Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Обсъждане на Истанбулската конвенция

Featured Replies

аз предлагам

пернишка конвенция

и референдум

за и против биенето на  жени

и да се приложи след това пернишката конвенция  ако резултата е против биенето

а тя е 

1 да не се бият жени

2 на иван сергеев д се изплатят по 10 милионa евра  за сметка на НПО-тата

и на всеки подкрепил  пернишката конвенция.

всеки който гласува против пернишката конвенция се обявява за  биенето на  жени и деца.

да ползвам и аз гербажииски похвати.

• Отговори 5,2k
  • Прегледи 319,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Джордж Сорос държи квота от 30% в групата, която ще прилага Истанбулската конвенция Сорос не е човек, а зъл демон!     

• Къде съм те кълнял бре мирко? Дал си линкче, дето сочи до пост на @Lumberman . Я се дръж малко по-успешно. Далеч си от всякакъв стимул за прогрес... Твоята цел тук е да подвеждаш хората!

• Това под спойлера отдавна съм го прочела и мисля, че ни заблуждават. В България никой никога не е дискриминирал различните, освен ако не са били автори на престъпления. Не е нужно да спомена

Публикувани изображения

Аз  съм против въвеждането на осми пол в тази пернишка конвенция, и смятам тази  инициатива за подъл еврогейски номер !  :lol6:

Сериозно казано :

https://clubz.bg/63427-urocite_ot_oleliqta_s_istanbulskata_konvenciq

Уроците от олелията

Трябва ли България да ратифицира Истанбулската конвенция?

58%
Да

38%
Не

4%
Не ме интересува

Общо гласували: 7823
аре бе //////.....
  напрово да питат  в лгтб там ше е 99% ДА и 1 % не само щото да са различни  от другите 99%
преди 1 час, Lumberman написа:

Нема начин, батка. Блокирането работи. И го препоръчвам. Колко пъти съм ти казвал да не се хабиш, че ти чета писаниците по изключение. Много по-прегледен става форума по този начин, а и трябва да те ласкае, понеже си единственият блокиран от мен потребител. Дори калансув не съм блокирал.

В момента с удоволствие си слушам американски джаз и поглеждам простотиите, които ръси Мирчо, за да се посмея.

Колкото до администраторите на сайта, и те са "на хранилката".Иначе в духа на правилата на форума щяха да предупредят Мирчо да не нарича с обидни имена президента на една държава.

иноТ, подписът е оригинален.

Обаче колко по-добре щеше да е да си намери истинска работа и да освободи всинца ни от присъствието си. Но пък гледам и че някои му се радват. Публична дискусия, какво да правиш?

И аз съм мислил да се позова на "някого много специален" в подписа си, ама пък толкова ли е заслужил вниманието ми - че и на тези, които ще ме четат? То добре, че е основно той, че ако бяха няколко такива да дебнат по цял ден във форума, то по-добре да си обираме крушите.

Spoiler

преди 1 час, Lumberman написа:

И аз съм мислил да се позова на "някого много специален" в подписа си, ама пък толкова ли е заслужил вниманието ми - че и на тези, които ще ме четат?

О , че той какви ли не гимнастики прави , и ника ми беше в подписа му  с някаква анимация за подигравка.. и какво ли не :) Разликата е че ти /все още / не си толкова болезнено обсебен колкото него :)

Не разбирам, след като сте се самоблокирали , пак аз съм ви в устата :)

преди 1 час, dedidi написа:

и поглеждам простотиите, които ръси Мирчо, за да се посмея.

За пернишката конвенция ли ? да , забавно е.

"Олелията" от статията, обаче не е .

Цитат

По-малко от месец продължи тази олелия. Започна с „Помощ! Въвеждат тайно трети пол!“. Премина през скорострелното решение на Министерския съвет, който предложи на парламента да ратифицира т.нар. Истанбулска конвенция. После третият пол не бе открит, но се появи „социален пол“. Някъде към третата седмица народът чу думата „джендър“, а от екрана му обясниха, че джендърът е едновременно хем извратен човек, хем цяла философия, хем коварен план на Запада за заличаване на клетата ни родина.

Някъде по това време забелязахме, че всъщност става дума за Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, но не му обърнахме много внимание на това насилие. Джендърът вече ни причакваше в дамските тоалетни на моловете, обявиха го за дяволско творение, а поповете започнаха да четат молитви срещу приемането на Конвенцията. Чухме „Анатема“ и на тая тема...

Шепа политици плахо защитаваха смисъла от приемането на този документ, докато други обявиха битката на живот и смърт. Третият пол съвсем изчезна, само телевизиите забравиха да си сменят надписа на екрана и лепяха на всеки разговор по темата етикета „Трети пол“.

.......

кампанията срещу Истанбулската конвенция е нагледен пример за ресурса, с който разполагат антизападните кръгове в България. Разбира се, че много хора имаха искрени страхове и откриха разминаване между някои елементи от Конвенцията и своя мироглед. Но нека не се лъжем – в основата на олелията стоеше добре структурирана кампания, чиято цел бе да разклати доверието на българите в Европа и да ги направи лесно податливи на антизападни послания. Еврегейове, гейропа и целия останал репертоар на фабриката за тролове в Санкт Петербург.

Александър Дугин ни го описа подробно в текста си „България е наша“ - недоверие, враг, заплаха, затваряне, без различия. Първи на амбразурата се хвърлиха говорители от т.нар. библиотекарски кръг. Последваха партии, които откриват кампанията си в Москва или пък получават готови законопроекти оттам. Разбира се, без съществуващите неясноти в документа и без мълчанието на управляващите, тази кампания нямаше да бъде толкова успешна.

преди 28 минути, miro20 написа:

"Олелията" от статията, обаче не е

може ли да те попитам, съпругата от мъжки физиологичен пол, изпълняващ функцията на социален женски пол
аве, като какъв или каква се явява в тая статия?
:no-no:

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Този въпрос сега ли "узря" да си го зададеш ? :)

И не, в статията не пише  за това, а изводи от олелията , част от която демонстрираш и ти.

преди 1 час, дръндю написа:

може ли да те попитам, съпругата от мъжки физиологичен пол, изпълняващ функцията на социален женски пол
аве, като какъв или каква се явява в тая статия?
:no-no:

То по-добре питай, ако в семейство на педеруги стане семеен скандал, чия страна ще защитава конвенцията!!! А ако са и цигани, БХК удариха джакпота!!! Хем ще са обвинители, хем защитници!!! А накрая държавата (сиреч ние редовите данъкоплатци) ще плати целия масраф!!! Приказка!!!

Редактирано от Джугашвили (преглед на промените)

Aз бих попитал жените: добре, държавата ще ви защитава от мъжа ви, а от държавата, кой ще ви защитава? Не е всичко обърнато с главата надолу? Аз мислех, че мъжа трябва да защитава жената (и децата), включително (и най-вече) от (нечистоплътните хора, които управляват) държавата.

А вече наистина, ако са двама мъже или две жени, или пък n на брой партньори от различен джендър, там нещата твърде много се комплицират и да му мислят онези, които са я забъркали кашата, както и тези, които са в нея. Аз бягам надалеко. Иначе е интересно какво би станало с едно общество от обратни и хора с всякакви сексуални отклонения, ако са само такива. Колко време биха издържали на реални заплахи? Какви поколения ще оставят? Имам чувството, че тия хора мислят с оная си работа. То вярно, че в днешно време с тия храни и химии хормоналните дисбаланси са често явление, обаче все още са човеци, нали, или и физически, психически и духовно се видоизменят!?

Редактирано от Lumberman (преглед на промените)

преди 12 минути, Lumberman написа:

Иначе е интересно какво би станало с едно общество от обратни и хора с всякакви сексуални отклонения, ако са само такива. Колко време биха издържали на реални заплахи? 

Гледай историята!!! Имаше една империя, която владееше кажи-речи целия свят и се беше отдала на сексуални вакханалии, перверзии и извращения!!! Къде е сега тази империя???

Редактирано от Джугашвили (преглед на промените)

ПЕрнишката кнвенция ли обсъждате толкова  екзалтирано, с толкова фантазия,  или истанбулската ? :)

А относно умрелите империи... скромното ми мнение че хора с отклонения  в половта идентичност винаги е имало,  навсякъде , и за съжаление, ще има и в бъдеще.

Човек се различава от животните по това че е човек преди всичко. Най е лесно да се определят някакви шериатски закони, стереотипи  и ограничения, на които вие очевидно сте големи фенове,  но това няма нищо общо със социалното цивилизовано общество .

Тук май някои комплексари си избиват комплексите като псуват гейовете и други подобни сексуални отклонения за да докажат колко са мъжествени. Какво ми влиза на мен например  в работата кой с кого спи и защо трябва да му гледам под завивките стига да не си натрапва предпочитанията все ми е тая. Това педеруги ми звучи почти токова укорително и обидно като комуняги . Вярно че и двете са си отклонения но нямам нищо против хората които ги имат стига да не ги демонстрират публично и да се опитват да ги налагат като норма.

Днес най сетне реших да прочета целия документ - не намирам нищо притеснително в него въпреки че според мен такова нещо е излишно след като има такава за защита правата на човека. Брюкселски бюрократични тъпотии - и сто да направят няма да бъдат защитени никакви права докато държавата не си застане на мястото и стриктно да се държи за спазване правата на гражданите и не на жените , малцинствата, различно сексуално ориентираните  и т.н - на всички граждани .

преди 15 минути, lsmurf написа:

. Брюкселски бюрократични тъпотии

няма нищо брюкселско

на боко са му дърпали ушите

да приеме конвецията

защо иначе ще си вкарва такъв невероятен автогол със задна ножица.

тва е моделът КОЙ

както се питаше КОЙ назначи пеефски 

сега трябва да питат " будните "  и красивате и умните студенчета КОЙ предложи истамбулската конвенция 

ама нещо се мълчи

защото  държавата   се задължава да прави разходи и евентуални  бъдещи дела

а в замяна нищо не пулучава срещу тая конвенция

може примерно да кажат ние я подписваме ама   ЕС да  ни дава по 100 милиарда на година.

примерно щото   на полицая да му се купят нови обуща нали ще трябва да  ходи по адреси за домашно насилие 

Редактирано от Yvan Sergeev (преглед на промените)

преди 2 часа, lsmurf написа:

Тук май някои комплексари си избиват комплексите като псуват гейовете и други подобни сексуални отклонения за да докажат колко са мъжествени. Какво ми влиза на мен например  в работата кой с кого спи и защо трябва да му гледам под завивките стига да не си натрапва предпочитанията все ми е тая. Това педеруги ми звучи почти токова укорително и обидно като комуняги . Вярно че и двете са си отклонения но нямам нищо против хората които ги имат стига да не ги демонстрират публично и да се опитват да ги налагат като норма.

Днес най сетне реших да прочета целия документ - не намирам нищо притеснително в него въпреки че според мен такова нещо е излишно след като има такава за защита правата на човека. Брюкселски бюрократични тъпотии - и сто да направят няма да бъдат защитени никакви права докато държавата не си застане на мястото и стриктно да се държи за спазване правата на гражданите и не на жените , малцинствата, различно сексуално ориентираните  и т.н - на всички граждани .

"Кампанията срещу Истанбулската конвенция е нагледен пример за ресурса, с който разполагат антизападните кръгове в България. Разбира се, че много хора имаха искрени страхове и откриха разминаване между някои елементи от Конвенцията и своя мироглед. Но нека не се лъжем – в основата на олелията стоеше добре структурирана кампания, чиято цел бе да разклати доверието на българите в Европа и да ги направи лесно податливи на антизападни послания. Еврегейове, гейропа и целия останал репертоар на фабриката за тролове в Санкт Петербург."

safe_image.php?d=AQDEuLQKDQCEQj5m&w=476&
По-малко от месец продължи тази олелия. Започна с „Помощ! Въвеждат тайно трети пол!“. Премина през скорострелното решение на Министерския…
преди 3 часа, Джугашвили написа:

Гледай историята!!! Имаше една империя, която владееше кажи-речи целия свят и се беше отдала на сексуални вакханалии, перверзии и извращения!!! Къде е сега тази империя???

Е, нали Хитлер е искал да я възстанови - Третия райх (Свещената Римска Империя), ама не му се е получило. Други казват, че ЕС е именно възраждането ѝ, а и като гледаш кой ходи да се кланя при Папата в Рим, според мен не са далеч от истината.

Брей, троловете се активизираха в темата, май усещат, че губят скорост в последно време. Не знам колко зле трябва да си, че да продължаваш да декларираш безрезервна подкрепа за документ, който е всичко друго, но не и това, за което го представят официалните му адвокати? Но нали трябва да се симулира противопоставяне на мнения и позиции?

Имам усещането че на следващите избори началниците на Боко ще го подменят с някакъв друг джендър-премиер, понеже не успява да прокара тихомълком джендър идеологията на шефовете си. Въпреки че той беше сложил за президент Плевльо, който много обичаше да целува когото хване, също като детко Юнкер.
Георги Марков каза в интервю в парлаента, че той не целувал Боко, а възсрастният Юнкер много целувал Боко. 
А премиерът на държавицата на Юнкер си има съпруг, а не съпруга.
Пък президентът на Франция си има за съпруга една бабка, друга не е била съгласна да му предостави алиби, защо няма нормален живот на мъж можещ да прави деца.
В Белгия също си имахме един италианец за премиер, който няма нито жена нито деца.
Беларуският диктатор му беше казал на един германски външен министър да си вземе жена и заживее нормален живот, щото оня и той джедърас.
Така е у Европата още от римско време, джендъраси са управлявали.
А защо католическите свещеници нямат право да се женят и също българските попове който искат някой ден да станат началници в синода, също нямат жени ?
Еми щото джендърастията е взела властта и в църквите.
И да не забравяме при комунягите как джендъристите бяха наложили на послушните им подлоги диктатори целуването уста в уста на Хоникер и Брежнев.
Бае Тошо изглежда че добре е обяснил на Боко, докато му е бил охрана, че трябва да приема да се подчинява на началниците си за всичко. Ако трябва да ги целува уста в уста както той се е целувал публично с Брежнев, или ако трябва да се подлага на Юнкер да го целува на воля, или пък да целува послушно ръка на всеки поп който няма жена, или пък да нарежда на жените му министърки да се забулват както мюсюлманки, за да угаждат на шефовете му, които са го пратили да преговаря при петролните кладенци.
Интересно е когато Меркел ( и тя нямаща деца ), като го праща Боко да посредничи при Ердогъз, там дали го водят на турска баня нашенецът послушковец да му показват техните джендър традиции, на техните султани имали си харем от момци.
Какви ли унижения е трябвало да приеме Боко за да не залее турчинът Боко с бежанци ?
Щото ако Ердогъз ги беше пуснал не през Гърция , а през България огромните потоци, Боко нямаше да е повече никога премиер, щото нямаше да има как да стане хем да угоди на началниците си джендър-масони и после някой нормален човек да гласува за него.
Според мен или Боко ще се прегърне със СерГей след резултатите от следващите избори, или излиза в пенсия и той и цялата му партия , също както стана с партията на царчето - НДСВ.
Няма да има мърдане бе Боко, или ще пристанеш на СерГей или свършено е с твоята политическа джендър-масонска кариера.
Гледайте само как джендър-масоните налагат джендър идеологията повсеместно. Снощи гледам по 1+1 - украинския тв канал, "Голос краини" и още на първата вечер излиза трансджендър-ка да пее. Била преди мъж, пък сега станала жена и столовете се обръщат по заповед и треньорите са задължени да се правят на толерантни към психично болният кандидат.
Ако не въвеждат и рекламират джендър идеологията в Украина, няма да ги ги приемат в ЕС никога, те така.
Ами Ленин, мислите ли че ако не е бил от джендър-масонската ложа, са щели западняците да го пуснат да премине в специален вагон през швабия за да отиде в Русия да прави революция там ?
И за Хитлер се знае че е бил извратеняк, даже се е самоубила една дето се е хванала на въдицата, че уж я е бил обичал. 
А джендър-за-българия беше наредила на един друг Бойко, да вземе интервю от един турски джендър живеещ в Париж, който писал роман с подробни описания на джендърастката обратна  полова ориентация на един турски султан и го пусна по Панорама.
Така се прави промиването на мозъци, действат си джендърите по основните медии и си налагат тяхната идеология. Щом като султанът си е таковал момци, съвсем закономерно е и турската партия на Доган да гласува в комисиите в парламента в подкрепа на Истанбулската конвенция. А тя е Истанбулска, защото там джендърастията си им е по наследство от поколения. Джендърастическият интернеционал е мощен охтопод, мощните му пипала стигат навсякъде и налагат джендър идеологията.
Джендър малцинството властва над мнозинството нормални хора, мъже и жени правещи деца.
И децата после трябва да гласуват на Евровизия за всеки израелец с брада обечен в женска рокля. А дали са гласували наистина, или джендър-масоните просто са манипулирали вота, това се сещайте сами.
А дали пък няма Боко да стане Бойка и се облече в рокля, само и само да може да остане на власт. Или ще ви сервират Рада дълбоката в ново амплоа с неговият чичо еврейн гей. Щото той Рада и той е от същото европейско джендър семейство, може пък да си го изберете.
Човекът си имал и алиби, някаква му се води за съпруга.

Spoiler

Цитат

Не, miro20, не пиша на теб, да не би така да си помислиш. Към всички други, но не и към теб, се обръщам, освен ако не е упоменато изрично.

Нито те питам, нито желая коментарите и "мненията" ти. За мен ти си като мъртъв! / Слагам го тука отдолу да не кажеш, че не съм те предупредил.

Приятелю , звучиш като някое бившо захвърлено гадже, дето реве и пише сърцераздирателни статуси у фейса , белким му обърнат внимание  :lol6:

Като оня другия ми фен Тони,  дето какви ли не подписи си слага, само и само да му обърна внимание . Не се ли поглеждате как изглеждате отстрани ?

мъка мъка....

преди 13 часа, lsmurf написа:

Тук май някои комплексари си избиват комплексите като псуват гейовете и други подобни сексуални отклонения за да докажат колко са мъжествени.

Да, то е очевидно. Но агресията ако не си забелязъл , не е само по тази тема.

преди 13 часа, lsmurf написа:

не намирам нищо притеснително в него въпреки че според мен такова нещо е излишно след като има такава за защита правата на човека. Брюкселски бюрократични тъпотии - и сто да направят няма да бъдат защитени никакви права докато държавата не си застане на мястото и стриктно да се държи за спазване правата на гражданите и не на жените , малцинствата, различно сексуално ориентираните  и т.н - на всички граждани

Ами не са достатъчни очевидно. Аз поне си го обяснявам тази ратификация като ангажимент на държавата да изгради допълителни структури, финанси, бюджет, с цел да изпълни и това , което е по нашето законодателство СЪЩО .

Примерно назначени повече психолози, повече общежития за пострадали , повече  ресурси за контрол на накзааните , и т.н и т.н.

И да изравни законодателството със общи  принципи , за да няа разлики. Например  за едно и също деяние педофил да лежи 10 г на запад , а тук условно.

Или за пребита жена - там затвор, тука глоба или подписка.

преди 1 час, Белгиеца написа:

щото оня и той джедърас

Това ми хареса. Усещам как този термин ще влезе в масова употреба скоро :).

Снощи гледам по 1+1 - украинския тв канал, "Голос краини" и още на първата вечер излиза трансджендър-ка да пее. Била преди мъж, пък сега станала жена и столовете се обръщат по заповед и треньорите са задължени да се правят на толерантни към психично болният кандидат.

Ти си бил пълен с бисери. Честно да ти кажа, стените от текст, които пускаш, обикновенно ми убиват желанието за четене, но като подхванеш истинска тема, явно си заслужаваш четенето.

Или ще ви сервират Рада дълбоката в ново амплоа с неговият чичо еврейн гей

Това за чичкото еврей не го бях чувал, но не ме и учудва. Иначе Рада упорито се опитва да си изчисти хомо амплоата по медиите, дори използва вулгаризми за да се покаже колко е нормален мъж. Чак ми става жал и дори съм склонен да му вярвам, че може и да е нормален. Обаче си е избрал такова политическо пространство, дето е като SMS-ите на Бойка - "няма мърдане, приема". Той е вече политически труп, но такива пишмат мачовци, иначе с прякори като "брашненият чувал", по успешно успяват да лъжат народа. Едва ли за някой има съмнение, че ГЕРБ е същият политически проект като НДСВ, просто си изиграха фигурите по-хитро и не пристанаха на Доган, за това и са още на власт.

църквата е против щото ще трябва жена да може да стане патриарх......  и тнт....  или пък джендерс

Не съм чела Истанбулската конвенция,  ще чакам да излезе премиерата.

преди 2 часа, Белгиеца написа:

.........

И после, като рече човек, че политиците са със сексуални проблеми и комплекси, има хора не им се вярва. Това да си политик е най- извратеното от всички джендъри.

преди 38 минути, Амели написа:

Не съм чела Истанбулската конвенция,  ще чакам да излезе премиерата.

оoooo сиренче, къде се губиш

ще ти я разкажа на ушенце.:mark:

• Автор

Потресаващи примери от Западна Европа за двойните стандарти на джендъра

Цитат
Казвам се Таня, на 23 г. съм и тази година ще завърша лингвистика в Университета в Глазгоу. Работя почасово като устен преводач с български/английски (public service interpreter) в една агенция. Преди бях редактор на новините за студентската телевизия (https://gust.tv/cast-and-crew/tanya-zhekova/), пишех и за разни издания (One Europe, Glasgow Guardian) Знам, че темата за Истанбулската конвенция е може би вече твърде изчерпана, но тъй като засега живея и работя в чужбина и съм се сблъсквала с определени случаи както лично, така и чрез медиите тук, ми се стори полезно да обобщя някои неща, които може би не са съвсем познати в България и са свързани с проблема около приемането й.
Spoiler

Защо някой би бил против конвенция, която твърди, че се бори срещу насилието над жени и защо понятията „джендър“ и „социална конструкция“ будят такива притеснения?

„Джендър“ проблематиката, която вече години тресе западните постмодерни общества, в България беше просто екзотичен термин, споменаван помпозно от носители на експертиза и от цветната палитра НПО-та, борещи се за равенство и социална справедливост. Дебатът около конвенцията обаче сблъска и обикновените граждани с непознати досега философии и понятия. Те произлизат от течения, чужди на българското общество, които предизвикват известни страхове и притеснения за бъдещата насока на страната. 

Затова нека видим какво се случва в държавите, в които тези движения са в разцвета си.

Постмодерен феминизъм. Участничките в това движение се борят по цяла гама от много важни въпроси, като например начина, по който мъжете седят в метрото и носенето на бурка като символ на женска еманципация. Въпреки че представляват малък процент от населението, най-радикалните между тях изглежда оказват огромно влияние върху основните медии и дори законодателство в много западни страни. 

През ноември миналата година в Швеция мъж бе осъден на 10 г. затвор за изнасилване, въпреки че никога не се е срещал с жертвите си на живо. Самото шведско законодателство използва феминистката идея за revoking consent, т.е. "отмяна на съгласието“. Според феминистки групи съгласието може да бъде отменено по всяко време, дори и по време на самия акт или след приключването му. През декември 2017 г. Швеция внесе проектозакон, който разширява още повече дефиницията за съгласие, изисквайки то да е „изрично“. 

Самата Истанбулска конвенция изброява множество проявления на насилие, невключващи физически контакт и без ясна дефиниция (чл.33, 34, 36b и 40 – „нежелано вербално или невербално поведение“), и подписалите страни се задължават да ги криминализират. Съответно множество наглед невинни действия могат да бъдат възприети като насилие. 

Конвенцията още във въведението си твърди, че жените са „исторически принудени да бъдат в подчинена позиция“ и са масово жертви на насилие, включително принудителни бракове, осакатяване на гениталиите и „престъпления на честта“. Да припомним, че тя се предлага от Съвета на Европа и се подписва от европейски държави, където подобни традиции не съществуват. 

Истина е, че с имигрантските и бежански вълни към Западна Европа и в частност Германия, жестоки обичаи като осакатяване на гениталиите на жените действително са привнесени и се практикуват все по-масово. Но каква е практическата реалност при борбата с подобни престъпления в имигрантските общности?

Двойни стандарти. През 2014 г. серия репортажи на Андрю Норфолк разкриват, че в британския град Ротерхам са изнасилени повече от 1400 момичета на възраст между 11 и 16 години. Престъпленията са извършени в период от 15 години и местната власт и полиция са били наясно със случаите, но умишлено са потулвали и игнорирали оплакванията, тъй като извършителите са от пакистански произход и е имало страх от обвинения в расизъм.

Упорството на Норфолк дава резултат и националните власти организират допитвания, които  довеждат до присъди за извършителите. Това обаче изглежда не променя атмосферата на страх и войнствена политическа коректност. Случаят не получава подобаващо внимание от страна на медиите (със сигурност много по-малко от скорошните недоказани обвинения в Холивуд) и либералните издания упорито отричат ролята на страха от расизъм. В същото време депутатката от лейбъристката партия Наз Шах пише в Туитър: „Тези момичета от Ротерхам и всички други места трябва да си затворят устите. В името на многообразието (diversity)”. След публичното възмущение и искания за оставка, тя изтрива поста си. BBC пък пита зрителите си в Туитър дали репортажът им за Ротерхам е бил „расистки“.

Всеки, който е живял в Западна Европа, е наясно със специалните протекции на които се радват имигрантски и малцинствени групи, особено що се отнася до „културни различия“. Тези въпроси естествено не са споменати в конвенцията и не е ясно как точно тя ще се съчетае с политиките на мултикултурни протекции и дали действително важи еднакво за всички.

От нестереотипни роли до „джендър“ флуидност. Мнозина споделиха страховете си, че конвенцията ще нормализира и институционализира нова категория пол, т.нар. „трети пол“, а други заклеймиха тези безпокойства като назадничави и несъстоятелни, тъй като официално предмет на текста е борбата с насилието. В текста уверено се твърди, че изкореняването на „закостенели“ възприятия и стереотипи, касаещи ролите на пола е адекватна стъпка към намаляване на проявите на насилие към жени. Така например, член 14 от конвенцията задължава включването на учебни материали по „нестереотипни полови роли“ в „задължителната училищна програма и всички нива на образование в страната“; Член 3 определя пола като „социално конструирани роли“; Член 12, т.4 предвижда мерки за изкореняването на нрави, традиции и „стереотипните роли на мъжете и жените в обществото“. 

„Джендър“ образователни методики, съчетани с иновативно сексуално образование, от години се прилагат в някои западни общества. Така например в Швеция съществуват детски заведения като Егалия, където възпитатели и деца вместо „тя” и „той” трябва да използват неутралното в шведския език местоимение „hen“.  Неотдавна Vice показаха ежедневието на едно полово неутрално семейство,  където социалните роли на пола и вкъщи, и в детската градина варират независимо от биологичния пол. Мика например е дете, чийто биологичен пол е мъжки, но чиято социална роля може да бъде различна всеки ден. Единият от родителите на Мика е Дейл – той е интерсексуален и бива наричан Mapa (съчетание от Mum /мама/и Papa /татко/). Дейл насърчава децата си всекидневно да експериментират със своя „джендър“ и счита, че несигурността и безпокойството, произтичащи от това, са незначителна цена за постигането на истински социален прогрес. Нещо повече – той твърди, че дори този метод на възпитание да нарани психическото здраве на детето, то си го „заслужава“, тъй като е родено с привилегии – бяла кожа, в богата държава с висок стандарт. Джендър мейнстриймингът в страни в Европа се осъществява също и посредством включващо сексуално образование – например съгласно препоръките на немския Федерален Център за Здравно Образование.  От години в сила в Германия, документът насърчава методи, които разкриват на деца до четири години „правото им да се изследват половата си идентичност“, а при тези до 12 години -  „полова ориентация, разновидностите при сексуалното поведение, разлики между полова идентичност и биологичен пол“, и „удоволствие, мастурбация и оргазъм“. 

Подобни „образователни“ инициативи са довели до бум на т. нар. състояние на gender dysphoria сред тинейджъри и малки деца (на български може да се преведе като обърканост или неопределеност по отношение на пола). Извършват се операции на деца в много ранна възраст – наскоро в Австралия има случай с операция на четиригодишно дете.  Във Великобритания и САЩ масово се основават клиники за смяна на пола за непълнолетни. Към момента в Кралството има 8 такива. В периода 2016-2017 повече от 2000 деца са посетили тези клиники – или около 50 всяка седмица. В сравнение с данните от 2009 г. има увеличение от 2500 процента.

Британското правителство е обявило, че от 2019 г. ще има задължителни часове по сексуално образование, включващи транссексуалност и полова идентичност във всички основни и средни училища. Родителите няма да имат право да откажат участие на децата си в тези часове. Тези, които са против транссексуални идеологии, рискуват децата им да бъдат отнети от социалните служби.

Норвежката служба Barnevernet е известна с честото отнемане на деца от семействата им. Най-фрапантният случай е от 2015 г., когато румънското семейство Бонариу губи петте си деца (най-малкото от които е бебе на три месеца) заради „християнска индоктринация“. Това не е първият подобен случай

Университетско проучване в самата Швеция показва ясно, че хората, претърпели операция за смяна на пола, са в много по-висок риск от опити за самоубийство и психични проблеми. Друго проучване от Университета в Калифорния пък установява, че няма съществена разлика между претърпели и не претърпели операция по отношение на опитите за самоубийства и психични проблеми – всички са в много висок риск, достигащ 90% и повече. Т.е. всички полово неориентирани хора страдат в много по-голяма степен от психични проблеми и имат суицидни мисли. 

Може би някой ще каже, че примерите, дадени тук са твърде крайни. За съжаление обаче, това не са единични случаи и тенденцията е проблемите да се задълбочават. Национални и транснационални организации лобират за все по-агресивното налагане на „джендър“ идеологии и повечето се замаскират зад идеята за човешки права и защита на дадени групи. 

Усиленият обществен дебат по темата е положителен знак, защото българското общество ще трябва да се сблъсква все по-често с този въпрос. Добре е да помислим не само дали искаме да подпишем тази конвенция, но и какво следва след нея.

---
Където е цитирана конвенцията, преводът е на автора от оригиналния английски текст. 

Много интересна и полезна статия!

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.