Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Будизъм /за любопитните/

Featured Replies

преди 37 минути, mamarmela написа:

Добре, извинявай но и ти звучи доста информирано. Може ли да ти задам същия въпрос.

Ти постигна ли просветление? И ако не, защо? 

Но от всичко което казваш, най ми е интересно преживяването и опита от медитация.

Какви инструкциинти трябват, ти знаеш вече всички. Особено как се прави шамата. Просто я правиш. Не е липсата на инструкция проблема, а по скоро липса на някои други качества. Като самодисциплина например. Тя може да се развие и от ежедневието, и затова съм казвал че трябват вече някои качества за да се започне с медитация. 

По това си личи най добре, кой какъв е. А не по това което само знае или говори. 

Ако мога да оценя нещо като практика с ефект върху мен, това беше вид самонаблюдение, но не съм го почерпила от будистки източници, нито свързано с медитация. След няколко години разбрах, че се практикува в будизма, известно е като сати. 

А ефекта е ето какъв, ще използвам сравнение, което не е мое - както някои химически реакции могат да протичат само на тъмно, а светлината ги променя, така и доста състояния, с които се отъждествяваме, продължават само докато не ги "гледаш", не ги осъзнаваш. Човек разбира неща за собствените си грешки и става малко по-извинителен към "състоянията" на другите. Това най-малко.

За самодисциплината вече си признах, но това е мой проблем, защо трябва да интересува някого. 

• Отговори 16k
  • Прегледи 894,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Нел, ти предполагаш, че аз съм сигурен в нещо, това са твои идеи и представи. Аз пиша в тази тема с образователна цел, темата е за будизъм. Ученията са различни. Това е чудесно. Различните учени

• Не тук, Рам. Дискусията се превърна в някаква безмислено пустословие и надприказване.   Несъмнено... Значи, то всеки претендира, че мненията му са лични и неповлияни, но такива мнения няма. Най-мал

• Това е напълно невъзможно. Просто не разбираш какво се твърди. Става дума за това, че не е възможно да изпитваш две противополжни ментални състояния в един и същ момент на съзнанието, който трае нанос

Публикувани изображения

преди 1 час, witness написа:

И, после се питам какво и защо точно го правя, пък няма кого друг да питам.

Според мен можеш да се довериш на Скепс - имам предвид за практиките, които той спомена - вече, дали можете да се разберете, кое, как, що, но ... да го кажа така, аз лично бих му гласувал доверие да ме научи на шамата, макар и през виртуала.

преди 1 час, dagpo19 написа:

Допълних поста си. Като написах, че тези неща не се съгласуват с модерния материалистичен мироглед, но такава е будистката перспектива. Нищо не мога да направя. Нито имам за цел да убеждавам някого. Всеки може да има мнение.

Има голямо значение, как точно се предава и какво се има в предвид. Така се избягват спекулации. Не става въпрос за убеждаване на някой в нещо, а по скоро за казване на това каквото е. Аз без да съм давал обетите които е дал човек като теб, без да съм последовател, се чувствам длъжен да го кажа. Защото е точно така, независимо аз лично дали съм развил това. Това е което е методът, а той е със медитация и без медитация, не може да се разбере будизъм. Това е мое лично разбиране, което просто съм установи защото съм видял че няма как иначе да е. А да не говорим, че четенето само което замества слушането, не достатъчно в никакъв случай. 

Питах за това дали си постигнал просветление, което е ясно, че не си. За да докаже, че само да си направил всичко това, не води до просветление автоматично. Ако няма и практиката и то изпълнена до съвършенство. Това е пътя на будизма. Сериозна задълбочена практика на медитация и Съзерцане. 

Всеки начинаещ трябва това да знае. 

преди 1 час, witness написа:

Ако мога да оценя нещо като практика с ефект върху мен, това беше вид самонаблюдение, но не съм го почерпила от будистки източници, нито свързано с медитация. След няколко години разбрах, че се практикува в будизма, известно е като сати. 

А ефекта е ето какъв, ще използвам сравнение, което не е мое - както някои химически реакции могат да протичат само на тъмно, а светлината ги променя, така и доста състояния, с които се отъждествяваме, продължават само докато не ги "гледаш", не ги осъзнаваш. Човек разбира неща за собствените си грешки и става малко по-извинителен към "състоянията" на другите. Това най-малко.

За самодисциплината вече си признах, но това е мой проблем, защо трябва да интересува някого. 

Виж извинявай но ще го напиша. Самнаблюдението не е, сати или саматхи. Това е концентрация, постига се с шамата. 

По принцип това сравнение, не дава точна представа. Това което са случва в ума не е, зависимо от външни или вътрешни неща. Говоря за и по време на медитация. Особено при изпълнение на шамата. Ще се опитам да ти обесня нещо по най елемнтани начин. 

Целта на шамата е да се концентрира ума върху дишането, нали така. Но какво се случва когато започнеш да го правиш? Започват да се появяват всякакви мисли, които несъзнато отвличат вниманието и човек ги последва. И тук целта е, независимо колко пъти умът се поведе по мисълта, фокуса отново и отново да се връща към дишането и мисълта да се остави. Това се случва по стотици пъти сигурно за 15 мин, не знам точно, не съм ги броил, но са много. Какво всъщност се случва, това отвличане на вниманието и връщането на фокуса, е това което помага на ума да се концентрира, не е дишането или фокуса върху дишането. А самата способност да оставаш мисълта която ти е отвлякъла всниманието, и да се фокусираш обратно върху обекта. Това" оставяне" на мисълта, ти развива тази способност да успяваш да се усетиш колото може по бързо, когато мисъл ти отвлече вниманието. С времето и практиката, ще се научиш всяка проява в ума да я разонаваш отрано и не оставяш ума да я последва, а успяваш да върнеш и задържиш фокуса върху обекта на медитация. Ако успееш съзнателно да го направиш за пет минути, е голямо постижение. Това трябва да се развива до нива на пълна концентрация без никакво отвличане с часове. Представи си колко работа трябва, само да се подготви човек за по сериозна практика в последствие. 

Шамата е най лесната за усвояване, тя просто трябва да е изпълнява. Но както ти само многократно даде примери, не е никак лесана работа. 

преди 36 минути, insec написа:

Според мен можеш да се довериш на Скепс - имам предвид за практиките, които той спомена - вече, дали можете да се разберете, кое, как, що, но ... да го кажа така, аз лично бих му гласувал доверие да ме научи на шамата, макар и през виртуала.

Скепсис беше наистина добър, аз лично съм го изпробвал. Много нерви му създадох, просто за да видя как ще реагира. Само той за мен, издържа теста. 

преди 20 минути, mamarmela написа:

Скепсис беше наистина добър, аз лично съм го изпробвал. Много нерви му създадох, просто за да видя как ще реагира. Само той за мен, издържа теста. 

Аха... Това ми беше стария ник. Не ги сменям толкова често като теб, но сега съм dagpo (родното място на Гампопа). Мислех, че знаеш.

преди 39 минути, dagpo19 написа:

Аха... Това ми беше стария ник. Не ги сменям толкова често като теб, но сега съм dagpo (родното място на Гампопа). Мислех, че знаеш.

Верно ли бре? Хахаха, ех колко неща съм пропуснал. Знеш ли, наистина се радвам да те срещна отново. Аххх колко интересно, аз даже и не предположих. 

Честно ти казвам, изненада ме. Но се радвам, значи не е чак толкова безнадеждно положението тук. 

Поздравявам те, изкорено. Признавам си. 

А аз, съм си същия така като виждаш. Единственият който остана да брани фронта. Хахаха 

преди 12 часа, witness написа:

Казваш, стига се до зрелост и следва напускане на процеса на (принудително) повторителните движения, защото универсалността на страданието е в неговата принудителност, то не се случва по наша воля.

не знам кой го казва това и какво точно четеш, но такова нещо рамус не е казвал, нито написал.

Бебето в утробата не се занимава с принуждения, нито го интересува "НЕГОВАТА ВОЛЯ'. Не съм с нищо отговорен за мишмаша който ти е в главата, за да ме вкарваш и завърташ в него.

Не мога да се сетя за нищо по-неадекватно относно "принужденията" - както за самсара, или за повторителните цикли. А най-вече пък за "УНИВЕРСАЛНОСТТА НА СТРАДАНИЕТО било неговата принудителност". Не знам какви ги съчиняваш, но това за мен наивно, и няма как да кореспондира с нищо написано от мен. 

Аз страдание не виждам никъде. Виждат го тия, които страдат, защото това са тях е в резонанс с водещите и приоритетните им усещания, нагласи и възприятие.

В екзистенцията няма нито страдание, нито спасение от него. Но когато се въведе предварително "проблем" и той да е резонансен с голям брой хора, няма никакъв проблем да се въведе като основен постулат за тях. Въвежда се - защото е лесно да се подложи като групов консенсус.

Разиграваш ми думичките само и само да нагласиш личните си предварителни и обяснителни картинки. Отгоре на всичкото си играеш на тросване и на избиване на балансите, на игри от рода "не искам" нещо, искам друго нещо... И както си в пик... и минава определеното настроение, слизаш от метлата и вече друго писане... Амплитудите са значителни и отгоре на всичко лекотата с която ги пренасяш в думите и образите на тоя или оня, компрометира всичко, което пишеш...

"Страдание от страдание", страдание от промяна... - тия неща някои ги наричаме СТРАХ. Страховете се преживяват като страдания, но страдание в психичен смисъл може да се преживява и съвсем генерирано отвътре... Това не е чак толкова сложен казус. Има хора които не усещат болка (което е генетично записан защитен механизъм), но изпитват страдание, защото в психичния свят всеки такъв аналогичен сигнал който се интерпретира като "разцепване на цялостта, или изместване от баланса" сработва същия механизъм.

Трудно е някой да мисли критично и аналитично след като има само прочетени думички в основите на една концепция. Какво знаете за страданието - по принцип, какво е точно, защо го има, какво е значението му... Ама не - будизма учи че... Будизма не учи - някой търси наготово да си научи, за да го ползва като научено. И после - било с аргументи или " да бе - ще го оспориш на кукуво лято, само сред фантазиите си".

Няма концепция, която да е "ИСТИНА". Въобще като понятие, ИСТИНАТА е като секскукла - всеки си я ползва според нуждите и възможностите си. Всички по-горе споменати "ВАРИАНТИ" на истината, също са само концептуални.

Как въобще се живее с обяснения за света, вместо със света? Ако ще и да са божествени - са си пак обяснения и описания, някакви си - винаги условни, относителни и контекстуално зависими... Как едни обяснения и описания, може да са "ИСТИНА", като няма как.

Там е въпроса - че на много им трябва ИСТИНА и те си я намират като я привиждат в едни или други готови описания. И за тях става истина - това е ядрото на механизма в религиозния последовател.

преди 13 часа, dagpo19 написа:

"Няма страдание, няма произход на страданието, няма прекратяване на страданието, няма път, няма мъдрост, няма постижение и няма не-постижение." 

това са думички. Аз мога да ги кажа тия думички и за мен те да имат определен смисъл, но нещо повече - да са адекватни на разбирането ми.

Мога да кажа и обратното на тия думички - ИМА - страдание, произход... прекратяване, път, мъдрост, постижения... И пак ще е адекватно на разбирането ми.

Но това са думички. Те може да означават всичко и голяма разновидност от смисли, значения... според едно или друго тълкувание.

Чуждите думички могат да означават всичко, а не само подбраното им значение. И като чужди думички те нищо не значат, а служат за патерички на някой който търси проекции в тях, за себе си.

И личните думички - като си ги пишем тук, четящия си ги преработва спрямо себе си и си ги жонглира за да играе игрите си. Това тече непрекъснато.

преди 10 часа, _ramus_ написа:

Аз страдание не виждам никъде. Виждат го тия, които страдат, защото това са тях е в резонанс с водещите и приоритетните им усещания, нагласи и възприятие.

Ти не само страдание не виждаш, ами абсолютно нищо друго. Нито доброта, състрадание. Навряска наоколо, че не били смирени, а път ти си най раздразнения от всички. Даже и от мен си по отровен. И фрострация ти е основния фактор и мотивация. 

Ти страдаш май най много от всеки тук, затова си се вкиснал. Всичките ти приказки са толкова сухи и ялови, че отблъскват. Никой никога не може да се възползва от нещата които дрънкаш, никой. Казва ти го човек, който е бил на места където, някакви насоки биха помогнали, но не нещо от твоите. Ако един човек които в ситуация да има нужда от нещо, твоите работи само биха го допобъркали още поеече. 

Абсолютно нищо което да има някакъв смисъл, а камоли практично приложение. 

Буквално празен от присъщ смисъл. 

преди 4 часа, mamarmela написа:

Ако един човек които в ситуация да има нужда от нещо, твоите работи само биха го допобъркали още поеече. 

това е единственото вярно нещо сред цялата останала простотия и брътвежи. Не може да е в нужда човек, който се дуе на Суперменски мъдрец, а защо някой не заиграел да му състрадава. Че той е най-успелия, благия, най-ясния, щото вече е разбрал "правилното:"... какво състрадание?

Делюзиите колко някой бил вряскал или "вкиснал"... точно ти, смешко, да ме привиждаш като истериите си, като отиваш или се връщаш от плажа. 😁

Пет пари не давам за смисъла - а в рамките на будизма, той, смисъла, също е едно голо нищо. Както и "да имаш НУЖДА от нещо".

Имай си нужди - ти си ги пишеш чудесно и това не означава че някой трябва да ти угажда на поредния измислен ник, с поредното повторение на една и съща простотия, но с оправданието че "тя имала смисъл", че според някой си - всички били еднакви, но едни разбирали повече, и по-"правилно".

Никой не ти пречи да акаш твоето си, по "големите ти нужди", но това не променя с нищо неговото "ухание", ако ще и с ник на 'буда' да си.

преди 57 минути, _ramus_ написа:

това е единственото вярно нещо сред цялата останала простотия и брътвежи. Не може да е в нужда човек, който се дуе на Суперменски мъдрец, а защо някой не заиграел да му състрадава. Че той е най-успелия, благия, най-ясния, щото вече е разбрал "правилното:"... какво състрадание?

Делюзиите колко някой бил вряскал или "вкиснал"... точно ти, смешко, да ме привиждаш като истериите си, като отиваш или се връщаш от плажа. 😁

Пет пари не давам за смисъла - а в рамките на будизма, той, смисъла, също е едно голо нищо. Както и "да имаш НУЖДА от нещо".

Имай си нужди - ти си ги пишеш чудесно и това не означава че някой трябва да ти угажда на поредния измислен ник, с поредното повторение на една и съща простотия, но с оправданието че "тя имала смисъл", че според някой си - всички били еднакви, но едни разбирали повече, и по-"правилно".

Никой не ти пречи да акаш твоето си, по "големите ти нужди", но това не променя с нищо неговото "ухание", ако ще и с ник на 'буда' да си.

Толкова си лесен, малко като понатисна бутоните, и почваш да бълваш. Виждаш ли се, големия Рамус, с цялото си величие, да е токова лесен. 

Колкото и странно да ти звучи, да много по добре от теб съм разбрал и страданието и състраданието. Въобще съм сигурен, че съм минал през много повече ситуации, които да ми го покажат е действие, от теб. От мястото където си се заврял сам, от оношението което си развил към себе си, към другите. Се вижда отвсякъде, какво ти се е случвало. Да не си мислиш, че си нещо особено или труден за разбиране. Напротив, много си лесен даже, колкото и да си се самоусложнил. Ако ти си преминал и през малко от истинските неща в живота, щяха отдавна да се научили на каквото трябва. Щом не, значи си бил винаги в балончето ти, и там на сигурно място, те е страх да излезеш. Страдието съм го изживявал лично, много повече от теб, и състраданието съм разбрал, когато ми е показано. Защото съм нямал друг начин, избор. 

И да разбрал съм в случая много повече от теб за медитацията, практикувал съм я много повече от теб, знам много добре какво е и как се усеща. Как действа и какъв ефект има. Това за теб не е никакъв комплимент, напротив повод да се засрамиш пред себе си. Как може един като мен да достигне, до това и да го практикува даже. А аз от хората които медитират, съм най малкия. А ти, със целият ти интелект, не може да достигне до нищо смислено. Да, неможеш и даже не знаеш, ефекта от една токова елементарна полза, като от например сутришно раздвижване, гимнастика. От това даже не знаеш ползата и ефекта, а да не говорим да разбереш и знаеш ползата от един професионален спорт и спортист. На теб това въобще ясно ли ти е? 

Аз цял живот съм спортувал, много години съм го правил погрешно. Просто за мускули и самочувствие, но накрая, когато имах нужда точно спорта ми помогна най много. Защото се доверих на метода, нямах друг избор, това беше единственото което знаех, позитивно. От спорта правилно, се научих на това да съм дисциплиниран, да спазвам режим хранене, правилно изпълнение на управленив и т. н. Просто за поддържане на форма, и здраве. Тогава разбрах какво, е в същност спорта. Не само вдигане на тежести, а как цялото тело се повлиява от това. Даже и ума. Това е най елементарни пример който мога да ти дам. Аз съм сигурен, че никога даже не си се занимавал със спорт, и то наистина сериозно, че да разбереш, кое упражнения за какво е, и какъв му е ефекта. Аз това го знам, много добре. Мога всеки да направя система за тренировка и хранене. И то което води до цялостно подобряване на тялото, не определени мускулни групи, как да ги напомпя с упражнения и стимуланти. Това ти го говоря, за да разбереш разликата, от това което още въобще не си, а се мислиш че си. Разбери нито ти нито някой друг може да бъде нещо, от самопознание ако не е работил сам със себе си. И то по начина по който го прави медитацията. Няма как да знаеш, никой не може. Само информация, колото и да е много, не върши работа. 

Как може да не си стигнал до извода, че трябва точно това? А не всичко останало? 

И като гледам, си бита карта вече, никога няма и да разбереш, колко жалко е това ако знаеш, за теб самия. 

Така че мен, коклото и да ме попмпиш е твоите безпочвени измислици, въобще не ме цъкваш. 

Аз се давам за пример по този начин тук, за да мога да ви убедя, че може и има полза от това. А не е както казвате вие. Като гледам как ме описващ, с какъв ме сравняваш за какъв ме мислиш, си ми ясен какво си фантазираш, но повярвай ми много си далече от истината. Просто ме разсмиваш. 

Ще споделя това, което си мисля, когато чета последните ви постове.

Подобна липса на уважение, която проявявате един към друг издава не просто, че имате различни възгледи, а че позволявате възгледите ви да оцветяват опонента като го определят като "добър" или "лош" и т.н. 

И двамата сте способни да минете отвъд това и да започнете да разговаряте нормално. И тогава, ще откриете, че всеки може да научи нещо от другия. 

Така, както и аз се уча от вас. 

преди 1 час, dagpo19 написа:

. И тогава, ще откриете, че всеки може да научи нещо от другия. 

може би - който вижда нещо за да се учи - да го направи. Това е доброволен и самостоятелен акт.

Възможността нещо да се "поучи" е само до първите две изречения, след това е повторения на сиви еднообразия, толкова характерни с шаблона си за масата от хора. Ако прочетеш същия преди няколко години, в други теми - е съвсем същото, дори и речника не мръдва, колкото и да е улично-скроен. Достатъчно е искра и пали взривно и съвсем плоско, по един и същи начин, с една и съща реакция. Дори опита да я владее някакси е твърде слабичък. Първосигналността прозира през всяко изречение, напъните и устрема са си комплексарски, без каквато и да е негативна конотация, която е винаги такава за сериозните хора.

Сигурно е добър човек, по някакъв си негов начин, но пък добрите или лошите неща не ме интересуват особено.

Лош човек не съм срещал досега, но живеем в различни вселени. Той никога няма да разбере нещо за моята, защото... има проблем. Не е виновен за проблема, нито е възможно да го преодолее. Още е първичен и съвсем "суров" в психичен план и някъде твърде много е спейса за развитие. Все пак е жив човек и се бори за да оцелее.

Това е важно и определящо за цялата типология - БОРИ СЕ ДА ОЦЕЛЕЕ. Заради това в нея се търси начини, търси се  неистово спасение, изход, решения...

Човешкият свят, за своите решения и изходи в посоката на изживяване на оцеляване, е създавал, създава и сега система от преплетени заблуди - колективни и лични. Те са първият, директен и лесен възможен начин и капанът им е предпоставен.

За някои - е капан, за други - е спасение. Различните переспективи определят и резултатите от "виждането", изразяването, поведението, възприятието и отражението.

Не пиша и не коментирам как е  неговата вселена през моята... то е ясно. Но ако препира за будизъм, той не е в неговата вселена, а няма шанс да излезе от нея. Няма и как някой друг да го направи вместо него.  Той просто се бори за да оцелее психично, това си е негова работа и няма какво да направя. Но и да се бълбукат общи приказки, редуващи се с емоционални изхвърляния не прави нищо друго, освен да задълбочи самозаблудния фон, който служи за "спасение".

Който иска - да се учи. Не преча на никого в това и няма как да го направя.

Предпочитам да общувам с комплексни и задълбочени хора, които се "променят" и то във "видим" план.  Това е най-рядкото явление сред човешкия свят и мен тия хора ме интересуват и това за мен е посоката на "ученето".

И нека не спрягаме думички като "уважение"... Това е сбъркана конотация, заради вселената на емоционалните хора. Заради тях се объркват и други понятия - като "състраданието", страданието и още много други - все от висшия абстрактен тип. За тия дето не са емоционални, смисъла е друг. Различните типологии имат различни пълнежи а думите са еднакви.

Проблемите в комуникацията са израз на разликите в ниво. И какво като го казвам директно, след като е очевидно? Да, пиша го, не е трудно да се изведе от която и да е тема, форум, живото общуване.

преди 42 минути, _ramus_ написа:

може би - който вижда нещо за да се учи - да го направи. Това е доброволен и самостоятелен акт.

Възможността нещо да се "поучи" е само до първите две изречения, след това е повторения на сиви еднообразия, толкова характерни с шаблона си за масата от хора. Сигурно е добър човек, по някакъв си негов начин, но пък добрите или лошите неща не ме интересуват особено. Лош човек не съм срещал досега, но живеем в различни вселени. Той никога няма да разбере нещо за моята, защото... има проблем. Не е виновен за проблема, нито е възможно да го преодолее. 

Аз предлагам, стига сладки приказки. Защото рано или късно, всичко си отива на мястото. Рамусе ти специално, никога с никой не си търсил разбиране, ама никога. И даже си толкова безочплив, че си дошъл в тема където въобще не става въпрос за твоята вселена. Защото, ти нямаш вселена. И критикуваш всичко и всеки, и какво колко не било, и не знам си какви още неща. Раздробени на мили частици, от които само може да те забили главата. Това въобще не е от значение, говоря за просто неосъзнато поведение и отношение. 

Не случайно правя паралел със спорта, защото принципно имат много сходни неща. Да поиска човек да направи нещи за себе си, без да е за нещо или някой друг. И то, от характер да промениш нещо в себе си, и то истински. Нещо за което никой няма да разбере, че си го направил, и няма да ти аплодират. Спорта учи на това да приложиш, прилагането на практика. Абсолютно същото е, и с медитацията. Те не е спринт а маратон, за цял живот. Тя е толкова трудна за изпълнение, въпреки че са лесни инструкциите, че за да се успее се иска много воля. Когато мине еуфорията от това, че медитираш и започнат дългите, досадни, и по принц много неприятни момента на саме със себе си, тогава се вижда кой какъв е, и как ще се научиш да се изтърпиш сам себе си. Това са само началните пречки., да не говорим за по нататък. Без опит от прилагане на нещо в действие, на практика, не може да се справи човек. Ще се откажеш много бързо, както Уйт е направила. А този който е успял, да се пребори с това и себе си, е истинския герой. Посланието на будизма е медитация, и че само това е единственият път и начин. 

На фон на всичко това, ти както какъв се явяваш тук, и да разубеждаваш? Аз както казах, съм сигурен, че даже и не можеш един навик за сутришна гимнастиката за себе си да направиш. Знаеш ли какво си мисля за такива типове. За мен са лигльовци, мързеливи разлигавени. От имане на всичко и всички условия, до никъде не са я докарали, освен да е нещо за слава. Но към себе си са ленивци, за най важното за себе си, не могат да се стегнат да направят нещо. Ама за слава и овации от вън, ще си скъсват задника от правене. И имам чувството, че от глезене и лиготии си станал такъв. И на 50 г още живееш при мама сигурно, и не знаеш как сам да изпереш гащите. Ей такива зубари, високо интелигентни и без грам комплекси, ги правят тези неща. 

Незнам дали знаеш. 😂😂😂

Нямат ли край вече  - с уличните глупости и митове от света на докерите и овчарите, с подходящия за същите "речник", изказ, изхвърляния... Толкова повторително, с опита за иронии, които да скрият изблиците, с правописните грешки, с липсата на думички, на понятия, на основни знания. Пак блясъка на изригванията, на поредния истерясал , с хахаха, с емотиконите дето се скъсват от смях, с емоционалниченията и детските си изблици.

Отдавна е скучно, но си тече приказката и се налага да се изтърпява. Теми затварят, но спирачки няма. Няма и да има, но пък се води и това 'будизъм", че даже и медитации, учители, съвети, разбирания... Браво!

Евала на будизма и будистите, на медитаторите... Друго си е...

Сега вече разбирам нещо важно - ако на някой му се налага да изпадне в объркване, то темата и описателния будизъм сред калдата, ще си намери спасението и подкрепата... Веднага ще забележи "будистите" от сички страни и прослойки и няма как да не каже "евала" - такъв искам да стана, защото няма по-духовни, по-мъдри и добри люде.

преди 2 часа, dagpo19 написа:

Ще споделя това, което си мисля, когато чета последните ви постове.

Подобна липса на уважение, която проявявате един към друг издава не просто, че имате различни възгледи, а че позволявате възгледите ви да оцветяват опонента като го определят като "добър" или "лош" и т.н. 

И двамата сте способни да минете отвъд това и да започнете да разговаряте нормално. И тогава, ще откриете, че всеки може да научи нещо от другия. 

Така, както и аз се уча от вас. 

Скепсис, честно да ти кажа, зарадвах се вчера. Това си бил ти, и аз да не разбра. Помислих вчера за това, освен че не съм редовен тук и съм пропуснал момента. Как не можах да те позная. И стигнах до извода, че ти просто си по различен от преди. 

Какво се е случило, всичко ок ли е? 

Сега можеш да разбереш, че тогава когато те упреквах, не е било лично. Аз всеки така упреквам, както видя и на него, теб. Аз си мислех, че си пак някой такъв научен будист, който не е разбрал нищо за медитация. 

Но видя ли, че за някой неща се оказаха прав. Когато тогава се спусканше в ожесточени философски дискусии с Рамус и кой ли не. Ти казах, че няма смисъл и не заслужават да им говориш за това. И единственото което ще стане, е ти да се измориш, а не те да разберат. Така и стана, някакъв ефект от това имаше ли? Ето виж че няма, Шунаята се изложи тук публично, защото се обезсмисли, а Рамус е още по освирипял. Нито шинятцу нещо разбра, още си е същия. Убеди ли се, че е нямало смисъл въобще да си хабиш енергията? 

Но както казах, за мен ти издържа стрес теста. Каквото и да е, не се озлоби към никой, не както Рамус тух, сее омраза и ненавист навсякъде. Въпреки всичко не намрази никой. А теб бая са те провокирали, както и аз самия. За това от мен имаш респект. А и знам, че знаеш будизъм, на теория най добре от всеки които съм чувал тук. 

преди 13 минути, _ramus_ написа:

Нямат ли край вече  - с уличните глупости и митове от света на докерите и овчарите, с подходящия за същите "речник", изказ, изхвърляния... Толкова повторително, с опита за иронии, които да скрият изблиците, с правописните грешки, с липсата на думички, на понятия, на основни знания. Пак блясъка на изригванията, на поредния истерясал , с хахаха, с емотиконите дето се скъсват от смях, с емоционалниченията и детските си изблици.

Отдавна е скучно, но си тече приказката и се налага да се изтърпява. Теми затварят, но спирачки няма. Няма и да има, но пък се води и това 'будизъм", че даже и медитации, учители, съвети, разбирания... Браво!

Евала на будизма и будистите, на медитаторите... Друго си е...

Сега вече разбирам нещо важно - ако на някой му се налага да изпадне в объркване, то темата и описателния будизъм сред калдата, ще си намери спасението и подкрепата... Веднага ще забележи "будистите" от сички страни и прослойки и няма как да не каже "евала" - такъв искам да стана, защото няма по-духовни, по-мъдри и добри люде.

Ето виж се, същия си. А теб всеки трябва да те търпи, без право да се обажда. И на теб от много време някой иска да ти сложат край, ама се налага да те тъпрят. 

И да, какво толкова че съм използвал иконки? Колкото поствам и цитати от сутри. Хаха 😂😂😂

децата нямат спирачки. Дано будистите да имат - ако не за друго, поне заради медитацията.

преди 2 минути, _ramus_ написа:

децата нямат спирачки. Дано будистите да имат - ако не за друго, поне заради медитацията.

Добре разбрах, много ли те в яд сега? Как ще спиш довечера като знаеш, че някакви будисти не са никакви будисти? 

Не можеш да се изтърпиш и пет минути ако трябва да медитираш. Искам обаче да съм до теб, да ти гледам сейра. Как ще се гърчиш като червей, и няма да можеш да си седиш на задника въобще. 

Иначе си голямата работа. Въобще не можеш даже да си предствиш, колко ти ще си смешен тогава. 

преди 1 час, _ramus_ написа:

Възможността нещо да се "поучи" е само до първите две изречения, след това е повторения на сиви еднообразия, толкова характерни с шаблона си за масата от хора. Ако прочетеш същия преди няколко години, в други теми - е съвсем същото, дори и речника не мръдва, колкото и да е улично-скроен. Достатъчно е искра и пали взривно и съвсем плоско, по един и същи начин, с една и съща реакция. Дори опита да я владее някакси е твърде слабичък. Първосигналността прозира през всяко изречение, напъните и устрема са си комплексарски, без каквато и да е негативна конотация, която е винаги такава за сериозните хора.

Сигурно е добър човек, по някакъв си негов начин, но пък добрите или лошите неща не ме интересуват особено.

Лош човек не съм срещал досега, но живеем в различни вселени. Той никога няма да разбере нещо за моята, защото... има проблем. Не е виновен за проблема, нито е възможно да го преодолее. Още е първичен и съвсем "суров" в психичен план и някъде твърде много е спейса за развитие. Все пак е жив човек и се бори за да оцелее.

Това е важно и определящо за цялата типология - БОРИ СЕ ДА ОЦЕЛЕЕ. Заради това в нея се търси начини, търси се  неистово спасение, изход, решения...

Човешкият свят, за своите решения и изходи в посоката на изживяване на оцеляване, е създавал, създава и сега система от преплетени заблуди - колективни и лични. Те са първият, директен и лесен възможен начин и капанът им е предпоставен.

За някои - е капан, за други - е спасение. Различните переспективи определят и резултатите от "виждането", изразяването, поведението, възприятието и отражението.

Не пиша и не коментирам как е  неговата вселена през моята... то е ясно. Но ако препира за будизъм, той не е в неговата вселена, а няма шанс да излезе от нея. Няма и как някой друг да го направи вместо него.  Той просто се бори за да оцелее психично, това си е негова работа и няма какво да направя. Но и да се бълбукат общи приказки, редуващи се с емоционални изхвърляния не прави нищо друго, освен да задълбочи самозаблудния фон, който служи за "спасение".

Предпочитам да общувам с комплексни и задълбочени хора, които се "променят" и то във "видим" план.  Това е най-рядкото явление сред човешкия свят и мен тия хора ме интересуват и това за мен е посоката на "ученето".

И нека не спрягаме думички като "уважение"... Това е сбъркана конотация, заради вселената на емоционалните хора. Заради тях се объркват и други понятия - като "състраданието", страданието и още много други - все от висшия абстрактен тип. За тия дето не са емоционални, смисъла е друг. Различните типологии имат различни пълнежи а думите са еднакви.

Проблемите в комуникацията са израз на разликите в ниво. И какво като го казвам директно, след като е очевидно? Да, пиша го, не е трудно да се изведе от която и да е тема, форум, живото общуване.

Ох какъв, невероятно велик пост си дописал. But nobody care. 😂😂😂

Още от филмите има ли? Пак поредния, пак за рамус, пак глупостите с повторенията. Само духовни хора, ей. Духовността дебне отвсякъде... и от всеки.

"Предпочитам да общувам с комплексни и задълбочени хора, които се "променят" и то във "видим" план.  Това е най-рядкото явление сред човешкия свят и мен тия хора ме интересуват и това за мен е посоката на "ученето"." 

Wow, ти наистина обаче си изветрял. Тези комплексни хора, ако всичко са като теб, накрая свършват с комплекси. А като гледам и ти как и колко се променяш, Мале мила, голяма промяна пада. 😂😂😂

преди 15 минути, _ramus_ написа:

Още от филмите има ли? Пак поредния, пак за рамус, пак глупостите с повторенията. Само духовни хора, ей. Духовността дебне отвсякъде... и от всеки.

Ти даже и духовност не знаеш точно какво, аз съм сигурен. Освен някакво засучено тълкуване, нямаш никаква представа, в действителност. Ти никога не си се докосвал до нищо духовно, ако беше щеше да си друг. 

Освирепял си, търсиш жертва, искаш кръв...!! Хахаха 😂😂😂 

Мен само, нали знаеш. 

Аз пък искам да общувам с нормални, обикновени хора. Доволни от себе си такива каквито са. А някакви жадни, освирепели комплексни хора. 

на 23.02.2020 г. в 21:58, mamarmela написа:

Виж извинявай но ще го напиша. Самнаблюдението не е, сати или саматхи. Това е концентрация, постига се с шамата. 

Аз не казвам, че сати е шамата, но сати е самонаблюдение. Правила съм го не по време на седяща медитация (макар в нея е още по-ясно изразено, ако искаш да запазиш концентрация), а в ежедневието си динамично. И не настоявам, че е непременно сати, както е дадено в Сатипаттхана сутра, но нещо подобно. Това е двупосочно внимание, или просто регистрации на функциите на тялото, речта и ума, както се изразяват в будизма; без оценки, с постоянно връщане към настоящия момент, просто "моментални снимки" на активността, като се забелязва от коя система произлиза. Дали принадлежи на инстинктивната (усещане, двигателен импулс), на емоционалната или на интелектуалната функция. А те са оплетени, свързани една с друга. Това имах предвид под самонаблюдение. Целта е да не се отъждествяваш или най-малкото, както е в самото начало, не да си концентриран или постоянно внимателен, а да забележиш своята невнимателност. Как умът постоянно е отвличан или "изгубен", което е отъждествяването, в какво ли не. 

на 23.02.2020 г. в 21:58, mamarmela написа:

Целта на шамата е да се концентрира ума върху дишането, нали така. Но какво се случва когато започнеш да го правиш? Започват да се появяват всякакви мисли, които несъзнато отвличат вниманието и човек ги последва. И тук целта е, независимо колко пъти умът се поведе по мисълта, фокуса отново и отново да се връща към дишането и мисълта да се остави. Това се случва по стотици пъти сигурно за 15 мин, не знам точно, не съм ги броил, но са много. Какво всъщност се случва, това отвличане на вниманието и връщането на фокуса, е това което помага на ума да се концентрира, не е дишането или фокуса върху дишането. А самата способност да оставаш мисълта която ти е отвлякъла всниманието, и да се фокусираш обратно върху обекта. Това" оставяне" на мисълта, ти развива тази способност да успяваш да се усетиш колото може по бързо, когато мисъл ти отвлече вниманието. С времето и практиката, ще се научиш всяка проява в ума да я разонаваш отрано и не оставяш ума да я последва, а успяваш да върнеш и задържиш фокуса върху обекта на медитация. Ако успееш съзнателно да го направиш за пет минути, е голямо постижение. Това трябва да се развива до нива на пълна концентрация без никакво отвличане с часове. Представи си колко работа трябва, само да се подготви човек за по сериозна практика в последствие. 

Шамата е най лесната за усвояване, тя просто трябва да е изпълнява. Но както ти само многократно даде примери, не е никак лесана работа. 

Да, разбирам те, познато ми е каквото казваш, правила съм шамата с обект дъха и не съм се отказала съвсем. Аз съм такава и към физическите упражнения, не съм постоянна и мразя да се ангажирам само с такива, такъв ми е типа, а твоят е друг. И точно защото принадлежим към някакъв различен тип, е желателно да наблягаме на каквото не ни харесва и в каквото не сме добри. Ти да се концентрираш над повече сутри и учения, като размишляваш над тях, човек като мен да се концентрира върху волевите си качества. Примерно. 

на 21.02.2020 г. в 20:49, dagpo19 написа:

Ще припомня и нещо друго. Всички тези подходи освен изучаване на възгледа и медитативни практики съдържат и приемане на обети като пратимокша обетите (за индивидуално освобождение), бодхисатва-обета и ваджраяна самаите. Последиците от нарушаването на тези неща и особено бодисатва-обета и самаите (напр. 14-те коренни падения при практикуването на анутарайога тантрите) са много сериозни и могат да доведат до изпадане в състоянията на параноя.

Според Дзонгкапа кармата и обетите са не просто начин на осъзнаване, чувстване или осведоменост за нещата, или просто кармичен импулс, а са вид най-фина енергия в индивидуалния умствен поток. Като прибавим, че между най-фината енергия и най-фината материя всъщност разликата я поставяме ние, и ако свържем това с фините капки и най-фината от тях, картината става доста интересна. Понеже енергиите, или ветровете са "конете на съзнанието" и двете в действителност са едно нещо, доколкото ветровете са съпътстваща причина на последното, както съпътстваща причина на нещо е материалът, от който е изграден - като златото и златния пръстен; така механизмат на последствията изглежда по-реален. 

Говоря във връзка с нещо прочетено при Берзин, разбира се, не е мое мнение. От циклите беседи върху Калачакра тантра и други теми в сайта му. 

Karma and Vows

Another point is that earlier everybody said that karma is a way of being aware of something. It’s the impulse – not the impulse, the urge to do something. A way of being aware of something. And vows as well are a way of being aware of something; they’re aspects of ethical discipline. Whereas Tsongkhapa said “No, they are – both karma and vows – are very, very subtle forms or subtle kinds of energy on the mental continuum.”

преди 34 минути, witness написа:

Аз не казвам, че сати е шамата, но сати е самонаблюдение. Правила съм го не по време на седяща медитация (макар в нея е още по-ясно изразено, ако искаш да запазиш концентрация), а в ежедневието си динамично. И не настоявам, че е непременно сати, както е дадено в Сатипаттхана сутра, но нещо подобно. Това е двупосочно внимание, или просто регистрации на функциите на тялото, речта и ума, както се изразяват в будизма; без оценки, с постоянно връщане към настоящия момент, просто "моментални снимки" на активността, като се забелязва от коя система произлиза. Дали принадлежи на инстинктивната (усещане, двигателен импулс), на емоционалната или на интелектуалната функция. А те са оплетени, свързани една с друга. Това имах предвид под самонаблюдение. Целта е да не се отъждествяваш или най-малкото, както е в самото начало, не да си концентриран или постоянно внимателен, а да забележиш своята невнимателност. Как умът постоянно е отвличан или "изгубен", което е отъждествяването, в какво ли не. 

Да, разбирам те, познато ми е каквото казваш, правила съм шамата с обект дъха и не съм се отказала съвсем. Аз съм такава и към физическите упражнения, не съм постоянна и мразя да се ангажирам само с такива, такъв ми е типа, а твоят е друг. И точно защото принадлежим към някакъв различен тип, е желателно да наблягаме на каквото не ни харесва и в каквото не сме добри. Ти да се концентрираш над повече сутри и учения, като размишляваш над тях, човек като мен да се концентрира върху волевите си качества. Примерно. 

Пак бъркаш, ще ти кажа защото. Сати е шамата. Шамата е концентрация, а ефекта и е будност. 

Сати (на пали; санскритский эквивалент — Смрити[1]) — понятие в буддизме. Обычно переводится как осознанность или «mindfulness», однако первостепенное значение — это воспоминание или память[2].

Слово «сати» обычно используется для обозначения состояния, когда человек присутствует в своем действительном переживании, в противоположность отвлечению или рассеянности.

https://ru.m.wikipedia.org/wiki/Сати_(буддизм)

Будноста е нещо съвсем друго, от самонаблюдението. С шамата развиваш буднлст, а с випасана осъзнатост. Това са двете най важни неща, които развива медитацията. 

А що се отнася до, развиването на това което ти наричаш "само наблюдение в движение, в ежедневието" не може да се сравни въобще с това което се случва и прави медитацията. Може да помага, но до някъде. Аке можеше така, Буда щеше да ни го каже. Но, не е достатъчно. 

Аз от самото начало дрънкам едно и също. Точно това, че медитацията учи на будност и осъзнатост. Които прилага човек после в всеки друг аспект от осморния път, защото само това което е направено будно и осъзнато е правилно. 

По пътя няма типове, всеки е с еднакъв потенциал. Изпълнява ли оптимално, няма как да не постигне резултат. 

А що се отнася до сутри, аз съм ги чел когато е трябвало. Но съм чел и съм изградил собствено разбиране, не съм ги чел за да ги уча на изуст и да мога да ги цититирам и на сън или по форумите. Това въобще не ми върши работа, и какво като ги знам наизуст? И да мога да се изразявам като будист? Като вие ги знаете на изуст, да не би да сте постигнали просветление? Аз не съм будист, мен медитацията ме доведе до будизъм. Защото няма друга система, която да е основана върху медитация. Освен Йога. И да е перфектно направено, за чиста употреба без да се губи човек. Затова е и учението но то е, за да се обясни случващото се от медитацията. И всеки който се занимава само с описанията на това, но без сами да са я приложили. Няма как да могат да разберат, не е възможно практически. Да се постигне каквото и да е, а пък камоли правилно разбиране и просветление. 

Извинявай, сега се за четох и видях една неточност в текста на руски, аз за това не го харесвам този език, просто не е подходящ за обяснения от такъв характер. 

В текста пише, че "осознанность или «mindfulness» това не е точно. На английски" mindfulness" означава будност, а "awearnes" е осъзнатост. 

преди 7 минути, mamarmela написа:

А що се отнася до сутри, аз съм ги чел когато е трябвало. Но съм чел и съм изградил собствено разбиране, не съм ги чел за да ги уча на изуст и да мога да ги цититирам и на сън или по форумите. Това въобще не ми върши работа, и какво като ги знам наизуст? И да мога да се изразявам като будист? Като вие ги знаете на изуст, да не би да сте постигнали просветление?

Не, не искам да оставаш с впечатлението, че съм запаметявала нещо само за да се изразявам като будист, каквато не съм. Правя го заради спецификата на разговора и защото я уважавам, не искам да се отклонявам в друга терминология и други системи. Зная какво означава сати, какъв е санскритския еквивалент и т.н.... И че си чел сутри, получавал си някакви учения и основи също виждам (аз съм самоука в това отношение), но разбирането, според мен, никога не е достатъчно и то се получава от свързване на знание и опит - в частност, медитация. Освен това етика и други неща. Аз само ти предложих да търсиш повече знание, но систематизирано и дадено от учител според каквото той реши, че ти е нужно. Само медитацията е безцелна без възглед как функционира света, какво представлява и т.н през ученията. Например да не си задаваш въпроса "защо е всичко това, щом няма нищо", както скоро направи. Учението дава мотивация, редуцира съмненията и още много неща, които са пряко свързани точно с просветлението.

преди 20 минути, mamarmela написа:

А що се отнася до, развиването на това което ти наричаш "само наблюдение в движение, в ежедневието" не може да се сравни въобще с това което се случва и прави медитацията. Може да помага, но до някъде. Аке можеше така, Буда щеше да ни го каже. Но, не е достатъчно. 

По време на медитация е много, ама много по-лесно. Затова и изглежда, че се постига по-голям успех. Когато се повиши общото ниво на будност по всяко време, а не само по време на медитация, тогава може да се говори за реален успех. Когато човек се научи да остава спокоен и концентриран навсякъде и при всякакви обстоятелства - също. Медитацията създава условия да се развият тези качества, като в самата медитация обаче много от "пречките" отсъстват. Т.е. създава се изкуствено спокойна атмосфера да могат да се култивират нужните качества, но следващата стъпка е пренасянето на това състояние в ежедневния живот, без прекъсвания и при липсата на "специални условия".

преди 5 минути, witness написа:

Не, не искам да оставаш с впечатлението, че съм запаметявала нещо само за да се изразявам като будист, каквато не съм. Правя го заради спецификата на разговора и защото я уважавам, не искам да се отклонявам в друга терминология и други системи. Зная какво означава сати, какъв е санскритския еквивалент и т.н.... И че си чел сутри, получавал си някакви учения и основи също виждам (аз съм самоука в това отношение), но разбирането, според мен, никога не е достатъчно и то се получава от свързване на знание и опит - в частност, медитация. Освен това етика и други неща. Аз само ти предложих да търсиш повече знание, но систематизирано и дадено от учител според каквото той реши, че ти е нужно. Само медитацията е безцелна без възглед как функционира света, какво представлява и т.н през ученията. Например да не си задаваш въпроса "защо е всичко това, щом няма нищо", както скоро направи. Учението дава мотивация, редуцира съмненията и още много неща, които са пряко свързани точно с просветлението.

Много интересно, виж когато човек говори от собствен опит колко неща се разбират, от колкото като говори като бот. Ако искаш вярвай но много добре те разбирам, зщо е точно така както си мислиш. По принцип е правилно, така би трябвало някой да помисли, от такава позиция. Но повярвай ми, не е така в действителност. Това за което говоря аз, е точно зад думите ти, зад значението. Толкова е близо, че не може да се усети разликата. Защото липсва основния компонент. Опита от медитация. Аз първо започнах с медитация, след кратък период от интересуване и първото което разбрах, беше медитация. Как Буда е медитирал, как е постигнал просветление. Как всички просветни учители имат години медитативна практиката зад гърба. И разбрах че трябва задължително да се научи на това. С примера от спорта който не случайно дадох, приложих и към медитацията. Практикувах всеки ден, първо с група, после сам. Много време без да разбере какво правя всъщност, но просто се придържах към инструкциите и продължавах. Но сега разбирам коло е, било важно точно това. Че, това и така трябва, ако иска да се научи да медитира човек. Трябва упоритост, воля, саможертвата и усърдие. И при мен се получи. Аз лично съм се убедил в това, преживях го. Промяна от характер който никога не се беше случвало в мен. Директно и силно, буквално ме пречисти, пробуди. Което може би е било лесно, защото съм бил много замърсен, много замаен и малко е трябвало за да усетя ефект. Но се почувствах като събуденнот сън. А това е и което се има предвид с пробуждането, "awakening". Това е едно състояние състояние, което се вписва във всички усещания в последствие. И едва тогава, можеш да четеш текстове, и в тях да разпознаваш случилото се с теб. Тогава те имат истинско значение за теб, и разбираш защо са написани. 

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.