Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Будизъм /за любопитните/

Featured Replies

на 11.08.2019 г. в 16:56, Shiniasu написа:

Ти пък кой си, че да ми казваш какво да чета и да раздаваш оценки? 

"Като говорим за шамата и випасана, то имам усещането, че се пренебрегва едно основно правило. Преди да се започнат подобни практики, особено випасана, е необходимо медитиращият да има нужната интелектуална и морална основа. Без съответните знания и възможности за разбиране, без безпристрастност, при наличието на силни егоистични пориви, при липса на достатъчно отговорност, добронамереност и добродетелност, то да се медитира е вредно. Медитацията може да е мощен инструмент за развитие на психиката, но тя не е магическа пръчица и няма да превърне отрицателните импулси в положителни. Тя може да задълбочи разбирането, но само ако има нужната основа върху която да се надгражда."

Ето един пост, който типично показва че говориш единствено и само на изуст или за да се правиш на интересен или оригинален. Ще ти каза защо. Няма да обърна сега внимание на факта, че ти дори не знаеш какъв е фокуса на различните медитации, което говори за липса на всякакъв опит. Това е друга тема. Сега ще ти обърна внимание на това което си написал тук. 

"Като говорим за шамата и випасана, то имам усещането, че се пренебрегва едно основно правило. Преди да се започнат подобни практики, особено випасана, е необходимо медитиращият да има нужната интелектуална и морална основа." 

Първо ти не правиш правилно разлика между двете практики, и говориш особено за едната, като че някоя от двете е по важна или маловажна. Това са двете страни на едно и също нещо. Така че, ако има нещо което би пречило, трябва да го прави и на двете. Ок. 

И каква "интелектуална и морална" основа трябва? Като, че само някой с определено ниво на интелект би могъл да я практикува? Или само някой моралист? Това не може да е по далеч от истината. Медитация е за всички и всеки, тя е универсална. Може да се практикува и от хора с различни религии. Те не обременява, не е религиозна. Може и най обикновен овчар и много интелигентен човек, даже и престъпници да я практикуват. За всеки ще бъде в полза, стига да я практикуват правилно. 

"Без съответните знания и възможности за разбиране, без безпристрастност, при наличието на силни егоистични пориви, при липса на достатъчно отговорност, добронамереност и добродетелност, то да се медитира е вредно."

Какви знания имаш предвид, интелектуални? Математика, физика...? Някакво друго интелектуално знание? Въобще в случия интелекта не е важен, или само до толкова колкото да те насочи към правилното и да ти помага да го използваш. И как така от интелектуални знания ще получиш безпристрастност? Безпристрастноста е качество, свойство на ума. То не се развива с информация, а със упражнения за безпристрастност. А те са в разхлабване на убеждения и вкопчване, а не в вкопчване в знание. 

И какво общо има "без съответните знания и възможности за разбиране, без безпристрастност, при наличието на силни егоистични пориви, при липса на достатъчно отговорност, добронамереност и добродетелност, то да се медитира е вредно." 

Това направо е невъзможно да се коментира смислено, толкова е пълно с недоразумения че, няма на къде повече. Медитация никога не е вредна, няма такова нещо. Има хора който са си навредили от правене че медитарат, като шунаята. Едно е да мислиш че знаеш да медитираш, друго е да можеш. А за да се научиш първо да медитираш, трябва много време в упражнения. Както всичко друго останало в живота, за да си добър в нещо, трябва практика и опит, само така се става майстор. А да не говорим и талант, но таланта е нагласа, тенденция от други животи. Той се натрупва, и това е разликата. Добродетел не се развива с намерения, не е достатъчно да си каже човек, сега вече ще съм добър. Човек е това което прави, следователно трябва да се упражнява и това. Без практика в упражнение на добродетели, няма как да ги има човек. А медитация е шорткът директно упражнение в ума, тя пречиства ума и съзнанието и тази добродетел изплува от само себе си. Защото когато разкриеш основата на твоя ум, ще разбереш че тя е чиста мъдрост и състрадание. 

Всеки будист трябва да знае, защо се започва с медитация. Каква е целта на медитацията! Не се медитира за да поумне или да развиват някакви качества човек, а за да се освободи от циклите на съществуване. Прекъсване на съществуването и излизане от Ссамара. Това е мотивацията която е правилна, всичко друго е грешно. Така че нито добродетел, нито знание, нито качества ти трябват от тскъв смисъл. Трябва ти само развито ниво на осъзнатост, будност до ниво на Буда състояние. Това без сериозна практика няма как да се получи, и всякакви твои опити да убедиш че медитацията е вредна. Са напълно смешни. Особено в контекста на будизма. 

• Отговори 16k
  • Прегледи 894,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Нел, ти предполагаш, че аз съм сигурен в нещо, това са твои идеи и представи. Аз пиша в тази тема с образователна цел, темата е за будизъм. Ученията са различни. Това е чудесно. Различните учени

• Не тук, Рам. Дискусията се превърна в някаква безмислено пустословие и надприказване.   Несъмнено... Значи, то всеки претендира, че мненията му са лични и неповлияни, но такива мнения няма. Най-мал

• Това е напълно невъзможно. Просто не разбираш какво се твърди. Става дума за това, че не е възможно да изпитваш две противополжни ментални състояния в един и същ момент на съзнанието, който трае нанос

Публикувани изображения

преди 4 часа, Gabriel Bicana написа:

Всеки будист трябва да знае, защо се започва с медитация. Каква е целта на медитацията!

Слушане, размишление, медитация. Слушане-размишление-медитация-слушане-размишление-медитация-слушане-размишление-медитация-слушане

Не може да се започва с медитация, защото така не знаеш защо ти е, слушането и размишлението ти дават целта на заниманието, и мотивацията. Изправят я малко по малко. Трябва да се усвоява учението, защото "Потвърждавам, че една единствена  дхарма да е останала непозната и в чиято същност не сме проникнали, не можем да сложим край на страданието".

От друга страна, "ако разбереш една, ще разбереш десетте хиляди" - но до това има много път. 

преди 2 часа, witness написа:

Не може да се започва с медитация, защото така не знаеш защо ти е, слушането и размишлението ти дават целта на заниманието, и мотивацията. 

Да. Съгласен.

Само да отворя една скоба – "слушане", не просто четене. Не защото будиститите са неграмотни, а защото слушането предполага конкретна аудитория, а не абстрактна, каквато предполагат повечето писани текстове. Затова и значението на всяка сутра или шастра е прието да бъде пояснено от учител пред конкретна група от ученици, които имат определени нагласи, капацитет и необходимости.

Това съм го обяснявал стотици пъти. Не е адекватно човек да разчита, че може да получи инструкции за практика, когато чете лекции по нета, които не са предназначени за него.

преди 2 часа, witness написа:

От друга страна, "ако разбереш една, ще разбереш десетте хиляди" - но до това има много път. 

Не знам какво цитираш, но в тибетската ваджраяна традиция се казва, че ако реализираш качествата на един идам (просветлените качества, които изразява той), то автоматично реализираш и качествата на всички останали идами, понеже същността им (дхармакая) е еднаква.

преди 3 часа, witness написа:

Слушане, размишление, медитация. Слушане-размишление-медитация-слушане-размишление-медитация-слушане-размишление-медитация-слушане

Не може да се започва с медитация, защото така не знаеш защо ти е, слушането и размишлението ти дават целта на заниманието, и мотивацията. Изправят я малко по малко. Трябва да се усвоява учението, защото "Потвърждавам, че една единствена  дхарма да е останала непозната и в чиято същност не сме проникнали, не можем да сложим край на страданието".

Никога не съм казвал, че без слушане трябва. То се подразбира че е така. Но какво да се слуша и колко? Слуша се само учителя, не интернета и каквото си прецениш. Слуша се учителя, какво говори, той какво ти дава да учиш и какви инструкции дава той. За да си добър ученик естествено е добре да си подготвен и информиран, но не и самонаучен, и самопреценил, какво и коло да знаеш. И това със слушането и аналитичната практика, са само с цел да те подготви за практиката. А не да разпъваш локуми и фантазираш. Осморния благороден път, е с медитация. Не може без нея, само със всичко останало, без медитация, няма ефект. Медитацията прави всичко останало осъзнато и автентично. Не симулирано на представи и фантазии. Трябва учител да ти предаде медитация, сам никой никога не се е научил. И това става когато учителя е преценил че си готов. Ако не си, ще слушаш още. Аз лично съм се нагледал на супер уж интелигентни хора, запознати със всичко уж, а пък не могат 15 мин шахмата да направят. Иначе непрекъснато питат учителя за най висшите учения, тайни и подобни. Отговора му винаги е бил един и същ. Щом не знаеш да медитираш, няма как да мижеш да разбереш. 

За теб медитацията е една дхарма само? Тук е грешната представа. Медитацията ти дава осъзнатост и будноста с която да осъзнаваш всички останали дхарми, правилно. Защото основно в Осморния път е, "правилно". Всяко една точка, започва с правилно. Със стандартно ниво на осъзнаване, няма прозрение. Трябва да се тренира и генерира. А това става само с медитация. 

преди 27 минути, dagpo19 написа:

Да. Съгласен.

Само да отворя една скоба – "слушане", не просто четене. Не защото будиститите са неграмотни, а защото слушането предполага конкретна аудитория, а не абстрактна, каквато предполагат повечето писани текстове. Затова и значението на всяка сутра или шастра е прието да бъде пояснено от учител пред конкретна група от ученици, които имат определени нагласи, капацитет и необходимости.

Това съм го обяснявал стотици пъти. Не е адекватно човек да разчита, че може да получи инструкции за практика, когато чете лекции по нета, които не са предназначени за него.

Не знам какво цитираш, но в тибетската ваджраяна традиция се казва, че ако реализираш качествата на един идам (просветлените качества, които изразява той), то автоматично реализираш и качествата на всички останали идами, понеже същността им (дхармакая) е еднаква.

Точен отговор. Слушането е за предпочитане и поради друга причина. Слушането е живо, то се случва с трансмисия от човека, от който слушаш. Когато жив човек предава и говори особено с самая, интензивността на разбиране е правилна. От написан текст, това са замръзнали във времето слова. Адекватни за точно опрдела ситуация, според нивото. Няма трансмисия и предаване. Само информация и знание. 

Самото реализиране на Идам, е просто един път. Ясно очертан, за постигане. И щом има постигане и просветление има и реализация. Както казваш, реализираш ли едно, реализирал всички. 

преди 1 час, dagpo19 написа:

Такова ни е времето. Аз нямам възможност да получавам учения и практики лично, затова само проявявам интерес.Общо-взето, не медитирам и от години насам, след известни странни случки и продължителни усещания, прекратих всякакви самостоятелни опити в тази посока. Някакви увреди върху себе си не съм усетила все още от четене. Вие какво се надявате, като практикуващи, да постигнете толкова и то веднага? Даже не знаете в следващото си прераждане дали пак ще сте будисти. 

Апропо, дали преражданията се редуват хронологично, или може някой да се прероди в миналото, това ми е интересно. Успенски има такива теории. Не че е толкова важно. 

Между другото подозирам, че хваленето с медитации пред забравени от съдбата глупаци не прибавя "заслуги" за продължаване на практиката в руслото на будизма. Същото се отнася и за всички "богоизбрани", дали от църкви или особени народи. 

Цитирам, неточно, Доген от "Габьо", "Нарисувана оризова питка", а той цитира думи на Буда, доколкото съм разбрала. Предишният цитат за едната дхарма пък също са думи на Буда от някаква сутра, които Васубандху цитира в "Абхидхармакоша". В първи раздел, карика 15

преди 24 минути, witness написа:

Такова ни е времето. Аз нямам възможност да получавам учения и практики лично, затова само проявявам интерес.Общо-взето, не медитирам и от години насам, след известни странни случки и продължителни усещания, прекратих всякакви самостоятелни опити в тази посока. Някакви увреди върху себе си не съм усетила все още от четене. Вие какво се надявате, като практикуващи, да постигнете толкова и то веднага? Даже не знаете в следващото си прераждане дали пак ще сте будисти. 

Апропо, дали преражданията се редуват хронологично, или може някой да се прероди в миналото, това ми е интересно. Успенски има такива теории. Не че е толкова важно. 

Между другото подозирам, че хваленето с медитации пред забравени от съдбата глупаци не прибавя "заслуги" за продължаване на практиката в руслото на будизма. Същото се отнася и за всички "богоизбрани", дали от църкви или особени народи. 

Цитирам, неточно, Доген от "Габьо", "Нарисувана оризова питка", а той цитира думи на Буда, доколкото съм разбрала. Предишният цитат за едната дхарма пък също са думи на Буда от някаква сутра, които Васубандху цитира в "Абхидхармакоша". В първи раздел, карика 15

преди 24 минути, witness написа:

Такова ни е времето. Аз нямам възможност да получавам учения и практики лично, затова само проявявам интерес.Общо-взето, не медитирам и от години насам, след известни странни случки и продължителни усещания, прекратих всякакви самостоятелни опити в тази посока. Някакви увреди върху себе си не съм усетила все още от четене.

Сега повече от всякога е възможно да се получат инструкции. Трябва да се използва обаче правилно тази възможност. Можеш да се пътува, да се срещне човек с начин по който да получи правилно наставления. Аи през Интернет може да се добие престава като знае какво по точно да търси. Това с учителя е в идиална форма, но е рядко възможно. Шамата медитация би трябвало да може във всеки будистки център да може да се получат инструкции. И тези неща за страни състояния, са само внушение, породени от страха. Затова тебва смелост, там вътре стават "страшни неща". Трябва да е готов човек. Но с правилно развита медитация се преодоляват тези пречки. 

преди 30 минути, witness написа:

. Вие какво се надявате, като практикуващи, да постигнете толкова и то веднага? Даже не знаете в следващото си прераждане дали пак ще сте будисти. 

Какъв странен коментар. Човек когато започне с практиката, веднага се разбира, дали си имал досег с това и преди. По това дали ти се отдава или въобще не ти върви. Има хора веднага след получаване на инструкции успяват да разберат какво се прави. Други им отнема време и срещат доста трудности. Не се преражда будист, а практик, медиатор. Тенденциите и нагласите се предават, не същността. 

преди 55 минути, Gabriel Bicana написа:

И тези неща за страни състояния, са само внушение, породени от страха. Затова тебва смелост, там вътре стават "страшни неща".

Не, говоря за приятни състояния, а страшните неща са по-скоро полезни и идват от друго - самонаблюдение например. А онези са от различен сорт и ако човек няма идея какво и защо прави, по-добре да бяга надалеч. Усещане за вътрешна топлина, безтегловност, пулсиращо теме, еуфория. Пророчески сънища, властни гласове, които те предупреждават за нещо, което се случва след малко или не след дълго и така дълги дълги години. Да виждаш зад гърба си, и в същото време да не "виждаш" как живееш, от какво всъщност страдаш. Това е нещастие.

Забравих творческото вдъхновение :) Ух

преди 12 часа, witness написа:

Не, говоря за приятни състояния, а страшните неща са по-скоро полезни и идват от друго - самонаблюдение например. А онези са от различен сорт и ако човек няма идея какво и защо прави, по-добре да бяга надалеч. Усещане за вътрешна топлина, безтегловност, пулсиращо теме, еуфория. Пророчески сънища, властни гласове, които те предупреждават за нещо, което се случва след малко или не след дълго и така дълги дълги години. Да виждаш зад гърба си, и в същото време да не "виждаш" как живееш, от какво всъщност страдаш. Това е нещастие.

Забравих творческото вдъхновение :) Ух

Аххх, вярно ли? Сериозно ли говориш, че си изпитвала всичко това? И това го отдаваш на медитацията? 

Само ако знаеш колко типично е това, 95% от хората си въобразяват подобни работи. Първо ти сигурна ли си че си медирирала? Че си изпълнявала правилно? Каква практика си изпълнявала, че си получила подобни неща? От колко време си я практикувала? На тези въпроси първо трябва да си отговориш, ако искаш да имаш ясен отговор а не поредната фантазия или самовнушение. 

Хем казваш че си медирирала а всъщност казваш че по добре, самонаблюдение трябва. А ти докато медитира, какво прави ако не се самонаблюдава? Има някакво противоречие в думите, много по вероятно е въобще да не си правила упражнението правилно, даже дори и правилното упражнение. Останалите неща са самовнушения които за пореден път доказват, на какво всъщност е способен ума. Какви неща може да измисли и накара да повярваш. Не случайно Ума е най важното да се осъзнае и разбере. Защото той е, това което си. Но той няма собствено мнение, той е само сетивни със строго определени функции, и просто ги изпълнява. Когато се осъзнае, ще разбереш защо ти се случват тези неща. По това как ума борави с опитност и навиците. Как се образуват мисловнии поведенчески модели, и колко е закономерно това което се получава, защото това му е даден като материал. Само с помощта на осъзнатост може да се започне процес по промяна на тези модели, които са се свормирали автоматично и неосъзнато. Ако ти си използвала ума си за подобни неща преди това, неосъзнато си ги направила модел на някакви начини на мислене. И след като малко се обърне внимание на това което се случва е ума, започват да стават осъзнати и започват да плашат. Много хора си мислят това, че когато започнат с медитация им се засилват усещания. Което не е тка, по скоро стават осъзнати по принцип нещата които се случват. За първи път се усеща на какъв хаус всичко вътре се случва. Затова освен основна шамата има нужда и от випасана. Шамата е концентрация, а випасана прозрение. Чрез випасана се преодоляват тези мисловнии пречки, до момента в който се достигне то основата на ума. Екрана на който се прожектират всички тези неща. А основата е лишена от същност, те е чиста празнотата, която изначално излъчва мъдрост и състрадание. Трябва да се установи и положи ума в нея и да се остави да пребивава там. Това е естествено най просто казано, но невероятно трудно за изпълнение. 

Помислси си само, какво би представлява това усещане. Когато умът е достигнал до това свое естествено състояние и прибибава спокойно там. Хванал с юздите концентрация и осъзнатост ума и го е укротил. Как би се усещало това чувство, това състояние. От тази позиция директно и безпристрастно наблюдение, води до разбиране на изначалната истина на усещането, живот. 

Какво престава за теб просветление? Как се постига? Само по този начин. Практически упражнения, всеотдайност и саможертва. Ама това го правят много малко хора, повече обичат да се оставят на блажените състояния и наслаждават. Това е най естествено в този живот, за много това е смисъла на живота. А то няма как да е по грешно. 

преди 1 час, Gabriel Bicana написа:

Аххх, вярно ли? Сериозно ли говориш, че си изпитвала всичко това? И това го отдаваш на медитацията? 

Не го отдавам на нищо, това беше естествена нагласа и си течеше спонтанно, а разни упражнения от рода на концентрации или дихателни упражнения само я задълбочаваха. Тогава и да исках и да знаех как, не можех да медитирам - не можеш просто така да свалиш 160-200 пулс и неудържим тремор в крайниците. Така че, хората имат различни условия и животът им минава, за съжаление, сред тях. 

Впрочем, не всичко беше фантазия, но не мисля, че ми липсва. 

преди 53 минути, witness написа:

Не го отдавам на нищо, това беше естествена нагласа и си течеше спонтанно, а разни упражнения от рода на концентрации или дихателни упражнения само я задълбочаваха. Тогава и да исках и да знаех как, не можех да медитирам - не можеш просто така да свалиш 160-200 пулс и неудържим тремор в крайниците. Така че, хората имат различни условия и животът им минава, за съжаление, сред тях. 

Впрочем, не всичко беше фантазия, но не мисля, че ми липсва. 

Ох, извинявай но звучи като пълен безпорядък. Всички тези неща които описва и последователността им, говори за това. 

Как така концентрацията задълбочава нещата? Което значи че преди да се научиш на концентрация, си правела нещо друго? 

Първо се започва с шамата. Да се научи на полагането на ума върху обект. Най често се използва дишането, защото то винаги е тук и най лесния фокус който може да се избере. Но това не означава работа със дишането, то не се променя и се оставя такова какво е. Само се съсредоточаваш върху него, и нищо друго. Шамата не е дихателно упражнение. Без развита концентрация, което в някаква форма си е съзнателна дисциплина на ума, няма как да се започна със каквато и да е друга практика. Това е основно правило. А за да се стабилизира съсредоточена концентрация трябват много упражнения. Докато се усвои и си напълно убеден, че я владееш и можеш да се довериш на себе си. Защото тя е стълб основа на която надграждаш останалото. 

Едва след това с помощта на концентрация се използва випасана, за проникване и прозрение. Двете се сливат в един момент, и са едно и също което държи ума в състоянието което е необходимо. 

Всички мисловни и метални проявление е възможно да се преодолеят с помощта на випасана. Като се оставят да се разтворят и изчезнат без следа в основата на ума. А както казах вече, той е празнотата, значи да се оставят да се разтворят в празнотата буквално. Но това е много трудно да се разбере и направи. Особено ако се имитира и не се прави правилно. 

А що се отнася до физическите усещания, по скоро бих ги отдал на някакво телесно неудобство. Например неправилна стойка по време на медитация, или някаква физическа особеност, всеки човек е различен. И това неудобство или дисконфорт може да се усещат парения, и различни други видове физически усещания. А не на някаква причина породена от медитацията. 

Затова трябва много сериозно отношение към медитацията. Първите години само се учиш да подлага правилните условия за да ти се случи медитация. Тя не може да се предизвиква, да я симулираш. Трябва да се усвоят много добре всички малки детайли до съвършенство, да подложи всичко правилно, стойка, нагласа, мотивация и др. И да оставиш медитацията да ти се случи в ума. Само така и тогава може да се каже че е медитирал човек. Всичко преди това са само опити и подготовка. Но не и медитация. 

преди 2 часа, Gabriel Bicana написа:

Ох, извинявай но звучи като пълен безпорядък.

И ти извинявай, не исках да те обърквам. Както и да е, а сега по друг въпрос 

преди 2 часа, Gabriel Bicana написа:

Всички мисловни и метални проявление е възможно да се преодолеят с помощта на випасана. Като се оставят да се разтворят и изчезнат без следа в основата на ума. А както казах вече, той е празнотата, значи да се оставят да се разтворят в празнотата буквално. Но това е много трудно да се разбере и направи. Особено ако се имитира и не се прави правилно. 

Като оставим настрана що е то празнотата и има ли почва у нас))), да кажем, че долу-горе знам за какво говориш... Обаче това упражнение по отношение на неща като като гняв и обида например, би трябвало да има видими последствия. Да не искаш да въздаваш на Шунята заслуженото, примерно, а да ги оставиш да се разтворят в празнотата. 

преди 44 минути, witness написа:

Като оставим настрана що е то празнотата и има ли почва у нас))), да кажем, че долу-горе знам за какво говориш... Обаче това упражнение по отношение на неща като като гняв и обида например, би трябвало да има видими последствия. Да не искаш да въздаваш на Шунята заслуженото, примерно, а да ги оставиш да се разтворят в празнотата. 

Разбирам на къде биеш, демек разбираш за какво говоря, и си съгласна. Но не можеш да разбереш как може уж да ги говоря тези неща, а пък да се отнасям така. 😂

Колото и странно да ти звучи, аз го правя за негово добро. Да се усети, да му помогна. Жертавам се с цената да си натрупам лоша карма, но само и само да осъзнае какво е. Аз го познавам единствено от всички тук, лично. И всичко което съм написал за него е самата истина а сезоните който писа той, са пълна лъжа и измама. Типично за много подъл лицемер. И просто давам нагледен урок, който така прави, така му се случва. По будистки от това, здраве му кажи. 

А ти викаш, убедително вярваш на някой който сътворява такива висши глупости на сезони и въпреки това му вяераш че е, просветен. Хахаха. 

Ще кажеш ли поне по темата, какво в мойте думи ти звучи объркващо, чак повече от твоите. 😂

на 18.02.2020 г. в 12:04, Gabriel Bicana написа:

Ето един пост, който типично показва че говориш единствено и само на изуст или за да се правиш на интересен или оригинален. Ще ти каза защо. Няма да обърна сега внимание на факта, че ти дори не знаеш какъв е фокуса на различните медитации, което говори за липса на всякакъв опит. Това е друга тема. Сега ще ти обърна внимание на това което си написал тук. 

"Като говорим за шамата и випасана, то имам усещането, че се пренебрегва едно основно правило. Преди да се започнат подобни практики, особено випасана, е необходимо медитиращият да има нужната интелектуална и морална основа." 

Първо ти не правиш правилно разлика между двете практики, и говориш особено за едната, като че някоя от двете е по важна или маловажна. Това са двете страни на едно и също нещо. Така че, ако има нещо което би пречило, трябва да го прави и на двете. Ок. 

Резултатът от медитацията, както и от всяко друго средство, зависи от този, който я използва. Дори и да умее да борави технически правилно с което и да е средство, то резултатът при нисък морал и ниска интелигентност ще е преобладаващо негативен. Без да се основава на развит интелект, за какво разбиране може да става дума?

Също така мисля, че медитирайки човек може да се зомбира. Казвам "може", т.е. това е само възможност, но според мен се случва.

Какви знания имаш предвид, интелектуални? Математика, физика...? Някакво друго интелектуално знание? Въобще в случия интелекта не е важен, или само до толкова колкото да те насочи към правилното и да ти помага да го използваш. И как така от интелектуални знания ще получиш безпристрастност? Безпристрастноста е качество, свойство на ума. То не се развива с информация, а със упражнения за безпристрастност. А те са в разхлабване на убеждения и вкопчване, а не в вкопчване в знание. 

Не, математиката и физиката са науки. Интелектът е способността да боравиш с информацията и да я разбираш, да я систематизираш и обобщаваш от различни гледни точки и според различни критерии, да осъзнаваш връзката и взаимозависимостите между елементите й... Пристрастността е свързана с емоциите (споменатото от теб вкопчване също се основава на емоция) и заблудите. Наистина медитацията би следвало да успокоява емоциите така, че те да не пречат на интелекта и в този смисъл тя наистина е полезна, но пак повтарям: тя не може да компенсира ако той е неразвит. Също така, както и всяко друго нещо, което се пракиткува редовно и систематично, медитацията може да усили дисциплината и някои свързани качества (търпение например).

Това направо е невъзможно да се коментира смислено, толкова е пълно с недоразумения че, няма на къде повече. Медитация никога не е вредна, няма такова нещо. Има хора който са си навредили от правене че медитарат, като шунаята. Едно е да мислиш че знаеш да медитираш, друго е да можеш. А за да се научиш първо да медитираш, трябва много време в упражнения. Както всичко друго останало в живота, за да си добър в нещо, трябва практика и опит, само така се става майстор. А да не говорим и талант, но таланта е нагласа, тенденция от други животи. Той се натрупва, и това е разликата. Добродетел не се развива с намерения, не е достатъчно да си каже човек, сега вече ще съм добър. Човек е това което прави, следователно трябва да се упражнява и това. Без практика в упражнение на добродетели, няма как да ги има човек. А медитация е шорткът директно упражнение в ума, тя пречиства ума и съзнанието и тази добродетел изплува от само себе си. Защото когато разкриеш основата на твоя ум, ще разбереш че тя е чиста мъдрост и състрадание. 

Никакъв шорткът не е медитацията. Тя може да ти помогне да се ориентираш кои действия са правилни, но не и да замести необходимостта от извършването им. А това, което ще изплува, зависи от склонностите, които вече си създал в ума си. Т.е. при различните хора това, което ще изплува е различно. Също така, това, което един оценява като добродетел, може да не е добродетел за друг. Разбирането за това, какво е мъдрост и състрадание, също е различно при различните хора. Това, че ти приемаш нещо за такова, не означава, че някой друг ще го приеме по същия начин.

Не знам какво наричаш "основа на ума", но за мен основата на ума е като гладка повърхност. 

Всеки будист трябва да знае, защо се започва с медитация. Каква е целта на медитацията! Не се медитира за да поумне или да развиват някакви качества човек, а за да се освободи от циклите на съществуване. Прекъсване на съществуването и излизане от Ссамара. Това е мотивацията която е правилна, всичко друго е грешно. Така че нито добродетел, нито знание, нито качества ти трябват от тскъв смисъл. Трябва ти само развито ниво на осъзнатост, будност до ниво на Буда състояние. Това без сериозна практика няма как да се получи, и всякакви твои опити да убедиш че медитацията е вредна. Са напълно смешни. Особено в контекста на будизма. 

Да се освободиш от необходимостта от прераждания е много далечна цел. Има доста неща по пътя преди това и моята поне мотивация е свързана първо с тях. 

Осъзнатостта и будността... Добре, но за мен те отново са свързани с познаването и разбирането за света и с живот в съответствие с принципите обуславящи съществуването. 

Никога не съм твърдял, че медитацията е винаги вредна. 

преди 2 часа, Shiniasu написа:

Резултатът от медитацията, както и от всяко друго средство, зависи от този, който я използва. Дори и да умее да борави технически правилно с което и да е средство, то резултатът при нисък морал и ниска интелигентност ще е преобладаващо негативен. Без да се основава на развит интелект, за какво разбиране може да става дума?

Също така мисля, че медитирайки човек може да се зомбира. Казвам "може", т.е. това е само възможност, но според мен се случва.

Не, математиката и физиката са науки. Интелектът е способността да боравиш с информацията и да я разбираш, да я систематизираш и обобщаваш от различни гледни точки и според различни критерии, да осъзнаваш връзката и взаимозависимостите между елементите й... Пристрастността е свързана с емоциите (споменатото от теб вкопчване също се основава на емоция) и заблудите. Наистина медитацията би следвало да успокоява емоциите така, че те да не пречат на интелекта и в този смисъл тя наистина е полезна, но пак повтарям: тя не може да компенсира ако той е неразвит. Също така, както и всяко друго нещо, което се пракиткува редовно и систематично, медитацията може да усили дисциплината и някои свързани качества (търпение например).

Никакъв шорткът не е медитацията. Тя може да ти помогне да се ориентираш кои действия са правилни, но не и да замести необходимостта от извършването им. А това, което ще изплува, зависи от склонностите, които вече си създал в ума си. Т.е. при различните хора това, което ще изплува е различно. Също така, това, което един оценява като добродетел, може да не е добродетел за друг. Разбирането за това, какво е мъдрост и състрадание, също е различно при различните хора. Това, че ти приемаш нещо за такова, не означава, че някой друг ще го приеме по същия начин.

Не знам какво наричаш "основа на ума", но за мен основата на ума е като гладка повърхност. 

Охх Шинатсу, стига, недей повече. Говориш за нещо от което нямаш ни най малка престава, да не говорим опит. 

Направо не знам от къде да започна, даже на мен, най начинаещия практикуващ медитация, всичко това ми звучи толкова объркано. Защото е само опит "интелектуално" да си обясниш нещата. Същатото което прави и шунаята, интелектуално прозрява празнотата. Каква глупост е това ако знаеш, ако си чувал учители, многократно да повтарят едно и също. Никой никога не може интелектуално да разбере празнотата, тя може само да се преживее. 

Значи каваш някой с нисък морал, или не толкова интелигентен, не можеш да се научи да медитира? Това до някъде трябва да означав, че само хора отговарящи на критериите могат да се зснимват със самонаблюдение, медитация? И тези който нямат, не могат? Това е толкова неправилно, че чак ми е чудно как ти може да кажеш такова нещо. Чел ли си Миларепа например, ако това беше вярно той никога не е можел да стане, най големия тибетски йогин. Тезата ти до тук, е напълно неоснователна. 

Ти със интелекта ли разбираш само? Ами преди да влезе информацията до интелекта да я използва, няма ли значение как си я възприел? Как си я разбрал? Дали са ти чисти сетивата и възприятието с който осъзнаваш? Дали тази информация, въобще е достоверна, дали въобще е правилно възприета? Само интелекта е отрова за медитация, той е най голямата пречка. Не него само без да си сигурен, че възприемаш правилно, не трябва да се вярва. Така че за започване на медитация, той не ти трябва, или не повече от това да те убеди че само и единствено, медитацията е най правилното. 

Ще се опитам да ти обесня защо. Говорим за нормален средно статистически човек, който разполага с нормално ниво на осъзнаване и будност. Може ли този човек да разбере и прецени правилно всичко? Да разбере и осъзнае? Да постигне просветление? Не, защото ако можеше, всеки щеше да е просветен без да се налага да прави нищо. Но не е така в действителност. 

С помощта на медитацията, човек пречиства сетивата си на възприятия. След като се осъзнае и овладее ума и го постави в покой, той автоматично се пречиства. Както физическите усещания, така и металните се осъзнават и се разбират. С помощта на осъзнатоста се разбира тяхната природа и принцип, и може осъзнато да се повлияе на процеси и променят и пречистят сетивата. Колкото по високо ниво на осъзнаване развие човек, токова по фино става неговото разбиране. Тогава вече, с разбирането на случващото се през успокоението и пречистено състояние, с информацията може да използваш интелект. И то само до там да те държи убеден да продължаваш, а не да го оствяш да се вихри с представи и фантазии от разбраното. Медитация те учи на ментална дисциплина и това означава хигиена на ума. Това е много глупаво обяснение от мен, но толкова на крак и на бързо между другото. 

Зомбиране от медитация, няма такова нещо. Пак са интерпретации на ума и интелекта. Виждаш ли колко може да е вреден интелекта. Винаги пречи и задава излишни въпроси, вместо да седне и направи необходимото човек. 

Медитацията не е за успокоение, токова много грешни престави. Медитацията е за постигане на просветление, а че по пътя се успокояват и емоции, е страничния ефект от медитация, а не целта. 

Търпението също е страничен резултат, не цел. 

Делата ще продължиш да си ги вършиш, но с пречистен ум и сетива, решенията и действията ще са съвсем различни, от ако не си. Точно шорткът е медитация, директно можеш да работиш със всичко в ума, а не през действия. През действия е стандартния път и начин, от повторения и създаването на навик. А чрез осъзнаване, можеш директно на повлияваш на много процеси. 

Не знаеш какво наричам основа на ума, природа на ума? Ами то само за това се говори в будизма, особено в махаяна и ваджраяна. Това е сърцевината основата на ума, неговото изначално състояние над което всичко други воали оформят това което си. Тази изначлна основа, при всички е една и съща. Мъдрост и състрадание, всеки изначално е добър и мъдър. В последствие на живота ставаме все по лукави и лоши. Но изначално всички са Буди защото всички имат Буда природа, това изначално чисто състояние. 

Сори за сега няма повече време. Пак много написах, че съм навън по средата на една фиеста пак. Хаха 😉👍

В другата тема за будизма, Рамус ме пита нещо, на което реших да отговоря. Отговарям тук, понеже другата тема в момента е заключена. Подчертавам, че отговорът ми е съобразен с питането на Рамус и очаквам, че няма да се превърне в повод за нови спорове. Споделям го, понеже може да е полезен и за някой друг. 

Рамус попитатова ми се струва доста странно твърдение. И ми се иска малко повече подробности по него.

Отговор: За да отговоря дори накратко, то трябва да въведа контекст. Накратко, то в индо-тибетската традиция се различават:

1) Дондам денпа (Skt. paramārthasatya; Tib. དོན་དམ་བདེན་པ་, döndam denpa; Wyl. don dam bden pa)на англ. се превежда като ulltimate truth или definitely true, т.е. крайна или окончателна истина. Алтернативно се превежда като "абсолютна истина".

2) Кундзоб денпа (Wyl. kun-rdzob dden-pa) или относителната, релативна, конвенционална истина има различни значения в различните философски школи на будизма, т.е. във Вайбхашика, Саутантрика, Йогачаря и Мадхямака.  Общоприетата дефиниция е следната: conventional/relative truth generally referring to phenomena other than emptiness.

Oбаче, това е от гледна точка на крайното или дефинитивното значение. По-нататък, различават се две неща:

2.а.) Логпе Кундзаб (Wyl. log-pa'i kon-rdzob), т.е. невалидна относитена истина  или wrong/distoted/ conventional truth (rabbit with horns).

2.б.) Яндаг кундзаб (Wyi. yang-dag kon rdzob), т.е. достоверна относителна (релативна) истина, която се дефинира така: Real/correctionelity actual relative truth (пример: ordinary water). Нейна разновидност е Танье денпа (Wyl. tha-snyed-bden-pa) или достоверна условна истина, която е умел метод, който когато бъде прилаган води до постигането на абсолютната истина.

Това, за което писах се отнася до 2.б.). В един от вариантите си тази инструкция звучи така: "Породи дълбока благодарност към всеки" (13 от "Седемте точки за тренировка на ума" от Чекава Йеше Дордже). В традиционните коментари се казва, че този, който иска да постигане просветление трябва да култивира безпристрастна доброжелателност, съчувствие, щедрост и търпение по отношение на всички чувстващи същества. Следователно, без чувстващите същества или другите, просветлението не може да бъде постигнато. Затова за един практикуващ, то няма разлика между добротата на будите и на непросветлените същества. Той се нуждае и от едните, и от другите. Един от великите учители от школата Кадампа казва, че от всички дълбоки и обширни учения, които е получил и практикувал, то най-важното (key point) е: "Всички грешки идват от мен, а всичките ми качества възникват чрез другите. "

преди 41 минути, dagpo19 написа:

В традиционните коментари се казва, че този, който иска да постигане просветление трябва да култивира безпристрастна доброжелателност, съчувствие, щедрост и търпение по отношение на всички чувстващи същества. Следователно, без чувстващите същества или другите, просветлението не може да бъде постигнато. Затова за един практикуващ, то няма разлика между добротата на будите и на непросветлените същества. Той се нуждае и от едните, и от другите. Един от великите учители от школата Кадампа казва, че от всички дълбоки и обширни учения, които е получил и практикувал, то най-важното (key point) е: "Всички грешки идват от мен, а всичките ми качества възникват чрез другите. "

Правилно, но дали се разбира правилно? Какво според теб трябва да означава "възникват чрез другите"? 

Означава ли това, че трябва задължително да се общува и има контакт с "другите "? 

Всъщност от гледна точка на практикуващ медитация човек, който има нужда от спокойствие и уединение, ще му трябва общуването с "другите" невежите? Защо тогава се оттеглят в ретрийт? За гони, даже и цял живот? Как става тогава това и какво всъщност би трябвало да означава това? 

Това важи за хора с развито осъзнаване само, и разбрали и овладяли процесите които сформират състоянията в ума. Ако ти искаш да се научиш на състрадание, практикуваш Мета медитация или Амитаба Буда Сатхана например. Това са практики за развиване на състрадание. Това са медитация с различена техника но развиват едно и също. Как работят тези техники? Ако си правил Сатхана, знаеш. Там се доброжелае и визуализира като осъзнато в потока на съзнание полагаш условия, за желаната промяна. От досегашните егоистични нагласи на невеж, към универсално всеобхватно състояние на състрадание към всичко живо. Това е един процес, продължителен и постоянен. Така се променя неосъзнатия модел и се развива нов. А защо се прави това? Защото състраданието е основа на ума, то заедно с мъдростта може и трябва да се развива, в него има всичко и с него може да се изведе ума до просветление. А, не с дела спрямо другите. 

Мъдростта с също основа с която може да се изведе ума до състояние на Буда, до просветление. Там това става по друг принцип, и с друга техника. Там не се прави всъщност нищо, просто се оставя да бъде. Това е техника на випасана. Постигане на пълен покой в природата на ума и безпристрастно съзерцаване. От тази позиции и начин на възприятие, се получава най достоверната информация за това кое какво е и как се случва. Трупа се разбиране от опитност от директно усещане, от състоянието. А мъдростта не е знание, тя е опит. И в нея както и в състраданието, има всичко необходимо да се изведе ума до просветление. В общи линии казано. 

Най правилно е да се практикуват и двете едновременно от самото начало, випасана и мета, усвоени с помощта на шамата, която е основа на всяка медитация. В текстовете пише, че мъдростта и състраданието, двете са като крила на птица. Но всеки реализиран Буда е всичко, изначалана мъдрост и безгранично състрадание. 

преди 17 минути, Gabriel Bicana написа:

Какво според теб трябва да означава "възникват чрез другите"? 

Toва, което написах. То е в съответствие с ло-джонг традицията, която се преподава във всички тибетски школи. Няма никакво значение дали си в ретрит или не. Състраданието и любящата доброта, каруна и мета, имат за обект другите и в този смисъл възникват чрез тях като необходимо условие, каквото са напр. почвата, водата и слънцето за развитието на семето. По-нататък  майтри и каруна имат за обект феномените, а накрая нямат обект. В Мадямакааватара Чандракирти обяснява тези три аспекта на майтри и каруна в подробности. Който има интерес може да прочете.

преди 20 минути, Gabriel Bicana написа:

шамата, която е основа на всяка медитация.

Принципно, макар че има подход, който започва с випасана, а не с шамата. Но той не е типичен и не е подходящ за повечето практикуващи.

преди 18 минути, dagpo19 написа:

Toва, което написах. То е в съответствие с ло-джонг традицията, която се преподава във всички тибетски школи. Няма никакво значение дали си в ретрит или не. Състраданието и любящата доброта, каруна и мета, имат за обект другите и в този смисъл възникват чрез тях като необходимо условие, каквото са напр. почвата, водата и слънцето за развитието на семето. По-нататък  майтри и каруна имат за обект феномените, а накрая нямат обект. В Мадямакааватара Чандракирти обяснява тези три аспекта на майтри и каруна в подробности. Който има интерес може да прочете.

Принципно, макар че има подход, който започва с випасана, а не с шамата. Но той не е типичен и не е подходящ за повечето практикуващи.

Да правилно, "другите" но кои други? И как? Това е което искам да обесня. Другите, не са само хората, а всичко живо. И не само тук, а в цялата вселена. Този който е в ретрийт, как развива състрадание като няма контакт с "другите"? И двете са едно и също, дали ще правиш добри дела с хората и така развиеш състрадание, или си в ретрийт и практикуваш медитация, постигат същото. Само, че тук разликата е в "бързината" и интензитета с които развиваш това. Затова и казах,,, медитацията е шорткът, тя извежда директно и може за един човешки живот да те изведе до просветление. А с добри дела с хората ще отнеме много повече време. Да го кажем така. 

Има много различни подходи, във ваджраяна директно може да започнеш и със Сатхана. И докато я практикуваш едновременно развиваш и концентрацията и мъдростта заедно. Но за това трябва да има Карма човек, да има Карма с ученията и за хора с развита практика и тенденции. Това са много рядки случаи. Ние нямаме Карма с тези неща, повечето от нас е най добре да започнат от самото началото и поетапно да се развиват. Ама както се вижда и тук, някакви обикновени хорица ми се занимават с уж най автентичните учения а нямат и не са приели елементарни и основни неща. Това каква грешка е, нямам думи. Но напълно нормално, нямаше да е Самара ако не беше така. 

преди 29 минути, Gabriel Bicana написа:

Да правилно, "другите" но кои други? И как? Това е което искам да обесня. Другите, не са само хората, а всичко живо. И не само тук, а в цялата вселена.

Мда. Вчера цял ден ми бешеше жал за една муха. Накрая мъжът ми се върна от работа и я уби. 

Дзонгкапа въпреки че по принцип настоява шамата да предшества випасана по доста причини, казва, че това не е задължително в някои случаи. Всъщност ето какво казва (за съжаление съм го преписала на руски и не ми се превежда, и без това никой нищо не чете) - 

„Что касается предварения проникновения безмятежностью, то не требуется, чтобы безмятежность предшествовала зарождению воззрения, пониманию бессамостности, ибо зарождение воззрения наблюдается и при отсуствии безмятежности.

Также нет необходимости, чтобы безмятежность предшествовала зарождению духовно преображающего опыта* в этом воззрении, поскольку отсуствие безмятежности не исключает духовного преображения, наступающего благодаря освоения [воззрения] неустанным аналитическим исследованием. Если бы исключало, то последовал бы ложный вывод, что от безмятежности зависит и зарождение духовно преображающего опыта относительно непостоянства, ущербности сансары и воспитания бодхичиты: ибо причина [этого опыта] для всех [перечисленых случаев] одна**.“

"проникновение " - е випасана, "безмятежность"  - шамата

преди 40 минути, Gabriel Bicana написа:

Затова и казах,,, медитацията е шорткът, тя извежда директно и може за един човешки живот да те изведе до просветление.

Да кажем, че това важи за един човек на сто години... смятай колко други "обикновени хорица" се раждаме, умираме и гинем в невежество за сто години. Това са мухи за шарани. Е, зависи какво се има предвид под просветление. А то е нещо доста повече от освобождение. Например ако е онова, което символизира раждането в чистата земя на Амитаба, дай боже всекиму. И на мухите. 

преди 12 минути, witness написа:

Мда. Вчера цял ден ми бешеше жал за една муха. Накрая мъжът ми се върна от работа и я уби. 

Дзонгкапа въпреки че по принцип настоява шамата да предшества випасана по доста причини, казва, че това не е задължително в някои случаи. Всъщност ето какво казва (за съжаление съм го преписала на руски и не ми се превежда, и без това никой нищо не чете) - 

„Что касается предварения проникновения безмятежностью, то не требуется, чтобы безмятежность предшествовала зарождению воззрения, пониманию бессамостности, ибо зарождение воззрения наблюдается и при отсуствии безмятежности.

Также нет необходимости, чтобы безмятежность предшествовала зарождению духовно преображающего опыта* в этом воззрении, поскольку отсуствие безмятежности не исключает духовного преображения, наступающего благодаря освоения [воззрения] неустанным аналитическим исследованием. Если бы исключало, то последовал бы ложный вывод, что от безмятежности зависит и зарождение духовно преображающего опыта относительно непостоянства, ущербности сансары и воспитания бодхичиты: ибо причина [этого опыта] для всех [перечисленых случаев] одна**.“

"проникновение " - е випасана, "безмятежность"  - шамата

Жалко, аз бих се радвал да го прочета, но нали не разбирам руски. С моя плажен руски такива неща по добре да не чета, на език който не искам. 

Въпреки че пак са слова на някой друг и всеки според опита си ще търси да разпознае своето. 

Аз не съм чел чак толкова много такива неща, нали съм глупав. Ама освен глупав съм и упорит. И така от глупост изпитах всичко на практиката в опити, провали и много объркване. Сега знам, кое е най добре относно, кое как и първо да се практикува, от личните ми преживавания с това. А по достоверен източникът за това, от собствения опит, няма. 

на 19.02.2020 г. в 8:41, witness написа:

Като оставим настрана що е празнотата и има ли почва у нас))), да кажем, че долу-горе знам за какво говориш... Обаче това упражнение по отношение на неща като като гняв и обида например, би трябвало да има видими последствия. Да не искаш да въздаваш на Шунята заслуженото, примерно, а да ги оставиш да се разтворят в празнотата. 

Уит, За Будизъм знам само толкова колкото съм чела тук от вас. Позволявам си да ти кажа моето мнение за смисъла на тази “празнота”, думичка която звучи толкова странно (да не кажа глупаво) на български. Само мое мнение, без да съм чела нищо. Мисля че означава - Липса на физическа материя. В пълно съзнание встъпване в друг свят на универса, свят от по-ефирна материя. Умът ни е от друг свят, но световете не са отделени в пространството, проникват се един друг. Затова и умът ни е тук при нас   😀. Но в неговия свят, явно, много трудно се встъпва.

Нека и аз споделя нещо. И аз за първи път тук имах възможността да се сблъскам с този вид култура. Не казвам религия, нито учение, защото това за мен е вид култура необичайна по нашите земи.

Доста бях разочарован от хората които изтъкваха, че са запознати с учението на Буда.

Разбрах едно, че и сред будистите, каквото и да означава "да си будист" , има хора с ниска култура. Това пречи на въпросното учение свързано с Буда.

Способите за изучаване на въпросното учение са в един доста рекламен вид поднесен пред нас. Някак си не позволява друго вярващи да надникнат в дълбините на прозрението, което определени изповядващи това учение достигат. Наместват се някакви тайнства които само избрани могат да достигнат до тях.

Това затваря самото познание, т.е. налагат се някакви догми, касти и т.н. Да, там от където идва това учение е може би нормално, но все пак живеем в 21-ви век.

Модерния човек се е освободил от догматизма на религиите. Той изповядва някаква, но успоредно с това участва и в светския живот, а там си има и ред други неща, които се изисква, за да е равноправна въпросната култура.

Да, в момента светско властващите са в колапс. Но за бога, защо и в религиите трябва да има политика, а?!

Това ли е новата религия, учение или прочие - Политиканстването, а?!

Не тая лоши чувства или пък някакъв вид омраза спрямо друго-изповядващи. Доволно живях в едно атеистично време. Празнотата вече е отминала драги ми хора занимаващи се с будизъм. Да, все още има някакъв вакуум по отношение духовността, но вече някак си нещата с "изсмукани" до едно ниво на липса на елементарно уважение на определени хора с остарели методи на въздействие върху масите.

Прощавайте за намесата!

преди 13 часа, Gabriel Bicana написа:

Охх Шинатсу, стига, недей повече. Говориш за нещо от което нямаш ни най малка престава, да не говорим опит. 

Направо не знам от къде да започна, даже на мен, най начинаещия практикуващ медитация, всичко това ми звучи толкова объркано. Защото е само опит "интелектуално" да си обясниш нещата. Същатото което прави и шунаята, интелектуално прозрява празнотата. Каква глупост е това ако знаеш, ако си чувал учители, многократно да повтарят едно и също. Никой никога не може интелектуално да разбере празнотата, тя може само да се преживее. 

Значи каваш някой с нисък морал, или не толкова интелигентен, не можеш да се научи да медитира? Това до някъде трябва да означав, че само хора отговарящи на критериите могат да се зснимват със самонаблюдение, медитация? И тези който нямат, не могат? Това е толкова неправилно, че чак ми е чудно как ти може да кажеш такова нещо. Чел ли си Миларепа например, ако това беше вярно той никога не е можел да стане, най големия тибетски йогин. Тезата ти до тук, е напълно неоснователна. 

Казвам, че ако някой човек с нисък морал и интелигентност медитират, ще имат съответстващите на това резултати от медитацията. Миларепа не е бил глупак. И точно той е пример потвърждаваш думите ми. Осъзнаването му, че води лош живот не става в медитация и докато започнат самите занимания с медитация при Марпа се изминава един нелек път. 

преди 14 часа, Gabriel Bicana написа:

Ти със интелекта ли разбираш само? Ами преди да влезе информацията до интелекта да я използва, няма ли значение как си я възприел? Как си я разбрал? Дали са ти чисти сетивата и възприятието с който осъзнаваш? Дали тази информация, въобще е достоверна, дали въобще е правилно възприета? Само интелекта е отрова за медитация, той е най голямата пречка. Не него само без да си сигурен, че възприемаш правилно, не трябва да се вярва. Така че за започване на медитация, той не ти трябва, или не повече от това да те убеди че само и единствено, медитацията е най правилното. 

Ще се опитам да ти обесня защо. Говорим за нормален средно статистически човек, който разполага с нормално ниво на осъзнаване и будност. Може ли този човек да разбере и прецени правилно всичко? Да разбере и осъзнае? Да постигне просветление? Не, защото ако можеше, всеки щеше да е просветен без да се налага да прави нищо. Но не е така в действителност. 

С помощта на медитацията, човек пречиства сетивата си на възприятия. След като се осъзнае и овладее ума и го постави в покой, той автоматично се пречиства. Както физическите усещания, така и металните се осъзнават и се разбират. С помощта на осъзнатоста се разбира тяхната природа и принцип, и може осъзнато да се повлияе на процеси и променят и пречистят сетивата. Колкото по високо ниво на осъзнаване развие човек, токова по фино става неговото разбиране. Тогава вече, с разбирането на случващото се през успокоението и пречистено състояние, с информацията може да използваш интелект. И то само до там да те държи убеден да продължаваш, а не да го оствяш да се вихри с представи и фантазии от разбраното. Медитация те учи на ментална дисциплина и това означава хигиена на ума. Това е много глупаво обяснение от мен, но толкова на крак и на бързо между другото. 

Виждам, че трябва да изясня какво разбирам под "интилeкт", а именно манас. Пишеш за осъзнатост, но аз не съм сигурен дали без манас може да се говори за осъзнатост. Пиша това, защото виждам, че придаваш на думата "интелект" някакъв по-различен смисъл. Ама то в будизма като цяло си е пълна каша по отношение на термините "манас", "виджняна", "джяна" и "чита".

Зомбиране от медитация, няма такова нещо. Пак са интерпретации на ума и интелекта. Виждаш ли колко може да е вреден интелекта. Винаги пречи и задава излишни въпроси, вместо да седне и направи необходимото човек. 

За пореден път изпадаш в крайности. 

Медитацията не е за успокоение, токова много грешни престави. Медитацията е за постигане на просветление, а че по пътя се успокояват и емоции, е страничния ефект от медитация, а не целта. 

Търпението също е страничен резултат, не цел. 

Успокоението е необходима предпоставка за задълбочаване на медитацията. Така че първоначално е цел. Търпението също за мен поне е цел, преди да бъде постигнато - цел не само на медитацията, но и изобщо.

преди 4 часа, Sleda написа:

Уит, За Будизъм знам само толкова колкото съм чела тук от вас. Позволявам си да ти кажа моето мнение за смисъла на тази “празнота”, думичка която звучи толкова странно (да не кажа глупаво) на български. Само мое мнение, без да съм чела нищо. Мисля че означава - Липса на физическа материя. В пълно съзнание встъпване в друг свят на универса, свят от по-ефирна материя. Умът ни е от друг свят, но световете не са отделени в пространството, проникват се един друг. Затова и умът ни е тук при нас   😀. Но в неговия свят, явно, много трудно се встъпва.

Моите разсъждения са в подобна посока, но ги отнасям към това, което е над ума. Това е излизане извън системата осъзнаващ-осъзнаване-осъзнато; извън всякакви дефиниции и ограничения, които са продукт на ума. Дори и разграничението дух-материя не е валидно в контекста на пустотата. Може да се направи аналогия с парабраман, за който по същия начин е отвъд всичко крайно и ограничено, което може да бъде познато. Ние можем да познаем пустотата частично чрез конкретните й прояви, които умът е в състояние да възприеме и разбере. Да, будистите май твърдят, че е възможно пълно познаване на пустотата (но може и да греша в това предположение), което за мен е невъзможно.

преди 1 час, Shiniasu написа:

Казвам, че ако някой човек с нисък морал и интелигентност медитират, ще имат съответстващите на това резултати от медитацията. Миларепа не е бил глупак. И точно той е пример потвърждаваш думите ми. Осъзнаването му, че води лош живот не става в медитация и докато започнат самите занимания с медитация при Марпа се изминава един нелек път. 

Виждам, че трябва да изясня какво разбирам под "интилeкт", а именно манас. Пишеш за осъзнатост, но аз не съм сигурен дали без манас може да се говори за осъзнатост. Пиша това, защото виждам, че придаваш на думата "интелект" някакъв по-различен смисъл. Ама то в будизма като цяло си е пълна каша по отношение на термините "манас", "виджняна", "джяна" и "чита".

За пореден път изпадаш в крайности. 

Успокоението е необходима предпоставка за задълбочаване на медитацията. Така че първоначално е цел. Търпението също за мен поне е цел, преди да бъде постигнато - цел не само на медитацията, но и изобщо.

Моите разсъждения са в подобна посока, но ги отнасям към това, което е над ума. Това е излизане извън системата осъзнаващ-осъзнаване-осъзнато; извън всякакви дефиниции и ограничения, които са продукт на ума. Дори и разграничението дух-материя не е валидно в контекста на пустотата. Може да се направи аналогия с парабраман, за който по същия начин е отвъд всичко крайно и ограничено, което може да бъде познато. Ние можем да познаем пустотата частично чрез конкретните й прояви, които умът е в състояние да възприеме и разбере. Да, будистите май твърдят, че е възможно пълно познаване на пустотата (но може и да греша в това предположение), което за мен е невъзможно.

Милаеепа е бил убиец, той е убил цялия си род. Това според теб, морално ли е? А дали един умен човек ще направи нещо такова? Милаеепа е бил точно такъв, както всеки невеж и заблуден човек. Което означава, че е бил неморален и не особено интелигентен, имайки се предвид как е израстнал, като просяк. А дали е бил глупав, е отделено от морален и интелигентен. Точно примера на Милерепа показва и доказва, че това което твърдиш няма логика. Всеки има потенциал за постигане на просветление, независимо от положението и състоянието в което се намира. Морала се развива по време на пътя, от пречистването на тялото и ума. Ще ти дам един пример. Най лесно се забелязва как действа медитацията по това как се променят от само себе си, с помощта на правилна медитация основните инстинкти и нагони. Като например храненето, сексуалното желание и желанието за забавление, наслада. От практика тези са първите неща който се променят, не ги правиш с цел да се променят, то просто се случва. Храната спира да ти е удоволствие, става ти само източник на енергия. Сексуалното желание отслабва и не се изпада в сляпа наслада от секса. Търсенето на шум, компании, привличане на внимание и нужда от потвърждение, също отслабват. Предпочита се спокойствие, уединение, тишина. Това са само най елементарени примери за първите признаци на действието на медитацията. Така че, колкото и да е замърсен човек, може да се пречисти с нейна помощ, независимо от състоянието. 

Чакай малко, какво общо има "манас" със интелект? Манас и сем са имената на едно и също нещо, а именно ума. Сем е ежедневния ум който съди преценя, дерзай и жадува. А манас е точно тази основа на ума, за която ти говоря. Негова естествена природа, състояние. То е винаги налично и там, като основа на всички останали. Така че какъв интелект имаш предвид ти, като споменаваш това? 

Като ти казвам, че интелекта е най големия враг на медитация, не е крайност а факт. И даже с думите и примерите които даваш, напълно потвърждаеат това. 

Няма първоначално и вторично като цел в медитацията. Има една единствена основна "цел" и тя е постигането на просветление. Както ти казах, те се случват от само себе си като примера който дадох по горе. Не се сяда да се медитира само да се постигне покой и успокоение, кагато ги постигнеш, какво? Стига толкова ли? Те са част от цял сноп от неща които се случват и трансформират, в движение в действие. Те са много важни, но не са целта. Както казах, целта трябва да е постигане на просветление, и всичко което се случва по пътя е само да помогне да се постигне тази цел. 

Да, много е трудно да се дефинира ума. Но вместо да се опитва човек да го разбере с някакви извънземен приказки, е най добре да седне и да го наблюдава и съзерцава. И тогае види и усети, има ли там нещо извън него, къде и какво. Докато това не се направи, само се интерпретира, спекулира, философства и се създават грешни престави. Ето за това е вреден интелекта в контекста на медитацията, може тотално да те обърка и така да пропусне човек нещо което му е било под носа, от много мислене и интерпретации, но без никакви действия. 

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.