Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Будизъм /за любопитните/

Featured Replies

преди 1 час, Shiniasu написа:

Успокоението е необходима предпоставка за задълбочаване на медитацията.

Така че първоначално е цел.

За мен - не само емоционалното успокоение ( е предпоставка ). За да е налице потапяне в дълбочина са нужни условия - вътрешни психични условия. Емоционалното подскачане и влизането сред водовъртежа му правят невъзможна каквато и да е сериозна вътрешна работа. Страхуването, безпокойствата, тревогите - (ди)стреса се основава на тях. Неврофизиологично е невъзможна сложна когнитивна работа чрез кръстосани широки връзки, при положение че амигдалата "свети в червено" и задейства генетично заложени защитни механизми, които имат ограничителна и "колабираща функция" като по този начин подтискат всяка висша когниция.

За мен - преди всяко "навлизане" навътре ми беше необходимо доста "подготовка" (така си я наричам аз). Сега - това е доста малено като време, дори на моменти имам някои техники за "шорткът" - нещо като "само щтракам... " и влизам в състояние... 

Има и друг капан - съвсем ясно ми е, че споменаването за 'емоционалното успокояване" като страничен ефект, е за хората със силна емоционална компонента и потопени в непрекъснати емоционални подскоци. Това по принцип е проблем за всеки човек, защото емоционалното подскачане по пиковете , създава цялостно усещане за неустойчивост. Тя е в основата почти всички жени, и повечето мъже да имат за бариера именно това, и да го разглеждат дори като цел - да се "успокоят".

Отгоре на всичко е наличен отражателен капан в това - написа се че "единствено на опита си разчитам, проби, грешки, щото нямам това, не мога друго, няма и кой да ме научи..." и т.н. Капаните са безкрайни и единия от тях е в т.н. :"парадокс на огледалото". Когато нямаш с какво да сравниш, нямаш изведена отправна точка, съзнанието всеки миг ползва за сравнение вече запаметени такива. Това е сложна игра дирижирана в несъзнаваното и нейният краен ефект е, че когато си в някакво състояние, като нямаш система от "маркери" решаваш сам какво, и кое е състоянието и докъде е то. А това е огромен генератор на самозаблуда. Не помага с нищо системата 'проба-грешка", защото е налице повторителни механизми, които генерират повторителни "резултати"...

Въобще - в гаражния самоподход все отнякъде се тръгва, грешките са неминуеми. Трупа се опит, но за да е налице развитие, е нужна систематичност и подреденост. Високи нива на тревожност, по принцип не се осъзнават, защото когато човек живее преобладаващо в страхове, той "свиква" с това и несъзнателно го приема за даденост. Нещо повече - той застопорява "средната си точка на баланс" с включено високото ниво" на страхуване .

Средната точка на баланс - това е условната точка на която съзнанието е приело че 'това е неговата котва' и през цялото време всяко усещане за разклащане, единствения му ориентир за изход е "тази точка". С други думи - това е точката (състоянието) към което се стреми да се връща при казклащане. Но това е проблем , защото дори състояния, при което е налице намаляване на нивата на стресовите фактори и страхуването, се възприемат като 'разклащане', защото се усещат като 'изместване от предварително за мяра "естествено състояние" при което тия нива са по-високи...

-------------------

По-горе се спомена и за условието - ниво на интелигентност...

Пишещите по-горе още не различават, и затова смесват значенията между "ИНТЕЛИГЕНТНОСТ" и "ИНТЕЛЕКТ". От друга страна - развиването на качеството мъдрост, изисква високо ниво на когниция, а то е нужно да се обезпечи, ако щете дори и неврофизиологично. Но най-вече - МЪДРОСТ е висше проявление на качеството синтез. А за да се реализира то, е важно да е налице и аналитичност. И това е само най-просто, и най-общо изразено.

По принцип ниво на интелигентност се приема за даденост, но повечето хора се губят в него, защото още от образователните си начални години се учат да го имитират. Да имитираш и да разбереш че го правиш - е изключително деликатна разлика, за различаването им. Дотолкова се учи и се потъва в наученото... защото проекциите са част от много сложни психични механизми и са твърде неуловими.

Допълнително - една от първите генетични предразположености - е имитацията и подражанието. По отношение на информацията и работата с нея - това вкарва в имитация и подражание спрямо нея. Отстрани е много лесно да се различи - просто се оставя (или провокира) човека да излезе от заученостите си... и веднага си проличава. Защото усвояването на информация е само начало, за малцина, а за други - основното и най-важното. И винаги си личи, когато не е налице качеството синтез. Повечето го маскират с усвояване на готов синтез, от информация за него - те така по принцип си запомнят всичко, и като си го възпроизвеждат непрекъснато,... и така се самообъркват кое е "тяхно" и кое е лично генерирано. МЪДРОСТТА е възможност от качества и практика, резултиращи чрез самостоятелен индивидуално генериран синтез. Това не е цел, то се появява спонтанно и постепенно... И винаги се разпознава от Съответствен... Достатъчно е да се остави да се изразява свободно даден субект... и той веднага разкрива "нивото на самостоятелната работа"...

Заради това дори Кришнамурти предлага един сравнително универсален подход, за към всеки човек - това е развиването на вътрешната самонаблюдателност. Нищо не се иска, няма цел, няма насоки, няма условия или изисквания, няма идеология и по този начин не се развива привличане и вкопчване в опорите, които те поднасят "като наготово"... Според него - това е някакъв самоподход, защото е вътрешно обособен, изключително насочен спрямо вътрешните особености на всеки човек, спрямо него си. Насочен към неговите вътрешни специфични възможности... никакви шорткъти, никакви сътресения... 

----------------

Споменатите по-горе аспекти на "езотерични и мистични преживявания" - са много голям проблем за много хора. Особено чувствителните натури, с емоционални високи нива и изострена сетивност. По принцип това е и капан - защото за тия хора личните им изживявания са приети като "средната точка на баланс". Те приемат света с приоритет на изживяванията им и това е сложно начално положение.

От една страна - хора с този тип аспект имат отворени възможности в един план. Но в друг план - имат доста проблемен вътрешен капан като генератор на самозаблуди и грешки.

Това е много сложна и много дълбока тема, но в нея имам систематизирани наблюдения и опитности, защото по-голямата част от "важните хора около мен" са такива хора. 

Аспектите на тия явления са изключително различни и разнообразни и това създава голям проблем за тяхното вникване и разбиране. И пробите и грешките... са с висока степен на риск, защото тази психична типология се основава на "крайности", доста често с много голяма амплитуди. Силата на тия преживявания при някои хора е огромна и обсебваща и страхът от това е напълно естествен. А това допълнително е и бариера за опознаването им ..

-----------------------

• Отговори 16k
  • Прегледи 894,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Нел, ти предполагаш, че аз съм сигурен в нещо, това са твои идеи и представи. Аз пиша в тази тема с образователна цел, темата е за будизъм. Ученията са различни. Това е чудесно. Различните учени

• Не тук, Рам. Дискусията се превърна в някаква безмислено пустословие и надприказване.   Несъмнено... Значи, то всеки претендира, че мненията му са лични и неповлияни, но такива мнения няма. Най-мал

• Това е напълно невъзможно. Просто не разбираш какво се твърди. Става дума за това, че не е възможно да изпитваш две противополжни ментални състояния в един и същ момент на съзнанието, който трае нанос

Публикувани изображения

преди 5 часа, Sleda написа:

Уит, За Будизъм знам само толкова колкото съм чела тук от вас. Позволявам си да ти кажа моето мнение за смисъла на тази “празнота”, думичка която звучи толкова странно (да не кажа глупаво) на български. Само мое мнение, без да съм чела нищо. Мисля че означава - Липса на физическа материя. В пълно съзнание встъпване в друг свят на универса, свят от по-ефирна материя. Умът ни е от друг свят, но световете не са отделени в пространството, проникват се един друг. Затова и умът ни е тук при нас   😀. Но в неговия свят, явно, много трудно се встъпва.

Извинявай, но че коментарам това, защото е едно много типично мнение. Проблемът е, че празнотата не може да си я представи човек. Тя е отвъд всякакви представи и концепции. Тя не е празно пространство, липса на материя. На български може да звучи страшно, но няма нищо такова. Също може да се нарече, пустотата. Това обаче не значи, пусто. Това са само опити да се назове нещо с помощта на думи, нещо което е почти невъзможно да се опише. Пустотата е възможността, вероятността на всички дхарми да се проявят, тя е просто възможност. Така да го кажа. Тя не е нещо "съществуващо". Тя е "местото" от което всичко се проявява и изчезва, всяка мисъл, всяко състояние, всичко което се случва в ума. И е неизменна част от уравнението, ако искаш да ти излязат сметките накрая. 

В това и него няма нищо извън ума. Няма такива "В пълно съзнание встъпване в друг свят на универса, свят от по-ефирна материя. Умът ни е от друг свят, но световете не са отделени в пространството, проникват се един друг." това са фантазии, езотерика, но абсолютно извън сферата на доказване, и не може да е нещо с което да се задоволи човек. Аз предпочитам да седна и да се в гледам вътре в себе си, и установява сам какво и как се усеща. А не са вярвам не неща който няма как да знам, дали въобще са възможни. 

преди 4 часа, iИ.дИоNд.Ni написа:

Нека и аз споделя нещо. И аз за първи път тук имах възможността да се сблъскам с този вид култура. Не казвам религия, нито учение, защото това за мен е вид култура необичайна по нашите земи.

Доста бях разочарован от хората които изтъкваха, че са запознати с учението на Буда.

Разбрах едно, че и сред будистите, каквото и да означава "да си будист" , има хора с ниска култура. Това пречи на въпросното учение свързано с Буда.

Способите за изучаване на въпросното учение са в един доста рекламен вид поднесен пред нас. Някак си не позволява друго вярващи да надникнат в дълбините на прозрението, което определени изповядващи това учение достигат. Наместват се някакви тайнства които само избрани могат да достигнат до тях.

Това затваря самото познание, т.е. налагат се някакви догми, касти и т.н. Да, там от където идва това учение е може би нормално, но все пак живеем в 21-ви век.

Модерния човек се е освободил от догматизма на религиите. Той изповядва някаква, но успоредно с това участва и в светския живот, а там си има и ред други неща, които се изисква, за да е равноправна въпросната култура.

Да, в момента светско властващите са в колапс. Но за бога, защо и в религиите трябва да има политика, а?!

Това ли е новата религия, учение или прочие - Политиканстването, а?!

Не тая лоши чувства или пък някакъв вид омраза спрямо друго-изповядващи. Доволно живях в едно атеистично време. Празнотата вече е отминала драги ми хора занимаващи се с будизъм. Да, все още има някакъв вакуум по отношение духовността, но вече някак си нещата с "изсмукани" до едно ниво на липса на елементарно уважение на определени хора с остарели методи на въздействие върху масите.

Прощавайте за намесата!

Ти си интересен участник. Ще си позволя да коментирам и твоето мнение, защо и то е част от всеобщо мнение. 

Първо ще ти кажа да не съдиш по това тук за будизма, тук никой не е нито практикуващ нито последовател. Ние сме най обикновени създания, които са типични за Самара, и не сме никакъв критерии за някакъв будизъм. Моля те много добре да разбереш това. 

Не е вярно че се предлагат някакви "тайнства" за специални. Няма нищо такова, нито ти се обещават 40 девици, нито Рай. Ако ще говорим за това други религии имат много по големи "тайни" за продан. 

Хората преди хиляди години още са разбрали човешката природа, да не мислиш че сега само си блъскат главите, какво е. И като е 21 век, какво? Нищо не се е променило в устройството на човека от тогава. Напълно нормално е нещо което е използвано с хилядолетия, да е достоверно дори и да идва от другия край на света. 

Будизма не е религия, това се споменава и най големите учители. Той се е превърнал в религия, за да задоволява нуждите на невежите, както останалите религии. Будизма е философия на жиот и практически упражнение, единственият който дава наставление и метод за промяна тук и сега. В момента, на живота. А не да обещава чудеса след смъртта. Той е много лесен за разбиране от хора който имат идея от вътрешно си. Веднага се разбира какво всъщност е, и учи. Аз лично, не бях чувал за това докато израствах, и никога не съм бил религиозен или вярващ, даже напротив. Но в момент в който прочетох и получих информация. Веднага разбрах за какво говори, защото това отговаря на точно това което ми се случва в главата. Просто веднага го разпознах. Защото това е същото което се случва в главите на всеки, и будизъм дава един много лесен начин да се опознаеш. Нещо което друга религия не ти дава, или поне на мен никога не ми е било полезно. 

Празнотата била отминала. Хаха това ме разсмя, приятно. Викаш само тогава я е имало, вече е няма. 😂

Тя е в главата не веси по всяко време от изначално. Винаги е била там и ще бъде. 

Виждам как се сблъскваш нещо непознато и съответно типичната реакция на отблъскване и неприемане. Няма нищо лошо в това, но дали ти е осъзнато това? Будизма ще те научи на това, как да "правиш" нещата. А ти после прави каквото си искаш, даже може да си православен християнин и да знаеш да медитираш. Така ще си много по добър и искрен вярващ в Бог, без въобще да ти се развали вярата. 😂

преди 45 минути, _ramus_ написа:

За мен - не само емоционалното успокоение ( е предпоставка ). За да е налице потапяне в дълбочина са нужни условия - вътрешни психични условия. Емоционалното подскачане и влизането сред водовъртежа му правят невъзможна каквато и да е сериозна вътрешна работа. Страхуването, безпокойствата, тревогите - (ди)стреса се основава на тях. Неврофизиологично е невъзможна сложна когнитивна работа чрез кръстосани широки връзки, при положение че амигдалата "свети в червено" и задейства генетично заложени защитни механизми, които имат ограничителна и "колабираща функция" като по този начин подтискат всяка висша когниция.

За мен - преди всяко "навлизане" навътре ми беше необходимо доста "подготовка" (така си я наричам аз). Сега - това е доста малено като време, дори на моменти имам някои техники за "шорткът" - нещо като "само щтракам... " и влизам в състояние... 

Има и друг капан - съвсем ясно ми е, че споменаването за 'емоционалното успокояване" като страничен ефект, е за хората със силна емоционална компонента и потопени в непрекъснати емоционални подскоци. Това по принцип е проблем за всеки човек, защото емоционалното подскачане по пиковете , създава цялостно усещане за неустойчивост. Тя е в основата почти всички жени, и повечето мъже да имат за бариера именно това, и да го разглеждат дори като цел - да се "успокоят".

Отгоре на всичко е наличен отражателен капан в това - написа се че "единствено на опита си разчитам, проби, грешки, щото нямам това, не мога друго, няма и кой да ме научи..." и т.н. Капаните са безкрайни и единия от тях е в т.н. :"парадокс на огледалото". Когато нямаш с какво да сравниш, нямаш изведена отправна точка, съзнанието всеки миг ползва за сравнение вече запаметени такива. Това е сложна игра дирижирана в несъзнаваното и нейният краен ефект е, че когато си в някакво състояние, като нямаш система от "маркери" решаваш сам какво, и кое е състоянието и докъде е то. А това е огромен генератор на самозаблуда. Не помага с нищо системата 'проба-грешка", защото е налице повторителни механизми, които генерират повторителни "резултати"...

Въобще - в гаражния самоподход все отнякъде се тръгва, грешките са неминуеми. Трупа се опит, но за да е налице развитие, е нужна систематичност и подреденост. Високи нива на тревожност, по принцип не се осъзнават, защото когато човек живее преобладаващо в страхове, той "свиква" с това и несъзнателно го приема за даденост. Нещо повече - той застопорява "средната си точка на баланс" с включено високото ниво" на страхуване .

Средната точка на баланс - това е условната точка на която съзнанието е приело че 'това е неговата котва' и през цялото време всяко усещане за разклащане, единствения му ориентир за изход е "тази точка". С други думи - това е точката (състоянието) към което се стреми да се връща при казклащане. Но това е проблем , защото дори състояния, при което е налице намаляване на нивата на стресовите фактори и страхуването, се възприемат като 'разклащане', защото се усещат като 'изместване от предварително за мяра "естествено състояние" при което тия нива са по-високи...

-------------------

По-горе се спомена и за условието - ниво на интелигентност...

Пишещите по-горе още не различават, и затова смесват значенията между "ИНТЕЛИГЕНТНОСТ" и "ИНТЕЛЕКТ". От друга страна - развиването на качеството мъдрост, изисква високо ниво на когниция, а то е нужно да се обезпечи, ако щете дори и неврофизиологично. Но най-вече - МЪДРОСТ е висше проявление на качеството синтез. А за да се реализира то, е важно да е налице и аналитичност. И това е само най-просто, и най-общо изразено.

По принцип ниво на интелигентност се приема за даденост, но повечето хора се губят в него, защото още от образователните си начални години се учат да го имитират. Да имитираш и да разбереш че го правиш - е изключително деликатна разлика, за различаването им. Дотолкова се учи и се потъва в наученото... защото проекциите са част от много сложни психични механизми и са твърде неуловими.

Допълнително - една от първите генетични предразположености - е имитацията и подражанието. По отношение на информацията и работата с нея - това вкарва в имитация и подражание спрямо нея. Отстрани е много лесно да се различи - просто се оставя (или провокира) човека да излезе от заученостите си... и веднага си проличава. Защото усвояването на информация е само начало, за малцина, а за други - основното и най-важното. И винаги си личи, когато не е налице качеството синтез. Повечето го маскират с усвояване на готов синтез, от информация за него - те така по принцип си запомнят всичко, и като си го възпроизвеждат непрекъснато,... и така се самообъркват кое е "тяхно" и кое е лично генерирано. МЪДРОСТТА е възможност от качества и практика, резултиращи чрез самостоятелен индивидуално генериран синтез. Това не е цел, то се появява спонтанно и постепенно... И винаги се разпознава от Съответствен... Достатъчно е да се остави да се изразява свободно даден субект... и той веднага разкрива "нивото на самостоятелната работа"...

Заради това дори Кришнамурти предлага един сравнително универсален подход, за към всеки човек - това е развиването на вътрешната самонаблюдателност. Нищо не се иска, няма цел, няма насоки, няма условия или изисквания, няма идеология и по този начин не се развива привличане и вкопчване в опорите, които те поднасят "като наготово"... Според него - това е някакъв самоподход, защото е вътрешно обособен, изключително насочен спрямо вътрешните особености на всеки човек, спрямо него си. Насочен към неговите вътрешни специфични възможности... никакви шорткъти, никакви сътресения... 

----------------

Споменатите по-горе аспекти на "езотерични и мистични преживявания" - са много голям проблем за много хора. Особено чувствителните натури, с емоционални високи нива и изострена сетивност. По принцип това е и капан - защото за тия хора личните им изживявания са приети като "средната точка на баланс". Те приемат света с приоритет на изживяванията им и това е сложно начално положение.

От една страна - хора с този тип аспект имат отворени възможности в един план. Но в друг план - имат доста проблемен вътрешен капан като генератор на самозаблуди и грешки.

Това е много сложна и много дълбока тема, но в нея имам систематизирани наблюдения и опитности, защото по-голямата част от "важните хора около мен" са такива хора. 

Аспектите на тия явления са изключително различни и разнообразни и това създава голям проблем за тяхното вникване и разбиране. И пробите и грешките... са с висока степен на риск, защото тази психична типология се основава на "крайности", доста често с много голяма амплитуди. Силата на тия преживявания при някои хора е огромна и обсебваща и страхът от това е напълно естествен. А това допълнително е и бариера за опознаването им ..

-----------------------

Wow честно, даже не мога да ти прочета поста до край. Как може да обесняваш нещо толкова лесно, по такъв сложен начин. Няма да казвам какво, че пак ще заключат темата. Ама направо, WOW.. 🤔

преди 1 час, Gabriel Bicana написа:

Виждам как се сблъскваш нещо непознато и съответно типичната реакция на отблъскване и неприемане.

В действителност не се отблъсквам или поглъщам. За празнотата от части си прав, т.е. ползвам си смисъла заложен в думата празно, т.е. нещо което би следвало да напълниш. В действителност извън познатото съществува и непознато, а то е не в пъти, а в десетки пъти най-малко, повече. Не знам как е в Самара и де факто дали е това което си мисля, че е понятието "Самара", но по тукашните земи е имало едно подобно не учение, как да се изразя, познание за човешката природа. То не е имало обаче обособен учител, а по-скоро определен брой вещи хора, които не еднолично са вземали решение за какво да правят невежите хора. В последствие е обезличено от една религия, т.е. наложило се е преселване и т.н., за да се запази това познание, от образно казано варварите. Няма писмени документи, защото то, въпросното, познание се предавало от ум на ум. Наблюдавали са кой от невежите ще прояви необходимата находчивост и в последствие са му помагали за развитието на неговия ум. Да, освен материалния, да освен дискретния материал има и едно нещо което в последствие се явява светия дух в дадена религия.

Тук, ще направя малко отклонение. В древността не е имало само една цивилизация по смисъла на общност с развит интелект. Много от съвременните научни способи описващи появата на човек се базират на някаква банална логика на причинно следствени неща, а това не точно така. Най-голямата лъжа или по-точно неистина е, че човек е произлязъл от маймуната. Да, но поради какво ли пък човешки неща имат общо със свинята, а?! Нима не се извлича инсулин от въпросните животни и прочие, а?!

Та, медицината е една доста интересна дисциплина която все още е в никакъв стадий на развитие по отношение на човешкото тяло.

Но нека се върнем към някакъв вид познание на непознатото. В основата е как човек подхожда към определено непознато, т.е. със страх или с любопитство?!

В днешно време все повече и повече се натъпкват какви ли не страхове в човешкото съзнание. Вкарват се, с умисъл при това, на определени предразсъдъци. Това е в следствие от смачкването и изхвърлянето на семейните ценности от определени индивиди, а както се знае от безвремие, то семейството е градивната единица на обществото, а от там и на цивилизацията. Невежеството към което определени родове тикат и тази цивилизация е стигнала точката на търпимост. Да, но това е тема табу. Самата схема на касти, на някакво мерене на способност да властваш е в такъв етап, а от там и отричането на новото, че цивилизацията отново може да се срути като една "вавилонска кула" и отново да се почне с от начало. Правят се някакви разчети, разпределение на области на влияния и прочие, за да се подържа някакво производство, което обаче в последствие се амортизира и изхвърля. Това било в името на развитие на човечеството. Да бе да, ама не ми се вярва в това ...

Имало някакво авторско право и следователно децата на въпросния трябва да са с привилегии. Пълна инфантилност, която отгоре на това е узаконена. Един тръгва да разработва ИИ по един начин, друг по друг и де факто единия ИИ не може да комуникира с другия ИИ. Те, те това ако не е порнография в техниката на ... заплюйте ме.

В основата на проблема на днешната така наречена техническа общност е не желанието за въвеждане на единни стандарти. Някой бил вложил пари и чак като се изплатяла въпросната щяла да стане достъпна и до други.

Прощавайте, че се отплеснах ... просто така ми дойде ...

Искрено Ви желая успех!    

преди 6 часа, Sleda написа:

Уит, За Будизъм знам само толкова колкото съм чела тук от вас. Позволявам си да ти кажа моето мнение за смисъла на тази “празнота”, думичка която звучи толкова странно (да не кажа глупаво) на български. Само мое мнение, без да съм чела нищо. Мисля че означава - Липса на физическа материя. В пълно съзнание встъпване в друг свят на универса, свят от по-ефирна материя. Умът ни е от друг свят, но световете не са отделени в пространството, проникват се един друг. Затова и умът ни е тук при нас   😀. Но в неговия свят, явно, много трудно се встъпва.

Виждам, че други са се включили с обяснения за пустотата, аз няма как да имам собствено мнение. А и ти питаш какво е тя в контекста на будизма, значи ще се задоволя с определенията, които съм срещала там. Пустотата като термин, като понятие, е въведена от Махаяна будизма, значи няколко века след смъртта на Буда Шакямуни - и се отнася, най-общо, до начина, по който нещата съществуват. Пустотата, основно, е пустота от невъзможни начини на съществуване, а вече няколко основни будистки школи полагат собствени определения на понятието пустота. В Мадхямака, пустотата на аза и всички феномени означава липса на собствено независимо съществуване, че те не съществуват сами по себе си, а зависимо. "Пустота от себе си" означава, че всичко е взаимозависимо и по този начин, не съществува отделно. Зависимо от причини и условия, зависимо от части, зависимо от мислено обозначение. В числото на зависимите явления е и самата пустота - така нар. пустота от пустотата. Значи, това е което може отначало да се приеме само умозрително и се привеждат много разсъждения, аргументи, логика и т.н. Другите школи влагат собствен пълнеж в пустотата, но нямам капацитет да се занимавам с този въпрос.

Колкото до твоето предположение, да, и нещо такова има в будизма доколкото знам, тънки тела и енергии, проникващи се един в друг светове, различни нива на материалност. Доколкото се отнасят до въпроси от самата практика вече, а не само до философия и метафизика, те трябва стриктно да се разглеждат  и практикуват в светлината на основните положения в будизма  

даже не мога да ти прочета поста до край

Да,. разбира се, че не можеш. Заради такива като теб ги пиша по начин, по който "няма да ги прочетат", дори и да се правят че е 'докрай'. Учих се на това години - и с писане, и с говоренето. Ти няма да прочетеш и много други... четива дори и по теми, по които пишеш че "имаш опитност". И не си само ти така - мога да изброя точно кои "няма да го прочетат", дори и да го минат с очи.

Чудесно разбирам защо не можеш и няма да го прочетеш, и го ползвам като цел и похват. И е много добре че е така - за теб... , за мен, и за всички останали. Така се избягват много проблеми от несъответствието. Камен също ползва този похват и задобрява в него - което е чудесно. Става като видимо писмо, но с безцветно мастило е написано 'друго'. Както и да е - работи и върши работа, в смисъл - че решава много проблеми и излишно дракане ( и тракане на клавиатури, че и време).

Вместо шунята предпочитам думата "тишина". В нея присъства идеята за потенциал, който може при подходящите условия да прояви съответната форма (звук). Дали това е заимствано от Библията, от друга книга (Voice of the Silence примерно) или от представата, че акаша е свързана със звука - не знам. Вероятно и от трите по малко.

преди 24 минути, witness написа:

Пустотата като термин, като понятие, е въведена от Махаяна будизма

Мисля, че е по-рано. А виждам в уикипедия, че я отнасят и към най-ранния будизъм.

преди 2 часа, _ramus_ написа:

Да, затова някъде се съветва да бъде избран наистина висок пример с който да се сравняваме и към който да се стремим. Всъщност повечето учения и религии представят такъв пример. Тук обаче съществува рискът човек да реши, че въпросните примери са твърде високи за да бъдат следвани.

Но пък дали избирайки си учител, човек не си избира удобен за него такъв (допълнително и влиянието на кармата, но в случая се абстрахирам от него)? Или пък ако "удобен" е твърде крайно, то изборът не е ли свързан пак с представите доколко учителят може да отговори на нечии търсения и ще спомогне за реализирането на нечии цели? С това не казвам да не се търси учител - напротив, щом се търси нещо, то следва да бъдат предприети съответните действия; капанът обаче отново си е налице.  

преди 43 минути, witness написа:

Виждам, че други са се включили с обяснения за пустотата, аз няма как да имам собствено мнение. А и ти питаш какво е тя в контекста на будизма, значи ще се задоволя с определенията, които съм срещала там. Пустотата като термин, като понятие, е въведена от Махаяна будизма, значи няколко века след смъртта на Буда Шакямуни - и се отнася, най-общо, до начина, по който нещата съществуват. Пустотата, основно, е пустота от невъзможни начини на съществуване, а вече няколко основни будистки школи полагат собствени определения на понятието пустота. В Мадхямака, пустотата на аза и всички феномени означава липса на собствено независимо съществуване, че те не съществуват сами по себе си, а зависимо. "Пустота от себе си" означава, че всичко е взаимозависимо и по този начин, не съществува отделно. Зависимо от причини и условия, зависимо от части, зависимо от мислено обозначение. В числото на зависимите явления е и самата пустота - така нар. пустота от пустотата. Значи, това е което може отначало да се приеме само умозрително и се привеждат много разсъждения, аргументи, логика и т.н. Другите школи влагат собствен пълнеж в пустотата, но нямам капацитет да се занимавам с този въпрос.

Колкото до твоето предположение, да, и нещо такова има в будизма доколкото знам, тънки тела и енергии, проникващи се един в друг светове, различни нива на материалност. Доколкото се отнасят до въпроси от самата практика вече, а не само до философия и метафизика, те трябва стриктно да се разглеждат  и практикуват в светлината на основните положения в будизма  

Добър отговор, точно както го пише. Аз бих се радвал обаче повече на лично мнение, от собствен опит от това. Но е много рядко възможно някой въобще правилно да е осъзнал от собствено разбиране. Всъщност в момента се случва точно това, което много учители предупреждават. От хора без никакъв опит, първото с което се занимават, е празнотата. Колко пъти да го казвам, лично съм го чул от учителите. Не от някой помислил се, че е разбрал. А учители научени да преподават Дхарма. Те знаят много добре, грешката която се получава. Никой никога не говори за празнотата от тях, особено на западнияци. Това е за разговор между дълбоко прозряли хора. Не невежи като нас. А празнотата е усещане, не престава. То трябва да се преживее за да се разбере, ням друг начин. 

А относно кога се появява този термин и защо? Това съм го чук директор от устата на учител, не са мои интерпретации. По времето на Буда, толкова е било нивото на хората и възможността да разбират. Затова празнотата не е споменавана от Буда. Това не значи, че той не я  реализирал. В последсвие с годините на много практикуващи, все повече и повече хора с постигнали просветление и все повече и повече се разбирали учението на Буда. И един просветен учител като Гуру Ринпоче например, е реализирал и осъзнал това което самия Буда е предавал, и просто предава същото само по друг начин. Това горе долу, беше смисъла. И на мен ми звучи много правдоподобно и възможно. 

А за второто от коментара ти ще кажа само, че е много забавно. Ама в какъв филм може да се вкара човек с такива начини за обяснение, че няма излизане после от филма. 

преди 13 минути, _ramus_ написа:

Да,. разбира се, че не можеш. Заради такива като теб ги пиша по начин, по който "няма да ги прочетат", дори и да се правят че е 'докрай'. Учих се на това години - и с писане, и с говоренето.

Чудесно разбирам защо не можеш и няма да го прочетеш, и го ползвам като цел и похват. И е много добре че е така - за теб... , за мен, и за всички останали. Така се избягват много проблеми от несъответствието. 

Ти пък ако си мислиш, че не се разбира какво правиш и защо, сериозно се лъжеш, даже на мен си ми пределно ясен, а това определено не е комплимент за теб. Ама карай, на кой му пука. 

преди 5 минути, Shiniasu написа:

Вместо шунята предпочитам думата "тишина". В нея присъства идеята за потенциал, който може при подходящите условия да прояви съответната форма (звук). Дали това е заимствано от Библията, от друга книга (Voice of the Silence примерно) или от представата, че акаша е свързана със звука - не знам. Вероятно и от трите по малко.

Мисля, че е по-рано. А виждам в уикипедия, че я отнасят и към най-ранния будизъм.

Да, затова някъде се съветва да бъде избран наистина висок пример с който да се сравняваме и към който да се стремим. Всъщност повечето учения и религии представят такъв пример. Тук обаче съществува рискът човек да реши, че въпросните примери са твърде високи за да бъдат следвани.

Но пък дали избирайки си учител, човек не си избира удобен за него такъв (допълнително и влиянието на кармата, но в случая се абстрахирам от него)? Или пък ако "удобен" е твърде крайно, то изборът не е ли свързан пак с представите доколко учителят може да отговори на нечии търсения и ще спомогне за реализирането на нечии цели? С това не казвам да не се търси учител - напротив, щом се търси нещо, то следва да бъдат предприети съответните действия; капанът обаче отново си е налице.  

Тишина.. 🤔 Тишината е едно от израженията на празнотата, и не е се има в предвид, това което ти искаш да има предвид. 

Ще се опитам да обесня, по най простия начин разбира се. Аз друг не знам. 😂

Пише го и в инструкции за випасана. Когато започне истински да успява ученк да прилага метода медитация, и ума е поставен под правилните условие, е възможно да се остави без да се подхранва, така да ве каже. С нови мотиви за мисли и съответно емоции. Така поставен неговите функции намалят, отслабва силата на мисловния процес. Това по време на медитация, говоря. И в това положение, се наблюдава поток от мисли, които не спират по принцип. Една след друга, хванати като една за друга, се появяват и изчезват. Но с помощта на медитацията може да се забави този процес, до мента в който между две мисли се получи пространство, момент на пауза. Там между тези две мисли се появява за първи път пролука, за това се казва и проникване. Стремежа е да се отвори все повече и повече това разстояние и да се усети то как се чувства. Да го осъзнаеш и опознаеш. Това е много трудно изпълнение повярвай ми. Там когато стабилизираш тази пролука, и започнеш да се устновяваш в покой. Може да се усети празнотата, тя е фон, зад всичко което преживяваш. Положен ума, на това място в това състезание, е което прави нещата да се случват от само себе си. Без да го насилваш, без дразнители и без възбудители, оставен на спокойствие, той автоматично започва да се пречиства, и изгрява изначалнатабму същност. Защото празнотата има две много силни изражения, мъдрост и състрадание. Изначално заложени, основа. 

Не знам как по друг начин да го обесня. 

преди 34 минути, _ramus_ написа:

Да,. разбира се, че не можеш. Заради такива като теб ги пиша по начин, по който "няма да ги прочетат", дори и да се правят че е 'докрай'. Учих се на това години - и с писане, и с говоренето.

Чудесно разбирам защо не можеш и няма да го прочетеш, и го ползвам като цел и похват. И е много добре че е така - за теб... , за мен, и за всички останали. Така се избягват много проблеми от несъответствието. 

Споко, всичко е Ок. 😂👍

преди 1 час, iИ.дИоNд.Ni написа:

В действителност не се отблъсквам или поглъщам. За празнотата от части си прав, т.е. ползвам си смисъла заложен в думата празно, т.е. нещо което би следвало да напълниш. В действителност извън познатото съществува и непознато, а то е не в пъти, а в десетки пъти най-малко, повече. Не знам как е в Самара и де факто дали е това което си мисля, че е понятието "Самара", но по тукашните земи е имало едно подобно не учение, как да се изразя, познание за човешката природа. То не е имало обаче обособен учител, а по-скоро определен брой вещи хора, които не еднолично са вземали решение за какво да правят невежите хора. В последствие е обезличено от една религия, т.е. наложило се е преселване и т.н., за да се запази това познание, от образно казано варварите. Няма писмени документи, защото то, въпросното, познание се предавало от ум на ум. Наблюдавали са кой от невежите ще прояви необходимата находчивост и в последствие са му помагали за развитието на неговия ум. Да, освен материалния, да освен дискретния материал има и едно нещо което в последствие се явява светия дух в дадена религия.

Тук, ще направя малко отклонение. В древността не е имало само една цивилизация по смисъла на общност с развит интелект. Много от съвременните научни способи описващи появата на човек се базират на някаква банална логика на причинно следствени неща, а това не точно така. Най-голямата лъжа или по-точно неистина е, че човек е произлязъл от маймуната. Да, но поради какво ли пък човешки неща имат общо със свинята, а?! Нима не се извлича инсулин от въпросните животни и прочие, а?!

Та, медицината е една доста интересна дисциплина която все още е в никакъв стадий на развитие по отношение на човешкото тяло.

Но нека се върнем към някакъв вид познание на непознатото. В основата е как човек подхожда към определено непознато, т.е. със страх или с любопитство?!

В днешно време все повече и повече се натъпкват какви ли не страхове в човешкото съзнание. Вкарват се, с умисъл при това, на определени предразсъдъци. Това е в следствие от смачкването и изхвърлянето на семейните ценности от определени индивиди, а както се знае от безвремие, то семейството е градивната единица на обществото, а от там и на цивилизацията. Невежеството към което определени родове тикат и тази цивилизация е стигнала точката на търпимост. Да, но това е тема табу. Самата схема на касти, на някакво мерене на способност да властваш е в такъв етап, а от там и отричането на новото, че цивилизацията отново може да се срути като една "вавилонска кула" и отново да се почне с от начало. Правят се някакви разчети, разпределение на области на влияния и прочие, за да се подържа някакво производство, което обаче в последствие се амортизира и изхвърля. Това било в името на развитие на човечеството. Да бе да, ама не ми се вярва в това ...

Имало някакво авторско право и следователно децата на въпросния трябва да са с привилегии. Пълна инфантилност, която отгоре на това е узаконена. Един тръгва да разработва ИИ по един начин, друг по друг и де факто единия ИИ не може да комуникира с другия ИИ. Те, те това ако не е порнография в техниката на ... заплюйте ме.

В основата на проблема на днешната така наречена техническа общност е не желанието за въвеждане на единни стандарти. Някой бил вложил пари и чак като се изплатяла въпросната щяла да стане достъпна и до други.

Прощавайте, че се отплеснах ... просто така ми дойде ...

Искрено Ви желая успех!    

Интересен си ми, и те разбирам напълно. И имаш право и основания, така както виждаш нещата е нормално да имаш. Но едно ми харесва, поне се опитваш сам да помислиш, има собствено мислене. Което много важно, дори и да не е правилно ( не казвам че твоето е в момента е такова, говоря по принцип), все пак е много по добре, от готови заучени фрази и куплети. 

Трябва да има уважение, независимо от вярванията на хората. Винаги може да се намери диалог и разбереш в името на по добро. Ако беше така и навън, може би света нямаше да е такъв какъвто е. 

дори и да не е правилно

Именно, няма не правилен начин на мислене, а мисли за познати и не познати неща. Дали другите ги разбират или не, дали им помагаш за "правилния" начин на мислене или не, то в много случаи непонятното е по-важно от понятното. Достигането до истината е по два начина, или чрез рационалния и/или чрез ирационалния способ. Откъсвайки се от рационалното в теб, то ти навлизаш в ирационалното. До колкото разбрах, поправете ме, ако бъркам именно медитацията откъсва душата, т.е. онова което Вие наричате създание в себе си, и се успява да се контактува с така наречените паралелни светове. Все пак не изключвайте и друг вид начин за проникване на истината в човек. ;) 

Да, тренировките и дисциплината са важни. Бих казал, че целия ритъм на ежедневието е важен. В повечето случаи човек не може да се себе организира. Трябва му вид контрол, т.е. наставления, за да може първо човек да влезе в така наречените добри навици. После е лесно.

Образно казано човек първо трябва да се научи на самодисциплина и да е в добра концентрация във всеки един момент от денонощието. Да има режим, свой. Образно казано естествено.

преди 37 минути, iИ.дИоNд.Ni написа:

Именно, няма не правилен начин на мислене, а мисли за познати и не познати неща. Дали другите ги разбират или не, дали им помагаш за "правилния" начин на мислене или не, то в много случаи непонятното е по-важно от понятното. Достигането до истината е по два начина, или чрез рационалния и/или чрез ирационалния способ. Откъсвайки се от рационалното в теб, то ти навлизаш в ирационалното. До колкото разбрах, поправете ме, ако бъркам именно медитацията откъсва душата, т.е. онова което Вие наричате създание в себе си, и се успява да се контактува с така наречените паралелни светове. Все пак не изключвайте и друг вид начин за проникване на истината в човек. ;) 

Да, тренировките и дисциплината са важни. Бих казал, че целия ритъм на ежедневието е важен. В повечето случаи човек не може да се себе организира. Трябва му вид контрол, т.е. наставления, за да може първо човек да влезе в така наречените добри навици. После е лесно.

Образно казано човек първо трябва да се научи на самодисциплина и да е в добра концентрация във всеки един момент от денонощието. Да има режим, свой. Образно казано естествено.

Определено ме кефиш, дори и познанието ти по темата да, е все още в много начален стадий. Все пак има както казах опит, лично да се помисли. А повярвай ми, това не е присъщо на хора с много по големи претенции за разбиране даже. Ще се опитам да обесня, по най елемнтания начин естествено. 

Рационален и ирационален начин, Дора метафора. Да точно нещо такова е, изоставяне на рационалното и преминаване към ирационално. Точно това прави медитацията, с нейна помощ работиш директно в ума, без да имаш нужда от дела, за да го постигнеш. В случая делата са рационалното, а директната работа в ума, ирационално. 

Но от тук, останалото е погрешно и ще те поправя както позволи.

До колкото разбрах, поправете ме, ако бъркам именно медитацията откъсва душата, т.е. онова което Вие наричате създание в себе си, и се успява да се контактува с така наречените паралелни светове. Все пак не изключвайте и друг вид начин за проникване на истината в човек. ;) "

В будизма няма концепция за душа, няма такова понятие. Душата представлява нещо постоянно, непроменящо се, а това е в конфликт с основните принципи в будизма. Че няма нищо постоянно, всичко е празно от присъщо съществуване което означава, променливо. Така че, в този контекст, не е правилно да се използва.

Тук предполагам имаш предвид, съзнание? Или говориш за някакво "създание "? 

Няма откъсване на нищо от нищо. Няма някакви нови неща които се "създават" от медитация. Няма никакво откъсване преминаване, на портали, измерения, вселени. Това са пълни глупости. Има само това което вече го има , вътре във всеки. Има само инструкция как да се вгледаш и в кое. Сам да провериш, сам да установиш кое какво е. Има осъзнаване, чисто и безпристрастно, фино което прониква и през най големите заблуди. Има будност, която те държиш буден във всеки момент, дори докато спиш. Държи те буден за да осъзнаваш. Да няма фази на не осъзнатост, неволно и без контрол вървейки процеси в ума. И т. н. В това няма нищо религиозно, нищо божествено. Това по скоро аз го наричам, спорт. Медитацията е метода за упражнение на ума просто. Даже и работи по подобен принцип, отново метафорично казано. 

Така ще всякакви притеснения са неоснователни. Тя е безопасна и напълно универсална, при всеки помага. 

преди 2 часа, Gabriel Bicana написа:

Тук предполагам имаш предвид, съзнание? Или говориш за някакво "създание "? 

Някои понятия са доста близки в българския език. Не съм лингвист, но ми се струва не случайно тази близост.

За душата в будизма, мисля че схванах концепцията. Да в много случаи се ползват метафори, за да е поне малко разбираемо.

Знам, че има разлика или аз му викам нюанс между транс и медитацията, но изключвайки мислите си за заобикалящата те среда ми е до някъде понятно. Някъде му викат подсъзнание. Тук правя едно уточнение, понякога както казвате думите пречат. Образно и много грубо казано.

Далеч съм от мисълта да изучавам будизма и т.н. просто както някъде в друг пост по-нагоря не съм имал допир до тази източна култура.

В основата на заблужденията които има тук по нашите земи е че будизма де факто се свързва с индуизма. Доста голямо заблуждение бих казал.

Има и друго. Много хора тук свързват Тибет с Китай. И става доста разводнено ...

Прочие ... проявих някакво чисто любопитство, но въпреки, че знаех тази тема не се намесвах и прочие. В другата тема реших по мой начин да видя за какво иде реч. Всичко бе добре, т.е. там бе за мен начина, чрез едно несериозност и до голяма доза невежество да видя просто общото и/или различното между тази религия която изповядвам и будизма. Привлече ми именно това /..../ освободено пространство, т.е. вид дебати не на ниво любопитство, а по-скоро философско ниво. Да, но ... прочие ... вече е в историята ...

Не ми се нрави някои тук със съответната помпозност да се изявяват, че са по-знаещи и прочие. То се пролича тяхното невежество. Колкото и да употребяват усукан изказ то в своята си същност бяха само голи думи. Напудрени слова с много понятия, които естествено не показваха някакви знания, а вид агитация, вид провокация.

В това отношение много ма бива, т.е. да се поддавам на манипулация... ;) Да давам илюзия, че другия успява. Нека да им е за урок!

Искрено Ви пожелавам успех. Знам че сред Вас има добри хора. Това ми стига!!!

преди 39 минути, iИ.дИоNд.Ni написа:

Някои понятия са доста близки в българския език. Не съм лингвист, но ми се струва не случайно тази близост.

За душата в будизма, мисля че схванах концепцията. Да в много случаи се ползват метафори, за да е поне малко разбираемо.

Знам, че има разлика или аз му викам нюанс между транс и медитацията, но изключвайки мислите си за заобикалящата те среда ми е до някъде понятно. Някъде му викат подсъзнание. Тук правя едно уточнение, понякога както казвате думите пречат. Образно и много грубо казано.

Далеч съм от мисълта да изучавам будизма и т.н. просто както някъде в друг пост по-нагоря не съм имал допир до тази източна култура.

В основата на заблужденията които има тук по нашите земи е че будизма де факто се свързва с индуизма. Доста голямо заблуждение бих казал.

Има и друго. Много хора тук свързват Тибет с Китай. И става доста разводнено ...

Прочие ... проявих някакво чисто любопитство, но въпреки, че знаех тази тема не се намесвах и прочие. В другата тема реших по мой начин да видя за какво иде реч. Всичко бе добре, т.е. там бе за мен начина, чрез едно несериозност и до голяма доза невежество да видя просто общото и/или различното между тази религия която изповядвам и будизма. Привлече ми именно това /..../ освободено пространство, т.е. вид дебати не на ниво любопитство, а по-скоро философско ниво. Да, но ... прочие ... вече е в историята ...

Не ми се нрави някои тук със съответната помпозност да се изявяват, че са по-знаещи и прочие. То се пролича тяхното невежество. Колкото и да употребяват усукан изказ то в своята си същност бяха само голи думи. Напудрени слова с много понятия, които естествено не показваха някакви знания, а вид агитация, вид провокация.

В това отношение много ма бива, т.е. да се поддавам на манипулация... ;) Да давам илюзия, че другия успява. Нека да им е за урок!

Искрено Ви пожелавам успех. Знам че сред Вас има добри хора. Това ми стига!!!

Добри хора има навсякъде, както и лоши, няма идеални неща. Тази група е същото толкова замърсена като другата, те същите всъщност тук първо нацапаха всичко и от нямаме накъде вече, един направи другата. Като си мисли, че там ще е друго, сам очакваше че ще му пишат само нещата който той иска. И докладва постове, профили което не му отърва. Тук пишат едни и същи хора от години, никой нов няма и не се е появил за 10 г. Така че се познаваме много добре, а аз даже познавам ония другия лично. Знам много добре за какво става въпрос. Тук имаше само веднъж един единствен истински последовател на Будизма и това беше Скепсис. Само той имаше правилно разбиране и имаше какво да каже. Ама невежите тук и мен включително, направихме всичко да го уморят от глупости. Да си упражняват всяка фантазии на него, и той съответно престана. В България по принципа е много трудно да се намери автентичен източникът на такава информация. А ние тук вместо да го оценим, направихме така, че да няма и това. От невежество много се старада, ама е много упорито. 😂

преди 25 минути, Gabriel Bicana написа:

Тук пишат едни и същи хора от години, никой нов няма и не се е появил за 10 г.

Жалко за станалото, но бъдещето е на пред. ;) 

Усетих ревността. По-близка дума едва ли желая да употребя, защото доволно много спрямо моя профил я употребиха.

Усетих и тяхната безпомощност. Моя начин на мислене е доста "еластичен". За разлика от тях, аз не го контролирам, а е спонтанно.

Те просто нямат въображение. Да, имат някаква база знания или прочие, но само толкова. Не знаят как да ги ползват, т.е. от тях да правят блага. Съмнявам се даже дали в действителността са направили поне едно благо. Но това е друга тема.

Успех!

преди 8 часа, Gabriel Bicana написа:

Извинявай, но че коментарам това, защото е едно много типично мнение. Проблемът е, че празнотата не може да си я представи човек. Тя е отвъд всякакви представи и концепции. Тя не е празно пространство, липса на материя.На български може да звучи страшно, но няма нищо такова. Също може да се нарече, пустотата. Това обаче не значи, пусто. Това са само опити да се назове нещо с помощта на думи, нещо което е почти невъзможно да се опише. Пустотата е възможността, вероятността на всички дхарми да се проявят, тя е просто възможност. Така да го кажа. Тя не е нещо "съществуващо". Тя е "местото" от което всичко се проявява и изчезва, всяка мисъл, всяко състояние, всичко което се случва в ума. И е неизменна част от уравнението, ако искаш да ти излязат сметките накрая. 

В това и него няма нищо извън ума. Няма такива "В пълно съзнание встъпване в друг свят на универса, свят от по-ефирна материя. Умът ни е от друг свят, но световете не са отделени в пространството, проникват се един друг." това са фантазии, езотерика, но абсолютно извън сферата на доказване, и не може да е нещо с което да се задоволи човек. Аз предпочитам да седна и да се в гледам вътре в себе си, и установява сам какво и как се усеща. 

Добре, разбрах. Говорим на различни езици. Но казах, че празнотата е липса на физическа материя, а не, цитирам те от поста ти, “липса на материя”.

преди 15 минути, iИ.дИоNд.Ni написа:

Жалко за станалото, но бъдещето е на пред. ;) 

Усетих ревността. По-близка дума едва ли желая да употребя, защото доволно много спрямо моя профил я употребиха.

Усетих и тяхната безпомощност. Моя начин на мислене е доста "еластичен". За разлика от тях, аз не го контролирам, а е спонтанно.

Те просто нямат въображение. Да, имат някаква база знания или прочие, но само толкова. Не знаят как да ги ползват, т.е. от тях да правят блага. Съмнявам се даже дали в действителността са направили поне едно благо. Но това е друга тема.

Успех!

Елемтарно е, но закономерно все пак сме в Самара. Смсасра е илюзорния свят, света на илюзиите и измамноста породени от невежество. В него е всичко, ревността, измамата и всички нечистоти, наричат го още океан от страдание. Невежеството не е незнание, на едно или друго знание. Невежеството е незнание на най важното, а именно как да се отнаяш към себе си. Най старата измама на света, е самоизмамата. Затова Буда казва, че корена на страданието е невежеството. Прочети за четирите благородни истини, основното учение на Буда ако те интересува. Толкова е прав просто. Аз не съм възхвалям по никой, нито богове нито ангели нито каквото и да било. Аз само се "възхищавам" на човека Ситхарта който е успял да стане Буда и дал това учение безвъзмездно на всеки, с единствената цел да помогне от състрадание. Затова и заслужа моето уважение, и той е единствения на който го давам.  Но аз не съм будист, не съм религиозен. Просто обикновено уважение, от обикновен човек. Нищо повече, нищо по малко. 

преди 1 минута, Sleda написа:

Добре, разбрах. Говорим на различни езици. Но казах, че празнотата е липса на физическа материя, а не, цитирам те от поста ти, “липса на материя”.

Физическа материя?  Ами тя, празнотата няма как да е физическа материя, щом е в ума. Ума не е физически. В него всичко е духовно, неодушевено. Не знам точно в какъв контекст имаш тогава това в предвид. Но мисля че няма значение. 

преди 22 часа, Gabriel Bicana написа:

Затова и казах,,, медитацията е шорткът, тя извежда директно и може за един човешки живот да те изведе до просветление.

За един живот, ако практикуваш на нивото на анутарайога-тантра от Сарма традициите или трите вътрешни тантри (маха, ану и ати) от Нийгма и имаш съответните достижения. Крия, чаря/упа и йога тантрите не дават възможност за такъв бърз прогрес, а за сутра практиката на шамата-випасана да не говорим.

Ще припомня и нещо друго. Всички тези подходи освен изучаване на възгледа и медитативни практики съдържат и приемане на обети като пратимокша обетите (за индивидуално освобождение), бодхисатва-обета и ваджраяна самаите. Последиците от нарушаването на тези неща и особено бодисатва-обета и самаите (напр. 14-те коренни падения при практикуването на анутарайога тантрите) са много сериозни и могат да доведат до изпадане в състоянията на параноя.

преди 22 часа, Gabriel Bicana написа:

А с добри дела с хората ще отнеме много повече време.

Само с "добри дела", т.е. без мъдрост (праджня), която възниква от постигане на възгледа чрез практика, човек може да натрупа единствено светска заслуга, която не води до освобождение от сансара. За просветление да не говорим.

преди 15 минути, Sleda написа:

Но казах, че празнотата е липса на физическа материя

Това е един от погрешните начини да се концептуализира пустотата. 

преди 21 минути, dagpo19 написа:

За един живот, ако практикуваш на нивото на анутарайога-тантра от Сарма традициите или трите вътрешни тантри (маха, ану и ати) от Нийгма и имаш съответните достижения. Крия, чаря/упа и йога тантрите не дават възможност за такъв бърз прогрес, а за сутра практиката на шамата-випасана да не говорим.

Ще припомня и нещо друго. Всички тези подходи освен изучаване на възгледа и медитативни практики съдържат и приемане на обети като пратимокша обетите (за индивидуално освобождение), бодхисатва-обета и ваджраяна самаите. Последиците от нарушаването на тези неща и особено бодисатва-обета и самаите (напр. 14-те коренни падения при практикуването на анутарайога тантрите) са много сериозни и могат да доведат до изпадане в състоянията на параноя.

Само с "добри дела", т.е. без мъдрост (праджня), която възниква от постигане на възгледа чрез практика, човек може да натрупа единствено светска заслуга, която не води до освобождение от сансара. За просветление да не говорим.

Супер отговор, харесва ми. Само да попитам Сидхарта с каква практика е постигнал просветление? Както преподава Хинаяна Теревада, който се придържат към изначалните учения на Буда? Там са основните три практики заданени. Шамата, випасана и мета. Има ли други? Със тях се постига състояние на Арахат а това си е просветление. Сега дали за един живот става, все в един трябва да става. Дори и да са нужни много преди това, но означава че е възможно. 

Относно обетите и приемането на убежище. Задължително ако вървиш по установения систематизиран будизъм днес. А и без обет и приемане на убежище, никой нищо няма да ти даде, ей така без да се покаже че имаш сериозно намерение и отношение. Но те са предпоставка, не означава задължително, автоматично просветление. Всичко пак си зависи само и единственото от теб. А Миларепа е дал точно този пример, че точно в един човешки живот, може да се постигне просветление от най изначално, даже много неизгодна позиция. Но е успял, значи може. 

Прав си, че се трупат само светски заслуги, но те все пак ще ти помогонат да се преродиш в по благоприятно съществуване, където да имаш повече благоприятни условия за да можеш да чуеш за учения. Това е пътя на нормалното житейско развитие на човек, без намесата на учения или практика. А коло вреем ще отнеме това, тук може доста вреем да е, а медитация е шорткът. По скоро което определя освен кармични предпоставки е и мотивацията на вески индивидуално. Това ще определи времето необходимо за постигане, според мен. 

преди 36 минути, Gabriel Bicana написа:

Само да попитам Сидхарта с каква практика е постигнал просветление?

Обясненията са различни според това дали са дадени от позицията на сутра (хинаяна или махаяна) или ваджраяна.

А Миларепа е дал точно този пример, че точно в един човешки живот, може да се постигне просветление от най изначално, даже много неизгодна позиция. Но е успял, значи може. 

Да, но Миларепа е практикувал на нивото на анутарайога тантра (тантраническата махамудра) и есенциалната махамудра, а не на нивото на сутра махаяна (сутра шамата-випасана). Напр. тумо (йога на вътрешната топлина), която е била една от основните му практики, както и другите пет (с тумо – шест) йоги на Наропа се изпълняват от време на фазата на осъществяване или завършване (дзог рим) в анутарайога садханите като тези на Чакрасамвара, Махамая, Хеваджра и т.н. Разбира се, има паралел между фазата на изграждане (кйе рим) и сутра–шамата, както и между фазата на завършване (дзог рим) и сутра-випасана като принцип и подход, но не са напълно идентични. Резултатът също.

Миларепа е велик пример и вдъхновение. _()_

Прав си, че се трупат само светски заслуги, но те все пак ще ти помогонат да се преродиш в по благоприятно съществуване, където да имаш повече благоприятни условия за да можеш да чуеш за учения. 

Не задължително. Можеш да се преродиш на Хавайте или сред боговете от сферата на желанието. 

Със тях се постига състояние на Арахат а това си е просветление.

Според махаяна не е просветление, но е определено е състояние извън сансара. Но отсъства това, качество на Буда, което се нарича всезнание. В първия стих на Мадямакааватара Чандракирти казва, че шравак-архатите и пратйекабудите  се "раждат" от будите като слушат и следват техните учения, но будите възникват (се раждат от) бодхисатвите: 

1.1 Шраваките и пратйекабудите произлизат от Господаря Муни.

Будите възникват от бодхисатвите.

От състрадателния ум, недуалността и бодхичита се раждат бодхисатвите.

1.1 Shravakas and pratyekabuddhas are born from the Muni king;

Buddhas are born from bodhisattvas;

And, from the mind of compassion, non-duality and Bodhicitta is born the bodhisattva.

преди 21 минути, dagpo19 написа:

Обясненията са различни според това дали са дадени от позицията на сутра (хинаяна или махаяна) или ваджраяна.

Да, но Миларепа е практикувал на нивото на анутарайога тантра (тантраническата махамудра) и есенциалната махамудра, а не на нивото на сутра махаяна (сутра шамата-випасана). Напр. тумо (йога на вътрешната топлина), която е била една от основните му практики, както и другите пет (с тумо – шест) йоги на Наропа се изпълняват от време на фазата на осъществяване или завършване (дзог рим) в анутарайога садханите като тези на Чакрасамвара, Махамая, Хеваджра и т.н. 

Не задължително. Можеш да се преродиш на Хавайте или сред боговете от сферата на желанието. 

Прав си, зависи от коя позиция се дават. Но да кажем Теравада и сутра. Има сутри в който той обеснява как е постигнал просветление. Цитирам горе долу като казва нещо подобно, че е постигнал просветление благодарение на проникването, проницателна медитация, което е випасана. И също в ситри пише, че по време на дъждовния период който е около 3-4 месеца се е отеглел в джунглата да медитира върху дишането, което е шамата. Това е най просто казано. Аз съм практикувал в Теравада будистки център, където Теравада монах преподава медитация. Там съм се научил на Шамата, випасана и мета. Това е което преподават те. А в последствие и махаяна и ваджраяна, даже знам и за Махамудра Тантара какво точно преподава. Всички говорят за едно и също, по различен начин. Махамудра е директни инструкции за работа с ума, Тантара по принцип е за определени хора само,  за хора способни да разберат. Сутра учи през примери на какво да се обърне внимание, което е пак ума. Защото всичко е ум и извън ума, няма нищо. 

преди 10 часа, Gabriel Bicana написа:

(Празнотата) Тя не е празно пространство, липса на материя.

Това го каза преди.

Елемтарно е, но закономерно все пак сме в Самара. Смсасра е илюзорния свят, света на илюзиите и измамноста породени от невежество. В него е всичко, ревността, измамата и всички нечистоти, наричат го още океан от страдание. Невежеството не е незнание, на едно или друго знание. Невежеството е незнание на най важното, а именно как да се отнаяш към себе си. Най старата измама на света, е самоизмамата. Затова Буда казва, че корена на страданието е невежеството. Прочети за четирите благородни истини, основното учение на Буда ако те интересува. Толкова е прав просто. Аз не съм възхвалям по никой, нито богове нито ангели нито каквото и да било. Аз само се "възхищавам" на човека Ситхарта който е успял да стане Буда и дал това учение безвъзмездно на всеки, с единствената цел да помогне от състрадание. Затова и заслужа моето уважение, и той е единствения на който го давам.  Но аз не съм будист, не съм религиозен. Просто обикновено уважение, от обикновен човек. Нищо повече, нищо по малко. 

Физическа материя?  Ами тя, празнотата няма как да е физическа материя, щом е в ума. Ума не е физически. В него всичко е духовно, неодушевено. Не знам точно в какъв контекст имаш тогава това в предвид. Но мисля че няма значение. 

Разбра ме, въпреки че говорим на различни езици. Същото казах и аз. Само, че не всеки може да постигне това което можеш ти.
Точно феномена - липса на физическа материя, не може да се опише с думи.

преди 8 минути, Gabriel Bicana написа:

Аз съм практикувал в Теравада будистки център, където Теравада монах преподава медитация. 

А коя разновидност на Тхеравада – тайландска, бирманска или друга? Един от моите учители (Дупсенг Ринпоче) има голям ретрийтен център в Тайланд. Теравада монасите бяха на откриването на центъра и понякога идват на гости, за да се включат в някои празници като деня на просветлението на Буда (по тибетския календар) или да слушат някои учения. Отлични монаси с напълно несектантско отношение към нетеравадинските будистки традиции.

преди 38 минути, dagpo19 написа:

Според махаяна не е просветление, но е определено е състояние извън сансара. Но отсъства това, качество на Буда, което се нарича всезнание. В първия стих на Мадямакааватара Чандракирти казва, че шравак-архатите и пратйекабудите  се "раждат" от будите като слушат и следват техните учения, но будите възникват (се раждат от) бодхисатвите: 

1.1 Шраваките и пратйекабудите произлизат от Господаря Муни.

Будите възникват от бодхисатвите.

От състрадателния ум, недуалността и бодхичита се раждат бодхисатвите.

1.1 Shravakas and pratyekabuddhas are born from the Muni king;

Buddhas are born from bodhisattvas;

And, from the mind of compassion, non-duality and Bodhicitta is born the bodhisattva.

Съгласен съм, пример за вдъхновение. 

Да, но дори и в сферата на боговете пак страдат. Което ще ги научи, че и това не е смисъла. Повярвай ми, знам го от личен опит. Колкото поче имаш, благодат, удобства толкова по голям е страха от загубата. И там е страдание голямо. 

Знам за различията които имат. И сам мисля че са неоснователени. Но махаяна не отрича теравада като система за постигане на просветление. Арахатите също имат право, казват че бодхисатвите са наивни. Че хората трябва да бъдат оставени сами да потърсят спасение, когато вече са готови. Извървяли пътя на естествените страдания и са готови да разберат. На сила никой на нищо не може да научиш, сами можем да се убедим в това наоколо. Арахатите казват, че са високопланински чисти езера, който иска да пие вода от тях, трябва да извърви пътя сам и се изкачи до него. Но той, езерото никога няма да слезе сам. Има логика. 

Бодхисатвите са постигнали просветление благодарение на великото състрадание. За тях другите са по важни, и са се посветили на тяхното спасение. Което също е правилно и много мъдро. 

Махамудра е много чисто учение, просто перфектно. Затова е, и диаманта в короната на ученията. 

преди 4 минути, dagpo19 написа:

А коя разновидност на Тхеравада – тайландска, бирманска или друга? Един от моите учители (Дупсенг Ринпоче) има голям ретрийтен център в Тайланд. Теравада монасите бяха на откриването на центъра и понякога идват на гости, за да се включат в някои празници като деня на просветлението на Буда (по тибетския календар) или да слушат някои учения. Отлични монаси с напълно несектантско отношение към нетеравадинските будистки традиции.

От Шри Ланка, най южния будизъм. Точно теравада. 

Естествено че са, Арахата е мъдър. Той е проницателен и осъзнат. 

Той е Буда. Достигнал до Буда състояние, притежава всички качества, знае. 

преди 9 минути, Gabriel Bicana написа:

От Шри Ланка, най южния будизъм. Точно теравада. 

Чудесно. 

преди 27 минути, Sleda написа:

Това го каза преди.

Разбра ме, въпреки че говорим на различни езици. Същото казах и аз. Само, че не всеки може да постигне това което можеш ти.
Точно феномена - липса на физическа материя, не може да се опише с думи.

Всички имаме един и същ потенциал, всеки има Буда природа. Всеки може да постигне просветление. Въпрос по скоро опира да това кой е готов да започне. Има хора в рани човешки съществувания, още са нови и им е интересно. Такива се отдават най често на плътски удоволствия, едене пиене и подобни. Пти тях е по трудно, още надделява животинско, което ги е довело до тук. Има и хора които са в човешко съществуване от много време. Стари  изстрадали души дет се вика. Те са по готови, при тях има постигната естествена зрялост. 

преди 6 минути, dagpo19 написа:

Чудесно. 

Той ми беше първия учител, но оценям ползата му след време, тогава не разбирах много защо ме учише на това. Но сега знам и съм му безкрайно благодарен. Абсолютно уважение към Теравада, от моя страна. 

преди 8 часа, Shiniasu написа:

Да, затова някъде се съветва да бъде избран наистина висок

не, не е това. Ще пробвам с други думи:

не е въпросът до "сравнението с висока летва". . Имам предвид нещо съвсем вътрешно като проблемен казус, генериращ самозаблуда.

Парадоксът на огледалото... е нещо което изведох преди години. Сам го нарекох така, макар че това е фраза, с която други обозначават друго явление (макар че е доста сходно).

Моето значение на фразата е не е до сравнението с външен модел. Става въпрос за явление, което съпътства самостоятелното опознаване на света и всяка екзистенция.

Давам един страничен пример, нямащ нищо общо с будизма. На младини темата за секса и оргазма я бях избрал за важен лакмус за опознаване - както на мен си, така и на всеки, който беше около мен, с достатъчно широки граници за да ми се довери на анкетата и подмине естественото защитно табу. И се сблъсках за първи път там, с този феномен. В примера става въпрос условно за жена, която беше на възраст 35+ и разказа че в младите си години е била доста разкрепостена сексуално. Според нея тогава имала оргазми без проблеми - как да има идея за силата и разновидностите на оргазмите, дори и да експериментира.... И става въпрос че в един момент, при един акт с "нов човек" за първи път открила че имало и други видове оргазъм, както по сила, така и по усещания... Чак тогава си дала сметка че изживяванията дотогава били не точно такива, каквито тя ги мислила години наред - защото вече е налице переспективата на различна опитност. Вече от нея, на предишната е лесно да се сравни, но докато не е налице "другата точка" за сравнение - няма ориентир и самозаблудата е налице, бетонирана с твоята сигурност че си изпитал, че го доказваш многократно, че е валидирано ...

Исках да кажа с това - няма значение дали жената би имала "учител" - - става въпрос за едно от ограниченията на личния опит. Дори и с медитация, колкото и да се "постигат" различни резултати, можеш с лекота да си ги нагласиш. Дори и да е налице страничен учител, критерии - отново са налице самозаблудни капани, защото вътрешните усещания, изживявания, състояния - са вътрешни и всичко се свежда до вътрешни процеси. Субектът е единствения, който му е даден ПЪЛЕН ДОСТЪП (до себе си ).

няма значение дали едно учение задава "висока летва",. Няма как да учиш за твоите състояния. Няма кой да ти казва ТИ КОЙ СИ - въпреки че толкова много хора настояват че "те познават". Те те заблуждават и заблудата пристига до теб самия. И е неизбежно, защото все пак живеем сред социум и се формираме в него като личности и идентичности.

преди 8 часа, Gabriel Bicana написа:

даже на мен си ми пределно ясен,

ма разбира се - всичко и всички са ти пределно ясни. А тоя рамус - най-вече. Будизма - също... Браво на теб!  :)

така - както и да е.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.