Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Будизъм /за любопитните/

Featured Replies

преди 26 минути, Shiniasu написа:

По време на медитация е много, ама много по-лесно. Затова и изглежда, че се постига по-голям успех. Когато се повиши общото ниво на будност по всяко време, а не само по време на медитация, тогава може да се говори за реален успех. Когато човек се научи да остава спокоен и концентриран навсякъде и при всякакви обстоятелства - също. Медитацията създава условия да се развият тези качества, като в самата медитация обаче много от "пречките" отсъстват. Т.е. създава се изкуствено спокойна атмосфера да могат да се култивират нужните качества, но следващата стъпка е пренасянето на това състояние в ежедневния живот, без прекъсвания и при липсата на "специални условия".

Вярно е, напълно съм съгласна с теб. Бях написала още, но отговорът ми някъде се затри, всъщност е излишен.

• Отговори 16k
  • Прегледи 894,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Нел, ти предполагаш, че аз съм сигурен в нещо, това са твои идеи и представи. Аз пиша в тази тема с образователна цел, темата е за будизъм. Ученията са различни. Това е чудесно. Различните учени

• Не тук, Рам. Дискусията се превърна в някаква безмислено пустословие и надприказване.   Несъмнено... Значи, то всеки претендира, че мненията му са лични и неповлияни, но такива мнения няма. Най-мал

• Това е напълно невъзможно. Просто не разбираш какво се твърди. Става дума за това, че не е възможно да изпитваш две противополжни ментални състояния в един и същ момент на съзнанието, който трае нанос

Публикувани изображения

преди 19 минути, Shiniasu написа:

По време на медитация е много, ама много по-лесно. Затова и изглежда, че се постига по-голям успех. Когато се повиши общото ниво на будност по всяко време, а не само по време на медитация, тогава може да се говори за реален успех. Когато човек се научи да остава спокоен и концентриран навсякъде и при всякакви обстоятелства - също. Медитацията създава условия да се развият тези качества, като в самата медитация обаче много от "пречките" отсъстват. Т.е. създава се изкуствено спокойна атмосфера да могат да се култивират нужните качества, но следващата стъпка е пренасянето на това състояние в ежедневния живот, без прекъсвания и при липсата на "специални условия".

Ох шиниятсу, защо бе човек. Защо. По горе в поста за Уйт съм го написал. Какво искаш да приложи в ежедневието? Каруцата пред коня пак. Нали за да го приложишнтрябва да го имаш. И медитацията било лесно, и най лесно. Охх недей. Направо против всички най елементарни правила и принципи. Будниста трябва да я има, и осъзнатоста. Но в ежедневието с какво я разбиваш, с безброй неща отвличащи вниманието? Напълно обратно е. В метиация разбиваш и култивираш това, то после се вписва във всяко твое усещане. Тогава в ежедневието усещаш ефекта от медитация. Ти не пришагаш нищо, то си се случва от само себе. Затова се усеща като пречистване, пречистено състояние. Подобрено.

Разбираш ли? 

Това както в спорта, в залата и фитнеса тренираш, за да може в ежедневието да си по здрав и издръжлив. 

Толкова е елемнтано, но медитация да се научи човек е много трудно, както показвате и вие. 

преди 1 час, witness написа:
преди 1 час, Shiniasu написа:

Т.е. създава се изкуствено спокойна атмосфера да могат да се култивират нужните качества, но следващата стъпка е пренасянето на това състояние в ежедневния живот, без прекъсвания и при липсата на "специални условия".

Вярно е, напълно съм съгласна с теб. Бях написала още, но отговорът ми някъде се затри, всъщност е излишен.

Все пак да добавя, че твоето звучи като идеал, защото е много трудно за осъществяване. В началото е нещо само да разбереш мащабите на задачата, както и повече от разновидностите ѝ. 

Абсолютно невероятно е, нищо общо с принципите на медитиране. Ама нищо.....

преди 3 минути, witness написа:

Все пак да добавя, че твоето звучи като идеал, защото е много трудно за осъществяване. В началото е нещо само да разбереш мащабите на задачата, както и повече от разновидностите ѝ. 

Ами първо започваш да се хващаш в крачка, че действаш автоматично, под въздействието на емоция и др. под. После започваш да осъзнаваш преди момента от който няма връщане назад или поне това връщане е трудно. Също като в медитация е всъщност (като в някои медитации, защото има различни практики) - наблюдаваш как мисловни модели, които си развил в миналото и които искаш да промениш се зараждат и усилват, докато изцяло завладеят съзнанието и действията ти, как утихват с времето ако не ги подхранваш с вниманието си и с оценки като "желани" и "нежелани"... само че сега това става в ежедневието. Разбира се при мен съвсем не е през цялото време. Не съм съвършен, нито съм близо до съвършенството, но се старая да е колкото се може повече време. Идеята е това да стане навик. Медитацията може да улесни процеса, но за мен важна е осъзнатостта като цяло, а не само по време на медитация - да запазиш състоянието си и когато си провокиран от средата да го нарушиш.

Трудно е, но е възможно когато нещата стават постепенно. Аз не бързам, но в същото време гледам да полагам усилия в посоката, която следвам - усилия от най-различно естество. Внимавам и за риска практиката да се превърне до голяма степен в навик. Защото за каква осъзнатост може да говорим, когато правим нещо преобладаващо автоматично, т.е. не излизаме от зоната си на комфорт. Ако се гледа на нещо само като на идеал, без стремеж да го приложиш дори и да е в малка степен, то ти се изолираш, преграждаш си пътя. Аз не гоня графици и срокове. В крайна сметка всеки сам трябва да открие колко бързо може да се движи по пътя. Рискове има винаги - и при прекалената интензивност и при липсата на такава.

Това няма нищо общо с нито една инструкция за медитация, това са собствени убеждения и представи. Вижте само как дръвчете нещо интелектуално, и се правят всякакви нагласи и стъкмяване. Това прави интелекта, вечно кара ума да, съди, осъжда, преценя, симулира. Но не ти подсказва да го направиш сам и убедиш лично. За това в контекста на медитация, интелекта е вреден. 

преди 26 минути, Shiniasu написа:

Ами първо започваш да се хващаш в крачка, че действаш автоматично, под въздействието на емоция и др. под. После започваш да осъзнаваш преди момента от който няма връщане назад или поне това връщане е трудно. Също като в медитация е всъщност (като в някои медитации, защото има различни практики) - наблюдаваш как мисловни модели, които си развил в миналото и които искаш да промениш се зараждат и усилват, докато изцяло завладеят съзнанието и действията ти, как утихват с времето ако не ги подхранваш с вниманието си и с оценки като "желани" и "нежелани"... само че сега това става в ежедневието. Разбира се при мен съвсем не е през цялото време. Не съм съвършен, нито съм близо до съвършенството, но се старая да е колкото се може повече време. Идеята е това да стане навик. Медитацията може да улесни процеса, но за мен важна е осъзнатостта като цяло, а не само по време на медитация - да запазиш състоянието си и когато си провокиран от средата да го нарушиш.

Трудно е, но е възможно когато нещата стават постепенно. Аз не бързам, но в същото време гледам да полагам усилия в посоката, която следвам - усилия от най-различно естество. Внимавам и за риска практиката да се превърне до голяма степен в навик. Защото за каква осъзнатост може да говорим, когато правим нещо преобладаващо автоматично, т.е. не излизаме от зоната си на комфорт. Ако се гледа на нещо само като на идеал, без стремеж да го приложиш дори и да е в малка степен, то ти се изолираш, преграждаш си пътя. Аз не гоня графици и срокове. В крайна сметка всеки сам трябва да открие колко бързо може да се движи по пътя. Рискове има винаги - и при прекалената интензивност и при липсата на такава.

Хахаха, сори ама приятелската се расмивам. Ти даже не можеш правилно да направиш разликата, между ежедневното осъзнаване и естествените самонаблюдения и това от практиката. Това показва сериозно липса на правилно убеждение, породени точно от незнание за това конкретно. Какво е медитация и как се практикува. От там тръгва всички фантазии. И даже не забелязват че говорите за неща които сами не сете пробвали. Нали да не говорим, да имате собствено усещане за това. 

Не ви го казва за да се дразня, напротив. Кзвам ви го, за да го знаете. Поне докато става въпрос за будизъм и медитация. 

А и понеже виждам, как стъкмявате това, си представям, колко неща още сте си стъкмили от другите. И колко от наученото е правилно. Интересен феномен, мерси за примера. 

This is a guidebook to the many different styles of meditation, the various benefits of each practice, plus free guided audio practices that help you learn how to meditate.

How do you learn to meditate? In mindfulness meditation, we’re learning how to pay attention to the breath as it goes in and out, and notice when the mind wanders from this task. This practice of returning to the breath builds the muscles of attention and mindfulness.

When we pay attention to our breath, we are learning how to return to, and remain in, the present moment—to anchor ourselves in the here and now on purpose, without judgement.

https://www.mindful.org/how-to-meditate/

Едно много елементарно нещо за четене и медитация за начинаещи. Точно потвърждение на моите думи. 

Обърнете внимание на това още в началото. 

"This practice of returning to the breath builds the muscles of attention and mindfulness." 

Става въпрос за шамата. 

И значи точно това "returning" което значи, завръщането обратно и оставяне на мисълта. Изгражда "muscles of attention and mindfulness." тук е казано мускул, не се има предвид способност, умение. Изгражда вниманието и будноста. 

Точно за което ви говорея аз. Пише го, черно на бяло. 

Зачетох се малко, в тази страница. Аз не я знам от преди. Просто потърсих инофо и беше едно от първите неща. Затова не ми се налага нищо да уча и помня, относно това. Защото знам че съм го разбрал и то правилно. И когато има нужда и го потърся, го намирам веднага в всеки текст. Това е принципа на правилното разбиране, когато разпознае собствения си опит, в текстовете и ученията. 

Ето ви един пример, който точно илюстрира всичко което казах до сега. Ако си мислите че са фантазия или глупостите на тоя издухан. 

Простичко и ясно. 

A Basic Meditation for Beginners

The first thing to clarify: What we’re doing here is aiming for mindfulness, not some process that magically wipes your mind clear of the countless and endless thoughts that erupt and ping constantly in our brains. We’re just practicing bringing our attention to our breath, and then back to the breath when we notice our attention has wandered.

Get comfortable and prepare to sit still for a few minutes. After you stop reading this, you’re going to simply focus on your own natural inhaling and exhaling of breath.

Focus on your breath. Where do you feel your breath most? In your belly? In your nose? Try to keep your attention on your inhale and exhale.

Follow your breath for two minutes. Take a deep inhale, expanding your belly, and then exhale slowly, elongating the out-breath as your belly contract. 

И после продължава. 

How to Meditate

Meditation is simpler (and harder) than most people think. Read these steps, make sure you’re somewhere where you can relax into this process, set a timer, and give it a shot:

1) Take a seat

Find a place to sit that feels calm and quiet to you.

2) Set a time limit

If you’re just beginning, it can help to choose a short time, such as five or 10 minutes.

3) Notice your body

You can sit in a chair with your feet on the floor, you can sit loosely cross-legged, you can kneel—all are fine. Just make sure you are stable and in a position you can stay in for a while.

4) Feel your breath

Follow the sensation of your breath as it goes in and as it goes out.

5) Notice when your mind has wandered

Inevitably, your attention will leave the breath and wander to other places. When you get around to noticing that your mind has wandered—in a few seconds, a minute, five minutes—simply return your attention to the breath.

6) Be kind to your wandering mind

Don’t judge yourself or obsess over the content of the thoughts you find yourself lost in. Just come back.

7) Close with kindness 

When you’re ready, gently lift your gaze (if your eyes are closed, open them). Take a moment and notice any sounds in the environment. Notice how your body feels right now. Notice your thoughts and emotions.

That’s it! That’s the practice. You go away, you come back, and you try to do it as kindly as possible.

Всички бейсик неща ги има тук. 

Но най важното се съдържа в последното изречение. 

That’s it! That’s the practice. You go away, you come back, and you try to do it as kindly as possible.

Най важното в това изречение е "kindly" което значи нежно, внимателно. Значи нежно и внимателно да се отнесеш към ума по време на медитиране. 

Когато ума отива и се връща, което означава да не се ядосва човек на това, че ума се отвлича. Много е фино това което трябва да се направи, но е уникално по действие. 

преди 1 час, mamarmela написа:

Това няма нищо общо с нито една инструкция за медитация, това са собствени убеждения и представи. Вижте само как дръвчете нещо интелектуално, и се правят всякакви нагласи и стъкмяване. Това прави интелекта, вечно кара ума да, съди, осъжда, преценя, симулира. Но не ти подсказва да го направиш сам и убедиш лично. За това в контекста на медитация, интелекта е вреден. 

Говорим за самонаблюдение в ежедневието. Какви инструкции за медитация търсиш? Инструкциите за медитация се отнасят за медитацията, а това, за което пишем може да се разглежда като нещо различно от медитацията или като допълнение към медитацията - зависи от случая. За който медитира е допълнение, за който не медитира си е самостоятелна практика. Между другото, нямах намерение да го пиша, но тук има тема за медитация отпреди 12 години. Можеш да забележиш, че съм писал по нея още тогава, което може да те наведе на мисълта, че имам достатъчно опит. Да, имал съм период в който не съм се занимавал с подобни практики - така или иначе за мен медитацията е допълнение, което може да бъде компенсирано и по друг начин и не й придавам чак толкова основно значение като теб. Просто приеми, че в това отношение се различаваме.

преди 16 минути, Shiniasu написа:

Просто приеми, че в това отношение се различаваме.

Недей така деее - ако го приеме това, го лишаваш от матрял да запълва форума. Единия нали вече медитира и вече е над нещата и ползата да остане следващия в центъра й - е като звезден миг. Сега е мига.

Докато похапвам пуканките и прескачам глупостите, съм в очакване да се опише "правилната плажна медитация". Много моля - да се отдели в болд за да я запишем в сутра. 

Бях помолил за същото и мадхямика - неговият вариант за медитация с благо сутрешно кафенце, но нъц, явно е тайна техника.

Много ми допадат "правилните неща" и особено "правилното разбиране" според което не е нужно някой да чете, да мисли - той вече е сигурен че "правилно е разбрал всичко", защото докато поглежда едно или друго - всичко го припознавало като правилно.

Допадат ми много и театралните изцепки, с "хаха", макар че малко се преекспонират и сценария малко доскучава. В общ смисъл, обаче, от повторения само прехвърлям страници и тук-там се зачитам за нещо по-сериозно.

Друг е въпросът че средното ниво пада значително, но тя причината е ясна. Но пък става моабет. Вероятно това се иска от участниците. Ако можеше количеството да замества и качеството и нивото... ама надали. Но пък сега е време за поредната сценка. Още имам пуканки...

преди 20 минути, Shiniasu написа:

Говорим за самонаблюдение в ежедневието. Какви инструкции за медитация търсиш? Инструкциите за медитация се отнасят за медитацията, а това, за което пишем може да се разглежда като нещо различно от медитацията или като допълнение към медитацията - зависи от случая. За който медитира е допълнение, за който не медитира си е самостоятелна практика. Между другото, нямах намерение да го пиша, но тук има тема за медитация отпреди 12 години. Можеш да забележиш, че съм писал по нея още тогава, което може да те наведе на мисълта, че имам достатъчно опит. Да, имал съм период в който не съм се занимавал с подобни практики - така или иначе за мен медитацията е допълнение, което може да бъде компенсирано и по друг начин и не й придавам чак толкова основно значение като теб. Просто приеми, че в това отношение се различаваме.

Оки няма проблем, аз разбирам позиция ти. Но, има едно голямо но. Тук не става въпрос за личната ти позиция, а за това кое и как се практикува в будизъм. Твоето мнение и лична гледна точка, нямат никакво значение. И какво било първиченно и вторично според и за теб, също няма никакво значение. Разбираш ли. А особено когато с личното си мнение, се опитваш да убориш система като будизъм. И няма нужда да ти чета нещо, от преди 12 години, стига ми да виждам какво пишеш сега. 

В такъв случай, най добре за човек като теб е, да кзва че не знаеш просто. И нямаш правилния опит въобще да оспорва ролята на медитация например в будизма. И не се опитваш да интерпретираш, след като няма контекст. Просто казвам, не се заяждам. 

преди 9 минути, _ramus_ написа:

Недей така деее - ако го приеме това, го лишаваш от матрял да запълва форума. Единия нали вече медитира и вече е над нещата и ползата да остане следващия в центъра й - е като звезден миг. Сега е мига.

Докато похапвам пуканките и прескачам глупостите, съм в очакване да се опише "правилната плажна медитация". Много моля - да се отдели в болд за да я запишем в сутра. 

Бях помолил за същото и мадхямика - неговият вариант за медитация с благо сутрешно кафенце, но нъц, явно е тайна техника.

Много ми допадат "правилните неща" и особено "правилното разбиране" според което не е нужно някой да чете, да мисли - той вече е сигурен че "правилно е разбрал всичко", защото докато поглежда едно или друго - всичко го припознавало като правилно.

Допадат ми много и театралните изцепки, с "хаха", макар че малко се преекспонират и сценария малко доскучава. В общ смисъл, обаче, от повторения само прехвърлям страници и тук-там се зачитам за нещо по-сериозно. Друг е въпросът че средното ниво пада значително, но тя причината е ясна.

Ох няма отърване, докато ще се налага да търпим този комплексен индивид без комплекси, мъки големи. 

Хахаха 😂😂😂

Само първото ти изречение прочетох и разбрах целия пост. Много съжалявам, че те е яд толкова много. Но истината боли, особено когато ти я казва някой като мен. 

Хахаха 😂😂😂

преди 21 минути, Shiniasu написа:

Просто приеми, че в това отношение се различаваме.

Няма такова нещо, не става въпрос за мен и теб тук. А за начина система по която се практикува това. 

Ние не сме важното, важното е да се знае метода правилно, а пък вече който иска. 

преди 13 минути, _ramus_ написа:

И Рамусе, цитирал съм две сайтчета, да не кажеш, че цитирам сутри пак непрекъснато. Да ти напомня да не се обаждаш, а относно заключението на друга тема, модератора не случайно те спомен, като каза че се отнася и за Рамус. Защо ли, след като си толкова благ и смирен? 

Ставаш за забавление. 😂😂😂

Ох сори за правописа, но пиша от телефона и въпреки че не ползвам автокоректура, ми подменя думите. 

Имам предвид, заключването а не заключението. И подни на други места. Бързам, а и поставете не могат да се коригират. 

Да виновен съм, заслужавам гнева на боговете. 

Хаха 😂😂😂

преди 49 минути, mamarmela написа:

А особено когато с личното си мнение, се опитваш да убориш система като будизъм.

Нищо не оборвам. Защо ми е? За мен будизмът е просто една от възможните форми с които може да ни бъде представена действителността и за момента е доста подходяща за много хора. Да, изразявам лично мнение (доколко е само лично аз си знам де, но щом го пиша, значи съм намерил за удачно да направя това). 

преди 28 минути, Shiniasu написа:

Нищо не оборвам. Защо ми е? За мен будизмът е просто една от възможните форми с които може да ни бъде представена действителността и за момента е доста подходяща за много хора. Да, изразявам лично мнение (доколко е само лично аз си знам де, но щом го пиша, значи съм намерил за удачно да направя това). 

Правиш го, не знам дали ти е  осъзнато. Когато омаловажаваш ролята на медитацията например. Твърдейки това което казваш за медитация, като собствено мнение. Което както се опитах да докажа, не е така. И много други пъти. 

Да нормално е, човек да използва за собствени цели каквото му отърва. Но това не, каквото учението учи. 

Не искам да ти досаждам с това, просто го отбелязвам. Повярвай ми, всичко е наред, защото е точно това което условията са създали. Причино следствените връзки. 

Демек, Карма. 😂

преди 8 часа, mamarmela написа:

https://www.mindful.org/how-to-meditate/

Едно много елементарно нещо за четене и медитация за начинаещи.

Само ще отбележа, че това са просто инструкции за начинаещи, които описват техниката, но извадена от контекста на буда-дхарма. Те могат да са полезни за развитие на вниманието, снижаване на стреса, овладяване на афектите и култивиране на ментална стабилност, разбира се. И затова аз приветствам, когато хората се занимават с такава практика. Но целите не са духовни, а светски. В което няма нищо нередно. Просто трябва да разграничаваме дхарма, която има за цел освобождение от сансара и просветление от преподаването на mindfulness като вид терапия.

преди 18 часа, dagpo19 написа:

Само ще отбележа, че това са просто инструкции за начинаещи, които описват техниката, но извадена от контекста на буда-дхарма. Те могат да са полезни за развитие на вниманието, снижаване на стреса, овладяване на афектите и култивиране на ментална стабилност, разбира се. И затова аз приветствам, когато хората се занимават с такава практика. Но целите не са духовни, а светски. В което няма нищо нередно. Просто трябва да разграничаваме дхарма, която има за цел освобождение от сансара и просветление от преподаването на mindfulness като вид терапия.

А само това ли ще отбележиш? Хм вместо ти да си този който говори тези неща, се налага аз. С най елемнтани неща да опровергая абсолютно погрешните представи и фантазии, за този мит медитация. Нашето общество е толкова настръхнало, че като чуе неща от този характер и му става лошо. Звучи като нещо, извънземно, опасно, и ги е страх. Вижда се по думите им, старх го е да не им стане нещо. Да не се повредят. И вместо на мен да правиш забележки, направи на тях с техните измислени оправдания и погрешни тълкувания. Тук още не може да се убедим какво трябва а не как трябва като го изпълняват. 

Редактирано от badr
коментар в/у модерацията на форума (преглед на промените)

на 25.02.2020 г. в 13:58, Shiniasu написа:

Аз не гоня графици и срокове. В крайна сметка всеки сам трябва да открие колко бързо може да се движи по пътя.

Може ли един донякъде страничен въпрос, отправям го и към другите, които са се занимавали с медитация, концентрация или някакъв вид практика за само-осъзнаване или самонаблюдение. Понеже от доста време насам го забелязвам при мен, а сега случайно срещнах едно възможно обяснение. Беше ми убягнало. Значи искам да попитам, дали сте забелязали някаква промяна в субективното усещане за скоростта на хода на времето, откакто се занимавате с това - както по време на медитация, така и иначе, през целия ден? Не засягам промеждутъка на нощния сън. Дали понякога ви се струва, че времето тече по-бързо, че са минали 15 минути, а всъщност е минал час, нещо такова.

преди 15 часа, dagpo19 написа:

Само ще отбележа, че това са просто инструкции за начинаещи, които описват техниката, но извадена от контекста на буда-дхарма.

Дхарма-лайт? Насила хубост не става. 

Може би трябваше да кажа по-бавно, че вътрешното ти време върви по-бавно, отколкото показва часовника. Малко по-различно в сравнение с както си го усещал преди. 

Може да е от друго) Само предположих нещо, а обяснения има разни. 

А това беше свързано с времето като количество асоциации. 

преди 3 часа, witness написа:

Може ли един донякъде страничен въпрос, отправям го и към другите, които са се занимавали с медитация, концентрация или някакъв вид практика за само-осъзнаване или самонаблюдение. Понеже от доста време насам го забелязвам при мен, а сега случайно срещнах едно възможно обяснение. Беше ми убягнало. Значи искам да попитам, дали сте забелязали някаква промяна в субективното усещане за скоростта на хода на времето, откакто се занимавате с това - както по време на медитация, така и иначе, през целия ден? Не засягам промеждутъка на нощния сън. Дали понякога ви се струва, че времето тече по-бързо, че са минали 15 минути, а всъщност е минал час, нещо такова.

Не ми се е случвало подобно нещо по време на медитация. Иначе - да. 

преди 3 часа, witness написа:

Дхарма-лайт? Насила хубост не става. 

Уйт, мерси за въпроса. Все пак  показва, че има някаква надежда и не са напразни моите напъни. Естествено аз, не мога да давам генерални дефиниции, мога само да си кажа личното мнение. Този въпрос е малко коствен, защото времето по време на медитиране, няма голямо значение как се усеща, не повлиява директно върху изпълнението. Защото по време на медитация имаш само една единствена задача. Да изпълниш упражнието колкото се може по правилно. А това означава да правиш само това което е дадено като практика, да вземем за пример при шамата, наблюдение на дишането. Там само наблюдаваш дишането, и винаги връщаш фокуса когато се усетиш, че си последвала мисъл. Ама това значи, да правиш само това. Нищо друго. Не ти трябва да обръщаш внимание на това как се усеща времето по медитация. Това е разсейване. Правиш само упражнението, казвам го още веднъж защото е много важно. Преди медитация, по време на аналитичната медитация, което е съзнателно подготвяне за медитация. Къде си повтаряш точно инструкциите, и освен това си правиш план на това как точно ще изпълниш медитацията. Предварителна нагласа и напомняне, че трябва да правиш само техниката, нищо друго. Разбираш ли какво искам да ти кажа? Това е най важното. 

Усета за това, как е протекло времето, можеш да го усетиш след като си приключва с медитацията. Но всеки път е различно. Има моменти когато всичко ти се струва за 5 мин а си бил 45 мин, и моменти когато 5 мин ти се струва 45. Но основно медитацията е много "досадна" така да се каже, особено когато стане моногамна и скучна, и се усеща много бавно да минава времето. Но това е етап, просто трябва да се продължи, трудно е но не невъзможно. 

Най важното е да си направиш правилно план за медитация. Например най добре сутрин, след като станеш. Да започнеш от кратки сесии от около 15 мин. Просто за да си създадеш навик първо, че по това време ще ги правиш. После малко по малко увеличиш времето, до 30 мин. А в последствие до 45 и повече. Но много е важно да има режим, и постоянство. Независимо какво се случва или усеща. Просто го прави и в тези минути които си казала, че ще медитираш, се опитай само да я изпълниш и медитираш. После мисли и развъждавай, медитацията е само упражнение. Направи го и ти гарантирам, че до 3-4 седмици, ще усетиш първите ефекти. 

преди 7 минути, Shiniasu написа:

Не ми се е случвало подобно нещо по време на медитация. Иначе - да. 

Ок, радвам се, че медитираш. Ще стане мода накрая, гъзария. Ще се фикаме с това, че медитираме. Имам един приятел сваля мачки с това, малко езотерика им дрънкаш и те кълвът веднага, става за свалки. Това е шега разби се, аз само ще се радвам ако медитирате. 

преди 4 часа, witness написа:

...дали сте забелязали някаква промяна в субективното усещане за скоростта на хода на времето

При мен - и да, и не. Не- то е поради това, че винаги съм бил скаран с потока на времето. А да- то, щото откакто пробвах да медитирам, нещо се случи - идея си нямам какво и как - и от тогава до ден днешен, например нямам нужда от часовник, за да се събудя не само, в който час искам, ами и в която минута - точността ми е +/- една минута. Не знам как го правя.

на 25.02.2020 г. в 9:33, Shiniasu написа:

Т.е. създава се изкуствено спокойна атмосфера да могат да се култивират нужните качества, но следващата стъпка е пренасянето на това състояние в ежедневния живот, без прекъсвания и при липсата на "специални условия".

Извинявай, но бъркаш Ши, а в случая mamarmela (колега, не можеш ли да ползваш някакъв по-прост и запомнящ се ник?) е прав. Това, което пишеш означава, че имаш много малък и повърхностен опит в такъв тип практика.

Ще обясня.

При един обикновен практикуващ, то няма никакви специални условия, понеже той медитира в паузите между отделните светски активности като това да ходи на работа, да пазарува, да се грижи за къщата и семейството си и т.н.

При един необикновен практикуващ, то практиката се провежда в условия, които са крайно необичайни като напр. да медитира в изолация в продължение на три месеца или три години, както и по-дълго.

И в първия, и във втория случай, то "специални условия" няма. Има пречки, които се обясняват в инструкциите, както и противоотрови срещу тези пречки. Но това са неща, за които има смисъл да се говори само с хора, които са започнали да практикуват.

преди 15 минути, insec написа:

При мен - и да, и не. Не- то е поради това, че винаги съм бил скаран с потока на времето. А да- то, щото откакто пробвах да медитирам, нещо се случи - идея си нямам какво и как - и от тогава до ден днешен, например нямам нужда от часовник, за да се събудя не само, в който час искам, ами и в която минута - точността ми е +/- една минута. Не знам как го правя.

Това е вътрешния часовник, той е много важен. Целото тяло си има своите ритми, и затова казвам че трябва първо да се създаде навика. Да се овладее стойката, има много детайли. За да се свалят и минимират естествените дразнителите. После когато примерно в този момент, в който нормално медитираш, но нямаш възможност и си в движение. Автоматично в този момент усещаш състоянието ти различно, зщоъп умът по навик в този момент го прави. Има много детайли цялата тази работа, не е никак лесно. 

преди 18 минути, dagpo19 написа:

При един необикновен практикуващ, то практиката се провежда в условия, които са крайно необичайни като напр. да медитира в изолация в продължение на три месеца или три години, както и по-дълго.

Необходимо са условия, до толкова колкото да осигури среда, място, където да го прави. Място на което трябва да е спокоен и няма много външни дразнители. Поне в началото, после може да се премине към неудобни места, например шум, между хората. Така се развива устойчивост. Докато се пробуди и овладее медитация, и е сигурен. Тогава може и в ежедневието да медитираш докато вършиш нещо, пак да си в медитация. Както при Дзен, докато спиш, спи. Докато се храниш, се храни. Възможно е. 

Важното е да се внедри в ежедневието и се постоянства 

преди 27 минути, mamarmela написа:

Да се овладее стойката

Ок. Кратки инструкции, за който има интерес. Ще ги дам по традиционен начин, според инструкциите на моите учители:

ОБИКНОВЕНО ШИНЕ
Друг аспект на подготовката се състои в признанието, че умът трябва да бъде овладян. Мислите трябва да бъдат контролирани. За да осъществим това ние се нуждаем от шине или медитацията на спокойното пребиваване. Ши е съкращение на тибетската дума шиуа, която означава "тих", "спокоен" или "умиротворен". Не е съкращение от непа, което означава "почива" или "пребивава".

Съществуват много разновидности на практиката шине,  (моля, запомнете това) но в началния етап на шине е от рещаващо значение да развием стабилна концентрация. За да я постигнем, то първо трябва да знаем как да седим.

Поза на седене:
1. Когато медитирате трябва да седите изправени. Краката ви могат да бъдат кръстосани в пълна поза лотус или полукръстосани като десният е пред левия. Най-общо, ако човек има дълги крака, то трябва да седи на по-висока възглавничка, но колко висока е тя всъщност зависи от физическите ви пропорции. Важното е гръбнакът ви да бъде напълно изправен. Горната част на корема (стомахът) трябва да е леко прибрана навътре и назад, а долната част да е съвсем леко изтеглена напред за баланс. Така ще поддържате централната част на тялото напълно изправена. Това е идеалната поза за медитация.
2. За да подобрите изправеното положение на тялото, вашите рамене също трябва да са изправени и равни.
3. Колкото до ръцете, те могат да бъдат поставени заедно в позиция за медитация. Това означава да ги поставите в скута си и дланите да са обърнати нагоре като дясната е върху лявата. Раменете трябва да са повдигнати съвсем леко и изтеглени назад, така че предмишниците ви естествено да докосват двете страни на тялото. Тази поза ще подсили още повече изправянето на гръбнака. Другата възможност е да поставите дланите си върху коленете, като внимавате раменете ви да са изправени.
4. Шията трябва да бъде леко наведена, тъй че брадичката да е насочена към гърдите.
5. Очите трябва да са полуотворени, като гледат напред и малко надолу.
6. Устата не трябва да е нито напълно отворена, нито затворена чрез натиск. Устните трябва да бъдат ненапрегнати по естествен начин.
7. Дишайте предимно през носа, а не през устата.

Toва са основните точки на правилната физическа поза за медитация.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Следват инструкциите за това как умът да се концентрира.
За да научим нашия ум на концентрация, то можем да се фокусираме върху дишането. Съществуват множество техники за това. Първо, представете си вашия дъх като сияен поток светлина. Много тесен и с формата на свод на арка. Когато издишвате и вдишвате се концентрирайте върху това, че този оформен поток от светлина влиза във и излиза от ноздрите ви. Бройте всеки цикъл на дишане (едно вдишване и едно издишване са един цикъл) докато достигнете двадесет и едно. Можете да започнете като меко издишате и след това започнете да броите: издишване и вдишване на дъха – едно. Издишване и вдишване – две. Издишване и вдишване – три, и така нататък. За да си помогнете с броенето можете да използвате мала (броеница за медитация) или ръчен брояч. Пребройте двадесет и едно дишания и направете кратка почивка. След това започнете отново да броите дишането си до двадесет и едно като си представяте вашия дъх като поток от светлина.
Опитвайки за първи път да направите това, вашият ум може да е разсеян и да е трудно да преброите до двадесет и едно. Дори в началото да изпитвате големи затруднения, то не бива да се тревожите. Спокойно връщайте вашето внимание обратно върху дишането. Преброяването на двадесет и едно дишания съчетано с добра концентрация ще успокои вашите тяло, реч и ум. Когато се научите да преброявате двадесет и едно дишания без да възникват никакви смущения или разсейване, ще развиете много добра концентрация. А когато повторите това многократно без качеството на вашата концентрация да се променя, вашият ум бързо ще привикне към този вид дисциплина

Когато сте способни да преброите до двадесет и едно толкова пъти, че общия брой да е двадесет и една хиляди, наистина ще имате добър резултат, т.е  ще постигнете истинско успокояване. 

Тези инструкции могат да са от полза за някой, който реши да практикува

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Мога да обясня множество други неща за шамата в детайли, но не виждам смисъл. Ако никой няма интерес, то защо да си губим времето взаимно?

преди 25 минути, dagpo19 написа:

Ок. Кратки инструкции, за който има интерес. Ще ги дам по традиционен начин, според инструкциите на моите учители:

ОБИКНОВЕНО ШИНЕ
Друг аспект на подготовката се състои в признанието, че умът трябва да бъде овладян. Мислите трябва да бъдат контролирани. За да осъществим това ние се нуждаем от шине или медитацията на спокойното пребиваване. Ши е съкращение на тибетската дума шиуа, която означава "тих", "спокоен" или "умиротворен". Не е съкращение от непа, което означава "почива" или "пребивава".

Съществуват много разновидности на практиката шине,  (моля, запомнете това) но в началния етап на шине е от рещаващо значение да развием стабилна концентрация. За да я постигнем, то първо трябва да знаем как да седим.

Поза на седене:
1. Когато медитирате трябва да седите изправени. Краката ви могат да бъдат кръстосани в пълна поза лотус или полукръстосани като десният е пред левия. Най-общо, ако човек има дълги крака, то трябва да седи на по-висока възглавничка, но колко висока е тя всъщност зависи от физическите ви пропорции. Важното е гръбнакът ви да бъде напълно изправен. Горната част на корема (стомахът) трябва да е леко прибрана навътре и назад, а долната част да е съвсем леко изтеглена напред за баланс. Така ще поддържате централната част на тялото напълно изправена. Това е идеалната поза за медитация.
2. За да подобрите изправеното положение на тялото, вашите рамене също трябва да са изправени и равни.
3. Колкото до ръцете, те могат да бъдат поставени заедно в позиция за медитация. Това означава да ги поставите в скута си и дланите да са обърнати нагоре като дясната е върху лявата. Раменете трябва да са повдигнати съвсем леко и изтеглени назад, така че предмишниците ви естествено да докосват двете страни на тялото. Тази поза ще подсили още повече изправянето на гръбнака. Другата възможност е да поставите дланите си върху коленете, като внимавате раменете ви да са изправени.
4. Шията трябва да бъде леко наведена, тъй че брадичката да е насочена към гърдите.
5. Очите трябва да са полуотворени, като гледат напред и малко надолу.
6. Устата не трябва да е нито напълно отворена, нито затворена чрез натиск. Устните трябва да бъдат ненапрегнати по естествен начин.
7. Дишайте предимно през носа, а не през устата.

Toва са основните точки на правилната физическа поза за медитация.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Следват инструкциите за това как умът да се концентрира.
За да научим нашия ум на концентрация, то можем да се фокусираме върху дишането. Съществуват множество техники за това. Първо, представете си вашия дъх като сияен поток светлина. Много тесен и с формата на свод на арка. Когато издишвате и вдишвате се концентрирайте върху това, че този оформен поток от светлина влиза във и излиза от ноздрите ви. Бройте всеки цикъл на дишане (едно вдишване и едно издишване са един цикъл) докато достигнете двадесет и едно. Можете да започнете като меко издишате и след това започнете да броите: издишване и вдишване на дъха – едно. Издишване и вдишване – две. Издишване и вдишване – три, и така нататък. За да си помогнете с броенето можете да използвате мала (броеница за медитация) или ръчен брояч. Пребройте двадесет и едно дишания и направете кратка почивка. След това започнете отново да броите дишането си до двадесет и едно като си представяте вашия дъх като поток от светлина.
Опитвайки за първи път да направите това, вашият ум може да е разсеян и да е трудно да преброите до двадесет и едно. Дори в началото да изпитвате големи затруднения, то не бива да се тревожите. Спокойно връщайте вашето внимание обратно върху дишането. Преброяването на двадесет и едно дишания съчетано с добра концентрация ще успокои вашите тяло, реч и ум. Когато се научите да преброявате двадесет и едно дишания без да възникват никакви смущения или разсейване, ще развиете много добра концентрация. А когато повторите това многократно без качеството на вашата концентрация да се променя, вашият ум бързо ще привикне към този вид дисциплина

Когато сте способни да преброите до двадесет и едно толкова пъти, че общия брой да е двадесет и една хиляди, наистина ще имате добър резултат, т.е  ще постигнете истинско успокояване. 

Тези инструкции могат да са от полза за някой, който реши да практикува

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Мога да обясня множество други неща за шамата в детайли, но не виждам смисъл. Ако никой няма интерес, то защо да си губим времето взаимно?

Ох, аз искам но, ще те потърся на лична скоро. Замислил съм нещо, аз съм достатъчно откачен, ще ти споделя. 

И, да ти напомня нещо. Не споменавай никога, че съм прав. Винаги когато го направиш, настъпва апокалипсис. Шунаята превъртя, след последния път когато го напряви. Сега има вероятност, Рамус да се изпусне. 😂😂😂

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.