Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Доказателства за съществуване на духовния свят

Featured Replies

• Автор

Чакай сега... И да си неженен и да не работиш пак ще имаш емоции и привързаности.

Ако ти кажа, че познавам жена с три деца като последното е на 5 г, която работи и медитира по 3-4 часа на ден, без това да се отразява на работата и, както и на грижите за децата, ще ми повярваш ли? Разбира се, тя "краде" това време от съня си като става в 4:00 всяка сутрин и практикува до към 7:00, примерно. През уикендите успява да си намери допълнително време. Въпрос на желание и мотивация. Повечето хора прекарват свободното си време пред телевизора или нещо подобно с идеята да се "разтоварят" от напрежението. Това са часове, които могат да се посветят и на нещо по-различно и полезно, според мен.

Да, но исках да кажа, че когато не си женен, много по-лесно можеш да се занимаваш с такива практики и да не се привързваш.

Но ако си женен е съвсем друго.

.....

Тази жена, след като има три деца, не може да се освободи от привързаностите, колкото и да практикува. Ненапразно хората са ставали монаси и са бягали от светския живот.Буда, едва ли би бил това което е, ако беше останал да живее със семейството си. Същото се отнася и за още безброй източни гурута.

.....

Така че в случая не са важни толкова практиките, колкото действията извън практиките.

• Отговори 1,2k
  • Прегледи 88,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Не знам... Въпросът е не толкова дали споделя твоите възгледи, а дали ти създава пречки или не, според мен. Ако те подкрепя и не създава пречки, то няма значение дали е атеист или теист. От друга страна, може да споделя твоите възгледи и пак да ти създава пречки.

ами като ми прави дискомфорт защо ми е

имам приятел, който не застава нито на едната, нито на другата страна

нито аз пък му споделям за това, дето не го вълнува изобщо

но поне е толерантен и не ми вика като някои за какво ти е този кръст, за какво са ти тези икони....

• Автор

ами като ми прави дискомфорт защо ми е

имам приятел, който не застава нито на едната, нито на другата страна

нито аз пък му споделям за това, дето не го вълнува изобщо

но поне е толерантен и не ми вика като някои за какво ти е този кръст, за какво са ти тези икони....

Всъщност, наистина, за какво са ти кръстове на шията?Не че имам нещо против... само питам.

Редактирано от Aumi (преглед на промените)

Опрат ли нещата до тълкувание, всеки си ги нагажда според своите разбирания. Ако парите са натрупани "праведно", а са разходвани за недобра кауза... или обратния вариант - ако са натрупани по не съвсем праведен и легален път, но са изхарчени за благотворителност и добри каузи... Кой вариант къде ще се "категоризира"...

Когато  дойде  времето  за  равносметката  не  може  и  дума  да  става  за  компенсиране  -  плащаш  си  негативите  обезателно,  а  за  позитивното  -  подобни   изживявания! 

Веднъж  вече  писах,  за  филма  който  задължително  гледаме. Ако  искам  нещо  да  се  запомни  от  вас  колеги  е,  винаги  да  помните,  че  ще  дойде  време  когато  вие  ще  сте  другата  страна  и  ще  изпитате  болката  и  радостта  която  сте  причинили!

А и не е съвсем ясна формулировка от сорта на това как, ако самото материално благополучие може да се получи по естествен начин /напълно изключваме вариант с нечисти занимания/, как това може да стане при пълно изключване на желание за натрупването му, което може да се определи и като привързаност или алчност.

Под  материално  благополучие  разбирам  онази  достатъчност  която  ми  позволява  да  не  губя  достойнството  си. 

Не споря. Просто чета и гледам как една и съща черга всеки я дърпа съобразно това дали иска да са покрити раменете му или краката...

Да  така  е,  когато  мислим  за  себе  си  като  за  център  на  вселената!

Всъщност, наистина, за какво са ти кръстове на шията?Не че имам нещо против... само питам.

само един ми е

а другия е на стената

и двата са осветени

пазят от черните, много пазят

Да, но исках да кажа, че когато не си женен, много по-лесно можеш да се занимаваш с такива практики и да не се привързваш.

Но ако си женен е съвсем друго.

.....

Това  е  оправдание!  Никога  семейството  не  ми  е  пречило,  макар  и  не  винаги  да  е  разбирало  мотивите  за  определени  мои  постъпки!

Редактирано от октим (преглед на промените)

Сериозно? И как точно пазят?

не само че пазят, те ги и гонят

както вампирите ги гони чесъна - е същото е

• Автор

не само че пазят, те ги и гонят

както вампирите ги гони чесъна - е същото е

Кои са черните?

Когато  дойде  времето  за  равносметката  не  може  и  дума  да  става  за  компенсиране  -  плащаш  си  негативите  обезателно,  а  за  позитивното  -  подобни   изживявания! 

Разбрах. Благодаря. Напълно отговаря на възгледите ти, но исках да го прочета от теб.

Не става въпрос, че самото семейство пречи. Тук ставаше въпрос за Будизма. Там се казва, че за да се освободиш от Закона на причината и следствието, трябва да нямаш никакви привързаности и желания, защото те водят до нова Карма. А когато си семеен и имаш деца, няма как да си абсолютно непривързан...просто е невъзможно.

Ауми, няма как да разбереш нещо, докато го гледаш през твоя поглед. Много хора мислят като теб, защото не могат да разберат нещата така, както ги разбират практикуващите. Ето го и горния пример за Миларепа - вместо да си скубе косите и да се отдава на мъка, с която не би могъл да върне майка си, той намира смисъла в практикуването. А това, което повечето хора биха направили - да се отдадат на мъката от загубата на родителя си и внезапното откритие, че нещо от светът им се е отчупило, той го приема като загуба на време.

Докато се опитваш да разбереш чрез себе си, за себе си, вътре в себе си нещо, което не ти е близко до същността, без да се поставяш на мястото на другия, винаги ще допускаш тази грешка. И да разбереш нещо не означава да го приемеш и споделяш. Аз също не го приемам, но се опитвам да разбера.

Редактирано от Merryl (преглед на промените)

Кои са черните?

низшите души

тия дето не искат да отидат в светлината и при Бог

при нас тук пълзят по земята прилепени като черни сенки, така си ги представи

иначе са в междинното сиво ничие ниво - ако искате определение за Ад - е това е то

те се въртят в един омагьосан кръг много животи, не че няма и такива, които да поемат към Бог, но са малко

аз съм ги виждала много пъти, натресе ми ги един - та едвам се спасих

писаната и тя помага милата

:(

Не става въпрос, че самото семейство пречи. Тук ставаше въпрос за Будизма. Там се казва, че за да се освободиш от Закона на причината и следствието, трябва да нямаш никакви привързаности и желания, защото те водят до нова Карма. А когато си семеен и имаш деца, няма как да си абсолютно непривързан...просто е невъзможно.

Първо  трябва  да  сме  хора!!  ЧОВЕЦИ Какво  е  една  майка  непривързана  към  децата  си???? Какво  са  децата  които  не  са  признателни  към  родителите  си???  Майната  им  на  всички  духовности  щом  не  ни  правят   ЛИЧНОСТИ  от  които  майките  и  бащите  ни  да  се  гордеят,  а  и  ние  да  се  гордеем  с  предците  си!!

• Автор

низшите души

тия дето не искат да отидат в светлината и при Бог

при нас тук пълзят по земята прилепени като черни сенки, така си ги представи

иначе са в междинното сиво ничие ниво - ако искате определение за Ад - е това е то

те се въртят в един омагьосан кръг много животи, не че няма и такива, които да поемат към Бог, но са малко

аз съм ги виждала много пъти, натресе ми ги един - та едвам се спасих

писаната и тя помага милата

:(

Не се бой! Бог те пази и никакви "черни" не могат да ти навредят! ;)

Докато се опитваш да разбереш чрез себе си, за себе си, вътре в себе си нещо, което не ти е близко до същността, без да се поставяш на мястото на другия, винаги ще допускаш тази грешка. И да разбереш нещо не означава да го приемеш и споделяш. Аз също не го приемам, но се опитвам да разбера.

Всичко  е  въздух  под  налягане,  ако  не  се  опитваш  да  се  поставиш  на  мястото  на  другия!

Не се бой! Бог те пази и никакви "черни" не могат да ти навредят! ;)

е така е, даже и доказано

ама те са дадени и за изпитание също така

искат да те откъснат от Бог и от Светлината, искат да си при тях

те такива са, низши 

Прекалено си суеверна. Остави ги на мира, и те ще те оставят на мира. :)

това не е суеверие

това е истина, те съществуват

• Автор

това не е суеверие

Нека си съществуват. Какво ти пречат? Във вселената има място за всеки.

Има три коренни смущаващи емоции, наречени трите отрови като основната причина за страданието или за дукха.„

Тези три отрови са:

Невежество

Привързване

Отвращение

Ако  това  ме  прави  човек  приемам  ги  и  трите  кусура! На  този  свят  съм  не  да  бъда  нещо  по-различно  от  емоционална  личност,  горе  ще  ми  трябват  емоционални  спомени  за  да  се  боря  със  скуката!

• Автор

Ако  това  ме  прави  човек  приемам  ги  и  трите  кусура! На  този  свят  съм  не  да  бъда  нещо  по-различно  от  емоционална  личност,  горе  ще  ми  трябват  емоционални  спомени  за  да  се  боря  със  скуката!

Ние сме емоционални същества. Може на други планети, да има същества от друг вид, който не е подвластен на емоциите, но нашата природа е такава. И за да изпълняваш всички тези препоръки, трябва да вървиш против природата си.

Нека си съществуват. Какво ти пречат? Във вселената има място за всеки.

там е работата че те пречат, и в това се изразява "съществуването" им

това, че нещо ще се напише или че някой го е обяснил не означава че ще бъде "разбрано" от четящия. Това не е училище, нито са уроци, които трябва да се учат.

В думите на Иво горе има предварителна тенденция. Каква всъщност е основната им цел - едно поясняване. Целта е през думите през интелектуалността да се превърнат в изясняване и с това имат специфичен "успокоителен" за емоциите ефект, защото начертават една предварителна нова образна и обстоятелствена проекция - кое как е, какво е, защо е. Това се прави на тия общи думи, то няма и какво друго... 

И все пак тия думи, начертават една проекция - за слушащия или четящия ги. Проекция, в която опита е да се успокоят неговите вътрешни страхове, че нещо ще се промени, че нещо ще загуби от себе си. Неговата идентичност е обградена от защита, той има свое "досегашно" същестрвуване. През него се оглежда кой е той. Първото, което се случва някъде навътре е - "какво може да се запази, кое ще се изгуби".

Има си неща, на които всеки човек гради и подпира себе си. И неустойчивия човек е вкопчен за тях, именно заради залитането си. ... Допълнително навиците, инерцията, паметовите записи, характеровите особености... и още толкова много подробности в детайлите...

Толкова много неща се случват отвътре... че ми се струва доста оптимистични изказванията на СКЕПС, за "достатъчните" и нетрудните неща"... Но всеки ги казва от точката си на познание, разбиране, знание и представност.

Но в тия думи по-горе, ми е странен подхода на говорещия - относно емоциите. За значението, произхода, динамиката на емоциите, в човешкото битие - това е огромна тема. Така, поднесена горе е направо като за деца - точно както за обща и популярна аудитория като таргет. А нещата са много сложни, те са комплексни, преплетени. Всичко горе в тия думи изглежда просто - заради нуждата от поднасяне на опростена проекция през описание. Но така поднесено то не само е непълно, то е и подвеждащо

Не може да съществува едно човешко същество на определено ниво, без своите емоции. Емоционалността във всеки субект, ролята й, значението й... са като форма на лакмус за неговото ниво. Общите принципни положения по-горе - чрез "противоотрова"... както и чрез трансформиране, носят своите плюсове и минуси. За мен всичко това е въпрос, който е свързан с "вътрешното израстване". Подхода на Будизма е логичен, и естествен. Но според мен будизма си следва своите цели и предназначения. А в това има разминавания между собственото ми разбиране в тази точка и момент. Разбира се, будизма е шлайфан хиляди години, експериментиран и динамично изменящ според множество условия, типове, среда, определящи милиарди личности през вековете...

Редактирано от _ramus_ (преглед на промените)

• Автор

това, че нещо ще се напише или че някой го е обяснил не означава че ще бъде "разбрано" от четящия. Това не е училище, нито са уроци, които трябва да се учат.

В думите на Иво горе има предварителна тенденция. Каква всъщност е основната им цел - едно поясняване. Целта е през думите през интелектуалността да се превърнат в изясняване и с това имат специфичен "успокоителен" за емоциите ефект, защото начертават една предварителна нова образна и обстоятелствена проекция - кое как е, какво е, защо е. Това се прави на тия общи думи, то няма и какво друго... 

И все пак тия думи, начертават една проекция - за слушащия или четящия ги. Проекция, в която опита е да се успокоят неговите вътрешни страхове, че нещо ще се промени, че нещо ще загуби от себе си. Неговата идентичност е обградена от защита, той има свое "досегашно" същестрвуване. През него се оглежда кой е той. Първото, което се случва някъде навътре е - "какво може да се запази, кое ще се изгуби".

Има си неща, на които всеки човек гради и подпира себе си. И неустойчивия човек е вкопчен за тях, именно заради залитането си. ... Допълнително навиците, инерцията, паметовите записи, характеровите особености... и още толкова много подробности в детайлите...

Толкова много неща се случват отвътре... че ми се струва доста оптимистични изказванията на СКЕПС, за "достатъчните" и нетрудните неща"... Но всеки ги казва от точката си на познание, разбиране, знание и представност.

Както се вижда съм дала цитата, без никакви проекции и интепретации. И това не са думи на Иво, а само негов превод...ако не си забелязал!

Лекцията е изнесена в Сидни, Австралия, през 1999 година.

© Превод: И.Калушев

Редактирано от Aumi (преглед на промените)

това не е суеверие

Съществуват низши същества,освен това и духове, но най-лошото е че има енергийни вампири сред нас.  От духовете не се страхувам колкото от човешката злоба и завист.

Това не е училище, нито са уроци, които трябва да се учат.

Абсолютно грешно.

Тук ни е Училището.

Тук са ни и уроците.

Съществуват низши същества,освен това и духове, но най-лошото е че има енергийни вампири сред нас.  От духовете не се страхувам колкото от човешката злоба и завист.

Духовете не могат да ни навредят толкова, колкото енергийните вампири.

Разликата е много съществена - и двете така да ги наречем личности - се хранят с енергия.

И до тук е общото им.

Нали се сещаш кои остават по-силните.

Ето още и тук, в темата за енергийните вампири

http://www.kaldata.com/forums/topic/31757-%D1%81%D1%8A%D1%89%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D1%83%D0%B2%D0%B0%D1%82-%D0%BB%D0%B8-%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%B3%D0%B8%D0%B9%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B2%D0%B0%D0%BC%D0%BF%D0%B8%D1%80%D0%B8-%D1%81%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%B5%D0%B4-%D0%B2%D0%B0%D1%81/?hl=%2B%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%B3%D0%B8%D0%B9%D0%BD%D0%B8+%2B%D0%B2%D0%B0%D0%BC%D0%BF%D0%B8%D1%80%D0%B8

Абсолютно грешно.

Тук ни е Училището.

Тук са ни и уроците.

Има все още хора, които явно са още в първи клас и живота им се струва като на чин, с учители, уроци, класни, учебници, изпити и оценки. И тия думи също показват ясно че едновременно с "ученика" се изживява и "учителката", но във варианта на партийно събрание или неделно училище - крайната форма на категоричност в оценката ("абсолютно грешно") и кратките канонични твърдения, нетърпящи възражения....

На фона на това, вече коментара за енергийните вампири и духовете навява някои ученически въпроси от рода "Слона по-силен ли е от Кита" (като при "вампирите" и "духовете")?

От това става ясно и за "възрастта" и някои твърде ясни симптоми на остатъците от тийнерджърските бунтове, все още неизрастнати. 

Тросвания, контрата в реагирането, авторитарността, която се подава дори като крайната категоричност, а едновременно на това се реагира остро на същото, ако идва отвън... Да, точно като за Ученика и Училището, духовете и вампирите, черните, защитите... все от една и съща приказка. Сякаш някой дотолкова е потънал в поредния комикс, че още не знае, че стои на едни и същи картинки. Вярно - до възраст е, но все някога идва време да се дигнат очите от приказката да се погледне на света отвъд нея. Това дори в самите приказки е заложено - те имат начало, има развитие в тях, имат и край - дали щастлив или не толкова - но всяко нещо му е отредено да тече, да отминава и да идва друго...

Филмите са хубаво нещо. Може би единственото, което симулира живот. Единственото, което се изисква е Сънуващия ги да е потопен в тях без остатък (включително и на здрав разум)... И комиксовите герои и описанията на света сред тях, може да са много по-привлекателни - със своята простота, яснота, с Добрия и Лошите, черното и бялото... И все пак - е до възраст.

От друга страна е лесно да се вижда ясно вътре, във версията на "собствен филм", кое е точно "духовен свят" и колко голяма е бъркотията, настъпваща от еднаквите думички...

Редактирано от _ramus_ (преглед на промените)

Разгеле, още има възрастни хора, вярващи че в реалността има феи, фей, русалки, таласъми, вампири, гноми и не могат да излязат от детството си цял живот. Как ли ще обяснят AI на някой робот, когато най-после почната да се правят масово производство тия машинки за любителска употреба? Като някой бивш чиляк (пре)родил се в хардуера на джаджите ли? :)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.