човек към човека.

преди 2 часа, _ramus_ написа:

Но пък същата ти показа съвсем ясно че ти си вярващ - точно като нея

Аз нямам проблем да съм вярващ в нещо и да обръщам внимание и на науката, без да се поддавам на перфекционизма...вече...

Всеки може да води до там, докъдето е стигнал...тва не означава, че трябва да приемам авторитарните му оценки?!! 

Те науките доста са се "разрастнали" като мащаби при обектите на изследване, ама не всяка работи с повече от 1мерно Време...

Громите ли, громите ли науката?

Да зачитам ли или няма подобрение?

на 30.11.2020 г. в 20:32, valkiria1 написа:

тъй, тъй , обаче и "Теорията за интелигентния дизайн" предполага съществуването на свръхинтелигентен дизайнер:tongue2:

Тъпото, което вярващите в ИДЕЯТА за интелигентен дизайн (в това няма аргументи в подкрепа и няма как да е даже хипотеза, камо ли да е теория) е че те оправдават нуждата от свръхсложно, свръхмощно, свръхнепознаваемо и свръхневидимо същество с нуждата да се направи нещо сложно. Но същата причина е съпоставима към това същество и следва, че тоя бог е направен. Тъпото е, че те не признават аргумента, който сами ползват, защото не ги устройва в изводите.

на 30.11.2020 г. в 20:33, valkiria1 написа:

е, простотията може ли да забавлява ?

Ти забавляваш. Значи може.

на 30.11.2020 г. в 20:34, kipen написа:

Ако трябва и 10 млади левента ще завъртя в собственото им непознаване на същностната насоченост на една Теория, и накрая ще сложа "точката". Ще "вдигна копието" и ще отлетя...на метлата си...

"Метлата на Девата" дето няма и да открие собствения си "Аполон" щото "адонайчо" и др. "мъжки" фигури не са успяли да я докарат тук и сега до "насладата" да живееш в хармония, не само със "сестрите си"....

Айде вземайте се с Валкирия и да се свършва. Грозно е да сме свидетели на тая некрофилия.

на 30.11.2020 г. в 20:34, kipen написа:

Ти ако беше истински религиозна в концепцията за по-висшата сила, нямаше да "захранваш" конфликта, ами да го разрешиш "соломоновски"...ездачке!

Тя си е взела името от някакъв еврейски филм, а не заради митологията. В главата ѝ има само триъгълници на Давид.

на 30.11.2020 г. в 20:41, valkiria1 написа:

Това ,че вярват във самоорганизацията и самоусъвършенстването на материята, което изцяло противоречи на Законите на термодинамиката

Ти си срам за знанието и ти забранявам да говориш за наука, след като нямаш знания и на представител на циганска махала. Ще ти дам един елементарен пример за организация на материята чрез законите на термодинамиката (пишат се с малка буква, ти си се побъркала покрай твоите свещени книги) чрез разрушаване - горенето на гориво.

И си мечтай, че някой учен вярвал в разни раоти. Нещата не се вярват, а се излага и проверяват. Ако не се изпълнят и един път от 1 млн. пъти, не се приема за истина. Намери един случай, в който еволюционната теория не работи и тази част ще отпадне от теорията. Ама е по-вероятно да настъпи края на света, отколкото да знаеш как е построен света.

на 30.11.2020 г. в 20:41, valkiria1 написа:

самоорганизацията и самоусъвършенстването на материята, което изцяло противоречи на Законите

Противоречи изцяло на твоите приказки в книжките, които си назубрила. Синтезирането на аминокиселини се изчислява като брой литерации и площта на планетата, на която може да се извършва. Чисто статистически това не е просто възможно, а неизбежно. Един прост пример е подхвърлянето на батут на парчета от лего. Ако имаш 10000000000000000000000000000 батута и само 1 млн. години, можеш да построиш всичко с тези парчета. В твоя недодялан мозък на това му казваш ЧУДО. Учените го наричат теория на числата. Нещо логично, нещо нормално, нещо дори неизбежно.

на 30.11.2020 г. в 20:52, valkiria1 написа:

Тази външна намеса, не предполага ли пак Дизайнер, който е  творец на вселени като цяло?

Не, разбира се. И ако пък предполагаше, щото се намираме в някакъв свят лишен от здрав разум, тогава не предполага ли тая Дизайнерска намеса, наличието на творец на тоя Дизайнер? Оплитате се като патета в калчища в нуждата си да бутате дизайнери, където не трябват.

на 30.11.2020 г. в 20:59, kipen написа:

...ейй тва евреите винаги сте в крак с модата, не бива да знаете предварително...

Живее като скот, едно вино и разходки по чукалата са ѝ единствена утеха да не сложи край на мизерстването си.

Айде, че се уморих да ѝ чета простотиите пак, на повярвалата си Валкирия, че е по-силна от науката. Един скакалец е по-силен от нея. И по-мъдър.

преди 3 часа, _ramus_ написа:

От друга страна - направо си скършил научната си вяра, с такива популярни глупотевини като "квантови съзнания"... :)

И да добавя, че в основата на синкретичната Теория за квантовото съзнание стои разглеждането на взаимодествието мозък-психика чрез хипотезата за дуална система с материален и квантовомеханичен компонент. Базира се на функционалистическия подход на разглеждане на йерархията, "ранговете" на психичните конструкти, възприети в съзнанието от средата и проявяването им като мотивация на поведенчески модели, и как решенията(Изборът), психологическата обусловеност се възпроизвежда като мозъчна активност.

Вероятно знаеш, че за реализирането на дадено индивидуално психично съдържание е нужно едновременното "изпразване" на заряди при синапсите на макро разстяния( над Планковата дължина). За това е нужно да има квантова сдвоеност (ERP корелация, "тунелен преход", "червеева дупка", все синоними) между елементарните частици в електромагнитния поток, който се проявява в мозъка...па и лесно се засича на енцефалограма.

Точно от това изискване се подхожда и до съгласуване с квантовата физика, а така в Теорията се въвежда и понятието "Квантов Аз". Нивото на някаква съзнателност, при което се реализира първоначалното съзнателно наблюдение на дихотомното състояние, което предизвиква колапса на вълновите функции..."непокътнатото ниво в системата, което е постоянно ново и няма натрупани "заучености""

Баш като точката на "подписа на Морис Ешер", в картината, в която, в галерия човек наблюдава картина на кораб, в пристанище, в което има галерия, в която човек набрюдава.....фракталността няма нужда да я споменавам... иначе си говорите за "информация", па никой не споменава характерната форма на проявата й - фракталносттаimage.thumb.png.33c75f7f2bebfe3109d816e3421fcd95.png

Както и да е няма смисъл да спамя в тази насока повече, единствено искам да ти подчертая, Рамусче, че тезите и позициите, от които изхождаш в критичността ти, са напълно основателни от гледна точка на човек запознат с Теорията за квантовото съзнание, но ти явно не си запознат с нея в "негражданската" йти (а може и ИИ) известност...

• Автор
преди 4 часа, Baininja написа:

Тук говорим за религия и духовенство

Не бъркай духовенството, с ДуховностТа!

Не следя темата, но тъй като в нея става въпрос духовност, ще споделя с вас едно страхотно интервю, на което попаднах.

преди 51 минути, Мойра написа:

Не следя темата, но тъй като в нея става въпрос духовност, ще споделя с вас едно страхотно интервю, на което попаднах.

Благодаря за насоката. Има неща, които не ме грабват. В друго интервю професорът казва:

Цитат

Основните неща, от които трябва да се откаже стремящият се по пътя, са все елементи на егото – „гордостта, завистта, злобата, агресивността, непрекъснатото желание да обсъждаш другите, да им даваш оценка, да се намесваш в живота им“.

„Това са неща, които се коренят в желанието на всеки да бъде отгоре, да бъде нещо повече от останалите. Да не говорим за властовите лостове - да бъдеш началник, да властваш над другите хора. Тези неща, които изграждат и подхранват егото“, допълва проф. Попхристов.

Смятам, че заслужената гордост е нещо позитивно- тя е да познаваш своите положителни черти и тяхното отношение със съответните на другите. Коментирах омиването на нозете на Исус с миро и колите на Ошо- чиста проба гордост; избиването от Мойсей на поклонниците на Златния телец- чиста проба агресия; ами всяка религиозна система пък е намеса в живота на хората. Историята казва, че "великите" са правили това и са станали велики, а професорът сочи отказ от тези стъпки. Хм. Смущаващо.

Религиозната система в миналото е била сбор от правила според които е живеело обществото. В една светска държава това са примерно Конституцията, НК, различните закони. Интересно е как се намесват те в живота на хората?

преди 11 часа, Търсещ истини написа:

Още един евангелски пример за духовност. Мога да го разкажа, но да не взема да сбъркам някоя дума и изкривя съдържанието.

Явно свещеникът и левитът не са по- добри заради религията си.

В иудаизма всеки свещеник е левит.  Смисъла  и поуката от  тази случка  е съвсем друг .Това е история, която засяга другия иудаизъм-този на самаритяните. Тези, които са наричани гоим, а не християни,както ти твърдеше за Талмуд,който също не разбираш.Коментара ти е твърде наивен ,повърхностен и си личи,че е  от лаик в областа на религиите. Не знам защо си се хванал за религията на евреите,без да я познаваш дори повърхностно. С представяне на примерчета,с абсурдни коментари  да съществува като обективна база за смислена дискусия?

Тук: една моя публикация , за да се образовате затова, кои са гоим. Защото в свещените ни  писания  никъде няма спомената думата "християни" ,която да се отнася за времето и случките, които описват.

https://religionandtravel.blogspot.com/2020/12/blog-post.html

Тези праведници, заради които е пазарлъкът са Лот, своенравната му жена, която не е изпепелена, но превърната на стълб сол и дъщерите, които влизат в кръвосмешение с баща си за да дадат начало на моавитците и амонитите. Едно преугодно на Господа дело.

Представи си се напънеш да разбереш,че не си наясно. Делото не е богоудобно. Цялото семейство на Лот е наказано-жена му за любопитството си, а дъщерите му раждат синове, които са прокълнати и извадени от милостта на Адонай заедно с цялото им потомство.

Второзаконие:

Амонец и моавец да не влизат в Господнето събрание; потомците им и до десетото поколение да не влизат в Господнето събрание никога;

След десетото поколение, когато се изчиства греха на кръвосмешението, Адонай ги връща отново в милоста си.  Но пък, ако решиш да даваш като духовен пример Иисус, да си наясно ,че прабаба му е Рут, от рода на Моав.

Покъртен от библейските притчи, сигурно дълго няма да ви занимавам с Книгата. Във всички случаи са поучителни

Библията не се интересува дали си покъртен , откъртен или закърпен. Ти, обаче яко си зациклил си около нея,защото от както си тук не я пускаш .В комплект с  едностранчиви самомнителни агрументи, който предлагаш, не даваш нищо да заподозрем че от нещо разбираш. От там е най-близко до неверните заключения и коментари.След като си обещал,  не  я цитирай  и без това единственото вярно нещо в постовете ти е ,че си  вярваш.

на 30.11.2020 г. в 21:32, дpъндю написа:

ъхъ, начи все пак имаме външна намеса...тъй де, много са напреднали тези извънземни форми на живот за да създадът балъци кът хората

Защо извънземните форми на живот все ги приемате за нещо по-умно от човека? Така е само по филмите, за да има някакви разговори, заплаха за завладяване, екшън. А може да са полени или някакви гъби.

"Химици от Калифорнийския университет в Бъркли и университета на Хавай в Маноа заявиха, че експеримент, имитиращ условията в дълбокия Космос, е показал, че в подобна среда могат да се създадат сложни дипептиди - свързани двойки аминокиселини, които са основни градивни елементи на живота за всички живи същества."

https://www.vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/zhivotyt-na-zemiata-e-doshyl-ot-mezhduplaneten-prah-5583291

Валкириьо, къде си? Учи, барем започнеш да не звучиш толкова смехотворно как не можело това и онова, ама с вълшебните си ръце Адонай прегърнал кал за цяла планета и направил континентите и океаните.

на 30.11.2020 г. в 21:32, дpъндю написа:

реалност или и двете

Кое е второто - нереалност ли?

на 30.11.2020 г. в 21:59, valkiria1 написа:

онези  древни ваши,дето разбрали езика на рицарите минаващи през земите ви на път за  Йерушалим

От кой рицарски поход към Стамбул и кой викал на рицарите "неми"?

преди 1 час, Търсещ истини написа:

Основните неща, от които трябва да се откаже стремящият се по пътя, са все елементи на егото – „гордостта, завистта, злобата, агресивността, непрекъснатото желание да обсъждаш другите, да им даваш оценка, да се намесваш в живота им“.

Продължавам да разсъждавам по тази интересна позиция- отказът от егото. В един от коментарите след интервюта с проф. Попхристов имаше такъв с въпрос къде има такива комуни, че коментиращият да се включи.

Коментиращият явно има желание да зареже своето его и да стане комунар, комунист или нещо още по- древно- богомил. Да бъде част от общност, вместо да бъде индивидуалност. Да избяга от свободата по Фром и да бъде Още една тухла в стената по Пинк флойд. Вълната се връща.

В момента, по телевизиите са популярни игри, в които участниците живеят изолирано. Забелязва се, че каквато и да е групата, тя има своята структура, като лидери стават хора със силно его. Комуните също имат свой гуру. По неговия авторитет всички се водят или поне съобразяват. Това ли е мечтата на кандидата за богомилска комуна? Това ли ще е финала на Прехода и след "45 години стигат" хората ще поискат да подчинят себе си на някаква, каквато и да е религия или идея, за да не са сами? 

Заради това прокламирам, че духовността не е в божество или религия, че религиите не правят хората по- духовни. Много по- волна е идеята, че сами можем да разкрием своите способности и да намерим път за усъвършенстване на своята личност, така че да станем по- положителни, да станем авторитети, да добием чест с която да се гордеем. Другото е да се подчиним на сладкодумен вития или яростен тиранин и тръгнем СЛЕД някого. 

Този кандидат за комуна иска да научи чужд път за самоусъвършенстване. Не свързан със собствените му способности и наклонности, а с Неговите- на божеството, фюрера или гуруто. 

Няма лошо. Всяка организация има лидер/и, приближени, членове и аутсайдери. Да членуваш си има социални предимства, пред това да бъдеш самотен индивид, когото никой не забелязва. Духовността обаче не е в това. Аутсайдери като Серафим на Йовков, както и безименните наши познати, също могат да имат своята духовност, дори и без да ги е изявил някой Йовков. В тази им самотна хуманна същност, те са много по- духовни отколкото ако са също толкова незабележима част от група.

НЕ СЪМ ЗА ВРЪЩАНЕ КЪМ СТАРИ КУЛТОВЕ, КОИТО ТВЪРДЯТ, ЧЕ ОТКАЗВАЙКИ СЕ ОТ ИНДИВИДУАЛНОСТТА СИ ЩЕ СТАНА ПО- ДУХОВЕН. 

на 30.11.2020 г. в 22:40, valkiria1 написа:

Повечето еволюционисти, дори Дарвин /подчертавам това/ не са били атеисти , а агностици.

Във времето, в което се е градяла науката биология, да вярваш в бог даже е помагало. Идеята, че зад всичко стои ред и логика е пътя да ги потърсиш. Тогава знанията изместват бог и дават отговор на въпроси, за които никой дотогава не е бил способен да отговори. До този момент е нямало алтернатива на божествената идея. От този момент бог в създаването на живота е заврян в кучи гъз. Така че на британските монети има Дарвини и човекоподобни маймуни, а не Дарвин и Господ, сещаш ли се, Валкириьо?

2009twopoundscharlesdarwinpiedfortsilver

Ако Дарвиновата теория беше така непротиворечива и вярна и издържана нямаше да има изобщо нужда част от самите му последователи  да предлагат идеята за "обнадеждаващото чудовище", а други да възлагат надеждите си на извънземния произход на живота в частност панспермията.

Дарвиновата теория е истинна тъкмо защото търпи еволюция и се усъвършенства. За разлика от твоя фанатизъм с приказките, еволюционната теория подлежи на корекции и критика. Той е динамична маса от знания, която непрекъснато допуска, че не е вярна, за да може да бъде доказана и да устои на всякакви критики. Това не е забранено, не е светотатство и не те изгарят за това. Изследванията на всеки учен могат да допринесат за тази теория. Защото тя е набор от огромна маса знания, а не две изречения с въртене на вълшебна пръчица. Истината е много по-сложна и е било много сложно да бъде доказана. Това е чутовен труд за цялото човечество. Защото има безброй неща за доказване.

Дарвин не твърди  ,че това което е видял с "Бигъл"по света   е  категорично становище

Дарвин е само един учен. Еволюционната теория дори не е изказана или публикувана за първи път от него. Ти не разбираш, че еволюционната теория не е дело на човек, а плод на цялото човешко познание на света, впрегнато да даде отговор на един от най-интересните въпроси на света. Любопитството ни прави хора. Хората, които сляпо вярват са по-скоро маймуни, отколкото хора, защото в други времена те нямаше да искат да излязат от пещерата и щяха да умрат в тъмнината на своето невежеств.

на 30.11.2020 г. в 22:45, дpъндю написа:

аааааааа, тоя пост няма да го чета

То и kipen не я е чел историята.

на 1.12.2020 г. в 0:25, valkiria1 написа:

Царице на исраел,

забий кинжала си дълбоко във сърцето ми,

да цъфне като роза

и с кървави ръце рисувай в проза...

Простакесо на Израел,

да ти го набия, че да ти поникне акъл

ха дано, ама надали.

на 1.12.2020 г. в 0:54, valkiria1 написа:

Панспермията е течение създадено точно от противници на Дарвин.

haha.png Не стига ли акъл, нищо не може да го компенсира. Значи викаш, комета е донесла на себе си китове, жирафи и хора. Бая зор са видели, докато нахлуват в атмосферата с хиляди километра в час и при хиляди градуси по целзий. Ама всъщност това е само в твоите фантазии, с които искаш да изкараш нещо, което не разбираш, като приказка с погълнати от китове и ноеви ковчези. Аз съм сигурен, че вярваш, че кит може да глътне човек. Ти си на точно това интелектуално ниво!

на 1.12.2020 г. в 0:54, valkiria1 написа:

Панспермията само променя мястото на началното действие  и не отменя наличието на Творец..

Наличието на свръхсъщество, което прави планети с две шепи никога не е разглеждано от науката. Престани с това "науката всъщност не го отрича". Няма нищо за отричане. Няма и един грам бог, който да подлежи на проверка, няма и помен от фантастичните ти герои. Науката не се занимава с опровержението, че съществува Великденски заек. Това са приказки и са обект на религията и фантастиката, не на сериозни науки, чиято цел е знанието.

на 1.12.2020 г. в 6:41, Śūnyatā написа:

Исках да кажа, че нищо не се появява само по себе си.

Зараждането на жива от нежива материя е въпрос на статистически изпълним шанс. В това няма елемента "сам по себе си" в смисъла на "от нищото". Религията се бори всячески да признае, че доказан математически и биологично шанс създава нещо, което досега без доказателства е твърдяла, че няма как да се случи без свръхнамеса. Имаше и съвременна тестова система, която показва синтезирането на градивните елементи на клетките, буквално зараждането на живот от нежива материя. Ако нещо може да се наблюдава и провери, това е едно от задължителните условия за да превърне хипотезата в научна теория, каквато е еволюционната. Нещата не опират до вяра и надежди, както е с религията. Това е фундаменталната разлика.

преди 36 минути, Myanmar написа:

Религията се бори всячески да признае,

Религията се бори всячески да НЕ признае, защото това подкопава лъжливите ѝ основи за единствено обяснение.

на 1.12.2020 г. в 13:48, Anzhel Dimitrov Dimitrov написа:

Това ме навежда на мисълта ,че ще можем в бъдеще да си копираме съзнанието

Сакън, религиите продават билети за отвъдното, ти ще им отнемеш бизнеса!

на 1.12.2020 г. в 14:43, цър-вул написа:

И къде са доказателствата, че си произлязъл от маймуната? Това са само предположения.

Козарев, имаш ли нерви да отговориш haha.png

на 1.12.2020 г. в 16:47, iИ.дИоNд.Ni написа:

Тук сме именно за това, да обменяме мисли по отношение на вид тема

Валкирия е тук да громи науката, защото ѝ е слаба вярата. Тя има нужда всички учени да грешат, за да може да си вярва, че приказките, в които вярва нямат конкуренция за въпросите, чиито отговори е пропуснала в средното образование.

преди 6 часа, Aumi написа:

Не бъркай духовенството, с ДуховностТа!

Защо пишеш думата с две главни букви? Не е граматически правилно.

Изчетох 4 страници, като прескачам най-надървените дървени философи. Като цяло мога да кажа, че разговорът е на много ниско ниво. Трудно е да се научи нещо ново, нещо интересно, като разсъждения, като опит, да се сблъскаш с нещо, което да провокира размисли. Някак по течението, все едно сте нямали нищо какво да правите два дена и сте писали, да има нещо. На мен така не ми е интересно и може да ви оставя сами. Ще може патологиите да продължат да се изживяват като богове в темата.

на 1.12.2020 г. в 14:22, _ramus_ написа:

Животът е промяна. Той е развитие. Всеки човек - също е една непрекъсната динамика и нищо не остава неподвижно и неизменчиво в него... и навсякъде другаде. Всичко се движи, повторенията не са движение, щом довеждат до повторения. Нищо предишно не е в сегашното и всяко движение носи своето си "сега". може да изглежда само че всеки ден се повтаря... но не е така - всъщност нито една секунда, не повтаря нещо, което е било преди нея. Нито един миг не се покрива с нещо преди него.

Няма спор. Така е.Съгласна съм с теб.

Само не мога да разбера ,защо си мислиш,че днес религиозните и вярващи хора са като тези през Средновековието ? Общите приказки, с които обобщавате и  приравнявате  вярващите  хора  и ги рамкосвате с религиозен фанатизъм, са интересни и забавни.Всъщност дори така наречения религиозен фанатизъм не е религия. Исляма доста се различава от това, което аятоласите набиват в главите на неуките и неграмотните. Единствените религиозни фанатици, които познавам и съм срещала това са хасидите , но в никакъв случай не може човек да приравни останалите изповядващи иудаизъм към тях. Аз не ги харесвам и не ги поддържам. Имам доста ясно изразено негативно  отношение към тях. Ела да видиш в Ню Йорк, Лос Анджелис , Балтимор, Далас..да не изброявам ..как живеят евреите.Иудаизма отдавна се реформира , ние сме хора  които отдават почит и уважение на традициите , но без да изпадаме в крайности. Иудаизма е запазил и съхранил евреите от началото на съществуването им като народ и в това няма нищо лошо, ако зад теб застане силна общност  и ти си част от нея.

на 28.04.2018 г. в 9:45, ramus написа:
  On 18.04.2018 г. at 10:53, ramus said:

Това е форум за наука, който се чете от десетки хиляди хора всяка седмица. Мнозина от тях са незапознати добре с еволюционната теория и могат да бъдат лесно подведени от примитивни, често антинаучни възгледи, което унищожава целия смисъл на дискусиите по тази изключително важна, централна тема. Еволюционната теория е сравнително добре разработена и е огромно достижение на човешкия ум. Профанното и интерпретеране в един научно-образователен форум е недопустимо, защото би могло да подведе хиляди читатели - и млади, и стари. Тука не правим открития, не е такова нивото, но е недопустимо да се профанизира една добре очертана фундаментална теория с контрапродуктивни дилетантски интерпретации

Когато дискусията зацикли, търсете какво е написал ramus. Все някъде ще намерите това,  което сега не ви е ясно. ;) 

• Автор
преди 7 часа, Myanmar написа:

Изчетох 4 страници, като прескачам най-надървените дървени философи. Като цяло мога да кажа, че разговорът е на много ниско ниво. Трудно е да се научи нещо ново, нещо интересно, като разсъждения, като опит, да се сблъскаш с нещо, което да провокира размисли. Някак по течението, все едно сте нямали нищо какво да правите два дена и сте писали, да има нещо. На мен така не ми е интересно и може да ви оставя сами. Ще може патологиите да продължат да се изживяват като богове в темата.

Нови неща можеш да научиш във форумите по Наука. Защо ги търсиш тук?

Темата е за религиите и духовността, които нямат много общо или почти нищо общо с науката. Но вие се отклонихте във вечните спорове, които водят до Никъде!

преди 8 часа, Myanmar написа:

Нещата не опират до вяра и надежди, както е с религията. Това е фундаменталната разлика.

Така е. Когато нещата опират до вяра (без съмнение, критически анализ и плод на ума) - направо спират. Разумът спира да изследва, да се развива, да еволюира. Иначе във Вселената нищо не спира, точно обратното, всичко се движи с космически скорости. Тези които осъзнават дори в малка степен какво се случва - са тези благодарение на които сме излезли от пещерите и имаме този много по-лек и приятен, макар и мимолетен живот, докато обикаляме из Космоса.

Основна пречка на религиите е вярата в съществуването на система от поощрения и наказания след смъртта на личността. Така се измества фокусът от настоящето и се потъва във вековни заблуди и илюзии, а инакомислещите системно биват унищожавани. Илюзиите в които вярва масата мързеливи същества са най-разнообразни. Някои от базовите са: Аз мисля и помня, следователно реално съществувам. Чувствам, че се намирам в центъра на Вселената. Космосът съществува, за да съществувам аз и т.н.

Вярата в абсолютен творец, който съществува независимо от всичко останало; вярата във вечна душа, която постоянно и неизменно съществува, която никога не свършва и е непрекъсната, абсорбира потенциала на човешкия разум за самоосъзнаване и го закотвя на ниво емоционално неразвито, алчно и свадливо дишащо същество. Примерите са навсякъде. И обратно - осъзнаването, че всички ние сме абсолютно празни от вечна и независима същност, ни дава разумна основа да започнем да реализираме потенциала си на внимателни, състрадателни, неегоистични, добри и отзивчиви мислещи същества. От това осъзнаване не следва автоматично, че сме се освободили напълно от заблудите и илюзиите, но то е добра отправна точка за справяне с шума и мръсотията, които създаваме навсякъде около илюзията за "себе си".

• Автор
преди 28 минути, Śūnyatā написа:

И обратно - осъзнаването, че всички ние сме абсолютно празни от вечна и независима същност, ни дава разумна основа да започнем да реализираме потенциала си на внимателни, състрадателни, неегоистични, добри и отзивчиви мислещи същества.

И защо твърдението ти, че всички сме "абсолютно празни от вечна и независима същност", да ни дава някаква разумна основа да бъдем внимателни, неегоистични и добри?
Ако ти си една абсолютно празна същност, защо трябва да се стремиш да бъдеш добър и внимателен? Празната и независима същност, следва да не е зависима от своите действия и от техните последствия.

преди 8 часа, Myanmar написа:

не ми е интересно

При положение, че си дефинирал интерес към "скуката", то явно имаш предвид, че ти е скучно, а не интерес по отношение какво е скука. 

Не може да разбереш, че определени индивиди им е забавно да се занимават с религия, духовност и въобще с неща които нямат практическо приложение. 

Това, че ти нямаш идеи с какво да се занимаваш не означава да нареждаш на друг с какво да се занимава в момента. 

Поведението ти е на геймър, който търси следващото ниво. :) Да, играта на религия, духовност е по-скучна спрямо това което ти смяташ за скука. В нея няма вид интрига, има реален сблъсък на идеали. В тази игра няма печал или радост, нито победител или победен. 

Духовността е вид "олимпиада". В нея е по-важно да изповядаш, да споделиш своята същност и приемеш (смириш), че другия ще те погледне от "по-високо" до толкова колкото има повече опит с действителността. 

Жив и здрав бъди!

преди 24 минути, Aumi написа:

И защо твърдението ти, че всички сме "абсолютно празни от вечна и независима същност", да ни дава някаква разумна основа да бъдем внимателни, неегоистични и добри?
Ако ти си една абсолютно празна същност, защо трябва да се стремиш да бъдеш добър и внимателен? Празната и независима същност, следва да не е зависима от своите действия и от техните последствия.

Стремиш се да бъдеш добър и внимателен, защото "сам по себе си" си едно нищо. Качеството на съществуването зависи от отношението, взаимодействието с "другите". Дали ще бъдеш щастлив или ще страдаш. Празното е зависимо, зависимото е празно. Абсолютно празно означава, че не се наблюдава, нито може да се изведе с разума, "нещо" постоянно и независмо съществуващо от друго "нещо". Ако съществуваше такова "нещо" - феномените не биха могли да си взаимодействат един с друг, да функционират, да се раждат, еволюират и умират. Всичко щеше да бъде замръзнало само в себе си в пространството, нямаше да съществува представа за време. Никой не може да избегне резултата от действията и последствията, следователно е зависим от тях. Нещо винаги се случва, всеки един момент. Сумата от извършените от живото (дишащото) същество постъпки и техните последствия, определяща характера на неговото ново раждане, превъплъщение във всеки последващ момент се нарича карма.

• Автор

Стремиш се да бъдеш добър и внимателен, защото "сам по себе си" си едно нищо.

Това не можах да го разбера ...

ачеството на съществуването зависи от отношението, взаимодействието с "другите". Дали ще бъдеш щастлив или ще страдаш. Празното е зависимо, зависимото е празно. Абсолютно празно означава, че не се наблюдава, нито може да се изведе с разума, "нещо" постоянно и независмо съществуващо от друго "нещо".

Не мога да приема, че ние не сме зависими същества. Всичко е взаимосвързано по един или друг начин. Твоето щастие или нещастие, твоята радост и вдъхновение, са зависими от околния свят.

Няма абсолютно празен живот, както и абсолютно празно съществуване.

Ти си зависим от редица обстоятелства, и дори и да се изолираш от хората, от света, твоето тяло, докато е живо, е зависимо от ред неща, за да се поддържа живо. 

Никой не може да избегне резултата от действията и последствията, следователно е зависим от тях

Да, точно това казах и аз.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.