Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Идеология, Пропаганда, Убеждения

Featured Replies

Ясно,

Щом е ясно - добре.

• Отговори 457
  • Прегледи 25k
  • Създадено
  • Последен отговор

Какво е отношението на ислямистите ,исляма спрямо животните и други странни ислямски простотии.

Забранено е момиче ,да прилича на момче,Да гледаш футбол е забранено ,примерно по ТВ,защото е Хазарт .Кърменето.Да носиш жълти,червени дрехи,мъж да носи да носи злато ,да е окичен със злато да имаш перука.Емотиконите са забранени.Мики маус и други анимации такива са забранени,музика в дома ти е забранено ,както и картини те също ,защото нямало да дойде Ангела.Можеш да се омъжиш за козата си,за братовчедката си или за братовчеда ,за осиновеното си дете,за децата на братовчедката или на братовчеда,за 6 годишно момиченце ,за мащехата ти,за пастрока ти.

Коранът учи ,ако видите куче трябва да го убиете Кучето е зло.За прасето вече знаете,защото е всеядно животно,то и кокошката е всеядно ,но е позволено.Върви разбери.

Редактирано от acnekt (преглед на промените)

Можеш да се омъжиш за козата си,за братовчедката си или за братовчеда ,за осиновеното си дете,за децата на братовчедката или на братовчеда,за 6 годишно момиченце Коранът учи ,ако видите куче трябва да го убиете 

Сега пък Корана? :ohmy:

Дай да видим къде в Корана пише тези неща. Ма, точен цитат, а не празни приказки и линкове към youtube.

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

• Автор

Какво е отношението на ислямистите ,исляма спрямо животните.Можеш да се омъжиш за козата си,за братовчедката си или за братовчеда ,за осиновеното си дете,за децата на братовчедката или на братовчеда,за 6 годишно момиченце Коранът учи ,ако видите куче трябва да го убиете Кучето е зло.За прасето вече знаете,защото е всеядно животно,то и кокошката е всеядно ,но е позволено.Върви разбери.

Има си тема за ислям. Автора " да върви да разбира" там. Но не се отнася до "разбиране", а до очевидна провокация.

Каква връзка имат тия думи с тази тема?

Има си тема за ислям. Автора " да върви да разбира" там. Но не се отнася до "разбиране", а до очевидна провокация.

Каква връзка имат тия думи с тази тема?

Никаква, Рам. Търси трибуна, човека. Ислямофобията също е идеология.

Да,бе :) .Що пък да съм ислямофоб,просто на мен тия неща ми са странни  и донякъде смешни .И никого не мразя.Това е идеология ,която присъства във всяко едно ислямско семейство или извън него.Дори си има и религиозна полиция,която следи именно тези неща.

Редактирано от acnekt (преглед на промените)

Хе, като прочетох това и се сетих, че на времето в България, според Диалектическия Материализъм, режеха панталоните на момчетата, ако крачолите им са прекалено широки и удряха печати по краката на момичетата, ако полите им са прекалено къси.

И хората одобряваха действията на властта, щото беше успяла да ги убеди, че младежта е разхайтена.

Редактирано от Реджеп Иведик (преглед на промените)

Хе, като прочетох това и се сетих, че на времето в България, според Диалектическия Материализъм, режеха панталоните на момчетата, ако крачолите им са прекалено широки и удряха печати по краката на момичетата, ако полите им са прекалено къси.

И хората одобряваха действията на властта, щото беше успяла да ги убеди, че младежта е разхайтена.

:) Това го чувствам като камъни в моята градина... :lol6:

Ти първо прочети "Фашизмът" на д.р Желю Желев та балким разбереш какво е имало в България тогава и какво си имаме сега , пък тогава давай квалификации.....В същност малко са тези които разбират..... :)

Хайде да ти кажа , че може и да ти светне !

Тогава имаше Държавен Капитализъм (кой знае защо наречен Социализъм) , а Партията (БКП) заместваше църквата (по-точно Инквизицията) .

Сега си имаме Олигархична Демокрация (което няма нищо общо с демокрацията изобщо) , а църквата никаква я няма .

И ако тогава имаше някакъв партиен контрол за обратна връзка в системата , сега такава обратна връзка изобщо няма . В случая става дума за система на управление .

Струва си да помислиш над това....

Че тези неща ги имаше - това е факт !

Не е факт , че това е Диалектически Материализъм . То си е чиста догматична , партийна милиционерщина ......ега ти простотията изтърсена в твоя пост .Като ти гледам писанките - ставаш за милиционер....  :)

Пък вземи малко прочети и за ДМ - може да случиш някаква полза ! Ама дори да се блъснеш отгоре й , едва ли можеш да я извлечеш !  :)

Това осветлява до някъде нещата :

Редактирано от by_chechi (преглед на промените)

Да,бе :) .Що пък да съм ислямофоб,просто на мен тия неща ми са странни  и донякъде смешни .И никого не мразя.Това е идеология ,която присъства във всяко едно ислямско семейство или извън него.Дори си има и религиозна полиция,която следи именно тези неща.

Женят се козите си ли? Или инцеста? Религиозна полиция?

Това, драги aspekt, са някакви твои фантазии.

Както и да е, но темата за исляма е в друг раздел, както посочи колегата Рамус.

Пък вземи малко прочети и за ДМ - може да случиш някаква полза ! Ама едва ли можеш !  :)

Няма нужда да чета. Аз съм възрастен човек и помня. Като бяхме ученици ни караха всяко лято и всяка есен да работим ангария на село, общо месец и половина в годината, да сме се научели на труд. Бригади им викаха. Сигурно си млад човек и не си виждал такива неща, но можеш да питаш родителите си. 

Няма нужда да чета. Аз съм възрастен човек и помня. Като бяхме ученици ни караха всяко лято и всяка есен да работим ангария на село, общо месец и половина в годината, да сме се научели на труд. Бригади им викаха. Сигурно си млад човек и не си виждал такива неща, но можеш да питаш родителите си. 

Искрено се съмнявам в подчертаното от мен в този твой пост.....Но може наистина да си го чул-недочул и разбрал-недоразбрал от твоите родители....Което наистина е жалко !  :)

Редактирано от by_chechi (преглед на промените)

• Автор

като са ти смешни, смей се. Идеология като всяка друга. В нея има философски елемент, има битов, има социално регламентиращ, има си "потекло", идоли...  и всякакви други елементи. В темата за ислям има компетентни хора за подробностите. Има места по света, където социалната регулация се извършва на различни аксиомни положения. Всеки му се струва, че културата сред която е възпитан и е възприел е единствената истинска, а всички "други" аксиоми, му изглеждат смешни, странни... или абсурдни. Но хората си живеят там по такива и хич не се интересуват дали някой, как и защо би ги смятал за каквито и да са.

като са ти смешни, смей се. Идеология като всяка друга. В нея има философски елемент, има битов, има социално регламентиращ, има си "потекло", идоли...  и всякакви други елементи. В темата за ислям има компетентни хора за подробностите. Има места по света, където социалната регулация се извършва на различни аксиомни положения. Всеки му се струва, че културата сред която е възпитан и е възприел е единствената истинска, а всички "други" аксиоми, му изглеждат смешни, странни... или абсурдни. Но хората си живеят там по такива и хич не се интересуват дали някой, как и защо би ги смятал за каквито и да са.

Браво! Ето това е, Рам. Сбито, кратко и ясно.

Браво! Ето това е, Рам. Сбито, кратко и ясно.

Това не е Рамус ! Не мога да го повярвам !

Някой друг пише от неговия ник......... :nono:

Само за днес (!) харесвам 2 (!) негови поста , а това е много ! :)

Можеш да продължиш и с това,че пусна темата в моя чест! :D

Скепсис си е сладкишче.Получи си подскока. ;) Менталните ми способности обаче ми казват,че замисълът ви беше общ.

Ама ся да не се изпокарате след експеримента. :rolleyes:

Дали е в твоя чест, няма как да знам, щото не те познавам. Но определено обясненията на съставителя на темата, за причините поради които е открил темата и за начина по който общува с останалите, са странни. Не мога да намеря за себе си задоволително обяснение, нито от общуването получих такова, което да разбера.

• Автор

Стига с тоя Рамус бе хора. Едва ли съм толкова интересен. Въпроса е, че май за повечето темата се поизчерпа и забиват в други посоки.

Редактирано от _ramus_ (преглед на промените)

Стига с тоя Рамус бе хора. Едва ли съм толкова интересен. Въпроса е, че май за повечето темата се поизчерпа и забиват в други посоки.

Ами аз се опитах някой друг път да вкарам темата в темата, но ти започна да обсъждаш недостатъците в мисленето ми. Това добре, но ти постъпваш така не само с мен. И с другите така правиш, независимо дали пишат по темата или не по темата. Не тили се струва нормално, след като ти си обсъждал другите, те в един момент да се усетят и да започнат да обсъждат теб. 

Според ограниченията, които ми приписваш, а и аз сам си приписвам, щото мисля, че не са ограничения,  директно следва, че това е абсолютно нормално. Иначе няма симетрия.

Интересен феномен са индивидуалността и личността.

Всеки човек има своя индивидуалност, но малцина хора са личности и се открояват по-ярко на фона на всички останали индивидуалности, дори когато не се стремят към това. Самото им присъствие говори, че Те са /личности/. За такива хора се казва, че имат "силен дух". Какво разбирате под "силен дух"? За мен се състои в умело балансиране между фанатизма на убежденията им и емоциналната им интелигентност. А според вас?

• Автор

Ами аз се опитах някой друг път да вкарам темата в темата, но ти започна да обсъждаш недостатъците в мисленето ми. Това добре, но ти постъпваш така не само с мен. И с другите така правиш, независимо дали пишат по темата или не по темата. Не тили се струва нормално, след като ти си обсъждал другите, те в един момент да се усетят и да започнат да обсъждат теб. 

Според ограниченията, които ми приписваш, а и аз сам си приписвам, щото мисля, че не са ограничения,  директно следва, че това е абсолютно нормално. Иначе няма симетрия.

аз не постъпвам с никого, за нищо. За мен тук не е говорилня, нито общувалница. Върша си неща, които нямат връзка с мотивите на другите.

Тоя форум не е направен за мен, нито от мен. Намерих тук някои подходящи възможности в коментарите на някои пишещи и се възползвам от тях. Не е нужно да бъда разбран. Не съм в никаква общност, не я търся и не това ме интересува. Тук има множество групи, които се оформят според някои от критериите им за общи моменти. Има и динамика - днес в една, друг път, в друга група. Едни се скарали, други се сдобрили. ОК, това е което хората им трябва и си го правят. Но това пък мен не ме интересува. Не защитавам никого, нито себе си. Прав не ми е нужно да бъда. Не ме интересува дали е "истина" онова, което пиша.

Какъв е проблема - пиша нещо си - един го вижда по един начин, друг по друг... Къде съм аз в цялата работа. Ако нещо може да послужи на някого... да се възползва. Ако не - да не. Да живее свободата, която е такава, ако пишещия и четящия не са пришпорени от разни свои дефицити, които повече или по-малко да ги натискат да компенсират. Но и това да е - пак е свобода и нямам отношение към нето.

Та... нищо не искам, вземам и давам каквото мога. Просто е.

Рамус е образ, който се съставя в главите на всеки един, според възможностите му за отражение и нивото на резонанси. Този образ е зависим от конструиращия го.

Ако някой иска да разбере кой е РАМУС извън конструирания образ за него, това вече е друг въпрос и ако е мотивиран ще намери начина. За разлика от други, рамус не е скрит зад нищо, нито е анонимен. И досега интересуващите ги са намерили своята си форма да видят кой е аджеба тоя, дет са прай на интересен толкова. А други, които са "интересни" на рамус, въпросния е намерил начина да контактува с тях повече и извън написаното тук.

Има си хора, които в началото реагираха остро, други после свикнаха. трети си позволиха да минат отвъд първите си реакции. Всякакви хора, всякакви отражения. Нито едно от тях не ми пречи с нищо. Аз имам свои задачи, нещо като "цели", нещо като специфични интереси. Каквото и да прави някой тук няма как да ми попречи на тия неща.

Ето защо нямам никакви претенции за нищо, към никого. Понякога влизам в роля, заради целите на онова, което правя, за целите на достигането до определена пишеща личност. Използвам и други похвати... но това е част от това, което правя, което развивам, чрез което вървя. И на върха на тая моя "цел" съм аз самия. Заради мен си правя всичко това. Аз съм и целта и средството, експеримента, експериментатора. Всичко наоколо са само различни огледални възможности, чрез които експериментирам неща у себе си.

Това, че някой привижда какво съм критикувал - нека вижда каквото е решил. Нямам претенции за нищо спрямо никого. Не виждам защо и относно какво да ги имам. Не ме интересуват и реакции, отношения.

Кое още не се разбира?

Нямам никакви проблеми да се говори за мен. Но когато някой прави нещо, нека го направи сериозно. какъв е проблема да се зададе въпрос. по въпроса към мен много неща се разбират в питащия. И няма да подмина никого, когато отношението е сериозно.

Колкото до несериозността в разните криви сричания по тема Рамус, вече са толкова изчерпани, че не са ми интересни с нищо. Вече повече от 10 години минаха от първите ми опити да пиша. И сега като ги погледна понякога за целите на сравнителния анализ, ми се струват повече от "нескопосани". Но реакциите почнаха още от първите ми опити. Тогава недоумявах по много от реагиращите. Сега - някои неща ги вкарах в употреба, други нямат нищо общо с мен. Но това е положението - открих нещо, развивам го чрез откриване. Имам техники развивам способи, в повечето случаи не мога да ползвам нищо от вече откритото. Понякога се отварят врати нанякъде - към една или друга посока. Понякога попадам в погрешни места, привиждайки ги като правилни. Падания, капани, глухи линии - има от всичко.

Така, че некъв си "рамус" - просто човек... като всеки ЧОВЕК, но не като всяка друга личност.

Непрекъснато правя ментален и емоционален разрез за да уточнявам статуса и оттам динамиката на всичко. Работя по насоката за управление и трансформация на идентичността - за тия, които повече разбират. Това е нещо, което най-дълбокото поле, в което попаднах и съм се посветил на него.

Не мога да кажа други общи неща, без да объркам някого. Така, че... ако има сериозен човек, да пита сериозно. Но най-много са просто реакциите спрямо едно или друго. Минали-заминали. И интереса към рамус е просто когато някой му накипи и се получава ментален или емоционален дисонанс, който трябва задължително някак си да разреши за себе си. И няма никакъв проблем да го направи всъщност. Нито рамус може да попречи на същото.

По-горе написах толкова много за себе си. Просто няма кой да го разбере, да не говорим и че е написано за да не може да се разбере от всеки. Ако някой би разбрал, ако се породи мотив, това е друга работа и ще се намери начин "продължението". Възможността е изключително рядка, и през годините само отделни единици са прескачали тази "летва". И не казвам че аз съм най-дълбокия, просто това, с което се занимавам и на което съм се посветил, е рядко явление. Не го прави нито лошо, добро, глупаво или умно. Просто това съм аз... а, оценките и етикетите са за тия, дето им трябва да мерят и определят, за да се позиционират и самозатвърждават. Не че и аз не ги ползвам, но идеята е да не се губя в "това" ниво.

Който не може и няма мотив да чете и да разбира - да прави каквото иска. Дори и критики да са. Но какво ниво на критичен анализ може да се изведе, при положение че дори не се навлиза в дълбочина на разбиране. Иначе би ми било изключително полезно ако някой попадне в дълбочината и оттам вече изрази критика. Това е вече съвсем друга работа ..

Все пак каквото - това. Хората , форума, ситуацията са дадености. Не ми е работа да променям каквото и когото да било. Всяка система си има своя динамика, и според нея си има и естествено развитие. Така, че не е моя работа да се меся и да изисквам, за да нагаждам спрямо себе си. И не го правя.

Редактирано от _ramus_ (преглед на промените)

Дали е в твоя чест, няма как да знам, щото не те познавам. Но определено обясненията на съставителя на темата, за причините поради които е открил темата и за начина по който общува с останалите, са странни. Не мога да намеря за себе си задоволително обяснение, нито от общуването получих такова, което да разбера.

Еми той го каза.Почнал е да рови по стари записки.И първия който се включва в темата е Скепсис с изказването,че е стигнал горе долу на неговия акъл.И аз много неща не мога да ги разбера от постовете на рамус.Добре ти какво имаш предвид под непротиворечиви дуалности?

Добре ти какво имаш предвид под непротиворечиви дуалности?

Ами аз точно това не разбирам. Няма и не може да съществува такова нещо според мен. За това и попитах, какво означава това, защото не го разбирам. Или нещо е дуално, или е в игнора и е все едно какво е. За трето положение не съм чувал досега. За това помолих за определение.

Ами аз точно това не разбирам. Няма и не може да съществува такова нещо според мен. За това и попитах, какво означава това, защото не го разбирам. Или нещо е дуално, или е в игнора и е все едно какво е. За трето положение не съм чувал досега. За това помолих за определение.

Еми тогава ще помоля рамус да го разтълкува защото и на мен не ми е ясно.

Сетих се за една интересна и стара притча във връзка с темата, която може да придаде и друга посока за дискусия, в засимост от това дали убежденията на участниците се базират на вяра или на знание:

Как мислите, какво кара суфи-мистика да заключи, че убедеността е враг на разума?

Какво е човек без убежденията си?

Аз пък си мисля, че това е нов модел суфи.

Суфи, който се осланя на разума е някакъв цирк.Защо ще е мистик, ако разчита на разума?

Няма такива суфии, които да формират убежденията си въз основа на акл, а не на накл.

Суфи, който се осланя на разума е някакъв цирк.Защо ще е мистик, ако разчита на разума?

Няма такива суфии, които да формират убежденията си въз основа на акл, а не на накл.

Мда... Това добро ли е като въведение в тази тематика, между другото?

"Если здравый смысл покинул голову, назови ее хвостом."

(Руми)

Още суфи-притчи на този линкhttp://саморазвитие1.рф/Sufizm/Pritchi.php

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.