Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Доказателства за съществуване на духовния свят

Featured Replies

И не само - великия предел в Дао, същността на Аллах в исляма, престолът на Бога в християнството, светът на еманацията в юдаизма и прочие, са все същата тази пустота и във всичките е познато прилагането на апофатиката.

Нищо от тия... нито едно от изброените.

Великия ПРЕДЕЛ в ДАОизма е качествено различно значение от "пустотата" която се визира сред пишман будистите на месния форум. Да обясня на колегата че "ДАО" не е принадлежност, нито е име на концепция. За философите измислители и размислители, си го слагат на концепциите с които се упражняват. ДАО - не е нито философска идея, нито хората, които за тях това идва от начина им на живот и отражение на света, са принадлежни към концепции.

Този маниер за свободна асоциативна интерпретация между качествено различни парадигми и описанията им, е характерен за натури, които не могат да се спрат никъде сред никоя концепция. Освен това - като приемат една от тях, после търсят същата и сред всички останали... И е налице този резултат.

Тук, има  доста представители, които съвсем произволно и волно си смесват каквито и да са елементи в различните описания на света. С тънката идея, че щом едната от тях е истина, то задължително всички са истина, и само думичките и понятията ще са различни... И понеже не са и сами, а това е групова потребност, явлението е станало направо нарицателно...

Особено е характерно за народните пишман философи. Пишман учени, теоретици и набедени за изследователи. Проблемът винаги е в избора на пристрастие към една водеща концепция, с която най-често индивида е възпитан и е възприел за базова. Последствие се навързват елементите на останалите описания и концепции, които априори според субекта, няма как да нямат общо и да не се доказват едни на други, особено на водещата, приета за основна. Така се получава явлението при което ВСИЧКИ КОНЦЕПЦИИ всъщност стават елементи на доказателство на първата от тях, с която субекта е идентифициран.

Въобще - игрите, които хората играят. Както и Хората, с които Игрите си играят. И все същото - пристрастието определя всичко, както и субекта го определя поради нуждата си от идентичност.

Редактирано от _ramus_ (преглед на промените)

• Отговори 1,2k
  • Прегледи 90,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Сега хората са много по-облагодетелствани от времето на университета Наланда, университета сега е навсякъде, въпросните учения ги има в интернет, има ги в книгите, може да се пътува свободно по целия свят за срещи с учители, понякога идват и тук. Праджня е медитация, тези които не медитират свободно могат да плюят по другите, без да имат никаква представа за какво иде реч, нито това да им носи полза, заклещени в матрицата на собственото си невежество.

Предварително се извинявам, ако въпросът ми е нетактичен. Добронамерен е, наистина чувствам нужда да знам, Защо медитираш? Защо някои хора медитират? Въобще какъв е смисъла на Пустотата?

• Автор

Предварително се извинявам, ако въпросът ми е нетактичен. Добронамерен е, наистина чувствам нужда да знам, Защо медитираш? Защо някои хора медитират? Въобще какъв е смисъла на Пустотата?

https://www.google.bg/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0CBwQFjAAahUKEwiqle2LtZfHAhVC_ywKHTzvDGA&url=https%3A%2F%2Feminempire.files.wordpress.com%2F2010%2F12%2Fmeditaciq.doc&ei=59_EVeqFA8L-swG83rOABg&usg=AFQjCNG1TgPjgjJKs7NEpPdAs62AduzAVg

....

Баце - преди време ти бях рекъл: фащай си Мантак Чия под ръка и бегай да мастурбираш по даоски.

Въпросите са си ОК, само не знам дали ще мога да ти отговоря адекватно. Медитацията е инструмент, трън с който се вади друг трън (грешна представа, която смятаме за реална) впита в съзнанието ни, която ни кара да постъпваме кофти с хората, животните и природата най-общо казано. Привързаността към Аз и Мое е причината за всички страдания. Светът ни погледнат през призмата на Дхарма (учението на Буда) няма същност, нито обектите в него, нито съзнанието. Това условно приетото съществуване, в което сме в момента, е единствения ни шанс, да постигнем отсъствието на вътрешно присъщо битие и пустата природа на реалността, живеейки в хармония с нея, осъзнавайки взаимосвързаността й, а не разглеждайки я като безспирен конфликт от противоположности, отразени в илюзорния ни Аз, който е обречен на заличаване по един или друг начин. Хубаво е да потърсиш и по-адекватен отговор, но за целта ще трябва да питаш някой по-напреднал, и ако се сетиш да споделиш тук.

.......

Мине не мине, с монотонната ти прозявка, която смяташ за някакво знание, можеш сал да лапаш мухи мой човек - бахта в специалиста по всичкология, който барем едно потребно и ползотворно изречение да не може да състави. Вярно е, че съм се интересувал само от Лао Дзъ по отношение на даоизма, ала баш пък на Мантак Чия тирикащинити да ми прилагаш, нема да стане. Фърчилник от безсмислия и глупоч - вземи поне се информирай на базисно ниво, че да си способен да кажеш нещо различно от плодовете на собственото си умопомрачение и невежество.

Редактирано от sound (преглед на промените)

• Автор

Благодаря, Ауми, много ти благодаря. Значи хората медитират за да изпаднат в екстаз.

Да, екстаз или блаженство.

мдааа, доста постничко... И доста духовно, особено духовно...

Пък и вече доста заприличва на акото от зеленото бебе. Да не сте ги учили тия в някой бардак - чак толкова общи елементи. :)

Да, екстаз или блаженство.

ДААААА, хората точно затова медитират...

Всъщност на такъв въпрос - това е възможно най-точния и съответствен отговор.

Уникално е..., баси колко се смях :)

Въпросите са си ОК, само не знам дали ще мога да ти отговоря адекватно. Медитацията е инструмент, трън с който се вади друг трън (грешна представа, която смятаме за реална) впита в съзнанието ни, която ни кара да постъпваме кофти с хората, животните и природата най-общо казано. Привързаността към Аз и Мое е причината за всички страдания. Светът ни погледнат през призмата на Дхарма (учението на Буда) няма същност, нито обектите в него, нито съзнанието. Това условно приетото съществуване, в което сме в момента, е единствения ни шанс, да постигнем отсъствието на вътрешно присъщо битие и пустата природа на реалността, живеейки в хармония с нея, осъзнавайки взаимосвързаността й, а не разглеждайки я като безспирен конфликт от противоположности, отразени в илюзорния ни Аз, който е обречен на заличаване по един или друг начин. Хубаво е да потърсиш и по-адекватен отговор, но за целта ще трябва да питаш някой по-напреднал, и ако се сетиш да споделиш тук.

Благодаря ти. Отговорът ми хареса. Четейки между редовете извякох за себе си това: Постигаш душевен мир, спокойствие, хармония с окъжаващата среда, и като следствие стваш по-добър човек. Обобщено с две думи: генерираш растеж на душата.

Глупости колкото искаш. Хората вярват в това в което им се иска да вярват.

• Автор

ДААААА, хората точно затова медитират...

Всъщност на такъв въпрос - това е възможно най-точния и съответствен отговор.

Уникално е..., баси колко се смях :)

Да, точно това е!  Уникално е да се освободиш от ума, от всички объркани мисли... Невероятно е да останеш без мисли...Ех, какво блаженство само... :)

Трябва по-често да пробваш, Рамус. :)

Е, чак пък да им се иска... Защо е толкова популярен тоя народен феномен - че цялата работа е винаги някой да поискал... какъв въобще мотиватор е това. Какво въобще е "искам", откъде да дойде, кое го движи, как се появява... Това не е за народа, добре, но толкова популярност, само защото е лесно смилаемо...

Духовното учение, което на мен ми харесва, учи че растеж на душата се генерира чрез служене, като под "служене" се разбира всякакъв вид дейност в помощ и в полза за хората и света, нашия свят. Но имайки пред вид, че медитирането прави човек по-добър, горе-долу същото е.

Да, точно това е!  Уникално е да се освободиш от ума, от всички объркани мисли... Невероятно е да останеш без мисли...Ех, какво блаженство само... :)

Трябва по-често да пробваш, Рамус. :)

ООО - да. тук пишещите са толкова... духовни. толкова практични, толкова... познаващи.

Няма нищо по-малоумно от това да си търсиш блаженство... и то през медитацията.

Освен това - на когото мислите са толкова объркани - да се освобождава от тях. Не че е възможно, но за разтягане на локуми - става

Да не говорим и друго - объркания човек прави мислите му объркани. А не е обратното. Като се освободиш от "обърканите мисли", после с оня, дето ги ражда, кво ще се промени? Освен да се изиграе на безмозъчен, като му се заглушат мислите в "блаженства". Пък това е само временно и напълно инстинктивно. И какво им е толкова на блаженствата, като са голи мозъчни химии. И търсенето на блаженства е просто израз на пристрастяване към тях, към изживяването, към ролята му да създава "празно" от мисли поле. А това е.... най-плоската патерица във вселената.

Тя и друга колежка разтягаше локумите за пеперудите и съзерцанията. Всички са толкова духовни тук, че направо онемявам пред такъв апломб на познания, поднесени като изживявания и всички са копи-пейст фантазии и миксове.

Както коментира един познат, прочитайки горните бисери, ако толкова е нужно блаженство - и качествения секс върши работа. А когато го няма... няма как с медитации да се компенсира.

• Автор

ООО - да. тук пишещите са толкова... духовни. толкова практични, толкова... познаващи.

Няма нищо по-малоумно от това да си търсиш блаженство... и то през медитацията.

Освен това - на когото мислите са толкова объркани - да се освобождава от тях. Не че е възможно, но за разтягане на локуми - става

Тя и друга колежка разтягаше локумите за пеперудите и съзерцанията. Всички са толкова духовни тук, че направо онемявам пред такъв апломб на познания, поднесени като изживявания.

Рамус, мисля, че твоите мисли са твърде много и се блъскат една в друга...така че, трябва по-често да освобождаваш ума си...чрез медитация и съзерцание... :D  :ski4:

Цитирам по смисъл: "Нека най-великият да бъде слуга", казал е Христос. Обясняват го така:

1. Че било смирение

2. Че било нов начин на лидерство т.е. Не да властва, а да служи

Но плюс горните две и най-важното е, че "служейки" човек генерира душевен растеж.

Рамус, мисля, че твоите мисли са твърде много и се блъскат една в друга...така че, трябва по-често да освобождаваш ума си...чрез медитация и съзерцание... :D  :ski4:

мдаааа - освободи напрежението... Тук колегата дори ме посъветва  нещо подобно - дори с книга в ръка (едната ръка) - естествено съвсем добронамерено... щото е духовен и мъдър... :)

Както вече казах, много народ, много веселба, много роли... циркът е пълен. Тази вечер е толкова забавно, ей хора. Благодаря за хумора и смеха. Много смях, от сърце.

• Автор

мдаааа - освободи напрежението... Тук колегата дори ме посъветва  нещо подобно - дори с книга в ръка (едната ръка) - естествено съвсем добронамерено... щото е духовен и мъдър... :)

Както вече казах, много народ, много веселба, много роли... циркът е пълен. Тази вечер е толкова забавно, ей хора. Благодаря за хумора и смеха. Много смях, от сърце.

Е, да, добре е човек да се посмее от време навреме.

Чудесно е, че си свалил сериозността от себе си и се смееш от сърце...което си е пак вид медитация. :whist:

Медитацията ни освобождава от излишните мисли и емоции... за да останат съществените мисли и чувства. Обаче тези последните може и да ги няма и с медитация няма да ги постигнем. Умът е инструмент, който ни помага да разберем света около нас и да си взаимодействаме с него. Бодхисатва излиза от нирвана за да помага на хората. Блаженството е отхварлено, а умът отново се превръща във верен помощник на волята за добро. Но и тези чиято воля е да останат в нирвана, няма да останат вечно в нея. Заслуженото блаженство е до края на настоящата манвантара. Мислейки си днес, че сме постигнали всичко, утре ще открием, че сме все още в началото. Така или иначе, който не владее ума до съвършенство до самадхи няма да достигне. Който не е пречистил чувствата си до краен предел - също. Който не познава законите на външния свят и принципите на вътрешния - също. Да отхвърлиш ума, който не владееш, е лесно. Да отхвърлиш любовта, която не изпитваш, е лесно. Да отхвърлиш истината, която не познаваш, е лесно.

Не забравяйте че всичко което кажете, дори и с най-добри чувства,  ще бъде изопачено  от чужд болен разум, и ще бъде използвано срещу вас.

Бог непроявен и проявен. Онова, което е и не е, извън и вътре в концепциите на субектите и не субектите.

Изначалната липса на себеприрода, която също няма себеприрода, която също няма себеприрода, която също няма себеприрода...............

Нямането на себеприрода, не е нямане на себеприрода и е нямане на себеприрода.

Редактирано от Реджеп Иведик (преглед на промените)

Пак е било интересно тук, пак яки ментални спаринги. Не мога да не отбележа само че, тук всичко се случва по някаква цикличност. Редуват се периоди на мълчание със периоди на активна "правене". Явно се натрупва някакво напрежение, което изпитва своята нужда да се "излее". Интересно е също че, с повишаването на напрежението се повишава и агресивността на изказа и налагането на мнението. На какво ли се дължи това? Дали не е от привързаност към точно това "налагане", което от своя страна е породено от самопреценката на индивида че "много ги разбира"? И просто автоматизирано си търси своята идентификация и потвърждение на своята правота. Това не е ли илюзията и заблудата в един Ум, за която говорим? Какъв е един Ум, след като не е разбрал сам какво прави и как, и най вече това как се отразява на средата? Даже не и невеж а по скоро, глупав.

Видях че и за медитация е ставало дума, не видях, _ramus_ saund, да са взели участие, всички знаем защо. Те не само не медитират, ами даже не знаят какво е това. По това си личи че, въпреки "огромните" им претенции, всичко е само интелектуално. А както някои тука знаем, няма истинско познание без опознаването на самите себе си. 

Медитацията не е блаженство нито наслада, тя е болка, огорчение и разочарование. Тя не е за хора който не са готови. Тя е много болезнен процес на "опъване" (противопоставяне) на самите себе си. Това е неприятно и отблъскващо, да се запознаем със себе си, истинската ни същност, защото това не е приятна гледка, разочарование от самият себе си, защото си такова ограничено и нищо не разбиращо, и незначително създание на фона на всичко, а до сега си се мислил и държал като център на вселената и бог. Голям срам от себе си в този момент на осъзнатост. 

Редактирано от konig (преглед на промените)

Цитирам по смисъл: "Нека най-великият да бъде слуга", казал е Христос. Обясняват го така:

1. Че било смирение

2. Че било нов начин на лидерство т.е. Не да властва, а да служи

Но плюс горните две и най-важното е, че "служейки" човек генерира душевен растеж.

И не само това. Още и властването е служене, и служенето е властване. Всичко е такова, каквото изглежда и не е такова, каквото изглежда.

Няма точка, която да е център на правата. И всички точки са център на правата. Когато една точка е център на правата, всички останали не са център на правата. Това е вярно и е грешно, но е вярно и грешно, че е вярно и грешно, и това е и не е пустотата.

Духовното учение, което на мен ми харесва, учи че растеж на душата се генерира чрез служене, като под "служене" се разбира всякакъв вид дейност в помощ и в полза за хората и света, нашия свят. Но имайки пред вид, че медитирането прави човек по-добър, горе-долу същото е.

Всеки служи по начин, който той разбира като служене. Някои разбират служенето като властване. Други служат на хората, като ги отърват от вещите им. Трети като ги отърват от живота им. Извинявам се за цинизма.

Пустотата има смисъл и няма смисъл. Смисълът е, че всеки мож да си живее както намери за добре, а може и да реши, че това, което до сега е мислел, че е добре, не е добре, и да продължи да живее, както намери за добре, само, че вече това, което е добре, не е добре и е добре, но и това е вярно и не е вярно.

Глупости колкото искаш. Хората вярват в това в което им се иска да вярват.

Декарт го е казал преди тебе. А кой знае още колко са го казали преди Декарт, вярващи и невярващи и всякакви.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.