Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Религия и духовност

Featured Replies

преди 13 минути, kipen написа:
преди 14 минути, Търсещ истини написа:

Некоректно е да смятате Суперего за Бог. ...

Оффф, забравих, че ти си вярващ! Сорри..

Шеметно! :yanim: Опитай по- съсредоточено. Може по- бавно, но по- умно.

• Отговори 4,5k
  • Прегледи 262,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По-точно: Чл. 61. (1) Съпругът на майката се смята за баща на детето, родено по време на брака или преди изтичането на триста дни от неговото прекратяване.

• В правото сте си!  За мен не е проблем времето за размисли.  Докато обаче по някакъв "културен" начин засягат българите, то моето наказание не ще промени моя мироглед.  Да, бях рязък. Д

• Учени заснемат “Божествената искра” при зачеването на човека Интересен е пътят на човешките научни открития. От първоначалното състояние на директно възприемане на заобикалящия и вътрешния

Публикувани изображения

преди 1 минута, witness написа:

Тези не ги знам. За времето... времето е сумата от целия субективен опит. Иначе и разни теории съм чела, например "Терциум органум" на П. Успенски",той докарваше измеренията до шест, ако си спомням правилно... Както и да е.

В Tetrium organum, Успенски си споделя главно концепта за "четвъртото"... а кватерноните са комплексни числа...много практично се използват в компютърното анимиране

преди 1 час, Търсещ истини написа:

Днес в предаване на Евронюз имаше снимки от шествия против педофилията сред католиците и разкази на потърпевши. Папа Франциск отчита, че 2% от католическите свещеници са педофили, а гражданска организация смята, че са 6%. Това е МНОГО. 

Извод: религията не прави всички хора по- почтени, по- етични, по- хуманни. Та ги прави по- самоуверени, че другите като тях ще им простят и ще ги защитят. Бог няма нищо общо.

Църквата е институция създадена от хора. На тях нищо човешко не им е чуждо. Папа Петър / Св. Петър/ е бил женен. Имал е дъщеря св. Петронила. Иисус е знаел това и не е поставял условия той да се разведе. Ненормалното положение за целибат е заслуга на Григорий VII, който е направил доста реформи в църквата, включая и това  свещенослужителите да не се женят и да нямат  плътски връзки. И понеже забраненото е най-сладко ,от тогава под покрива на Църквата от най-низшия до папата  се надпреварват кой от греховете да бъде изтикан най-напред. Педофилията в днешно време е нищо. Най -отявлен такъв е бил Инокентий XVIII, който изгаря на клада всяко едно малко момиче или момче които дефлорира за да избегне разкрития.

Папа Франциск е преди всичко политик. Той е наясно ,че трябва да направи отстъпки  и да нагоди Църквата към днешните условия на живот. Благослови гей браковете, абортите. Сега ще се направи ,че се бори и срещу педофилите,като много добре е наясно,че този пророк е толкова проял божия храм и изкореняване няма. Ще се хвърлят няколко жертви на пресата и толкоз.

ето ти го папата ,такъв какъвто го снимах във Ватикана.  Това пред нас е делегацията на Чехия-изцяло от военни и дамата в черно е тяхната министърка на вътрешните  работи. Папата е хитър,привидно отстъпчив  и благ, уж безкомпромисен и в същото време безкрайно зависим от мафията в самата държава Ватикан. Предишния папа абдикира точно защото се опита да иска сметка от сивите кардинали за милиардите които постъпват или напускат касите на независимата държава. Франциск ще оцелее. Той си върти неговите игри да бъде обществения чаровник и лице на Ватикан,да си завърши спокойно  понтификата си  и да бъде погребан в криптата до свети Петър и до безброй други папи педофили,содомити, прелюбодейци, травестити, воайори ,симоници, кръвосмесители,садисти, мазохисти. Има и  един особен бисер сред тях. Папа Бенедикт IX,чиято любовница била една коза.

spacer.png

spacer.png

След скандалите от 2014 г. свързани с педофилията, броят на традиционните католици в Ирландия е намалял.

Традицонен католик друг не става. Никога и по никакъв повод. Това е най-твърдия електорат и най-фанатично отдаден на Църквата. Ирландиците  от Северна Ирландия по принцип мразят англичаните и най-ги кефи това,че кралица Елизабет е отлъчена от Църквата. Което разбира се никак не я разстройва, понеже тя е глава на Англиканската църква. Премине ли някой  ирландец в лоното на друга църква, особено на Англиканската по-добре да се изсели и от държавата

Бог няма нищо общо.

Да.Никога и по никакъв повод. Поне този, за когото аз се сещам.

преди 36 минути, valkiria1 написа:

и да бъде погребан в криптата до свети Петър и до безброй други папи педофили,содомити, прелюбодейци, травестити, воайори ,симоници, кръвосмесители,садисти, мазохисти. Има и  един особен бисер сред тях. Папа Бенедикт IX,чиято любовница била една коза.

Ти им разказа играта на католиците.:wub:

Има ли някой читав, поне за лице?

За Папите и висшия клир при католиците ставаше на въпрос(според думите на Валкирия).

Иначе е ясно, че има много добри хора сред католиците.

Ти католик ли си?

преди 50 минути, M.Николов написа:

Има ли някой читав, поне за лице?

Ами прецени сам, Николов

това са мои снимки вътре в светинята на католиците- базиликата  Св. Петър

гробницата на Лъв XI-прелюбодеец

spacer.png

гробницата на Александър VI-садист и мазохист

spacer.png

гробницата на Инокентий XII-хомосексуалист

spacer.png

Гробницата на Пий VII-симоник

spacer.png

И спирам дотук ,иначе трябва да разстегна страниците в темата до още  + 10

Обаче черешката на тортата!!!!! Над главата на бронзовата фигура на Св.Петър, която е обект на поклонение на католици от цял свят ,виси портрета на папа Пий IX-садист и мазохист. Папата е с най-дълъг понтификат в Църковната история-равен на понтификата на Св. Петър. Ей тука сега е момента християните католици да разсъждават над духовността.

Само да подсетя всички тук,че думата духовност ,никъде не е употребена в НЗ.

spacer.png

преди 40 минути, ncl написа:

Не. Протестант.

и против какво протестирате протестантите, знаеш ли ?:wub:

преди 14 минути, valkiria1 написа:

Оставка на правителството и главния прокурор!!!

преди 14 минути, valkiria1 написа:

и против какво протестирате протестантите, знаеш ли ?

А ти как мислиш?! :) За 30 години човек се научава на доста работи...

преди 11 минути, ncl написа:

А ти как мислиш?! :) За 30 години човек се научава на доста работи...

Не ми отговаряй с въпрос,защото оставам с впечатление,че не знаеш ,защо Мартин Лутер ви отцепи .

Та...против какво протестирате ,протестантите?

Че откъде да знам? Не ми се рови в уикито. А не ме и вълнува. Това, което знам обаче е, че не си познала с мен. :)

преди 16 минути, ncl написа:

Че откъде да знам? Не ми се рови в уикито. А не ме и вълнува. Това, което знам обаче е, че не си познала с мен. :)

Какво да познавам ? Кой да познавам ? Къде забиваш ? Какви са тия приказки ни в клин ,ни в ръкав ?

Заявяваш ,че си протестант и те питам за какво протестирате протестантите.

Ами кажи,че си затруднен да ми кажеш в какво вярваш и  и не те вълнува /както се изразяваш / и толкоз.

Няма срамно в тая работа. Да не мислиш,че си единствен.

преди 1 час, M.Николов написа:

Ти католик ли си?

преди 1 час, ncl написа:

Не. Протестант.

преди 53 минути, valkiria1 написа:

преди 23 минути, valkiria1 написа:

Не ми отговаряй с въпрос,защото оставам с впечатление,че не знаеш ,защо Мартин Лутер ви отцепи .

преди 17 минути, ncl написа:

Че откъде да знам? Не ми се рови в уикито. А не ме и вълнува.

преди 1 час, M.Николов написа:
преди 2 часа, valkiria1 написа:

папи педофили,содомити, прелюбодейци, травестити, воайори ,симоници, кръвосмесители,садисти, мазохисти. ...

Има интересен разказ в Декамерон. Двама търговци, християнин и евреин се почитали като колеги и християнинът убеждавал другия да се покръсти. Накрая юдеинът се навил, но при условие, че ще отиде в Рим да види как живее клирът ... и тръгнал. Другият много се притеснявал, като знаел какъв разврат цари там. След някое време онзи се върнал и съобщил, че ще се покръсти. Християнинът го попитал какво го е убедило, а евреинът отговорил, че видял сред клира страшен разврат, но щом при такива развратни пастири, християнството се разпространява, то значи, че самата религия е по- силна.

Вж. https://chitanka.info/text/5473/5

току-що, ncl написа:

Добре. Предполагам, че се протестира срещу властта на папата(католиците).

Точно срещу католицизма. Мартин Лутер иска да се върне към автентичното БС и папата да не бъде посредник между хората и Бог.

• Автор
преди 38 минути, ncl написа:

Че откъде да знам? Не ми се рови в уикито. А не ме и вълнува

Значи не знаеш в какво вярваш и какво следваш! И не те и вълнува дори.

Странно нещо са вярващите, или  как беше  ... блажени са вярващите! Особено тези които не са наясно с вярата си!

преди 44 минути, Търсещ истини написа:

Има интересен разказ в Декамерон. Двама търговци, християнин и евреин се почитали като колеги и християнинът убеждавал другия да се покръсти. Накрая юдеинът се навил, но при условие, че ще отиде в Рим да види как живее клирът ... и тръгнал. Другият много се притеснявал, като знаел какъв разврат цари там. След някое време онзи се върнал и съобщил, че ще се покръсти. Християнинът го попитал какво го е убедило, а евреинът отговорил, че видял сред клира страшен разврат, но щом при такива развратни пастири, християнството се разпространява, то значи, че самата религия е по- силна.

Вж. https://chitanka.info/text/5473/5

:lol6:

Какво сега? Излиза ,че освен Талмуд ,не си чел и не разбираш и Декамерон. Той/Бокачо/ пък колко духовност има в себе си ,просто не подлежи на описание.Героите  които се отеглили на безопасно място да преживеят бубонната чума се възприемат по-скоро като конвенционални фигури, като символни означения или персонификации на различните състояния на човешката душа по време на изпитания.Колкото до евреина , пропусна да посочиш и случката между Салах-ад Дин и богатия търговец евреин от когото искал пари. Преразказаната приказка и за трите пръстена е символ на трите вероизповедания и затова ,че всеки счита своята вяра за най-истинската. А за бубонната чума всички са обвинявали евреите и тогава са почнали гоненията срещу тях. Та толкова с новелите на Бокачо. Виж обаче евреите наистина са преминавали към християнството ,не защото са привлечени от него, а за да спасят живота си. Може и да не си наясно,но за разлика от християнството ,евреите  и иудаизма не показват основополагаща вражда към секса, света и материята. И иудаизма е имал положително отношение към секса/разбира се в границите на нормалното/  и секса не е мотив някой от евреите да си смени вярата. Бокачо е познавал иудаизма, колкото и ти.И понеже така или иначе ти наливам знания в религията, да те обогатя и по история. За евреите конверсос  ,за кралицата, която създала Inquisición española -безпрецедентен случай в историята -Инквизиция създадена да убива новопокръстени християни от християни,можеш да прочетеш в тази моя публикация. Тогава пак ела да ми посочваш примери, но не ползвай Бокачо. Той не е бил модерен даже по неговото си време.

https://travellingphantom.blogspot.com/2020/05/blog-post_6.html

преди 15 минути, Aumi написа:

Значи че не можеш да събереш 2 плюс 2.

преди 13 минути, Aumi написа:

Странно нещо са вярващите, или  как беше  ... блажени са вярващите! Особено тези които не са наясно с вярата си!

Исках да ми се обяснят някои неща от кухнята на протестантите, ама като разбрах ,че човека не е наясно, значи въпроса  е изчерпан и няма какво повече да се дискутира.

Кухнята на протестантите... :)  Ти даже не попита за кои от хилядите вида протестанти става въпрос. Но иначе много знаеш...

• Автор
преди 2 минути, ncl написа:

Ти даже не попита за кои от хилядите вида протестанти става въпрос.

А ти коя от хилядите протестантски секти си избра и защо?

преди 2 минути, ncl написа:

Кухнята на протестантите... :)  Ти даже не попита за кои от хилядите вида протестанти става въпрос. Но иначе много знаеш...

След като не знаеш кой е Мартин Лутер, какво да те питам за останалото?

И 20 течения да сте да сте  всичките до един имате  5 Sola scriptura . Иди питай чичо Гошо,какво означава това.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.