Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Будизъм /за любопитните/

Featured Replies

преди 6 часа, dagpo19 написа:

Инак за какво му е тази информация? Реферат ли ще пише или ще провежда научно изследване?

Че какво значение има за теб? Както в случая сега - един текст, дали е лично твой или ти е преподаден, но факта е, че имаш задръжки относно разкриването му т.е. моля те, не отричай очеизвадното криене: да не го разпространяваме, да не питаме за него, ако няма да практикуваме дхарма .... това какво е?! Ти нито си ангажиран с отправени въпроси, нито с практиката на някой т.е. никой с нищо не те натоварва, защо тогава тези условия? Говорим само за текст, не за преподаване от твоя страна, така че не разбирам какъв е проблема да бъде общодостъпен.

• Отговори 16k
  • Прегледи 893,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Нел, ти предполагаш, че аз съм сигурен в нещо, това са твои идеи и представи. Аз пиша в тази тема с образователна цел, темата е за будизъм. Ученията са различни. Това е чудесно. Различните учени

• Не тук, Рам. Дискусията се превърна в някаква безмислено пустословие и надприказване.   Несъмнено... Значи, то всеки претендира, че мненията му са лични и неповлияни, но такива мнения няма. Най-мал

• Това е напълно невъзможно. Просто не разбираш какво се твърди. Става дума за това, че не е възможно да изпитваш две противополжни ментални състояния в един и същ момент на съзнанието, който трае нанос

Публикувани изображения

току-що, insec написа:

Че какво значение има за теб? Както в случая сега - един текст, дали е лично твой или ти е преподаден, но факта е, че имаш задръжки относно разкриването му т.е. моля те, не отричай очеизвадното криене: да не го разпространяваме, да не питаме за него, ако няма да практикуваме дхарма .... това какво е?! Ти нито си ангажиран с отправени въпроси, нито с практиката на някой т.е. никой с нищо не те натоварва, защо тогава тези условия? Говорим само за текст, не за преподаване от твоя страна, така че не разбирам какъв е проблема да бъде общодостъпен.

Един човек поиска текста. Един, който има намерение да практикува. В текста няма нищо тайно. Съдържа различни молитви като тази за вземане на убежище, седемклонната молитва на Самантабхадра, бодисатва обета от Бодичаряаватара на Шантидева, посвещаване на заслугата и т.н. и някои пояснения как да се правят. Това не виждам какъв смисъл има да се споделя с хора, които няма да го ползват.

преди 1 час, mamarmela написа:

Ти обаче, наистина се мислиш за голямата работа. Всички сме абсолютно начинаещи, и всеки който се е помислил за нещо повече, е заблуден. Както ти в случая, ако е уйт и се занимава с тези неща, айде нормално е жените обичат по шарени те неща.

Ама ти, ти защо? 

Мислиш че ти монго високо нивото ли? Защото с тези глупости, не може да се занимава един осъзнал се човек, най малко. Имам предвид, аурите, енергиите и подни, не само интелектуалните ти шпагатти. 

Защото даже като ги говориш тези неща, не си даваш сметка, че са написаното от хора, които са постигнали просветление. И са в съвсем друг контекст, за който въобще може да си плмили някой. Те имат право да ги говорят. Ама ти, от къде на къде си дал убеждението на себе си че, въобще от тези работи нещо разбираш? Няма от къде да знеш, само фантазии. Затова знам нивото. Уйт поне си каза, какво не прави и защо, има повече доблест от теб и шунаята, които лицемерничите тук, с митове за медитация. 

Нали ти гледам измислените скалъпени глупости. Осен заучените фрази с шунаята, които толкова умело вече сте си разработили, нищо, същите от самото начало. Само, абсолютно безплодна активност. Нищо друго. Казвам ти да си знаеш, защо и ти много обичаш да де правиш на много разбиращ. Без сам да знаеш, какъв си, и от къде си. Аре стига стойки и чалъми. 

Като ония другия, който само да чуе "няма мен" и дава лайкове от отвъдното. Какъв смешен индивид само. Въобще една схема не му се получава, толкова постен. 

И тук става въпрос за това, какво говорите, а както гледам и какво правите и как. Уфффф.. Малее...! За пример. 😂😂😂

Погледни се как реагираш на една съвсем основателна констатация. Ама иначе си "будист" и "медитатор" (баси и измислената дума). 

И само претенции за писане по темата. Погледни си глупостите и ще видиш, че ти се придържаш към темата най-малко от всички останали.  

Дейвид Гилмор изпълнява романс от "Ловци на бисери" на Жорж Бизе. Предполагам, че Рамус ще оцени това. 

Ти обаче, наистина се мислиш за голямата работа. Всички сме абсолютно начинаещи, и всеки който се е помислил за нещо повече, е заблуден. Както ти в случая, ако е уйт и се занимава с тези неща, айде нормално е жените обичат по шарени те неща.

Как реши, че "наистина" се мисля за голямата работа. Всичко прочетено изопачаваш до неузнаваемост. Иначе си признава, че си начинаещ, но и това признание не струва, защото е само думи без покритие. 

Само, абсолютно безплодна активност. Нищо друго. Казвам ти да си знаеш, защо и ти много обичаш да де правиш на много разбиращ. Без сам да знаеш, какъв си, и от къде си. Аре стига стойки и чалъми. 

Аха, ами добре, вече ще знам, щом е толкова важно за теб. Показа вече как възприемаш участието ми в темата. Само не разбрах какво ще направиш ако не го променя. Ще продължаваш с констатациитв си? Ами ок. Настойчивостта може да е полезно качество и аз се радвам, че волно или не, ти помагам да я развиеш. 

преди 28 минути, dagpo19 написа:

Това не виждам какъв смисъл има да се споделя с хора, които няма да го ползват.

Никога не се знае и никой не знае - нито онзи, който дава, нито онзи, който взема. Това са моментни положения. Днес практикуващия будист, утре може да се откаже будизма - няма никаква гаранция, че един път будист завинаги будист; нито че днес отричащия будизма, утре няма да се въвлече в изучаване на дхарма.

Дано ме разбираш правилно - не те кандардисвам да ми пратиш текста, макар да нямам намерение да практикувам дхарма; това, което ме интересува са мотивите, да се крие информация, а мотивите, които ти ми посочваш са несериозни и несъстоятелни: кой, какво щял да прави с тази информация .... ми да прави каквото си иска, негова си работа.

преди 6 часа, witness написа:

тънкото ниво на зависимост от гледна точка на Мадхямака-Прасангика,

айде без раздувки. И реферат да е -... е просто реферат. Просто написано. Просто - прочетено от някого. Поредното.

Стига с тия раздувки някой да говори за гледни точки... Щото написано не може да има гледна точка - щото няма кой да ГЛЕДА, ако написаното не е прочетено от някого. Написаните думички не могат да гледат, следователно не могат да имат и "точки".

Обаче написаното става някой да се крие зад него. Ти имаш ли ник, с който изписваш някакви думички? Това място на изразяване с нечий ник ли е? Дали определена концепция става да е 'гледна точка' или става да е такава на някого, който приема определена концепция. Ако го няма НЯКОЙ - гледна точка има ли? А ако я няма концепцията - ще има ли гледна точка?

Е това е - пет пари не давам за концепции, каквито и да са. Щото може да са каквито и да са и всеки си намира да се крие сред тях. Но смешното е когато някой се крие, но понеже имало концепция, според нея - него го нямало и той бил плод на илюзия... защото ... нещо си - според концепцията.

А ако няма кой да я приеме - има ли концепция и за да стане негова гледна точка. И да не е негова - да става да се папагали по форуми и да се ползва за лични цели за бълбукане (упс - няма лични цели, защото личността била илюзорна пък и целите - не съществували самостоятелно). Но не виждам нищо илюзорно освен няколко изгубени сред илюзорността си, никове и автори зад тях, които твърдели (не от свое име, въпреки че това е илюзия).

Но пък - да върви бълбукането.

преди 40 минути, insec написа:

Това са моментни положения.

така са и нечии фантасмагории. Няма никакво значение кой дали, кога и какво "щял да стане". Има значение - сега.

Има някой - който се е посветил. Дали са му нещо. Имало е условие да се случи - той го е изпълнил.

Вие - бълбукащите какво точно "изпълнихте" - щото отново се пише че е налице УСЛОВИЕ, и то - заради целесъобразност. Нали все пак става въпрос за ПРАКТИЧЕСКА СТОЙНОСТ.

Но не - вие екзистенцирате с ясната идея че всичко може да е наготово, че е длъжен някой, да дава, като че това е битак без пари. Абе ти що пък да не го напишеш, пък некви "стойности"... аде сега...

Иначе пък - ми нищо не се знае, може и будисти да станем. Може... ма надали. И какво значение би имало някакво си "бъдеще". То "бъдещето" така и така... А парадокса е - че всеки си измисля дори "настоящето си", какво остава за някакво си "бъдеще".

Аз не бих дал каквото и да е, на някого, който дори няма лице да ми се покаже, няма отговорност, която да поеме, няма нужното, с което да "получи". И това е най-малкото.

преди 6 минути, _ramus_ написа:

... всичко ....

А е нещастно недоразумение на природата, какво е това "всичко"? , всичко на всичко един текст. Длъжен бил - според кого, освен теб? Ако зора е пари, па да каже, че иде реч за пари или какво - така ще се наруши нечия възвишена аура ли, що ли? Абдал със абдал - не се опитвай да отговаряш на въпроси, които не съм отправил към теб; нито съм те питал, нито мнението ти съм искал, щото те на, сал палячовщини от теб, едно с едно нема.

преди 8 минути, insec написа:

Ако зора е пари,

е заради това си арогантен, щото си безхаберен. Щото си и глупав, и думичките са ти глупави, автоматични и заучени. Щото "недо-раз-умение" и "природа" - не си в състояние да осмислиш че не вървят заедно и си караш като че си в кенефа.

То простащината вече отдавна не се и крие, но пък намерила да играе на благи игри. Пък не й стиска.

Дадено наготово - никога не предава 'стойността' която има. Това се отнася до всички деца. Затова и толкова готованци и безхаберници.

преди 4 минути, _ramus_ написа:

....

Е как да не вървят, като ти си живия пример - тотален сдуханяк, който нито разбира какво се пита, нито разбира какво отговаря. Плещи си там некви тъпотии и си вярва, че е пич от класа - сдуховна класа. Та ай ако обичаш, пък и да не обичаш, си затваряй плювалника и не се намесвай в разговор, в който не си поканен, и не можеш да разбереш - не щото е много сложен, а щото ти си ужасно прост.

преди 3 часа, insec написа:

Рамус е отговорил вместо мен. Напълно съм съгласен с това, което казва. Няма смисъл да го повтарям.

Ще добавя само следното в отговор на написаното от теб:

преди 2 часа, insec написа:

Ако зора е пари, па да каже, че иде реч за пари или какво

Не става дума за пари, а за време, както и за уважение не просто към Дхарма, а към себе си. Два дена ми отне да сглобя този текст от 11 страници и да напиша инструкции как да се практикува. Правих това в свободното си време, което е крайно ограничено. Можех да правя значително по-интересни за мен неща, но поех ангажимент и го изпълних толкова добре колкото можах. Инвестирах време. Затова и поставих условие, който има интерес да поеме ангажимент да практикува, т.е. да инвестира време. Съвсем просто е.

преди 3 часа, insec написа:

Това са моментни положения. 

За теб.

За мен е безхаберно отношение човек да се заеме с нещо, а после да го зареже, щото нещо друго му се е видяло по-атрактивно. Така човек може да пропилее целия си живот. Духовният път не е като да пазаруваме в супермаркет.

Ще цитирам откъс от една песен на Миларепа, който той изпява, когато гърнето (единствения съд, който притежава и в което си вари коприва) се счупва:

В един и същ момент имах гърне и нямах гърне. 

Този пример демонстрира закона за непостоянството.

По-точно, показва човешкото състояние.

Щом е така, аз, Миларепа ще медитирам, без да се разсейвам.

Скъпоценното гърне, което съдържаше моето богатство, стана мой учител в мига, в който се счупи.

Този пример за вроденото непостоянство на нещата е велико чудо.

преди 29 минути, dagpo19 написа:

да се заеме с нещо, а после да го зареже,

това означава че не се е заел с нищо. И не се е заемал с нищо.

Затова се плещят глупости по форуми и се играе на 'много съм отворен пък останалите сте сдуханяци'.

Вече е повторяем модел манифестацията на арогантна агресивна простотия, която показва колко дълбоко в блатото си живеят блатните тролчета и играят на играта "глей мъ къв съм огнен дракон, мъдрец, умник и правяч на квот си поискам. Само да го поискам и не ми съ пречкайте и ми го давайте, щот ся шса ядосъм."

Това си е норма за няколко нахакани духовни разбирачи, един от друг по-наперени. От байганювци, през мадхямици, просветлени, медитатори, философи и мъдреци... няма толкова нахакани образи, няма толкова проникновени и вникнали, толкова умни... папагали.  Така  - сред форуми и сами пред монитора.

Това е всяка тема, всеки раздел, но най-много "ходи" на "будисти" и духовни разбирачи, щото да се плямпа за русофоби/фили, футбол, секс и политика си е моабет за маса в кръчма или с гости удома. Изглежда че за същото е и некъв там будизъм. С некви там техники и медитации...

преди 14 минути, _ramus_ написа:

това означава че не се е заел с нищо. И не се е заемал с нищо.

Да, но няма смисъл да осъждаме хора, които имат подобно поведение и отношение. Те толкова могат. Преди много години един от моите учители ми каза: "Всеки прави толкова, колкото може." Тогава изобщо не разбрах какво казва. Сега започвам да разбирам за какво става дума. Патето не се превръща в лебед, както е в приказката.

преди 39 минути, dagpo19 написа:

Два дена ми отне да сглобя този текст от 11 страници и да напиша инструкции как да се практикува. Правих това в свободното си време, което е крайно ограничено. Можех да правя значително по-интересни за мен неща, но поех ангажимент и го изпълних толкова добре колкото можах. Инвестирах време.

Добре, че Рамус ми отговори това - нали не съм те питал, защо го подкрепяш, така че ...... плс.

Благодарско за отговора!

преди 1 минута, insec написа:

нали не съм те питал, защо го подкрепяш

Аз не го подкрепям. Рамус е човек, който не познаваш. Рамус работи със себе си, със своите нагласи, концепции и емоции постоянно. Респект, за което. 

За да разберем какво пише Рамус или друг, то трябва да спрем да се взимаме на сериозно. 

преди 2 минути, dagpo19 написа:

....то трябва да спрем да се взимаме на сериозно. 

Дано!

преди 2 часа, insec написа:

Дано!

... ма надали!

Щото не е само до дуене по форуми, плещене на заучени думички и перчене пред монитора - като огледало.

на ‎27‎.‎2‎.‎2020‎ г. в 9:59, mamarmela написа:

Как не те е срам просто?

Тоя образ няма свян. Такъв си е. Нарцис от всякъде и очакваш разбиране. Определено го прави с усисъл това.

Качи го тоя паяк на кънки и му гледай сеира ... ;) Просто не го слагай на присърце. На него понятието култура е чуждо.

на 1.03.2020 г. в 8:31, iИ.дИоNд.Ni написа:

Определено го прави с усисъл това.

Старшинката, ква усисъл бре? Ти пак се сънуваш някъде сред младостта и новобранците.

Има всички изгледи че за будизма си подочул някъде от устава и политсъбранията. По същия начин както и за "нарциса"... - само до уики го докарваш, горе-долу както го прави и всеки 6 годишен. И с право - в уики го няма устава... :), а квото има - не става дори и за политсъбрание.

Байдъуей - Алеко не е писал досега такава комбина - нещо като Бай Ганя - старшина. Горкия - не се е досетил. Обаче - ако гледа някъде от другия свят, направо му се плаче... или се скъсва от смях.

на 29.02.2020 г. в 22:42, dagpo19 написа:

Аз не го подкрепям. Рамус е човек, който не познаваш. Рамус работи със себе си, със своите нагласи, концепции и емоции постоянно. Респект, за което. 

За да разберем какво пише Рамус или друг, то трябва да спрем да се взимаме на сериозно. 

Извинявай Скеп, обаче ти сам си в противоречие. Казваш, че не можеш да дадеш дори и елементарени инструкции за Шамата, защото това ще наруши самаята с твоите учители. А ни даваш един, нищо общо имащ с будизъм за пример, че и да го четем даже. Стига е, само ти ли не си разбра,л че е втръснал на повечето тук? 

В него няма нищо будистко а един тотално самозабравил се тип, който отрови всеки тук с неговите глупости. Всички наобижда и наля с омраза. Ти сляп ли си? 

Това за статистиката. 

Сега малко по същество, ако някой въобще го интересува. Това тук е едно много добро представяне, какво представлява медитация. Ши, слушай много внимателно, няма енергии, аури, излъчвнля. Има будност и осъзнатост. Уйт и ти можеш нещо да приложиш, без да ти запари фундателата. За шунята от отвъдното, който прави опити да възкръсне, няма да говорим, той е абсолютно неадекватен. Но за всички останали, поне малко да разберат, защо трябва да се научите на всяка цена да медитирате. 

Иначе си оставяте, същите без никакъв шанс за промяна, а да не говорим за нещо повече. 

преди 23 часа, mamarmela написа:

Сега малко по същество, ако някой въобще го интересува.

Потвърждавам – Мингюр Ринпоче е отличен учител и ретритен майстор с много сериозен опит.

Иначе си оставяте, същите без никакъв шанс за промяна, а да не говорим за нещо повече.

Мда. Едномерна вселена. Плоска като ума който я гледа.

Ти сляп ли си? 

Това за статистиката. 

Има будност и осъзнатост.

Ха ха. Има, има :D

преди 10 часа, Śūnyatā написа:

Мда. Едномерна вселена. Плоска като ума който я гледа.

Ха ха. Има, има :D

Хахаха, възкръсна, алелуя..!! 🤣🤣🤣

Само че възкресението, не е част от будизма. 😂😂😂

Какво стана е, нали умря, самоуби се? Няма къде да отидеш, толкова си плосък колкото вселената която виждаш. 

Срама нямаш, ей, абсолютен бездарник и безсрамник. 

Напиши сега един сезон да ти олекне. Че си насъбрал напрежение, изходи се спокойно, толкова време стиска. Хахаха 🤣🤣🤣

Айе сектир е...!! 👎👎👎

Хахаха, възкръсна, алелуя..!! 🤣🤣🤣

Само че възкресението, не е част от будизма. 😂😂😂

Какво стана е, нали умря, самоуби се? Няма къде да отидеш, толкова си плосък колкото вселената която виждаш. 

Срама нямаш, ей, абсолютен бездарник и безсрамник. 

Напиши сега един сезон да ти олекне. Че си насъбрал напрежение, изходи се спокойно, толкова време стиска. Хахаха 🤣🤣🤣

Айе сектир е...!! 👎👎👎

Никой не е възкръснал. Човекът и сезоните за които пишеш съществуват само в илюзорната ти памет, в илюзорната памет на телефона и то изкривени през един куп заблуди. Не можеш да засегнеш умрял човек, нито да излезеш злостта си върху него. Помията и изпражненията се генерират и изливат единствено в ума ти, от илюзорното усещане за самостоятелно съществуване на "аз" и "другите". Храниш се с тях за да запълниш пустотата и безсмислието на илюзорното си проявление. Можеш да си направиш скрийншот, да му се любуваш и един ден може да прозреш отвъд пелената от илюзии. Или да деградираш напълно. Медитацията не винаги помага, често вреди когато се опира на егото, виж историята за Ангулимала в темата в която заявих че е безсмислено да пиша повече. Която някои наторихте задружно с невежеството си. :D

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.