Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Будизъм /за любопитните/

Featured Replies

преди 11 минути, insec написа:

А да ти дойде Далай Лама на крака и да ти се поклони не щеш ли? Като искаш да узнаеш нещо, вземи се размърдай малко - за всичкото това време, къде си го изкарал във форума, да бе изчел де що има преведена будистка литература. Всяко едно знание и можене си има цена, на готово никой нищо не е разбрал, нито постигнал, нито открил.

Колко пъти са му обяснявали и с примери и с цитати и с логика. 

• Отговори 16k
  • Прегледи 894,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Нел, ти предполагаш, че аз съм сигурен в нещо, това са твои идеи и представи. Аз пиша в тази тема с образователна цел, темата е за будизъм. Ученията са различни. Това е чудесно. Различните учени

• Не тук, Рам. Дискусията се превърна в някаква безмислено пустословие и надприказване.   Несъмнено... Значи, то всеки претендира, че мненията му са лични и неповлияни, но такива мнения няма. Най-мал

• Това е напълно невъзможно. Просто не разбираш какво се твърди. Става дума за това, че не е възможно да изпитваш две противополжни ментални състояния в един и същ момент на съзнанието, който трае нанос

Публикувани изображения

преди 4 минути, insec написа:

Като искаш да узнаеш нещо, вземи се размърдай малко - за всичкото това време, къде си го изкарал във форума, да бе изчел де що има преведена будистка литература

Ти пък кой си, че да ми казваш какво да чета и да раздаваш оценки? 

току-що, Shiniasu написа:

Един от онези, които виждат, че си абсолютно бос по тема, по която се обаждаш - те ти абсолютизиране: тотално, абсолютно бос си и не стига това, ами си и неблагодарник.

преди 10 минути, Реджеп Иведик написа:

Хич и не ги отчита - то си наумило нещо и толкоз. Вари го, печи го, то си знае неговото - да му дойдели будистите, че да му кажат гледната си точка ... егати баровеца братче.

преди 5 минути, Реджеп Иведик написа:

Хайде не ставай смешен. И хайде най-после спрете с тъпите претенции да оценявате кой какво разбира, дали разбира правилно, дали практикува правилно и т. н. Обяснявали ми били. Аз от написаното каквото съм решил, съм приел. Ако някой очаква друго проблемът си е негов. 

преди 25 минути, insec написа:

Един от онези, които виждат, че си абсолютно бос по тема, по която се обаждаш - те ти абсолютизиране: тотално, абсолютно бос си и не стига това, ами си и неблагодарник.

Като съм бос що се занимаваш? Ще си пиша където искам. Ако не ти изнася, бягай някъде другаде. И ако очакваш благодарност за долно поведение подобно на твоето - непровокирани лични нападки, значи си глупак. 

преди 26 минути, Shiniasu написа:

Ако някой очаква друго проблемът си е негов. 

Само да ти напомня, че "някой" очаква будистите да му дойдат и на тепсия да му снесат гледната си точка - та така за претенциите: два реда не си прочел по темата, ма инак претенциозност до бога и обратно.

п.п. и прочее, като не ти изнася долното ми поведение - "бягай някъде другаде", щото "ще си пиша, където си искам".

преди 2 минути, insec написа:

Само да ти напомня, че "някой" очаква будистите да му дойдат и на тепсия да му снесат гледната си точка - та така за претенциите: два реда не си прочел по темата, ма инак претенциозност до бога и обратно.

И къде видя подобно очакване? В болния си мозък? А претенции за разлика от теб нямам към никого. И да си забелязал нещо да повтарям настоятелно за да го приемат другите? Ама като не ти изнася и претенции ти се привиждат.

преди 9 минути, insec написа:

и прочее, като не ти изнася долното ми поведение - "бягай някъде другаде", щото "ще си пиша, където си искам

Каквото си искаш прави. Все ми е тая. 

преди 16 минути, Shiniasu написа:

И къде видя подобно очакване?

Ами да - то ти не само другите четеш отгоре- отгоре, ами и сам себе си не поглеждаш. Дращиш си там, квото ти дойде на акъля в момента и това е.

преди 3 минути, insec написа:

Ами да - то ти не само другите четеш отгоре- отгоре, ами и сам себе си не поглеждаш. Дращиш си там, квото ти дойде на акъля в момента и това е.

Първо претенции какво чета, сега пък правиш оценки как чета. Че и какво съм написал ми вменяваш, че не знам. То е ясно, че толкова можеш, ама поне не го показвай.

преди 7 минути, Shiniasu написа:

.....поне не го показвай.

То не остана участник, който да не ти го показа - да си поне на основно ниво информиран по тема, в която се изказваш не е претенция, а естествено подразбиращо се условие. Претенция е, когато се опитваш да критикуваш по тема, за която нищичко не си чел, а още повече пък да си осмислял - нищо не знаеш, а се слагаш; участващите ти обръщат добронамерено внимание, ти им се обиждаш. Неадекватна работа - сто години а и б, тренирали били будистите отричане от желанията си ..... ами, че ти идея си нямаш какви глупости пишеш и питаш, как да ти се обясни, като хич никакво старание и внимание от твоя страна, нито практика, нито теория, нито нищо, със светски полу- теизъм напред към будизъм, ми няма как да стане бако.

преди 2 часа, insec написа:

То не остана участник, който да не ти го показа - да си поне на основно ниво информиран по тема, в която се изказваш не е претенция, а естествено подразбиращо се условие. Претенция е, когато се опитваш да критикуваш по тема, за която нищичко не си чел, а още повече пък да си осмислял - нищо не знаеш, а се слагаш; участващите ти обръщат добронамерено внимание, ти им се обиждаш. Неадекватна работа - сто години а и б, тренирали били будистите отричане от желанията си ..... ами, че ти идея си нямаш какви глупости пишеш и питаш, как да ти се обясни, като хич никакво старание и внимание от твоя страна, нито практика, нито теория, нито нищо, със светски полу- теизъм напред към будизъм, ми няма как да стане бако.

Аха, били ми го казали, и аз какво, да козирувам и да се съгласявам безпрекословно, щото другото е претенциозност. Че и добронамерено внимание. Чак ще се разтопя. Добронамереност от типа "мисли като мен, иначе си на грешен път" нещо не ми понася. 

И пак от тъпи по-тъпи изводи. Ама естествено, ти знаеш, че нищо не практикувам, че не полагам никакви усилия и че си нямам понятие от никаква теория.  ... Добре, нека да е така, за мен е все едно какво мислиш. Ти си един призрак, който очаква да се съобразя с него... или пък не очаква и изобщо не знае какво иска. 

преди 48 минути, Shiniasu написа:

Ти си един призрак, който очаква да се съобразя с него... или пък не очаква и изобщо не знае какво иска. 

Какво да иска един призрак? Няма разлика между сенките. Както и между изводите, били те тъпи или умни. Какво се пените толкова?

преди 38 минути, Shiniasu написа:

......

А е ти пиян ли си, надрусан ли си, що ли? Какви козирувания, какви съгласявания, какви пет лефа ми цивриш тука - елементарни неща не можеш да вденеш бре момко, къде си тръгнал будизъм да громиш. Щот много си чел и си много наясно, че си и практикувал даже, заради това все богове ти у главата, други светове и проявления на същности разни - ма освен себе си, кого друг си мислиш, че заблуждаваш?

преди 7 часа, Śūnyatā написа:

Какво се пените толкова?

И ти ли си с някакви претенции, кой какво пише. Ами чети си и си преценяй. Но когато се правят оценки публично, реакцията може да е всякаква. Можех и да не реагирам, но явно от предходни подобни ситуации знам, че не върши работа. При следващото написано, което не се хареса на някой, пак ще започнат личностни коментари. 

преди 26 минути, Shiniasu написа:

Можех и да не реагирам, но явно от предходни подобни ситуации знам, че не върши работа.

Каква работа трябва да се върши?

преди 9 часа, insec написа:

заради това все богове ти у главата

Аз ако искам и в Мечо Пух  ще си вярвам. Ама то от подобни изказвания става ясно колко фалшив си - и добронамереността и приемането на другите. Само докато имат схващания като твоите. Иначе, ама как ще пишат в темата за будизъм, дето и понятие си нямат...

преди 9 часа, insec написа:

къде си тръгнал будизъм да громиш. Щот много си чел и си много наясно, че си и практикувал даже,

Сега пък съм тръгнал да громя. Казах ти вече, че халюционираш. Колкото до практикуването, нито съм казал, че практикувам, нито, че не практикувам. То е очевидно, защо. Когато някой не практикува следват коментири от типа - щом не практикуваш, с какво право пишеш в тема за будизъм. Когато пък някой практикува, следва това горното неуважение "че си и практикувал даже". Ами то квото и да ти каже човек, ти си знаеш твоето. Ама другите са проблемът, как така ще си ти. 

преди 45 минути, Śūnyatā написа:

Написал съм го вече - някои хора когато нещо не им изнася, винаги прибягват до лични квалификации от типа - пишеш глупости; вървиш в грешна посока и т.н. Без аргументи или с изсмукани от пръстите такива и без изобщо да са разбрали какво всъщност си мислят, че критикуват. Няма проблем нещо да не се приеме, но когато се подлага на критика, първо трябва да се абстрахираш от собствената си гордост и самовлюбеност, а това не се случва. Зад критиката на тези хора стои очевидно желание да покажат превъзходство и да си обособят собствена територия, където различните нямат място.

преди 22 минути, Shiniasu написа:

Написал съм го вече - някои хора когато нещо не им изнася, винаги прибягват до лични квалификации от типа - пишеш глупости; вървиш в грешна посока и т.н. Без аргументи или с изсмукани от пръстите такива и без изобщо да са разбрали какво всъщност си мислят, че критикуват. Няма проблем нещо да не се приеме, но когато се подлага на критика, първо трябва да се абстрахираш от собствената си гордост и самовлюбеност, а това не се случва.

Невъзможно ли е да се пишат глупости в контекста на дадена тема? Невъзможно ли е умишленото изместване на една тема към друга тема, която е по-интересна за коментиращия в първата, в посока другата тема, в която си мисли че има повече работа за вършене? Предполагам че си успял да се абстрахираш от собствената си гордост и самовлюбеност. Как разбра че това не се случва тук и какво трябва да се направи, да се свърши, за да се случи според теб?

преди 26 минути, Śūnyatā написа:

Невъзможно ли е да се пишат глупости в контекста на дадена тема? Невъзможно ли е умишленото изместване на една тема към друга тема, която е по-интересна за коментиращия в първата, в посока другата тема, в която си мисли че има повече работа за вършене? Предполагам че си успял да се абстрахираш от собствената си гордост и самовлюбеност. Как разбра че това не се случва тук и какво трябва да се направи, да се свърши, за да се случи според теб?

Ами много неща са. Дето няма да се случат. Проблемът е, че липсва дори и малко старание от някои хора. Появява се някой от някъде и изведнъж без с нищо да е провокиран започва с безсмислените си нападки. Като им мълчиш след някой друг ден всичко се повтаря. Като започнеш да им отговаряш - започва безспирно сипене на глупости само и само да не им се нарани гордостта с нещо. А ти защо не отправи тези въпроси към insec?

преди 50 минути, Shiniasu написа:

Ами много неща са. Дето няма да се случат. Проблемът е, че липсва дори и малко старание от някои хора. Появява се някой от някъде и изведнъж без с нищо да е провокиран започва с безсмислените си нападки. Като им мълчиш след някой друг ден всичко се повтаря. Като започнеш да им отговаряш - започва безспирно сипене на глупости само и само да не им се нарани гордостта с нещо. А ти защо не отправи тези въпроси към insec?

Няма смисъл да отправям въпроси към всеки лично, понеже повечето участници ги приемат твърде лично, вследствие лесно се засягат и възмущават. Но още в началото използвах множествено число във въпроса си, тоест това включваше и insec. Въпросите ги отправям и към себе си, понеже проблемите ни са сходни. 

Проблемът е, че липсва дори и малко старание от някои хора. Тук си много прав, но това би било коректно да го отнесеш в някаква степен и към себе си. Предлагам ви една интересна и полезна практика (индрия-самвара), която наскоро ми дадоха и която се опитвам да практикувам. Чете се няколко пъти (заедно с коментарите), осмисля се и след това се практикува. Практиката е от пали-канона, в сайта има много добра търсачка, чрез която могат да се намерят сходни сутри чрез ключови думи и така практиката да се разшири, за който има интерес и желание да положи дори малко старание.

http://www.theravada.ru/Teaching/Canon/Suttanta/Texts/mn152-indriya-bhavana-sutta-sv.htm

преди 8 минути, Śūnyatā написа:

но това би било коректно да го отнесеш в някаква степен и към себе си

Наясно ли си, че с подобен абсолютно ненужен коментар е почти на 99 процента сигурно, че реакцията ще е негативна? Първо намекваш за некоректност и второ правиш предположение по отношение на това аз какви усилия съм положил. Имаш ли си представа изобщо колко много неща съм можел да напиша и не съм ги написал за да не засегна някого и възгледите му, или да изкажа някаква позиция без да я налагам?  Колко грешки, които виждам премълчавам, като в замяна почти всяка грешка, която другите видят в мен, я излагат. За мен са важни темите. Да се пише по темите. Но тук вече теми няма. Примерно в тема за будизма тръгва разговор за желанията, а това е много важна тема. Не знам доколко това се осъзнава. Ами да се пусне отделна тема, където да се разгледа въпросът цялостно. Или поне да се направи опит. Защото най-вероятно бързо ще се разводни. Или пак в една от темите за будизъм се засегна въпросът за пространството. Ами пуснете отделна тема. Щото така разпиляни мненията... Разделът като цяло си е пълен хаос. Влизаш в някоя тема и от един момент нататък нищо по темата. Щото за някои хора е важно само разговорът да тече.

преди 5 минути, Shiniasu написа:

Наясно ли си, че с подобен абсолютно ненужен коментар е почти на 99 процента сигурно, че реакцията ще е негативна?

Разчитах на малкия процент, но щом мислиш че няма смисъл и че цари пълен хаос - спирам. 

преди 6 часа, Shiniasu написа:

Само докато имат схващания като твоите.

Странно как само ти се оказваш, че нямаш схващания като моите. Горката жертвичка тя. Гольо си бре човеко, гольо си и ти личи отвсякъде - да схващаше нещо, ма нищо не схващаш, елементарни положения не схващаш, дори не се и опитваш да схващаш: не моите, на другите или на мечо пух, а на будизма. Тука човек с човек няма на едно схващане, но всеки е чел най- малкото и си личи, а ти нищо и пак си личи - караш си на собствени разсъждения базирани пак на собствени разсъждения, сеш се. Чокнал си от тук от там разни брошурки и с това се изчерпва информираността ти, за това си и такъв турлу гювеч от всестранни езотерики. Ти вместо да проявиш действителен интерес и да вземеш да попрочетеш нещичко, си тръгнал да се цупондриш "ти ли ще ми кажеш какво да чета" - ми то това не и чукча, ами пълен чук; нищо не знае, ма се цани да коментира. И какво се получава в краен резултат - будистите тренирали отричане от желанията, снимката била илюзия, пък пикселите и цифрите реалност ...... сиреч страшни тъпотии, бая ви радул комуниста къде не стъпва в тези теми само с две изречения ви отвя цял ден философстване. Е - какво има да обсъжда с теб, освен собствените ти калпазански умозрения? Хората не осъзнавали колко затънали в илюзиите били - майко мила; а нашия Ши не само, че осъзнал, ами вече и различава илюзия от реалност, ей тъй докато си пие кафето - майко мила на квадрат.

Казвал съм ти го няколко пъти и пак ще ти го кажа - да зависеше от мен в тази тема щеше да бъдеш допуснат, само като наблюдател, без никакво право да се обаждаш, защото нямаш най- основни познания, което не стига, ами си и претенциозен.

преди 7 часа, Śūnyatā написа:

Е как каква - опитва се да громи будизма човека, ала все не му се получава, от там цялото му циврене.

• 1 месец по-късно...
  • 4 месеца по-късно...
на 12.08.2019 г. в 10:03, Śūnyatā написа:

Разчитах на малкия процент, но щом мислиш че няма смисъл и че цари пълен хаос - спирам. 

Навсякъде, спира и си тръгва разсърден. Шуная къде ли е проблемът? Пак ли други са ти виновни? 

Тази тема поне не пълен фарс, фарс е ама не пълен. Ела си с новото аватарче, мястото където се роди. Аз преди време направих прогноза, че там където се е родило, ще си и умре. Така и стана, само не можах да предвидя, че ще се ссмоубиеш публично. До там я докара, смятай. 😂😂

Пише го кратко и ясно, какво представлява практика в будизма. Интересно как големите капацитети тук са пропуснали тази малка но съществена подробност. Или просто така им отърва, защото заниманието не е с целта за което трябва, аа за собствено задоволяване на нуждите на егото. За това е уникално това учение, защото не може да се имитира. Не може да се прави че го разбира човек, веднага си личи, кой какво. И за това и това дерзание, емоции, драми. Защото не е истинско в тях, и въпреки всичките претенции, си остават незадоволителни. Безкрайно страдание. Породено от жажда, страст, желание корена на страданието. 

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Buddhist_meditation

на 11.08.2019 г. в 16:56, Shiniasu написа:

Шиниасу, не трябва да четеш, а да медитираш. Затова е и такова объркването, защото липсва всякакъв обективен поглед над това, което е в действителност. Осъзнаване на устройството на ума, чрез наблюдение и съзерцание. От там ще получиш най чиста информация за това какво се случва всъщност. От чист опит с това и лично впечатление от усещането му. Това се постига само с медитация. Никаква книга или знание не може да ти го предизвиква това усещане. Само отпускане в природата на собствения си ум, ще ти даде този поглед. От там идват и "wow" ефектите от осъзнаване на нещо ново. И "аха" ефектите от осъзнаването на неща за който си се чудиш, и най накрая си разбрал. 

Разбираш ли какво ви говоря през цялото време? Аз, най простия тук да съм единственият който да го казва. Срамота. 

Ама по този път да се върви е много трудно, иска много саможертва. Иска се смелост, да наделееш сам себе си, и да се пуснеш, да не си вкопчен в себе си. Което е на практика невъзможно, това е най силния човечки инстинкт. Но..!!! 😉

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.