Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Бог - Вярвате или не

Featured Replies

или по - точно, помогни си сам , за да ти помогне и Господ...

Ей, тук си прав, че Господ помага...ако не помагаше нямаше да можем нищо да направим колкото и да се мислим за всемогъщи...един ден идва деня в който разбираме истината....

Аз обичам да ползвам един такъв израз: Ние хората Сме Чупливи!

• Отговори 647
  • Прегледи 77,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• За сажаление е така...Макар всеки да знае че за нещастията ,войните, болестите и гладните деца сме си виновни само ние-хората...И се сещаме за Бог само когато нас самите ни сполети нещо..И когато няма

• Разбира се че вярвам в бог и има защо.Не изпълнявам всички работи да ходя всяка неделя на църква, но се моля понякога.И немога да повярвам как има хора който отричат съществуването на бог.ЗАЩОТО ТОЙ Н

• В Новия Завет има един такъв стих: И бесовете вярват и треперят.От страх от Бога.Дяволът и неговите служители вярват в Бога и се страхуват от Него, а масовата част от нас, не.Щото може някой да се раз

Публикувани изображения

И преди съм се чудила какво променя вярването или невярването в Бог. Мисля, че хората, които по начало сме слаби, си намираме някой друг да се грижи за нас, да ни пази, направлява, оправдава и взима решенията вместо нас, както и да бъде отговорен за постъпките ни, за съдбите ни, за щастието и нещастието ни. Много лесно става живеенето с един такъв Господ отгоре. За съжаление нещо не мога да повярвам на това, че го има този Бог, така добър, всеопрощаващ, милостив... и жесток, равнодушен и надут едновременно с това. За жалост сама съм си виновна за доброто и лошото в живота си, или просто е било случайност, без да има виновни. Измислицата за боговете е чудесна фантастична приказка, завиждам на тези, които й вярват.

И преди съм се чудила какво променя вярването или невярването в Бог. Мисля, че хората, които по начало сме слаби, си намираме някой друг да се грижи за нас, да ни пази, направлява, оправдава и взима решенията вместо нас, както и да бъде отговорен за постъпките ни, за съдбите ни, за щастието и нещастието ни. Много лесно става живеенето с един такъв Господ отгоре. За съжаление нещо не мога да повярвам на това, че го има този Бог, така добър, всеопрощаващ, милостив... и жесток, равнодушен и надут едновременно с това. За жалост сама съм си виновна за доброто и лошото в живота си, или просто е било случайност, без да има виновни. Измислицата за боговете е чудесна фантастична приказка, завиждам на тези, които й вярват.

Хич не е лесно да живееш с този Бог, за Когото говориш, но явно не Го познаваш.Да ти го кажа от личен опит.Вярването в Бог е избор, както и невярването.Съзнателен и целенасочен избор.Виждаш един опустошен свят и приписваш всичко на Бога, изключвайки по незнайни причини човешкото поведение и греховност, довели до това положение.Не е много честно.Какво искаш, Бог да слезе от Небето и да накаже корумпираните, престъпниците, да нахрани гладните и да даде пари на бедните?А ти самата не си ли такава?Нямаш грехове, никога не си вършила нищо грешно?Защото ако искаш това за другите, погледни първо себе си и бъди честна.Защото Бог от тебе ще почне първо.Недей вика за справедливост, по-скоро за милост.Незнаеш какви може да са последствията.Не говори толкова лекомислено за Бога, не е учтиво.Не вярвам да имаш куража да се развикаш на президента Първанов и да му кажеш горенаписаните думи в лицето.Ако можеш, приеми това като съвет.Не се заяждам.

Редактирано от alesys (преглед на промените)

• 2 седмици по-късно...

Ако днешната религия независимо каквато и да е тя и в която и точка на земята да се намира- е олицетворение на Господ - то надали някой е вярва шт. ;)

Аз съм блек металист... т.е. според стандартите трябва да съм сатанист... ама съм извратен... не съм сатанист... ама не съм и адски вярващ... вярвам че има нещо, което не е съвсем така както сме свикнали да си го представяме... ангелчета, ореолчета, облачета... и малки голи тлъсти бебенца с крилца... не е точно така, поради простата причина, че това е един вид изкривяване на нещата за да станат те по-достъпни... реално на дали ако някой се гътне ще види свети Петър (адаш ми), ама така са ни учили, и някои хора сериозно вярват в това... има нещо, но религиозните личности (монаси, папи, патриарси и т.н.) са го перифразирали малко за да се получи по-понятно за обикновените хора... пример... в средновековието се е смятало, че божията воля е всички блага и удобства да бъдат в полза на църквата... но вече не е така... благата и удобствата са в полза на всички... или поне така трябва да бъде... не кради, не убивай, и т.н. заповеди са направени с цел усмиряване на диваците, дето не са знаели ко да правят и са крадяли за кеф... живота е пълен с примери...

за доказателство ще ви задам следния въпрос... помислете си колко пъти на ден казвате "о божеее" за някаква глупост? само за информация... това е масово явление и ако това наистина се наказва с вечни мъки то значи никой няма да отиде в рая с години... малко само трябва да се замисли човек за да открие слабите места в цялата концепция... проблемът не е на бог, обаче... проблемът е, че бог е оставил всичко в ръцете на хората... а хората сме говеда... стадо говеда... без пастир... това е...

Не бих казал че Библията е обикновена книга, най-малкото поради статуквото си, което е добила като исторически, културен и религиозен паметник. Бидейки висш авторитет в тази светлина тя не следва да се възприема просто като обикновена книга (което не я прави и единствена по рода си). Колкото до сходните виждания - несъмнено има и такива части от нея (да не забравяме, че Библията е съставена от множество книги, различен набор от които е канонизиран от различните деноминации). Но също така има и такива части, които са съхранили и пренасят знание и премъдрост от най-древни времена. Авторите на Библейските текстове в никакъв случай не са първоизвор на това знание и премъдрост, в пъти по-древни от тях, но без съмнение са негови проводници. За Мойсеевото петокнижие например се смята, че в оригинлния си вид е съдържало писания и мисли, съвсем различни от това, което е достигнало до нас. За далеч по-прости и съвременни текстове е трудно да се каже какво точно е имал предвид автора, а какво остава за материал, където дори екзегетиката не може да работи със сигурни категории.

Извинявай Сталик, ама за съжеление няма как Библията да е исторически и културен паметник. Нито има грам истина в нея в исторически план, нито пък има някаква стойност като културна ценност. Няма как да я причислим към историческите и културни ценности по никакъв начин. Може само в религиозен план да е нещо.

И още нещо. Тук някой каза, че ако нямало вяра в божества и религии и ако хората от малки не вярвали в тях нямало как да станат качествени граждани на обществото. Дръжки, хурки и бонбонки. Бабини деветини. Нито моите родители, нито аз и съпругата ми, а още по-малко децата ми вярваме в религии и се кланяме на божества. Ега ти - по логиката на религията май трябва да сме идиоти, некачествени членове на обществото и в общи линии престъпни елементи. Е да, ама не. Излиза, че май май това да си почтен и качествен член на човешкото общество не зависи, ама по никакъв начин не зависи от религии и божестве, а си зависи от самите нас. Ей затова няма как да вярвам в богове и религиозни дивотии с остарели догми, ограничаващи човешкия прогрес. Не вярвам в богове и няма как да вярвам, защото такова животно нема и нема.

Извинявай Сталик, ама за съжеление няма как Библията да е исторически и културен паметник. Нито има грам истина в нея в исторически план, нито пък има някаква стойност като културна ценност. Няма как да я причислим към историческите и културни ценности по никакъв начин. Може само в религиозен план да е нещо.

Предполагам като светило по древна история на Мала Азия и в частност на западносемитските народи ще ни изтъкнеш детайлно историческите неистини там. Колкото до културната страна, явно понятието ти за култура страда от неяснота или пък въобще липсва. Само Мойсеевото Петокнижие, например, (хващам произволно) представлява законодателство в сферата на религията, обществото, морала и здравето. Бидейки това начин за предаване на навици, умения и зние по негенетичен път, то вече е култура. Факта, че отричаш културната стойност на такъв един писмен документ, идва да ни изясни само липсата ти на представа за значението и измерението на понятието "култура" така, както то е схващано от антрополози, културолози и етнолози още от края на 19 век. Да не знаеш значението на думите е нормално. Да отричаш факта (например, че един червен стол е червен) - не е. Това говори или за глупост или за някакъв друг, понятен единствено на теб умисъл.

Вярвам,защото предишният ми пост изчезна мистериозно. Кой ли го е изтрил? Сигурно Бог - няма кой друг да е... :clap:

Предполагам като светило по древна история на Мала Азия и в частност на западносемитските народи ще ни изтъкнеш детайлно историческите неистини там. Колкото до културната страна, явно понятието ти за култура страда от неяснота или пък въобще липсва. Само Мойсеевото Петокнижие, например, (хващам произволно) представлява законодателство в сферата на религията, обществото, морала и здравето. Бидейки това начин за предаване на навици, умения и зние по негенетичен път, то вече е култура. Факта, че отричаш културната стойност на такъв един писмен документ, идва да ни изясни само липсата ти на представа за значението и измерението на понятието "култура" така, както то е схващано от антрополози, културолози и етнолози още от края на 19 век. Да не знаеш значението на думите е нормално. Да отричаш факта (например, че един червен стол е червен) - не е. Това говори или за глупост или за някакъв друг, понятен единствено на теб умисъл.

Уаууу.нямам намерение да се заяждам, но виждам, че ти с удоволствие отправяш квалификации в отрицателен аспект по отношение на моите познания и умение, което най - малкото не ти прави чест.

Но, както и да е. То си ти е норма на поведение, когато някой постави под съмнение устоите на вярата. Или ще отправяш квалификации ( често обидни и накърняващи достойнството на този, дръзнал да мисли различно от теб) или предприемаш драстични мерки от позиция на член на екипа на Калдата ( обикновенно следва бан на непокорните и неверниците ).

Виж, да те светна нещо. Опитваш се да ме изкараш явно невежа по отношение на история и култура. Какво знам за историята и какво не знам - млади момко, не считам, че ти си този който може да ми дава оценка. Същото в още по-голяма степен важи по отношение на културата. Та затова ще подмина със снисхождение елементарните ти опити да ме обидиш. Просто ми е под достойнството да им обръщам внимание, а и това малко или много го приемам като безсилие от твоя страна да защитиш позициите си.

Просто запомни една проста, ама много проста истина - бог няма и никога не е имало и няма за какво да се вярва в един мит.

Имаше една много интересна мисъл - "Ако искаш да станеш богат - Измисли си религия. Балъци, които искат да бъдат водени за носа и които да ти повярват колкото искаш."

Редактирано от nickfox (преглед на промените)

Уаууу.нямам намерение да се заяждам, но виждам, че ти с удоволствие отправяш квалификации в отрицателен аспект по отношение на моите познания и умение, което най - малкото не ти прави чест.

Квалификации не отправям. Констатирам за състоянието на отделни аспекти от твоите "познания и умение", които ти сам демонстрираш. Нима е престъпно да отразиш видното?

Но, както и да е. То си ти е норма на поведение, когато някой постави под съмнение устоите на вярата. Или ще отправяш квалификации ( често обидни и накърняващи достойнството на този, дръзнал да мисли различно от теб) или предприемаш драстични мерки от позиция на член на екипа на Калдата ( обикновенно следва бан на непокорните и неверниците ).

Виж, да те светна нещо. Опитваш се да ме изкараш явно невежа по отношение на история и култура. Какво знам за историята и какво не знам - млади момко, не считам, че ти си този който може да ми дава оценка. Същото в още по-голяма степен важи по отношение на културата. Та затова ще подмина със снисхождение елементарните ти опити да ме обидиш. Просто ми е под достойнството да им обръщам внимание, а и това малко или много го приемам като безсилие от твоя страна да защитиш позициите си.

С това "млади момко" и другите заобикалки ми бягаш явно от въпросите. Прочети бавно и внимателно поста ми и ми отговори по двете заявки - за историческата страна и за понятието "култура". Искам да ми дефинираш "култура" и да се обосновеш защо Библейските писмени паметници не представляват културни паметници (изхождайки от дадената дефиниция). На базата на което няма да е зле да се обосновеш и защо съвременната българска литература и история считат например средновековната българска религиозна книжнина за културни паметници. Да не направиш тези неща, означава само да затвърдиш думите ми, а цитираният ти тук пост да се окаже демагогски финт за "измъкване с достойнство". От там нататък дали мои констатации за отделни аспекти на познанието ти, ти ще интерпретираш като "обидни и накърняващи достойнството" ти като цяло, е само и единствено твоя лична интерпретация и влагане на умисъл в думите ми, какъвто аз никак не съм изразил.

Квалификации не отправям. Констатирам за състоянието на отделни аспекти от твоите "познания и умение", които ти сам демонстрираш. Нима е престъпно да отразиш видното?

С това "млади момко" и другите заобикалки ми бягаш явно от въпросите. Прочети бавно и внимателно поста ми и ми отговори по двете заявки - за историческата страна и за понятието "култура". Искам да ми дефинираш "култура" и да се обосновеш защо Библейските писмени паметници не представляват културни паметници (изхождайки от дадената дефиниция). На базата на което няма да е зле да се обосновеш и защо съвременната българска литература и история считат например средновековната българска религиозна книжнина за културни паметници. Да не направиш тези неща, означава само да затвърдиш думите ми, а цитираният ти тук пост да се окаже демагогски финт за "измъкване с достойнство". От там нататък дали мои констатации за отделни аспекти на познанието ти, ти ще интерпретираш като "обидни и накърняващи достойнството" ти като цяло, е само и единствено твоя лична интерпретация и влагане на умисъл в думите ми, какъвто аз никак не съм изразил.

Хех, това "видното" ми хареса. Виждам, че умело се опитваш да се изкараш винаги ти правия и само твоята дума да е правилината, а който реши да ти се противопостави - ооо, той е меко казано ненормален и няма грам сиво вещество в главата си.

Да бе, не си изразил умисъл. Врели некипели. Хайде тия на някой друг angry.gif

Ще ти отговоря на въпроса с въпрос.Та хайде покажи ми ти исторически паметници, които да свидетелстват за съществуването на бог, на христос и други врели некипели. Неоспорими исторически факти, отговарящи на изискванията да бъдат такива. Просто няма исторически факти за съществуването на бог. Липсват, както липсва и самия той.

Погледнато в исторически план повече вярвам в съществуването на по-развити цивилизации във Вселената.

Относно защо религиозните писания били културни паметници. Хайде помисли малко какво е било тогава по нашите земи и е ли е било възможно да има друга книжнина. И в общи линии е въпрос на сбъркана ценностна система.

Вместо да се уповаваме на собствените си знания и умения, на тези на околните, голяма част си мислят, че ще се пръкне някакъв брададко, който ще му реши проблемите.

Де го беше бога ви когато света се изтрепа в сума ти войни ( някои водени именно в името на тази измислица). Де го беше, когато в средновековна европа вилнееше светата инквизиция ( отново в негово име и за негова чест )

Де го беше тоя пущинак когато поробваха България турците. Нали е милозлив и винаги помага. Нали е винаги на страната на бедните и слабите и ги защитава. Помага друг път.

От умрял писмо и от к***а запис - толкоз помага.

Как да вярваш в нещо, как да мислиш, че то ще ти помогне след като то просто го няма и е плод на склонноста на човека винаги някой друг да мисли за него и да му е виновен.

Но както се казва - вервайте, шъ ви оправи дяда ви бог.

За мен въпроса е приключен. Спорете си на воля. Гледам, че доста страници сте изписали за нещо, което не съществува.

Весели празници.

Ще ти отговоря на въпроса с въпрос.Та хайде покажи ми ти исторически паметници, които да свидетелстват за съществуването на бог, на христос и други врели некипели. Неоспорими исторически факти, отговарящи на изискванията да бъдат такива. Просто няма исторически факти за съществуването на бог. Липсват, както липсва и самия той.

Ти или не желаеш или не можеш да мислиш научно. Едно от двете ще е. Смея да кажа, че е първото, защото очевидно не си чел Библията и не си запознат със съдържанието й. Когато аз я номинирам за исторически паметник, аз не визирам религиозната й доктрина (която, както се вижда от цитираното тук визираш ти), а онези сведения, които тя дава за движенията и политическите взаимоотношения на семитските племена през античността (примерно книгата Съдии). Ето как ти доста профанно примесваш различните аспекти на библейската литература и я представяш в двуизмерен план. Изглежда ти никак не познаваш съдържанието на писанието и страдаш от някакви стереотипни представи за него. Каквато и да е истината, мисля че е очевидно - ти говориш наизуст.

Относно защо религиозните писания били културни паметници. Хайде помисли малко какво е било тогава по нашите земи и е ли е било възможно да има друга книжнина. И в общи линии е въпрос на сбъркана ценностна система.

За съжаление доста вяла и кратка аргументация, в която аргумента всъщност даже отсъства. "Сбъркана ценностна система" не само свидетелства за некомпетентност по отношение на литературния развой, но и неграмотност по отношение на културната история на допросвещенския свят. С две думи - теза изградена на непознаване и/или неправилно схващане същността на културния процес у различни народи по света в продължение на хилядолетия. Характера на такава една книжнина е обезателно необходимата основа на по-късния развой на философската мисъл, но уви, явно отсъства разбиране и за това. Ето защо препоръчвам книгата на проф. Ради Радев "Средновековна философия", която в сбит и разбран вид се излага всичко това.

Останалата част от поста, която не засяга запитването ми по неясните моменти, не смятам за нужно да коментирам. :nono:

...

Вместо да се уповаваме на собствените си знания и умения, на тези на околните, голяма част си мислят, че ще се пръкне някакъв брададко, който ще му реши проблемите.

...

Целия проблем идва именно от това разграничаване.

Кой е казал че Бог представлява белобрад старец, "брадатко", и изпълнява желания по поръчка?

Иисус не е ли казал - Аз съм Пътя, и Истината, и Живота.

Казво означават тези думи?

Казвайки че няма Бог, ти отричаш себе си.Бог си ти и всичко около теб, и цялата тази природа, пред която се покланяш, и всичко, което Е.Бог е процес.Битие е Бог.Ти, не-чел Библията спориш, а аз мога да кажа че дори Библията не е най - авторитетния източник за Истината.Защото Истината не се научава от писаници и думи.Тя е онова, което е твоите чувства, твоята емоция, всичко, което изживяваш.И ако приемеш, че всичко това е взаимосвързано, и че е Едно, просто че Е, ще стигнем с теб до един и същи финал.Споровете са излишни.

Принципно не споря с всезнаещи...

п.п.

Де го беше бога ви когато света се изтрепа в сума ти войни ( някои водени именно в името на тази измислица). Де го беше, когато в средновековна европа вилнееше светата инквизиция ( отново в негово име и за негова чест )

Де го беше тоя пущинак когато поробваха България турците. Нали е милозлив и винаги помага. Нали е винаги на страната на бедните и слабите и ги защитава. Помага друг път.

nickfox, съгласи се с мен че все от някъде всичко това е тръгнало.Религиозния термин е Сътворяване.По научному му казват начало.

При сътворението Бог ни е дал един много скъп дар.Това е свободния избор.Ако ние искаме да си трошим главите, защо пък да ни се пречи.Ако нямаме желание да се вгледаме в себе си и в нашето съвършенство, и да разберем, че агресията е ненужна.

А как се вглежда човек в себе си, как тръгва да търси? - Когато се е опарил.Та така за поробването и войните...

Ние сами си разливаме чашата, и после сами ще трябва да забършем разлятото и вече да внимаваме.На нас Бог ни е дал Любов.Като не я следваме, ще има агресия.Но ще има и път за самоосъзнаване и осъзнаване.За който търси.

Целия проблем идва именно от това разграничаване.

Кой е казал че Бог представлява белобрад старец, "брадатко", и изпълнява желания по поръчка?

Иисус не е ли казал - Аз съм Пътя, и Истината, и Живота.

Казво означават тези думи?

Казвайки че няма Бог, ти отричаш себе си.Бог си ти и всичко около теб, и цялата тази природа, пред която се покланяш, и всичко, което Е.Бог е процес.Битие е Бог.Ти, не-чел Библията спориш, а аз мога да кажа че дори Библията не е най - авторитетния източник за Истината.Защото Истината не се научава от писаници и думи.Тя е онова, което е твоите чувства, твоята емоция, всичко, което изживяваш.И ако приемеш, че всичко това е взаимосвързано, и че е Едно, просто че Е, ще стигнем с теб до един и същи финал.Споровете са излишни.

Принципно не споря с всезнаещи...

п.п.

nickfox, съгласи се с мен че все от някъде всичко това е тръгнало.Религиозния термин е Сътворяване.По научному му казват начало.

При сътворението Бог ни е дал един много скъп дар.Това е свободния избор.Ако ние искаме да си трошим главите, защо пък да ни се пречи.Ако нямаме желание да се вгледаме в себе си и в нашето съвършенство, и да разберем, че агресията е ненужна.

А как се вглежда човек в себе си, как тръгва да търси? - Когато се е опарил.Та така за поробването и войните...

Ние сами си разливаме чашата, и после сами ще трябва да забършем разлятото и вече да внимаваме.На нас Бог ни е дал Любов.Като не я следваме, ще има агресия.Но ще има и път за самоосъзнаване и осъзнаване.За който търси.

Така, прословутата библия съм я чел. Това по тоя въпрос. За да не оставаш с погрешни мисли.

Колкото и да се стараете със Сталик да обяснявате как ако не бил бог, то нас нямало да ни има, как ако не бил той светът щял да бъде само и единствено престъпен, то няма как да повярвам на тези врели некипели.

Хайде отворете си очите поне веднъж и погледнете, че религиите и верите не са донесли нищо добро на човешкия род, че са една идиотска измислица, създадена за заблуда на масите и държането им в подчинение. Единсвеното, което е видяло човечеството от религиите е зло, измерващо се със милиони жертви, ограничаване на свободата на индивида и задушаване на стремежа към познание.

И го запомнете - докато има религии, то на тази планета ще има зло и то ще става все повече и повече, защото злото е заложено във всяка религия. Религията е зло и това е елементарната истина, която не желаете да приемете.

Това е от мен. Каквото и да ви кажа, то явно няма да се замислите над думите ми.

Аз лично вярвам само в себе си... и може би на брат ми и родителите ми.

Така, прословутата библия съм я чел. Това по тоя въпрос. За да не оставаш с погрешни мисли.

Колкото и да се стараете със Сталик да обяснявате как ако не бил бог, то нас нямало да ни има, как ако не бил той светът щял да бъде само и единствено престъпен, то няма как да повярвам на тези врели некипели.

Хайде отворете си очите поне веднъж и погледнете, че религиите и верите не са донесли нищо добро на човешкия род, че са една идиотска измислица, създадена за заблуда на масите и държането им в подчинение. Единсвеното, което е видяло човечеството от религиите е зло, измерващо се със милиони жертви, ограничаване на свободата на индивида и задушаване на стремежа към познание.

И го запомнете - докато има религии, то на тази планета ще има зло и то ще става все повече и повече, защото злото е заложено във всяка религия. Религията е зло и това е елементарната истина, която не желаете да приемете.

Това е от мен. Каквото и да ви кажа, то явно няма да се замислите над думите ми.

Но аз никъде не твърдя че без религиите света ще е по - лош.Напротив.Аз не одобрявам организираните религии, не ги приемам за себе си.Но нямам против хората да вярват, щом са избрали това.Има хора, които чувстват необходимост да са част от общност.

Моята вяра в Бог, nickfox е абсолютна.Аз нямам нужда от доказателства за нея.Ти имаш ли нужда да си доказваш непрекъснато това, което твърдиш?Имаш ли някакви съмнения?В такъв случай търси, но не в думите на другите, а погледни вътре в себе си.Там са отговорите.А когато приемеш нещо за своя истина, ще загубиш желание да убеждаваш останалите в правотата си, защото ще разбереш че единствения начин да бъде открита истината е индивидуален за всеки.

Смисълът на живота ми не е да удовлетворявам Бог. Смисълът на живота ми е да позная и пресътворя истинския си Аз, с помощта на Бог.А ти - както на теб ти е удобно.Свободен избор.Никой няма право да натрапва своя избор на другите.

Но аз никъде не твърдя че без религиите света ще е по - лош.Напротив.Аз не одобрявам организираните религии, не ги приемам за себе си.Но нямам против хората да вярват, щом са избрали това.Има хора, които чувстват необходимост да са част от общност.

Моята вяра в Бог, nickfox е абсолютна.Аз нямам нужда от доказателства за нея.Ти имаш ли нужда да си доказваш непрекъснато това, което твърдиш?Имаш ли някакви съмнения?В такъв случай търси, но не в думите на другите, а погледни вътре в себе си.Там са отговорите.А когато приемеш нещо за своя истина, ще загубиш желание да убеждаваш останалите в правотата си, защото ще разбереш че единствения начин да бъде открита истината е индивидуален за всеки.

Смисълът на живота ми не е да удовлетворявам Бог. Смисълът на живота ми е да позная и пресътворя истинския си Аз, с помощта на Бог.А ти - както на теб ти е удобно.Свободен избор.Никой няма право да натрапва своя избор на другите.

Хм, интересно. Значи ти можеш нон стоп в постовете си да проповядваш вярата си в Бог и да я натрапваш на останалите, но тези които не са съгласни с това нямат правото да се изкажат. Веднага ги обвиняваш, че се опитват да проповядват и доказват нещо и то защото видите ли имали съмнения в себе си и все от тоя сорт.

Е нямам съмнение. Когато вие спрете да проповядвате, тогава бих спрял и аз. Иначе няма баланс мила. А баланса е в основата на всичко. Няма ли го - картинката е грозна.

В случая вие сте тези които натрапвате нещо и тези, които веднага се нахвърляте върху несъгласните с вас.

Хм, интересно. Значи ти можеш нон стоп в постовете си да проповядваш вярата си в Бог и да я натрапваш на останалите, но тези които не са съгласни с това нямат правото да се изкажат. Веднага ги обвиняваш, че се опитват да проповядват и доказват нещо и то защото видите ли имали съмнения в себе си и все от тоя сорт.

Не мисля, че Инфинити проповядва и натрапва нещо на някого. Споделянето на красота и радост е нещо което много малко хора правят. А и всеки е свободен да чете или да не чете.

Е нямам съмнение. Когато вие спрете да проповядвате, тогава бих спрял и аз. Иначе няма баланс мила. А баланса е в основата на всичко. Няма ли го - картинката е грозна.

Баланса е нещо, което е вътре в нас. Света около нас е отражение на вътрешния ни свят. Това което забелязваме отвън е това което имаме вътре.

В случая вие сте тези които натрапвате нещо и тези, които веднага се нахвърляте върху несъгласните с вас.

Обмена на мнения и информация, не мисля че е нахвърляне.

А иначе всеки вярва в нещо. Някой вярва в Бог, някой вярва че няма Бог. Друг вярва в науката, друг в семейството, друг в парите, в наркотиците, в книгите, в силата, в цветята, в децата ... Някой вярва, че той е прав а другите грешат. Някой вярва, че същността на всяко същество е абсолютно съвършенство. Безстрашие, радост, мъдрост и любов.

Всеки има свободата и правото да вярва или не.

Според мен най-важни са свободата и толерантността. Много хора не са свободни и много хора са нетолерантни.

Много нетолерантни хора, арогантни и зли хора има сред тези които определят себе си като реалисти и материалисти. Трудно може да бъдат обвинени религиите за всички злини по света.

Например 1 000 000 души годишно умират в автомобилни катастрофи.

Милиони умират от глад в Африка.

Милиарди хора страдат ежедневно.

Човеката глупост изглежда безкрайна.

Но същността на всеки е абсолютно съвършенство.

Глупостите са преходни.

Не споря и не убеждавам. Просто споделям.

Ето и нещо от мен. Исках да го пусна в друга тема, ама я затвориха под носа ми . Ха ха, за втори път днес и не знам за кой тая седмица. Тук някои хора не могат да търпят друго мнение, освен своето.

Такова животно няма. Религиите се променят, това е показателно, че не са истински. Ако след време стане възможно човек да живее вечно, какво ли ще кажат религиите по въпроса? Сигурен съм, че това ще стане и тогава пак ли Бог ще е виновен за това? Правя офтопик, но темата тръгна натам. Съгласен съм напълно с nickfox. религиите ни разделят, а не ни обединяват. Това, че всеки се опитва да се измъкне с твърдението, че зачита другите религиии е пълна глупост и е продиктувано от страх. Няма бе, няма такова животно. Кой нормален религиозен човек ще отрече религията си и ще каже, че има и друг Бог освен неговия? Няма такова нещо. Затова и сме толкова разделени на религиозен принцип. колко по-лесно се живее с един турчин, който не вярва в Аллах, колко по-лесно се разбираме с човек, който изобщо не вярва в измислени неща, колко ни тежи, когато някой вярва в неща, в които ние не вярваме! Дори и да сме религиозни, различията са толкова големи, че смисъла се губи някъде. Хорицата са намерили компромисно решение - християнка да стане мюсюлманка, мюсюлманка да стане християнка, православен да стане католик или обратното ( царя и обкръжението му)...това доказва само едно - религиите са вредни. Разбира се, това няма да се осъзнае скоро от хората. Времето не е дошло. Сигурно и скоро няма да дойде, ако въобще дойде. Преди това най-вероятно ще се избием на релегиозен принцип. Може би само една религия има значение! Религията да вярваш, че Бог е в теб и ти определяш пътя си, а не нещо имагинерно, което никой, ама никой не е виждал, нещо, което никой не е доказал, че съществува, нещо, заради което се пролива кръв, нещо заради което се разделят човешки същества... Нима животните или растенията вярват в това? Това не им пречи да съществуват! Това не ги прави по-низши същества от нас! Защо само ние хората трябва да знаем , че Бог съществува? Не е ли тъпо? И откога знаем, че Бог съществува? Ами от както на закърнелите ни мозъчета им просветнало и не са могли да си обяснят защо вали дъжд, защо има светкавици, земетресения и така нататък. Сега вече знаем много повече работи, но това не ни пречи отново да се чудим над " свръхестественото", което след време ще стане "естествено". Вярвайте си, само не ме карайте и аз да се ръководя по вашето невежество. За моето невежество знам, че има обяснение някъде там във вселената. Това не ми пречи да си живуркам някак си, както паяка си живурка, както дърветата въпреки това, че не знаят нищо за Бог, пак си живуркат. Те са щастливи по своему, без и да предполагат, че има нещо, което бди над тях!

Обаче е тъпо, същества, наричащи себе си ЧОВЕЦИ да изгарят училища и да убиват!

Редактирано от bildera_ (преглед на промените)

bildera_,

благодаря ти много за този пост.

Сега виждам, че темата, която пуснах днес и показваща грозната истина за религиите е изтрита. Е това показва до къде могат да стигнат вярващите дори и тук, в Калдата.

П.П. infinity1305, хайде не се излагай да затваряш теми с толкова елементарни доводи. Но разбираемо е, истината боли, а и явно не ти отърва. Но нали се сещаш за приказката - "Когато фактите говорят и ..........."

Както винаги,истината е някъде по средата... :rolleyes:

Съгласен съм,че организираните религии са вредни и безполезни,религията може да бъде само индивидуална. Моята истина не може да бъде и твоя истина,и да накарам някой да ме следва,ще означава да го заблудя,да му дам излишни илюзии.Организацията е винаги агресивна,това е необходимо условие,за да оцелее.И именно тази агресивност е в пълно противоречие с религията.Малко по малко всяка организирана религия се превръща в добре организирана система,с много нива,с корупция,с лъжи.Така че в този смисъл - да,религията е вредна.Тя е зло. Но това са тези религии,които за мен са псевдо религии. Когато човек осъзнае,че целият този свят не е нищо друго,а само една проява на божественото,и абсолютно всичко,което виждаш и чувстваш,е Бог,тогава никой няма да дава и пет пари за християнство,или мюсюлманство,и т.н.Ако думата "Бог" не се харесва на атеистите,може да я заменят с "всичкото" или "съществуванието",все едно е.

Когато човек осъзнае,че целият този свят не е нищо друго,а само една проява на божественото,и абсолютно всичко,което виждаш и чувстваш,е Бог,тогава никой няма да дава и пет пари за християнство,или мюсюлманство,и т.н.Ако думата "Бог" не се харесва на атеистите,може да я заменят с "всичкото" или "съществуванието",все едно е.

По правилно би било да се каже "всичко, което виждаш и чувстваш е Природа". И тая дума "атеист" звучи идиотски и в общи линии малко или много намирисва на обидно звучене. Казано просто - тъпо определение с грозни звучене.

По правилно би било да се каже "всичко, което виждаш и чувстваш е Природа". И тая дума "атеист" звучи идиотски и в общи линии малко или много намирисва на обидно звучене. Казано просто - тъпо определение с грозни звучене.

На теб май всичко ти звучи тъпо и грозно... :)

"атеист" си е обикновена дума,обратната на "теист" Не вкарвай разни нюанси в думите ми.

Единственото хубаво нещо, което виждам в религията е това, че помага на човек да приеме по-леко смъртта, вярвайки, че отива някъде там...Разбира се с годините човек достатъчно изперква, че не му е нужно даже да вярва и в Бог. Още по-лошо качество на религиите е, че те охарактеризират живота на човек. Тоест, ако погледнем реално, 100% от хората са грешмици, а това не се приема от нито една религия. Значи, аз грешника, ако реша да вярвам в Бог и да следвам пътя на някаква ралигия, това няма да се хареса на Бог. Дали ще страдам, изкупвайки греховете си или ще страдам, живеейки тоя тъп живот, все тая. де да бях аз най-грешния, щях да го преживея. Ама вярващите са по-грешни и от мен! Тогава в какво вярват? Вярват, че ако извършат грях, той ще им бъде простен? Смешно е! Извършиш ли грях, завинаги е! А може би човек крие греховете си зад Бог? Това е много лошо! Не осъзнаеш ли, че ти трябва да живееш така и да постъпваш така, както другите искат да постъпваш с тях и Бог не може да те спаси! Не трябва да се крием зад Бог, а просто да бъдем добри и да знаем, че каквото си надробим, това и ще сърбаме! Това е моята истина, затова и не се крия зад Бог. Не искам никой да ми прощава за деянията ми, затова се стремя да бъда честен и да живея така, че да не преча на другите да живеят!

Амин!

На теб май всичко ти звучи тъпо и грозно... :)

"атеист" си е обикновена дума,обратната на "теист" Не вкарвай разни нюанси в думите ми.

Ами и едната и другата не ми харесва. Все тая. Не звучат добре, значи не са добри. Това е. Мое мнение, не ангажирам никого с него, а още по-малко да вкарвам някакви нюанси.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.